Kultakuume

Kultakuume

Finland

Kulttuurin ajankohtaisohjelma, joka tarttuu laajasti kulttuurin aiheisiin ja ilmiöihin. Kultakuumetta toimittavat: Tuomas Karemo, Teemu Laaksonen, Lisa Enckell, Anu Heikkinen, Kai Ristola, Joonas Turunen, Airikka Nurmela sekä Pietari Kylmälä. Tuottajana Sampo Mäkelä. Kultakuume Twitterissä: @kultakuume, @TuomasKaremo, @teemula, @nuHeikkinen, @jonssi, @pietarikyl, @sampojuhani. Kommentit ja vinkit myös sähköpostilla kultakuume@yle.fi.

Episodes

Kultakuume: Elokuvatuotannon ABC – näin unelmat kohtaavat todellisuuden: 13.01.2017 16.05  

Elokuva-alan konkarit kertovat, miten elokuvia tuotetaan. Tango Alakulo tekee uuden tulkinnan suomalaisuudesta ja muuttaa konsertin moniaistilliseksi elämykseksi. Suomessa elokuvien tuottamisella ei pääse rikastumaan. Kymmenen vuotta omia tuotantoyhtiöitään pyörittäneet Riina Hyytiä ja Mark Lwoff kertovat, millaisia asioita pitää ottaa huomioon, jotta homman saa pyörimään. Haastattelussa myös Elokuvasäätiön toimitusjohtaja Lasse Saarinen. 24 viikkoa – kenellä on oikeus päättää, kuka syntyy ja kuka ei. Ohjaaja-käsikirjoittaja Anne Zohra Berrached teki elokuvan vaietusta aiheesta: sikiön abortoimisesta kehitysvammaisuuden vuoksi raskauden loppupuolella. Elokuvassa pohditaan, millaista on hyvä ja ihmisarvoinen elämä. 24 viikkoa tulee perjantaina ensi-iltaan Suomessa. Tango Alakulo rikkoo taidelajien rajat. Savoy-teatterissa perjantaina ensi-iltansa saava Tango Alakulo yhdistää musiikkia, teatteria, visuaalista suunnittelua ja tanssia tyylilajiksi, jota tekijät eivät oikein itsekään osaa määritellä. Vaikutteita haettiin Keski-Euroopasta ja rima laitettiin todella korkealle. Muusikko Jarmo Julkunen kertoo, millaisia oivalluksia tämä eri taiteenalojen mestareiden kanssa työskenteleminen on hänelle antanut. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Anna Tulusto.

Kultakuume: Riiko Sakkinen: Sivistyneistön tulee hallita maailmaa: 13.01.2017 13.50  

Kuvataiteilija Riiko Sakkisen mielestä kuvataide on vapain paikka yhteiskunnassa. Espanjassa asuva taiteilija on pettynyt niin kommunismiin kuin kapitalismiin. Sakkisen yhteiskunnallista taidetta on parhaillaan esillä kolmessa näyttelyssä. Mancesterissa hän käsittelee kapitalismia, Helsingissä Galleria Forsblomissa luokkayhteiskunnan muutoksia ja Mäntässä Taidemuseo Göstassa Euroopan pakolaiskriisiä. Toimittaja on Lisa Enckell.

Kultakuume: Taiteilija Riiko Sakkinen ylistää vapautta ja koki avuttomuutta Euroopan pakolaisleirien saaristossa: 12.01.2017 16.30  

Riiko Sakkinen tutkii kapitalismia ja rikkoo rajoja kolmen näyttelyn voimalla. Wäinö Aaltosen museon 50-vuotista taivalta juhlistetaan nimikkotaiteilijan ja Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin näyttelyillä. Kirjamyynnissä tutut nimet pitävät pintansa. Viime vuoden myyntikuninkaita olivat Ilkka Remes, Mauri Kunnas ja Aku Ankka. Seppo Puttonen tulkitsee tuoreita kirjamyyntitilastoja. Kuvataide on maailman vapain paikka. Taiteilija Riiko Sakkisen mukaan kuvataiteilija voi tehdä vapaasti ihan mitä tahansa. Parhaillaan Sakkinen kommentoi kolmessa esillä olevassa näyttelyssään Mancesterissa kapitalismia, Helsingissä Galleria Forsblomissa luokkayhteiskunnan muutoksia ja Mäntässä Taidemuseo Göstassa Euroopan pakolaiskriisiä. Yle Areenassa tuhti paketti Matti Ijäksen elokuvia. Yksi Yleisradion itseoikeutetuista mestareista on pian eläkkeelle jäävä ohjaaja Matti Ijäs. Tänään Areenassa julkaistaan kokonainen Matti Ijäs -paketti, joka sisältää ohjaajan itse omasta tuotannostaan valitsemia elokuvia sekä Ijäksen kommentit niistä. Wäinö Aaltosen museo juhlii Aaltosen ja Tom of Finlandin merkeissä. Turkulaismuseo pyrkii tuomaan esiin ihmisen niin Wäinö Aaltosen kuin Touko Laaksosen maineen takana. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Lisa Enckell.

Kultakuume: Elokuvateatterit ovat karkkitaivaita – kohta myös viini virtaa: 10.01.2017 16.05  

Elokuvateatterit satsaavat herkkumyyntiin. Pohjoismaiden ja Baltian suurimpaan elokuvateatteriketjuun Nordic Cinema Groupiin kuuluvan Finnkinon teattereissa panostetaan karkkiin, pop corniin ja limonadeihin osana elokuvakokemusta. Suunnitteilla on elokuvasalin ja baarin yhdistelmä ikärajoineen. Miksi pelkkä elokuvakokemus ei enää riitä? Haastattelussa on Finnkinon markkinointi- ja myyntijohtaja sekä herkkumyyntiliiketoiminnan vetäjä Kalle Peltola. Valkokangas, ravintola ja baari. Helsingin Kallioon on perustettu vanhan elokuvateatterin tiloihin uudenlainen elokuvateatteri Riviera. Yksi Rivieran perustajista on Atte Laurila, jonka monivuotinen unelma omasta korttelikinosta on nyt totta. Helsingin vanhimman elokuvateatterin toiminta uhkaa loppua. Vuodesta 1984 Orionissa elokuviaan esittänyt elokuva-arkisto aikoo siirtää toimintansa Helsinkiin nousevaan keskuskirjastoon. Loppuuko 90-vuotiaan elokuvateatterin tarina tähän? Elokuvakriitikko Kalle Kinnunen ja Kavin apulaisjohtaja Kirsi Raitaranta kohtaavat Orionissa. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Kai Ristola.

Kultakuume: Ihminen voi olla hyvä muille vain jos hän ajattelee hyvää itsestään: 09.01.2017 16.05  

Ohjaaja Milja Sarkolan uusin näytelmä käsittelee yksinäisyyden monia puolia. Hyvä naapuri on juhlan arvoinen, tuumitaan Ruotsissa. Pyrkimys täydelliseen yhteyteen on mahdottomuus, pohtii Milja Sarkola. Teatteri Viiruksen Milja Sarkolan käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä “Allt som sägs” on avioeroperheen lapsen kasvukertomus kympin tytöstä epävarmaksi viisikymppiseksi. Näytelmä ei ratko kysymyksiä valmiiksi, vaan pakottaa katsojan kohtaamaan keskeneräisyyden ja ihmiselämän epävarmuuden. Milja Sarkola kertoo Kultakuumeessa tämän pelkoa ja häpeää käsittelevän näytelmän taustoista. Kyllä hyvä naapuri juhlat ansaitsee. Sekä Ruotsissa että Virossa juhlitaan 100-vuotiasta Suomea. Radio Sisun kulttuurikeskustelussa taidepedagogi Nina Kerola Huddingen kunnasta, Suomen Tukholman instituutin johtaja Anders Eriksson sekä kulttuurituottaja Hilla Tuominen Suomen instituutista pohtivat millaisena suomalaisuus ja ruotsinsuomalaisuus näyttäytyy Ruotsissa. Juhlinnasta Virossa kertoo Suomen Viro-instituutin johtaja Anu Laitila. Lähetyksen juontaa Anna Tulusto.

Kultakuume: "Vuosi 1963 oli erityisen vaikea valita!" 101 kirjaa - 101 päätöstä: 04.01.2017 11.30  

Kotimainen kirjallisuus on täynnä tarinoita, jotka kuvaavat Suomen muuttumista. Ylen Kirjojen Suomi -hanke valitsi 101 kirjaa kuvaamaan, miten meistä on tullut tällaisia kuin olemme. Kuuntele, miksi raati päätyi yllättäviinkin valintoihin ja mitkä kirjat oli pakko ottaa mukaan.

Kultakuume: Nuku suomalaisessa aitassa keskellä Pariisia: 02.01.2017 16.30  

Kun Suomi täyttää sata, eurooppalaisiin suurkaupunkeihin nousee suomalaistaiteilijoiden teoksia, jotka pohtivat kodin merkitystä. Pariisissa keskelle kaupunkia rakennetaan aittakylä, missä voi myös yöpyä. Kultakuumeen studiossa keskustellaan kodin merkityksistä eri kulttuureissa projektipäällikkö Tytti Siukosen kanssa. Taiteen kuvailemisen sietämätön vaikeus. Miltä taide näyttää? Kultakuume osallistui Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:n kuvailutulkkauskoulutukseen. Anu Aaltonen ja kuvailutulkkauskonsultti Heikki Ekola opettavat Helsingin Ateneumissa kuvailutulkkauskoulutusta kulttuurialan toimijoille ja taidelaitosten työntekijöille. Kansallismuseon lanseeraama kulttuurikummihanke on saanut tuulta siipien alle. Yritys tai yhteisö voi ryhtyä kulttuurikummiksi tietyille historiallisille esineille, kuten alttarikaapille tai haarniskoille. Kummiksi ryhtyvä saa nimeään esille sekä pääsee verhon taakse perehtymään konservoinnin saloihin. Suomen juhlavuoden kunniaksi suuri joukko kotimaisia runouden kärkinimiä antaa nähtäville ennenkuulemattomia runojaan. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Mari Lukkari.

Kultakuume: Vankilateatteri antaa vapautuksen ja uuden mahdollisuuden: 30.12.2016 14.55  

Näyttelijä Jussi Lehtonen on tehnyt vankien kanssa teatteri. Hän tietää, että uuden identiteetin luominen on vangille tärkeä kokemus. Lehtonen on myös toimittanut Kansallisteatterin kiertuenäyttämön projektista Vapauden kauhu -kirjan, jossa puhuvat vangit, teatterintekijät ja vankeinhoidon ammattilaiset. Kultakuumeen Mari Lukkari kävi kirjan julkistamistilaisuudessa, kuuli vankilaräppiä ja keskusteli Jussi Lehtosen kanssa vankilateatterin vapauttavasta vaikutuksesta.

Kultakuume: Kauneus on katsojan silmässä – kunhan silmä siihen harjaantuu: 21.12.2016 16.30  

Kauneus on katsojan silmässä – kunhan silmä siihen harjaantuu. Kirjailija Kalle Päätalo vietti lapsuudessaan kurjia jouluja. Kauneutta voi oppia katsomaan. Taiteilijoita koulutetaan estetiikan ammattilaisiksi, mutta kauneus menee hukkaan, jollei sitä osata vastaanottaa. Vuoden 2016 kuvataidekasvattaja Eeva-Liisa Seinälä sekä Japanin tuntija, tutkija Miika Pölkki kertovat, kuinka lapsista kasvatetaan kauneuden ystäviä. Samalla myös selviää, liittyvätkö esteettisyys ja eettisyys jollain tapaa yhteen. Kirjailija Kalle Päätalon lapsuudessa ei ollut joulukuusia, lahjoja tai herkkuja, eikä joululaulujakaan laulettu. Suurimman pettymyksen aiheutti kuitenkin koulun ensimmäinen, 1930-luvulla vietetty joulujuhla, joka sai pienen Kallen kyyneliin. Kalle Päätalon surkeat joulumuistot on 1950-luvulla taltioitu Radioarkiston helmi. Kiasman ARS17-näyttelyn teema on globaali digitaalinen murros, jonka vaikutukset näkyvät kaikkialla. Myös nykytaide on riippuvainen digivallankumouksesta, mutta kyseenalaistaa silti samalla sen vaikutuksia. Niinpä Kultakuumeen kolumnisti Otso Kantokorpi hämmästelee, miksi ARS17:n pääyhteistyökumppani on ohjelmistojätti Microsoft, joka on tullut kuuluisaksi myös määräävän markkina-aseman väärinkäyttöä koskevista oikeudenkäynneistä. Taidehan on yleensä heikomman puolella! Taideteosten aitouden ja alkuperän selvittäminen on monitieteistä salapoliisityötä. Kesäkuussa Suomeen perustettu Pohjoismaiden ensimmäinen kaupallinen taidetutkimuslaitos, Recenart, yhdistää taidehistorian, kemian, fysiikan ja tietotekniikan huippuosaamista taideteostutkimukseen. Tutkittavana on maalausten lisäksi myös veistoksia, keramiikkaa ja arkeologista esineistöä. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jakke Holvas.

Kultakuume: Kaupunkilemmikit ovat kuin puoli-ihmisiä: 20.12.2016 16.15  

Kissoista ja koirista on tullut lähes täysivaltaisia perheenjäseniä, joita kohdellaan kuin lapsia. Valokuvaaja Maija Astikainen kuvasi taiteellisessa opinnäytteessään koiria ihmismäisesti niiden kotioloissa. Tulos on hätkähdyttävä: koirat vaikuttavat sisustaneen itse kotinsa. Maija Astikainen on tiistain Kultakuumeen studiovieras. Tällä viikolla Kultakuumeessa kuullaan 1950-luvun nauhoituksia, joissa taiteilijat muistelevat suuriruhtinaskunnan ajan lapsuutensa jouluja. Radioarkiston joulupaketista kuoriutuu Karjalan kannaksen Kaukolassa vuonna 1891 syntyneen kirjailija, sanomalehtimies ja kuvataitelija Vlijo Kojon joulumuisto. Heroes of the Baltic Sea sekoittaa nykyajan realityseikkailun 1400-luvun tositapahtumiin. Tapaninpäivänä julkaistavassa sarjassa neljä tosielämän nuorta pestataan etsimään Itämerellä marraskuussa 1468 haaksirikkoutuneen purjelaivan kultalastia. Heroes of the Baltic Sea on Yle Lapsissa ja nuorissa kehitetty ohjelmaformaatti, joka on herättänyt kiinnostusta maailmalla. Ylen Aamu-tv:n Aamun kirjan kymmenvuotinen taival loppui viime viikon torstaina. Ensi vuonna puhaltavat uudet kirjallisuusohjelmatuulet, joista kertoo kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen. Laulaja, professori Matti Salminen nauttii nykyään eläkepäivistä Sveitsissä ja esiintyy harvoin. Suomi-palkinnon juuri saanut basso kertoo tulevasta vuodestaan ja pohtii, mikä vielä voisi saada hänet innostumaan. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Kai Ristola.

Kultakuume: Musiikki on muusikon sielu – luovu siitä ja palaa kotiisi: 16.12.2016 12.15  

Maahanmuuttovirasto kehottaa turvapaikkaa hakenutta irakilaismuusikkoa vaihtamaan ammattiaan. Sitten hän voi palata turvallisesti kotimaahansa. Sananvapausjärjestö Suomen PENin puheenjohtajan, kirjailija Sirpa Kähkösen mukaan taiteellinen ammatti on syvässä ja olennainen osa identiteettiä. Chilen sotilasjunttaa 1970-luvulla paenneen yliopistolehtorin Alfonso Padillan mielestä Migrin päätöstä voidaan tulkita niin, että todellinen vihollinen on muusikkona oleminen – eli musiikki ja taide! Toimittajana on Jakke Holvas.

Kultakuume: Lopeta muusikon hommat, niin sinua ei enää vainota: 14.12.2016 16.30  

Maahanmuuttoviraston mukaan taiteilijuus ei ole uskonnon kaltainen osa identiteettiä. Helsingin Taiteilijaseuran joulunäyttelyssä esitellään 30X30 cm kokoisia teoksia. Lopeta muusikon hommat, niin sinua ei enää vainota. Turvapaikkaa hakeneen irakilaismuusikon pitäisi vaihtaa ammattiaan, että hän voisi turvallisesti palata kotimaahansa. Migrin mukaan taiteilijuus ei ole esim. uskonnon kaltainen osa identiteettiä. Kovia vaatimuksia pohtivat asianajaja Ville Punto, Suomen PENin puheenjohtaja, kirjailija Sirpa Kähkönen sekä Helsingin yliopiston musiikkitieteen laitoksen lehtori Alfonso Padilla. Taiteessa koolla on väliä. Helsingin Taiteilijaseuran joulunäyttely Galleria Katariinassa esittelee parhaillaan monipuolisen ja värikkään läpileikkauksen jäsenistön teoksia. Kaikki teokset ovat kooltaan noin 30 x 30 cm. Näyttelyvastaava Hannele Nyman kertoo, miksi taiteessa koolla väliä. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jakke Holvas.

Kultakuume: Työpaikka määrää ulkonäkömme - pitää olla terve ja timmi: 01.12.2016 16.30  

Työpaikka vaikuttaa siihen, miltä näytämme. Toimittaja Jonni Roos analysoi Helsingin kaupunginvaltuuston keskiviikko-illan Guggenheim-museokeskustelua. Ympäri maailmaa keikkaileva hollantilaisfagotisti välttää vuoden lentokonetta. Näkökulmia Guggenheim istuntoon. Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksessa marraskuun viimeisenä keskiviikkona keskustellaan ja päätetään Guggenheim-museon tulevaisuudesta. Millaiset tunnelmat, epäviralliset keskustelut ja puheenvuorot valtuustosalissa siitä raportoi Kultakuumeelle toimittaja Jonni Roos. Työpaikalla täytyy näyttää terveeltä ja hyvinvoivalta. Tämän ajan ihannetyöläinen on timmi ja tyylikäs. Työ vie aikamme, vapaa-aikamme ja nyt myös ruumiimme.  Millä tavalla työpaikka vaikuttaa siihen, miltä näytämme? Kultakuumeen studiossa haastateltavina ovat ”Ruumiillisuus ja työelämä” -kirjan kirjoittajat Mira Karjalainen ja Taina Kinnunen. Hollantilaisfagotisti matkustaa ympäri maailmaa ilman lentokonetta. Bram van Sambeekiltä kesti matkata Pietarsaaren RUSK-festivaalille kolmatta vuorokautta. Kyseessä on kunnianhimoinen yritys vähentää omaa hiilijalanjälkeä. Minna Rytisalo sijoitti esikoisromaaninsa "Lempi" jatkosodan aikaan. Kriisiaikana parisuhde saattoi perustua rakkauden sijaan päätökseen. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Sari Möttönen.

Kultakuume: Finlandia-voittaja Jukka Viikilä: Finlandia-palkinto on täysin älytön juttu: 24.11.2016 15.00  

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittajan Jukka Viikilän mielestä kirjoittamisen lisäksi pitää olla oikeaa elämää. Viikilän voittajateos on aforistinen romaani arkkitehti Johan Carl Ludvig Engelin Helsingin vuosista. "Akvarelleja Engelin kaupungista" on Engelin fiktiivinen yöpäiväkirja. Toimittaja on Anna Tulusto.

Kultakuume: Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-teos syntyi sisäisestä pakosta: 24.11.2016 14.37  

Juuli Niemen nuortenromaani ”Et kävele yksin” kertoo kahden 15-vuotiaan rakkaustarinan. Suomalainen Ada asuu taiteilijaäitinsä kanssa, Egzon on syntynyt Suomessa, mutta hänen perheensä on tullut Kosovosta. Ensimmäinen rakkaus on molemmille lämmin, mutta kipeä. Juuli Niemi kertoo, pitääkö aikuisen kirjoittajan olla kiinni omassa nuoruudessaan, kun kuvaa nuoren ihmisen mieltä. Toimittaja on Anna Tulusto.

Kultakuume: Tietokirjallisuuden Finlandia-palkittu teos syntyi puolison rahoilla: 24.11.2016 14.37  

Toimittaja ja tietokirjailija Mari Mannisen ”Yhden lapsen kansa” kertoo Kiinan yhden lapsen politiikasta ja sen vaikutuksista tavallisten kansalaisten elämään. Tietokirjailijan toimeentulo on Suomessa niin niukka, että Mannisen mukaan teos olisi jäänyt kokonaan tekemättä ilman puolison taloudellista tukea. Toimittaja on Laura Haapala.

Kultakuume: Hahmotuskyky hämärtyy Kusaman näyttelyssä - koe "Elämän ylistys": 18.11.2016 11.20  

Helsingin taidemuseo HAMissa on parhaillaan esillä japanilaisen nykytaiteilijan Yayoi Kusaman huippusuosittu näyttely In Infinity. Teoksista tuorein on vuodelta 2015 oleva Äärettömyyden peilihuone - Elämän ylistys. Konservaattori Tuomo Koskelolle teos näyttäytyy loputtomana työmaana. Kuvailutulkki Carita Lehtniemi maalaa teoksen kuuntelijalle. Kuvailukonsulttina toimi Jukka Penttilä. Toimittajana on Sari Möttönen.

Kultakuume: Nukkumalähiön korvaa huudi: tulevaisuuden lähiöissä nautitaan urbaanista elämästä: 16.11.2016 16.30  

Kaupunkisuunnittelu luo uusia visioita tulevaisuuden lähiöille. Nykytaiteen tulkkausta kuuntelijan korviin. Tulevaisuuden työpaikka ei ole enää keskustassa vaan pilvessä. Netti tuo erikoisruoat kotiin ja automarketteihin reissaamisesta luovutaan. Lähiöt saavat omat brändit, jotka houkuttelevat asukkaita. Arkkitehdit Inari Virkkala ja Jussi Vuori kertovat, miltä lähiöt näyttävät vuonna 2100. Kuvailutulkki johdattaa nykytaiteilija Yayoi Kusaman installaatioon Elämän hymni. Suurikokoinen vettä sisältävä installaatio tarvitsee jopa päivittäistä huoltoa. Helsingin taidemuseo HAMissa esillä olevan japanilaisen nykytaiteilijan näyttelyssä on reilussa kuukaudessa vieraillut jo yli 70 000 kävijää. Joensuussa järjestettävän musiikkielokuvafestivaali Rokumentin teemana on tänä vuonna Roolileikit. Mikkelin kaupunginorkesteri ja liiganousija Jukurit ovat sopineet yhteistyöstä, joka vie orkesterin soittajat lätkämatseihin soittamaan. Kultakuumeen kolumnisti Marjo Niemi kertoo junteista. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jakke Holvas.

Kultakuume: "Trumpin voitto pakottaa pohtimaan kulttuurimme naisvihamielisyyttä ja rasismia": 09.11.2016 16.55  

Teatterimiehet Jari Hanska ja Akse Pettersson analysoivat Kultakuumeen studiossa Yhdysvaltain presidentinvaalien tulosta. Hanska: "Miten pahassa kriisissä on poliittinen järjestelmä, kun ihmiset ovat valmiita äänestämään ehdokasta joka on avoimen rasistinen ja naisvihamielinen. En usko, että kaikkien Trumpin äänestäjien mielestä naisten kouriminen on ookoo." Pettersson: "Vai onko? Pakko se kysymys on esittää." Toimittaja on Jakke Holvas.

Kultakuume: Kulttuuriväki kauhistui - Trump valittiin presidentiksi: 09.11.2016 16.30  

Hillary Clinton ja Donald Trump saivat maailman pidättämään hengitystä. Presidenttikisaa tiiviisti seuranneet teatterimiehet Akse Pettersson ja Jari Hanska arvioivat draaman käänteitä. Kirjailija Johanna Tuomolan uusimmalla teoksella on hämmästyttävät 40 esilukijaa. Tuomola kertoo, mitä joukkoluennasta seurasi. Taide ja elinkeinopolitiikka järjestävät vetovoimakilpailun Otso Kantokorven kolumnissa. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Mari Lukkari.

0:00/0:00
Video player is in betaClose