Kultakuume

Kultakuume

Finland

Kulttuurin ajankohtaisohjelma, joka tarttuu laajasti kulttuurin aiheisiin ja ilmiöihin. Kultakuumetta toimittavat: Tuomas Karemo, Teemu Laaksonen, Lisa Enckell, Anu Heikkinen, Kai Ristola, Joonas Turunen, Airikka Nurmela sekä Pietari Kylmälä. Tuottajana Sampo Mäkelä. Kultakuume Twitterissä: @kultakuume, @TuomasKaremo, @teemula, @nuHeikkinen, @jonssi, @pietarikyl, @sampojuhani. Kommentit ja vinkit myös sähköpostilla kultakuume@yle.fi.

Episodes

Kultakuume: Työpaikka määrää ulkonäkömme - pitää olla terve ja timmi: 01.12.2016 16.30  

Työpaikka vaikuttaa siihen, miltä näytämme. Toimittaja Jonni Roos analysoi Helsingin kaupunginvaltuuston keskiviikko-illan Guggenheim-museokeskustelua. Ympäri maailmaa keikkaileva hollantilaisfagotisti välttää vuoden lentokonetta. Näkökulmia Guggenheim istuntoon. Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksessa marraskuun viimeisenä keskiviikkona keskustellaan ja päätetään Guggenheim-museon tulevaisuudesta. Millaiset tunnelmat, epäviralliset keskustelut ja puheenvuorot valtuustosalissa siitä raportoi Kultakuumeelle toimittaja Jonni Roos. Työpaikalla täytyy näyttää terveeltä ja hyvinvoivalta. Tämän ajan ihannetyöläinen on timmi ja tyylikäs. Työ vie aikamme, vapaa-aikamme ja nyt myös ruumiimme.  Millä tavalla työpaikka vaikuttaa siihen, miltä näytämme? Kultakuumeen studiossa haastateltavina ovat ”Ruumiillisuus ja työelämä” -kirjan kirjoittajat Mira Karjalainen ja Taina Kinnunen. Hollantilaisfagotisti matkustaa ympäri maailmaa ilman lentokonetta. Bram van Sambeekiltä kesti matkata Pietarsaaren RUSK-festivaalille kolmatta vuorokautta. Kyseessä on kunnianhimoinen yritys vähentää omaa hiilijalanjälkeä. Minna Rytisalo sijoitti esikoisromaaninsa "Lempi" jatkosodan aikaan. Kriisiaikana parisuhde saattoi perustua rakkauden sijaan päätökseen. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Sari Möttönen.

Kultakuume: Finlandia-voittaja Jukka Viikilä: Finlandia-palkinto on täysin älytön juttu: 24.11.2016 15.00  

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittajan Jukka Viikilän mielestä kirjoittamisen lisäksi pitää olla oikeaa elämää. Viikilän voittajateos on aforistinen romaani arkkitehti Johan Carl Ludvig Engelin Helsingin vuosista. "Akvarelleja Engelin kaupungista" on Engelin fiktiivinen yöpäiväkirja. Toimittaja on Anna Tulusto.

Kultakuume: Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-teos syntyi sisäisestä pakosta: 24.11.2016 14.37  

Juuli Niemen nuortenromaani ”Et kävele yksin” kertoo kahden 15-vuotiaan rakkaustarinan. Suomalainen Ada asuu taiteilijaäitinsä kanssa, Egzon on syntynyt Suomessa, mutta hänen perheensä on tullut Kosovosta. Ensimmäinen rakkaus on molemmille lämmin, mutta kipeä. Juuli Niemi kertoo, pitääkö aikuisen kirjoittajan olla kiinni omassa nuoruudessaan, kun kuvaa nuoren ihmisen mieltä. Toimittaja on Anna Tulusto.

Kultakuume: Tietokirjallisuuden Finlandia-palkittu teos syntyi puolison rahoilla: 24.11.2016 14.37  

Toimittaja ja tietokirjailija Mari Mannisen ”Yhden lapsen kansa” kertoo Kiinan yhden lapsen politiikasta ja sen vaikutuksista tavallisten kansalaisten elämään. Tietokirjailijan toimeentulo on Suomessa niin niukka, että Mannisen mukaan teos olisi jäänyt kokonaan tekemättä ilman puolison taloudellista tukea. Toimittaja on Laura Haapala.

Kultakuume: Hahmotuskyky hämärtyy Kusaman näyttelyssä - koe "Elämän ylistys": 18.11.2016 11.20  

Helsingin taidemuseo HAMissa on parhaillaan esillä japanilaisen nykytaiteilijan Yayoi Kusaman huippusuosittu näyttely In Infinity. Teoksista tuorein on vuodelta 2015 oleva Äärettömyyden peilihuone - Elämän ylistys. Konservaattori Tuomo Koskelolle teos näyttäytyy loputtomana työmaana. Kuvailutulkki Carita Lehtniemi maalaa teoksen kuuntelijalle. Toimittajana on Sari Möttönen.

Kultakuume: Nukkumalähiön korvaa huudi: tulevaisuuden lähiöissä nautitaan urbaanista elämästä: 16.11.2016 16.30  

Kaupunkisuunnittelu luo uusia visioita tulevaisuuden lähiöille. Nykytaiteen tulkkausta kuuntelijan korviin. Tulevaisuuden työpaikka ei ole enää keskustassa vaan pilvessä. Netti tuo erikoisruoat kotiin ja automarketteihin reissaamisesta luovutaan. Lähiöt saavat omat brändit, jotka houkuttelevat asukkaita. Arkkitehdit Inari Virkkala ja Jussi Vuori kertovat, miltä lähiöt näyttävät vuonna 2100. Kuvailutulkki johdattaa nykytaiteilija Yayoi Kusaman installaatioon Elämän hymni. Suurikokoinen vettä sisältävä installaatio tarvitsee jopa päivittäistä huoltoa. Helsingin taidemuseo HAMissa esillä olevan japanilaisen nykytaiteilijan näyttelyssä on reilussa kuukaudessa vieraillut jo yli 70 000 kävijää. Joensuussa järjestettävän musiikkielokuvafestivaali Rokumentin teemana on tänä vuonna Roolileikit. Mikkelin kaupunginorkesteri ja liiganousija Jukurit ovat sopineet yhteistyöstä, joka vie orkesterin soittajat lätkämatseihin soittamaan. Kultakuumeen kolumnisti Marjo Niemi kertoo junteista. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jakke Holvas.

Kultakuume: "Trumpin voitto pakottaa pohtimaan kulttuurimme naisvihamielisyyttä ja rasismia": 09.11.2016 16.55  

Teatterimiehet Jari Hanska ja Akse Pettersson analysoivat Kultakuumeen studiossa Yhdysvaltain presidentinvaalien tulosta. Hanska: "Miten pahassa kriisissä on poliittinen järjestelmä, kun ihmiset ovat valmiita äänestämään ehdokasta joka on avoimen rasistinen ja naisvihamielinen. En usko, että kaikkien Trumpin äänestäjien mielestä naisten kouriminen on ookoo." Pettersson: "Vai onko? Pakko se kysymys on esittää." Toimittaja on Jakke Holvas.

Kultakuume: Kulttuuriväki kauhistui - Trump valittiin presidentiksi: 09.11.2016 16.30  

Hillary Clinton ja Donald Trump saivat maailman pidättämään hengitystä. Presidenttikisaa tiiviisti seuranneet teatterimiehet Akse Pettersson ja Jari Hanska arvioivat draaman käänteitä. Kirjailija Johanna Tuomolan uusimmalla teoksella on hämmästyttävät 40 esilukijaa. Tuomola kertoo, mitä joukkoluennasta seurasi. Taide ja elinkeinopolitiikka järjestävät vetovoimakilpailun Otso Kantokorven kolumnissa. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Mari Lukkari.

Kultakuume: Isän ja tyttären suhde on ehdotonta rakkautta, vastavuoroista opettamista ja hämmennystä: 07.11.2016 16.15  

Toimittaja Jenni Pääskysaari ja muusikko Mikko Kuustonen kirjoittivat keskustelukirjan isänä ja tyttärenä olemisesta, vaikka eivät ole sukulaisia. Neljän tyttären isä Otso Kautto kirjoitti muutama vuosi sitten isistä ja tyttäristä näytelmän, jonka paikkana oli auto. Kati Outisen monologi on kertomus muistisairaudesta. Suomessa noin 150 000 ihmistä sairastaa muistisairauksia. Kati Outinen tarttui pyynnöstä ajankohtaiseen aiheeseen ja valmisti kiertue-esityksen muistisairaiden hoitolaitoksiin. Esityksen Alli on työikäinen nainen, joka on saanut diagnoosin muistisairaudesta. Fakta homma, Metsolat, Raid ja muut suosikit katsottavissa Areenassa. Ylen arkistot avataan kaikille kansalaisille. Julkaisujohtaja Ismo Silvo kertoo, mihin hintaan tekijäoikeuksien läpi onnistuttiin luovimaan. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Anna Tulusto.

Kultakuume: "Taiteen ei pitäisi olla talouden mahdollistaja" - Guggenheim Helsinki puhuttaa taas kulttuuriväkeä: 03.11.2016 16.50  

Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin entisen johtajan, dosentti Leena-Maija Rossin mielestä talouden pitäisi olla kulttuurin mahdollistaja eikä toisin päin. Amos Andersonin taidemuseon johtajan Kai Kartion mielestä kaikki uudet toimijat piristävät Helsingin taidekenttää. Toimittaja Airikka Nurmela kysyi Rossilta ja Kartiolta, miksi Guggenheim haluaa Helsinkiin niin kovasti, että on jo useaan otteeseen parantanut tarjoustaan.

Kultakuume: Guggenheim Helsinki ponnahti taas pinnalle: 03.11.2016 16.05  

Guggenheim Helsinki sai yksityistä rahaa ja taas back in business. Studiossa  jo vuosia jatkunutta jännitysnäytelmää ruotivat visuaalisen kulttuurin tutkija ja New Yorkin kulttuuri-instituutin entinen johtaja Leena-Maija Rossi ja Amos Andersonin taidemuseon johtaja Kai Kartio. Taide antaa joutomaalle uuden elämän. Maaseudun Sivistysliiton projektissa herätettiin taiteen keinoin henkiin hylättyjä, unohdettuja ja tyhjiä paikkoja. Samalla myös muokkaantui käsitys taiteilijan tehtävästä, hän ei vain tee teoksia, vaan toimii ihmisten kanssa. Kultakuumeessa vieraina ovat toimittaja Antti Möller, taiteilija Päivi Raivio ja kulttuurijohtaja Helka Ketonen. Kirjailija Riku Korhonen kirjoitti vaimonryöstöromaanin. Emme enää usko pahaan -romaanin päähenkilö Eero ryöstää vaimonsa ja auvoiselta tuntuva arki muuttuu väkivallan ja pakkomielteiden kierteeksi. Kirja pohtii ihmisen alttiutta pahaan ja väkivaltaan. Kapellimestari Jaakko Kuusisto kesytti Euroviisut. Radion Sinfoniaorkesteri esittää nenäpäivän hengessä kimaran kuumimpia euroviisuhittejä. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Sari Möttönen.

Kultakuume: Luterilainen luottaa ihmiseen ja haluaa hyvää toiselle: 02.11.2016 16.15  

Luterilaiset arvot ovat vahvoja, vaikka kirkosta erotaan enemmän kuin koskaan. Kirkon tutkimuskeskus on selvittänyt suomalaista luterilaisuutta vuonna 2016. Luterilainen työetiikka on sitä, että tahdotaan tuottaa hyvää toisille eikä itselle. Luterilainen luottaa ihmiseen, tietää tutkimuskoordinaattori Jussi Sohlberg. Mistä löytyy armollisuus itseä ja toisia kohtaan? Näyttelijät Anna Paavilainen ja Marja Salo tutkivat ihanneminän tavoittelua esityksessä Sinuus. Esitys tarkastelee katseen kohteena olemista ajassa, jossa media on jatkuvasti läsnä. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat julkistettiin. Näyttelijä ja muusikko Vuokko Hovatta valitse voittajan ja sanoo, ettei kirja ainakaa saa jättää kylmäksi. Kultakuumeen kolumnisti Juha Hurme huomasi, että myös Tolkien rakastaa Kalevalan sankarien heikkouksia ja taipumusta puhua palturia. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jakke Holvas.

Kultakuume: Vallankäyttäjä vai taiteilijan paras ystävä - nyt puhuu taidekuraattori: 31.10.2016 16.08  

Taidekuraattori tekee muutakin kuin valitsee taulut gallerian seinille. Kultakuume selvittää, ovatko taidenäyttelijöiden kuraattorit taiteilijoiden parhaita ystäviä vai vallankäyttäjiä. Studiossa työtään avaavat kaksi kuraattoria, Laura Köönikkä ja Jussi Koitela. Tieto on valtaa. Kultakuume onnittelee tänään tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkuuden kirjastaan Karhu - voimaeläin saanutta toimittaja Kimmo Ohtosta. Ohjelma esittelee myös viikonloppuna Tietokirjailija-palkinnon saaneen, jo aiemmin Valtion tiedonjulkistamispalkinnolla palkitun Helena Telkänrannan teoksen Millaista on olla eläin. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jakke Holvas.

Kultakuume: Pyhät tekstit levyttänyt Vesku Loiri lupaa syntyä uudelleen, jos häntä tarvitaan: 28.10.2016 14.20  

Eri uskontojen ja suurten ajattelijoiden teksteihin pohjaava Pyhät tekstit –levy jäänee Vesa-Matti Loirin viimeiseksi levytykseksi. Levytyksen yhteydessä syntyi myös Pyhät tekstit –kirja. Kultakuumeen haastattelussa Loiri avaa maailmankuvaansa ja muistelee sekä uransa hienoimpia että heikoimpia hetkiä. Toimittaja on Laura Haapala.

Kultakuume: Japanilainen teatteri on hovirunoutta ja viihdettä kansalle: 27.10.2016 16.30  

Japanilaiset klassikkonäytelmät on tehty juomalauluista, soturieepoksista ja anekdooteista. Runoilija ja japanilaisen kirjallisuuden kääntäjä Kai Nieminen kertoo Kultakuumeessa, millaista japanilaisten näytelmien kääntäminen on. Nieminen on yksi ensimmäisen suomenkielisen aasialaisen näytelmäkirjallisuuden antologian kirjoittajista. Taivaallinen ja maallinen ovat läsnä japanilaisissa näytelmissä, sanoo teatteriohjaaja Miira Sippola, joka on opiskellut japanilaista näyttelijäntyön metodia. Juha Hurme on keskustellut radion kuuntelijoiden kanssa kirjoista jo kymmenen vuotta. Lukupiiri tarjoaa paitsi tietoa ja analyysiä, myös muistoja ja tunteita. Jakaminen on suuri ilo ja lukukokemus kaiken ytimessä. Kustannustoimittaja Harri Haanpää pelaa henkistä pingistä kirjailijoiden kanssa ja iloitsee, että kirjailijat ottavat osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun. Haanpää sai tänään Alvar Renqvist -palkinnon, joka jaetaan tunnustukseksi ansioituneelle kustannustoimittajalle. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Tuula Viitaniemi.

Kultakuume: Kuka suosi ketäkin - kirjallisuudentutkimuksen valtapelit: 26.10.2016 16.30  

Kuka suosi ja ketä kirjallisuuspiireissä. Emeritusprofessori Yrjö Varpio pyöri kirjailijoiden ja kirjallisuudentutkijoiden seurassa yli 40 vuotta ja huomasi viihtyvänsä paremmin kirjailijoiden seurassa. Varpio kertoo Kultakuumeessa muistelmateoksestaan. Nykydokumentit kertovat tekijöidensä traumoista ja perheongelmista. Yleisradioyhtiöiden Prix Europa –kilpailuja jo melkein 30 vuotta seurannut Matti Ripatti sanoo, että henkilökohtaisuuden lisäksi silmiinpistävää on kokeellisuuden väheneminen. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jakke Holvas.

Kultakuume: Mollikansalle tehtiin elokuvamusiikkia duurissa: 25.10.2016 16.30  

Musiikki on kantanut kotimaista elokuvaa läpi sotien, elokuva-alan kriisien ja nousukausien. Suomalaisen elokuvaiskelmän tarina alkaa 1930-luvun alusta. Kun musiikki upotetaan tukemaan liikkuvaa kuvaa, usein unohtuu, miten hienoa jälkeä huippumuusikot ja solistit tekivät. Kultakuumeen vieraina ovat Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija Juha Seitäjärvi sekä Suomen äänitearkiston puheenjohtaja Timo Wuori. Soittimet on tarkoitettu soitettaviksi eivätkä näyttelyesineiksi. Musiikin edistämissäätiön soitinpankki palauttaa arvosoittimet musiikintekijöiden käyttöön pois keräilijöiden seiniltä ja sijoittajien holveista. Valikoimassa on kotimaisen populäärimusiikin legendaarisia soittimia ja esimerkiksi U2-yhtyeen The Edgen omistuksessa ollut Rickenbacker-sähkökitara. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Kai Ristola.

Kultakuume: Esikoispitkä nostaa ohjaajan kuninkuusluokkaan: 20.10.2016 16.30  

Esikoispitkä on aina erityinen. Vasta pitkä fiktioelokuva nostaa ohjaajan oikeiden ohjaajien kastiin, kertovat esikoispitkänsä valkokankaille saaneet Syysprinssi-leffan ohjaaja Alli Haapasalo ja Tyttö nimeltä Varpu -elokuvan ohjaaja Selma Vilhunen. Suomalaisen samurai-elokuvan ohjaajan esikuva oli Emir Kusturica. Porilaismuusikko Mika Rättö teki aluevaltauksen ohjaamalla ja käsikirjoittamalla nykypäivän Meri-Poriin sijoittuvan samurai-elokuvan. Elokuva syntyi pienellä budjetilla ja vähällä kokemuksella. Kekri on vanha eurooppalainen sadonkorjuujuhla. Halloweenin kanssa samasta irlantilaisesta perinteestä syntynyt kekri on sittemmin jäänyt amerikkalaisen halloweenin varjoon ja vaipunut unholaan. Suomalainen talonpoikaiskulttuurisäätiö yrittää nyt elvyttää kekriperinteen. Riikka Pulkkisen tuoreen romaanin Paras mahdollinen maailma päähenkilö Aurelia on syntynyt samana päivä kuin Berliinin muuri murtui eli noin 27 vuotta sitten. Pulkkinen on aiemmissakin kirjoissaa kirjoittanut ihmisten rajoista, mutta nyt teoksessa ovat mukana myös Euroopan isot rajat. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Sari Möttönen.

Kultakuume: Onko Sorjonen Suomen Silta?: 17.10.2016 16.30  

Ville Virtanen on suomalaisen nordic noirin tähti. Kultakuumeen studiovieras Virtanen kertoo uuden tv-sarjan tekemisestä. Tove Idström määrittelee nordic noirin. Pitkän linjan käsikirjoittaja pohtii, onko tyylilajista tullut formaatti, johon kuuluu keski-ikäisen miehen angsti, ylhäältä kuvatut kaupungit ja pimeät, synkät kuvat. Espoon modernin taiteen museo EMMA on digiajassa. Museoon rakennettava designkeskus on arkiston ja näyttelyn hybridi, jossa hyödynnetään digitalisaatiota.

Kultakuume: Sitaatit paljastavat, että vähään tyytyminen on hyve ja lapsen on lysti olla kuolleena: 12.10.2016 16.30  

Kell' onni on, se onnen kätkeköön. Runebergiläinen ihanneihminen on nöyrä. Topeliaanisessa maailmassa toimintaa ohjaa velvollisuudentunto. Eino Leino kirjoitti, että jos saa hyvää, siitä ei kannata huudella. Tietokirjailijat Tuula Uusi-Hallila ja Anne Helttunen selvittivät usein siteerattujen lauseiden taustat. Kati Outinen ohjaa Forssassa. Aki Kaurismäen elokuvien tähti ja teatterikorkeakoulun entinen näyttelijäntyön professori Kati Outinen ohjaa harrastajanäyttelijöitä pikkukaupungissa, jossa on leimahdellut uusien ja vanhojen asukkaiden ottaessa yhteen. Vanhan ja uuden törmäyksestä kertoo myös näytelmä Variksen veli. Tiede on ylivoimaisesti paras ihmiskunnan keksimä konsti hankkia mahdollisimman luotettavaa tietoa mistä tahansa asiasta, sanoo Kultakuumeen kolumnisti Juha Hurme. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jakke Holvas.

0:00/0:00
Video player is in betaClose