Kulturlørdag

Kulturlørdag

Denmark

Kulturlørdag præsenterer hver lørdag eftermiddag relevante historier fra kulturens og kunstens verden. Her bliver du oplyst og holdt ajour, samtidig med at der dukker uventede perspektiver op på de kendte historier fra ugen der næsten er gået. Kontakt: kulturloerdag@dr.dk Vært: Diana Bach

Episodes

Kulturlørdag 2016-12-17  

Hvad skal du lave i julen? Træne din hjerne ved at læse tykke bøger, selvfølgelig! Videnskabsjournalist Lone Frank giver sine tips til en sundere hjerne gennem litteratur. Stand-up komiker Sanne Søndergaard mener, det har store omkostninger for kvinder at blande sig i den offentlige debat. Hun giver sin vurdering af, hvordan vi ser på kvinder, der stikker snuden frem, og fortæller om sit nye show "Sindssyge kælling", når hun gæster Kulturlørdag. Fribløder var et af de nye ord, vi lærte at kende og bruge i 2016. Det var bogen Gennemblødt, skrevet af Maja Nyvang og Sine Cecilie Laub med til at sørge for. De to forfattere ville egentlig bare skrive en nørdet fagbog om tidernes skiftende syn på menstruation. I stedet blev de hovedpersoner i en ophedet debat om, hvorvidt blødninger er noget, vi skal tale offentligt om eller ej. De kigger tilbage på debatten, og hvad der kom ud af den i Kulturlørdag. Der denne uge også handler om titelsangen til julekalenderen Den anden verden. Komponisten Jesper Mechlenburg har lavet den, og han giver os en indføring i, hvordan musikken kan sætte store følelser til de billeder, vi ser på tv. Vært: Diana Bach.

Kulturlørdag 2016-12-10  

Politiker Mogens Lykketoft og journalist Mette Holm vendte for nylig hjem fra New York, hvor Lykketoft i et år var formand for FN's generalforsamling. Nu har de sammen skrevet en bog om deres tid i verdensorganisationen - ikke bare om FN's politiske resultater i perioden, men også om det kultursammenstød der opstår, når to jordbundne danskere rejser ind i en verden af jakkesæt, visitikort, kindkys og receptioner. Holm og Lykketoft er gæster i denne uges Kulturlørdag, hvor vi også får besøg af kvinderne bag DR3-serien "Prinsesser fra Blokken", der har været en stor seersucces og er blevet det mest streamede program på dr.dk nogensinde. Serien har et helt særligt underspillet udtryk, som vi taler med skaberne om. Vi skal også høre, hvorfor musikere - både kendte og ukendte - i stigende grad sælger merchandise-produkter som T-shirts, kopper og indkøbsnet. Vært: Diana Bach.

Kulturlørdag 2016-12-03  

Hun har aldrig udgivet bøger før, men hun har netop vundet en stor romankonkurrence med sin bog "Hjem", der handler om en syrisk familie, som flygter til Danmark. Mød debutanten Sara Linderoth Bouchet i Kulturlørdag, hvor vi også får besøg af rapper og komiker Ellie Jokar, der fortæller om sin passion for world-musik, i anledning af at den danske world-scene denne weekend fejrer sig selv ved Danish Music Awards World. I en anden musikgenre er Martin Luthers salmer blevet nydigtet - men hvorfor er der brug for at opdatere dem til moderne mennesker? Vi får også historien om, at tatoveringsindustrien i de her år bevæger sig tættere på kunstverdenen - og interviewer dramatiker Astrid Saalbach, der er aktuel med et teaterstykke om en mand, der føler sig holdt udenfor på sin nye arbejdsplads, fordi alle hans kollegaer er blinde. Vært: Diana Bach

Kulturlørdag - med Rosenkjærprisvinderen 2016 2016-11-26  

P1 fejrer de fremragende formidlere i dette prisshow, sendt direkte fra Koncerthuset. Vi afslører, hvem der modtager P1s formidlingspris, Rosenkjærprisen 2016. Prisen overrækkes til vinderen af P1s kanalchef Thomas Buch-Andersen foran publikum i Studie 4. Du kan også møde andre, der har gjort komplicerede, eller tunge emner, vedkommende og interessante for os. USA's ambassadør Rufus Gifford fortæller om sin tilgang til at formidle international politik, Signe Molde tager os med ind i humorens formidlende virkning, musiker Peter Sommer illustrerer, hvordan musikken kan formidle en forbindelse mellem afsender og modtager. Til stede er også sidste års Rosenkjær-prismodtager Svend Brinkmann, psykologiprofessoren, der har fået danskerne til at tale om at "stå fast". Værter er Diana Bach og Carsten Ortmann.

Kulturlørdag 2016-11-19  

Kulturlørdag tegner et kulturelt portræt af USA's kommende præsident Donald Trump, når vi ser nærmere på hans yndlingsfilm, -bog og -musik. Vi hører hans egen 15 år gamle analyse af storfilmen Citizen Kane, som på mange måder også beskriver Trump selv. Vi dykker ned i Intet Nyt fra Vestfronten, en bog som han fremhæver som den, der giver det bedste billede af krigens meningsløshed. Og så hører vi musik, alt det Trump godt kan lide, lige indtil kunstnerne siger, at de ikke kan lide ham. Hør også hvorfor der er plads til endnu et kulørt ugeblad i Danmark, hvorfor de unge i stigende grad går til fest om morgenen, og hvordan man kan slå igen, hvis man som kunstneren Christian Lemmerz bliver censureret i Kina. Vært: Morten Runge.

P1 Live fra Bogforum 2016-11-12  

Diana Bach og Helle Solvang er værter, når P1 sender direkte fra DRs scene ved årets begivenhed for bogelskere og litteraturnørder; BogForum i Bella Center. Vi kigger nærmere på nogle af de genrer, som er allermest populære. Matilde Kimer fortæller om, hvad der skal til for at gøre os interesserede i en fjern og kompliceret konflikt. Jan Guillou og Bo Lidegaard tager os med til det "glemte" årti, halvtredserne, og Geeti Amiri fortæller om de omkostninger, der kan være i at lufte sin families beskidte undertøj i offentligheden.

Kulturlørdag 2016-11-05  

Der har været stille om Sissel Kyrkjebø, siden sangeren for nogle år siden flyttede fra Danmark og tilbage til sit fædreland Norge. Men nu er Sissel Kyrkjebø på vej til Danmark igen, ovenikøbet med en samling julesange, som også var det, hun brød igennem med for mere end 30 år siden. Sissel Kyrkjebø fortæller i Kulturlørdag om, hvordan livets op og nedture præger det materiale, hun går på scenen med i dag. 1,6 millioner danskere lever alene som singler. Men hvorfor ikke hellere kaste sig ud i kærlighed og tosomheden? Joachim Knop og Tuva Semmingsen sætter i en ny musical spot på nogle af de barrierer for et parforhold, som det kontrollerede, individualistiske singleliv kan resultere i. Norden har i denne uge fået en ny hymne i forbindelse med Nordisk Råds jubilæum. Men vil danskerne mon tage sangen til sig? Mads Bille, leder af Sangens Hus, giver sin vurdering på, om den vil glide ind i det kollektive sangforråd. Disney har givet os en række tegnefilmklassikere: Junglebogen, Askepot, Snehvide. Nu er Disney så gået i gang med at lave nye, moderne versioner, denne gang som "rigtige" film. Mere om det i Kulturlørdag, hvor du også kan møde en af de nominerede til Bogforums debutantpris, og en billedkunstner, der har taget middelalderens kalkmalerier til sig og lavet sine egne versioner. Vært: Diana Bach.

Kulturlørdag 2016-10-29  

Blufærdig, lidt usikker og alligevel med lyst til at stikke næsen frem igen. Sådan beskriver sangerinden Hanne Boel sine følelser omkring det at være tilbage på musikscenen. Hun er efter flere års pause aktuel med nyt materiale og fortæller i Kulturlørdag om, hvordan hendes møder med yngre generationer af musikere har inspireret og udfordret. En empatimaskine. Det udtryk bruger fagfolk til at beskrive den Virtual Reality teknologi, der stormer frem lige nu. Hør historien om det exceptionelle projekt Notes on Blindness. Her kan du som seende via den virtuelle verden få en helt ny oplevelse af, hvordan det er at være blind. Skuespillerne Ditte Hansen og Louise Mieritz er klar med anden sæson af satireserien Ditte & Louise, det feministiske modstykke til serien Klovn. De fortæller om deres egne erfaringer med at tage styring med egen karriere, noget som deres karakterer i serien kæmper hårdt og forgæves for at få. Danmarkshistorien bliver ofte fortalt gennem mindesmærker, lovgivning og museumsgenstande. En ny bog fortæller historie ved at gribe fat i kendte varer og koncepter som Magnum-isen, pita-brødet og Grøn Koncert. Forfatteren gæster Kulturlørdag. Vært: Diana Bach.

Kulturlørdag 2016-10-22  

Du er hvad der står på din t-shirt. Den tynde bomuldstrøje bliver brugt til at udtrykke musikalsk tilhørsforhold og aktivistiske synspunkter eller til at ekskludere udenforstående. Knud Romer deltager i et litterært projekt med t-shirts og bruger lejligheden til at tage til sit livs sidste rockkoncert. I sidste uge åbnede Fredericia Teater musicalen Klokkeren fra Notre Dame. I denne uge er der premiere på musicalen An Officer and a Gentleman i Silkeborg. Men hvad er det, publikum vil have af en musical? En gruppe danske musikere, tilsammen The KutiMangoes, har været i Vestafrika. Her har de hentet inspiration og indspillet sammen med nogle af de lokale musikere. Hør om mødet mellem europæisk og afrikansk musik, og find ud af, hvorfor afrikanerne synes europæisk musik er stillestående og svært at afkode. Vi hører også fra Sigrid og Emma, der har oplevet Harry Potter-teater i London. Og vi er med til at opklare en mordgåde på Musikhuset Aarhus. Vært: Diana Bach.

Kulturlørdag 2016-10-15  

Europæisk Kulturhovedstad er det højst profilerede projekt både politisk og kulturelt i årtier herhjemme, og i den her uge blev programmet for 2017 endelig præsenteret. Hør højdepunkterne i Kulturlørdag på P1. Skandinavien åbner i denne weekend for første gang døren til en Film Food Festival. Her handler det om at dyrke film om mad og fødevareproduktion og kombinere det med madlavning, middage og samtaler om glæden og udfordringerne ved nutidens fødevarer. Det er tre uger siden, at en af Danmarks mest unikke bygninger, Svinkløv Badehotel brændte ned til grunden. Hvad skete der egentlig? Hvorfor? Og hvad nu? Kulturlørdag på P1 ruller sagen op på lørdag den 15. oktober fra 14.03-15.33. Vært: Sara Røjkjær Knudsen.

Kulturlørdag 2016-10-08  

Vi bliver dynget til med lister, når vi åbner vores nyhedsfeed på nettet. Lige fra: 10 ting du skal have i medicinskabet til 11 essentielle nedture for Justin Bieber. I Kulturlørdag får du denne gang mindst 2 gode grunde til at listerne fylder så meget. Der er en stærk sammenhæng mellem brugen af p-piller og depression blandt unge kvinder, lyder det fra forskerne i denne tid. Det har fået Kvindemuseet i Aarhus til at dele gratis kondomer ud og gøre opmærksom på kulturhistorien bag det reelt eneste præventionsmiddel skabt til mænd. Ikke mindre end ni forskellige nye bøger skal nu fortælle andre landes befolkninger, hvordan man skaber vaskeægte dansk hygge. Forfatteren til en af bøgerne, skuespilleren Marie Tourell Søderberg, håber at kunne afmystificere begrebet, så andre ikke projicerer deres længsel efter det gode liv over på danskerne. Kulturlørdag kigger desuden på den danske modtagelse af litteraturens verdensstjerne Haruki Murakami. Han kommer til Danmark for at få en stor pris i slutningen af måneden, men opvarmningen er for længst gået i gang. Vært: Diana Bach.

Kulturlørdag 2016-10-01  

Gik du også og drømte om at få et brev om optagelse på Hogwarts troldmandsskole, da du var teenager? Så tilhører du måske generationen af unge, der er vokset op i takt med at bøgerne om Harry Potter blev skrevet. Hør hvad den litterære figur har betydet for virkelighedens unge. Dea Trier Mørchs succesbog fra 70erne, Vinterbørn, bliver nu genudgivet. Forfatterens søn, Tobias Trier, fortæller om, hvorfor bogen var med til at splitte hans familie. Hvis man kan påvirke sine drømme, kan det være en genvej til at påvirke sit vågne liv. En musiker har komponeret musik, der skal skabe bedre drømme. Kulturlørdag bringer også nyt fra animationens verden. Tegnede universer kan bruges til at hjælpe både krigsveteraner og autister. Vært: Diana Bach.

Kulturlørdag 2016-09-24  

Rigtige komikere gør det selv. Den holdning har fået stand-up komikerne Tobias Dybvad og Rasmus Olsen til at starte en indsamling for at få penge til at lave deres egen comedy-serie på nettet. Kulturlørdag får forklaringen på, hvorfor de ikke prøver at realisere deres ide gennem en etableret tv-kanal eller et produktionsselskab. Den franske forfatter Delphine de Vigan gæster i denne uge Danmark for at fortælle om sin nye roman, hvor hun leger med fortællerrollen og vores opfattelse af sandheden. Kvinder med deller og kropsbehåring er på vej ind i modereklamerne. Det er de såkaldte "nodels" eller non-models. Hør hvorfor det pludselig giver mening for designere og modefirmaer at henvende sig til alle os, der ikke lige har standard kropsmål. Du kan i Kulturlørdag også få et overblik over familien, sådan som den er skildret på tv gennem tiden. Og møde musikeren Mathilde Falck, en flok prostituerede fra Mexico, og en skuespiller, der hjælper unge til at sætte ord på deres tro og værdier. Vært: Diana Bach.

Kulturlørdag 2016-09-17  

Facebook kæmper for tiden med at gøre sin algoritme bedre i sin stand til at skelne mellem kunst og pornografi, så den ikke havner i endnu en mediestorm, som da man først forbød billedet af den vietnamesiske pige, der flygter fra napalm. Vi forsøger at løse problemet. Allieret med kunstneren Mathilde Grafström, som arbejder med fotografier af nøgne kvinder, og Thomas Bolander, ekspert i algoritmer, forsøger Kulturlørdag at nå frem til en opskrift på, hvordan mennesket kan overdrage århundreders diskussioner og erfaringer om kunst og porno til en computer. Vi får også historien om de mange bilfri søndage i København og hvorfor det ikke helt kan lykkes i dag i samme målestok. Og så skal vi en tur forbi de danske fængsler, som i stigende grad får de indsatte til at arbejde med malerier som en slags terapi. Det virker, men det er vigtigt ikke at sætte i system, siger fagfolk, for så står de indsatte af. Vært: Morten Runge.

Kulturlørdag 2016-09-10  

Jeg kigger på folks tøj for at bedømme, om det er nogen jeg kan snakke med. Sådan siger en af de teenagere, som i denne uge giver Kulturlørdag et indblik i, hvordan teenagerne bruger tøj, musik og tv til at skabe en identitet. Vi skal også møde Søren Ulrik Thomsen, der sammen med musikerne i Det Glemte Kvarter, nu har sat musik til en række af sine digte fra 80erne og 90erne. I undergrunden simrer og syder en type billedkunst, som adskiller sig fra det, vi kender fra museer og gallerier. Kunstnerne bruger både spraydåser, tatoveringsnåle og malerruller til at skabe motiver, som vi ser på vægge og mure i bybilledet. Mød et par af dem, der lever af den graffitiinspirerede gadekunst. Vi markerer desuden 150 året for Jeppe Aakjærs fødsel denne lørdag, blandt andet ved at tale med en skolelærer, der er vild med den gamle digter og bor tæt på Aakjærs barndomshjem. Og så er malerierne fra den fremtrædende tyske billedkunstner Georg Baselitz hængt op i Jorn-museet i Silkeborg. Kulturlørdag har talt med ham, blandt andet om, hvorfor han vender sine menneskeskikkelser på hovedet på lærredet. Vært: Diana Bach.

Kulturlørdag 2016-09-03  

I denne uge holdt Lars Løkke Rasmussen sin første live Facebook-tale. Men statsministeren har slet ikke forstået at udnytte mediet, lyder det fra rapperen Per Vers. Hør om de muligheder, som Facebooks tv-kanal giver kunstneren for at komme i direkte dialog med publikum. Vi er vant til at grine, når vi møder Mette Horn i roller som Max Pinligs mor eller Damen med de blå tænder. Nu har hun klædt sig i sort for at spille en alvorlig rolle på Aarhus Teater. Interview med hende om skiftet fra komik til alvor i Kulturlørdag. En af de vigtigste egenskaber for kommende filmskabere er, at de kan fortælle om deres film-idé, så folk med penge har lyst til at støtte dem. Med andre ord: De skal kunne pitche. Mød en tidligere Danmarksmester i film-pitch og hør, hvordan det gik med hendes idé. Vi skal også møde manden bag myten Andy Warhol. Og finde ud af hvor meget Shakespeares Hamlet har til fælles med nutidens whistleblowers. Vært: Diana Bach.

Kulturlørdag 2016-08-27  

Under Gud, over loven er titlen på et nyt teaterstykke, der debatterer kulturen blandt læger. Stykket tager udgangspunkt i skandalen om overlægers misbrug af forskningsmidler på Rigshospitalet. Hvad er det, der sker med ens selvjustits og mådehold, når man dagligt redder liv? Kulturlørdag går også tæt på fænomenet John le Carré. Spionforfatteren er aktuel med en selvbiografi, og vi kigger på, hvilket aftryk, han har sat på film- og tv-historien. Digteren Lone Hørslev har igen sat sine ord til musik, denne gang sammen med komponisten Jesper Mechlenburg. Det er blandt andet blevet til en sang om tv-manden Jarl Friis Mikkelsen. Få historien i Kulturlørdag, hvor også Vadehavet bliver sat til musik og Tønderfestivalens unge talenter taler ud. Vært: Sara Røjkjær.

Kulturlørdag 2016-08-20  

Pumpende rytmer, urin og opkast i trappeopgange, vold og stoffer er ofte det, som byens borgere ser som konsekvenser af et levende nattemiljø. Men klubliv, restauranter og musikscener kan også skabe jobs og fremdrift i byerne, påpeger Amsterdams "Natteborgmester". Han er ansat af byen til at mægle mellem nattelivets og byens aktører, og fortæller om resultaterne i Kulturlørdag. Mød også forfatterkometen Chigozie Obioma, der har skrevet en forrygende debutroman om en flok brødre i sit hjemland Nigeria. Mellem linjerne får han også sagt en hel del om det postkoloniale Afrika. Sonni er tredje generations gårdsanger. Han kunne spille på skeer, nærmest inden han kunne tale. Sonni Adolf Blom Christensen er gæst i Kulturlørdag sammen med forfatter Malen Fenger-Grøndahl, der har dykket ned i historien om hans slægt. Kulturlørdag kigger desuden frem mod næste uges to store kulturbegivenheder, Kulturmødet Mors og Aarhus Festuge. Vært: Diana Bach.

Kulturlørdag 2016-08-13  

Hiphoppens fødsel i 70ernes New York er omdrejningspunktet for en ny stort anlagt tv-serie. Kulturlørdag har inviteret den danske hiphop-pioner Chief One til at kigge med på første afsnit. Pokémonjægerne præger bybilledet i disse uger. For nogle gør dillen det muligt at rejse tilbage til nogle af barndommens bedste oplevelser. Mød en af de voksne fra generation Pokémon. Moderne dans har været i en rivende udvikling de senere år. Den har taget så mange andre kunstgenrer til sig, at man nærmest ikke kan være sikker på at se dans, når man går til en moderne danseforestilling. Både godt og skidt, lyder det fra Tim Rushton, kunstnerisk leder af Danmarks største kompagni indenfor genren, Dansk Danseteater. Hør mere i Kulturlørdag på P1. Vært: Diana Bach.

Kulturlørdag 2016-08-06  

Fredag åbnede OL i Rio i Brasilien - vi ser i den anledning nærmere på OL's kulturelle udvikling: der er fx ikke meget tilbage af den ånd og den udveksling af ideer, som var drivkraften for de første moderne olympiske lege i 1896, mener flere eksperter. Vi besøger en af Danmarks ældste børnebrevkasser, Børneposten i Albertslund, hvor fire teeangere hver uge svarer på spørgsmål fra frustrerede børn og unge. Der er også musik og kunst fra festivallen Smukfest i Skanderborg, og vi skal til hummertræf på Læsø og høre, hvordan man bedst tilbereder de eftertragtede kløer og haler - og høre hvorfor de bedste eksemplarer ikke længere kun bliver solgt til Sydeuropa. Vært: Morten Runge.

0:00/0:00
Video player is in betaClose