KUNST IS LANG (en het leven is kort)

KUNST IS LANG (en het leven is kort)

The Netherlands

In KUNST IS LANG praat Luuk Heezen elke woensdagavond een uur lang met één kunstenaar. Een uitgebreid gesprek over het laatste werk, inspiratiebronnen en drijfveren. Mét diepgang, maar zonder ingewikkeld jargon. KUNST IS LANG is een samenwerking met online kunsttijdschrift Mister Motley en Voordekunst, het crowdfundplatform voor de creatieve sector.

Episodes

Anouk Kruithof  

Anouk Kruithof is een van de rising stars in de fotografie in binnen- en buitenland, en praat over haar haat-liefdeverhouding met haar medium. En over haar bevlogenheid voor het zelf uitgegeven kunstenaarsboek, waar ze zelfs een stimuleringsprijs voor in het leven riep.

Eva Spierenburg  

Schilder Eva Spierenburg liet altijd al persoonlijke elementen in haar werk toe, maar sinds haar moeder ruim een jaar geleden overleed, is haar werk nog persoonlijker geworden. Dat roept allerlei vragen op: wordt kunst geen therapie, heeft het ook voor anderen relevantie en hoeveel (intieme) context geef je een kijker mee?

Derk Thijs  

Schilder Derk Thijs stelt hoge eisen aan zijn werk: hij wil de grens tussen de kijker en het schilderij laten vervagen. In de uitzending legt hij uit hoe je een abstract begrip als 'het bewustzijn van een boom' kunt vertalen naar een schilderij.

Kinke Kooi  

Tekenares Kinke Kooi neemt ons mee in de wonderlijke associaties waaruit haar tekeningen ontstaan: ze tekent uitputtend beelden die haar fascineren, ook al schaamt ze zich er voor of zijn ze niet bon ton in de kunstwereld (een smurf, of klimop). Achter haar zachte, subtiele tekeningen gaat een intrigerende wereld van symboliek schuil.

Scarlett Hooft Graafland  

Fotografe Scarlett Hooft Graafland reist de hele wereld over, op zoek naar ongerept natuurlandschappen. Zodra dat overweldigende decor van natuurschoon is gevonden, trekt ze een periode met lokale bewoners op en plaatst hen in die omgeving. Het resultaat is soms grappig, soms poëtisch, maar altijd schitterend.

Charl Landvreugd  

Charl Landvreugd sprak over hoe er in Nederland wordt omgegaan met het werk van kunstenaars met een Afro-achtergrond (hint: nogal anders dan in het buitenland) - en hoe dat moet veranderen. Een sterk verhaal, zeker niet vanuit slachtofferschap, maar vanuit de observatie dat er een nieuw soort 'Afro-heid' (Charls term) aan het ontstaan is met een specifieke beeldtaal en specifieke mogelijkheden.

Yeb Wiersma  

Met Yeb Wiersma sluiten we het eerste seizoen van Kunst is Lang af! Ze vertelt over het belang van veldonderzoek, en geeft tips voor iedereen (ook jij!) om te gaan wandelen en je omgeving anders te bekijken.

Claudia Sola  

Claudia Sola is continu gespitst op kleine handbewegingen. Ze raakt verontrust als het V-teken dat je met twee vingers kunt maken - wat voor haar een nare connotatee met de Tweede Wereldoorlog heeft - ineens opvallend veel opduikt (in nieuwsfoto's van de Arabische Lente, bij sporters, bij Japanse toeristen) en gaat op onderzoek uit om haar verontrusting te bezweren.

Miek Zwamborn  

Schrijver en beeldend kunstenaar Miek Zwamborn werkt als een improviserend jazzmuzikant: een paar gegevens staan vast - bijvoorbeeld een gevonden herbarium op een rommelmarkt - en daaromheen creëert ze met een gedicht, roman of installatie een nieuwe werkelijkheid. Uit liefde voor dat object, niet om haar eigen ego te bevredigen. Sterker nog: binnenkort verhuist ze naar een afgelegen Schots eiland om daar vanuit odes aan de natuur te werken: "Een steen geeft me veel meer gedachten en emoties, dan het horen van een gesprek in een drukke Amsterdamse tram."

Gijs Frieling  

Voor Gijs Frieling is het afgebeelde onderwerp in een schilderij maar een klein onderdeel van het werk: het moet de toegangsdeur zijn naar andere elementen, zoals kleur, ritme en vorm. Waarom is het nou juist daarover zo moeilijk praten?

Dick Verdult  

Dick Verdult is een kunstenaar, muzikant en filmmaker boordevol energie, die in zoveel verschillende culturen heeft gewoond dat hij 'nergens meer thuis is'. Hij legt met een groot enthousiasme uit waarom je eigen perspectief een gevangenis is waar je uit moet breken.

Mai van Oers  

Mai van Oers vertelt over haar tekeningen: ze plaatste haar overleden ouders in vier Jeroen Bosch-achtige taferelen, en baseerde ze op Dante's Goddelijke Komedie - maar ook op manuscripten die ze bij hóge uitzondering uit een kluis in het Vaticaan wist te ontfutselen. Een schitterend verhaal over toeval, als je er in wilt geloven.

Hans van Houwelingen  

Beeldmaker Hans van Houwelingen heeft - net als veel mensen - een hekel aan beelden in de openbare ruimte die alleen ter decoratie zijn. Hij legt uit waarom zijn beelden actief ingrijpen in de situatie waarin ze geplaatst worden, en wat dat met zo'n plek kan doen.

Amie Dicke  

Amie Dicke vertelt over haar behoefte om de wereld om haar heen te ordenen, door er elementen uit weg te halen of juist toe te voegen. Maar ook hoe ze in haar laatste werken steeds meer een aanwijzer is, dan een kunstenaar die ingrijpt.

Gijs Assmann  

Gijs Assmann legt haarfijn uit waarom een kunstwerk geen illustratie van een idee moet zijn, maar een eerlijk en toegankelijk beeld dat je helpt je dagelijkse leven te leiden.

Thomas Kuijpers  

Thomas Kuijpers laat met zijn werk op subtiele wijze zien hoe alle media hun eigen versie van de waarheid brengen. Hij vertelt waarom hij veel waarde hecht aan het verzamelen van meerdere 'spikkels' informatie, om zo dicht mogelijk bij de waarheid te komen.

Matthijs Booij  

Matthijs Booij legt uit hoe je als kunstenaar een groter publiek kunt bereiken, aan de hand van zijn slimme pensioenplan waarvoor hij tekeningen op afbetaling verkoopt en zijn nieuwe online platform waarop kopers en kunstenaars elkaar kunnen volgen.

Paulien Oltheten  

Paulien Oltheten vertelt over de installatie die ze maakte in een gevangenis: de gevangen lopen door een gang van 82 meter. Mag je dan beelden laten zien van hoop? Van zonsondergangen? En hoe vermijd je clichés?

Folkert de Jong  

Folkert de Jong klaagt met zijn beelden van hyperchemische kunststof het woekerende kapitalisme aan. Maar verkoopt hij zo'n werk dan toch aan een steenrijke verzamelaar die zijn geld met 'foute' handel heeft verdiend? Als Paard van Troje, om in gesprek met zo iemand te komen?

Zoro Feigl  

Het werk van Zoro Feigl is speels en beweeglijk: met behulp van een elektromotor schiet er […]

0:00/0:00
Video player is in betaClose