Kvalificerat Hemligt poddradio

Kvalificerat Hemligt poddradio

Sweden

En poddradio i lagom format om konspirationsteorier och vetenskap. Vet man vem som sköt Kennedy? Vad hände egentligen på väg till månen? Vilka var det som egentligen flög in planen i World Trade Center? Och vad är det planen släpper ut ovanför våra huvuden? Från författaren bakom Skeptikerskolan och bloggen Tankebrott samt programledaren från Skeptikerpodden. Nås på info(a)khpodden.se

Episodes

Avsnitt 20 - Religiösa konspirationer  

I det här avsnittet: tre olika sekter iscensätter tre olika konspirationer under 70- och 90-talet. Scientologkyrkan upprättar en underrättelsetjänst som börjar infiltrera myndigheter i USA och trettio andra länder för att komma åt information om kyrkan och sina motståndare. I Japan på nittiotalet arbetar den apokalyptiskt troende sekten Aum Shinrikyo med att anförskaffa både biologiska och kemiska stridsmedel. Och dessa kommer till användning mot både enskilda, upplevda fiender och mot befolkningen i Tokyo. Och i USA och, senare, Guyanas djungel driver pastorn Jim Jones sin sekt Peoples Temple allt närmare ett rituellt självmord. Men innan dess har man sett till att både frottera sig med inflytelserika politiker men också dödat för att skydda kyrkan. Jag vill också flagga för att en del inslag och beskrivningar i det här avsnittet kan upplevas som obehagliga eller jobbiga. Musik i programmet: Podington Bear - Good Times (freemusicarchive.org/music/Podingto…GoodTimes_1375)

Avsnitt 19 - Big Pharma, HIV/AIDS-förnekelse och Tuskegeeförsöken  

I det här avsnittet: Är det rimligt att tro att läkemedelsbolagen har kunnat bota cancer ett tag nu, men de är mer fascinerade av vinst än att hjälpa mänskligheten? Finns det skäl att tro att AIDS och HIV inte har någon koppling? Och vad är det för koppling mellan den lilla staden i Alabama och oetiska medicinska studier? Dessutom berättar jag om att det statistiskt går att bevisa att konspirationsteorier inte håller, hur man upptäckte HIV från början samt hur det kom sig att Tuskegee-försöken fick hålla på så länge de ändå gjorde. Musik i programmet: Podington Bear - Good Times (freemusicarchive.org/music/Podingto…GoodTimes_1375) Randy Miller - Country waltz with pedal steel (https://www.looperman.com/tracks/detail/55883)

Avsnitt 18 - Verkliga konspirationer, del 2  

I det här avsnittet: Kvalificerat Hemligt tar åter igen upp exempel från historien där konspirationerna verkligen visat sig vara verkliga. Inför invasionen av Sicilien under andra världskriget behöver de allierade vilseleda Tyskland om dessa planer. Det gör man genom ett lik, planterade dokument och en hjälpsam spansk militär. Dessutom går vi igenom varifrån den rasistiska skriften Sion Vises Protokoll kommer ifrån och varför vi vet att den är en komplett fabrikation samt varför det är problematiskt att prata om en finans- eller mediaelit. Slutligen; få känner nog till att USA drabbades av bioterrorism 1984 då över 750 personer medvetet smittades med salmonella. Vilka var de skyldiga? Misstankarna riktas mot den lokala religiösa rörelsen som visar sig ha mer mordiska planer redo om de inte får som de vill. Musik i avsnittet: Podington Bear - Flutterbee (http://freemusicarchive.org/music/Podington_Bear/Joyful/Flutterbee) Podington Bear - Good Times (http://freemusicarchive.org/music/Podington_Bear/Upbeat/GoodTimes_1375) Veena Kinhal - Haratanaya Sree (freemusicarchive.org/music/Veena_Kinhal/Tribute_to_Veena_Raja_Rao/)

Avsnitt 17 - Mobilstrålning, trådlösa nätverk och cancer  

I det här avsnittet: Går verkligen större delen av mänskligheten runt just nu och pressar en apparat mot huvudet som orsakar cancer? Jag går igenom den strålning som mobiltelefoner och trådlösa nätverk sänder och varför det är orealistiskt att den skulle vara farlig. Är det skillnad på radioaktiv strålning och mobilstrålning? På värmestrålning och mobilstrålning? Och var går gränsen när det börjar bli farligt? Dessutom berättar jag om mobilens historia och blir lite lagom porrig med den trådlösa nätverksstandarden. Allt detta och mycket mer i avsnitt sjutton av Kvalificerat Hemligt. Musik i programmet: Podington Bear - Flutterbee (http://freemusicarchive.org/music/Podington_Bear/Joyful/Flutterbee) Podington Bear - Good Times (http://freemusicarchive.org/music/Podington_Bear/Upbeat/GoodTimes_1375) Chris Zabriskie - A New day in a new sector (http://freemusicarchive.org/music/Chris_Zabriskie/Music_from_Neptune_Flux/ChrisZabriskie-MusicfromNeptuneFlux-02)

Avsnitt 16 - MKULTRA och projekt Stargate  

I det här avsnittet: Om det topphemliga programet MKULTRA inom CIA för att utveckla den mest effektiva metoden för hjärntvätt, till försvar men också till offensiva metoder. Men hur långt gick man egentligen, och var kommer LSD in i bilden? Förgiftade verkligen CIA en hel fransk by? Och hur kunde man få ge folk kraftiga elchocker och förstöra deras korttidsminnen? Dessutom berättar jag om projekt Stargate, där militära underrättelsetjänsten etablerade ett program för att kunna spionera på fienden genom att använda hjärnans, eller är det astralkroppens, krafter. Kunde verkligen den så kallade fjärrskådning fungera? Och vad gjorde Uri Geller där? Sprang generalmajoren verkligen genom väggen? Allt detta och mycket mer i avsnitt sexton av Kvalificerat Hemligt. Musik i programmet: Podington Bear - Good Times (http://freemusicarchive.org/music/Podington_Bear/Upbeat/GoodTimes_1375)

Avsnitt 15 - UFOn, Roswell och Area 51  

I det här avsnittet: Vad var det som egentligen kraschade utanför Roswell 1947? Och varifrån kommer alla dessa upplevelser att folk blivit kidnappade av utomgjordingar? I det här programmet är det dags att konfrontera det potentiella hotet, eller räddningen, från bortom stjärnorna. Dessutom går jag in på betydelsen som popkultur har för att hålla kvar dessa sedan länge motbevisade påståendena. Och inget program om UFOn är väl komplett utan att ta en sväng förbi Area 51 ute i Nevadaöknen. Detta och mycket mer i avsnitt femton av Kvalificerat Hemligt. Musik i programmet: Podington Bear - Movin on up (http://freemusicarchive.org/music/Podington_Bear/Upbeat/MovinOnUp) Podington Bear - Good Times (http://freemusicarchive.org/music/Podington_Bear/Upbeat/GoodTimes_1375)

Avsnitt 14 - Vacciner och antivaccination  

I det här avsnittet: Om antivaccinationsrörelsen, vacciner och de konspirationsteorier som finns kring den här metoden. Vad var det som fick den modern antivaccinationsrörelsen att vakna till liv på riktigt? Får man verkligen autism av vaccin? Och varför är Jim Carrey så intresserad av vaccinscheman? Dessutom passar jag på att berätta om varför det är lönlöst att argumentera mot antivaccinationstroende, varför vacciner är en av våra bästa uppfinningar samt förvandlas till en grön, musklig och förbannad superhjälte. Allt detta och mycket mer i avsnitt fjorton av Kvalificerat Hemligt. Musik i avsnittet: Podington Bear – Good Times (http://freemusicarchive.org/music/Podington_Bear/Upbeat/GoodTimes_1375) Podington Bear – Movin' on up (http://freemusicarchive.org/music/Podington_Bear/Upbeat/MovinOnUp) Podington Bear - Flutterbee (fhttp://freemusicarchive.org/music/Podington_Bear/Joyful/Flutterbee) Podington Bear - Now son (http://freemusicarchive.org/music/Podington_Bear/Upbeat/NowSon) Dvorak - Serenade for Strings Op22 in E Major larghetto (http://freemusicarchive.org/music/Advent_Chamber_Orchestra/Selections_from_the_November_2006_Concert/Advent_Chamber_Orchestra_-_05_-_Dvorak_-_Serenade_for_Strings_Opus_22_in_E_Major_larghetto)

Kort inhopp - Den största av alla konspirationer  

Tills ett nytt avsnitt läggs upp kanske denna försmak av den största teorierna av dem alla kanske kan vara något?

Avsnitt 13 - Verkliga konspirationer  

I det här avsnittet: Finns det verkligen riktiga konspirationer? Klart de finns och i det här programmet tar jag upp tre av dem; Grisbuktsinvasionen, Watergate samt frimurarlogen Propaganda Due. Vilka var det som egentligen låg bakom dessa konspirationer och vad stod de att vinna på det? Dessutom går jag igenom en av de kopplingar som finns mellan Watergate och Grisbuktsinvasionen. Trodde du att Dan Brown var väl kreativ med sina historier om konspirerande sällskap har du nog inte hört talas om Propaganda Due. Kontakter med maffian, militären och underrättelsetjänsten samt cyanidspetsat kaffe och mord som kanske var ett självmord. Allt detta och mycket mer i avsnitt tretton av Kvalificerat Hemligt.

Avsnitt 12 - Förintelsen, del 2  

I det här avsnittet: i den andra delen av två är det dags för det lätt obehagliga arbetet att gräva oss ned i det mörker som är Förintelseförnekelse. Vad består den av och vilka grunder vilar denna konspirationstro på? Finns det någon som helst grund för det som påstås? Jag presenterar grunderna och felaktigheterna i den rapport, The Leuchter Report, som sägs bevisa vetenskapligt att gasningarna aldrig skedde. Dessutom, ljudupptagningar från SS-mötet i Pozen där Himmler pratar klarspråk om evakueringar och utrotning. Allt detta och mycket mer i avsnitt tolv av Kvalificerat Hemligt. Stephan Banking - Die weisse rose (http://goo.gl/QrsGTB)

Avsnitt 11 - Förintelsen, del 1  

I det här avsnittet: i den första delen av två försöker jag ge en historisk överblick över Förintelsen och vad som skedde från nazisternas maktövertagande, via beslutet att bygga förintelseläger, till krigsslutet. Hur kunde det här ske, och varför? Vad ledde fram till beslutet att etablera förintelselägren i Polen? Och hur kunde Europas mest integrerade judiska befolkning förvandlas till statens och folkets fiende, utpekade för att ha framtvingat förlusten i första världskriget och den ekonomiska kraschen 1929, bland mycket annat? I nästa avsnitt kommer jag att dyka djupare ned i mörkret och titta närmare på förintelseförnekelsen. Musik i avsnittet: Stephan Banking - Die weisse rose (http://goo.gl/QrsGTB) Richard Wagner - Die Walküre (https://soundcloud.com/offthemap/the-opening-of-wagners-die)

Avsnitt 10 - Apollo 11, månlandning och konspirationerna  

I det här avsnittet: Apolloprogrammet, månlandningen och de konspirationer som påstås omgärda det. Men för att få en historisk uppfattning går vi också in på vad som ledde upp till Apolloprogrammet och den massiva satsning som det innebar. Varför syns det inga stjärnor på bilderna som tagits på månen? Och varför tycks den monterade flaggan vaja i vinden? Dessutom går jag in på kanske det bästa motbeviset mot alla konspirationsidéer: det faktum att tekniken inte existerade för att kunna fejka bilderna från månen. Musik i avsnittet: Podington Bear – Good Times (http://freemusicarchive.org/music/Podington_Bear/Upbeat/GoodTimes_1375) Podington Bear – Movin' on up (http://freemusicarchive.org/music/Podington_Bear/Upbeat/MovinOnUp) The New Pharaos – Warzaw Express (http://freemusicarchive.org/music/Pharaos/The_New_Pharaos/04_Warzaw_Express_vbrmp3_1869) Johnny Hawaii - The Lonely Surfer (http://freemusicarchive.org/music/Johnny_Hawaii/Bad_Panda_61/The_Lonely_Smurfer)

Avsnitt 9 - Mordet på John F. Kennedy, del 2  

I det här avsnittet: Efter förra avsnittets genomgång av aktörerna är det nu dags att gå igenom vad som skedde morddagen 22 november, 1963. Men vi kommer också tittar närmare på vad som skedde på söndagen 24 november, den förmiddag då Jack Ruby sköt Lee Harvey Oswald. Vad innebär den magiska kulan? Och varför kom senare kommissioner fram till att det egentligen låg en konspiration bakom mordet på JFK? Och vilka var det som mannen med paraplyet egentligen signalerade? Dessutom berättar jag om hur Oliver Stone inte ens tittade på Kennedys limousine innan han gjorde sin konspirationsfilm, JFK. Allt detta och mer i avsnitt nio av Kvalificerat Hemligt. Musik: Podington Bear - Good Times (freemusicarchive.org/music/Podingto…GoodTimes_1375) Podington Bear - Now son (http://freemusicarchive.org/music/Podington_Bear/Upbeat/NowSon) The New Pharaos - Warzaw Express (http://freemusicarchive.org/music/Pharaos/The_New_Pharaos/04_Warzaw_Express_vbrmp3_1869)

Avsnitt 8 - Mordet på John F. Kennedy, del 1  

I det här avsnittet: För att över huvud taget få något grepp om konspirationsteorierna kring mordet på John F. Kennedy behöver vi först en introduktion. Vi får höra om Kennedys heroiska äventyr under andra världskriget, hur han framgångsrikt använde det nya TV-mediet, men också hur han drevs av en krävande far. Och hur var det med Lee Harvey Oswald, vad gjorde han i Sovjetunionen egentligen? Och hur kunde han ta sig tillbaka till USA? Och hade han en relation till Jack Ruby, nattklubbsägaren? Dessutom berättar jag om den högerextreme general som sällan tas upp till diskussion kring mordet på JFK. Allt detta och mer i avsnitt åtta av Kvalificerat Hemligt. Musik: Podington Bear - Good Times (http://freemusicarchive.org/music/Podington_Bear/Upbeat/GoodTimes_1375)

Avsnitt 7 - H.A.A.R.P.  

I det här avsnittet: HAARP, en radarförsöksstation uppe i Alaska har beskyllts för att ligga bakom allt från jordbävningar, nedskjutning av rymdfärjor till att påverka de så kallade chemtrails som släpps ut från flygplan för att... ja, vad gör den egentligen? Och är det sant att radarn kan bränna ett hål genom atmosfären? Och om de har något att dölja på HAARP, varför har man öppet hus och släpper in folk? Dessutom förklaras hur orimligt det är att radarn skulle kunna påverka vädret med tanke på hur lite energi den egentligen sänder ut. Och ni kommer också få höra hur man kan använda jonosfären som ett mixerbord! Allt detta och mer i avsnitt sex av Kvalificerat Hemligt. Musik: Podington Bear - Good Times (http://freemusicarchive.org/music/Podington_Bear/Upbeat/GoodTimes_1375) Hissing Chorus of Dawn - HAARP3250R 04272014(02) (https://soundcloud.com/hissingchorusofdawn/haarp3250r-0427201402)

Avsnitt 6 - 11 september-attackerna, del 3  

I det här avsnittet: Tredje och sista avsnittet i seriem om 11 september-attackerna. Vad hände egentligen med det som flög in i Pentagon, för var det verkligen ett flygplan eller var det en kryssningsmissil? Och det vita planet som sågs cirkla ovanför United 93s nedslagsplats? Och vad erkände egentligen transportministern i utskottsförhör? Dessutom blir det en pedagogisk genomgång av varför det är lönlöst att tro att en övervakningskamera skulle ha kunnat filma ett kraschande flygplan. Allt detta och mer i avsnitt sex av Kvalificerat Hemligt.

Avsnitt 5 - Aspartam  

I det här avsnittet: Sötningsmedlet aspartam är en av de mest studerade tillsatserna på marknaden. Mängder med studier visar att det är säkert att konsumera men ändå är folk rädda. Vad är det egentligen för rykten som florerar om aspartam? Och är det verkligen så att man kan få cancer av det? Och blir man tjock av det? Dessutom: Hur många liter läsk måste CJ dricka för att nå upp till potentiellt dödlig dos av aspartam? Allt detta och mer i avsnitt fem av Kvalificerat Hemligt. Musik i avsnittet: Podington Bear - Good Times (http://freemusicarchive.org/music/Podington_Bear/Upbeat/GoodTimes_1375) Podington Bear – Flutterbee (http://freemusicarchive.org/music/Podington_Bear/Joyful/Flutterbee) Podington Bear – Now son (http://freemusicarchive.org/music/Podington_Bear/Upbeat/NowSon)

Teaser - avsnitt 5  

En teaser inför det kommande avsnittet av Kvalificerat Hemligt om aspartam. Hör flaskor öppnas, känn spänningen när CJ överväger att överdosera aspartamsötad läsk, undra över hur klokt det är att dricka 3 750 liter cola. Musik: Ketsa - Secrets (http://freemusicarchive.org/music/Ketsa/Mind_Music_Matter/12-Ketsa-Secrets) Podington Bear - Now son (https://freemusicarchive.org/music/Podington_Bear/Upbeat/NowSon)

Avsnitt 4 - 11 september-attackerna, del 2  

I det här avsnittet: Andra avsnittet i en serie om 11 september-attackerna. Var det sprängmedel som fick WTC-tornen att kollapsa? Och vad hände egentligen med nanotermiten man hittat? Hur kunde tornen rasa som de gjorde och vad är det man försöker dölja med byggnad 7? Tyvärr får vi också möjlighet att återbesöka antisemitismen inom konspirationsrörelsen. Men samtidigt liva upp med Rhapsody in blue och ytterligare ett briljant inspel från South Park. Allt detta och mer i avsnitt fyra av Kvalificerat Hemligt.

Teaser - avsnitt 4  

En kort förlyssning på ett avsnitt som kommer att helt fokusera på konspirationsteorierna specifikt kring World Trade Center-tornen. Plus, en frihetlig sång om att jaga sanningen om just 11 september. It is wrong for me to ask questions? Is it wrong to seek the truth? I can't just blindly accept their version. I can't base my logic on proof. Almost all the evidence points one way, But I'm like Charlie Sheen and Gloria Estefan. I need to know what really happened... On nine-eleven, 'leven, 'leven, 'leven, 'leven. What really happened... on nine-eleven... Musik: Ketsa - Secrets (http://freemusicarchive.org/music/Ketsa/Mind_Music_Matter/12-Ketsa-Secrets)

0:00/0:00
Video player is in betaClose