Lahlum og Lysbakken

Lahlum og Lysbakken

Norway

Nettrollenes mareritt: En kringkasting som faktisk ER styrt av Sosialistisk Venstreparti. Forfatter, historiker og SV-aktivist Hans Olav Lahlum og SV-leder Audun Lysbakken gir deg din faste dose politisk korrekthet.

Episodes

Episode 34 LO-live med Christian Borch og Mimmi Kvisvik  

Lahlum og Lysbakken live! Denne gangen fra LOs kommunalkonferanse, der de diskuterer hvordan banaliteten har infisert språket, politikken, media og alt annet, med forfatter og tidligere Dagsrevyen-anker Christian Borch, og profitt i velferden med FO-leder Mimmi Kvisvik.

Episode 33: Hva skal Nicky stemme NÅ da?  

Etter Lahlum og Lysbakken-klassikerne episode 9: Hva skal Nicky stemme? og episode 9 ½: Hva Nicky stemte kommer nå den spennende oppfølgeren. For nye lyttere: SVs førstekandidat i Akershus Nicholas Wilkinson er både norsk og britisk statsborger og skal stemme i valget torsdag. Men HVA SKAL HAN STEMME? (Det vil si: Alle skjønner vel at han skal stemme Labour, men HVORFOR skal han stemme Labour?)

Episode 32: Eia var vi der  

Harald Eia – komiker, sosiolog, profilert hjernevasker – gjester Lahlum og Lysbakken. Eia ville utfordre Lahlum og Lysbakken til en diskusjon om forholdet mellom ulikhet, rettferdighet og arbeid. Under veis sneier de innom evolusjonspsykologi, de økonomiske grunnene til at folk jobber på bompengeautomater i USA men ikke i Norge – og Oslo-Losen.

Episode 31: Den første kvenske groruddølen fra Finnmark på tinget?  

Audun forteller om sitt livs første mai og hva som er så utrolig bra med Postens kor. Så får Lahlum og Lysbakken besøk av Kari Elisabeth Kaski: Kanskje den første kvenske groruddølen fra Finnmark med sjanse for å komme på tinget. De diskuterer utfordringer i Oslo, oljeboring i Barentshavet og om hun også skal lage Bruce Springsteen-inspirerte sanger til Groruddalen, som Jan Bøhler.

Episode 30: FØRSTE MAI SPESSIALL med sekretariatet  

Advarsel: Denne podkasten inneholder en partileder som synger (bare rolig, det er ikke Støre). Lahlum og Lysbakken har vorspiel til arbeidernes internasjonale kampdag sammen med Jan Olav Andersen, leder i El og IT, Den eneste i LOs sekretariat som ikke er arbeiderpartist. Og: Historien bak et Harry-Potter-sikksakkformet sår som plutselig har dukket opp i pannen til Lysbakken. Hvem er hans Voldemort? Ingen kommentar.

Episode 29 La Peine Et Le Pen  

Frankrike står klar til å gjennomføre et av sine viktigste valg noensinne. I Brexit og Trumps tidsalder kan hva som helst skje. Frankrike-ekspert Kjerstin Aukrust gjester podkasten for å hjelpe Lahlum og Lysbakken med å følge med på siste nytt fra Macron, Fillon, Mellenchon og Le Pen. Og: vi har klimafornektere i regjering – men har vi også forskjellsfornektere? Det hørtes litt sånn ut når man hørte Stortingets spørretime denne uken.

Episode 28: Uroens fotball, fotballens uro  

Påskelektyre? SVs stortingsrepresentant Bård Vegar Solhjell har skrevet boken "Uro" – et politisk essay (med et krimplott!) og han kommer til Lahlum og Lysbakken for å fortelle om den politiske uroen i verden. Og endelig er Audun glad fordi vi snakker mer om fotball enn sjakk: Mina Finstad Berg, SVer og fotballblogger, fotballnørder om seriestart. Er fotballen blitt mer venstrevridd? Følg med!

Episode 27: Vorspiel Til Landsmøtet  

Lahlum og Lysbakken lader opp til landsmøte med å fortelle skrøner fra fordums landsmøter. De får også besøk av Michael Brøndbo, som har skrevet bok om den venstreorienterte britiske Labour-lederen Jeremy Corbyn. Er Corbyn en fornyer eller en fiasko? Og hva kan norsk venstreside lære av det som skjer i Storbritannia?

Episode 26: Røster Fra Røst Ryster  

Lahlum og Lysbakken mimrer om Hans Olavs unge år i nord. Men Lahlum er stuck på et tvangssammenslått Innlandet mens Lysbakken reiser nordpå til Røst på olje/fiske-turne og møter «røsten fra Røst», Lone Nikolaisen, fisker og radiovert for en samtale om, blant annet, hvordan man skal stoppe oljen, hva slags sangstemme Per Fugelli har, og om en landkrabbe kan lære forskjellen på en skrei og en brosme. Med dem er også Nordland SVs førstekandidat, Mona Fagerås, og Sør-Trøndelag SVs førstekandidat Lars Haltbrekken.

Episode 25 Den Såkalte Boken Til Audun  

Lysbakken har skrevet «bok» (i anførselstegn, i følge Lahlum) og medforfatter Tarjei Helland kommer inn på podkastsentralen for å ta en prat med Lahlum og Lysbakken om framtidsskolen og den nye skolehverdagen som er på vei. I andre nyheter: Lahlum forteller deg alt du ikke visste du ønsket å vite om indisk kriminallitteratur.

Episode 25: Den Såkalte Boken Til Audun  

Lysbakken har skrevet «bok», sier Lahlum, med hørbare anførselstegn. Denne ukens gjest er Tarjei Helland, som sammen med Audun har skrevet pamfletten «Framtidsskolen», med en ny plan for en ny skolehverdag. Også i ukens episode: Alt du ikke visste du ønsket å vite om indisk kriminallitteratur.

Episode 24 Skamløse Jenter Og Skamløse Presidenter  

Ok, Donald Trump er president. Og det er jo ... ja. Men mens USAs president er skamløs på den dårlige måten er Lahlum og Lysbakkens to gjester denne uken skamløse på den gode måten. Nancy Herz og Amina Bile har vært sentrale i "skamløse jenter"-bevegelsen, som var et av tingene som ga Audun mest håp i 2016. De ble med på podkasten for en prat om sosial kontroll og hvordan man gjør motstand mot den.

Episode 23: Var 2016 SÅ ille, da?  

2016: Året som var langt som et vondt år. Eller VAR det? Lahlum og Lysbakken prøver kontrært å oppsummere hva som var bra med 2016. Et av tingene som IKKE var bra, var utviklingen i Tyrkia. Lysbakken var nylig i Tyrkia for å møte fengslete parlamentarikere. Tyrkia-ekspert Morten Myksvoll er gjest og forteller om utviklingen i landet.

Episode 22 Live På Kulturhuset  

Lahlum og Lysbakken var live tirsdag kveld på Kulturhuset (og rett etter statsråd) for å diskutere høyresiden, venstresiden, fortiden, fremtiden, løgn og sannhet, Sylvi og Per Willy, og de store spørsmål. Det ble kanskje til og med avsynging av Deilig er jorden. Kanskje. På en måte. Med seg hadde de Dagsavisen-kommentator Hege Ulstein, LO-strateg Wegard Harsvik, Klassekampen-redaktør Mimir Kristjansson og SVs partisekretær Kari Elisabeth Kaski.

Episode 21: Utakk Er Verdens Etterlønn  

Lahlum og Lysbakken går gjennom regjeringskrisen som aldri kom, etterlønnen som aldri gikk og tidenes valgkampfadeser. Se Lahlum og Lysbakken live på Kulturhuset i Oslo tirsdag 20 desember! Mer info i podkasten.

Episode 20 La Crise Du Resistance  

Mens vi venter på regjeringskrisen gjennomgår Lahlum og Lysbakken sine favorittkriser gjennom tidene. Er det Kings Bay? Bensinkrisen? Gasskrisen? Og, pardon our French, men vi snakker l'élection française med franskviter Kjerstin Aukrust. Er den konservative Fillon drøm eller mareritt for høyrepopulisten Le Pen, og er det noe håp les forces de gauche?

Episode 19: Postapokalyptisk stressyndrom  

Lahlum og Lysbakken prøver å plukke opp bitene etter at Trumpokalypsen rammet Amerika. USA-ekspert Hans Olav Lahlum og USA-ekspert Ketil Raknes lurer på hvor USA-ekspert de egentlig er. Er det på tide å få panikk nå?

Episode 18 Make America Greit Again  

U-S-A! U-S-A! U-S-A! Lahlum og Lysbakken setter seg ned med USA-ekspert og tidligere statssekretær for SV Ketil Raknes for å nørde dypt om den amerikanske valgkampen. Er det bare oss som gleder seg til det er over?

Episode 17: Ballspill og ballottering  

Jan Åge Fjørtoft gjester Lahlum og Lysbakken for å diskutere Johaug-gate, San Marino-skandalen og ikke minst: Hvorfor vi må ha fysisk aktivitet inn i skolehverdagen. Og: Denne uken ble det klart at både Lahlum og Lysbakken er innstilt på førsteplassen på stortingslistene i hvert sitt fylke. Lar de det gå til hodet? (Og ikke minst: Kommer Lahlum til å slutte å skrive krim hvis han kommer på Stortinget?)

Episode 16: Boksing, Bøker Og Budsjetter  

Tidligere SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen og SVs nestleder og finanspolitiske talsperson Snorre Valen snakker statsbudsjett og klima. Hvordan var det egentlig å levere et statsbudsjett i sin tid, og hvorfor savner Kristin Halvorsen ikke politikken? Lahlum og Lysbakken snakker ellers om boksing og bøker: knockoutseier til knockoutregelen og de to politiske biografiene alle snakker om denne uken.

0:00/0:00
Video player is in betaClose