Läkarpodden

Läkarpodden

Sweden

PREMIÄR 15:e mars! I Läkarpodden får vi de senaste rönen inom medicin och sjukvård. Dr Mikael Sandström och Tilde de Paula Eby reder ut begreppen, delar med sig av sina egna erfarenheter, tar kål på myter och svarar på era frågor. Varje tisdag kommer ett nytt avsnitt av Läkarpodden. Ni kan skicka in era frågor till oss på: lakarpodden@tv4.se Inga ämnen är för små eller för stora, det finns ingenting vi inte kommer att kunna prata om. Ni kan också be oss ta upp ett ämne som ni vill veta mer om.

Episodes

Läkarpodden - # 50. Allt om hicka!  

Så här i sommartider är det lätt att man snöar in på något som fastnat i tanken. Tilde har fått en lyssnarfråga om ett tillsynes smalt och harmlöst ämne, nämligen hicka. Nu vill hon ha alla svar, och Dr Mikael gör sitt bästa att reda ut och förklara fenomenet. Men, som vanligt avhandlas även en del annat.

Läkarpodden - # 49. Sommarplågor - Gift, djur och natur  

Vi ger er tips på hur man kan lindra myggbetten, få bort smärtan av maneter eller hur man ska rengöra ett sår. Vad händer om man blir biten av en huggorm, eller stoppar i sig giftiga bär eller svampar? Vad är egentligen stelkramp och kan man få det av att trampa på en rostig spik? Dr Mikael och Tilde reder ut och ger dig en handbok för hur du ska hantera alla slags sommarplågor, OM du drabbas. Men givetvis hoppas vi att ni får en lugn och skön sommar!

Läkarpodden - # 48. Skönhetsingrepp  

Det handlar om fillers, muskelavslappnande, bröstproteser, förminskningar och förstoringar osv. Oavsett anledningar så ökar antalet utförda estetiska plastikoperationer för varje år, och det finns en mängd olika ingrepp tillgängliga. Tilde och Dr Mikael reder ut dom vanligaste, hur dessa går till, eventuella risker, och till och med vad ingreppen brukar kosta. Information och kunskap om vad som är vad, och vad man ska tänka på.

Läkarpodden - # 47. Ögon  

Vi pratar om ögon! Olika orsaker bakom röda ögon, finns det symptom som tyder på allvarligare tillstånd, när bör man kolla upp? Vad är grå starr, och vad är grön starr? Vi förklarar hur våra ögon faktiskt fungerar, anatomi och fysiologi. Varför vi snorar när vi gråter riktigt ordentligt, varför vi nyser när vi tittar på solen? Ett späckat avsnitt där vi ställer många av de vanligaste frågorna och ger begripliga svar!

Läkarpodden - # 46. Så avslöjar ditt bajs din hälsa  

Denna vecka handlar det om hur färg och form på vår avföring kan säga en hel del om hur vi mår. En mängd olika besvär och åkommor kan ge sig till känna genom att vi då och då faktiskt håller koll på hur vårt bajs ser ut. Dr Mikael och Tilde går igenom kostens väg genom matsmältningsprocessen och pratar symptom och behandlingar. Dessutom får vi reda på hur olika undersökningar går till.

Läkarpodden - # 45. Hypokondri  

Hypokondri, inbillningssjuk eller hälsoorolig? För de flesta är det en flytande skala hur pass orolig man är för sin hälsa. Många faktorer spelar in, men för den drabbade är känslan alltid lika jobbig. Hur kan man resonera och få kontroll över sin oro? Blir det bättre av att kolla minsta grej, eller skulle snabbare provsvar lindra ångesten? Dr Mikael och Tilde gör dessutom ett litet test där man kan få reda på om oron är under kontroll eller om man faktiskt bör söka hjälp.

Läkarpodden - # 44. Fötter  

Våra fötter utsätts för en ordentlig tyngd varje dag. Hundratals ton faktiskt! Då är det viktigt att vi tar hand om dom och gör vad vi kan för att förebygga över- och felbelastning. Vi pratar om vikten av skor och fothälsa och alla olika slags besvär. Hälsporre, Hallux Valgus, hälsenan, fotsvamp och mycket annat.

Läkarpodden - # 41. Krissituationer, chock & trauma  

Med anledning av det fruktansvärda dådet i Stockholm i fredags så veckans avsnitt ett specialavsnitt. Dr Mikael och Tilde pratar kring krissituationer och krisreaktioner. Första hjälpen och psykologisk första hjälpen. Vad kan vi göra i kris, vad ska man och ska man inte göra på en olycksplats? Vilken hjälp finns att få under och efter dessa situationer?

Läkarpodden - # 40. Behåring & Håravfall  

Hår, allt om hår! Hur mycket hår ska vi tappa? Vilka tillstånd kan orsaka håravfall? Varför blir vissa gråhåriga och andra inte? Hur kan man hantera oönskad behåring? Dr Mikael avslöjar hur även en överläkare kan misslyckas med hårborttagning

Läkarpodden - # 38. Stress  

Denna veckas avsnitt handlar om stress! Tyvärr så drabbar stress de allra flesta i någon form, men all stress behöver faktiskt inte vara dålig. En viktig del i det hela är i hur vi hanterar vår stress. Vad händer fysiologiskt på kort sikt och lång sikt? Vilka är tidiga och tydliga varningssignaler på att stressen har gått för långt? Vi försöker gå till botten med ett stort folkhälsoproblem i dagens samhälle. Dessutom stresstestar Dr Mikael Tilde!

Läkarpodden - # 36. Nacken  

Det kommer att handla om nacken! Nackspärr är något som drabbar många av oss, och kanske upprepade gånger i livet. Vi går igenom vad som faktiskt händer, och hur vi kan förebygga och behandla själva. Sedan pratar vi om whiplash, pisksnärtskada i nacken som kan leda till kronisk smärta. Ny forskning finns tillgänglig att lättare kunna ställa en diagnos då många drabbade blir missförstådda och kan få besvär som uppkommer betydligt senare än själva skadetillfället.

Läkarpodden - # 35. Motivation & livsstil - gäst Pernilla Wahlgren  

I denna veckas avsnitt pratar vi om motivation och livsstil! Hur ska vi hitta balans i livet, hitta tiden att ta hand om oss själva, orka med allt vi vill göra? Och framförallt, hur ska vi uppnå våra korta och långa mål i livet om vi inte har rätt motivation? Dr Mikael och Tilde pratar om detta och mycket mer med dagens gäst, Pernilla Wahlgren!

Läkarpodden - # 34. Kärlekens kemi  

Det handlar om kärlekens kemi! Tilde och Dr Mikael går till botten med olika substanser och hormoner som ligger bakom mycket i våra känsloliv. Varför attraheras vi av andra? Hur länge kan förälskelsen hålla i sig? Vad händer egentligen i våra kroppar i ruset av kärlek? Det forskas faktiskt i kärlek och en mängd spännande studier har gjorts kring våra val av partner. Dessutom avslöjar Tilde vilken kändis hon tycker är vackrast, och Dr Mikael avslöjar vad han attraheras av! Det, och som vanligt, mycket mer!

Läkarpodden - # 33. Magen del 2 : Gluten & laktosintolerans  

Det handlar om magen igen, och denna gång går vi närmare in på gluten- och laktosintolerans. Som åkomma är magbesvär opecificerat antagligen världens vanligaste och mest förekommande åkomma. Överkänslighet mot laktos är i Sverige betydligt ovanligare än i många andra delar av världen. Glutenintolerans nämns ofta som en åkomma som har ökat, men frågan är om inte fler diagnoser har ställts? Tilde och Dr Mikael pratar om magbesvär i allmänhet, och födointolerans i synnerhet.

Läkarpodden - # 32. PMS/PMDS - gäst Paula "fenjima" Manrique  

Det handlar om pms/pmds. Vi gästas av grymma spelexperten, skribenten och tv-profilen Paula "Fenjima" Manrique som öppet och ärligt delar med sig av sin historia med pmds. Ett ofattbart lidande, brustna relationer och ett isolerat liv med djupa svackor av mörker och nedstämdhet. Så många kvinnor har besvär i någon form och många lider i det tysta, känner skam och vet inte vilken hjälp som faktiskt finns att få. Vi hoppas kunna ge hopp, kunskap och förståelse för såväl drabbade som omgivning!

Läkarpodden - # 31. Alkohol & beroende  

Denna veckas avsnitt handlar om alkohol och beroende. Uppskattningsvis en miljon människor i Sverige lider av ett alkoholmissbruk eller befinner sig i riskzonen för att dricka för mycket Ett viktigt och laddat ämne där den senaste forskningen visar på helt nya tankesätt. Hur påverkar alkoholen oss fysiologiskt och mentalt? Hur påverkar vårt drickande vår omgivning? Vilka är symptomen på att alkoholkonsumtionen har blivit för stor? Ett öppet, personligt och ärligt samtal mellan Dr Mikael och Tilde om alkoholkonsumtion, riskzoner, beroende och medberoende.

0:00/0:00
Video player is in betaClose