Lantz

Lantz

Sweden

Aktualitetsprogrammet som bjuder på ett brett spektra av gäster och en verklighet filtrerad genom programledaren själv. Annika Lantz hör du måndagar, tisdagar och fredagar.

Episodes

Sist med det senaste med Annika Lantz  

Här kommer en kort nyhetshälsning från Annika Lantz som passade på att spela in några viktiga telegram när hon fick studiotid i radiohuset. Den 5 februari kl 14:30 är det premiär för Sist med det senaste i P4 med Annika Lantz där hon sammanfattar nyhetsveckan som gått.

Lantz 0

Lantz i P1 20100614  

Annikas sista sändning för det här året. Och vi pratar om andelen kvinnor i tidningarnas sportbilagor. - Ni har valt fel månad, sa Dagens Nyheters sportchef Nils Palmgren i höstas, när vi redovisade vår undersökning av hur mycket kvinnor får synas på bild på sportsidorna i ett antal dagstidningar. - Ta en annan månad! sa Nils. Ta maj! Vi gör ibland som vi blir tillsagda - vi mätte i maj. Resultatet: Svenska Dagbladets sportsidor: 88% bilder av män - 12 % bilder av kvinnor. Dagens Nyheters sportsidor: 90 % bilder av män - 10 % bilder av kvinnor. Vare sig DN:s chefredaktör Gunilla Herlitz eller blivande sportchefen Göran Löwgren vill kommentera resultatet. Men SvD:s chefredaktör Lena K Samuelsson hör du i dagens sändning. Bisittare: Anders G Carlsson.

Lantz 0

Lantz i P4 20100611  

Det inte bidde ju inget direktsänt Lantz i P4 förra veckan, eftersom tennisstjärnan Robin Söderling valde just vår sändningstid för att spöa skiten ur Tomas Berdych i Franska Öppna Mästerskapen. Men det som hände i studio 8 under pågående match var helt enkelt för underbart för att vi ska kunna undanhålla det för er, kära lyssnare. Därför bjuder vi nu på en bandning av den musikaliska och journalistiska vårfest som ni gick miste om. Den musikjournalistiska pionjärgärning vi kallar "Veckans låt" hade alltså lagts ut på entreprenad till en hop begåvade musiker, som kom till Radiohuset och försatte hela kåken i självsvängning. Hör t ex Hägga and the thieves from North tolka "Ingen svarar i Port-au-Prince", hör AK von Malmborg sjunga "Sorgesång över Västerlandet", missa inte Håkan Lidbos version av låten "Tobias Krantz" medan självaste högskoleministern Tobias Krantz själv sitter i studion, och förälska dig i Teddy Sixfingers and his Orchestras egensinniga "30 centimeter". Välkommen til

Lantz 0

Billgren i P1 20100608 1503  

Varför säger vi arkitektritade hus och varmblodiga hästar? Och är det inte dags för en ordbytardag i EU där alla länder lämnar tillbaka sina låneord? Det är något av det som konstnären Ernst Billgren tar upp när han agerar talkshowvärd i P1 idag. Gäster är arkitekten Gert Wingårdh, artisten Caroline af Ugglas och språkprofessorn Gunlög Josefsson. Vid sin sida har han skådespelaren Aksel Morisse.

Lantz 0

Stenberg i P1 20100607 1503  

Författaren Birgitta Stenberg gör debut som talkshowvärd idag istället för Annika Lantz. En stor del av sin tid tillbringar Birgitta på västkusten, och programmet sänds från Göteborg. Därför tycker hon att det också passar ypperligt att prata kustfiske med yrkesfiskaren Viking Bengtsson. Jan Magnusson medverkar för att skärskåda metamorfostiden och journalisten och författaren Åsa Mattson gör ett inpass.

Lantz 0

Lantz i P4 20100604  

Det blev inget Lantz i P4 idag, eftersom det spelades tennis. Istället bjuder vi på en fantastisk teaser inför det kommande programmet, som är vårt sista program för den här säsongen. Faktiskt för det här året. Teasern är följande: Emil Jonasson, som är "Rising Star" på Konserthuset i Stockholm och Peter Friis-Johansson, som är P2:s "Artist in Residence" bjuder på stycket "Csárdás" av Vittorio Monti Lyssna särskilt på när Emil spelar klarinett så att det låter som ett glatt fyllo någonstans i Ungern. Och nästa vecka hörs världens finaste artister tolka våra veckans låtar. Och allt kommer även då att finnas på podden.

Lantz 0

Lantz i P1 2010-06-01  

Bort med blocken - in med livssynen i politiken. Är det viktigare att dela upp politiker i de som är positiva och de som är negativa, istället för traditionell blockpolitik med epiteten vänster och höger? Det hävdar i alla fall Mikael Jungner som är nyvald partisekreterare för socialdemokraterna SDP i Finland. Är detta nya sätt att skära brödet på, något vi kommer att möta i valdebatterna i Sverige, månne? Dessutom gör vi en enkät med Ekoreportern Anna-Karin Ivarsson som idag gjort ett inslag om den utbredda "enkättröttheten" i landet. Drabbas hon själv av formulärfrossa. Ja, nej eller vet ej? Bisittare är Jonatan Unge.

Lantz 0

Lantz i P1 2010-05-31  

"Krisberedskap" är ju nåt som snart var och varannan institution har, åtminstone på pappret. Så varför har inte denna insikt nått oljebolagens ledningsgrupper? Eller, för den delen, EU-ländernas finansministrar? Eller finansmarknadens aktörer? Vad finns det i dagsläget för branscher som fortfarande saknar en krisberedskap när "worst case scenario" blir verklighet? Riskanalytiker Fredrik Johansson guidar. Nyligen överlämnades "Folkets" gåva till det blivande brudparet ni-vet-vilket: en glasservis i 1000 delar. Men allvarligt talat - behöver ett hushåll verkligen så många glas? Hinner man dricka ur alla? Och vilka typer av glas rör det sig om? Lantz reder ut. Och så kommer Rapports chef Morgan Olofsson förbi och förklarar vilken språkpolicy som ligger bakom att ordet "promiskuitet" översätts i direktsändning, medan tittaren förväntas vara fullt medveten om betydelsen av en ekonomisk term som "nakenblankning". Bisittare är den kände trombonisten Anders G Carlsson.

Lantz 0

Lantz i P4 20100528  

Under de första 30 sekunderna av programmet hörs ett mycket otrevligt ljud. Vi vet inte vad det är, och har inte kunnat ta bort det. Vi ber om överseende, och ursäkt. Men för övrigt: När övriga journalistkåren bevakar Melodifestivalen i Oslo åker Lantz till vårt östra grannland, Finland. Våra kollegor på Radio X3M i Finland vann ju i våras det nordiska mästerkapen i effektivt radioberättande. Priset? – En sändning av Lantz i P4. I Fredagens program möter du Isa Mårtensson som bisittare. Till vardags är hon programledare för Jouren och Sex & sånt i Radio X3M. Kristina Wheeler kommer och spelar live i den lilla sturion i Radio X3M:s lokaler, och så medverkar Jeanette Björkqvist, journalist på Hufvudstadsbladet som en kulturell guide. I programmet möter du också skådespelaren Mats Långbacka, känd bland annat för roller i Coq Rouge och Rederiet, som Annika Lantz har en speciell relation till.

Lantz 0

Lantz i P1 20100525  

Kvinnopräster, samkönade äktenskap och faderns rätt att lämna över bruden till brudgummen. Med tanke på att kronprinsessan Victoria låter sig föras fram till altaret av Kungen, med svenska kyrkans goda minne, finns det någonting som den inte kan tänkas kompromissa kring? Efter förra veckans kartläggning av partiledarnas förhållande till ballonger följer vi upp det hela genom ett samtal med lokaltrafiken i Stockkholm. Hur ställer sig transportföretaget till heliumballonger i de allmänna färdmedlen? Bisittare är Jonatan Unge

Lantz 0

Lantz i P1 20100524  

Det gatukissas i stor skala, och fler än någonsin bötfälls också för detta. Men är det föroreningen som bestraffas, eller det förargelseväckande med dådet när någon visar sitt kön offentligt? Kan man på något sätt kissa i det fria på ett sätt som inte bryter mot lagen? Hertiginnan av York, Sarah Ferguson försökte sälja kontakter med brittiska kungahuset för 5,6 miljoner kronor. Vad är ett nätverk värt nu förtiden? Bisittare är Anders G Carlsson.

Lantz 0

Lantz i P4 20100521  

När journalister möter kungligheter reagerar de som jägare som möter en björn - de drabbas av någon slags yrkesmässig storskälva. I dagens program reder Annika ut vad björnfrossa är och hur man botar den. Kanske blir det hovjournalistikens räddning. Greklands ekonomiska moras och den sviktande bostadsmarknaden i Stockholm. Så här dagarna innan lön undrar man varför det ska vara så svårt att få debit och kredit att vara i jämnvikt, och därför undrar Annika Lantz - När blev ekonomi så svårt? Dessutom kommer sångerskan Lisa Nilsson och sjunger. Annika undrar vad norska oljepengar har betytt för hennes karriär. Bisittare är Jonatan Unge

Lantz 0

Lantz i P1 20100518  

Får vi den hovjournalistik vi förtjänar? Och varför är det så svårt att få svar på rätt enkla faktafrågor från kungafamiljens presstjänst? Kristina Widestedt är medieforskare och har studerat den kungliga rapporteringen ur ett historiskt perspektiv. Var det bättre förr? När askan i luften möter oljan i havet, ger det upphov till en ny substans, kanske till och med ett nytt grundämne? När senast upptäcktes en dylik materia? Lantz reder ut. Bisittare är Jonatan Unge

Lantz 0

Lantz i P1 20100517  

Lantz 0

Lantz i P1 20100511  

Efter Rondellhunden fick vi så Rebellhunden, spridd från otaliga bilder från kravallernas Aten, och snart uppnådde den Lassie-status i bloggosfären. Men allvarligt talat - hur långt kan man dressera en hund på politikens område? Kan den lukta sig vem som är sosse och vem som är folkpartist? Kan den avläsa om en politisk motståndare är osäker, och vilken roll kan hunden spela i ett läge där det är viktigt att alla följer partipiskan? Dessutom undersöker vi värmen och kylan i språket - vad betyder ordet "iskall" nuförtiden? Är det att man helt saknar nerver och kan utföra något med precision, eller betyder det att man är avfärdad, "på väg in i frysen"? Och är "het" alltid ett positivt värdeladdat ord? Språktidningens Maria Arnstad har laddat språktermostaten. Dagens bisittare är Jonathan Unge.

Lantz 0

Lantz i P1 2010-05-10  

VAR KOMMER PENGARNA IFRÅN, OCH VAD ÄR "EN SLAGS TRATT"? 720 miljarder euro som ska finnas till hands för krisande euro-länder - Var kommer pengarna ifrån? Susanne Ackum, statssekreterare på Finansdepartementet hjälper till att reda ut. Vetlandapredikanten Holger Nilsson berättade i en närradiosändning att han ville bränna Jonas Gardells böcker på bål. Genast far associationerna till nazisternas bokbål av judisk litteratur, men Holger Nilsson hävdar att det inte är så man ska tänka: "-Jag är uppenbarligen mer insatt i teologi än i historia", säger han till Dagen.se och hänvisar till Apostlagärningarna. Men vi undrar helt enkelt om det inte finns mer effetkiva sätt att sänka en boks innehåll än ett bokbål. Vad sägs om en dålig recension? P1:s "Bokcirkeln" leds av Marie Lundström, och ger oss exempel på recensioner som har dödat böcker. (Sen undrar vi också varför svenska fundamentalister är så arga, men det är en fråga som får anstå) Vi funderar också kring oljeläckan i Mexikanska gulfen

Lantz 0

Lantz Podbonus 2010-05-07  

Vad hände med den europeiska moralen, när den grekiska regeringen ljög sina EU-kamrater rakt i ansiktet? EU-kännaren och DN:s ledarskribent Annika Ström Melin hjälper oss att reda ut. Missa inte heller "Brittisk politiker eller anglosaxisk komedi?", och "Burka eller Pumps i Bikinireklam?". Bisittare är, förstås, Anders G Carlsson.

Lantz 0

Lantz i P4 20100507  

Ny skiva, tillbaks från de döda och bortglömda. Nu i vår vackra studio. De forna världsstjärnorna Baxter spelar live och pratar artistimage med Annika. Vi kanske inte kommer att prata om Madonna. Vi tittar också på banken Nordeas miljöarbete, eftersom vi har noterat att man får en uppfodrande text när man vill ha ett kvitto från sitt bankomatuttag: "Tänk på miljön". Informationschefen på Nordea, Helena Östman svarar på frågor. Vi kommer inte att fråga henne om Greklandskrisen, alltså. Annika har också blivit inbjuden till Historiska Museets nya stora satsning "Sveriges Historia", en utställning om de senaste 1000 åren i landets historia. Utställningen invigs av H.M Konungen, och med tanke på Hovets felskickade inbjudningar till de kommande bröllopet undrar vi helt enkelt om den här inbjudan verkligen har kommit rätt. Det finns ju en annan kändis som heter Annika Lantz också. På inbjudan kan man också läsa att klädsel är vårfin, kavaj eller varför inte historisk klädsel. Och Annika s

Lantz 0

Lantz i P1 20100504  

Okej, vi hann inte ta upp jakten på framtidens ledare igår, så vi gör ett nytt försök idag när vi ringer upp Magdalena Bexell, forskare och statsvetare vid Lunds Universitet. Hon får förklara om det behövs en ny typ av ideologisk härförare i vår nya sköna (?) globaliserade värld? Tre samfund ska enas. En gemensam kyrka mellan missionskyrkliga, baptister och metodister. Nu söks den som ska leda detta och högst på önskelistan står "en profetisk entreprenör". Per Rydwik leder styrelsearbetet i denna process och idag ringer Annika Lantz upp honom bara för att det inte går att låta bli... Dagen till ära sitter en ny bisittare vid Lantz sida i P1. Jonatan Unge är komiker och medverkar i Tankesmedjan i P3. Idag slår han sig ner bredvid Annika i studio 7.

Lantz 0

Lantz i P1 2010-05-03  

De tekniska landvinningarna avlöser varandra i allt snabbare tempo. Men på samma sätt som nya produkter ploppar upp, väljer vissa personer att återgå till det gamla. Vinylspelaren är ett faktum precis som matlagning över öppen eld. När ser man en retrotrend, och när är något bara gammalt? Teknikfreaket Karin Adelsköld ger svar varför fler och fler vågar vägra Powerpoint. Sedan kanske det handlar om huruvuda Akropolis möjligtvis kan säljas på en konkursutförsäljning eller om det behövs ett nytt internationellt ledarskap som kan jämka mellan tredje världens vilja att få en dräglig levnadsstandard och västvärldens I-landsproblematik. Bisittare är Anders G Carlsson

Lantz 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose