Läsarpodden

Läsarpodden

Sweden

Teologiska samtal om böcker med Joel Halldorf och Patrik Hagman. En bokklubb där lyssnarna kan bidra med frågor & funderingar.

Episodes

Avsnitt 16: ”Den radikale Paulus” och ”Den okände Jesus”  

Paulus – kristendomens förgörare eller en radikal revolutionär? Genom århundradena har åsikterna om denna apostel varierat. I detta avsnitt av Läsarpodden samtalar Joel Halldorf och Patrik Hagman om boken "Den radikale Paulus: kyrkans konservativa ikon som progressiv visionär" av Marcus J Borg och Dominic Crossan. Dessutom tar de upp den aktuella, omdiskuterade boken "Den okände Jesus" av Cecilia Wassén och Tobias Hägerland, och talar förhållandet mellan exegetik, teologi och kyrkan.

Avsnitt 15: Läsarpodden diskuterar Luther  

Lutherminnesåret till ära diskuterar Joel och Patrik tre av Luthers böcker: "Lilla katekesen", "Om en kristen människas frihet", samt den kontroversiella "Om judarna och deras lögner". Luthers särart och allmängiltighet, tidsbundenhet och tidlöshet, och hur vi ska hantera de mörka sidorna hos Luther och andra teologer i dag behandlas.

Avsnitt 14: ”Två systrar” av Åsne Seierstad  

Varför väljer två unga norska tjejer att gå med i IS? Joel och Patrik samtalar om radikalisering, globaliserad Islam och terrorism, men känner också igen drag från sin egen frikyrkliga ungdomstid utgående från Åsne Seierstads reportagebok ”Två systrar” .

Avsnitt 13: Läsarpodden diskuterar nobelpristagaren Bob Dylan  

Joel och Patrik tar sig an årets nobelpristagare i litteratur, Bob Dylan, och samtalar om Dylans förhållande till Bibeln och kristendomen, om popmusik som andligt rum och om bluesens sakramentala karaktär.

Avsnitt 12: "Min fantastiska väninna" av Elena Ferrante  

I Elena Ferrantes bok "Min fantastiska väninna" får vi följa Lila och Elenas uppväxt i 1950- och 1960-talets Neapel. Patrik och Joel diskuterar kvinnors vänskap, möjligheten att lämna sitt förflutna bakom sig och religionens osynlighet i Ferrantes universum.

Avsnitt 11: "Mot heresierna" av Irenaeus  

Kyrkofadern Irenaeus av Lyon skriver sitt verk "Mot heresierna" på 100-talet, före mycket av det som vi förknippar med kristendomen ännu är fixerat. Men har han något att lära oss i dag? Patrik och Joel samtalar om tidig kristen bibelsyn, teologisk argumentation och gränserna för vad vi egentligen kan veta.

Avsnitt 10: "Kristens resa" av John Bunyan  

Joel och Patrik pratar om "Kristens resa" av John Bunyan. På vilket sätt har den boken format frikyrkligheten, och är den verkligen aktuell i dag? Eller har frikyrkorna rört sig för långt bort ifrån den religiösa värld som den var ett uttryck för? De samtalar också om livets kamp, om döden och om en teologi som bär också i dalgångarna.

Avsnitt 9: ”Rosens namn” av Umberto Eco  

"Rosens namn" av Umberto Eco är en deckare i klostermiljö, där brutala mord varvas med teologiska diskussioner. En perfekt bok för Läsarpodden, med andra ord! Patrik och Joel samtalar om radikalitet och fanatism, skönlitterär historieskrivning och Ecos mörka bild av det moderna samhället.

Avsnitt 8: ”Reglernas Utopi” av David Graeber  

Vad gör den växande byråkratin med oss? Vi fyller i formulär, gör rapporter, utvärderar och skriver ansökningar - hinner vi med att leva? Joel och Patrik diskuterar byråkratins fröjder - och avslöjar den hårda sanningen om pastorns vardag - med utgångspunkt från antropologen David Graebers bok "Reglernas utopi".
Läs avsnittets shownotes på bloggen Läsarna.

Avsnitt 7: ”Vara kristen” av Rowan Williams  

Ärkebiskop emeritus Rowan Williams är en av världens bästa teologer. Om någon skall kunna sammanfatta det viktigaste i den kristna tron på 90 lättlästa sidor är det han. Joel och Patrik har läst boken "Vara kristen", och samtalar om dop, bibelläsning, nattvard och bön - men också om huruvida traditionen finns i molnet och vad en teolog skall göra med biskopar som talar emot kyrkofäderna.

Avsnitt 6: ”Kunskapens frukt” av Liv Strömquist  

Vad händer när två manliga teologer diskuterar en bok om det kvinnliga könsorganet? Det blir ett samtal om feminismens olika former, om kristendomens betydelse för kvinnor genom historien och om allt som gick fel på 1800-talet. Patrik och Joel diskuterar Liv Strömquists seriebok "Kunskapens frukt".

Avsnitt 5: ”Tiden second hand. Slutet för den röda människan” av Svetlana...  

”För hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid”, med den motiveringen tilldelades Svetlana Aleksijevitj nobelpriset år 2015. Joel och Patrik diskuterar "Tiden second hand. Slutet för den röda människan" och samtalar om kommunism, kapitalism och drömmen om frihet.

Årskrönika – med Marilynne Robinson  

I ett specialavsnitt av Läsapodden går Joel och Patrik igenom några av årets intressantaste teologiska böcker och funderar lite kring vilka trender som kan urskiljas. Dessutom samtalar Joel med författaren Marilynne Robinson om nåd, sakramentalitet och om att vara pastor i en krympande församling.

Avsnitt 4: ”Släpp fången loss!” av KG Hammar  

I det fjärde avsnittet av Läsarpodden talar Joel Halldorf och Patrik Hagman om Svenska kyrkans mest omstridda ärkebiskop i modern tid: KG Hammar. En biskop som provocerat och inspirerat, men också berett vägen för ett nytt sätt att vara biskop i offentligheten. Det blir ett samtal om mystik, liberalteologi och om hur vi ska förhålla oss till den kristna traditionen. Dessutom funderar de på vad det innebär att de är ungefär trettiofem år yngre än Hammar!

Samtalet utgår från Hammars nya bok ”Släpp fången loss!” (Verbum)

Avsnitt 3: ”Lila” av Marilynne Robinson  

Boken ”Lila” av Marilynne Robinson berättar om kärlekshistorien mellan pastorn John Ames och den fattiga Lila. Joel Halldorf och Patrik Hagman har läst den, och samtalar om kärlek, ensamhet och kristen konst. Dessutom tar de upp dokusåpan ”Tro, hopp och kärlek” och funderar på om man egentligen borde läsa ”Kärlekens lov” (1 Kor 13) vid bröllop. Läs avsnittets shownotes här. | Klicka här för att lyssna på Läsarpodden på Itunes.

Avsnitt 2: ”Det gudlösa folket” av David Thurfjell  

Boken "Det gudlösa folket" av David Thurfjell handlar om post-kristna svenskars förhållande till religion. Joel Halldorf och Patrik Hagman har läst den, och för ett samtal om sekularisering, varför buddhister kommer undan med så mycket och hur man på jobbet bäst släpper bomben att man frikyrklig! | Klicka här för att lyssna på Läsarpodden på Itunes.

Ny podd om teologi och böcker  

Nu startar Dagen en ny samtalspodd om teologi och böcker med teologerna Joel Halldorf och Patrik Hagman. Lyssna på första avsnittet på http://tv.dagen.se/del-1-sapiens-av-yuval-harari eller på Itunes.
Foto: Zandra Erikshed

Avsnitt 1: ”Sapiens” av Yuval Harari  

”Historien började när människorna uppfann gudar, och kommer att upphöra när människorna blir gudar”. Joel Halldorf och Patrik Hagman samtalar om boken Sapiens av den unge professorn Yuval Harari. Boken handlar om mänsklighetens historia.
Shownotes för första avsnittet finns här. | Klicka här för att lyssna på Läsarpodden på Itunes.
Foto: Zandra Erikshed

0:00/0:00
Video player is in betaClose