Leikola ja Lähde

Leikola ja Lähde

Finland

Markus Leikolan ja Jussi Lähteen ohjelma taustoittaa ja syventää politiikan ja yhteiskunnan ilmiöitä ja henkilöitä sekä selvittää, miten prosessit toimivat. Tulossa on perusteltuja provokaatioita, yllättäviä ja tuttuja vieraita sekä outoja näkökulmia. Yle Radio 1 perjantaisin klo 10.05 - 11.00.

Episodes

Leikola ja Lähde: Politiikan kuuma kesä: 10.06.2016 11.00  

Markus Leikola ja Jussi Lähde tutkivat politiikan kesän ilmapuntaria. Millaisissa tunnelmissa britit lähtevät äänestämään EU-jäsenyydestä kansanäänestyksessä? Ja millainen kamppailu USA:ssa alkaa Hillary Clintonin ja Donald Trumpin välillä? Ja luonnollisesti puidaan myös kotimaan puoluekokousviikonlopun asetelmia. Vieraana on Turun yliopiston erikoistutkija Mari K. Niemi.

Leikola ja Lähde: Ovatko puolueet rikki?: 03.06.2016 11.20  

Ennen vanhaan puoluekanta siirtyi isältä pojalle ja sen määritteli ammatti tai varallisuuden aste. Jokainen kansalainen tiesi vähintään sen, kannattiko hän vasemmistoa vai oikeistoa. Mutta kuinka puolueet vanhoine aatteineen ja tiukasti kirjoitettuine puolueohjelmineen pystyvät vastaamaan tämän päivän haasteisiin? Toimivatko vanhat puolueapparaatit enää nykyisessä jakamistalouden tai pätkätöiden maailmassa. Pystyvätkö hitaat puolue-elimet enää antamaan kansalaisia tyydyttäviä vastauksia nopeasti muuttuvassa maailmassa? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat toimitusjohtaja Taru Tujunen ja kansanedustaja Sampo Terho.

Leikola ja Lähde: Miten digitalisaatio etenee Suomessa?: 27.05.2016 11.30  

Digitalisaatio ei ole edennyt Suomessa niin ripeästi kuin naapurimaissa. Esimerkiksi Virossa sähköinen asiointi on yleisempää kuin Suomessa. Mikä Suomen kehitystä hidastaa? Kuinka suuri merkitys digitalisaatiolla on Suomen taloudelle ja hyvinvoinnille? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat Vieraina liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner ja mediavaikuttaja Kim Weckström.

Leikola ja Lähde: 20.05.2016 12.00  

Ohjelma taustoittaa ja syventää politiikan ja yhteiskunnan ilmiöitä ja henkilöitä sekä selvittää, miten prosessit toimivat. Tulossa on perusteltuja provokaatioita, yllättäviä ja tuttuja vieraita sekä outoja näkökulmia. Toimittajina Markus Leikola ja Jussi Lähde.

Leikola ja Lähde: Suomen maatalouden tulevaisuus: 13.05.2016 11.10  

Toukotyöt ovat jälleen alkamassa. Maatalouden näkymät ovat tänä keväänä huonommat kuin vuosikausiin. Venäjän pakotteet ovat vähentäneet suomalaisen ruoan vientiä rajusti ja EU-tukien maksatukset ovat olleet myöhässä. Moni viljelijä on ajautunut maksuvaikeuksiin. Millainen on Suomen maaseudun ja maatalouden tulevaisuus? Millaista osaamista suomalainen maatalousyrittäjä tarvitsee? Millaisia ovat maaseudun elinkeinot tulevaisuudessa? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jari Leppä ja Helsingin yliopiston agroekologian profesori Juha Helenius.

Leikola ja Lähde: Miten Brasilia selviytyy olympialaisista ja tulevaisuudesta?: 06.05.2016 11.10  

Rion oympialaisiin on alle sata päivää mutta Brasiliaa vaivaa monet kriisit. Maan talous on pahasti lamassa ja samaan aikaan maassa on myös poliittinen kriisi. Presidentti Dilma Rousseffin vastusjat haluaisivat Rousseffin oikeuteen ja erotetuksi virastaan. Mitä Brasiliassa oikein tapahtuu? Kuinka Brasilia selviää vaikeuksistaan? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen ja tuottaja Diego Barros.

Leikola ja Lähde: Voidaanko koko Suomi pitää asuttuna?: 29.04.2016 11.10  

Pääministeri Juha Sipilä sanoi keskustan puoluevaltuuston kokouksessa, että koko Suomi voidaan pitää asuttuna. Sipilä sanoi kannattavansa yritystoiminnan hajauttamista koska siitä voidaan saada kilpailuetua. Millainen on Suomen tulevaisuus? Voidaanko koko Suomi pitää asuttuna? Onko työpaikkojen ja palvelujen keskittämisestä etua vai haittaa? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat aluetieteen professori Markku Sotarauta Tampereen yliopistosta ja Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen.

Leikola ja Lähde: Ulkosuomalaiset: 22.04.2016 12.10  

Ulkosuomalaiset haluaisivat, että Suomen vaaleissa äänestäminen tehtäisiin ulkomailla asuville nykyistä helpommaksi. Mitä muita toiveita ulkomailla asuvilla on kotimaataan kohtaan? Mikä merkitys ulkosuomalaisilla on Suomelle? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat Ulkosuomalaisparlamentin varapuhemies ja Australiassa ilmestyvän Suomi-Newspaperin päätoimittaja Risto Söder sekä tutkija Johanna Peltoniemi

Leikola ja Lähde: Puolan jyrkempi puoli: 15.04.2016 12.00  

Pitkästä talouskasvusta nauttinut Puola on jakautunut vasemmistoon ja oikeistoon. Noustuaan valtaan kansallismielinen oikeisto on lähtenyt viemään Puolaa yhä kauemmas eurooppalaisista arvoista. Markus Leikolan ja Jussi Lähteen ohjelmassa kysytään mitä Puolassa oikein tapahtuu. Vieraina ovat yliopistonlehtori Miia Ijäs ja Puolan kunniakonsuli Stefan Widomski.

Leikola ja Lähde: Kaivosteollisuus -uhka vai mahdollisuus?: 08.04.2016 11.00  

Talvivaaran nikkelikaivoksen kohtalo on edelleen auki. Kaivostoiminnan jatkaminen on valtion avun varassa eikä kaivoksen kannattavuudesta ole vielä varmuutta. Millaiset ovat nyt kaivosteollisuuden näkymät Suomessa? Pilasiko Talvivaara koko alan maineen ja mahdollisuudet? Avataanko Suomessa uusia kaivoksia lähivuosina? Markus Leikola ja Jussi Lähteen vieraina ovat Kaivosteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Pekka Suomela ja Talvivaarasta kirjan kirjoittanut toimittaja Juha Kauppinen.

Leikola ja Lähde: Rahapelien tulevaisuus: 01.04.2016 12.00  

Raha-automaattiyhdistys (RAY), Veikkaus ja Finntoto yhdistyvät yhdeksi yhtiöksi. Tavoitteena on, että uusi rahapeliyhtiö aloittaa toimintansa vuoden 2017 alusta. Voiko Suomi pitää rahapelit valtion monopolina ikuisesti? Voiko pieni kansallinen peliyhtiö pärjätä markkinoilla suuria kansainvälisiä yrityksiä vastaan? Kuinka suuri ongelma peliriippuvuus Suomessa on? Vieraina ovat varatuomari Olli-Pekka Kallasvuo ja erikoistutkija Johanna Järvinen-Tassopoulos Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Leikola ja Lähde: Etelä-Afrikka ja Afrikan talous: 18.03.2016 12.00  

Etelä-Afrikka on monelle eurooppalaiselle yritykselle portti koko Afrikan markkinoille. Etelä-Afrikassa on Afrikan paras infrastruktuuri ja monipuolisin talouden rakenne. Mutta finanssikriisi koettelee myös Etelä-Afrikan taloutta. Millaiselta näyttää Etelä–Afrikan tulevaisuus Mandelan jälkeisenä aikana? Pääseekö maa irti väkivallasta ja korruptiosta? Voiko Afrikasta tulla maailmantalouden uusi veturi? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat 4Front Oy:n kehitysmaaliiketoiminnasta vastaava johtaja. Kristiina Lähde ja ekonomisti Martin Brink.

Leikola ja Lähde: Helsinki-Tallinna -tunnelihanke: 11.03.2016 11.10  

Merenalaisen rautatietunnelin kautta voisi matkustaa Helsingistä Tallinnaan puolessa tunnissa. Tämän hetken arvioiden mukaan tunneli maksaisi 9–13 miljardia euroa. Tunnelin kautta matkustaisi vuosittain jopa yli 40 miljoona ihmistä. Kuinka realistinen Tallinnan ja Helsingin välinen tunnelihanke oikein on? Kuinka se vaikuttaisi Suomen ja Viron talouteen? Voiko Helsingistä ja Tallinnasta tulla uuden sukupolven kaksoiskaupunki? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri ja Viron valtion matkailun edistämiskeskuksen aluejohtaja Toomas Tärk.

Leikola ja Lähde: Postin tulevaisuus: 04.03.2016 10.05  

Yhteiskunnan digitalisoituminen on vähentänyt rajusti postilähetysten määriä. Tänä päivänä postia kulkee saman verran kuin 1960-luvulla. Posti aikoo vähentää väkeä tänä vuonna yli 800 työntekijällä. Millaisia ovat tulevaisuuden postipalvelut? Siirtyykö postinkuljetus vähitellen kokonaan yksityisille palveluntuottajille? Jaetaanko tulevaisuudessa haja-asutusalueilla aamulehtiä enää postilaatikoihin? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat Postin kirjeliiketoiminnasta vastaava johtaja Kaj Kulp ja Liikenne- ja viestintäministeriön peruspalveluyksikön johtaja Laura Vilkkonen.

Leikola ja Lähde: Pärjääkö suomalainen kauppias ulkomaiselle verkkokaupalle?: 26.02.2016 10.33  

Suomalaiset ostavat verkkokaupasta tavaroita ja palveluja jo yli kymmenellä miljardilla eurolla vuodessa. Lamasta huolimatta verkkokauppa kasvaa vauhdilla. Millainen muutos kaupan alalla on oikein menossa? Pärjääkö suomalainen vähittäiskauppa kilpailussa ulkomaisille verkkokaupoille ja kauppaketjuille? Millaista on tulevaisuuden kaupankäynti? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat yynnin ja markkinoinnin professori Petri Parvinen ja hallitusammattilainen Marina Vahtola.

Leikola ja Lähde: Vieraana puolustusministeri Jussi Niinistö: 19.02.2016 11.15  

Pakolaisten tulo itärajan ylitse hiertää nyt Suomen ja Venäjän suhteita. Millainen uhka Venäjä on Suomelle? Kuinka puolustusvoimia kehitetään tulevien vuosikymmenien aikana? Miten Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön suunnitelmat etenevät? Haastateltavana puolustusministeri Jussi Niinistö. Toimittajina Markus Leikola ja Jussi Lähde.

Leikola ja Lähde: Vieraana valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen: 12.02.2016 12.00  

Millainen on valtakunnansyyttäjän toimenkuva ja mitä nykyinen valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen ajattelee maan tavoista tämän päivän Suomessa? Suomessa sanavapausrikoksia koskevien syytteiden nostaminen kuuluu valtakunnansyyttäjän tehtäviin.Kuinka hyvin Suomen lainsäädäntö toimii nykyisessä maailmassa, jossa sekä laiton että laillinen viestintä leviää internetissä valtavalla voimalla? Monen mielestä turvattomuuden tunne on Suomessa lisääntynyt. Onko vaarana, että kaikenlainen omankädenoikeus Suomessa lisääntyy?

Leikola ja Lähde: Vieraana perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula: 05.02.2016 11.15  

Sote- ja itsehallintoaluelakien luonnosten pitäisi valmistua huhtikuussa. Eduskuntaan lakien on määrä tulla ensi syksynä. Kuinka suuri ja historiallinen sote-uudistus nyt etenee? Millaisen terveydenhoitojärjestelmän Suomi on nyt saamassa? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraana on perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula

Leikola ja Lähde: Vieraana valtiovarainministeri Alexander Stubb: 29.01.2016 11.25  

Valtiovarainministeri Alexander Stubb sanoi tällä viikolla, että hallitus voi tehdä jo tänä keväänä lisäleikkauksia tai muita sopeutuspäätöksiä. Millaiset ovat nyt hallituksen lääkkeet Suomen talouden kuntoon saattamiseksi? Kuinka yksimielisenä hallitus käy talousongelmien kimppuun?

Leikola ja Lähde: Pietarin tiellä: 22.01.2016 11.10  

Pietari on Suomen lähin oikea suurkaupunki. Mihin suuntaan Pietari kehittyy ja miten sitä hallinnoidaan? Onko Pietari joutunut Moskovan liekaan kun sen entinen apulaiskaupunginjohtaja Putin hallitsee nyt koko imperiumia? Tunnemmeko me suomalaiset Pietaria yhtään sen paremmin kuin Leningradia? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat Suomen Pietarin pääkonsulaatin lehdistövirkamies Susanna Niinivaara ja toimittaja Polina Kopylova.

0:00/0:00
Video player is in betaClose