Leikola ja Lähde

Leikola ja Lähde

Finland

Markus Leikolan ja Jussi Lähteen ohjelma taustoittaa ja syventää politiikan ja yhteiskunnan ilmiöitä ja henkilöitä sekä selvittää, miten prosessit toimivat. Tulossa on perusteltuja provokaatioita, yllättäviä ja tuttuja vieraita sekä outoja näkökulmia. Yle Radio 1 perjantaisin klo 10.05 - 11.00.

Episodes

Leikola ja Lähde: Hallituksen piinaviikko: 16.06.2017 11.20  

Perussuomalaisten puoluekokouksen aiheuttama hallituskriisi ratkesi nopeasti ja hallitus jatkaa entisellä kokoonpanolla. Suomessa koettiin harvinainen poliittinen näytelmä, jonka kaikki juonenkäänteet eivät ole vieläkään paljastuneet. Mikä oli hallituskriisin perimmäinen syy? Kuinka toimintakykyinen hallitus nyt on? Kärsikö politiikan uskottavuus? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen ohjelmassa pohditaan hallituskriisiä ja sen jälkiseurauksia.  Viieraina on kaksi politiikan konkaria, Kokoomuksen kansanedustaja Ilkka Kanerva ja Keskustan entinen puoluesihteeri Pekka Perttula.

Leikola ja Lähde: Perussuomalaisten suunta ja tulevaisuus: 09.06.2017 11.20  

Perussuomalaisilla on edessä uusi aikakausi kun Timo Soinin tilalle valitaan uusi puheenjohtaja. Sampo Terhon valinta merkitsi todennäköisesti puolueen hallitusuran jatkumista mutta Jussi Halla-ahon valinta tietäisi vähintäänkin hankausta muiden hallituspuolueiden kanssa. Millaisia suuntia Perussuomalaisilla on nyt valittavanaan? Tuleeko maahanmuuton vastustamisesta puolueen kärkitavoite? Millaiselle populismille Suomessa on juuri nyt tilausta? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen ohjelmassa pohditaan Perussuomalaisten tilannetta ja tulevaisuutta. Vieraina ovat yliopistonlehtori Emilia Palonen ja toimittaja Unto Hämäläinen.

Leikola ja Lähde: 150-vuotias Kanada: 02.06.2017 11.00  

Nykymuotoinen Kanada täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Maan perustuslaki säädettiin vuonna 1867 ja silloin syntyi Kanadan liittovaltio. Kanadalla ja Suomella on paljon yhteisiä piirteitä. Molemmat ovat kaksikielisiä maita, molemmissa maissa talvet ovat kylmiä ja jääkiekko on seuratuin urheilulaji. Millainen on tämä 36 miljoonan asukkaan maa tänä päivänä? Millainen on Kanadan ja USA:n suhde? Millaista on Kanadan siirtolaispoltiikka? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat professori Markku Henriksson ja juristi  André Noël Chaker

Leikola ja Lähde: Britannian uusi aika: 26.05.2017 11.15  

Isolla-Britannialla on lähitulevaisuudessa monta isoa asiaa ratkaistavanaan. Miten Manchesterin terrori-iskuun pitäisi reagoida? Kuinka brexit-neuvotteluissa saadaan kansalaisia tyydyttävä lopputulos? Kuinka perinteisesti tärkeitä USA-suhteita hoidetaan oikukkaan Trumpin kanssa? Ison–Britannian EU-ero on nostanut uudelleen keskusteluun Skotlannin ja Pohjois-Irlannin eroamisen Yhdistyneestä kuningaskunnasta.  Millainen on Ison-Britannian tulevaisuus? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat professori Kari Kallioniemi ja yliopistonlehtori Mika Suonpää Turun yliopistosta.

Leikola ja Lähde: Vihreä valta: 19.05.2017 12.00  

Vihreiden oppositiokausi on poikinut vihreille kunnallisvaalivoiton ja nousevan gallup-suosion. Suomessa vihreiden kannatus on selvästi vahvempaa kuin useimmissa Euroopan maissa. Millainen on vihreän puolueen tulevaisuus kun miltei joka puolueessa on nykyään ympäristöasiohin vihkiytyneitä poliitikkoja ja ympäristövaikutusten arviointi on päätöksenteon arkipäivää. Millaista on tulevaisuuden vihreä politiikka? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraana on Vihreiden väistyvä puheenjohtaja Ville Niinistö.

Leikola ja Lähde: Kirkko ja talous: 12.05.2017 12.00  

Kirkon jäsenmäärä laskee lähes parillakymmenellä tuhannella vuodessa. Seurakunnat joutuvat myymään omaisuuttaan ja vähentämään toimintojaan. Myös kirkollisveron korotukseen on paineita. Monilla seurakunnilla on paljon kiinteistöjä hoidettavanaan. Miltä näyttää kirkon ja seurakuntien talouden tulevaisuus? Miten kirkko sopeutuu niukkuuteen? Miten kirkko priorisoi palvelunsa? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat taloussuunnttelupäällikkö Pasi Perander Kirkkohallituksesta ja Malmin seurakunnan kirkkoherra Heikki Arikka.

Leikola ja Lähde: Sata päivää Trumpia: 05.05.2017 11.20  

Donald Trumpin kannattajat ja vastustajat ovat varmasti yhtä ainakin yhdestä asiasta: Trump on muuttanut radikaalisti USA:n presidentti-instituutiota. Presidentin ensimmäiset 100 päivää ovat tuottaneet runsaasti kohu-uutisia. Mielipidemittausten mukaan Trump on ennätyksellisen epäsuosittu presidentti. Mutta miten Donald Trump on muuttanut Yhdysvaltoja ja maailmaa? Millainen on Trumpin sotilaallinen doktriini? Onko Valkoisen talon nykyinen hallinto kaaosta vai suunniteltua suon kuivaamista?  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat Maanpuolustuskorkeakoulun strategian professori Pekka Sivonen ja Ylen ulkomaantoimittaja Mika Hentunen.

Leikola ja Lähde: Kaikken maiden robotit liittykää yhteen!: 28.04.2017 11.15  

Vappuna vietetään taas Suomalaisen työn päivää. Mutta millainen on suomalaisen työn tulevaisuus robotisaation aikakaudella? Miten työn olemus ja sisältö muuttuvat? Korvaavatko robotit tulevaisuudessa myös lakkoilevat työläiset? Onko robotti duunari, asiantuntija vai riistäjä? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen ja psykologian professori Göte Nyman.

Leikola ja Lähde: Valko-Venäjän tulevaisuus: 21.04.2017 11.25  

Ulkoministeri Timo Soini on sanonut, että Valko-Venäjä on kuin flipperipallo EU:n ja Venäjän välissä. Valko-Venäjää on usein kutsuttu Euroopan viimeiseksi diktatuuriksi. Presidentti Aljaksandr Lukašenka on pitänyt maan tiukasti otteessaan ja vaientanut tehokkaasti kaikki oppositioäänet.  Viime vuonna EU alkoi poistaa Valko-Venäjän vastaisia pakotteitaan ja mutta varsinaista demokratiakehitystä maassa ei ole tapahtunut. Valko-Venäjällä on ollut kiistoja myös vanhan tukijansa Venäjän kanssa muun muassa öljyn ja kaasun toimituksista.  Millainen on Valko-Venäjän poliittinen tilanne ja miltä näyttää maan tulevaisuus? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat tutkija Veera Laine Ulkopoliittisesta instituutista ja Suomi-Valko-Venäjä-Seuran puheenjohtaja Jussi Seppälä.

Leikola ja Lähde: YK:n tulevaisuus: 07.04.2017 11.00  

Yhdistyneillä kansakunnilla on edessään monia haasteita. Presidentti Donald Trump on uhannut leikata maailmanjärjestön rahoitusta, Afrikkaa uhkaa nälkäkatastrofi ja ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi tarvittaisiin lisää kansainvälisiä toimia. Miten YK selviää vaikeista tehtävistään? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraana on Suomen YK-suurlähettiläs Kai Sauer.

Leikola ja Lähde: Kuka on jäävi?: 31.03.2017 11.15  

Poliitikkojen ja virkamiesten jääviydestä on viime aikoina keskustelu paljon mediassa. Jääviys eli esteellisyys syntyy, mikäli virkamies tai luottamushenkilö on sellaisessa suhteessa käsiteltävään asiaan tai sen asianosaisiin, joka saattaa vaarantaa hänen puolueettomuutensa. Jääviyssäännöillä pyritään siihen että, että vallanpitäjät eivät voisi ajaa omaa tai lähipiirinsä etuja päätöksiä tehdessään. Ovatko Suomen esteellisyyssäännöt ajan tasalla? Kuinka paljon jääviyttä koskevissa laeissa on tulkinnanvaraa? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraana on viestinnän valmentaja Jouko Marttila.

Leikola ja Lähde: Helmikuun vallankumouksesta 100 vuotta: 24.03.2017 12.00  

Maaliskuussa 1917 Venäjän tsaari Nikolai II luopui vallasta ja väliaikainen hallitus otti itselleen sekä keisarin, hallituksen että parlamentin valtaoikeudet. Tsaarin eroa edelsivät suuret mielenosoitukset ja sotilaiden kapinointi.  Usko tsaarivaltaan romahti lopullisesti kun sotilaat avasivat tulen mielenosoittajia vastaan 11. maaliskuuta. Maaliskuun vallankumous johti sekasortoon, joka mahdollisti boshevikkien vallankaappauksen ja myöhemmin myös Suomen itsenäistymisen. Miksi Venäjä ei kyennyt luomaan itsevaltiuden tilalle demokraattista järjestelmää? Kuinka kahden vallankumouksen vuosi 1917 vaikuttaa Nyky-Venäjän politiikkaan ja historiakäsitykseen? Vieraina ovat entinen Suomen Moskovan suurlähettiläs Heikki Talvitie ja toimittaja Leonid Laakso.

Leikola ja Lähde: Millaisia päättäjiä kuntiin tarvitaan?: 17.03.2017 11.15  

Sote- ja maakuntauudistus muuttavat rajusti kuntien roolia ja tehtäviä. Millaisia päättäjiä kunnat tarvitsevät tulevalla vaalikaudella? Millaisia ominaisuuksia tulevaisuuden kunnanvaltuutetuilta vaaditaan? Poliittinen keskustelu ja vaikuttaminen on siirtynyt sosiaaliseen mediaan. Miten tämä vaikuttaa kuntapolitiikkaan? Miten some vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen? Markus Leikola ja Jussi Lähteen vieraina ovat Tampereen yliopiston kuntatutkija Jenni Airaksinen ja Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen.

Leikola ja Lähde: Näyttävätkö Hollannin vaalit Euroopan politiikan suunnan?: 10.03.2017 11.30  

Koko Eurooppa seuraa jännityksellä Hollanin parlamenttivaaleja, jotka käydään ensi viikolla. Vaalien voittajaksi on veikkailtu  Geert Wildersin johtamaa Vapauspuoluetta,  joka vastustaa ankarasti maahanmuuttoa ja EU-jäsenyyttä.  Tosin vaalivoittokaan ei takaa Wildersillle tietä valtaan koska Vapauspuolueelle ei ole luvassa hallituskumppaneita. Kuinka jakautunut Hollannin yhteiskunta on? Alkaako Hollannin vaaleista populististen puolueiden suosion kasvu koko Euroopassa? Muuttuuko suvaitsevaisuuden tyyssijana tunnetun maan politiikka radikaalisti? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat  politiikan tutkija Pasi Saukkonen ja projektipäällikkö Nathan Gaasenbeek.

Leikola ja Lähde: Koulut ja yliopistot uuden edessä - vieraana Sanni Grahn-Laasonen: 03.03.2017 11.30  

Suomen koulutusjärjestelmä on monenlaisissa muutospaineissa. Peruskoulussa tehdään digiloikkaa, jonka tavoitteista ja tuloksista opettajat ovat kovin erimielisiä. Hyvien Pisa-tulosten arvoa himmentää se, että osa oppilaista jää kauaksi oppimisen minimitavoitteistakin. Varsinkin pojista moni päätyy pudokkaiksi. Myös yliopistoissa käy tuuli. Nyt on virinnyt kipakkaa keskustelua siitä, rekrytoivatko yliopistot aina etevimmät tutkijat vai suosiiko hyvä-veli –verkosto samanmielisiä tutkijoita osaamisen kustannuksella. Ja menevätkö tutkimusrahat parhaimmille vai sopivimmille? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraana on opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Leikola ja Lähde: Kaipaako poliittinen päätöksenteko päivitystä?: 24.02.2017 13.30  

Suomen eduskunta on yli 100 vuotta vanha instituutio. Myös puolueiden toimintamalli on viime vuosisadalta. Kuinka hyvin nykyinen poliittinen järjestelmämme toimii nopeasti muuttuvassa ajassa? Pitäisikö digitalisaation ja jakamistalouden aikakaudella kehitellä uusia applikaatioita myös poliittiseen päätöksentekoon? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina on kaksi nuoren polven kansanedustajaa, Hanna Sarkkinen (vas.) ja Antero Vartia (vihr.).

Leikola ja Lähde: Aarnion juttu: 17.02.2017 12.00  

Suomalaisilla on tähän saakka ollut luja luottamus poliisiin. Helsingin huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio sai 13 vuoden vankilatuomion muun muassa lahjuksista, virka-aseman väärinkäytöksistä ja huumausainerikoksista. Mitä Aarnion juttu kertoo Suomen poliisin tilasta? Miksi poliisin sisäinen valvonta petti? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat  Aarnio-juttua tutkinut ja siitä Susanna Reinbothin kanssa kirjan kirjoittanut toimittaja Minna Passi ja entinen sisäministeri Päivi Räsänen.

Leikola ja Lähde: Onko virkamies kansalaisen vai poliitikon asialla?: 10.02.2017 12.00  

Hallituksella on työn alla suuria uudistuksia,  jotka vaativat paljon asiantuntija- ja  virkamiestyötä.  Niin soten kuin liikennekaarenkin suunnittelussa on ollut suuria vaikeuksia. Miksi rakenteiden uudistaminen on niin vaikeaa? Ovatko valmistelevat virkamiehet lojaaleja kansalle, veronmaksajille, asiakkaille vai poliitikoille? Kuinka paljon virkamiehillä on valtaa? Miitä on virkamiesetiikka? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen ja valtion virkamieseettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja Teuvo Metsäpelto.

Leikola ja Lähde: Itävalta -Euroopan politiikan ilmapuntari: 03.02.2017 12.00  

tävallan Vapauspuolue oli 1990-luvun alussa ensimmäisiä eurooppalaisia populistipuolueita, joka pystyi vakavasti haastamaan perinteisiä valtapuolueita parlamenttivaaleissa. Jörg Heiderin johtaman puolueen vaalivoitto vuoden 1999 vaaleissa johti EU-maiden boikottitoimiin. Viime vuoden presidentinvaaleissa Vapauspuolueen ehdokas Norbert Hofer kävi tiukan kamppailun vihreiden ehdokkaan Alexander Van der Bellenin kanssa. Onko Itävalta Euroopan politiikan suunnannäyttäjä? Onko Itävalta kahtia jakautunut kansakunta? Millainen on maan suhde Euroopan unioniin? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat entinen Suomen Itävallan suurlähettiläs Tom Grönberg ja yliopistonlehtori Kimmo Elo Turun yliopistosta.

Leikola ja Lähde: Demareiden suunta: 27.01.2017 11.15  

SDP valmistautuu valitsemaan puheenjohtajaa. Antti Rinteen johdossa puolueen gallup-kannatus on noussut kärkikaksikkoon. Millainen on sosialidemokraattien ideologinen suunta? Onko puolueen tulevaisuus ay-vetoisessa vasemmistolaisuudessa vai pitäisikö sen pyrkiä laajojen kansanjoukkojen yleispuolueeksi lähemmäksi poliittista keskustaa? Mikä on SDP:n suhde populismiin? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat toimittaja Yrjö Rautio ja kaksi SDP:n entistä puoluesihteeriä, Markku Hyvärinen ja Ari Korhonen.

0:00/0:00
Video player is in betaClose