Leikola ja Lähde

Leikola ja Lähde

Finland

Markus Leikolan ja Jussi Lähteen ohjelma taustoittaa ja syventää politiikan ja yhteiskunnan ilmiöitä ja henkilöitä sekä selvittää, miten prosessit toimivat. Tulossa on perusteltuja provokaatioita, yllättäviä ja tuttuja vieraita sekä outoja näkökulmia. Yle Radio 1 perjantaisin klo 10.05 - 11.00.

Episodes

Leikola ja Lähde: Joko ulkomaankauppa lähtee nousuun?: 02.12.2016 11.10  

Suomi tarvitsisi kipeästi lisää vientiä talouden kohentamiseksi. Miltä näyttävät ensi vuoden ulkomaankaupan näkymät? Joko ensi vuonna Venäjän kaupasta voi odottaa positiivisia uutisia? Missä iskussa on valtion vientitukipalvelu Team Finland? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraana on ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

Leikola ja Lähde: Vallanvaihto Valkoisessa talossa: 25.11.2016 11.10  

Donald Trump on aloittanut hallintonsa rakentamisen. Miten presidentin vallanvaihto USA:ssa tapahtuu? Tuoko jokainen presidentti mukanaan oman hallintokulttuurinsa? Miten Suomi rakentaa suhteet uuteen presidenttiin ja hänen hallintoonsa? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat pitkän linjan diplomaatti, Suomen entinen Washingtonin suurlähettiläs Jukka Valtasaari ja Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Leikola ja Lähde: Onko Suomi valmis hyväksymään eutanasian?: 18.11.2016 11.10  

Joukko entisiä kansanedustajia on pannut alulle kansalaisaloitteen eutanasian sallimiseksi. Tuoreen tutkimuksen mukaan 85 prosenttia suomalaisista hyväksyisi eutanasian osana suomalaista terveydenhuoltoa. Myös sairaanhoidon henkilökunnan asenteet eutanasiaa kohtaan ovat muuttumassa myönteisemmiksi. Millaista lainsäädäntöä armokuoleman salliminen vaatisi? Mitä eettisiä ongelmia eutanasiaan liittyy? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat kansalaisaloitteen takana oleva Iiro Viinanen ja terveystieteiden tohtori Anja Terkamo-Moisio.

Leikola ja Lähde: Mitä Tampereella tapahtuu?: 11.11.2016 11.15  

Tampereella aiotaan lähivuosina investioda rajusti. Kaupunkiin ollaan puuhaamassa uutta urheilu- ja viihdekeskusta ja raitiotieverkkoa. Lisäksi on suunnitteilla uusia asuntoalueita ja ostoskeskuksia. Tavoitteena on että Tampereen seudun asukasluku kasvaisi kahden seuraavan vuosikymmenen aikana yli sadalla tuhannella. Millainen on tulevaisuuden Tampere? Mihin Tampereen kasvu perustuu? Vieraina ovat Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen ja valtuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin.

Leikola ja Lähde: Väli-Amerikka: köyhyyttä, sosialismia ja verokeitaita: 04.11.2016 11.10  

Nicaraguassa käydään sunnuntaina presidentin- ja parlamenttivaalit. Jatkuuko Daniel Ortegan valtakausi kyöhyydestä kärsivässä maassa? Millainen on koko Väli-Amerikan tulevaisuus? Pärjääkö köyhä maanosa kahvinviljelyllä, laivojen rahti- ja väylämaksuilla ja veroparatiisibisneksellä? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraana on tietokirjailija Jyrki K Talvitie.

Leikola ja Lähde: Politiikan luontoilta. USA:n presidentinvaalit: 31.10.2016 21.25  

Miten käy USA:n presidentinvaaleissa? Miten vaalit muuttavat maata ja maailmaa? Mikä vaaleissa ratkaisee? Asiantuntijoina ovat entinen suurlähettiläs Pekka Lintu, professori Markku Henriksson, toimitusjohtaja Kristiina Helenius, yliopistonlehtori Saila Poutiainen, tutkija Mari Marttila ja diplomi-insinööri Michael Mengelt. Toimittajina ovat Markus Leikola ja Jussi Lähde.

Leikola ja Lähde: Kirjojen syksyä: 28.10.2016 11.10  

Markus Leikolan ja Jussi Lähteen ohjelmassa puhutaan syksyn uutuuskirjoista. Vieraina ovat kirjailija Antti Tuuri ja tietokirjailijat Tiina Syrjä ja Mai Allo.

Leikola ja Lähde: 60 vuotta suomalaista rauhanturvatyötä: 21.10.2016 12.00  

Suomalainen rauhanturvatyö täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Ensimmäiset suomalaiset rauhanturvaajat lähtivät YK:n operaatioon Suezille joulukuussa 1956. Tämän jälkeen noin 45 000 suomalaista on palvellut yli 40 rauhanturva- ja kriisinhallintaoperaatiossa Lähi-idässä, Afrikassa, Aasiassa ja Euroopassa. Millainen rooli Suomella on nykyisissä rauhanturvaoperaatioissa? Mitä hyötyä Suomelle on rauhanturvaamisesta ja kriisinhallinnasta? Miltä näyttää toiminnan tulevaisuus? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat kouluttaja Nina Pelkonen ja Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja Paavo Kiljunen.

Leikola ja Lähde: Miten työllisyys saadaan nousuun?: 14.10.2016 11.15  

Hallituksen tavoitteena on synnyttää 110 000 uutta työpaikkaa ja nostaa työllisyysaste 72:een prosenttiin. Millä keinoilla työttömille saadaan töitä? Millaisia ovat oikeat kannustimet, jotka houkuttelisivat nykyistä paremmin ottamaan vastaan tarjolla olevia töitä? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat kansanedustaja Antti Kaikkonen keskustasta ja Antti Lindtman SDP:stä.

Leikola ja Lähde: Outo ja arvaamaton Pohjois-Korea: 07.10.2016 09.58  

Pohjois-Koreaa uhkaa jälleen humanitäärinen kriisi. Kesän tulvissa 70 000 ihmistä on menettänyt kotinsa ja talvi uhkaa taivasalle jääneitä ihmisiä. Tulvat ovat tuhonneet myös merkittävän osan sadosta. Millainen maa Pohjois-Korea tänä päivänä on ja miltä näyttää sen tulevaisuus? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat Jyväskylän yliopiston maailmanpolitiikan professori Pekka Korhonen ja SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan suunnittelija Toni Jokinen.

Leikola ja Lähde: Vieraana valtiovarainministeri Petteri Orpo: 30.09.2016 11.10  

Valtiovarainministeri Petteri Orpon ensimmäinen budjettiehdotus lupaa veronkevennyksiä, lisää valtion velkaa ja panostuksia työttömyyden hoitoon. Valtiovarainministeriö arvioi, että talouskasvu on ensi vuonnakin heikkoa. Millainen talousvuosi kansalaisia odottaa? Mistä löytyisi keinoja työttömyyden alentamiseen? Millainen on euroalueen talouden tulevaisuus brexitin varjossa? Entä millainen on kokoomuksen linja Orpon johdossa?

Leikola ja Lähde: Onko Suomen työeläkejärjestelmä kunnossa?: 23.09.2016 11.10  

Työeläkeyhtiöitä on viime vuosina arvosteltu monella perusteella. On moitittu eläkejohtajien runsaita bonuksia, yhtiöiden heikkoja sijoitustuottoja, veroparatiisisijoituksia ja epädemokraattiseta hallintoa. Millaisessa hoidossa suomalaisten työeläkevarat ovat? Pitäisikö työeläkejärjestelmää uudistaa? Vieraina ovat eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander ja dosentti Olli Pusa.

Leikola ja Lähde: Punkkarit politiikassa: 16.09.2016 11.10  

Ohjelma taustoittaa ja syventää politiikan ja yhteiskunnan ilmiöitä ja henkilöitä sekä selvittää, miten prosessit toimivat. Tulossa on perusteltuja provokaatioita, yllättäviä ja tuttuja vieraita sekä outoja näkökulmia. Toimittajina Markus Leikola ja Jussi Lähde.

Leikola ja Lähde: Gandhien jälkeinen Intia: 09.09.2016 12.10  

Väestöennusteiden mukaan Intiasta on tulossa maailman väkirikkain maa. Intia on maailman kolmanneksi suuri talous. Maan politiikassa hindunationalistinen Kansanpuolue on noussut suurimaaksi puolueeksi ohi kauan vallassa olleen Kongressipuolueen. Mihin suuntaan Intia on kehittymässä? Onnistuuko Intia vähentämään kansalaistensa köyhyyttä? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat yliopistonlehtori Jukka Jouhki Jyväskylän yliopistosta ja yrittäjä Amardeep Singh Bassi Helsingistä.

Leikola ja Lähde: Vieraana eduskunnan puhemies Maria Lohela: 02.09.2016 12.00  

Ohjelma taustoittaa ja syventää politiikan ja yhteiskunnan ilmiöitä ja henkilöitä sekä selvittää, miten prosessit toimivat. Tulossa on perusteltuja provokaatioita, yllättäviä ja tuttuja vieraita sekä outoja näkökulmia. Toimittajina Markus Leikola ja Jussi Lähde.

Leikola ja Lähde: Mitä Suomen 100-vuotisjuhlavuotena juhlitaan?: 26.08.2016 11.10  

Itsenäinen Suomi täyttää ensi vuonna 100 vuotta. Markus Leikola ja Jussi Lähde pohtivat tänään mitä oikein juhlimme 100-vuotisjuhlavuonna. Onko meillä aihetta juhlia? Ovatko 100-vuotisjuhlat kansalaisten juhla vai keino kirkastaa Suomi-kuvaa ulkomailla? Vieraina ovat kirjailija Pirkko Saisio ja pääsihteeri Pekka Timonen.

Leikola ja Lähde: Lähi-idän vaikeat kriisit: 19.08.2016 11.10  

Markus Leikola ja Jussi Lähteen ohjelmassa keskustellaan tänään Lähi-idän vaikeasta tilanteesta. Syyrian sodalle, Irakin taisteluille tai pakolaiskriisille ei ole näkyvissä nopeaa ratkaisua. Millaisia käänteitä Lähi-idän monissa ongelmissa on nyt tapahtumassa? Kuinka kauan Isis voi jatkaa toimintaansa? Entä miten Turkin ja Venäjän suhteiden lientyminen vaikuttaa Syyrian tilanteeseen? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraana on konfliktinratkaisujärjestö CMI:n asiantuntija Hussein al-Taee.

Leikola ja Lähde: Joko talous alkaa elpyä?: 12.08.2016 11.11  

Politiikan syksy alkaa jälleen kerran talousmurheilla. Valtiovarainministeri Petteri Orpo joutuu rakentamaan ensimmäistä budjettiaan vaikeassa tilanteessa. Kasvunäkymät ovat edelleen heikot, mutta pientä talouden piristymistäkin on havaittavissa. Millaista talouspolitiikka nyt pitäisi harjoittaa? Miltä Suomen talouden lähitulevaisuus näyttää? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraana on professori Sixten Korkman.

Leikola ja Lähde: Feminismin uusi suunta: 05.08.2016 12.00  

Ohjelma taustoittaa ja syventää politiikan ja yhteiskunnan ilmiöitä ja henkilöitä sekä selvittää, miten prosessit toimivat. Tulossa on perusteltuja provokaatioita, yllättäviä ja tuttuja vieraita sekä outoja näkökulmia. Toimittajina Markus Leikola ja Jussi Lähde.

Leikola ja Lähde: Politiikan kuuma kesä: 10.06.2016 11.00  

Markus Leikola ja Jussi Lähde tutkivat politiikan kesän ilmapuntaria. Millaisissa tunnelmissa britit lähtevät äänestämään EU-jäsenyydestä kansanäänestyksessä? Ja millainen kamppailu USA:ssa alkaa Hillary Clintonin ja Donald Trumpin välillä? Ja luonnollisesti puidaan myös kotimaan puoluekokousviikonlopun asetelmia. Vieraana on Turun yliopiston erikoistutkija Mari K. Niemi.

0:00/0:00
Video player is in betaClose