Ligga med Brodrej

Ligga med Brodrej

Sweden

Ett intervjuprogram med Gunilla Brodrej. Programmet ges ut av Expressen Kultur. Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson, Expressen.

Episodes

Författaren Helena Granström  

I det senaste avsnittet av Ligga med Brodrej intervjuas författaren, dramatikern tillika medarbetaren på Expressen Kultur, Helena Granström. Vad är det för likhet mellan tamboskap och barn? Vad händer med barnens förmåga till närhet när det växer upp med vuxna som ägnar mer uppmärksamhet åt mobilerna än barnen? Vilket är Helena Granström och Gunilla Brodrejs gemensamma släktdrag? Dessutom diskuteras det vaga och tendentiösa bruket av begreppet civilisation på DN:s ledarsida, det artöverskridande moderskapet och nödvändigheten av att disciplinera sig så sent i livet som möjligt. Citat: Vår tillvaro uppmuntrar inte att man ska känna efter.

Kulturjournalisten Maja Aase  

Varför var det så dålig stämning på Tidningen Journalisten? Hur kan det vara trevligt på radiumhemmet? Hur ska man berätta för kollegerna att man har fått ett återfall? Kulturjournalisten Maja Aase berättar för Gunilla Brodrej om sina jobb, sin fågeltävling och om sin cancer. Dessutom berättar Maja Aase om vilka som får en att känna sig ung vid 50+, att jobba på en demokratisk kulturredaktion på Sveriges radio samt att ha varit en journalist som gör att människor på stan byter trottoar. I programmet kommer också svaret på vem som är längst av Brodrej och Aase. Programmet är inspelat i en dubbelsäng på Hotell Skeppsholmen i Stockholm.

Radiojournalisten Ylva Mårtens  

BAKGRUND: Ylva Mårtens är en flerfaldigt prisad och mångårig radiojournalist. För 14 år sedan startade hon samhällsprogrammet Barnen i P1. Genom sitt sätt att ta barnen på allvar och låta dem få sina röster hörda är hon en pionjär inom journalistiken. AKTUELL MED: Skriver en bok om sitt arbete med barnintervjuer och barnperspektiv. Det senaste radioprojektet var programmen om Jonathan, ett gömt flyktingbarn. Hon ledde också Barnens Romanpris där en kompetent barnjury diskuterar litteratur. Ylva Mårtens har en doktorandtjänst på Stockholms dramatiska institut. I PROGRAMMET: Hur intervjuar man barn? Varför kommer nästan inga barn alls till tals i Studio Ett? Vad var det som gjorde att Ylva Mårtens blev så intresserad av separationer och barnhemsbarn?

Sopranen Erika Sunnegårdh  

I PROGRAMMET: Varför går inte Erika Sunnegårdh på provsjungningar i högklackat? Vad är sanningen bakom dirigenternas listor av favoritsångerskor? Hur känns det att bli utbuad? Och om en dvärgpinscher som heter Maestro. BAKGRUND: Sopranen Erika Sunnegårdh föddes i Danderyd till en familj av sångare, men flyttade till USA när hon var 19 år för att utbilda sig. Debuten skedde först när hon var 38 och det var på Malmö operan 2004 med titelrollen i Puccinis opera Turandot. Det stora internationella genombrottet skedde genom inhoppet på Metropolitan opera i Beethovens Fidelio. Sedan dess har Sunnegårdh förutom Turandot i Umeå och Death and the maiden i Malmö, främst varit verksam utanför Sverige på stora scener och konserthus ute i världen. Hon reser 11 månader om året. AKTUELL MED: Konserter med Malmö symfoniorkester 24 och 25 oktober. Debuterar på Stockholmsoperan 9 november då hon ingår i det nya sångarlaget som gör Turandot på Kungliga operan. Den första soloskivan är ett projekt som bygger på crowd sourcing och görs i samarbete med Malmö symfoniorkester. Den innehåller musik av Beethoven, Wagner och Strauss och kommer ut 13 november.

Bilderbokskonstnären Isol  

BAKGRUND: Isol föddes 1972 som Marisenta Misol i Buenos Aires och inledde sin konstnärliga utbildning på Escuela Nacional de Belles Artes, ”Rogelio Yrurtia”, för att bli bildlärare. Därefter studerade hon ett par år på Konsthögskolan i Buenos Aires. Hon har vid det här laget gjort ett 20-tal bilderböcker varav ett fåtal hittills är översatta till svenska. AKTUELL MED: Gästar årets Bok och biblioteksmässa i Göteborg. Mottagare av Astrid Lindgren memorial award 2013. Ny bok på gång om att komma till världen. I PROGRAMMET: Varför går alla i Buenos Aires till psykoanalytikern? Vad händer om man inte har tv hemma som barn? Varför ska man inte förklara bilder? Varför är det bättre att inte besvara frågor?

Musikern Monica Dominique  

BAKGRUND: Monica Dominique föddes 1940 i Västmanland. Hon är mångsidig pianist, kompositör, sångerska och skådespelare som ofta framträtt tillsammans med sin man Carl-Axel, men också med en lång rad svenska artister så som Monica Zetterlund, Tommy Körberg (i jazzfusiongruppen Solar plexus), Hasse & Tage med flera i tv, på film och på teater. Hon var även medlem i den legendariska sånggruppen Gals and Pals. 1985 fick hon och Carl-Axel Expressens musikpris Spelmannen. Hon har nyligen tilldelats Riksförbundet Svensk Jazz stora pris för livslång insats inom jazzen. AKTUELL MED: Skivan "Togetherness" med sin bror, jazzbasisten Palle Danielsson. Krogshow på Berns 28/9: "Hasse & Tage - musikskatten". En svit för storband för Bohus big band som ska uruppföras 4/10. I PROGRAMMET: Hur var festerna hemma hos Monica Zetterlund? Vad är det största felet med programmet "Sommar"? Varför fick man inte spela jazz på Musikhögskolan? Varför blev inte Monica Dominique ett språkrör?

Polar-kärnan Görel Hanser  

YRKE: VD och sambandscentral. BAKGRUND: Görel Hanser är född i Skultorp 1949. Hon började arbeta som sekreterare vid Stikkan Andersons musikförlag 1969, där hon sedermera blev vice vd för grammofonbolaget Polar. Sedan dess har hon varit den polar-kärna som musiken och musikalerna snurrat kring. Hanser var den sammanhållande länken genom hela Abba-perioden. 1987 startade hon eget Artistmanagement samt skivbolaget Mono music, tillsammans med Benny Andersson. AKTUELL MED: Egen monter på Abba-museet. PÅ SKRIVBORDET: Korrekturet på skivan från musikalen "Hjälp sökes" samt sommarturnén med BAO. Det finns även planer, som inte är klara, på att Svenska teaterns "Kristina från Duvemåla" ska spelas på Göteborgsoperan. I PROGRAMMET: Hur känns det när man aldrig behöver tänka på om pengarna ska ta slut? Varför blir svaren till övervägande del nej på alla Abba-relaterade förfrågningar? Hur hanterar man fullvuxna fans? Citat: Stikkan sa ofta: Det här kan du lika bra som jag.

Skådisartisten Sara Jangfeldt  

YRKE: Sångare, dansare, kompositör. Kort sagt: Artist. BAKGRUND: Sara Jangfeldt är född 1976. Hon är utbildad på Balettakademien i Göteborg och slog igenom 2000 med sin sångmonolog "Enough rope", som bygger på texter av Dorothy Parker. Hon har även komponerat musikalen "Grymt!" med Mathias Venge (2008) och "Carmencita Rockefeller" med Rikard Bergqvist och Martin Östergren (2013). Sara har spelat Sonja i "Onkel Vanja" på Stockholms stadssteater, där hon även gjort Sheila i "Hair" och Daisi Doody i "Aniara". AKTUELL MED: Charlotta i "Körsbärsträdgården" på Stockholms stadsteater. I höst gör hon sin drömroll som Sally Bowles i "Cabaret" på Malmöoperan. I PROGRAMMET: Vem blir vi när vi dör? Sara Jangfeldt försöker komma fram till vad som kommer att stå i notisen när hon är borta. Sara är en blandform som sjunger, komponerar, dansar och skådespelar. Till slut hittar vi halmstrået som många säkert skulle ta fasta på: En roll som Ola Rapaces pudding i den kommande tv-filmen efter Maria Langs deckare. Citat: I USA är det konstigt om en skådespelare INTE kan sjunga.

Skådisdansaren Lindy Larsson  

YRKE: Skådespelare. BAKGRUND: Lindy Larsson är född 1974. Han är utbildad dansare och skådespelare, men kallar Unga Dramaten för sin skola. Det var Birgitta Egerbladhs dansteaterföreställningar ("Tjechovträdgården" 2004) som öppnade dörren till den scenkonst där Larsson sig mest hemma. Han spelade även pastorsadjunkten i "Änglagård 3" (2010). Förra året gjorde han Che i "Evita" med Charlotte Perrelli på Malmöoperan. AKTUELL MED: Döden i teaterkonserten "23" på Malmö stadsteater. I höst gör han sin drömroll som konferencieren i "Cabaret" på Malmöoperan. Larsson samarbetar även med Charlotte Engelkes i Wagnerföreställningen "All is divine" på Dansens hus i Stockholm i höst. I PROGRAMMET: Lindy Larsson berättar om att vara mobbad tattarunge, att identifiera sig med Zack i "Änglagård" och om att övervinna sina rädslor. Vägen från mobboffer i skolgårdens hörn till värmen i scenens mitt gick via Electric boogie. Men om hans ovanliga familj inte hade lämnat Småland i rättan tid kunde det ha slutat tragiskt, inte bara för Lindy, utan också för brorsan Sonny.

Regissören Farnaz Arbabi  

YRKE: Regissör och dramatiker. BAKGRUND: Farnaz Arbabi utbildade sig till regissör vid Dramatiska Institutet. Hon har mestadels regisserat teater, men även musikal och opera. 2007 fick hon Expressens teaterpris med motiveringen: "I "Invasion" har hennes flödande fantasi bildsatt Jonas Hassen Khemiris legering av Carl Jonas Love Almqvist och förortssvenska och i 'Utvandrarna' har hon vänt ut och in på Vilhelm Mobergs romansvit och i komprimerad form riktat den som ett brännglas mot vår tids svenska asylpolitik". AKTUELL MED: Ibsens "Hedda Gabler" på Uppsala stadsteater (till 4/5) samt Jonas Hassen Khemiris "Jag ringer mina bröder" på Riksteatern (Spelas på Dieselverkstaden i Nacka 5-8/4). I PROGRAMMET: Om att ha det inkluderande som strategi för framgång när man skriver en text på DN Kultur eller vill nå en teaterpublik. Om tvånget att göra maximalt av sitt liv när man tillhör den del av släkten som fått möjligheten. Om att se på folk att de tänker på någonting som har med ens bakgrund att göra. "Då blev jag tillsagd av en kvinna som sa 'Rider du så där på kamelerna hemma?'" Farnaz Arbabi om när hon som tonåring för första och sista gången lade upp fötterna på ett tunnelbanesäte.

Barnboksredaktören Marianne von Baumgarten  

YRKE: Redaktör och barnboksentreprenör. BAKGRUND: Marianne von Baumgarten Lindberg är född 1939. Hon var redaktör för "Vi föräldrar", "Femina" och Magasinet på Aftonbladet. Med stöd från bland annat Astrid Lindgren drev hon framgångsrikt Barnens bokklubb som hade över 100 000 medlemmar. Hon startade även Böckernas klubb, var delägare i Berghs förlag och driver "Opsis barnkultur" som är Sveriges enda tidskrift om barnkultur. Hon sitter även i styrelsen för den ideella föreningen Läsrörelsen som bland annat samarbetar med McDonald's för att sprida böcker via Happy meal. Hon var sedan 1977 gift med skådespelaren Sven Lindberg som avled 2006. AKTUELL MED: Barnboksmässan i Bologna (25-28/3) där hon genom tidskriften "Opsis barnkultur" presenterar de 31 svenska illustratörer som ställs ut när Sverige är hedersgäst. Läsrörelsens projekt i 31 kommuner för barn upp till tre år; Berätta, leka, läsa i syfte att öka kunskapen om litteratur för små barn hos förskolebarn och förskolepersonal. I PROGRAMMET: Marianne von Baumgarten berättar om varför hon fick sparken från Femina, varför hon var självförsörjande från 14 års ålder och varför små barns läsande är det viktigaste av allt. "Redan när jag var sju år tänkte jag att 'här är det bäst att göra någonting själv'." Marianne von Baumgarten blev chef över sitt eget liv redan som liten flicka och uppfostrade sig själv. .

Folkmusikern Lena Willemark  

I programmet berättar Lena Willemark om varför hon har tackat nej till melodifestivalen två gånger, om ynnesten att kula hem korna för första gången när en är 14 år och om baksidan med att vara en blond reminiscens från det svenska ursprunget. YRKE: Folkmusiker och kompositör. BAKGRUND: Lena Willemark växte upp i Älvdalen där hon lärde känna sina läromästare Ekorr-Anders och Sväs-Märta. I mitten av 80-talet fick hon sitt genombrott med skivan "När som gräset det vajar", men även med Gals and pals på Berns. Willemark är och har varit aktiv som gränsöverskridande musiker i en rad olika konstellationer där samarbetet med folkmusikgruppen Frifot med Ale Möller och Per Gudmundson gett henne internationell ryktbarhet. Willemark har fått fyra Grammisar, varit nominerad till Nordiska rådets musikpris, är ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien samt Riksspelman. 2011 mottog hon utmärkelsen ”Litteris et Artibus”. AKTUELL MED: Skivrealease och turné med skivan "Alla drömmars sång" med pianisten Mats Öberg och saxofonisten Jonas Knutsson. Willemark komponerar för tillfället "Lyöstraini/Trees of light" som är ett samarbete med basisten Anders Jormin och ska framföras under en svensk/japansk turné tillsammans med den japanska koto-musikern Karin Nakagwa.

Performanceartisten Charlotte Engelkes  

I programmet berättar Charlotte Engelkes om barndomens ensamhet, påklädarens eget universitet och traumat att aldrig bli ballerina. Hon förklarar också hur man kan förhålla sig till Wagner utan att fördjupa sig i hans intentioner. Och om att transponera en alkoholiserad mammas röst till expressiv "sprechgesang". YRKE: Performanceartist och allkonstnär. BAKGRUND: Charlotte Engelkes började som påklädare på Kungliga operan. I höstas satte hon upp "True stories" om oförklarliga händelser på Västmanlands teater. 2012 spelade hon även en av de två rollerna i sin musikalversion av Fröken Julie på Dramaten.Den senaste produktionen är "Flygande holländare" där hon regisserar en ensemble på Helsingborgs stadsteater (spelas till 2/3) i en unik tolkning av Wagners opera. Som ofta samarbetar hon med den tyska elektronmusikern Willi Bopp. I oktober är det premiär för kammaroperan "KIRA – I huset där jag bor" där Engelkes skriver libretto och Anders Nilsson musiken. AKTUELL MED: "Very Wagnerian night" på Kungliga operan. Charlotte Engelkes har nyligen tilldelats Expressens musikpris Spelmannen 2012.

Skådespelaren Shima Niavarani  

Shima Niavarani, 27 år. YRKE: Skådespelare, sångare, dramatiker, komiker. BAKGRUND: Efter att ha kommit till Örnsköldsvik från Teheran hamnade Shima Niavarani och hennes familj i ett ogästvänligt Upplands Väsby. Där skrev sig så småningom in till scenerna, från en "losertillvaro" hemma hos mamma och pappa. Efter gymnasiet sökte hon alla extrajobb som fanns, men fick inget tills hon gick till Riksteatern med idén om en enmansföreställning. Det blev "Autodidakt i enmansakt". Sedan dess har Niavarani bland annat gjort rollen som Kristina på Uppsala stadsteater samt medverkat i Simon Stahos film "Kärlekens krigare" och i "Tjuvar" på Dramaten. Hennes senaste enmansshow "Shima Niavarani is an Übermensch" sändes i SVT. 2012 var hon sommarpratare i P1. AKTUELL MED: Dramaserien Allt faller på TV4 och "Apatiska för nybörjare", premiär 14/2 på Stockholms stadsteater. I programmet berättar Shima Niavarani om samarbetet med Johan Rheborg och Henrik Schyffert, att lägga pussla fram sitt förflutna och att vara på flykt genom öknen på kamel.

Mimkonstnären Ika Nord  

Ika Nord, 52. GÖR: Mimar, undervisar, regisserar, koreograferar och skådespelar. BAKGRUND: Efter att ha lagt baletten på hyllan för gott blev Ika Nord särskild elev hos mimlegendaren Étienne Decroux i Paris 1981-1983. Hon har arbetat som gatuartist i flera europeiska storstäder. För tv har hon gjort "Ika i Rutan" (premiär 1988) och spelat Findus i julkalendern "Tomtemaskinen" 1993. På film har hon bland annat spelat rollen som Regina i "Låt den rätte komma in". Ika Nord regisserar även egna och andra sceniska produktioner, mest barnteater, men även Riksteaterns föreställning med operatrion Divine. I år har Ika Nord tilldelats konstnärsnämndens tio-års-stipendium på 132 000 kronor om året. AKTUELL MED: Bland annat. Spelning med skelettet Åke i Jönköpings kulturhus 26/1. Dill-dirigent i Elisabet Gustafssons Krakel spektakel-film "Vaduvill". Cabarét "Allt få plats" med David Tallroth på Boulevardteatern i Stockholm 17-18 april. Rollen som Konstskuggan i den andra filmen om Lasse-Majas detektivbyrå med bland andra Henrik Dorsin (premiär i höst). Jobbar vidare på showen "Baletto skeletto" för Riksteatern. I programmet berättar Ika Nord om sitt genombrott på gatan och hur det viktigaste av allt blev att nå fram till barn med scenkonst. "I teatersituationen finns det kontakt, och man blir sedd, i motsats till framför en skärm"

Operasångerskan Margareta Hallin  

Veckans gäst i Gunilla Brodrejs femte podcast är operasångerskan och kompositören Margareta Hallin, 81 år. GÖR: Sjunger, komponerar och spelar teater. BAKGRUND: Margareta Hallin är en av 1900-talets största svenska operasångare. När hennes operakarriär på Kungliga operan var över 1984 efter nästan 30 år började hon komponera. 1990 uruppfördes hennes kammaropera Fröken Julie och hon har genom åren ofta återvänt till Strindberg som utgångspunkt för sina vokalkompositioner. I februari fyller hon 82, men Hallin är fortfarande verksam på mindre scener och har sin konstnärliga och privata bas i Ådalen varifrån hon driver olika projekt. Margareta Hallin har fått en oväntad renässans tack vare att bland annat Robyn har uppmärksammat den originella visan "Etta på söder" som Hallin sjöng in på 60-talet en ep för skivbolaget Fonofon. I programmet berättar Margareta Hallin varför hon hellre sjöng på hemmaplan än gjorde karriär utomlands. Men också om rädslan för att dö och inte bli ihågkommen. AKTUELL MED: En "Strindberg-grej" i Sundsvall och Kramfors som bygger på brev till Harriet Bosse där August Strindberg framstår som är snäll och vänlig och har tålamod med den elaka flickan Harriet.

Sångerskan Aminah Al Fakir Bergman  

Veckans gäst i Gunilla Brodrejs fjärde podcast är sångerskan och skådespelerskan Aminah Al Fakir Bergman, 38. GÖR: Sjunger, skådespelar och spelar cello. BAKGRUND: Aminah Al Fakir Bergman är storasyster i den musikaliska familjen Al Fakir. Hon är utbildad på Skara skolscen, Kungliga musikhögskolan (rytmik- och ensembleledarlinjen). I somras spelade hon Ariel i Stormen på Vadstena slott. I programmet berättar Aminah Al Fakir bland annat om kulturkrocken när hon en tid var körledare för en traditonstyngd manskör i Vadstena. Men också om att ha en mamma vars favoritfilm är Sound of music. AKTUELL MED: Aminah samarbetar just nu om ett musikprojekt med Josephine Forsman från Sahara hotnights och Mats Ruhbath (Casablanca).

Operasångerskan Anna Eklund Tarantino  

När operasångerskan Anna Eklund-Tarantino just hade slagit igenom fick hon ett svårt sjukt barn med Downs syndrom. Dessutom gick hennes sångröst bokstavligen i kras och hennes karriär fick ett abrupt avbrott. Men det tog inte slut. I det här programmet möter vi en sångerska som gör produktioner på liv och död. Vi får också höra henne berätta om sin tid som sjukvårdsbiträde hos de aidssjuka på Roslagstulls sjukhus. Och om en enastående berättelse från ett dansgolv.

Modedesignern Behnaz Aram  

Behnaz Aram är född 1978. Hon designar mode och scenkostymer. Född i Iran, uppvuxen i Pakistan och Sverige, utbildad vid modelinjen på Middlesex University i England. Behnaz Aram slog igenom med ett klädmärke i sitt eget namn och blev sedermera designer för Whyred, men arbetar numera för HM. Parallellt med detta stylar hon musiker och artister och har gjort scenkostym för Kungliga operan, Folkoperan och Riksteatern. Flera gånger i samarbete med regissören och ljusdesignern Linus Fellbom. Behnaz Aram är aktuell med kostymerna till Norrlandsoperans La Bohème som har premiär 28 februari nästa år och regisseras av Kristofer Steen, gitarrist i Refused.

Jazzsångerskan Sarah Riedel  

Sarah Riedel är född 1982. Hon har i bland kallats en ny Monica Zetterlund och det stämmer såtillvida att hennes sångröst har samma och okonstlade tilltal. Hennes musikaliska resa började med pappa basisten Georg Riedels visor till Astrid Lindgrens texter. Hon har fortsatt att musicera tillsammans med honom genom åren, med musik till texter av såväl Cornelis som Tomas Tranströmer. Sarah Riedel framträder i en rad olika konstellationer och komponerar även sin egen musik. Hon har spelat in fem skivor.

0:00/0:00
Video player is in betaClose