LittPod

LittPod

Norway

LittPod er Litteraturhuset i Bergens podkast. Her finner du høydepunkter og utvalgte arrangementer fra Vestlandets litteraturhus.

Episodes

Forspill: Dykungens dotter  

Med Hanne Ørstavik. Dykungens dotter av Birgitta Trotzig er en roman fra det fattigsvenske Skåne på 1920-tallet. En enslig ung gravid kvinne går til byen og får jobb på fabrikk. Så kommer barnet. Barnet har en far. Trotzig skriver frem undersiden og innsiden av disse livene, disse kroppene, så alt det sterkeste i dem – driftene, begjæret, ensomheten og lengselen – blir umulig å se bort fra. Siden debuten i 1994 har Hanne Ørstavik markert seg som en modig og særegen stemme, og etter hvert blitt en av våre viktigste samtidsforfattere.

LittPod 0

Lyrikksalong: Om Stein Mehrens poesi  

Ved stipendiat i litteraturvitenskap, Anemari Neple. Stein Mehren er en av våre største nålevende lyrikere. Han er kjent for å skrive kjærlighetsdikt av nesten kosmiske dimensjoner, som også minner om at kjærligheten er så nær i de små tingene. Kveldens Lyrikksalong er en hyllest til diktets evne til å fange det vakre, det såre, det dype og melankolske – og et dypdykk i et av de store poetiske forfatterskapene i vår tid. Det blir foredrag, samtale og opplesninger. Ordstyrer er Fredrik Hagen.

LittPod 0

Sjalusi - med Per Buvik og Sissel Gran  

Vi har alle kjent på det, en eller annen gang: det lille stikket av sjalusi når vår utkårede foretrekker eller viser oppmerksomhet til en annen. Men når går sjalusien fra å være et tegn på følelsesmessig sunnhet, til å bli sykelig? I sin nye bok Sjalusi uten grenser vender Per Buvik seg mot sjalusiens ytterkanter slik den fremstilles i litteraturen, fra Evripides til Vigdis Hjorth. Han møter parterapeut, psykolog og forfatter Sissel Gran til samtale. Intervjuer er Ellen Mortensen, professor i litteraturvitenskap.

LittPod 0

Synopsis: Aber Bergen  

Bak kulissene i Norges første advokatserie med Kjersti Steinsbø og Odd-Magnus Williamson. Aber Bergen er høstens store dramasatsning på TV3. Den mørke advokatserien er spilt inn i Bergen og handler om eks-ekteparet Elea Bergen og Erik Aber som bygget opp byens beste advokatfirma, før forholdet raknet. Hovedrolleinnehaver Odd-Magnus Williamson og regissør Kjersti Steinsbø kommer for å fortelle hvor mye juss man må kunne for å lage en advokatserie. Hvordan man jobber for å få en serie til 20 millioner til se ut som den har kostet det tredoble. Og hvordan det bergenske produksjonsselskapet ITV Studios Norway har fått til å lage TV-drama utenfor hovedstaden. Intervjuer er manusforfatter og klipper Henrik Hylland Uhlving.

LittPod 0

Utvekslingsstudier: Inger Bråtveit og Inghill Johansen  

To forfattere, to titler, ett møte. Forfatterne utveksler bøker, foretar en grundig lesning og møtes til samtale. Hva syns de om hverandres prosjekter? Hvilke spørsmål sitter de igjen med? Vi inviterer til et møte med sanntidkritikk og spontan respons. Inghill Johansen debuterte som forfatter i 1991 med romanen Hjertehvitt. Hun har siden skrevet prosabøkene Suge, Klage og Forsvinne, og kom i fjor med Bungalow. Hun har fått en rekke priser, blant dem Tanums kvinnestipend og Dobloug-prisen. Inger Bråtveit debuterte i 2002 med Munn mot ein frosen fjord. Hun har siden gitt ut Siss og Unn, Loveprosjekt (sammen med Cecilia Hansson) og barneboken Kven er snillast av far og mor?. I fjor kom romanen Alice A4. Bråtveit har mottatt Bjørnsonstipendet og Nynorsk litteraturpris. Samtalen ledes av kritiker i Morgenbladet, Margunn Vikingstad.

LittPod 0

Hvordan bli norsk nok?  

Tankesmien Agenda kommer til Litteraturhuset i Bergen og inviterer med seg et panel med erfaring fra og ansvar for integrering. Siden flyktningestrømmen startet for alvor i fjor sommer, har Norge fått flere ti-tusen nye innbyggere. De fleste bor på asylmottak, men litt etter litt skal mange av dem bosettes i kommunene. Hva skal til for at de skal kunne integreres i nærmiljøet og storsamfunn? Og hvem har ansvaret for at det skjer? I panelet: – Sylo Taraku, rådgiver Agenda – Erlend Horn (V), Byråd for sosial, bolig og inkludering – Nuray Yildirim Gullestad, regional koordinator iMDI Innlegg fra Elise Loftheim koordinator, «Hello»-prosjektet i Bergen. Debatten modereres av nestleder i Agenda, Kaia Storvik.

LittPod 0

Rett på sak: Barnevernsrett  

Med Harald Alfsen og Roar Vegsund. Advokat Harald Alfsen i Inventura AS inviterer gjester med særskilt erfaring fra ulike rettsområder. Både bakgrunn for reglene, hovedregler, eksempler og utviklingstrender vil bli berørt innenfor hvert rettsområde. Kveldens gjest er advokat Roar Vegsund i Advokatfirma Stiegler. Han er en erfaren barnevernsadvokat, og sitter i Advokatforeningens lovutvalg for familie- og barnerett. Vi diskuterer hvordan en barnevernssak forløper, fra barneverntjenesten mottar melding til det iverksettes tiltak. Hvilke hjelpetiltak brukes og hvordan vektlegges prinsippet om barnets beste? Er dagens barnevernlovgivning tidsmessig, eller bør det tenkes nytt?

LittPod 0

Espedal og Bergsvåg  

Med rykende ferske bøker under armene kommer de to gamle vennene til Boksalongen for å lese, prate og signere – og feire. Tomas Espedal har nettopp kommet ut med romanen "Året", og Henning Bergsvågs nye diktsamling, "Du er ikke her", skal være klar nettopp denne dagen.

LittPod 0

Forspill: Boses saga  

Solveig Aareskjold om norrøn forførerkunst. Den erotiske litteraturen ble slett ikke funnet opp med Fifty Shades of Grey: Boses saga, som skriver seg fra tiden før nordmennene oppdaget Island, utmerker seg med sine mange obskøne innslag. Forfatter Solveig Aareskjold, som er vel bevandret i den norrøne litteraturen, kommer til Litteraturhuset for å snakke om hva våre forfedre kan lære oss om erotikk og forføringens kunst.

LittPod 0

Salong: Stakkars oss  

Burde vi synes litt mer synd på oss selv? Det er jo bare å ta seg sammen, sier vi stadig vekk. Ikke bare til andre – men kanskje enda mer til oss selv. Men hva om det ikke bare var å ta seg sammen? Hva om det tvert imot var slik at det var selvmedfølelsen det skortet på, at vi burde synes litt mer synd på oss selv? Møt professor i psykologi, Per-Einar Binder, til en samtale om selvmedfølelse, skam, narsissistiske verdier, og hva som egentlig truer vår psykiske helse. Intervjuer er Hilde Kvalvaag.

LittPod 0

Den mørkeste, lyseste dagen  

Tom Malmquist i samtale med Marit Eikemo. Våren 2012 venter Tom og Karin sitt første barn. Karin blir rammet av akutt leukemi, og dør kort tid etter å ha født datteren Livia. Tilbake sitter Tom, uten sin kone, men med et nyfødt barn å ta vare på. Den svenske forfatteren Tom Malmquist har tidligere skrevet to diktsamlinger. For debutromanen I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv ble han nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. I høst kommer boka på norsk, og Malmquist kommer til Litteraturhuset for å snakke om livet, døden, og om litteraturen som den utilstrekkelige veien ut.

LittPod 0

Kritisk kvartett - Ida Lødemel Tvedt  

Med kvartettgjest Ida Lødemel Tvedt. Kritisk kvartett er Litteraturhusets faste forum for litteraturkritikk. Panelet består av Carina Elisabeth Beddari, Eirik Vassenden og Frode Helmich Pedersen (alle kritikere i Morgenbladet). Hver gang får de besøk av en ny gjest, og tar opp fire bøker til kritisk og begeistret diskusjon. Den kritiske kvartetten gir en annerledes litteraturkritikk der den livlige kafésamtalen løftes opp på podiet og gjøres tilgjengelig for et større publikum. Samtalen vil bli som alle gode samtaler om litteratur: noen ganger rosende, andre ganger nedsettende. Men alltid klar og tydelig. Denne kvelden diskuterer kvartetten følgende bøker: Jenny Offill Avdeling for grublerier (Gyldendal) Toni Morrison Gud hjelpe barnet (Aschehoug) John Williams Augustus (Cappelen Damm) Chris Kraus I Love Dick (Modernista) Kvartettgjest: Ida Lødemel Tvedt (Klassekampen). Kritisk kvartett er støttet av Bergen kommune, Fritt Ord og Norsk kulturråd.

LittPod 0

Foreldrerådet: Fabelaktig og alminnelig  

Silje Stavrum Norevik og Magne Raundalen om småbarnslivet og dets utfordringer. Curlingforeldre, tigerforeldre, helikopterforeldre: det siste tiåret har merkelappene flagret rundt ørene på unge foreldre. Ulike eksperter har ulike meninger om hvordan barn bør oppdras, og vi bombarderes med råd og formaninger om søvn, grensesetting, kosthold og sukker. Men trenger vi å få dårlig samvittighet? Nei, mener psykolog Magne Raundalen, som synes dagens foreldre er de beste noensinne. Møt ham og Silje Stavrum Norevik i samtale om hva som er viktig for å være en god nok forelder i dag. Foreldrerådet er en ny serie hvor journalist Silje Stavrum Norevik møter psykologspesialist Magne Raundalen til samtale om småbarnslivet og dets utfordringer.

LittPod 0

Fakta om fiksjon: En desperat forklaring  

Med Karine Nyborg og Katrine Løken. Hva kan økonomifaget lære oss om menneskenes liv? Når kommer det til kort, og på hvilken måte? Kan litteraturen bøte på økonomiens tilkortkommenhet? Og hvordan uttrykkes egentlig best en sannhet? Karine Nyborg er professor i økonomi ved Universitetet i Oslo, og skjønnlitterær forfatter. I høst er hun aktuell med novellesamlingen Balladen om den usynlige hånd, og kommer til Litteraturhuset for å diskutere den med Katrine Løken, professor i økonomi ved Universitetet i Bergen. Samtalen ledes av litteraturviter Ine Lavik.

LittPod 0

Mål og mening: Fotball-EM i Frankrike  

Fotball, folkefest og frykt: Litteraturhusets panel gir deg nøklene til alt du trenger å vite om EM i Frankrike. Jublende fotballtilhengere eller en vettskremt lokalbefolkning i konstant frykt for nye terroranslag? Korrupsjon og maktmisbruk i fotballens styrende organer kaster lange skygger over sommerens EM-sluttspill i Frankrike. Tre av de fire siste mesterskapene har vært fordelt på to vertsnasjonen. Nå skulle endelig helten fra Frankrike-EM 1984 arrangere tidenes fotballfest på fransk jord, og så er Michel Platini selv suspendert fra all fotball. Hvor ødeleggende er de mange skandalene i FIFA og UEFA for Euro 2016? Har vi i det hele tatt noe å glede oss til? Davy Wathne møter Kjartan Fløgstad og Andreas Selliaas for en muntlig ekstraomgang.

LittPod 0

Hvor blir det av den skeive barneboklitteraturen?  

Debatt om queer barnelitteratur. Vi ser på oss selv som stadig mer frigjorte og liberale. Men fortsatt er mye av barne- og ungomslitteraturen overraskende tradisjonell og heteronormativ. Hvorfor er det slik? Er det forlagene som svikter sitt samfunnsansvar, eller skal ikke barnelitteraturen beskjeftige seg med spørsmål om kjønnsidentitet og seksualitet overhodet? Vi tar debatten! Panel: Steffen Sørum, Justyna Nyka, Hilde Arntsen og Walter Wehus. Ordstyrer: Guri Fjeldberg.

LittPod 0

Forspill: Historien om øyet  

Tomas Espedal om George Batailles undergrunnsklassiker. George Bataille har blitt kalt en ondskapens metafysiker som spesialiserer seg i blasfemi, profanering og skrekk. Han forstår menneskelivet som en uovervinnelig motsetning mellom tabuer, forbud, sosiale krav og forsøk på å sprenge erotiske, kunstneriske og religiøse grenser. Historien om øyet utkom i 1928, og er Batailles mest kjente verk. Den surrealistiske, pornografiske lille boken er blitt en undergrunnsklassiker som stadig oppdages av nye generasjoner. Forfatter Tomas Espedal er bokens norske oversetter og besøker Forspill denne kvelden for å gi oss et innblikk i Batailles dunkle univers.

LittPod 0

H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit i samtale med Jonas Hassen Khemiri  

Kronprinsessen starter årets Litteraturtog på Litteraturhuset i Bergen! Her møter hun en av Nordens mest markante forfattere, Jonas Hassen Khemiri, til samtale. Kronprinsessens Litteraturtog har i to år vært en suksess på skinner. Reisens motto er Det finnes en bok for alle, og målet er å få folk til å lese enda mer. Denne onsdagen møter hun Jonas Hassen Khemiri til samtale. Khemiri brakdebuterte i 2003 med Et øye rødt og er siden blitt en av Sveriges mest anerkjente og leste unge forfattere. Med fjorårets roman, Alt jeg ikke husker, mottok han både Augustprisen og strålende kritikker. Identitet og utenforskap er temaer som går igjen i Khemiris forfatterskap.

LittPod 0

Synopsis: Harald Zwart  

Møt Norges mest vellykkede filmskaper. Harald Zwart kommer til Litteraturhuset for å fortelle om veien fra rekvisittavdelingen ved Den Nationale Scene, via Jan Eggum-musikkvideoer, til å bli en av Hollywoods mest ettertraktede regissører. Hva ser han etter i et manus? Hvordan var møtet med Hollywood? Og hvorfor valgte han rapperen Thomas Gullestad til å spille motstandshelten Jan Baalsrud i sin neste store film, Den tolvte mann? I Litteraturhusets serie, Synopsis, gir vi deg innsikt i de kreative prosessene bak store film- og TV-produksjoner. Intervjuer er manusforfatter og klipper Henrik Hylland Uhlving.

LittPod 0

Terapi på TV  

Med Peder Kjøs, Stefan Faldbakken og Malin Nesvoll Vangsnes. Vi har invitert psykolog Peder Kjøs, regissør Stefan Faldbakken og deltaker Malin Nesvoll Vangsnes for å snakke om dokumentarserien Jeg mot meg, der åtte ungdommer har vist sine psykiske utfordringer og møtes til samtaleterapi i gruppe. Hvilke dilemmaer kan ha oppstått mellom å lage godt fjernsyn og gjøre godt psykologarbeid? Vi vil få innblikk i prosessen frem til avsluttet terapi og ferdig tvprodukt, med refleksjoner omkring bl.a. ansvar for de medvirkende og effekten av det som vises på tv. IAP i samarbeid med Litteraturhuset

LittPod 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose