LittPod

LittPod

Norway

LittPod er Litteraturhuset i Bergens podkast. Her finner du høydepunkter og utvalgte arrangementer fra Vestlandets litteraturhus.

Episodes

Forfattertreff: Linn Ullmann  

I samtale med Berit Bareksten og Gunnar Staalesen. Amalie Skram-selskapet, i samarbeid med Litteraturhuset, inviterer til forfattersamtale i etterkant av selskapets årsmøte. I 2007 mottok Linn Ullmann (f. 1966) Amalie Skram-prisen. Vi gleder oss til å møte henne igjen etter 10 år, i samtale med Berit Bareksten og Gunnar Staalesen om sitt forfatterskap. Ullmann debuterte med romanen Før du sovner i 1998, og har til sammen skrevet seks kritikerroste romaner. For sin siste roman, De urolige (2015), ble hun nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2016, hun mottok P2-lytternes romanpris 2016 og ble nominert til Kritikerprisen 2015.

LittPod 0

Verden i Bergen: Europa mot høyre  

Etter alle solemerker vil vårens presidentvalg i Frankrike bli en duell mellom den dypt konservative François Fillon og Nasjonal Fronts Marine Le Pen. Hvordan kunne det skje at franskmennene, som ellers er kjent for sitt revolusjonære lynne, har utradert sin egen venstreside under en sittende sosialistisk president? Til høsten kommer journalist og forfatter Simen Ekern med en ny bok om nettopp Marine Le Pen og Nasjonal Front. I denne samtalen med kritiker og forfatter Sandra Lillebø setter han den franske høyreekstremismen inn i en internasjonal sammenheng og forteller hva Le Pens suksess er et symptom på.

LittPod 0

Lyrikksalong: Emily Dickinson  

Med Anemari Neple, Tone Hødnebø og Fredrik Hagen. Det er noe romantisk ved historien til Emily Dickinson: den ukjente poeten som lever et anonymt liv for først å bli anerkjent som et geni etter sin død. Mange leter i Dickinsons dikt etter spor fra hennes eget liv, som om det var livet hennes som var det egentlige diktet. Men man trenger ikke biografiske tilskudd for å lese Dickinson. Hennes lyrikk er fremdeles vakker og tilgjengelig, over hundre år etter det ble skrevet. Litteraturviter Anemari Neple foreleser om Dickinsons liv og virke, og om resepsjonen av hennes verk etter hennes død. Forfatterskapet blir videre diskutert i samtale med Dickinsons norske gjendikter Tone Hødnebø. Moderator er Fredrik Hagen. Lyrikksalong er støttet av Fritt Ord og Litteraturhuset i Bergen.

LittPod 0

Historisk lunsj: Den totalitære trusselen  

Med Jørn Øyrehagen Sunde og Jan H. Landro. De siste årene har det skjedd en totalitær vending i Europa. Jørn Øyrehagen Sunde, professor i rettshistorie ved UiB, mener at den kan forstås som et resultat av den økende rettsliggjøringen av samfunnet. Den overnasjonale styringen av europeiske samfunn gjennom de europeiske menneskerettene og EU-retten, har utløst en demokratisk reaksjon. Dette kan bidra til å forklare både britenes Brexit og den totalitære utviklingen i Ungarn, Polen og Slovakia. Men er det virkelig snakk om en konflikt mellom juss og demokrati, mellom jurister og folkevalgte, eller er det en konflikt mellom ulike politiske eliter? Møteleder er Jan H. Landro.

LittPod 0

Verden i Bergen: Når jenter radikaliseres  

Da to unge søstre en dag ikke kommer hjem til vanlig tid, blir det starten på den lille somaliske familien i Oslos erfaringer med radikalisering. En tekstmelding samme kveld forteller at de to jentene er på vei til Syria, og en fortvilet far starter jakten på sine døtre. Hva gjør at to jenter, oppvokst i trygge Norge, ønsker å vie seg til jihad, «hellig krig»? Åsne Seierstad vant i fjor høst Brageprisen for sin bok To søstre og kommer til Verden i Bergen for å snakke om boken og arbeidet sitt med den.

LittPod 0

Verden i Bergen: Når jenter radikaliseres  

Da to unge søstre en dag ikke kommer hjem til vanlig tid, blir det starten på den lille somaliske familien i Oslos erfaringer med radikalisering. En tekstmelding samme kveld forteller at de to jentene er på vei til Syria, og en fortvilet far starter jakten på sine døtre. Hva gjør at to jenter, oppvokst i trygge Norge, ønsker å vie seg til jihad, «hellig krig»? Åsne Seierstad vant i fjor høst Brageprisen for sin bok To søstre og kommer til Verden i Bergen for å snakke om boken og arbeidet sitt med den.

LittPod 0

Verden i Bergen: I kjølvannet av det tredje riket  

Det skylte en rystende selvmordsbølge over Tyskland i kjølvannet av Hitlers fall. Titusenvis av sivile tyskere valgte døden framfor freden. Selvmordene tok form som en epidemi, og i flere småbyer tok hundrevis livet sitt i løpet av noen dager. Det ble gjort lite for å stoppe den kollektive galskapen, og fremdeles er det få som snakker om det som skjedde. Florian Huber har i boken Barn, lov meg at du skyter deg. Vanlige tyskeres undergang i 1945 skildret den tyske massementaliteten under krigen og avgrunnen disse menneskene sto overfor da de skjønte at nederlaget var et faktum. Han møter oversetter Espen Ingebrigtsen til samtale om et av Tysklands største tabuer. Samtalen vil foregå på engelsk.

LittPod 0

Verden i Bergen: Prosjekt - Eget liv  

Hvordan skape seg et nytt liv i et nytt land når en har måttet forlate alt man kjenner? I 1987 kom Marco Elsafadi til Norge som flyktning, elleve år gammel. Etter en kronglete oppvekst fant han mening på basketballbanen og spilte i flere år på landslaget. Hva er hans tanker om å finne mening og lykkes i sitt eget liv for ungdom som står midt i en brytningstid – og mellom flere kulturer? Journalist Erik Fossen har skrevet biografien om Marco Elsafadi og intervjuer ham fra scenen. Programposten er myntet på ungdom fra 12 til 20 år (med adgang for voksne). Det vil bli satt av rikelig tid til spørsmål fra publikum.

LittPod 0

Verden i Bergen: Den globale fiskediskens skyggeside  

I løpet av de siste hundre årene har fiskekvoter blitt privatisert, overfiske er blitt et stort problem og arter er utrydningstruet. I tillegg legger produksjon av fiskefôr til oppdrett beslag på store fiskeri- og landbruksressurser, noe som kan være problematisk for verdens matproduksjon. Mye av det som skjer i havet, går den jevne borger hus forbi. Gjør det noe? En professor og en fisker møtes til samtale om hva vi gjør med livet i havet i jakten på de sunne proteinene. Samtalen ledes av Kjersti Sandvik og vil være på engelsk.

LittPod 0

Verden i Bergen: Teikna sakprosa  

Korleis kan ein nærme seg faktiske hendingar i teikneserieform? Kva kan teikneserien tilføre sakprosaens ulike sjangrar? Representerer teikneserien eit alternativ til, eller eit tilskot til, den tradisjonelle sakprosalitteraturen? To sentrale aktørar møtest til samtale om desse og andre spørsmål. Samtalen er leia av Øyvind Vågnes og vil vere på engelsk.

LittPod 0

Verden i Bergen: Verdens tapte land  

Har du hørt om Karolinene eller Tripolitania? Eller hva med Allenstein? Verdenshistorien er full av land som ikke finnes lenger. I dette foredraget tar forfatter Bjørn Berge oss med på en eventyrlig oppdagelsesferd til alle verdenshjørner – gjennom jungel og ørken, og fra byens pulserende liv til de øde stepper – til landene som forsvant. Hvilke spor finnes etter dem i dag?

LittPod 0

Verden i Bergen: Vi temmer havet  

For hundre år siden var nesten alt vi spiste fra havet, villfisk. I dag krysser vi et punkt der over halvparten av sjømaten kommer fra oppdrett. I sin New York Times-bestselger Four Fish. The future of the last wild food forteller forfatter Paul Greenberg hva som skjer når vi lager husdyr av fisk. Én konsekvens er at vi i dag står igjen med hovedsakelig fire arter i fiskediskene verden over. Greenberg forteller om hvordan han oppdaget innskrenkingen av mangfoldet i havet, og om vår tids fire dominerende fiskearter – laksen, torsken, tunfisken og havabboren. Foredraget er på engelsk.

LittPod 0

Verden i Bergen: Å teikne frå krigssonen  

Kva kan ein journalist oppnå ved å lage forteljingar og reportasjar i teikneserieform? I dette foredraget vil ein av verdas framste teikneseriejournalistar vise fram og fortelje om arbeidet sitt. Amerikanske Sarah Glidden kom hausten 2016 ut med Rolling Blackouts: Dispatches from Turkey, Syria, and Iraq, eit verk som hausta strålande kritikkar verda over. I tillegg til å rapportere frå konfliktområde reiser Glidden spørsmål om den globale journalistikkens sentrale oppgåver og utfordrar lesaren til å tenkje gjennom verdsbiletet frå massemediene. «Highly recommended», seier The Guardian. Foredraget er på engelsk.

LittPod 0

Verden i Bergen: Den andre kvinnen  

I boken The Upstairs Wife (2015) vever Rafia Zakaria sin egen familiehistorie inn i Pakistans brutale historie. Zakarias familie emigrerte fra India i 1960-årene. For den muslimske familien representerte Pakistan det lovede land, men under militærstyrets islamisering i 1980-årene ble landets lover endret, noe Zakarias tante smertelig fikk erfare. Zakaria skriver inn kvinnene i den pakistanske historien, og vektlegger deres betydning for samfunnsutvikling, politikk og kulturarv. Zakaria møter leder av Verden i Bergen, Teresa Grøtan, til samtale. Samtalen vil foregå på engelsk. Newsweek: “The Upstairs Wife is one the most impressive works of nonfiction to emerge from the Indian subcontinent in recent times. (…) Rafia Zakaria is an exceptional writer”.

LittPod 0

Verden i Bergen: Jorden rundt på 80 minutter  

Finnes det en bedre måte å starte Verden i Bergen på enn med en reise jorden rundt? I motsetning til Phileas Fogg bruker vi ikke 80 dager, men 80 minutter. Bli med Cecilie Hellestveit til Jerusalem, Grethe Fatima Syéd til Aligarh, Gunnhild Øyehaug til New York og Bergsveinn Birgisson til Strandir.

LittPod 0

Den som blir og den som går  

Monica Isakstuen og Agnar Lirhus møter Grethe Fatima Syéd til samtale om kjærligheten som tar slutt. Hvordan skape seg et nytt liv på skårene av en knust drøm? I de nyeste bøkene til Monica Isakstuen (Vær snill med dyrene, vinner av Brageprisen) og Agnar Lirhus (Liten kokebok) famler hovedpersonene seg frem gjennom samlivsbruddets mørke. Den ene har blitt forlatt, den andre var den som forlot. Hva skal til for å få dem på fote igjen? Litteraturviter, forfatter og oversetter Grethe Fatima Syéd møter de to til en samtale om kjærligheten som tar slutt, barna som blir igjen – og hva dyrenes og plantelivets verden kan lære oss om menneskene.

LittPod 0

Middelklassehelvetet  

Kari Birkeland og forfatterne Nina Lykke og Janne S. Drangsholt tar temperaturen på det norske middelklassehelvetet. Hvor ulykkelig går det egentlig an å bli når man har trukket vinnerloddet i et av verdens rikeste land? Svaret er: temmelig ulykkelig – i hvert fall om man skal tro forfatterne Nina Lykke og Janne Stigen Drangsholt, som i sine bøker Nei og atter nei og Ingrid Winters makeløse mismot tar temperaturen på det norske middelklassehelvetet. I denne samtalen tar Kari Birkeland følge med Lykke og Drangsholt på en sorgmunter reise fra tapte kjærligheter og gedigne boliglån, til skitne truser og utakknemlige tenåringsbarn.

LittPod 0

Lyrikksalong: Lars Vaular  

Lars Vaular møter Fredrik Hagen til samtale. Da Bob Dylan ble tildelt nobelprisen i litteratur gikk det sjokkbølger gjennom det litterære miljøet. Men er ikke sangtekster også tekst? Vi snakker om rap og sanglyrikk med en av Norges beste på feltet. Få har tøyd sjangergrensene som rapperen Lars Vaular. Hva er hans inngang til skrivingen, hvordan blir en sang til? Hva er han opptatt av når han skriver personlige og ømme tekster i en sjanger som forbindes med det poserende og provoserende? I samtale med Fredrik Hagen forteller Vaular om skrivingen og kanskje får vi svaret på om han er en poet eller en song and dance man. Lyrikksalong er støttet av Fritt Ord og Litteraturhuset i Bergen.

LittPod 0

Forstå Russland: Er det mulig?  

Seriepremiere! UiBs Martin Paulsen inviterer Norges fremste kjennere av vår nabo i øst til samtale og debatt. Winston Churchill beskrev Russland som en gåte innhyllet i et mysterium inne i en enigma. Selv siterer russerne med stolthet poeten Fjodor Tjuttsjevs erklæring om at Russland ikke kan fattes med forstanden – Russland kan man bare tro på. Er det i det hele tatt mulig å forstå dette særegne landet? NUPI-forsker Julie Wilhelmsen er en av våre mest profilerte og kontroversielle Russland-kjennere. Hun møter Halvor Tjønn, tidligere korrespondent i Moskva og forfatter av boken Russland blir til. UiBs Martin Paulsen er møteleder.

LittPod 0

2017: En kjærlighetshistorie  

Hvordan har vårt syn på kjærlighet endret seg gjennom tidene? Christian Refsum og Geir Gulliksen møtes til samtale. Hvordan er vilkårene for kjærligheten i dag, i 2017? Og hva mener vi egentlig når vi snakker om moderne kjærlighet? I boka Kjærlighet som religion analyserer professor og forfatter Christian Refsum kjærligheten slik den fremstilles i bøker og filmer på 2000-tallet. En av forfatterne han skriver om er Geir Gulliksen, som har gjort seg kjent som en av våre mest presise formidlere av nettopp den moderne kjærlighetens irrganger. De to møter litteraturviter Trude-Kristin Mjelde Aarvik til samtale.

LittPod 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose