LittPod

LittPod

Norway

LittPod er Litteraturhuset i Bergens podkast. Her finner du høydepunkter og utvalgte arrangementer fra Vestlandets litteraturhus.

Episodes

Lyrikksalong: Lars Vaular  

Lars Vaular møter Fredrik Hagen til samtale. Da Bob Dylan ble tildelt nobelprisen i litteratur gikk det sjokkbølger gjennom det litterære miljøet. Men er ikke sangtekster også tekst? Vi snakker om rap og sanglyrikk med en av Norges beste på feltet. Få har tøyd sjangergrensene som rapperen Lars Vaular. Hva er hans inngang til skrivingen, hvordan blir en sang til? Hva er han opptatt av når han skriver personlige og ømme tekster i en sjanger som forbindes med det poserende og provoserende? I samtale med Fredrik Hagen forteller Vaular om skrivingen og kanskje får vi svaret på om han er en poet eller en song and dance man. Lyrikksalong er støttet av Fritt Ord og Litteraturhuset i Bergen.

LittPod 0

2017: En kjærlighetshistorie  

Hvordan har vårt syn på kjærlighet endret seg gjennom tidene? Christian Refsum og Geir Gulliksen møtes til samtale. Hvordan er vilkårene for kjærligheten i dag, i 2017? Og hva mener vi egentlig når vi snakker om moderne kjærlighet? I boka Kjærlighet som religion analyserer professor og forfatter Christian Refsum kjærligheten slik den fremstilles i bøker og filmer på 2000-tallet. En av forfatterne han skriver om er Geir Gulliksen, som har gjort seg kjent som en av våre mest presise formidlere av nettopp den moderne kjærlighetens irrganger. De to møter litteraturviter Trude-Kristin Mjelde Aarvik til samtale.

LittPod 0

Mensen!  

Marta Breen, Gunnhild Øyehaug, Kristina Leganger Iversen og Marie Amdam møtes til samtale. Halve jordens befolkning har mensen i en periode av livet. Men selv om menstruasjon er knyttet til fruktbarhet og til artens overlevelse, er den minst like mye knyttet til skam, frykt og fordommer. Hvorfor er det så flaut og vanskelig å snakke om? Og hvorfor er mensblodet blått i reklamene, mens bilder av virkelig mensblod sensureres bort? Marta Breen er sakprosaforfatter som skriver mye om feminisme og kvinner. Gunnhild Øyehaug er forfatter som skriver ganske mye om mensen. Kristina Leganger Iversen er forfatter og stipendiat i nordisk litteratur. Alle har bidratt i antologien Mensen med personlige erindringer og betraktninger. De møter Marie Amdam til samtale.

LittPod 0

Kritikerens endelikt  

Er litteraturkritikk egentlig en umulig øvelse? Olav Løkken Reisop møter Frode Helmich Pedersen til samtale. Vi trenger ikke bokanmeldere, skrev bokanmelder Olav Løkken Reisop i et essay i Bokvennen Litterær Avis i høst. Med rød penn og kritisk blikk leste han på nytt sin egen slakt av Dag Solstads roman Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591-1896, og konkluderte med at det nok var på tide å gi seg som bokanmelder. Hvordan gjenkjenner man kvalitet? Hva skjer i kritikerens hode når han innser at han har tatt grusomt feil? Er litteraturkritikk egentlig en umulig øvelse når det kommer til stykket? Det er spørsmålene den fallerte kritikeren Reisop skal forsøke å svare på i samtale med litteraturviter Frode Helmich Pedersen.

LittPod 0

En kveld med Messi og Ronaldo  

Guillem Balague i samtale med Frode Lia. Ingen vet mer om verdens to suverent beste fotballspillere det siste tiåret enn Guillem Balague. Han har skrevet biografi om både Lionel Messi og Cristiano Ronaldo. Den engelsktalende spanjolen regnes som en av verdens fremste fotballeksperter. Han er fast ekspert for Sky Sports og skribent for Yahoo.com, The Telegraph, spanske AS og han har en million følgere på Twitter. Guillem har tidligere skrevet bøker om Pep Guardiola og Liverpools utrolige gullsesong i Champions League. Møt den prisbelønnede forfatteren i samtale med fotballtidskriftet Josimars redaktør Frode Lia.

LittPod 0

Debutanttripp: Den store fortellingen  

Vi presenterer debutantene! Bli med på tur i den litterære underskogen. Språket til norske forfattere er uklanderlig, men hvor er historiene deres? spurte forfatter Jan Kjærstad i Morgenbladet i sommer. Men hvor presis er egentlig påstanden om at den unge litteraturen skygger unna de store episke verkene? Vi spør tre av høstens debutanter: Espen Ytreberg (Amundsen), Erling E. Guldbrandsen (Brødre) og Johan Jensen (Kråken). Intervjuer er Erlend Liisberg.

LittPod 0

Poesiåret 2016  

Med Jørgen Sejersted, Carina Beddari, Endre Ruset og Fredrik Hagen. Ingen leser dikt/sier de som leser dikt, heter det i Anne Helene Guddals diktsamling av året. Men hva slags dikt er det vi leser i dag? Hva preger den norske lyrikken? Og er det egentlig sant at norsk litteratur er inne i en gullalder? Godt hjulpet av de erfarne og beleste kritikerne Jørgen Sejersted, Carina Beddari og Endre Ruset, guider Fredrik Hagen oss gjennom poesiåret 2016.

LittPod 0

Synopsis: Børning 2  

Med klipper Perry Eriksen og manusforfatter Anne Elvedal. Da Børning kom i 2014, ble den årets mest sette norske kinofilm. Inspirert av de klassiske Cannonball Run-filmene, laget produsentene en superkommersiell «rånesploitation»-film som fikk over 350.000 nordmenn til å gå på kino. Nå er oppfølgeren klar. Men hvordan topper man fortellingen om norgeshistoriens sprøeste billøp? Og hvordan klipper man en bilfilm for at den skal bli underholdende også for folk som ikke er interessert i bil? Til denne utgaven av Synopsis kommer klipper Perry Eriksen (Kampen om tungtvannet, Kon-Tiki, Trolljegeren) og manusforfatter Anne Elvedal (Hotel Cæsar, Kaptein Sabeltann) for å fortelle om veien fra idé via førsteutkast og grovklipp til endelig film. Samtalen ledes av Henrik Hylland Uhlving.

LittPod 0

Liten fugl. Andre bok.  

Lars Ramslie i samtale med Henning H. Bergsvåg. Lars Ramslie er en av våre mest markante forfattere. For debutromanen Biopsi (1997) fikk han Tarjei Vesaas’ debutantpris, og i 2003 fikk han et ytterligere gjennombrudd med romanen Fatso, som senere også ble filmatisert. Etter en stille periode på ti år, kom han i fjor med romanen Liten fugl. Mors bok., som skulle være begynnelsen på et større verk. I år kommer fortsettelsen, under tittelen Liten fugl. Alt som blir gjort av kjærlighet. Han møter forfatter Henning H. Bergsvåg til samtale.

LittPod 0

Flaks og ulikhet  

Tankesmien Agenda inviterer til samtale og debatt. I en «fordi du fortjener det»-verden anerkjennes høye lønninger og suksess som resultater av talent, dyktighet og hardt arbeid. Men hva hvis det hele bare var flaks? Hva er i så fall legitime kilder til ulikhet mellom mennesker? Myter om hvorfor noen gjør det bra og andre ikke, kan potensielt ha store konsekvenser for samfunnet, og det er derfor viktig å avdekke flaksens rolle i det hele. Denne kvelden vil vi diskutere meritokrati, ulikhet, flaks og uflaks. I panelet: Alexander Cappelen, Sigrun Aasland (Agenda) og Erik Skutle, stortingsrepr. Høyre

LittPod 0

Foreldrerådet: Når mor eller far er syk  

Med Cesilie Holck og Silje Stavrum Norevik. Å få barn er en utfordring for alle. Men for noen byr familielivet på ekstra store utfordringer. Hvordan er det å få barn når en eller begge foreldrene er syke eller funksjonshemmede? Til denne månedens Foreldrerådet kommer Cesilie Holck, som er forfatter og som blogger om å være mor og kronisk syk. Samtalen ledes av journalist, kritiker og småbarnsmor Silje Stavrum Norevik.

LittPod 0

Lyrikksalong: Henning H. Bergsvåg  

Fredrik Hagen møter Bergsvåg til samtale. Henning H. Bergsvåg er blant de mest definerende forfatterne i det bergenske forfattermiljøet. Gjennom festivalen Bergen Poesifest og klubbkonseptet Poesidigg, har Bergsvåg etablert seg som en betydelig formidler av poesi. Formidlingen har overskygget hans eget betydelige forfatterskap. Siden debuten Newfoundland i 2000 til høstens bok Du er ikke her har Bergsvåg vært en utforskende og språkbevisst poet. I samtale med Fredrik Hagen skal Bergsvåg snakke om hvordan og hvorfor han skriver, og om hva som er meningen med diktningen. Lyrikksalong er støttet av Fritt Ord og Litteraturhuset i Bergen.

LittPod 0

Kritisk kvartett - Jan H. Landro  

- Opptaket inneholder dessverre noe støy - Med kvartettgjest Jan H. Landro. Kritisk kvartett er Litteraturhusets faste forum for litteraturkritikk. Panelet består av Carina Elisabeth Beddari, Eirik Vassenden og Frode Helmich Pedersen (alle kritikere i Morgenbladet). Hver gang får de besøk av en ny gjest, og tar opp fire bøker til kritisk og begeistret diskusjon. Den kritiske kvartetten gir en annerledes litteraturkritikk der den livlige kafésamtalen løftes opp på podiet og gjøres tilgjengelig for et større publikum. Samtalen vil bli som alle gode samtaler om litteratur: noen ganger rosende, andre ganger nedsettende. Men alltid klar og tydelig. Denne kvelden vil kvartetten diskutere følgende bøker: Catherine Blaavinge Bjørnevog – Um sakne springe blome (Samlaget 2016) Lucia Berlin – Håndbok for vaskedamer (Oktober 2016) Vigdis Hjorth – Arv og miljø (CappelenDamm 2016) Pedro Carmona-Alvarez – Bergen Ungdomsteater (Kolon 2016) Kvartettgjest: Jan H. Landro (frilansjournalist, kritiker og tidligere kulturredaktør i BT). Kritisk kvartett er støttet av Bergen kommune, Fritt Ord og Norsk kulturråd.

LittPod 0

Verden i Bergen: Hva er galt med Amerika?  

Darryl Pinckney om USA etter Obama. USA, 2016: En hvit familie har i snitt 13 ganger så stor formue som en svart. Politiet dreper svarte menn ni ganger så hyppig som hvite. Den amerikanske forfatteren Darryl Pinckney skriver om egen oppvekst under borgerrettsbevegelsen på 1960-tallet og fram til i dag. Obama var afroamerikanernes stolthet og håp. Hvorfor ble alt bare verre? Og nå, etter valget? Har amerikanerne grunn til å frykte framtiden? Darryl Pinckney er en prisvinnende romanforfatter, dramatiker, essayist og kritiker i New York Review of Books. Pinckney møter leder av Verden i Bergen, Teresa Grøtan, til samtale.

LittPod 0

Alle tings verdi - om Susan Sontag  

Kaja Schjerven Mollerin om Susan Sontag. Den amerikanske forfatteren, essayisten, feministen og aktivisten Susan Sontag omtalte en gang seg selv som en «hardnakket ikke-spesialisert skribent». Og heller enn å være en tenker som forteller oss hvordan vi skal handle, er hun en som viser hva vi tillegger verdi, og hvordan, ifølge Kaja Schjerven Mollerins doktorgradsavhandling. I høst kommer boken som avhandlingen er bygget på, og Mollerin møter Vinduet-redaktør Preben Jordal til en samtale om Sontag som offentlig intellektuell, og om arven hun etterlot seg.

LittPod 0

Oss selv nærmest  

Med Ivo de Figueiredo og Vigdis Hjorth. Helt nære, men likevel så fremmede: hvor mye vet vi egentlig om de som utgjør vår nærmeste familie? Og hvor sterke er blodsbåndene som binder oss til dem? I sine bøker av året, i hver sin sjanger, går Ivo de Figueiredo og Vigdis Hjorth inn til kjernen av spørsmålet om hva det er å være menneske. Hvordan formes vi til de vi er? Hvordan kan vi redde familien vår, og hvordan redde oss selv? De to møtes til en samtale om familiebånd og relasjoner, om skuffelser og svik – og om litteraturens kraft. Samtaleleder er Ane Farsethås, kulturredaktør i Morgenbladet.

LittPod 0

Et helt vanlig forhold  

Med Bjarte Breiteig og Hanne Ørstavik. Hvordan formes identiteten vår av relasjonene vi inngår i? Hvordan oppstår det grenseoverskridende, det usunne, og noen ganger det farlige, i det vi trodde var helt vanlige forhold? Dette er temaer som er grundig behandlet i forfatterskapene til Bjarte Breiteig og Hanne Ørstavik. De møter Grethe Fatima Syéd til samtale. Arrangementet er en del av Bergen kommunes temauke om vold i nære relasjoner.

LittPod 0

Olav Kyrre: Den første bergenser  

Med Jan Ove Ekeberg og Trond-Viggo Torgersen. Han var trolig den første av kongene våre som kunne lese og skrive. Under ham blomstret økonomien, freden hersket, og Bergen ble grunnlagt som Norges hovedstad. Forfatter Jan Ove Ekeberg har tidligere skrevet den kritikerroste boka om Harald Hardråde, Den siste vikingkongen. Krigens læregutt. Nå er han aktuell med oppfølgeren, som handler om Hardrådes sønn Olav Kyrre, og møter Trond-Viggo Torgersen til samtale.

LittPod 0

Å lese «Det kommunistiske partis manifest»  

Foredrag ved oversetter Leif Høghaug. Det kommunistiske partis manifest er et av de sterkeste litterære eksempler på hvordan sannhet blir til. Ved å analysere det gamle Europas makter – kapitalmakt, statsmakt og det vi i dag vil kalle mediemakt – viser Marx at noe nytt har funnet sted i den borgerlige verden. Samtlige europeiske makter anerkjenner allerede kommunismen som en makt, skriver Marx. Kommunismen er ikke til å komme forbi, den er en reell makt – og ikke en utopisk drøm. Denne nye maktens teoretiske læresetninger er ingenting annet enn allmenne uttrykk for faktiske forhold i en eksisterende klassekamp, i en historisk bevegelse som utfolder seg like foran øynene våre. Det er ingen liten oppgave Marx har påtatt seg: å artikulere kommunismens fordringer; å sørge for at sannheten manifesterer seg, blir til – i skrift. Oversetter Leif Høghaug foreleser.

LittPod 0

Verden i Bergen: Galskap og melankoli  

Den tyrkiske journalisten Ece Temelkuran om Tyrkia. Den tyrkiske journalisten Ece Temelkuran mistet jobben etter å ha kritisert myndighetene. Likevel har hun beholdt posisjonen som en av landets viktigste politiske kommentatorer. Tyrkia er et tragikomisk land, skriver Temelkuran. Tyrkia er broen, landet mellom diktatur og kultur, mellom drømmer og massakrer, kupp og galskap. Det er landet der sorg blir sett på som bortkastet tid. Med lengsel og kjærlighet skildrer Ece Temelkuran hjemlandet i sin nyeste bok. Hun møter Tyrkia-kjenner og direktør for Stiftelsen Hedda, Jørgen Lorentzen, til samtale.

LittPod 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose