LittPod

LittPod

Norway

LittPod er Litteraturhuset i Bergens podkast. Her finner du høydepunkter og utvalgte arrangementer fra Vestlandets litteraturhus.

Episodes

En kveld med Messi og Ronaldo  

Guillem Balague i samtale med Frode Lia. Ingen vet mer om verdens to suverent beste fotballspillere det siste tiåret enn Guillem Balague. Han har skrevet biografi om både Lionel Messi og Cristiano Ronaldo. Den engelsktalende spanjolen regnes som en av verdens fremste fotballeksperter. Han er fast ekspert for Sky Sports og skribent for Yahoo.com, The Telegraph, spanske AS og han har en million følgere på Twitter. Guillem har tidligere skrevet bøker om Pep Guardiola og Liverpools utrolige gullsesong i Champions League. Møt den prisbelønnede forfatteren i samtale med fotballtidskriftet Josimars redaktør Frode Lia.

LittPod 0

Liten fugl. Andre bok.  

Lars Ramslie i samtale med Henning H. Bergsvåg. Lars Ramslie er en av våre mest markante forfattere. For debutromanen Biopsi (1997) fikk han Tarjei Vesaas’ debutantpris, og i 2003 fikk han et ytterligere gjennombrudd med romanen Fatso, som senere også ble filmatisert. Etter en stille periode på ti år, kom han i fjor med romanen Liten fugl. Mors bok., som skulle være begynnelsen på et større verk. I år kommer fortsettelsen, under tittelen Liten fugl. Alt som blir gjort av kjærlighet. Han møter forfatter Henning H. Bergsvåg til samtale.

LittPod 0

Flaks og ulikhet  

Tankesmien Agenda inviterer til samtale og debatt. I en «fordi du fortjener det»-verden anerkjennes høye lønninger og suksess som resultater av talent, dyktighet og hardt arbeid. Men hva hvis det hele bare var flaks? Hva er i så fall legitime kilder til ulikhet mellom mennesker? Myter om hvorfor noen gjør det bra og andre ikke, kan potensielt ha store konsekvenser for samfunnet, og det er derfor viktig å avdekke flaksens rolle i det hele. Denne kvelden vil vi diskutere meritokrati, ulikhet, flaks og uflaks. I panelet: Alexander Cappelen, Sigrun Aasland (Agenda) og Erik Skutle, stortingsrepr. Høyre

LittPod 0

Foreldrerådet: Når mor eller far er syk  

Med Cesilie Holck og Silje Stavrum Norevik. Å få barn er en utfordring for alle. Men for noen byr familielivet på ekstra store utfordringer. Hvordan er det å få barn når en eller begge foreldrene er syke eller funksjonshemmede? Til denne månedens Foreldrerådet kommer Cesilie Holck, som er forfatter og som blogger om å være mor og kronisk syk. Samtalen ledes av journalist, kritiker og småbarnsmor Silje Stavrum Norevik.

LittPod 0

Lyrikksalong: Henning H. Bergsvåg  

Fredrik Hagen møter Bergsvåg til samtale. Henning H. Bergsvåg er blant de mest definerende forfatterne i det bergenske forfattermiljøet. Gjennom festivalen Bergen Poesifest og klubbkonseptet Poesidigg, har Bergsvåg etablert seg som en betydelig formidler av poesi. Formidlingen har overskygget hans eget betydelige forfatterskap. Siden debuten Newfoundland i 2000 til høstens bok Du er ikke her har Bergsvåg vært en utforskende og språkbevisst poet. I samtale med Fredrik Hagen skal Bergsvåg snakke om hvordan og hvorfor han skriver, og om hva som er meningen med diktningen. Lyrikksalong er støttet av Fritt Ord og Litteraturhuset i Bergen.

LittPod 0

Kritisk kvartett - Jan H. Landro  

- Opptaket inneholder dessverre noe støy - Med kvartettgjest Jan H. Landro. Kritisk kvartett er Litteraturhusets faste forum for litteraturkritikk. Panelet består av Carina Elisabeth Beddari, Eirik Vassenden og Frode Helmich Pedersen (alle kritikere i Morgenbladet). Hver gang får de besøk av en ny gjest, og tar opp fire bøker til kritisk og begeistret diskusjon. Den kritiske kvartetten gir en annerledes litteraturkritikk der den livlige kafésamtalen løftes opp på podiet og gjøres tilgjengelig for et større publikum. Samtalen vil bli som alle gode samtaler om litteratur: noen ganger rosende, andre ganger nedsettende. Men alltid klar og tydelig. Denne kvelden vil kvartetten diskutere følgende bøker: Catherine Blaavinge Bjørnevog – Um sakne springe blome (Samlaget 2016) Lucia Berlin – Håndbok for vaskedamer (Oktober 2016) Vigdis Hjorth – Arv og miljø (CappelenDamm 2016) Pedro Carmona-Alvarez – Bergen Ungdomsteater (Kolon 2016) Kvartettgjest: Jan H. Landro (frilansjournalist, kritiker og tidligere kulturredaktør i BT). Kritisk kvartett er støttet av Bergen kommune, Fritt Ord og Norsk kulturråd.

LittPod 0

Verden i Bergen: Hva er galt med Amerika?  

Darryl Pinckney om USA etter Obama. USA, 2016: En hvit familie har i snitt 13 ganger så stor formue som en svart. Politiet dreper svarte menn ni ganger så hyppig som hvite. Den amerikanske forfatteren Darryl Pinckney skriver om egen oppvekst under borgerrettsbevegelsen på 1960-tallet og fram til i dag. Obama var afroamerikanernes stolthet og håp. Hvorfor ble alt bare verre? Og nå, etter valget? Har amerikanerne grunn til å frykte framtiden? Darryl Pinckney er en prisvinnende romanforfatter, dramatiker, essayist og kritiker i New York Review of Books. Pinckney møter leder av Verden i Bergen, Teresa Grøtan, til samtale.

LittPod 0

Alle tings verdi - om Susan Sontag  

Kaja Schjerven Mollerin om Susan Sontag. Den amerikanske forfatteren, essayisten, feministen og aktivisten Susan Sontag omtalte en gang seg selv som en «hardnakket ikke-spesialisert skribent». Og heller enn å være en tenker som forteller oss hvordan vi skal handle, er hun en som viser hva vi tillegger verdi, og hvordan, ifølge Kaja Schjerven Mollerins doktorgradsavhandling. I høst kommer boken som avhandlingen er bygget på, og Mollerin møter Vinduet-redaktør Preben Jordal til en samtale om Sontag som offentlig intellektuell, og om arven hun etterlot seg.

LittPod 0

Oss selv nærmest  

Med Ivo de Figueiredo og Vigdis Hjorth. Helt nære, men likevel så fremmede: hvor mye vet vi egentlig om de som utgjør vår nærmeste familie? Og hvor sterke er blodsbåndene som binder oss til dem? I sine bøker av året, i hver sin sjanger, går Ivo de Figueiredo og Vigdis Hjorth inn til kjernen av spørsmålet om hva det er å være menneske. Hvordan formes vi til de vi er? Hvordan kan vi redde familien vår, og hvordan redde oss selv? De to møtes til en samtale om familiebånd og relasjoner, om skuffelser og svik – og om litteraturens kraft. Samtaleleder er Ane Farsethås, kulturredaktør i Morgenbladet.

LittPod 0

Et helt vanlig forhold  

Med Bjarte Breiteig og Hanne Ørstavik. Hvordan formes identiteten vår av relasjonene vi inngår i? Hvordan oppstår det grenseoverskridende, det usunne, og noen ganger det farlige, i det vi trodde var helt vanlige forhold? Dette er temaer som er grundig behandlet i forfatterskapene til Bjarte Breiteig og Hanne Ørstavik. De møter Grethe Fatima Syéd til samtale. Arrangementet er en del av Bergen kommunes temauke om vold i nære relasjoner.

LittPod 0

Olav Kyrre: Den første bergenser  

Med Jan Ove Ekeberg og Trond-Viggo Torgersen. Han var trolig den første av kongene våre som kunne lese og skrive. Under ham blomstret økonomien, freden hersket, og Bergen ble grunnlagt som Norges hovedstad. Forfatter Jan Ove Ekeberg har tidligere skrevet den kritikerroste boka om Harald Hardråde, Den siste vikingkongen. Krigens læregutt. Nå er han aktuell med oppfølgeren, som handler om Hardrådes sønn Olav Kyrre, og møter Trond-Viggo Torgersen til samtale.

LittPod 0

Verden i Bergen: Galskap og melankoli  

Den tyrkiske journalisten Ece Temelkuran om Tyrkia. Den tyrkiske journalisten Ece Temelkuran mistet jobben etter å ha kritisert myndighetene. Likevel har hun beholdt posisjonen som en av landets viktigste politiske kommentatorer. Tyrkia er et tragikomisk land, skriver Temelkuran. Tyrkia er broen, landet mellom diktatur og kultur, mellom drømmer og massakrer, kupp og galskap. Det er landet der sorg blir sett på som bortkastet tid. Med lengsel og kjærlighet skildrer Ece Temelkuran hjemlandet i sin nyeste bok. Hun møter Tyrkia-kjenner og direktør for Stiftelsen Hedda, Jørgen Lorentzen, til samtale.

LittPod 0

Å lese «Det kommunistiske partis manifest»  

Foredrag ved oversetter Leif Høghaug. Det kommunistiske partis manifest er et av de sterkeste litterære eksempler på hvordan sannhet blir til. Ved å analysere det gamle Europas makter – kapitalmakt, statsmakt og det vi i dag vil kalle mediemakt – viser Marx at noe nytt har funnet sted i den borgerlige verden. Samtlige europeiske makter anerkjenner allerede kommunismen som en makt, skriver Marx. Kommunismen er ikke til å komme forbi, den er en reell makt – og ikke en utopisk drøm. Denne nye maktens teoretiske læresetninger er ingenting annet enn allmenne uttrykk for faktiske forhold i en eksisterende klassekamp, i en historisk bevegelse som utfolder seg like foran øynene våre. Det er ingen liten oppgave Marx har påtatt seg: å artikulere kommunismens fordringer; å sørge for at sannheten manifesterer seg, blir til – i skrift. Oversetter Leif Høghaug foreleser.

LittPod 0

Skriving og terapi  

Med Henning H. Bergsvåg, Eline Lund Fjæren og Ine Lavik. Utforskningen av menneskesinnets mange mørke ganger har alltid vært et av litteraturens aller største motiver. Men gjør skrivingen det egentlig noe lysere? Forfatterne Henning Bergsvåg og Eline Lund Fjæren møtes til en samtale om skrift, terapi – og hva som egentlig hjelper. Samtalen ledes av litteraturviter og kritiker Ine Lavik.

LittPod 0

Kritisk Kvartett - Olaf Haagensen  

Med kvartettgjest Olaf Haagensen. Kritisk kvartett er Litteraturhusets faste forum for litteraturkritikk. Panelet består av Carina Elisabeth Beddari, Eirik Vassenden og Frode Helmich Pedersen (alle kritikere i Morgenbladet). Hver gang får de besøk av en ny gjest, og tar opp fire bøker til kritisk og begeistret diskusjon. Den kritiske kvartetten gir en annerledes litteraturkritikk der den livlige kafésamtalen løftes opp på podiet og gjøres tilgjengelig for et større publikum. Samtalen vil bli som alle gode samtaler om litteratur: noen ganger rosende, andre ganger nedsettende. Men alltid klar og tydelig. Denne kvelden diskuterer kvartetten følgende bøker: Edouard Louis – Voldens historie Tomas Espedal – Året Liv Køltzow – Melding til alle reisende Ingrid Nielsen – Hemmelig, men aldri som en tyv Kvartettgjest: Olaf Haagensen (Morgenbladet). Kritisk kvartett er støttet av Bergen kommune, Fritt Ord og Norsk kulturråd.

LittPod 0

Synopsis: Nobel  

Med Mette Bølstad og Ayesha Wolasmal. Krigsdramaet Nobel, som har Norges engasjement i Afghanistan som bakteppe, ligger an til å bli høstens store TV-snakkis. Manusforfatter Mette Bølstad og skuespiller Ayesha Wolasmal vil fortelle (i detalj!) hvordan de ble involvert i og jobbet med prosjektet. Bølstad har tidligere jobbet tett med regissør Per-Olav Sørensen på Kampen om tungtvannet og Halvbroren, og er en erfaren manusforfatter for scene, film og TV. Wolasmal er født i Norge av afghanske foreldre. I voksen alder har hun vendt tilbake til Afghanistan, først som norsk soldat, siden som journalist og nå som skuespiller. Hun var først inne som konsulent, men regissør Sørensen castet henne like godt i rollen som Wasima Zamani. Hvordan har Bølstad hentet inspirasjon til historien om Zamani? Og hvordan var det for Wolasmal å spille rollen? Intervjuer er manusforfatter og klipper Henrik Hylland Uhlving.

LittPod 0

Forspill: Dykungens dotter  

Med Hanne Ørstavik. Dykungens dotter av Birgitta Trotzig er en roman fra det fattigsvenske Skåne på 1920-tallet. En enslig ung gravid kvinne går til byen og får jobb på fabrikk. Så kommer barnet. Barnet har en far. Trotzig skriver frem undersiden og innsiden av disse livene, disse kroppene, så alt det sterkeste i dem – driftene, begjæret, ensomheten og lengselen – blir umulig å se bort fra. Siden debuten i 1994 har Hanne Ørstavik markert seg som en modig og særegen stemme, og etter hvert blitt en av våre viktigste samtidsforfattere.

LittPod 0

Lyrikksalong: Om Stein Mehrens poesi  

Ved stipendiat i litteraturvitenskap, Anemari Neple. Stein Mehren er en av våre største nålevende lyrikere. Han er kjent for å skrive kjærlighetsdikt av nesten kosmiske dimensjoner, som også minner om at kjærligheten er så nær i de små tingene. Kveldens Lyrikksalong er en hyllest til diktets evne til å fange det vakre, det såre, det dype og melankolske – og et dypdykk i et av de store poetiske forfatterskapene i vår tid. Det blir foredrag, samtale og opplesninger. Ordstyrer er Fredrik Hagen.

LittPod 0

Verden i Bergen: En somalisk odyssé  

Med forfatter Jonny Steinberg. Hva betyr det å være menneske i verden i dag? Hvordan påvirker store samfunnsendringer som økonomisk kollaps, etniske konflikter, religiøs kontroll eller politiske omveltninger det enkelte liv? Noen av verdens fremste sakprosaforfattere kommer til Litteraturhuset for å snakke om det lille mennesket i den store verden. Somaliere er den største gruppen av ikke-vestlige innvandrere i Norge. Men bare en brøkdel av flyktningene fra dette ødelagte landet kommer hit. Jonny Steinberg har fulgt i fotsporene til flyktningen Asad Abdullahi på hans årelange og traumatiske ferd fra Somalia til Sør-Afrika. Boken A Man of Good Hope ble kalt en episk afrikansk saga av den britiske avisen The Guardian. Sørafrikanske Steinberg har i flere kritikerroste sakprosautgivelser skildret store samfunnsutfordringer gjennom enkeltmenneskers liv. Han møter leder av Verden i Bergen, Teresa Grøtan, til samtale.

LittPod 0

Sjalusi - med Per Buvik og Sissel Gran  

Vi har alle kjent på det, en eller annen gang: det lille stikket av sjalusi når vår utkårede foretrekker eller viser oppmerksomhet til en annen. Men når går sjalusien fra å være et tegn på følelsesmessig sunnhet, til å bli sykelig? I sin nye bok Sjalusi uten grenser vender Per Buvik seg mot sjalusiens ytterkanter slik den fremstilles i litteraturen, fra Evripides til Vigdis Hjorth. Han møter parterapeut, psykolog og forfatter Sissel Gran til samtale. Intervjuer er Ellen Mortensen, professor i litteraturvitenskap.

LittPod 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose