LittPod

LittPod

Norway

LittPod er Litteraturhuset i Bergens podkast. Her finner du høydepunkter og utvalgte arrangementer fra Vestlandets litteraturhus.

Episodes

Lyrikksalong: Niels Fredrik Dahl  

Vårens utgivelse Dette er et stille sted: Dikt 1995-2017 er en god anledning til å utforske Niels Fredrik Dahls lyriske forfatterskap. Dahl er en forfatter som insisterer på at kjærligheten sitter i kroppen og tvinger deg til å føle på det. Han har en markant forfatterstemme og arbeider i en rekke ulike sjangere. Hvorfor skriver han dikt, og hvordan skiller lyrikken seg fra de andre formene han benytter seg av? Dahl kommer til Lyrikksalong for å snakke med Fredrik Hagen og lese fra den nye samlingen. Lyrikksalong er støttet av Fritt Ord og Litteraturhuset i Bergen.

LittPod 0

Madame Nielsen i samtale om "Det høyeste vesen"  

Madame Nielsen besynger den altutslettende kjærligheten! Madame Nielsen og Per Buvik i samtale om litteratur, kjærlighet, og Det høyeste vesen. Madame Nielsen besøker Bergen med sin tredje roman på Pelikanen forlag, Det høyeste vesen, en kjærlighetsroman om forelskelse og vanvidd. Som en annen ung Werther kaster fortelleren sin vanvittige kjærlighet på en fortryllende ung ballettdanserinne, som synes å være av en helt annen verden. Gjennom forelskelsens rus kommer livshistorien hennes langsomt til syne: oppveksten som et av diktator Ceausescus særlig utvalgte ballettbarn ved den rumenske statsballett og flukten, nærmest ved et uhell, ja, faktisk bare ved et tilfeldig vink med hånden og et enkelt ord ”aeroporte”, fra det rumenske diktaturs jerngrep. Hun lander i de københavnske gater, og i sitt forsøk på å finne fotfeste, finner hun i stedet vår forteller.

LittPod 0

Foreldrerådet: Unge og eldre mødre  

Du hører Silje Stavrum Norevik i samtale med Iris Tveten og Hilde Kvalvaag. I 2014 passerte alder for kvinner i Norge ved første fødsel 30 år. Gjennomsnittskvinnen er dermed ofte etablert, ferdig utdannet og i full jobb når hun får sitt første barn. Samtidig er muligheten åpne for at de kvinnene som kjenner den biologiske klokke tikke langt seinere, også kan få barn. I 2014 var det 2151 kvinner som var 40 år og eldre da de fikk barn. Til sammenligning var 1516 kvinner 20 år eller yngre. Hva er forskjellen på å få barn i ung alder, og å være en godt voksen nybakt mor? Småbarnsmor og kommunikasjonsrådgiver i Høyres stortingsgruppe, Iris Tveten fikk sitt første barn 21 år gammel, mens forfatter Hilde Kvalvaag fikk sitt fjerde barn da hun var 46. Journalist, kritiker og småbarnsmor Silje Stavrum Norevik møter den unge og den eldre moren for samtale.

LittPod 0

Historisk lunsj: Utilregnelighet  

Fra Mari Gullichsdatter til Anders Behring Breivik. Opp gjennom tidene har det funnes ulike forestillinger om hvorfor vi straffer. Med psykiatriens inntog i strafferetten kom også ulike forståelser av hva det vil si å være syk eller frisk, og hvem som bør/ikke bør være strafferettslig utilregnelig. Førsteamanuensis Svein Atle Skålevåg (UiB) har skrevet en brageprisnominert bok om temaet, og i samtale med Jan H. Landro drar han de lange linjene frem til det som skjedde i rettssal 250 i Oslo tinghus våren 2012.

LittPod 0

Salong: Hva skal vi med psykologene?  

Psykolog og filosof Ole Jacob Madsen møter journalist og kritiker Sandra Lillebø til samtale. Å gå til psykolog er ikke lenger tabu, og de siste tiårene har psykologer inntatt stadig flere plattformer for å drive både brannslukking, terapi og rådgivning. Men er mer terapi alltid svaret? Og når psykologien kommer inn, hva er det egentlig som presses ut? Psykolog og filosof Ole Jacob Madsen har med sine bøker Det terapeutiske samfunnet og Det er innover vi må gå gjort seg til både et kjent psykologfjes – og en av psykologifagets fremste refsere. Han møter journalist og kritiker Sandra Lillebø til samtale.

LittPod 0

Ung. Lovende. Kvinne.  

Det har skjedd noe de siste årene i litteratur-Norge: Unge, kvinnelige forfattere setter dagsorden og blir stadig trukket frem som navnene bak årets mest interessante utgivelser. De har også dominert kortlisten til Tarjei Vesaas debutantpris de siste årene. Men hvordan er omtalen og mottakelsen av de unge, kvinnelige forfatterne? Blir de lest annerledes enn sine mannlige kolleger? Og skriver de annerledes? Har de noe felles, en ny type kvinnelitteratur? Er det i det hele tatt lov å spørre om det? Med: Linnéa Myhre, Ingvild Lothe og Eline Lund Fjæren. Intervjuer: Erlend Liisberg.

LittPod 0

Forstå Russland: Den russiske militærmakten  

Med Martin Paulsen fra UiB, seniorforsker Tor Bukkvoll fra Forsvarets forskningsinstitutt og oberstløytnant Tormod Heier fra Forsvarets høgskole. Russerne ruster opp. Den positive økonomiske utviklingen på 2000-tallet har i stor grad blitt brukt til å finansiere en fornyelse av det russiske forsvaret, som framstår som mye mer potent og anvendelig enn for bare noen få år siden. Denne utviklingen har fått NATO til å rette større oppmerksomhet østover. Hvor omfattende er den russiske opprustningen? Har vi grunn til å frykte Russland? Hva betyr forsvarsindustrien for Russland? Til å snakke om temaet har Martin Paulsen invitert seniorforsker Tor Bukkvoll fra Forsvarets forskningsinstitutt og oberstløytnant Tormod Heier fra Forsvarets høgskole. Bukkvoll har gjennom en lang akademisk karriere forsket på ulike sider av den russiske militærmakten. Heier har en bred bakgrunn fra operativ tjeneste, Forsvarsdepartementet og forskning. Han har vært særlig interessert i forholdet mellom politikk og militærmakt. Arrangementet er støttet av Fritt Ord.

LittPod 0

Debutanttripp: Døden  

Med Fredrik Stenhjem Hagen, Nora Aschim og Therese Tungen. Hvem tør gi seg i kast med livets store tabu, døden? Ingen kan beskylde disse debutantene for berøringsangst. På hver sin måte går døden igjen som tema i bøkene deres. Med: Fredrik Stenhjem Hagen (Jeg kom plutselig til å slutte å tenke på deg), Nora Aschim (Unngå øyekontakt) og Therese Tungen (Ein gong var dei ulvar). Intervjuer er Erlend Liisberg.

LittPod 0

Donald Trumps USA  

Hva nå? Forfatter Michael D’Antonio møter journalist Siri Lill Mannes til samtale. Ganske få måneder etter den høytidelige innsettelsen, har Donald Trump gjort seg til en historisk omdiskutert og upopulær president. Hjemme har store deler av velgermassen snudd ryggen til ham, og utenrikspolitiske kommentatorer verden over skjelver i buksene som aldri før. Hvem er denne mannen, som nå trygt kan omtales som en av verdens aller mektigste? Michael D’Antonio har skrevet den uautoriserte og kritikerroste biografien Sannheten om Trump. Han møter journalist Siri Lill Mannes til en samtale om hvordan Trump kom til makten, og hva verden kan vente seg nå. Samtalen foregår på engelsk.

LittPod 0

Historisk lunsj: Reformasjonen  

Mer enn kirke og kristenliv. Reformasjonen handler ikke bare om religion og kirke. Luthers revolusjon har også hatt omfattende og langtrekkende virkninger på kulturens område, i videste forstand. Han fornyet det tyske språket, og det er neppe tilfeldig at de protestantiske og kalvinistiske delene av Europa har gjort det økonomisk bedre enn de katolske. Reformasjonen betydde et oppbrudd fra middelalderens kristne enhetskultur og åpnet for et mangfold av konfesjoner og sektbevegelser. Hva har det hatt å si? Hvor moderne var Luther, og hvilke negative konsekvenser fikk arbeidet hans? Hør filosofiprofessor Nils Gilje i samtale med Jan H. Landro.

LittPod 0

Foreldrerådet: Søvn  

Med Sondre Bjaberg og Silje Stavrum Norevik. Den deltakende pappaen har blitt vanligere i barnefamiliene: En pappa som kjenner ungenes hverdagsliv, som vet hva de liker å ha på matpakken og som kan snakke med dem om følelser. Den fraværende pappaen som kom sent hjem fra jobben og som sov middagshvil på sofaen med avisen, er derimot en saga blott. Eller? Det er fortsatt få fedre som tar ut mer pappaperm enn sine tilmålte uker og kvinner tar den største andelen av husarbeidet. Hva slags forventninger har vi til den moderne pappa, og hva skal til for å fylle den nye farsrollen best mulig? I høst var barnehagelærer og barnebokforfatter Sondre Bjaberg mentor for flere fedre i programserien Verdens beste pappa på NRK. Han kommer til Foreldrerådet for å samtale med kritiker, journalist og småbarnsmor Silje Stavrum Norevik.

LittPod 0

Øyet: Slippfest! - Opplesninger  

Opplesninger med: Ine Sætre: En nordnorsk, autistisk filosofistudent som drikker for mye kaffi. Skriver kortprosa og poesi, helst blant trær. Er allergisk mot både bjørkepollen og katt, men må likevel kose med alle pusene, eller i det minste mjaue til dem. Katrine Heiberg: Tidligere redaktør for Prosopopeia. Hennes siste nummer var «Historiens slutt», men nå gjør hun altså et post-apokalyptisk comeback. Katrine skriver bokanmeldelser for Morgenbladet, har studert allmenn litteraturvitenskap ved UiB og gått på Skrivekunstakademiet i Hordaland. Hun erklærer at hun har noen øye-relaterte dikt på repertoaret, men at hun ellers er mest opptatt av munnen. Amelia Zellien: En 21 år gammel skribent og illustratør. I morgen skal hun begå et fiktivt karakterdrap av et medlem i en gruppe mennesker som både får og tar mye plass i denne lille byen kalt Bergen." Tomas Espedal: Debuterer som tidsskriftdikter i dette nummeret av Prosopoeia og skal lese for oss denne kvelden. Kanskje leser han fra teksten som står i bladet, kanskje leser han noe helt annet. Det er ikke godt å vite og vi gleder oss til å bli overrasket.

LittPod 0

Øyet: Slippfest! - Samtale  

Til samtale kommer Synne Ytre Arne, doktorstipendiat ved allmenn litteraturvitenskap, og Tonje Haugland Sørensen, førsteamanuensis i kunsthistorie. Utgangspunktet for samtalen er spørsmålet om synet er menneskets hovedsans. Velkommen til en kveld med samtale, opplesninger og lansering av det nye nummeret av Prosopopeia! Øyet slippes i en tid der fokuset på synet og hvordan vi stadig eksponeres for bilder og inntrykk er et hett tema. Vi blir bombardert med inntrykk!, sies det ofte. På den ene siden har vi alle behov for å bli sett, på den andre siden trenger vi å bevare en privatsfære som er bare vår egen. Samtidig som visualitet stadig aktualiseres på nye måter, har forholdet mellom synet og tanken, så vel som billedkunsten og litteraturen, en lang historie preget av både strid og gjensidig utveksling. I Prosopopeia #1-2 2017 utforskes synet og blikket, i metaforisk og konkret forstand, både gjennom tekst og bilder. Med bidrag fra vår egen redaksjon, fra professorer, poeter, forfattere og denne gangen også ulike grafikere og illustratører, blir dette et nummer vi med stolthet slipper til gamle og nye lesere. Vi ønsker alle velkomne til en kveld med samtale, opplesninger og generelt god stemning til å bla i magasinet, snakke med og se hverandre.

LittPod 0

Koranen  

Alt du har lurt på, men ikke turt å spørre om. Hva er egentlig Koranens kvinnesyn? Hva sier Koranen om drap av vantro? Og hvordan skal vi lese Koranen i dag? For å bli klokere på islams hellige bok, har vi invitert tre muslimer med ulike ståsteder til samtale. Imam i Bergen Moské, Abdi-Ladif Ahmed, samfunnsdebattant og lege, Bushra Ishaq, politiker og blogger, Mahmoud Farahmand. Vi inviterer publikum til å stille forberedt med spørsmål om Koranen som de alltid har lurt på (men ikke turt å spørre om). Ordstyrer: Christian Kjelstrup, redaktør i Samtiden. Siste utgave av Samtiden er et temanummer om Koranen.

LittPod 0

Rett på sak: Helserett  

Med Harald Alfsen og Henriette Sinding Aasen. Advokat Harald Alfsen i Inventura AS inviterer gjester med særskilt erfaring fra ulike rettsområder. Både bakgrunn for reglene, hovedregler, eksempler og utviklingstrender vil bli berørt innenfor hvert rettsområde. Kveldens gjest er professor Henriette Sinding Aasen. Vi gir en oversikt over helseretten og diskuterer status på viktige områder både for kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten. Pasientrettigheter, rett til helsetjenester, fritt sykehusvalg og helseklager vil bli tatt opp.

LittPod 0

Lyrikksalong: Lars Haga Raavand  

Om lesning, skriving, livet og poesien – og «nulling». Lars Haga Raavand har gått på skrivekunstakademiet i Bergen og debuterte med diktsamlingen Hvalfall i 2012. Både denne og den påfølgende boken Skoggangssang fikk svært god mottakelse. Fjorårets bok, Vannsikt, fikk også gode kritikker, men ble likevel "nullet" av innkjøpsordningen. Hva betyr dette for den som skriver? Og hva er det som avgjør litterær kvalitet? Lyrikksalong er støttet av Fritt Ord og Litteraturhuset i Bergen.

LittPod 0

Historisk lunsj: Statens arkiver – kalkede graver?  

Med Yngve Nedrebø og Jan H. Landro. Arkivloven slår fast ansvaret for å sikre en total samfunnsdokumentasjon. Virkeligheten er dessverre en helt annen! Sentrale kilder er borte, arkivene har hull og enkeltdokumenter er forsvunnet. Skyldes dette uhell og slurv, eller er det bevisst fjerning av kompromitterende informasjon? Uansett, dette svekker arkivenes troverdighet og gjør dem mindre egnet som grunnlag for beskrivelse av vårt samfunn. Hør statsarkivar Yngve Nedrebø fortelle om sine avslørende funn i samtale med Jan H. Landro.

LittPod 0

Nyliberalisme: Hva er problemet?  

Linn Stalsberg, Ola Innset og Kristian Meisingset møtes til debatt. Mens hjemmesykepleierne løper beina av seg og småbarnsforeldrene er fanget i tidsklemma, er det kaos i renholdsbransjen – og tenåringene våre sliter med å finne seg selv. Er det nyliberalismen som har skylden? Hva er egentlig nyliberalisme? Og hva er dypest sett dens problem? De tre samfunnsdebattantene Linn Stalsberg, Ola Innset og Kristian Meisingset møtes til debatt. Moderator er Mathias Fischer, kommentator i Bergens Tidende.

LittPod 0

Sult og romantikk  

Ingeborg Senneset, Eline Lund Fjæren og Kathleen Rani Hagen om å skrive om anoreksi. «Om man vil anoreksien til livs, bør man skrive mindre, ikke mer, om den», skrev Kathleen Rani Hagen i Klassekampen. Anoreksi er en kompleks diagnose, der den som er rammet har et ambivalent forhold til egen tilfriskning, og dyrker deler av sykdomsbildet. Betyr det at forfatterne har et særskilt etisk ansvar når de skriver om sykdommen? Er det i det hele tatt mulig å stille slike krav til litteraturen? Med: Ingeborg Senneset, Eline Lund Fjæren og Kathleen Rani Hagen. Samtaleleder: Hilde Sandvik.

LittPod 0

Forstå Russland: Russerne  

Bernhard L. Mohr og Geir Hønneland møter Martin Paulsen til samtale. Mediedekningen av Russland handler i stor grad om storpolitikk og forholdet mellom Putin og vestlige statsledere. Samtidig gjør den geografiske avstanden og språkbarrierene at det kan være vanskelig for oss her i Norge å forstå hvordan innbyggerne i Russland opplever landets utvikling gjennom de siste par tiårene. Hvilke tanker har russerne om framtiden? Bernhard L. Mohr har jobbet i Moskva og skriver en bok om hva hans tidligere kollegaer tenker om landets utvikling. Geir Hønneland er direktør ved Fridtjof Nansens Institutt og har forsket på Russland i tre tiår. Hans siste prosjekt handler om forholdet mellom indiviet og staten i dagens Russland. De blir intervjuet av Martin Paulsen (UiB).

LittPod 0

Foreldrerådet: Den nye papparollen  

Med Sondre Bjaberg og Silje Stavrum Norevik. Den deltakende pappaen har blitt vanligere i barnefamiliene: En pappa som kjenner ungenes hverdagsliv, som vet hva de liker å ha på matpakken og som kan snakke med dem om følelser. Den fraværende pappaen som kom sent hjem fra jobben og som sov middagshvil på sofaen med avisen, er derimot en saga blott. Eller? Det er fortsatt få fedre som tar ut mer pappaperm enn sine tilmålte uker og kvinner tar den største andelen av husarbeidet. Hva slags forventninger har vi til den moderne pappa, og hva skal til for å fylle den nye farsrollen best mulig? I høst var barnehagelærer og barnebokforfatter Sondre Bjaberg mentor for flere fedre i programserien Verdens beste pappa på NRK. Han kommer til Foreldrerådet for å samtale med kritiker, journalist og småbarnsmor Silje Stavrum Norevik.

LittPod 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose