Löparsnack

Löparsnack

Sweden

En podcast för oss som älskar att springa och dessutom inte kan sluta prata om det. I varje avsnitt möts ett gäng erfarna löpare och snackar om löpning och livet. Samtalet utgår från ett tema och det bjuds på personliga berättelser och erfarenheter från löpningens många olika delar: fysisk och mental träning, motivation, lopp, naturupplevelser, utmaningar, prylar, friluftsliv, resor och äventyr. Ett ohämmat nyfiket och nördigt löparsnack med syfte att underhålla, informera och inspirera. Löpning är alldeles för viktigt för att tas på allvar.

Episodes

32 - Guldloppet  

En av 2016 års fantastiska prestationer i löparskor är utan tvekan Maria Janssons EM-guld och Europarekord i 24 timmars löpning. Det snackas om att älska kampen, att träna hårt både mentalt och fysiskt och det viktiga samspelet mellan löpare och support under tävlingarna. Efter Sveriges framgångar i ultralopp - kommer det hålla i sig eller förändras med ökad konkurrens? Med Europamästaren och ultralöparen Maria Jansson och tränaren och landslagsledaren Andreas Falk.

31 - Träningsplanering - bortom dagbokshetsen  

Ett sätt att minska det där glappet mellan drömmar och realitet är ju att se över vad du kan ändra på i din träningsplanering inför nästa år. Ultralöparen Sophia Sundberg tog chansen och fick hjälp att ändra sitt upplägg vilket gett henne både en fysisk och mental boost under hösten. Här pratar hon med tränaresset och tidigare triatleten Jeff Frydenlund och löpteknikgurun Fredrik Zillén - några av dem som hjälpt henne att tweaka formen under hösten. Och det pratas förstås också om vad vad löpare på alla nivåer kan göra. Och så en samvetsfråga: hur använder du din träningsdagbok?

30 - Träningsplanering och återhämtning  

I träningsplaneringen ingår inte bara vilket pass du ska springa nästa onsdag, eller vilket lopp du vill springa om sex månader, utan numera också en hel del annat. När det gäller prestation kan t ex elitmotionärer tjäna minst lika mycket på att se över och planera sin återhämtning som att trappa upp och intensifiera själva träningen menar konditionsforskaren Mikael Mattsson. Det är inte träningen som är det kluriga säger han, där finns evidensbaserad kunskap, utan hur man återhämtar sig och tillgodogör sig träningen. Finns det en nöt att knäcka i träningsplaneringen så verkar det vara just det.  Mikael Mattsson möter erfarna multiatleterna Kristin Larsson och Jari Palonen i ett samtal om träning och livet.

29 - Löpargruppens eldsjälar  

Det spelar ingen roll om du är elit eller motionär, 15, 40 eller 74 år gammal, som löpare vet du att det oftast är i grupp som dina egna gränser ruckas på. Det är i grupp den där extra kraften som du inte trodde fanns dyker upp, där tuff och hård träning också kan balanseras upp av ett mjukt täcke av gemenskap, glädje och humor. Löparlegenderna Willy Berggren, Palle Liljebäck och Mårten Westberg pratar om vad löpargruppen betyder för träningen, passionen och livet, vad Willys ”riktiga” intervaller egentligen innebär och varför man var så mycket snabbare förr.

28 - Sveriges bästa motionsspår  

Alltså, man blir ju nästan lite nyförälskad! I motionsspår. Orienterarna Oskar Jensen och Philip Persson reser land och rike runt för att testa motionsspåren i Sverige. I kommun efter kommun undersöker de spårens tillgänglighet, naturupplevelse, tuffhet, omfattning och historia. Och med på köpet: en drös upplevelser och erfarenheter de knappt vågat drömma om.

27 - På tom mage genom Sverige  

I somras tog sig Simon Gustavsson från Treriksröset till Smygehuk på cykel, 230 mil på 15 dagar, utan att äta. Noll kalorier. Bara vatten och mineraler. Ett projekt han planerat och förberett sig för länge. Han ville visa att kroppen klarar mer än vi vanligtvis tror. Hur gjorde han, hur mår han idag och vad kan man som löpare och motionär lära sig av detta?

26 - Från berg till bana  

De överraskade på SM-milen, både Ida Nilsson och Yoie ”Rastarunner” Bohlin. Ida tar SM-brons och Yoie kommer sexa. Visserligen är dom sen tidigare meriterade löpare men det senaste året har de ju mest sprungit i bergen och ägnat sig åt skidalpinism och hinderbana. Så vad hände, vad är deras upplägg? Hör Ida och Yoie berätta om hur det är att komma tillbaka efter skador och uppehåll, hur det är att försöka hitta en egen väg och fortsätta utvecklas som löpare och idrottare.

25 - Göteborgsvarvet Eftersnack  

Eftersnack om världens största halvmara - Göteborgsvarvet. Om folkfest, pepp och löpargemenskap, om trängsel och tävlingsnerver. Med bloggarna och coacherna Kenth Svensson, a k a Snabba Fötter, och Marie Sjöberg Diefke från Träningsguiden. Missa inte heller Kenths geniala målsättningsmodell och Maries nya favoritpass som gett löpningen och tävlingslusten en extra boost.

24 - Elittränarna  

Det snackas om de tuffa svenska kvalgränserna till OS, om det var bättre (och snabbare) förr, och om allmänhetens bristande intresse och förståelse för elitlöpningen, trots dagens löparboom. Kan de svenska aktiva lära sig lite marknadsföring och sponsorjakt av sina amerikanska kolleger, eller av triathleterna t ex? Hur har aktuella dopingfall påverkat bilden av svensk löpning? Med erfarna tränarna Kent Claesson från Spårvägen, Per Synnerman, Huddinge, och Lorenzo Nesi, Studenterna.

23 - Sahara maraton  

Om ett av världens tuffaste maratonlopp, Sahara maraton, som varje år lockar hundratals deltagare från hela världen och som arrangeras för att uppmärksamma västsahariernas 40 år långa kamp för frihet. Med artisten Mårten ’Promoe’ Edh, äventyraren Amanda Mannervik (som sprang in som tvåa i damklassen!) och maradebutanten Linnéa Werlid. Det snackas även om känslan av att inte bli svettig, om konsten att kissa i en sandstorm och om vad Promoes låt Long Distance Runner egentligen handlar om.

22 - Race reports  

Det snackas race reports där man delar med sig av sin loppupplevelse, av förberedelser och prestationer, höjdpunkter och svackor, publikstöd och banprofiler. Genren som är en guldgruva för dig som tänkt springa ett lopp och vill ha lite förhandstips och inspiration. Med race report-mästarna och löparbloggarna Anna Nystedt, Staffan Dahlgren och David Lenneman. Det snackas också New York marathon och om ett helt nytt lopp som David ska arrangera. Dessutom bjuder vi in dig som lyssnar att vara med i en ny satsning: Race report audio.

21 - Styrketräning för löpare  

Vad behöver en löparkropp för att hålla sig skadefri och prestera? De vanliga styrketipsen som vi löpare får i tidningar och på nätet ger Erik Börjesson och Joakim Petersson inte mycket för. Enligt deras erfarenhet som personliga tränare blir styrketräningen dessutom gärna slarvigt utförd, det hafsas runt med än den ena än den andra övningen som man hittar på nätet utan struktur och tydliga resultat. Om du vill kunna springa utan återkommande skador och fortsätta långt upp i åren rekommenderar dom dig att titta ännu mer på helheten, och att få in rörlighet och styrka på ett smartare sätt. Vem vill inte kunna springa som 94-åring?

20 - 1001 miles och andra äventyr  

"Jorden runt låter lagom" säger ultralöparna och äventyrarna Kristina Paltén och Stefan Samuelsson. Med många löparäventyr i bagaget ser de inte längre gränser utan bara möjligheter. Här berättar Kristina om när hon i höstas ensam sprang tvärs genom Iran, när löpningen öppnade dörrar och utmanade hennes egna rädslor och fördomar. Stefan har bl a sprungit i Irak, Sahara och Nordkorea och delar erfarenheten av den gränslösa gästfrihet som en löpare kan få uppleva.

19 - Nystart och Trender  

Om trendspaningar och hur man definierar nystart i löparlivet. Och vem var det egentligen på jogg.se som förutsåg trenden med mer styrketräning för löpare? För övrigt ringde 2013 och ville ha tillbaka sina chiafrön! Med Krister Lindström från jogg.se och löparprofilerna Mia Hellström och Eva Fridman.

18 - Springa för en god sak  

Att springa maratondistanser flera gånger om går från omöjligt till möjligt om syftet är att via löpningen samla in pengar för ett gott ändamål. Drivkraften blir då svåröverträffad, du ska i mål inte bara för din egen skull utan även för andras. Kalle Flodin och Jonas Bergström har gjort egna insamlingar till välgörenhet och samtidigt som de brinner för att hjälpa andra har de också lärt sig en hel del om sig själva och sin löpning.

17 - Löpexpeditioner - bonus avsnitt  

Eftersnacket uncut från avsnitt 16 om löpexpeditioner. Mer om adventure racing, om knott och krokodiler, om att känna sig som Aragorn. Med äventyraren och multisportaren Linnéa Grahn, traillöparna Amanda Mannervik och Daniel Roxvret.

16 - Löpexpeditioner  

Det snackas om löpexpeditioner och äventyr, om drömmen att springa som Aragorn, att lyckas ta sig för egen maskin genom Skottland, upp på Mt Fuji och Sörmlandsleden runt. Med äventyraren och multisportaren Linnéa Grahn och traillöparna Amanda Mannervik och Daniel Roxvret.

15 - Löpträning - konst och vetenskap  

Vad ingår i LG:s crazy weekends, hur undviker du mellanmjölksträsket och vilken roll spelar en allt mer rörelsestörd vardag för maratontiderna? Det och mycket annat snackas det om med löpcoacherna Sirpa Felhendler, Urban Tribes och Lars-Gunnar ”LG” Skoog, Runner's World/Springtime, samt trail- och ultralöparen och Hjärnfysik-bloggaren Johan Renström.

14 - Hälsa kontra prestation  

Hur ser hälsosam löpning ut egentligen? Bör det vara helt kravlöst eller kan det ingå ett helt galet mål, en större prestation? Hur definierar man hälsa? Och hur lyckas man som hälso- och träningsbloggare inspirera andra att må bra och nå sina mål utan att skapa prestationsångest? Med löparna och populära hälsobloggarna Sara Rönne och Ann-Sofie Forsmark.

13 - Ultra Trail du Mont Blanc  

Inte bara distansen och de höga höjderna ska övervinnas utan även alla tankar på att inte fortsätta. Och de tankarna var fler och starkare än någonsin. Om att kriga sig i mål på Ultra Trail du Mont Blanc med Kristian Ekfors och Sandra Lundqvist.

0:00/0:00
Video player is in betaClose