Loppmarknadsarkeologerna

Loppmarknadsarkeologerna

Sweden

Ett kortprogram som berättar om folkliv och konsumtionshistoria genom att analysera vanligt förekommande loppmarknadsfynd. Även billiga fynd har en historia. Ett program i 12 delar. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Episodes

Resväskan som blev en bergsprängare  

Moderna resenärer föredrar rullväskor eller ryggsäckar. Vad göra med alla gammeldags resväskor? Jo, med hjälp av slaktade högtalare och billig modern elektronik kan de få nytt liv som bergsprängare.

Kan plast åldras med värdighet?  

Plaståldern satte igång i början av 1900-talet. Sedan dess har mängden av plastprylar i olika plastmaterial bara ökat. Men vad händer med plast som blir hundra år gammal? Åldras den med värdighet?

Pinuptidningar och vår tids vurm för gammalt snusk  

Gamla herrtidningar från 50- och 60-talen, fulla med fotografier av halvnakna och nakna kvinnor, är efterfrågade på samlarmarknaden. Varför blev gårdagens snusk hett stoff idag?

Hypnos för hemmabruk  

Lars-Eric Uneståhls LP-skiva med hypnosinstruktioner innehöll tillämpningar för att minska röksuget, ick Povel Ramel att bli motiverad och skivans metoder letade sig så småningom in i elitidrotten.

Björktavlan – en skiva av vår historia  

Trevlig väggprydnad, folklig masskonst eller bara dålig smak? Souvenirtavlan av snedsågad björk rymmer mer historia än vi anar.

Älskade små prydnadstroll  

Ett prydnadstroll i svarvad teak berättar historien om hur efterkrigstidens modernisering av smhället fick oss att älska trollen – och identifiera oss med dem.

Slitna leksaksbilar med feta prislappar  

Våra Loppmarknadsarkeologer mätte prisnivåer på begagnade leksaker. De hittade en leksaksbil i skala 1:64 med avskavd lack och andra skönhetsmissar för 400 kronor. Är den värd det – och varför?

Teflonpannans uppgång och fall  

På loppmarknaden har stekpannor med teflonbeläggning blivit allt vanligare och billigare. Samtidigt stiger priserna på gammeldags gjutjärnspannor. Höll inte rymdålderns material vad det lovade?

Finns det DDT i din gamla filt?  

Varaktigt maläkta. Mothproofed for Life. Så kan det stå på etiketten till en gammal yllepläd. Men vad betyder det? Vilka kemikalier kan dölja sig i fibrerna på en gammal filt?

Varför är gamla tröjor mindre noppiga än nya?  

Våra loppmarknadsarkeologer Maja Åström och Tommie Jönsson tar sig an ett stort mysterium: varför är 40 år gamla collegetröjor mindre noppiga än sådana som tillverkades för mindre än tio år sedan?

Loppmarknadsarkeologernas jul  

Varför skänker så många bort sina pianon just nu? Vilken är den enda Jan Guillou-bok du inte hittar på loppisen? Är det farligt att använda begagnade träningsredskap från 90-talet?

Kaffekoppen som sålde mjölk  

1985 hade mejeribranschen ett problem – ungdomar drack allt mindre mjölk. Vapnet som vände utvecklingen var en kopp laddad med kaffe, varm mjölk och trendiga franska influenser.

Fint, fult och fulsnyggt i massiv furu  

Vårt närmaste träslag här länge varit ute i kylan. Men furu har en förmåga att alltid komma tillbaka. Och kanske är det dags nu för en massiv fururenässans.

Den oälskade barometern  

Vi tittar närmare på väggbarometern – lufttryckmätaren som en gång i tiden var ett måste i hemmet. Men idag är den mycket svårsåld. Varför slutade vi älska våra barometrar?

Snabba landskapsmålningar av okända konstnärer  

Målningar som föreställer nordiska naturscenerier i lite för klatschiga färger är klassiker på våra loppmarknader. Men föreställer de verkliga platser? Och varför är de ofta så ödsliga och spöklika?

Sveriges vanligaste skiva  

På svenska loppmarknader hittar man nästan alltid Pelle Karlssons LP ”Han är min sång och min glädje”. Men hur gick det till när ett album om Jesus, av en okänd artist, blev Sveriges vanligaste skiva?

Glastrollet från Småland  

Ett knubbigt litet prydnadstroll från loppmarknaden berättar historien om ett glasbruk på konkursens rand, en nytänkande direktör med hett humör och hur turismen i glasriket började.

Isfolket – magi och erotik för tio kronor  

På loppmarknaden finns nästan alltid böcker ur Margit Sandemos populära släktsaga Sagan om isfolket. Där kommer de leva länge – men förmodligen kommer de aldrig tillbaka till den vanliga bokhandeln.

Broderade förnumstigheter på väggen  

När började svenskarna pryda sina väggar med broderade bonader som spred förnumstiga budskap? Och varför hänger så få kvar på sin givna plats idag?

Kopparprydnaderna som togs ner från väggen  

När nya heminredningsideal började förespråka "ljust och fräscht" förpassades tonvis av kopparprydnader till skroten – eller loppmarknaden.

0:00/0:00
Video player is in betaClose