Loppmarknadsarkeologerna

Loppmarknadsarkeologerna

Sweden

Ett kortprogram som berättar om folkliv och konsumtionshistoria genom att analysera vanligt förekommande loppmarknadsfynd. Även billiga fynd har en historia. Ett program i 12 delar. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Episodes

Kaffekoppen som sålde mjölk  

1985 hade mejeribranschen ett problem – ungdomar drack allt mindre mjölk. Vapnet som vände utvecklingen var en kopp laddad med kaffe, varm mjölk och trendiga franska influenser.

Fint, fult och fulsnyggt i massiv furu  

Vårt närmaste träslag här länge varit ute i kylan. Men furu har en förmåga att alltid komma tillbaka. Och kanske är det dags nu för en massiv fururenässans.

Den oälskade barometern  

Vi tittar närmare på väggbarometern – lufttryckmätaren som en gång i tiden var ett måste i hemmet. Men idag är den mycket svårsåld. Varför slutade vi älska våra barometrar?

Snabba landskapsmålningar av okända konstnärer  

Målningar som föreställer nordiska naturscenerier i lite för klatschiga färger är klassiker på våra loppmarknader. Men föreställer de verkliga platser? Och varför är de ofta så ödsliga och spöklika?

Sveriges vanligaste skiva  

På svenska loppmarknader hittar man nästan alltid Pelle Karlssons LP ”Han är min sång och min glädje”. Men hur gick det till när ett album om Jesus, av en okänd artist, blev Sveriges vanligaste skiva?

Glastrollet från Småland  

Ett knubbigt litet prydnadstroll från loppmarknaden berättar historien om ett glasbruk på konkursens rand, en nytänkande direktör med hett humör och hur turismen i glasriket började.

Isfolket – magi och erotik för tio kronor  

På loppmarknaden finns nästan alltid böcker ur Margit Sandemos populära släktsaga Sagan om isfolket. Där kommer de leva länge – men förmodligen kommer de aldrig tillbaka till den vanliga bokhandeln.

Broderade förnumstigheter på väggen  

När började svenskarna pryda sina väggar med broderade bonader som spred förnumstiga budskap? Och varför hänger så få kvar på sin givna plats idag?

Kopparprydnaderna som togs ner från väggen  

När nya heminredningsideal började förespråka "ljust och fräscht" förpassades tonvis av kopparprydnader till skroten – eller loppmarknaden.

Plastponnyn från 80-talet  

Loppmarknadsarkeologerna gräver bland begagnade leksaker och hittar en ikonisk plastponny från 80-talet. Den berättar om marknadsföring riktad mot barn, vuxna samlare och könskodning.

Den ratade receptboxen  

Våra loppmarknadsarkeologer har fått tag i en klassisk receptbox, något som var mycket populärt i köken på 1970-talet, men ratad av nära nog alla som står vid spisen på 2000-talet.

Jultallriken – en investering som hamnade på loppisen  

I premiäravsnittet förundras våra loppmarknadsarkeologer Maja Åström och Tommie Jönsson över jultallriken – idag en stapelvara på landets loppisar, men en gång i tiden marknadsförd som en investering.

0:00/0:00
Video player is in betaClose