Lunch med Montelius

Lunch med Montelius

Sweden

Konceptet är enkelt: Martina Montelius och Expressens Gunilla Brodrej träffas på ett lunchställe och pratar brett om kultur. Undertiteln till programmet är: "Kulturtanterna tar matrast". "Lunch med Montelius" ges ut varje måndag. Hör av dig med åsikter, frågor eller funderingar till lunch@expressen.se. Expressen Podcasts (via iTunes och applikationer för podcasts). Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson. AB Kvällstidningen Expressen.

Episodes

#113 – Dödis  

Martina och Gunilla pratar om böcker, att inte få utlopp för sin yrkesroll på sommaren, insändarskribenten Bertil Monegrim samt hur det egentligen var på Polarprisutdelningen. Dessutom undersöker de diminutivformen av död.

#112 – Messa Jojje  

Gunilla och Martina pratar om när Gunilla skickade ett sms till Jojje och bad honom att fixa in henne på efterfesten till Polarpriset. Martina berättar varför hon tycker bäst om böcker som är författade av människor som har någon form av psykisk sjukdom.

#111 – Konstkupp på Gripsholm  

I det här avsnittet rättar Gunilla och Martina till det faktum att de inte finns representerade i porträttsamlingen på Gripsholms slott. Dessutom pratar de om varför Joakim Thåström och Lars Winnerbäck är överskattade och om saker som psykologer inte får lov att säga.

#110 – Tommy är gla'  

Gunilla och Martina lunchar på Riche och pratar om Tommy Berggrens självbiografi "Tommy".

#109 – Byta personlighet  

I det här avsnittet äter Gunilla och Martina churros och pratar om voguing. De har sett dokumentärfilmerna “Paris is burning”, “Strike a pose” och “Kiki”, imponeras av den enorma drivkraften hos dansarna och slår fast att man inte kan skapa någonting om man är nöjd. Martina bjuder dessutom på några livsstilstips.

#108 – Den Carina Rydberg  

Martina Montelius & Gunilla Brodrej.

#107 – Gösta  

Martina Montelius och Gunilla Brodrej äter lunch i det gröna, några meter från Svenska ords skrivarstuga i Vitabergsparken. Hela avsnittet tillägnas den nyligen avlidne skådespelaren Gösta Ekman, vilken nationell förlust det är att han inte går omkring och är, och vad han sa till Martina sist de sågs i publiken på Dramaten. Apropå Ekman får SVT:s kulturpanel bassning för att den inte orkar göra sitt jobb. Men det blir även en hastig utvikning barnboksutgivningen, som numera domineras av temat döden. Till sist kikar Martina och Gunilla in i den sägenomspunna skrivarstugan.

#106 – Bonusfamiljen  

Martina Montelius och Gunilla Brodrej har sammanstrålat på Östermalmsbistron Oscars. Där blir det, som vanligt över en bit mat och något glas vin, ett samtal om Linda Skugges skildring av småbarnsåren i "Ett tal till min systers bröllop", SVT:s skildring av bonusfamiljen i tv-serien "Bonusfamiljen", och en sur makak som får förhöjt livsvärde på grund av en envis unge. Dessutom talar de om matskribenten Elin Peters på DN och hennes offentliggjorda försök att nå fram till sin kollega Johan Hilton.

#105 – Vem tar vem  

Martina Montelius och Gunilla Brodrej

#104 – Vänligen, Nils Ferlin  

Martina Montelius och Gunilla Brodrej

#103 – Seans på teatern  

Martina Montelius och Gunilla Brodrej

#102 – Sjuttiotalsnaken  

Martina Montelius och Gunilla Brodrej

#101 – En fis i Himlen  

Martina Montelius och Gunilla Brodrej

#100 – Bonusbock  

Martina Montelius & Gunilla Brodrej

#99 – Kultureliten busringer  

Martina Montelius och Gunilla Brodrej

#98 – Rolig, bildad och snäll  

Martina Montelius och Gunilla Brodrej

#97 – I Martinas tvättstuga  

Martina Montelius och Gunilla Brodrej

#96 – Jag älskar Lill-Babs  

Martina Montelius och Gunilla Brodrej

#95 – Drick värmen ur min hund  

Martina Montelius och Gunilla Brodrej

0:00/0:00
Video player is in betaClose