Lundströms Bokradio

Lundströms Bokradio

Sweden

Veckomagasin med Marie Lundström. Här får du författarmöten, lästips och litterära reportage från Sverige och hela världen. Den klassiska Bokcirkeln är också med på ett hörn. Lundströms Bokradio är ett program om både romaner, dikter och vardagens poesi. Läsa är silver, lyssna är guld.

Episodes

Lars Lerin och Orhan Pamuk är veckans gäster!  

Ett program om det väldigt stora - och det allra minsta

Om längtan och ensamhet med Karl Ove Knausgård  

En av vårens bästa böcker i år är "Om våren", tycker vi. På lördag är författaren med här i Lundströms. Den här veckan gör Lundströms en djupdykning i romanen "Om våren" av Karl Ove Knausgård. Vi pratar om berättelsen, språket och så kommer författaren själv hit. Och dessutom tar vi upp många av de spännande frågor vi fått in från er lyssnare! All musik som är med i Lundströms går att hitta på vår egen spotify-lista. Klicka HÄR så kommer du till den.

Vi är tillbaka! Och det är också Maria Sveland och Barbro Hörberg.  

Maria Sveland är tillbaka, och historien om bitterfittan Sara fortsätter i den andra boken som är här. Och så träffar vi Alexandra Sundqvist som har skrivit en biografi om artisten Barbro Hörberg. Ja, efter tre veckors uppehåll är Lundströms Bokradio äntligen tillbaka! Vi möter författaren och journalisten Maria Sveland är här med en ny bok om bitterfittan Sara, "Bitterfittan 2" heter boken. Det har gått tio år sedan Sara skiljde sig från sin man i den första boken. Men det som hon trodde skulle bli lättare, blev istället det motsatta. Hon pendlar mellan skam över sitt beslut, och stolthet. Och så möter vi författaren Alexandra Sundqvist som har skrivit en biografi om låtskrivaren Barbro Hörberg. Lundströms Bokradio har en egen spotifylista med alla låtar som varit med i programmet. Klicka HÄR så kommer du till den.

Hon vinner Sveriges Radios Romanpris! Ett porträtt av Caterina Pascual Söderbaum  

Den här veckan blir det ett lite speciellt Lundströms Bokradio, nämligen ett helt porträttprogram om Caterina Pascual Söderbaum som tilldelas Sveriges Radios Romanpris. Fyra böcker och fyra författare var nominerade till Sverige Radios Romanpris 2017. Under fredagens direktsändning av P1 Kultur med Marie Lundström från Kulturens Hus i Luleå stod det klart att författaren Caterina Pascual Söderbaum tilldelas priset postumt för sin roman "Den skeva platsen". Välkommen till ett specialprogram av Lundströms Bokradio med ett porträtt av Caterina Pascual Söderbaum gjort av Sofia Olsson!

Tove Ditlevsen 100 år – att ta sig ut med ord  

Marie Lundström sänder den här veckan varje dag, i litteraturveckan i P1. Istället hörs vår kollega Katarina Wikars med ett helt program om författaren Tove Ditlevsen. Hela livet sa den danska författaren Tove Ditlevsen att hon var född 1918 fast det egentligen var 1917. När hon skulle debutera som poet sent trettiotal tyckte hon det lät bättre att vara 19 än 20. Och så följde den lilla lögnen med. Hon var under sin levnad förstasidesstoff i Danmark. Hon skrev om sin fattiga uppväxt, självmordsförsöken och alla sina äktenskap, och hade en populär frågespalt i Familjejournalen i tjugo år. När hon dog 1976 kantades gatorna på Vesterbro av sörjande människor. Idag läser man hennes verk som autofiktion, och hon har upptäckts av en ny generation i Danmark. Teaterkollektivet Sort samvittigheds föreställning Tove!Tove!Tove! gjorde succé, antologin med hennes glömda texter Jeg ville vaere enke og jeg ville vaere digter låg länge på bestsellerlistan och nyligen gick pjäsen Toves vaerelse om hennes sista år för utsålda hus på Folketeatret. Vår kollega Katarina Wikars åkte till Köpenhamn och träffade poeten Olga Ravn, dramatikern Jakob Weis och gick på stadsvandringen Tätt på Tove. I programmet medverkar också författaren Lena Kallenberg och litteraturvetaren Birgitta Holm. Den musik som spelas kommer från Sort Samvittigheds album Tove!Tove!Tove! – Skilsmässa 1.

Torgny Lindgrens röst  

Torgny Lindgren! Vi borrar oss ned i själva litteraturen. Hör honom själv läsa ur radions unika arkivmaterial - och våra gäster lyssnar och funderar på vad som gjorde honom till en av våra största. Torgny Lindgren är en av Sveriges mest lästa författare och har skrivit drygt trettiotal verk, huvudsakligen romaner men även noveller, diktsamlingar och radiopjäser. Han blev 78 år gammal. Han debuterade som poet med diktsamlingen "Plåtsax, hjärtats instrument" 1965 och har sedan dess vunnit ett tjugotal priser för sina alster. Han fick bland annat Augustpriset år 1995 för romanen "Hummelhonung" och Sveriges Radios litteraturpris år 2003 för "Pölsan".  Det internationella genombrottet kom redan 1982 med en av hans mest kända romaner "Ormens väg på hälleberget", som senare filmatiserades av Bo Widerberg. År 1991 blev han invald i Svenska Akademien på stol nummer nio. Torgny Lindgren var även en älskad radioröst. Han läste själv flera av sina romaner i Radioföljetongen, bl a Ormens väg på hälleberget (1983), Merhabs skönhet (1995), Pölsan (2002), Minnen (2011) och Klingsor (2015). Författaren har även medverkat som sommarvärd vid två tillfällen: 1980 och 2011. I programmet från 2011 berättar han om hur han älskar att skriva för hand, och sade också att Zlatan Ibrahimovic är en betydande konstnär. Medverkande i programmet: Kulturredaktionens Marie Lundström, kulturjournalisten Yukiko Duke och förläggaren Stephen Farran-Lee.

Tredje delen av bokcirkeln som läser Ferrante - samt träff med Tove Folkesson  

Sista gången - på ett tag! - träffars bokcirkeln med Helena von Zweigbergk och Henrik Hjelt, och läser den näst sista boken i Elena Ferrantes Neapelkvartett. Vännerna Elena och Lila har båda hunnit bli vuxna när vi möter dem i Elena Ferrantes näst sista bok, "Den som stannar, den som går". Tillsammans med författaren Helena von Zweigbergk och komikern och skådespelaren Henrik Hjelt kastar vi oss in i Italiens värme, där fortfarande vänskapen och kärleken betyder allt. Och! För första gången i bokcirkelns historia, så blir det en fjärde del. Fyra gånger, på fyra böcker, helt enkelt. I juni när den sista bok i Elena Ferrantes kvartett kommer ut på svenska, möts bokcirkeln för en återträff! Och så träffar vi Tove Folkesson, som är här med den sista och avslutande delen i triologin om Eva Zackrisson. Eva har blivit vuxen, har ett liv på fastlandet och människor som egentligen håller henne fast där. Ändå är det något med Öland som sliter och drar, en sång rent av. "Ölandssången", heter

Vi bokcirklar kring del två i serien om Elena och Lila  

Andra delen av bokcirkeln är här! Tillsammans med er lyssnare, Henrik Hjelt och Helena von Zweigbergk läser vi Elena Ferrantes andra bok, i berättelsen om Lila och Elena. Till den här veckan är det bok två i Neapelkvartetten om vännerna Lila och Elena vi bokcirklar kring. "Hennes nya namn", heter den av Elena Ferrante. Tillsammans med er lyssnare, författaren Helena von Zweigbergk och komikern och skådespelaren Henrik Hjelt. Läs, häng med, lyssna! Och så möter vi författaren och illustratören Maja Säfström, som har skrivit böckerna "Fantastiska fakta om djur", och den nu alldeles nyutkomna boken "Fantastiska fakta om djur från förr." Lundströms Bokradio har en egen spotify-lista, med alla låtar som varit med i programmet. Klicka HÄR så kommer du till den.

Vårens första bokcirkel är här! Vi läser Elena Ferrante tillsammans med Helena von Zweigbergk och Henrik Hjelt  

Följ med från början i bokcirkeln om Elena Ferrante. Och den här gången behöver du inte läsa allt - tillsammans med Radioföljetongen kan du också LYSSNA på bok! En ny omgång av bokcirkeln är här! Vi läser Elena Ferrantes tre böcker som finns på svenska. Tre böcker, tre veckor. Bokcirkeldeltagare är de stora H:na - Henrik Hjelt och Helena von Zweigbergk. Bokcirkelledare är som alltid Marie Lundström! Tillsammans med vårt systerprogram Radioföljetongen kan vi till den här omgångens bokcirkel också erbjuda lyssning av bok - den första "Min fantastiska vännnina" finns redan nu att lyssna till med inläsning av Gunilla Nyroos. Klicka HÄR (eller i länken längst ner) för att komma till Radioföljetongen. ”Min fantastiska väninna” (som vi lyssnar/ läser till den 25/3) ”Hennes nya namn” (som vi bokcirkulerar kring den 1/4) ”Den som stannar, den som går” (som vi reder ut den 8/4). Och så träffar vi den amerikanska författaren Lelise Jamison, här med boken "Gingarderoben." Om empati, smärta och hur kvinnor i en familj formar varandra. All musik som varit med i Lundströms Bokradio hittar du på vår spotify-lista. Klicka HÄR för att komma till den.

Vi är i Umeå på litteraturfestival!  

Denna veckan sänder vi från Umeå, och litteraturfestivalen där. Det blir poesi på spanska, engelska och svenska, och livemusik! Klockan 15-16 så spelar vi in veckans program mitt i Umeå. Kom och ta en dryck, titta på när radio blir till, möt Marie Lundström och våra gäster. Mer information och event hittar du på vår facebook-sida. Klicka HÄR för att komma dit. På scen står poeterna Kayo Chingonyi och Gloria Gervitz, och så blir det livemusik med bandet Glesbygd'n. Och som vanligt sänds Lundströms på lördag morgon!

Tre berättelser, alla där mamma dör  

Edward St Aubyn är här, vi talar om sorgens kraft och hämnd. Så kommer poeten Lisa Zetterdahl hit, och Sven Teglund, med sin mor Siri Johanssons poetiska dagboksanteckningar. Böckerna om Patrick Melrose skrivna av författaren Edward St Aubyn beskriver en ung pojkes uppväxt i engelsk överklass, på franska ägor. Redan som barn utsätts Patrick för sexuella övergrepp av sin pappa, David Melrose. Som tjugoåring tar han nästan sitt liv, djupt inne i ett drogberoende. På lördag är Edward st Aubyn här, och vi pratar om gränsen mellan fiktion och verklighet, sorg och hämnd och hur han nu har tagit makten över sin far, eftersom han nu bara är en karaktär i romanerna. Så kommer Lisa Zetterdahl hit och läser tre korta dikter ur antologin "Ingen rök utan mareld", en del av Blå Blixt serien. Nästa vecka drar litteraturfestivalen Littfest igång i Umeå, men vi tjuvstartar redan nu och pratar med Sven Teglund som satt ihop med bok med sin mor Siri Johanssons poetiska dagboksanteckningar. Boken heter "Ensamheten värst", och är en berättelse om livets som hemmafru i ångermanländska bruksorten Husum. Alla låtar som har varit med i Lundströms hittar du på vår egen spotify-lista. Klicka HÄR för att komma till den.

Jenny Diski – den motvilliga resenären  

Lundströms tar denna veckan sportlov, men vår eminenta kollega Katarina Wikars gör ett program om författaren Jenny Diski. Avmätt humor. Intensiv själviakttagelse. Knivskarp page. Förra året dog den brittiska författaren Jenny Diski 69 år gammal. Om hon så inte uppfann hybridgenren självbiografi och reseskildring så tillförde hon den en välbehövlig dos negativt tänkande. Sällan har väl en resenär varit så motvillig, att resa tusentals mil bort bara för att återigen kunna vara stilla någon annanstans. Som till Antarktis i ”På tunn is”, eller i rökkupé genom USA i ”Främling på tåg”. Och hon blir intressant nog aldrig kokett, kanske för att utanförskapet för henne var en överlevnadsstrategi, tidigt utkastad hemifrån av fullständigt inkapabla föräldrar. I ”Den sista resan” varvar hon sin dagbok om cancerbehandlingarna och den förestående döden med minnena från tiden som fosterbarn hos Doris Lessing på 60-talet, en komplicerad relation som kantig löpte över femtio år. Katarina Wikars träffar bl. a litteraturvetaren Birgitta Holm och reseskribenten Anders Mathlein för att diskutera Diski. Att bli ignorerad av djur på deras eget territorium är en obeskrivlig ära - om elefanterna i ”Allt jag inte vet om djur”. Det enda trygga avståndet till ens hem är det mycket stora – ur ”Den motvilliga resenären”.

De kommer drunkna i sina mödrars tårar  

Johannes Anyuru är här med en ny roman, och så berättar debutanten Agnes Lidbeck varför hon är väldigt lite som sin huvudkaraktär, Anna. Ett attentat mot en bokhandel i centrala Göteborg, i Daesh, terrorgruppen IS, namn. En flicka och två män som utför dådet. Hon ska filma så att alla kan se vad som sker, men känner att något är väldigt fel. Så börjar Johannes Anyurus nya roman. "De kommer drunkna i sina mödrars tårar", som boken heter. Och så kommer Agnes Lidbeck hit, med sin bok "Finna sig." Om Anna som är mamma och gift med Jens. Hon som önskar att livet vore annorlunda, men egentligen aldrig bett om det. Hon har funnit sig, helt enkelt. Alla låtar som varit med i Lundströms hittar du på vår egen spotify-lista. Klicka HÄR för att komma till den.

Vi tar och ringer ett samtal till Kanada!  

Denise Rudberg och Katarina Wennstam är här och pratar karaktär, Daniel Boyacioglu har skrivit en dikt enkom för Lundströms och vi ringer upp Lise Tremblay i Quebec. Hur föds en karaktär? Vilka byggstenar krävs, egentligen? Den här veckan kommer författarna Denise Rudberg och Katarina Wennstam till Lundströms första skrivarskola! Vi tar två experter till hjälp och drar helt enkelt igång: Hur bygger man egentligen en bra karaktär? Så ringer vi upp den fransk-kanadensiska författaren Lise Tremblay, här med boken "Huset på Saint Pauls väg", om en mor och en dotter. Och så kommer poeten Daniel Boyacioglu hit, med en nyskriven dit, unikt till Lundströms. Vad gör ni när språket inte längre räcker till för att beskriva allt? Kanske har vi snart ett svar. All musik som varit med i Lundströms hittar du på vår egen spotify-lista. Klicka HÄR för att komma till den.

Där framtiden och dåtiden möts  

Vi tar tag i framtiden, och blickar samtidigt bakåt i tiden. Denna veckan är Lo Dagerman här och spanar tillbaka i historien, och Mikael Berglund - med en framtidskikare i hand. Mikael Berglunds nya bok "Smekmånader", utspelar sig i ett kargt landskap, långt norrut där land och hav är lika mäktiga. En hög betongmur har rests i Bottenviken, och hindrar all mänsklig framfart mellan Sverige och Finland. Maija och Viktor är ett nygift par, ingen av dem vet riktigt hur eller varför de gift sig, men när boken börjar har de skickats till en ö i Bottenviken, med ett uppdrag: bevaka gränsen. På lördag är Mikael Berglund här, och berättar varför hans roman egentligen är en tomatsoppa utan kryddor. Och så kommer Lo Dagerman hit, som tillsammans med den amerikanska författaren Nancy Pick skrivit boken "Skuggorna vi bär på." Boken är en undersökande berättelse i det förflutna. År 1947 gav Stig Dagerman ut en pjäs som hette "Skuggan av Mart", baserad på Etta Federn, en kvinna han mött i Paris. Ett brutalt drama med en hemsk modersgestalt. Ungefär 60 år senare kontaktas Stigs dotter, Lo Dagerman av Nancy Pick. En släkting till Etta Federn. Tillsammans ger de sig ut på en resa, för att försöka nära sig det förflutna. Lundströms Bokradio har en egen spotify-lista med alla låtar som varit med i programmet! Klicka HÄR för att komma till den.

Vi vänder hem med Yaa Gyasi, och så leder oss Andreas Cervenka rätt i bankernas värld.  

En släktkrönika om slavhandelns konsekvenser - i 1700-talets Ghana fram tills idag. Och så får vi hjälp med frågan: vad gör egentligen en bank? Författaren Yaa Gyasi är född i Ghana, uppvuxen i södra USA och är nu här med sin debutroman "Vända hem". Boken är en berättelse som löper över generationer, från 1700-talets Ghana där britterna bedriver grym slavhandel till dagens USA. Romanen är en uppgörelse med slaveriets konsekvenser, idag och då. Nu är hon här, med i Lundströms! Och så kommer författaren och ekonomijournalisten Andreas Cervenka hit. Med boken "Vad gör en bank?" leder han oss varsamt i annars så svårnavigerade korridorer, med hjälp av humor, metaforer och kunskap. Så tar vi oss även an ordet "Plötsligt". Fint eller fult, onödigt eller nödvändigt för spänning? Meningarna går isär, och bestämde oss för att ringa upp en som faktiskt har koll... Klicka HÄR för att komma till Lundströms spotify-lista. Med alla låtar som har varit med i programmet.

Säsongspremiär! Han Kang på besök från Sydkorea, Linus de faire om Beirut och så en burk kikärtor.  

Äntligen, äntligen så är Lundströms tillbaka - och denna veckan så står mat och litteratur på menyn. Och tro det eller ej, så spelar en burk kikärtor stor roll. Vårens första debutant är här! Linus de Faire heter han, bosatt i Amman i Jordanien men skriver på svenska. "Boken om Yousef" är hans debut, och handlar om Yousef, en ung palestinier som sitter fängslad i Beirut. Yousef är anklagad för att ha begått mordet på Libanons premiärminister Rafiq Hariri. Med röd penna skriver han sin självbiografi i sin isoleringscell om sitt liv. Men snart uppstår frågan - vad, och vem, kan vi lita på? Och så kommer den sydkoreanska författaren Han Kang hit! Hon är aktuell med den prisbelönta boken "Vegetarianen", om en tystlåten hemmafru i Sydkorea som en dag bestämmer sig för att sluta äta kött. Det visar sig vara ett beslut som sätter mycket mer i rullning än vad någon hade kunnat tro. Och inte nog med det! Vi tar även en titt på maten, mackorna, kakorna, fikandet - i Enid Blytons barndeckare "Fem på nya äventyr." Vilken roll spelar egentligen maten i litteraturen? Vi på Lundströms har vår egen spotifylista, där de allra flesta låtar som varit med i programmet finns. För att lyssna på den klickar du HÄR.

Ett helt program om den ryske succéförfattaren Dmitrij Gluchovskij!  

Ryske Dmitrij Gluchovskij ligger bakom en av de mest sålda science fiction-romanerna genom alla tider, i Sverige - "Metro 2033". Kulturredaktionens Fredrik Wadström tecknar här författarens porträtt. Dmitrij Gluchovskij är en 37-årig journalist och författare, bosatt i Moskva. Genom åren har kulturredaktionens Fredrik Wadström träffat och pratat med Dmitrij ett antal gånger - alldeles nyss under ett av Dmitrij Gluchovskijs Stockholmsbesök.Så, varsågoda: ett program där vi naturligtvis hör om Dmitrij Gluchovskijs allra senaste bok på svenska, "Future", men även om tillkomsten av den. Vi får också återblickar och samtal från Fredrik Wadström och Dmitrij Gluchovskijs tidigare möten. Vi hör om ett nytt sätt att författa en bok och publicera boken. Och mycket, mycket mer.Kort skrivet: här får vi får möta Dmitrij Gluchovskij i helfigur.

Inte varit längre norrut än till Gävle, det är fan inget att skryta, tycker Frida Hyvönen.  

En kråka kommer till en familj i sorgeskrud, och så är Frida Hyvönen här och berättar om sina stadsskildringar. Säsongsavslutning i Lundströms! Vi bjuder på julklappar, musik och ett brittisk stjärnskott som kommer hit!I Max Porters nya bok "Sorgen bär fjäderskurd" så landar en kråka på fönsterblecket mitt i djupaste sorg i en familj. Mamman har dött, och kvar står en pappa och två små barn. Men vad är det för kråka, egentligen? Marie och Max reder ut.Och så kommer musikern Frida Hyvönen hit. Tidigare i höst släppte Hyvönen albumet "Kvinnor och barn", och nu är hon med i Lundströms och pratar om sitt sätt att beskriva städer, att beskriva Stockholm.Lundströms är tillbaka i slutet av januari. Nu tar vi jullov, och tackar å det varmaste för alla fina ord och mejl vi fått från er i höst, kära lyssnare. Det är så fint!För att lyssna på alla låtar som varit med i programmet, så klicka HÄR. Då kommer du till vår Spotify-lista.

Med en ny blick på årets nobelpristagare i litteratur, Bob Dylan.  

Glamour och genier! Ja, på lördag det dags för nobelfesten där bland annat nobelpriset i litteratur delas ut. Mikael Timm gör ett specialprogram om Bob Dylan. Tidigare i höst gjorde vi på Lundströms ett nobelspecial där vi lät musiker och skådespelare tolka årets nobelpristagare, Bob Dylan. Nu tar vår kollega Mikael Timm över stafettpinnen och gör ett helt program om Dylan, men nu med en annan blick. Det blir genom Dylans röst som vi får följa honom och hans poetiska och musikaliska liv. Istället för att ta avstamp i datum eller årtal är det hans röst som står i centrum, och låter oss lära känna honom på ett nytt sätt.Skådespelaren Björn Granath läser också ur Dylans självbiografi som så enkelt just efter ”Memoarer, del 1”.För att lyssna på de låtar som är med i programmet kan du gå in på Lundströms egen spotify-lista genom att klicka HÄR.Här under ligger en länk om du vill återuppleva Lundströms nobelspecial från tidigare i höst bland andra Sara Danius, Tomas Andersson Wij och Sara Ridel.

0:00/0:00
Video player is in betaClose