Lundströms Bokradio

Lundströms Bokradio

Sweden

Veckomagasin med Marie Lundström. Här får du författarmöten, lästips och litterära reportage från Sverige och hela världen. Den klassiska Bokcirkeln är också med på ett hörn. Lundströms Bokradio är ett program om både romaner, dikter och vardagens poesi. Läsa är silver, lyssna är guld.

Episodes

Familjer på fall i två nya romaner, och så en dikt och tre frågor till en poet.  

Tystnad och tal i romanens värld, intim kärlek som går sönder och så träffar vi poeten Mattias Alkberg som är här med ny diktsamling. Linda Boström Knausgård är här med en ny roman, "Välkommen till Amerika." I en tyst lägenhet bor familj - en pojke, mamma och flicka. En gång fanns det en pappa också, men han är borta nu. Flickan har slutat att prata, men mamman pratar desto mer. Vi frågar oss vad makten i talet ligger, och var gränsen mellan kärlek och längtan egentligen går? Och så kommer författaren Geir Gulliksen till studion. I hans nya roman "Berättelser om ett äktenskap" får vi följa ett kärlekspar från att de möts för första gången, på en läkarmottagning i en norsk småstad, till att de till slut skiljs åt. Hur är det att skriva så intimt om kärlek, undrar vi. Och inte nog med det! Musikern och poeten Mattias Alkberg är också här och läser en dikt ut sin nya diktsamling "Ön." Musiken som spelas i programmet hittar du i vår egna Spotifyspellista! Prenumerera (gratis, såklart) så missar du aldrig när vi lägger till nya låtar från programmet, eller lyssna bara utan att prenumerera! Här är länk till spellistan:

Musiker, poet, nobelpristagare! Ett nobelspecial om Bob Dylan.  

I veckans program kliver vi in i Bob Dylans värld. Tillsammans med skådespelarna Sofia Pekkari, Hannes Meidal och pianisten Erland von Heijne. Vi smakar, känner, pratar och lyssnar på Dylans texter. Dessutom är Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius här och berättar om hur akademien har tänkt när de belönat en poet som är kändast för sina låtar. Vad är skillnaden mellan poesi och låttexter? Finns den, och i sådana fall hur?Även artisterna Tomas Andersson Wij, Sara Riedel och Viktor Skokic är gäster och tolkar, helt nytt och unikt, Bob Dylans sånger.Och programledare är såklart Marie Lundström!

Musiker, poet, nobelpristagare! Ett nobelspecial om Bob Dylan.  

I veckans program kliver vi in i Bob Dylans värld. Tillsammans med skådespelarna Sofia Pekkari, Hannes Meidal och pianisten Erland von Heijne. Vi smakar, känner, pratar och lyssnar på Dylans texter. Dessutom är Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius här och berättar om hur akademien har tänkt när de belönat en poet som är kändast för sina låtar. Vad är skillnaden mellan poesi och låttexter? Finns den, och i sådana fall hur?Även artisterna Tomas Andersson Wij, Sara Riedel och Viktor Skokic är gäster och tolkar, helt nytt och unikt, Bob Dylans sånger.Och programledare är såklart Marie Lundström!

Jonas Gardell, Sofi Oksanen och Maria Antas  

Vi pratar hår med Maria Antas och Sofi Oksanen. Och om 30 år i det publikas tjänst med Jonas Gardell. Maria Antas har skrivit en bok som heter just "Hår", där en av de centrala frågorna är: varför måste kvinnor för att upplevas som vackra och sexiga ha långt hår?Och håret är också en huvudingrediens i Sofi Oksanens nya bok "Norma", en berättelse som har sin upprinnelse i Sofis favoritsaga "Rapunzel".Jonas Gardell är aktuell med sin nya "Bara på besök" - en bok som han själv beskriver som "en sorts självbiografi [med] 30 år av bilder och texter från ett liv med böcker, scenföreställningar, filmer, tv-serier och en oavbruten offentlighet."Det visar sig också att Jonas Gradell är ett fan av Harry Potter, och det passar ju bra med anledning av den nya manusboken som bland andra JK Rowling ligger bakom - om just om Harry Potter: "Harry Potter och det fördömda barnet"Programledare är Marie Lundström, och musiken i programmet hittar du HÄR (extern länk till Spotify)

Claire Wikholm, Håkan Nesser och Tone Schunnesson i ett program om hundar, knark, frihet och Bruce Springsteen  

Vi återvänder till Arthur Conan Doyles klassiker "Baskervilles hund" och tittar på djupet på en filosoferande hund. Men pratar också en knarkfylld debutroman. Håkan Nesser har skrivit en bok om sin hund Norton - "Nortons filosofiska betraktelser", som den heter. Och vi undrar hur Håkan vet hur Norton tänker - och hur det känns att vara tvingad att "ta bort" sin hund, och hur det känns att skaffa en ny hund efter det.Vi återvänder och omläser också "Baskervilles Hund" av Arthur Conan Doyle tillsammans med Claire Wikholm, och enas om att det kan vara den hund det är mest synd om i hela världen.Bruce Springsteen, som förvisso mest har skrivit om plågade hundar (hund som blir slagen i "Born in the U.S.A", hund på ett ben i "The Wrestler", och en överkörd hund i "Reason to Believe"), har skrivit sina memoarer - och vi har kikat närmre på den.Och så Sveriges tuffaste debut, som Tone Schunnesson står för, pratar vi om också - tillsammans med Tone. "Tripprapporter" som boken heter, är enligt Tone själv endast 17% självupplevd.Programledare är Marie Lundström - tillbaks från lunginflammationen.

Bolin på Bokmässan ger Jan Guillou, Jennie Abrahamsson och Napolitansk pizza  

Bolin på Bokmässan är Sveriges Radios dagliga podd från Bok- och Bibliotekmässan i Göteborg, som ersätter "Lundströms Bokradio" när Marie Lundström är sjuk. Och i dagens podd hörs artisten Jennie Abrahamsson framföra en fantastisk tolkning av Kate Busch-låten "Babooschka", en låt som drog igång Jennies kreativa lokomotiv. Dessutom spelar hon hennes egna låt "Gemini Gemini".Vi möter också de två största pizzanördarna i norra europa: Ville Ilola och Besmir Balaj som i nio års tid har jagat efter kunskap att kunna göra den perfekta Napoletanska pizzan. Dom hävdar själva att dom inte kan laga mat, men avslöjar ändå att dom gör egen komozarella på sin pizzeria som ligger på en övergiven parkeringsplats utanför Falkenberg. Hela resan, samt recept, har nu blivit boken "Pizza Napoletana".Och sist, men absolut inte minst, möter vi Jan Guillou i ett samtal om hans 21 år gamla bok "En medborgare höjd över varje misstanke", som är den tionde och sista boken i serien om Carl Hamilton - tillika, enligt Bolin på Bokmässan, den absolut bästa i serien.Programledare är Gunnar Bolin

Bolin på Bokmässan med artisten Matti Ollikainen, stjärnkocken Tommy Myllymäki och författaren Christoffer Carlsson  

Lundströms Bokradio är inställt på grund av sjukdom, istället sänds Bolin på Bokmässan från Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg Marie Lundström är fortfarande sjuk, men sakta på bättringsvägen. Men en Bokmässa gick inte att kombinera med lunginflammation. Så istället hörs "Bolin på Bokmässan" med Gunnar Bolin som programledare. Och i dagens program får vi möta Christoffer Carlsson som debuterar som ungdomsboksförfattare efter sex stycken vuxenböcker.Vi möter också stjärnkocken Tommy Myllymäki som berättar om sin nya kokbok "Kött, vilt och fågel"Och dessutom smäktande musik av Matti Ollikainen som både spelar Taube och den egna "När du är på botten"Programledare är Gunnar Bolin

Bolin på Bokmässan möter Jan Guillou och pratar om den svarte amiralen Carl Hamilton  

Bolin på Bokmässan är Sveriges Radios dagliga podd från Bok- och Bibliotekmässan i Göteborg, som ersätter "Lundströms Bokradio", när Marie Lundström är sjuk. I det här poddavsnittet får vi höra Gunnar Bolin och Jan Guillou att gå på djupet med boken "En medborgare höjd över varje misstanke" - som är den tionde och sista boken i serien om kommendörkapten Carl Hamilton, eller "Svarte amiralen" som han kallas i "En medborgare höjd över varje misstanke".Boken kom ut för 21 år sedan, men är fortfarande ruggigt aktuell.

Nudelsoppa och feta buljonger med matdesignern och kokboksförfattaren Tove Nilsson  

"Bolin på Bokmässan" är Sveriges Radios dagliga podd från Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg, med Gunnar Bolin som programledare. Idag gästas podden av Tove Nilsson matdesigner och kokboksförfattare Gunnar Bolin vill gärna kalla den japanska rätten "Ramen" för nudelsoppa. Och får alla rätt av kocken, matdesignern och kokboksförfattaren Tove Nilsson. Det pratas också om vad en egentligen dricker till en riktigt slabbig ramen, och att en kan göra en god kycklingbuljong på bara två timmar.Gunnar Bolin programleder podden "Bolin på Bokmässan", som ersätter Lundströms Bokradio, då Marie Lundström är sjuk.

Petter Alexis Askergren och Sofie Sarenbrant hos "Bolin på Bokmässan".  

"Bolin på Bokmässan" är kulturredaktionens program från Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg, som ersätter "Lundströms Bokradio" när Marie Lundströms är sjuk. I detta avsnitt av podden "Bolin på Bokmässan" hörs Hiphop-sveriges grand old man, Petter Alexis Askergren tillsammans med deckardrottningen Sofie Sarenbrant prata om boken Remix. En bok som bygger på Petters tidigare bok "16 rader", där författare, skribenter, debattörer har tolkat Petters texter. Sofie Sarenbrant har tolkat Petters låt Natt och Dag.Programledare är Gunnar Bolin

Bolin på Bokmässan bjuder på Edith Piaf med Ida Andersson  

Marie Lundströms är sjuk, och Gunnar Bolin ersätter som programledare och med podden och programmet "Bolin på Bokmässan" Här ett poddavsnitt med en av Sveriges främsta Edith Piaf-tolkare: Ida Andersson, som sjunger. Och Lowe Pettersson som spelar piano.Vi får höra om vad som gjorde att Ida valde just Edith Piaf som husgudinna.

Bolin på Bokmässan bjuder på Husmanskost med Stefan Ekengren  

Dagens kock, Stefan Ekengren, besöker Gunnar Bolin i podden "Bolin på Bokmässan och berättar att en INTE behöver frysa laxen innan en gravar den. Och det pratas om ärtsoppa, kålpuddning och pölsa.Häng med i podden "Bolin på Bokmässan", som ersätter Lundströms Bokradio när Marie Lundström är sjuk.

Tommy Myllymäki är dagens kock hos "Bolin på Bokmässan"  

Eftersom Marie Lundströms är sjuk i lunginflammation, så hoppar kollegan Gunnar Bolin in och gör "Bolin på Bokmässan". Hör stjärnkocken Tommy Myllymäki i podden! Njurtapp, en alldeles rykande färsk bok och kryddsmörets förbannelse - några av dom saker som hörs när stjärnkocken Tommy Myllymäki besöker "Bolin på Bokmässan", inspelat just på Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg. Podden är inte Lundströms Bokradio, utan just "Bolin på Bokmässan". Marie Lundström är nämligen sjuk i lunginflammation, och Gunnar Bolin hjälper till att bjuda ut det fantastiska innehållet. Programledare: Gunnar Bolin.

Lundströms Bokradio är inte Lundströms Bokradio, eftersom Marie Lundström är sjuk i lunginflammation.  

Istället hörs Gunnar Bolin i "Bolin på Bokmässan", med författaren Christoffer Carlsson. Det här är inte en Lundströms Bokradio-podd, eftersom Marie Lundström är sjuk i lunginflammation. Istället är det "Bolin på Bokmässan"-podd som bjuder in författaren Christoffer Carlsson. Och vi får höra om varför Christoffer som 11-åring gjorde ett fullständigt bokmanus och skickade in till förlag. Och om hur det kan vara på den yttersta landsbygdsgränsen. Och Gunnar Bolin som enligt Christoffer ställer svåra frågor förklädda till enkla. Lyssna och bedöm! Gunnar Bolin är programledare.

Lundströms Bokradio är inställt, pga sjukdom  

Den här veckan blir det inget Lundströms Bokradio. Programledaren själv, Marie Lundström ligger sjuk i influensan och har gjort så hela veckan. För första gången i programmets historia, blir det därför en inställd spelning.Men som Ulf Lundell en gång sa: en inställd spelning är också en spelning.För istället för Lundströms Bokradio får vi höra ett alldeles fantastisk program om ALMA-pristagaren Meg Rosoff, signerat vår kollega och vän Jenny Aschenbrenner. Mer information om det programmet hittar du HÄR (klicka på länken)Nästa vecka är Lundströms Bokradio tillbaks som vanligt igen - då ifrån Bokmässan i Göteborg.Är du själv på Bokmässan? Kom och säg hej, i så fall! Vi finns i Sveriges Radios monter B:08:40 mellan klockan 12-13 torsdag-lördag. Dessutom en traditionsenlig intervju med Leif GW Persson på lördag klockan 15.30.

Säsongspremiär med Elsie Johansson och Johanna Thydell  

Augustprisvinnaren Johanna Thydell har skrivit en ny bok - "(M)ornitologen", och Elsie Johansson har gjort en självbiografi "Riktiga Elsie". Båda är med i säsongspremiären av Lundströms Bokradio! Det handlar om mammor i Lundströms Bokradio den här veckan. I Johanna Thydells nya bok "(M)ornitologen" om en mamma som stack och sen dyker upp 15 år senare. I Elsie Johanssons självbiografiska "Riktiga Elsie", om en kärleksfull mor, men en mor som gav oro.Vi pratar också fotnoter och kärlek med Johanna, och Elsies självbiografi handlar såklart inte bara om hennes mamma - utan även om Elsie. Och om det pratar vi naturligtvis också.Musiken i programmet hittar du på vår Spotifyspellista - klicka HÄR så kommer du dit. Prenumerera på listan också, så missar du inga låtar vi lägger till!

Sommarspecial om Anne Sexton - av och med Katarina Wikars  

Lundströms Bokradio har sommaruppehåll - men bjuder på finprogram om poeten Anne Sexton signerat Katarina Wikars. Radioproducenten Katarina Wikars ögon glöder när hon talar om sin nyförälskelse i den amerikanska poeten Anne Sexton. Född 1928 i Newton, Massachussets, död 1974.Välkommen att återhöra eller lära känna Anne Sextons omisskännliga röst, i hennes texter och i hennes egna uppläsningar.En människa som i hela sitt liv brottades med psykisk sjukdom, och fick rådet av sin terapeut att pröva skriva poesi.En poet som ogenerat och gärna skrev om otrohet, droger, mens, abort, incest och onani, men som också hämtade inspiration hos Bröderna Grimm eller Bibeln.Hör hennes svenska översättare Jenny Tunedal, poeten Helena Eriksson och lyrikoraklet Göran Sommardal. Uppläsare är Anne-Li Norberg.

Sommarspecial med och av Katarina Vikars: Tröstandarna - om död och liv och saker och saknad  

Vad ska man läsa när någon man älskar är borta och man är ledsen? Kan böcker liksom gator leda en nedåt och bakåt? Är det litteratur i fragment som passar allra bäst? ”Jag vet hur man skapar tystnad. Det går till så här: jag sätter på radion riktigt högt – så stänger jag plötsligt av den och så får jag in tystnaden.”När Marie Lundström har sommaruppehåll, får Bokradion finbesök av Katarina Wikars som gör ett program om tröstandarna. Hon försöker med hjälp av översättaren Ulf Peter Hallberg och Walter Benjamins ”Passagearbetet” rycka tingen närmre. Författaren Anneli Jordahl minns meningar ur Clarice Lispectors postumt utgivna roman i spillror, ”Blåsa liv”. Och så återvänder vi till ”Breven till mamma” av Anne-Marie Berglund och ”Det här är hjärtat” av Bodil Malmsten. Den litauiska essäisten Giedra Radvilaviciute berättar vad det är som gör att vissa texter tränger tillbaka in i minnet. Och just därför får vi också lära känna de äldre kvinnorna Vica och Ivona i ett förfallet hus i Bukarest på åttiotalet, de som likt inga andra har förmåga att befolka ensamheten.

Bokcirkel-final med Plura och Virtanen, Lars Noréns nya diktsamling och sommarläsningstips med Kristina Sandberg  

Nu går bokcirkeln i mål med Ulf Lundells debutroman "Jack", och saknaden känns redan. Men sommaren kommer att bjuda på mer läsning - och vi tipsar om både spänning och New York-realism I den tredje och sista delen av Ulf Lundells debutroman "Jack" ska huvudperson precis till att släppa debutplatta. Han dricker lika mycket som alltid, men det är inte riktigt lika kul längre. Harald dör, 27 år gammal, och Jonny och Linnea gör slut. Jack själv kärar ner sig i Marlena - men det skiter sig det med.Hör Fredrik Virtanen och Plura Jonsson och Marie Lundström i finalen av bokcirkeln om romanen "Jack".Vi träffar också författaren Kristina Sandberg som ger tips på bra sommarläsning: Lucia Berlin's "Handbok för städerskor". Kristina och reporter Anna Tullberg diskuterar novellsamlingen.Marie Lundström har läst Lars Noréns kommande diktsamling och ser en guldfärgad sådan. Och så besöker vi Kaknäs Djurkyrkogård och pratar om Tomas Engströms väderlekstriologi.Musiken som spelas i programmet kan du lyssna på i programmets Spotifyspellista, och den hittas här: Lundströms Bokradios spellistaLundströms Bokradio går nu på sommaruppehåll - och detta är säsongens sista, ordinarie, program. Men varje lördag i sommar, med start den 25:e juni, sänds ett avsnitt av Bokcirkeln. Bokcirkeln hittar du här: BOKCIRKELN

Och Plura va där, och Fredrik Virtanen och Åsa Ericsdotter och i Vietnam - och alla dom andra me  

Vi cirkulerar kring del två av romanen "Jack" i bokcirkeln, tillsammans med Plura och Fredrik Virtanen. Och vi besöker Vietnams boss-feminist. Och får en inblick i fettfritt samhälle I Ulf Lundells låt Sextiosju, sextiosju sjunger han "och Jonny va där och Mona och Mysan och Ben/ och alla dom andra me". Det är en ypperlig text att travestera en dag som denna!Artisten, konstnären, TV-kocken, författaren, sångaren Plura Jonsson tillsammans med journalisten, krönikören, programledaren Fredrik Virtanen ger sig i kast med del två av Ulf Lundells debutroman "Jack" i Bokcirkeln, tillsammans med bokcirkelledare Marie Lundström. Och den här gången är det en dagboksdel vi möter i romanen: Jack skriver dagbok - och det är kvinnor och kompisar och ett kollektiv i Skärblacka utanför Norrköping och sura besök hos morsan och farsan i Värmdö och längtan efter Sonja.Häng med! Här finns alla läsanvisningar, och här finns en direktlänk till Bokcirkelns egna hemsida.Vi följer också med Marie till Vietnam, där vi får träffa Vietnams boss-feminist (enligt egen utsago) - Trang Ha. Trang Ha säljer dessutom böcker som ingen annan i Vietnam, och kan få upp till 2 miljoner visningar av sina facebookinlägg.Dessutom får vi äran att träffa Åsa Ericsdotter, som tidigare i sin karriär har skrivit prosalyriska böcker om krångliga kärleksrelationer. Nu i sommar kommer hennes spännings- och skräckdebut ut. Den heter Epidemin och beskriver ett Sverige där "Hälsopartiet" får makten över riksdag och hamnar i regering och subventionerar fettsugningar och gör magsäckskrympningar på - enligt deras måttstock - alldeles för feta barn. Och det kommer inte att sluta där...

0:00/0:00
Video player is in betaClose