Lundströms Bokradio

Lundströms Bokradio

Sweden

Veckomagasin med Marie Lundström. Här får du författarmöten, lästips och litterära reportage från Sverige och hela världen. Den klassiska Bokcirkeln är också med på ett hörn. Lundströms Bokradio är ett program om både romaner, dikter och vardagens poesi. Läsa är silver, lyssna är guld.

Episodes

Ett helt program om den ryske succéförfattaren Dmitrij Gluchovskij!  

Ryske Dmitrij Gluchovskij ligger bakom en av de mest sålda science fiction-romanerna genom alla tider, i Sverige - "Metro 2033". Kulturredaktionens Fredrik Wadström tecknar här författarens porträtt. Dmitrij Gluchovskij är en 37-årig journalist och författare, bosatt i Moskva. Genom åren har kulturredaktionens Fredrik Wadström träffat och pratat med Dmitrij ett antal gånger - alldeles nyss under ett av Dmitrij Gluchovskijs Stockholmsbesök.Så, varsågoda: ett program där vi naturligtvis hör om Dmitrij Gluchovskijs allra senaste bok på svenska, "Future", men även om tillkomsten av den. Vi får också återblickar och samtal från Fredrik Wadström och Dmitrij Gluchovskijs tidigare möten. Vi hör om ett nytt sätt att författa en bok och publicera boken. Och mycket, mycket mer.Kort skrivet: här får vi får möta Dmitrij Gluchovskij i helfigur.

Inte varit längre norrut än till Gävle, det är fan inget att skryta, tycker Frida Hyvönen.  

En kråka kommer till en familj i sorgeskrud, och så är Frida Hyvönen här och berättar om sina stadsskildringar. Säsongsavslutning i Lundströms! Vi bjuder på julklappar, musik och ett brittisk stjärnskott som kommer hit!I Max Porters nya bok "Sorgen bär fjäderskurd" så landar en kråka på fönsterblecket mitt i djupaste sorg i en familj. Mamman har dött, och kvar står en pappa och två små barn. Men vad är det för kråka, egentligen? Marie och Max reder ut.Och så kommer musikern Frida Hyvönen hit. Tidigare i höst släppte Hyvönen albumet "Kvinnor och barn", och nu är hon med i Lundströms och pratar om sitt sätt att beskriva städer, att beskriva Stockholm.Lundströms är tillbaka i slutet av januari. Nu tar vi jullov, och tackar å det varmaste för alla fina ord och mejl vi fått från er i höst, kära lyssnare. Det är så fint!För att lyssna på alla låtar som varit med i programmet, så klicka HÄR. Då kommer du till vår Spotify-lista.

Med en ny blick på årets nobelpristagare i litteratur, Bob Dylan.  

Glamour och genier! Ja, på lördag det dags för nobelfesten där bland annat nobelpriset i litteratur delas ut. Mikael Timm gör ett specialprogram om Bob Dylan. Tidigare i höst gjorde vi på Lundströms ett nobelspecial där vi lät musiker och skådespelare tolka årets nobelpristagare, Bob Dylan. Nu tar vår kollega Mikael Timm över stafettpinnen och gör ett helt program om Dylan, men nu med en annan blick. Det blir genom Dylans röst som vi får följa honom och hans poetiska och musikaliska liv. Istället för att ta avstamp i datum eller årtal är det hans röst som står i centrum, och låter oss lära känna honom på ett nytt sätt.Skådespelaren Björn Granath läser också ur Dylans självbiografi som så enkelt just efter ”Memoarer, del 1”.För att lyssna på de låtar som är med i programmet kan du gå in på Lundströms egen spotify-lista genom att klicka HÄR.Här under ligger en länk om du vill återuppleva Lundströms nobelspecial från tidigare i höst bland andra Sara Danius, Tomas Andersson Wij och Sara Ridel.

Vi träffar Helena von Zweigbergk och Karolina Ramqvist - och funderar på tryck i textrader när döden är nära.  

Vem är en person som skriver? Det pratar vi om tillsammans med Karolina Ramqvist, och så är Helena von Zweigbergk här med en ny bok om relationer mellan mor och dotter. "Det är inte som författare jag skriver det här - medan jag skriver, skriver jag. Författare kommer efteråt. Under skrivandet är jag en som skriver, var och en som skriver är det - var för sig." Med det citatet ur Bodil Malmstens bok "Så gör jag" börjar Karolina Ramqvists essäbok "Det är natten." Boken är kort, 85 sidor, och handlar om hur det är att vara en skrivande människa. Svårigheter, problem, krav. Men också om vad som är enkelt, var njutningen finns, vad som berör.På lördag kommer Karolina Ramqvist hit, och det blir ett samtal om författarrollen och konsten och svårigheten i att prata om det skrivna ordet.Och så är Helena von Zweigbergk här med en ny bok. "De behövande" heter den, lite längre än en novell, lite kortare än en roman. En vuxen dotter och en mor försöker närma sig varandra, bli så nära som de var när dottern var barn.Och så återvänder vi till förra veckan, och en fråga vi då lyfte om tryck i textrader när döden är nära. Det är något speciellt med texter som skrivs när den som skriver vet att döden inte är långt borta. Om du tänker på någon sådan textrad, musik, lyrik, skönlitteratur - så berätta gärna!Klicka HÄR för att komma till Lundströms spotify-lista. Med låtar som alla varit med i programmet.

Sista delen av bokcirkeln är här! Vi läser Henrik Tikkanens bok och frågar oss vad det är för kärlek som han beskriver.  

Bokcirkeln läser Henrik Tikkanens bok, och så träffar vi författaren Sema Kaygusuz i Istanbul och går på poesiklubb i New York. Tillsammans den forne finansministern Kjell-Olof Feldt och aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg läser vi Henrik Tikkanens bok Mariegatan 26 Kronohagen. Hur ser Henriks bild ut av Märtas och hans äktenskap? Vad är det för kärlek som träder fram? Vi läser hela boken, från första till sista sidan. Läs gärna med oss!Och så åker vi till Istanbul, och träffar författaren Sema Kaygusuz. Och till New York, till en av stadens äldsta poesiklubbar.Klicka HÄR för att komma till Lundströms egen Spotify-lista.Idag med två nya låtar!

Vi möts på sista sidan i "Århundradets kärlekssaga", och så kommer Fredrik Backman hit med sin nya roman.  

 I andra delen av bokcirkeln läser vi sista delarna av Märta Tikkanens bok "Århundradets kärlekssaga" tillsammans med Åsa Linderborg och Kjell-Olof Feldt. Hade Märta och Henrik Tikkanens kärlek verkligen överlevt om han hade blivit nykter? Det bland andra är frågor vi ställer oss i del två av bokcirkeln om Märta Tikkanens bok "Århundradets kärlekssaga." Vi läser tillsammans med aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, och den förra finansministern Kjell-Olof Feldt. Och Er såklart, alla lyssnare! Läs från och med sidan 80, fram till sista sidan. Så möts vi där!Och så kommer författaren Fredrik Backman hit med sin nya roman "Björnstad" i näven. "Björnstad" är en berättelse om manlighet och gruppdynamik, och vad ett hockeylag och en sport kan betyda för en svensk småstad och dess invånare.

Premiär! Bokcirkeln läser "Århundradets kärlekssaga" av Märta Tikkanen.  

Åsa Linderborg, Kjell-Olof Feldt och såklart Marie drar igång vinterns bokcirkel, och frågar sig bland annat vad som gör att man stannar kvar, fast att man vet att man borde gå. Tillsammans med Åsa Linderborg och Kjell-Olof Feldt läser vi  Märta Tikkanens bok ”Århundradets kärlekssaga” om hennes relation med maken Henrik Tikkanen. En historia som började som en kärleksaffär i korridorerna på jobbet, men när boken börjar har blivit ett äktenskap fyllt av disk, barn och alkoholmissbruk.  Och så kommer Lina Wolf hit, med sin Augustprisnominerade roman "De polyglotta älskarna." En roman om maktbalansen i kärleken, och Ellinor som träffar mannen Calisto och både hat, äckel och åtrå inträffar. Och så en helt annan sak. På måndag är det en så kallas "supermåne", en måne som är så nära jorden som den har varit på väldigt, väldigt länge.Bland poeter och musiker är månen en favorit, så vi bestämde oss för att lyssna, prata, och fundera: vad är egentligen månens plats i litteraturen, lyriken och musiken? Missa inte att följa oss på Spotify - nya låtar varje vecka! Klicka på länken nedan!

Jim Harrison - bullrig, finstämd och motsägelsefull poet. Ett höstlovsspecial  av Mikael Timm!  

Den här veckan tar Lundströms Bokradio höstlov, eller läslov som det så passande numera heter. Istället sänds ett spännande program om den amerikanska författaren Jim Harrison. Den amerikanske författaren Jim Harrison avled i våras, bokstavligen med pennan i handen, i färd med att skriva en dikt. I sitt hemland USA var Jim Harrison närmast kultförklarad, känd både för sin poesi och sina korta romaner. Men i Sverige är det inte många som hört talas om honom. Tillsammans med vår kollega Mikael Timm möter vi den hårt arbetande, drickande, bullrig, finstämd och motsägelsefulle författaren, Jim Harrison.

Komplicerad moderskärlek, och så två internationella författare som besöker Stockholm och Lundströms bokradio.  

Ensamhetens styrka och svaghet i Linn Ullmans nya roman, amerikanskt uppror när vi möter Jamaica Kincaid och så träffar vi den japanska poeten Hiromi Itō. "Att se, att minnas, att begripa."Så lyder första meningen i Linn Ullmans nya roman "De oroliga." Berättelsen är en genreöverskridande roman som pendlar mellan fiktion och självbiografi. Om en flickas barndom, stark kärlek, ensamhet, och hur det var att växa upp med Ingmar Bergman som pappa och Liv Ullman som mamma. Det blir ett samtal om bland annat ensamhetens stryka, komplicerad moderskärlek och de ljudinspelningar som hon gjorde med sin pappa Ingmar Bergman innan han dog.I helgen drar även Stockholm Literature festival igång. Vi träffar den amerikanska författaren Jamaica Kincaid. Och så är den japanska poeten Hiromi Itō här och berättar om sin diktsamling "Gratulerar till din förgörelse".Musiken som spelas i programmet hittar du på vår egna Spotify-spellista, dit når du enklast genom att följa nedan externa länk! Om du vill kan du också prenumerera på listan (gratis, såklart), så får du alltid veta när vi lägger till mer ny musik från programmet.

Familjer på fall i två nya romaner, och så en dikt och tre frågor till en poet.  

Tystnad och tal i romanens värld, intim kärlek som går sönder och så träffar vi poeten Mattias Alkberg som är här med ny diktsamling. Linda Boström Knausgård är här med en ny roman, "Välkommen till Amerika." I en tyst lägenhet bor familj - en pojke, mamma och flicka. En gång fanns det en pappa också, men han är borta nu. Flickan har slutat att prata, men mamman pratar desto mer. Vi frågar oss vad makten i talet ligger, och var gränsen mellan kärlek och längtan egentligen går? Och så kommer författaren Geir Gulliksen till studion. I hans nya roman "Berättelser om ett äktenskap" får vi följa ett kärlekspar från att de möts för första gången, på en läkarmottagning i en norsk småstad, till att de till slut skiljs åt. Hur är det att skriva så intimt om kärlek, undrar vi. Och inte nog med det! Musikern och poeten Mattias Alkberg är också här och läser en dikt ut sin nya diktsamling "Ön." Musiken som spelas i programmet hittar du i vår egna Spotifyspellista! Prenumerera (gratis, såklart) så missar du aldrig när vi lägger till nya låtar från programmet, eller lyssna bara utan att prenumerera! Här är länk till spellistan:

Musiker, poet, nobelpristagare! Ett nobelspecial om Bob Dylan.  

I veckans program kliver vi in i Bob Dylans värld. Tillsammans med skådespelarna Sofia Pekkari, Hannes Meidal och pianisten Erland von Heijne. Vi smakar, känner, pratar och lyssnar på Dylans texter. Dessutom är Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius här och berättar om hur akademien har tänkt när de belönat en poet som är kändast för sina låtar. Vad är skillnaden mellan poesi och låttexter? Finns den, och i sådana fall hur? Även artisterna Tomas Andersson Wij, Sara Riedel och Viktor Skokic är gäster och tolkar, helt nytt och unikt, Bob Dylans sånger. Och programledare är såklart Marie Lundström!

Musiker, poet, nobelpristagare! Ett nobelspecial om Bob Dylan.  

I veckans program kliver vi in i Bob Dylans värld. Tillsammans med skådespelarna Sofia Pekkari, Hannes Meidal och pianisten Erland von Heijne. Vi smakar, känner, pratar och lyssnar på Dylans texter. Dessutom är Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius här och berättar om hur akademien har tänkt när de belönat en poet som är kändast för sina låtar. Vad är skillnaden mellan poesi och låttexter? Finns den, och i sådana fall hur?Även artisterna Tomas Andersson Wij, Sara Riedel och Viktor Skokic är gäster och tolkar, helt nytt och unikt, Bob Dylans sånger.Och programledare är såklart Marie Lundström!

Jonas Gardell, Sofi Oksanen och Maria Antas  

Vi pratar hår med Maria Antas och Sofi Oksanen. Och om 30 år i det publikas tjänst med Jonas Gardell. Maria Antas har skrivit en bok som heter just "Hår", där en av de centrala frågorna är: varför måste kvinnor för att upplevas som vackra och sexiga ha långt hår?Och håret är också en huvudingrediens i Sofi Oksanens nya bok "Norma", en berättelse som har sin upprinnelse i Sofis favoritsaga "Rapunzel".Jonas Gardell är aktuell med sin nya "Bara på besök" - en bok som han själv beskriver som "en sorts självbiografi [med] 30 år av bilder och texter från ett liv med böcker, scenföreställningar, filmer, tv-serier och en oavbruten offentlighet."Det visar sig också att Jonas Gradell är ett fan av Harry Potter, och det passar ju bra med anledning av den nya manusboken som bland andra JK Rowling ligger bakom - om just om Harry Potter: "Harry Potter och det fördömda barnet"Programledare är Marie Lundström, och musiken i programmet hittar du HÄR (extern länk till Spotify)

Claire Wikholm, Håkan Nesser och Tone Schunnesson i ett program om hundar, knark, frihet och Bruce Springsteen  

Vi återvänder till Arthur Conan Doyles klassiker "Baskervilles hund" och tittar på djupet på en filosoferande hund. Men pratar också en knarkfylld debutroman. Håkan Nesser har skrivit en bok om sin hund Norton - "Nortons filosofiska betraktelser", som den heter. Och vi undrar hur Håkan vet hur Norton tänker - och hur det känns att vara tvingad att "ta bort" sin hund, och hur det känns att skaffa en ny hund efter det. Vi återvänder och omläser också "Baskervilles Hund" av Arthur Conan Doyle tillsammans med Claire Wikholm, och enas om att det kan vara den hund det är mest synd om i hela världen. Bruce Springsteen, som förvisso mest har skrivit om plågade hundar (hund som blir slagen i "Born in the U.S.A", hund på ett ben i "The Wrestler", och en överkörd hund i "Reason to Believe"), har skrivit sina memoarer - och vi har kikat närmre på den. Och så Sveriges tuffaste debut, som Tone Schunnesson står för, pratar vi om också - tillsammans med Tone. "Tripprapporter" som boken heter, är enligt Tone själv endast 17% självupplevd. Programledare är Marie Lundström - tillbaks från lunginflammationen.

Bolin på Bokmässan ger Jan Guillou, Jennie Abrahamsson och Napolitansk pizza  

Bolin på Bokmässan är Sveriges Radios dagliga podd från Bok- och Bibliotekmässan i Göteborg, som ersätter "Lundströms Bokradio" när Marie Lundström är sjuk. Och i dagens podd hörs artisten Jennie Abrahamsson framföra en fantastisk tolkning av Kate Busch-låten "Babooschka", en låt som drog igång Jennies kreativa lokomotiv. Dessutom spelar hon hennes egna låt "Gemini Gemini".Vi möter också de två största pizzanördarna i norra europa: Ville Ilola och Besmir Balaj som i nio års tid har jagat efter kunskap att kunna göra den perfekta Napoletanska pizzan. Dom hävdar själva att dom inte kan laga mat, men avslöjar ändå att dom gör egen komozarella på sin pizzeria som ligger på en övergiven parkeringsplats utanför Falkenberg. Hela resan, samt recept, har nu blivit boken "Pizza Napoletana".Och sist, men absolut inte minst, möter vi Jan Guillou i ett samtal om hans 21 år gamla bok "En medborgare höjd över varje misstanke", som är den tionde och sista boken i serien om Carl Hamilton - tillika, enligt Bolin på Bokmässan, den absolut bästa i serien.Programledare är Gunnar Bolin

Bolin på Bokmässan med artisten Matti Ollikainen, stjärnkocken Tommy Myllymäki och författaren Christoffer Carlsson  

Lundströms Bokradio är inställt på grund av sjukdom, istället sänds Bolin på Bokmässan från Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg Marie Lundström är fortfarande sjuk, men sakta på bättringsvägen. Men en Bokmässa gick inte att kombinera med lunginflammation. Så istället hörs "Bolin på Bokmässan" med Gunnar Bolin som programledare. Och i dagens program får vi möta Christoffer Carlsson som debuterar som ungdomsboksförfattare efter sex stycken vuxenböcker.Vi möter också stjärnkocken Tommy Myllymäki som berättar om sin nya kokbok "Kött, vilt och fågel"Och dessutom smäktande musik av Matti Ollikainen som både spelar Taube och den egna "När du är på botten"Programledare är Gunnar Bolin

Bolin på Bokmässan möter Jan Guillou och pratar om den svarte amiralen Carl Hamilton  

Bolin på Bokmässan är Sveriges Radios dagliga podd från Bok- och Bibliotekmässan i Göteborg, som ersätter "Lundströms Bokradio", när Marie Lundström är sjuk. I det här poddavsnittet får vi höra Gunnar Bolin och Jan Guillou att gå på djupet med boken "En medborgare höjd över varje misstanke" - som är den tionde och sista boken i serien om kommendörkapten Carl Hamilton, eller "Svarte amiralen" som han kallas i "En medborgare höjd över varje misstanke".Boken kom ut för 21 år sedan, men är fortfarande ruggigt aktuell.

Nudelsoppa och feta buljonger med matdesignern och kokboksförfattaren Tove Nilsson  

"Bolin på Bokmässan" är Sveriges Radios dagliga podd från Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg, med Gunnar Bolin som programledare. Idag gästas podden av Tove Nilsson matdesigner och kokboksförfattare Gunnar Bolin vill gärna kalla den japanska rätten "Ramen" för nudelsoppa. Och får alla rätt av kocken, matdesignern och kokboksförfattaren Tove Nilsson. Det pratas också om vad en egentligen dricker till en riktigt slabbig ramen, och att en kan göra en god kycklingbuljong på bara två timmar.Gunnar Bolin programleder podden "Bolin på Bokmässan", som ersätter Lundströms Bokradio, då Marie Lundström är sjuk.

Petter Alexis Askergren och Sofie Sarenbrant hos "Bolin på Bokmässan".  

"Bolin på Bokmässan" är kulturredaktionens program från Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg, som ersätter "Lundströms Bokradio" när Marie Lundströms är sjuk. I detta avsnitt av podden "Bolin på Bokmässan" hörs Hiphop-sveriges grand old man, Petter Alexis Askergren tillsammans med deckardrottningen Sofie Sarenbrant prata om boken Remix. En bok som bygger på Petters tidigare bok "16 rader", där författare, skribenter, debattörer har tolkat Petters texter. Sofie Sarenbrant har tolkat Petters låt Natt och Dag.Programledare är Gunnar Bolin

Bolin på Bokmässan bjuder på Edith Piaf med Ida Andersson  

Marie Lundströms är sjuk, och Gunnar Bolin ersätter som programledare och med podden och programmet "Bolin på Bokmässan" Här ett poddavsnitt med en av Sveriges främsta Edith Piaf-tolkare: Ida Andersson, som sjunger. Och Lowe Pettersson som spelar piano.Vi får höra om vad som gjorde att Ida valde just Edith Piaf som husgudinna.

0:00/0:00
Video player is in betaClose