Lundströms Bokradio

Lundströms Bokradio

Sweden

Veckomagasin med Marie Lundström. Här får du författarmöten, lästips och litterära reportage från Sverige och hela världen. Den klassiska Bokcirkeln är också med på ett hörn. Lundströms Bokradio är ett program om både romaner, dikter och vardagens poesi. Läsa är silver, lyssna är guld.

Episodes

Vårens första bokcirkel är här! Vi läser Elena Ferrante tillsammans med Helena von Zweigbergk och Henrik Hjelt  

Följ med från början i bokcirkeln om Elena Ferrante. Och den här gången behöver du inte läsa allt - tillsammans med Radioföljetongen kan du också LYSSNA på bok! En ny omgång av bokcirkeln är här! Vi läser Elena Ferrantes tre böcker som finns på svenska. Tre böcker, tre veckor. Bokcirkeldeltagare är de stora H:na - Henrik Hjelt och Helena von Zweigbergk. Bokcirkelledare är som alltid Marie Lundström! Tillsammans med vårt systerprogram Radioföljetongen kan vi till den här omgångens bokcirkel också erbjuda lyssning av bok - den första "Min fantastiska vännnina" finns redan nu att lyssna till med inläsning av Gunilla Nyroos. Klicka HÄR (eller i länken längst ner) för att komma till Radioföljetongen. ”Min fantastiska väninna” (som vi lyssnar/ läser till den 25/3) ”Hennes nya namn” (som vi bokcirkulerar kring den 1/4) ”Den som stannar, den som går” (som vi reder ut den 8/4). Och så träffar vi den amerikanska författaren Lelise Jamison, här med boken "Gingarderoben." Om empati, smärta och hur kvinnor i en familj formar varandra. All musik som varit med i Lundströms Bokradio hittar du på vår spotify-lista. Klicka HÄR för att komma till den.

Vi är i Umeå på litteraturfestival!  

Denna veckan sänder vi från Umeå, och litteraturfestivalen där. Det blir poesi på spanska, engelska och svenska, och livemusik! Klockan 15-16 så spelar vi in veckans program mitt i Umeå. Kom och ta en dryck, titta på när radio blir till, möt Marie Lundström och våra gäster. Mer information och event hittar du på vår facebook-sida. Klicka HÄR för att komma dit. På scen står poeterna Kayo Chingonyi och Gloria Gervitz, och så blir det livemusik med bandet Glesbygd'n. Och som vanligt sänds Lundströms på lördag morgon!

Tre berättelser, alla där mamma dör  

Edward St Aubyn är här, vi talar om sorgens kraft och hämnd. Så kommer poeten Lisa Zetterdahl hit, och Sven Teglund, med sin mor Siri Johanssons poetiska dagboksanteckningar. Böckerna om Patrick Melrose skrivna av författaren Edward St Aubyn beskriver en ung pojkes uppväxt i engelsk överklass, på franska ägor. Redan som barn utsätts Patrick för sexuella övergrepp av sin pappa, David Melrose. Som tjugoåring tar han nästan sitt liv, djupt inne i ett drogberoende. På lördag är Edward st Aubyn här, och vi pratar om gränsen mellan fiktion och verklighet, sorg och hämnd och hur han nu har tagit makten över sin far, eftersom han nu bara är en karaktär i romanerna. Så kommer Lisa Zetterdahl hit och läser tre korta dikter ur antologin "Ingen rök utan mareld", en del av Blå Blixt serien. Nästa vecka drar litteraturfestivalen Littfest igång i Umeå, men vi tjuvstartar redan nu och pratar med Sven Teglund som satt ihop med bok med sin mor Siri Johanssons poetiska dagboksanteckningar. Boken heter "Ensamheten värst", och är en berättelse om livets som hemmafru i ångermanländska bruksorten Husum. Alla låtar som har varit med i Lundströms hittar du på vår egen spotify-lista. Klicka HÄR för att komma till den.

Jenny Diski – den motvilliga resenären  

Lundströms tar denna veckan sportlov, men vår eminenta kollega Katarina Wikars gör ett program om författaren Jenny Diski. Avmätt humor. Intensiv själviakttagelse. Knivskarp page. Förra året dog den brittiska författaren Jenny Diski 69 år gammal. Om hon så inte uppfann hybridgenren självbiografi och reseskildring så tillförde hon den en välbehövlig dos negativt tänkande. Sällan har väl en resenär varit så motvillig, att resa tusentals mil bort bara för att återigen kunna vara stilla någon annanstans. Som till Antarktis i ”På tunn is”, eller i rökkupé genom USA i ”Främling på tåg”. Och hon blir intressant nog aldrig kokett, kanske för att utanförskapet för henne var en överlevnadsstrategi, tidigt utkastad hemifrån av fullständigt inkapabla föräldrar. I ”Den sista resan” varvar hon sin dagbok om cancerbehandlingarna och den förestående döden med minnena från tiden som fosterbarn hos Doris Lessing på 60-talet, en komplicerad relation som kantig löpte över femtio år. Katarina Wikars träffar bl. a litteraturvetaren Birgitta Holm och reseskribenten Anders Mathlein för att diskutera Diski. Att bli ignorerad av djur på deras eget territorium är en obeskrivlig ära - om elefanterna i ”Allt jag inte vet om djur”. Det enda trygga avståndet till ens hem är det mycket stora – ur ”Den motvilliga resenären”.

De kommer drunkna i sina mödrars tårar  

Johannes Anyuru är här med en ny roman, och så berättar debutanten Agnes Lidbeck varför hon är väldigt lite som sin huvudkaraktär, Anna. Ett attentat mot en bokhandel i centrala Göteborg, i Daesh, terrorgruppen IS, namn. En flicka och två män som utför dådet. Hon ska filma så att alla kan se vad som sker, men känner att något är väldigt fel. Så börjar Johannes Anyurus nya roman. "De kommer drunkna i sina mödrars tårar", som boken heter. Och så kommer Agnes Lidbeck hit, med sin bok "Finna sig." Om Anna som är mamma och gift med Jens. Hon som önskar att livet vore annorlunda, men egentligen aldrig bett om det. Hon har funnit sig, helt enkelt. Alla låtar som varit med i Lundströms hittar du på vår egen spotify-lista. Klicka HÄR för att komma till den.

Vi tar och ringer ett samtal till Kanada!  

Denise Rudberg och Katarina Wennstam är här och pratar karaktär, Daniel Boyacioglu har skrivit en dikt enkom för Lundströms och vi ringer upp Lise Tremblay i Quebec. Hur föds en karaktär? Vilka byggstenar krävs, egentligen? Den här veckan kommer författarna Denise Rudberg och Katarina Wennstam till Lundströms första skrivarskola! Vi tar två experter till hjälp och drar helt enkelt igång: Hur bygger man egentligen en bra karaktär? Så ringer vi upp den fransk-kanadensiska författaren Lise Tremblay, här med boken "Huset på Saint Pauls väg", om en mor och en dotter. Och så kommer poeten Daniel Boyacioglu hit, med en nyskriven dit, unikt till Lundströms. Vad gör ni när språket inte längre räcker till för att beskriva allt? Kanske har vi snart ett svar. All musik som varit med i Lundströms hittar du på vår egen spotify-lista. Klicka HÄR för att komma till den.

Där framtiden och dåtiden möts  

Vi tar tag i framtiden, och blickar samtidigt bakåt i tiden. Denna veckan är Lo Dagerman här och spanar tillbaka i historien, och Mikael Berglund - med en framtidskikare i hand. Mikael Berglunds nya bok "Smekmånader", utspelar sig i ett kargt landskap, långt norrut där land och hav är lika mäktiga. En hög betongmur har rests i Bottenviken, och hindrar all mänsklig framfart mellan Sverige och Finland. Maija och Viktor är ett nygift par, ingen av dem vet riktigt hur eller varför de gift sig, men när boken börjar har de skickats till en ö i Bottenviken, med ett uppdrag: bevaka gränsen. På lördag är Mikael Berglund här, och berättar varför hans roman egentligen är en tomatsoppa utan kryddor. Och så kommer Lo Dagerman hit, som tillsammans med den amerikanska författaren Nancy Pick skrivit boken "Skuggorna vi bär på." Boken är en undersökande berättelse i det förflutna. År 1947 gav Stig Dagerman ut en pjäs som hette "Skuggan av Mart", baserad på Etta Federn, en kvinna han mött i Paris. Ett brutalt drama med en hemsk modersgestalt. Ungefär 60 år senare kontaktas Stigs dotter, Lo Dagerman av Nancy Pick. En släkting till Etta Federn. Tillsammans ger de sig ut på en resa, för att försöka nära sig det förflutna. Lundströms Bokradio har en egen spotify-lista med alla låtar som varit med i programmet! Klicka HÄR för att komma till den.

Vi vänder hem med Yaa Gyasi, och så leder oss Andreas Cervenka rätt i bankernas värld.  

En släktkrönika om slavhandelns konsekvenser - i 1700-talets Ghana fram tills idag. Och så får vi hjälp med frågan: vad gör egentligen en bank? Författaren Yaa Gyasi är född i Ghana, uppvuxen i södra USA och är nu här med sin debutroman "Vända hem". Boken är en berättelse som löper över generationer, från 1700-talets Ghana där britterna bedriver grym slavhandel till dagens USA. Romanen är en uppgörelse med slaveriets konsekvenser, idag och då. Nu är hon här, med i Lundströms! Och så kommer författaren och ekonomijournalisten Andreas Cervenka hit. Med boken "Vad gör en bank?" leder han oss varsamt i annars så svårnavigerade korridorer, med hjälp av humor, metaforer och kunskap. Så tar vi oss även an ordet "Plötsligt". Fint eller fult, onödigt eller nödvändigt för spänning? Meningarna går isär, och bestämde oss för att ringa upp en som faktiskt har koll... Klicka HÄR för att komma till Lundströms spotify-lista. Med alla låtar som har varit med i programmet.

Säsongspremiär! Han Kang på besök från Sydkorea, Linus de faire om Beirut och så en burk kikärtor.  

Äntligen, äntligen så är Lundströms tillbaka - och denna veckan så står mat och litteratur på menyn. Och tro det eller ej, så spelar en burk kikärtor stor roll. Vårens första debutant är här! Linus de Faire heter han, bosatt i Amman i Jordanien men skriver på svenska. "Boken om Yousef" är hans debut, och handlar om Yousef, en ung palestinier som sitter fängslad i Beirut. Yousef är anklagad för att ha begått mordet på Libanons premiärminister Rafiq Hariri. Med röd penna skriver han sin självbiografi i sin isoleringscell om sitt liv. Men snart uppstår frågan - vad, och vem, kan vi lita på? Och så kommer den sydkoreanska författaren Han Kang hit! Hon är aktuell med den prisbelönta boken "Vegetarianen", om en tystlåten hemmafru i Sydkorea som en dag bestämmer sig för att sluta äta kött. Det visar sig vara ett beslut som sätter mycket mer i rullning än vad någon hade kunnat tro. Och inte nog med det! Vi tar även en titt på maten, mackorna, kakorna, fikandet - i Enid Blytons barndeckare "Fem på nya äventyr." Vilken roll spelar egentligen maten i litteraturen? Vi på Lundströms har vår egen spotifylista, där de allra flesta låtar som varit med i programmet finns. För att lyssna på den klickar du HÄR.

Ett helt program om den ryske succéförfattaren Dmitrij Gluchovskij!  

Ryske Dmitrij Gluchovskij ligger bakom en av de mest sålda science fiction-romanerna genom alla tider, i Sverige - "Metro 2033". Kulturredaktionens Fredrik Wadström tecknar här författarens porträtt. Dmitrij Gluchovskij är en 37-årig journalist och författare, bosatt i Moskva. Genom åren har kulturredaktionens Fredrik Wadström träffat och pratat med Dmitrij ett antal gånger - alldeles nyss under ett av Dmitrij Gluchovskijs Stockholmsbesök.Så, varsågoda: ett program där vi naturligtvis hör om Dmitrij Gluchovskijs allra senaste bok på svenska, "Future", men även om tillkomsten av den. Vi får också återblickar och samtal från Fredrik Wadström och Dmitrij Gluchovskijs tidigare möten. Vi hör om ett nytt sätt att författa en bok och publicera boken. Och mycket, mycket mer.Kort skrivet: här får vi får möta Dmitrij Gluchovskij i helfigur.

Inte varit längre norrut än till Gävle, det är fan inget att skryta, tycker Frida Hyvönen.  

En kråka kommer till en familj i sorgeskrud, och så är Frida Hyvönen här och berättar om sina stadsskildringar. Säsongsavslutning i Lundströms! Vi bjuder på julklappar, musik och ett brittisk stjärnskott som kommer hit!I Max Porters nya bok "Sorgen bär fjäderskurd" så landar en kråka på fönsterblecket mitt i djupaste sorg i en familj. Mamman har dött, och kvar står en pappa och två små barn. Men vad är det för kråka, egentligen? Marie och Max reder ut.Och så kommer musikern Frida Hyvönen hit. Tidigare i höst släppte Hyvönen albumet "Kvinnor och barn", och nu är hon med i Lundströms och pratar om sitt sätt att beskriva städer, att beskriva Stockholm.Lundströms är tillbaka i slutet av januari. Nu tar vi jullov, och tackar å det varmaste för alla fina ord och mejl vi fått från er i höst, kära lyssnare. Det är så fint!För att lyssna på alla låtar som varit med i programmet, så klicka HÄR. Då kommer du till vår Spotify-lista.

Med en ny blick på årets nobelpristagare i litteratur, Bob Dylan.  

Glamour och genier! Ja, på lördag det dags för nobelfesten där bland annat nobelpriset i litteratur delas ut. Mikael Timm gör ett specialprogram om Bob Dylan. Tidigare i höst gjorde vi på Lundströms ett nobelspecial där vi lät musiker och skådespelare tolka årets nobelpristagare, Bob Dylan. Nu tar vår kollega Mikael Timm över stafettpinnen och gör ett helt program om Dylan, men nu med en annan blick. Det blir genom Dylans röst som vi får följa honom och hans poetiska och musikaliska liv. Istället för att ta avstamp i datum eller årtal är det hans röst som står i centrum, och låter oss lära känna honom på ett nytt sätt.Skådespelaren Björn Granath läser också ur Dylans självbiografi som så enkelt just efter ”Memoarer, del 1”.För att lyssna på de låtar som är med i programmet kan du gå in på Lundströms egen spotify-lista genom att klicka HÄR.Här under ligger en länk om du vill återuppleva Lundströms nobelspecial från tidigare i höst bland andra Sara Danius, Tomas Andersson Wij och Sara Ridel.

Vi träffar Helena von Zweigbergk och Karolina Ramqvist - och funderar på tryck i textrader när döden är nära.  

Vem är en person som skriver? Det pratar vi om tillsammans med Karolina Ramqvist, och så är Helena von Zweigbergk här med en ny bok om relationer mellan mor och dotter. "Det är inte som författare jag skriver det här - medan jag skriver, skriver jag. Författare kommer efteråt. Under skrivandet är jag en som skriver, var och en som skriver är det - var för sig." Med det citatet ur Bodil Malmstens bok "Så gör jag" börjar Karolina Ramqvists essäbok "Det är natten." Boken är kort, 85 sidor, och handlar om hur det är att vara en skrivande människa. Svårigheter, problem, krav. Men också om vad som är enkelt, var njutningen finns, vad som berör.På lördag kommer Karolina Ramqvist hit, och det blir ett samtal om författarrollen och konsten och svårigheten i att prata om det skrivna ordet.Och så är Helena von Zweigbergk här med en ny bok. "De behövande" heter den, lite längre än en novell, lite kortare än en roman. En vuxen dotter och en mor försöker närma sig varandra, bli så nära som de var när dottern var barn.Och så återvänder vi till förra veckan, och en fråga vi då lyfte om tryck i textrader när döden är nära. Det är något speciellt med texter som skrivs när den som skriver vet att döden inte är långt borta. Om du tänker på någon sådan textrad, musik, lyrik, skönlitteratur - så berätta gärna!Klicka HÄR för att komma till Lundströms spotify-lista. Med låtar som alla varit med i programmet.

Sista delen av bokcirkeln är här! Vi läser Henrik Tikkanens bok och frågar oss vad det är för kärlek som han beskriver.  

Bokcirkeln läser Henrik Tikkanens bok, och så träffar vi författaren Sema Kaygusuz i Istanbul och går på poesiklubb i New York. Tillsammans den forne finansministern Kjell-Olof Feldt och aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg läser vi Henrik Tikkanens bok Mariegatan 26 Kronohagen. Hur ser Henriks bild ut av Märtas och hans äktenskap? Vad är det för kärlek som träder fram? Vi läser hela boken, från första till sista sidan. Läs gärna med oss!Och så åker vi till Istanbul, och träffar författaren Sema Kaygusuz. Och till New York, till en av stadens äldsta poesiklubbar.Klicka HÄR för att komma till Lundströms egen Spotify-lista.Idag med två nya låtar!

Vi möts på sista sidan i "Århundradets kärlekssaga", och så kommer Fredrik Backman hit med sin nya roman.  

 I andra delen av bokcirkeln läser vi sista delarna av Märta Tikkanens bok "Århundradets kärlekssaga" tillsammans med Åsa Linderborg och Kjell-Olof Feldt. Hade Märta och Henrik Tikkanens kärlek verkligen överlevt om han hade blivit nykter? Det bland andra är frågor vi ställer oss i del två av bokcirkeln om Märta Tikkanens bok "Århundradets kärlekssaga." Vi läser tillsammans med aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, och den förra finansministern Kjell-Olof Feldt. Och Er såklart, alla lyssnare! Läs från och med sidan 80, fram till sista sidan. Så möts vi där!Och så kommer författaren Fredrik Backman hit med sin nya roman "Björnstad" i näven. "Björnstad" är en berättelse om manlighet och gruppdynamik, och vad ett hockeylag och en sport kan betyda för en svensk småstad och dess invånare.

Premiär! Bokcirkeln läser "Århundradets kärlekssaga" av Märta Tikkanen.  

Åsa Linderborg, Kjell-Olof Feldt och såklart Marie drar igång vinterns bokcirkel, och frågar sig bland annat vad som gör att man stannar kvar, fast att man vet att man borde gå. Tillsammans med Åsa Linderborg och Kjell-Olof Feldt läser vi  Märta Tikkanens bok ”Århundradets kärlekssaga” om hennes relation med maken Henrik Tikkanen. En historia som började som en kärleksaffär i korridorerna på jobbet, men när boken börjar har blivit ett äktenskap fyllt av disk, barn och alkoholmissbruk.  Och så kommer Lina Wolf hit, med sin Augustprisnominerade roman "De polyglotta älskarna." En roman om maktbalansen i kärleken, och Ellinor som träffar mannen Calisto och både hat, äckel och åtrå inträffar. Och så en helt annan sak. På måndag är det en så kallas "supermåne", en måne som är så nära jorden som den har varit på väldigt, väldigt länge.Bland poeter och musiker är månen en favorit, så vi bestämde oss för att lyssna, prata, och fundera: vad är egentligen månens plats i litteraturen, lyriken och musiken? Missa inte att följa oss på Spotify - nya låtar varje vecka! Klicka på länken nedan!

Jim Harrison - bullrig, finstämd och motsägelsefull poet. Ett höstlovsspecial  av Mikael Timm!  

Den här veckan tar Lundströms Bokradio höstlov, eller läslov som det så passande numera heter. Istället sänds ett spännande program om den amerikanska författaren Jim Harrison. Den amerikanske författaren Jim Harrison avled i våras, bokstavligen med pennan i handen, i färd med att skriva en dikt. I sitt hemland USA var Jim Harrison närmast kultförklarad, känd både för sin poesi och sina korta romaner. Men i Sverige är det inte många som hört talas om honom. Tillsammans med vår kollega Mikael Timm möter vi den hårt arbetande, drickande, bullrig, finstämd och motsägelsefulle författaren, Jim Harrison.

Komplicerad moderskärlek, och så två internationella författare som besöker Stockholm och Lundströms bokradio.  

Ensamhetens styrka och svaghet i Linn Ullmans nya roman, amerikanskt uppror när vi möter Jamaica Kincaid och så träffar vi den japanska poeten Hiromi Itō. "Att se, att minnas, att begripa."Så lyder första meningen i Linn Ullmans nya roman "De oroliga." Berättelsen är en genreöverskridande roman som pendlar mellan fiktion och självbiografi. Om en flickas barndom, stark kärlek, ensamhet, och hur det var att växa upp med Ingmar Bergman som pappa och Liv Ullman som mamma. Det blir ett samtal om bland annat ensamhetens stryka, komplicerad moderskärlek och de ljudinspelningar som hon gjorde med sin pappa Ingmar Bergman innan han dog.I helgen drar även Stockholm Literature festival igång. Vi träffar den amerikanska författaren Jamaica Kincaid. Och så är den japanska poeten Hiromi Itō här och berättar om sin diktsamling "Gratulerar till din förgörelse".Musiken som spelas i programmet hittar du på vår egna Spotify-spellista, dit når du enklast genom att följa nedan externa länk! Om du vill kan du också prenumerera på listan (gratis, såklart), så får du alltid veta när vi lägger till mer ny musik från programmet.

Familjer på fall i två nya romaner, och så en dikt och tre frågor till en poet.  

Tystnad och tal i romanens värld, intim kärlek som går sönder och så träffar vi poeten Mattias Alkberg som är här med ny diktsamling. Linda Boström Knausgård är här med en ny roman, "Välkommen till Amerika." I en tyst lägenhet bor familj - en pojke, mamma och flicka. En gång fanns det en pappa också, men han är borta nu. Flickan har slutat att prata, men mamman pratar desto mer. Vi frågar oss vad makten i talet ligger, och var gränsen mellan kärlek och längtan egentligen går? Och så kommer författaren Geir Gulliksen till studion. I hans nya roman "Berättelser om ett äktenskap" får vi följa ett kärlekspar från att de möts för första gången, på en läkarmottagning i en norsk småstad, till att de till slut skiljs åt. Hur är det att skriva så intimt om kärlek, undrar vi. Och inte nog med det! Musikern och poeten Mattias Alkberg är också här och läser en dikt ut sin nya diktsamling "Ön." Musiken som spelas i programmet hittar du i vår egna Spotifyspellista! Prenumerera (gratis, såklart) så missar du aldrig när vi lägger till nya låtar från programmet, eller lyssna bara utan att prenumerera! Här är länk till spellistan:

Musiker, poet, nobelpristagare! Ett nobelspecial om Bob Dylan.  

I veckans program kliver vi in i Bob Dylans värld. Tillsammans med skådespelarna Sofia Pekkari, Hannes Meidal och pianisten Erland von Heijne. Vi smakar, känner, pratar och lyssnar på Dylans texter. Dessutom är Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius här och berättar om hur akademien har tänkt när de belönat en poet som är kändast för sina låtar. Vad är skillnaden mellan poesi och låttexter? Finns den, och i sådana fall hur? Även artisterna Tomas Andersson Wij, Sara Riedel och Viktor Skokic är gäster och tolkar, helt nytt och unikt, Bob Dylans sånger. Och programledare är såklart Marie Lundström!

0:00/0:00
Video player is in betaClose