Luonto-Suomi.

Luonto-Suomi.

Finland

Luonto-Suomi on monipuolinen luonto- ja ympäristöaiheinen kontaktiohjelma. Käsiteltävät aiheet ovat ajankohtaisia ja eri vuodenaikoihin liittyviä. Suorissa lähetyksissä ovat mukana maamme parhaat asiatuntijat.

Episodes

Luonto-Suomi.: Sudenkorentoilta: 09.08.2017 20.10  

Sudenkorennot ovat hyönteismaailman taitavimpia lentäjiä. Ne pystyvät liikkumaan lähes 40 kilometrin tuntivauhtia. Korennot voivat hetkessä pysähtyä ja jäädä paikalleen ilmaan. Ne voivat liidellä tai liikkua sivuttaissuuntaan, vieläpä taaksepäin, ja tempautua jopa kohtisuoraan ylös. Ilma-akrobatian perustana on kyky käyttää molempia siipipareja toisistaan riippumatta. Lentotaidon lisäksi sopusuhtainen ruumiinrakenne ja hyvä näkö ovat sudenkorentojen pitkän menestyksen salaisuus. Sudenkorennot ovat vanhimpia lentäviä hyönteisiä. Niiden kantamuodot saalistelivat jo kivihiilikaudella. Rantaniityllä kirmaavat korennot tuovat siis tuulahduksen kaukaa hirmuliskoja edeltäneestä maailmasta. Luonto-Suomen sudenkorentoillassa asiantuntijana on tietokirjailija Sami Karjalainen. Toimittajina ovat Juha Blomberg ja Riku Lumiaro.

Luonto-Suomi.: Sadan vuoden kesät ja ukkoset: 02.08.2017 20.10  

Lähetyksessä kuullaan säämuistoja menneiltä vuosikymmeniltä ja muistellaan kovia helteitä ja mieleenpainuneita ukkosmyräköitä. Studiossa ovat meteorologit Anne Borgström ja Seija Paasonen sekä toimittajat Riku Lumiaro ja Markus Turunen.

Luonto-Suomi.: Luonto-Suomen matoilta: 26.07.2017 20.10  

Kasteliero voi elää yli 10-vuotiaaksi ja puolustautuessaan se ruikkaa rastaan silmille karkoittavan entsyymisuihkun. Metsän pohjassa viihtyvä kunttamato puolestaan voi vaaran uhatessa pilkkoa itsensä viiteen osaan, joista jokaisesta kasvaa uusi kunttamato! Madot ovat paitsi hämmästyttäviä myös arvokkaita olentoja: ilman matoja kasvimme kasvaisivat huonommin. Kleopatran aikaisessa Egyptissä matoja pidettiin niin suuressa arvossa, että niiden salakuljetuksesta rankaistiin kuolemalla. Mutta millainen on kastelieron koti ja miksi madot nousevat sateella maalle? Miten lierot pariutuvat? Luonto-Suomen matoillassa perehdytään kiehtoviin maan matosiin. Kuuntelijoiden havaintoihin ja kysymyksiin ovat vastaavamassa mestarilierot: professori Heikki Setälä ja erikoistutkija Visa Nuutinen. Toimittajana on Markku Sipi.

Luonto-Suomi.: Luonto-Suomen siili-ilta: 19.07.2017 20.10  

Suomen ensimmäiset siilihavainnot ovat 1800-luvulta. Koska siilit ovat melko kehnoja uimareita, ne eivät todennäköisesti ole levittäytyneet maahamme ihan luonnonvaraisesti. Luonto-Suomen siili-illassa puhutaan tästä myyttisestä käärmeentappajasta. Asiantuntijana studiossa on tohtori Paavo Hellstedt. Toimittajana on Juha Laaksonen.

Luonto-Suomi.: Luonto-Suomen kyyilta: 05.07.2017 20.10  

Ensimmäiset kyykoiraat lähtevät talvehtimispaikoistaan jo aikaisin keväällä. Hieman myöhemmin ne taistelevat naaraista ja silloin parhailla paikoilla saattaa havaita samanaikaisesti kymmeniä käärmeitä. Kyy aiheuttaa ihmisille edelleen inhoa ja kauhua, vaikka useimmiten se pakenee paikalta vaaran uhatessa. Mitä pitää tehdä pihoille ilmestyville käärmeille ja minkälaiset konstit silloin ovat käytössä? Luonto-Suomen kyyillassa on vieraana tunnettu luontokuvaaja Urpo Koponen ja ohjelmassa ratkotaan ihmisen ja käärmeen kohtaamiseen liittyviä asioita. Toimittajana Asko Hauta-aho.

Luonto-Suomi.: Luonto-Suomen kesä: 28.06.2017 20.10  

Kesäkuussa koivujen värisävyt muuttuvat heleänvihreästä jo tummemmaksi ja monien lintujen äänet hiipuvat vähitellen. Lapissa aurinko ei laske ollenkaan ja Etelä-Suomessa hämärää on vain muutama tunti. Metsien vihreyttä ja järvien sinisyyttä ihailevat jälleen suorassa lähetyksessä Pirkka-Pekka Petelius ja Asko Hauta-aho. Puheluja ja ajatuksia kesän voimasta, maisemista sekä luonnosta ottaa vastaan Petri Rinne.

Luonto-Suomi.: Metsäilta: 21.06.2017 20.10  

Ohjelmassa pohditaan metsän ja metsien merkitystä ihmisille. Lisäksi keskustellaan metsien hoidosta ja suojelusta ja tutustutaan metsien jatkuvan kasvun tavoitteeseen. Asiantuntijoina ovat WWF Suomen metsäasiantuntija Panu Kunttu ja metsänomistaja Sampo Manninen. Juontajina Juha Laaksonen ja Sanna Pirkkalainen.

Luonto-Suomi.: Loukkaantuneiden eläinten ilta: 07.06.2017 20.10  

Kesällä moni suomalainen törmää luonnossa eläimiin, joiden selviäminen mietityttää. Milloin luonnonvaraiset eläimet tarvitsevat hoitoa ja milloin ne on parasta jättää rauhaan? Kuuntelijoiden kysymyksiin vastaavat Korkeasaaren villieläinsairaalasta vastaava kuraattori Ville Vepsäläinen ja Heinolan lintutarhan hoitaja Olli Vuori. Toimittajina Minna Pyykkö ja Juha Blomberg. Kuva: Olli Vuori

Luonto-Suomi.: Luonto-Suomen retkeilyilta: 31.05.2017 20.10  

Retkeily on laji, jossa kukaan ei voi olla täysinoppinut, vaikka tietäisi paljonkin. Luonto-Suomen retkeilyillassa sekä annetaan että saadaan hyviä vinkkejä. Kuuntelijoiden kysymyksiin vastaavat retkeilyasiantuntija Tapani Leppänen sekä eräruokakirjailija Raija Hentman. Ohjelman toimittajina ovat Olli Ihamäki ja Petri Rinne.

Luonto-Suomi.: Luonto-Suomen arktikailta: 24.05.2017 20.10  

Monen lintuharrastajan kevät huipentuu toukokuun lopulle arktikan seurantaan. Moni suuntaa itäiselle Suomenlahdelle seuraamaan arktisten vesilintujen muuttoa pesimäalueilleen Venäjän tundralle. Vuosituhantisten reittiensä mukaan kuikat, sepelhanhet, valkoposkihanhet, allit, mustalinnut, pilkkasiivet, kahlaajat lentävät määrätietoisesti kohti pohjoista - parhaina päivinä voi nähdä satojatuhansia lintuja, sadoissa ohi lentävissä parvissa. Studiossa ovat akatemiatutkija Aleksi Lehikoinen ja lintuharrastaja Jari Markkula. Toimittajana Minna Pyykkö.

Luonto-Suomi.: Miljoona linnunpönttöä: 20.05.2017 14.10  

Miljoona linnunpönttöä -kampanja päättyy viikonloppuna. Tunnelmissa mukana Juha Laaksonen ja Urpo Koponen.

Luonto-Suomi.: Miljoona linnunpönttöä: Pönttölintujen kevätkonsertti: 20.05.2017 13.00  

Pönttölintujen kevätkonsertti. Toimittajina Asko Hauta-aho, Juha Laaksonen ja Minna Pyykkö.

Luonto-Suomi.: Perhosbaari: 10.05.2017 20.10  

Luonto-Suomen perhosbaarissa käsitellään puutarhan hyötyjä ja iloja monelta kannalta. Ohjelmassa ollaan myös työn touhussa ja viritellään uutta perennapenkkiä Lastenklinikan leikkipihalle Helsingissä. Asiantuntijoina ovat Mikko Lagerström ja Riku Lumiaro. Paikan päällä ovat myös Pentti Kallio, Marika Suotula ja Juha Laaksonen. Puheluja studiossa ottaa vastaan Petri Rinne.

Luonto-Suomi.: Tuhannen luolan maa: 03.05.2017 20.10  

Menneillä vuosisadoilla pohjolan kallioluolat ovat tarjonneet turvapaikan monille ihmisille. Useat eläinlajit hakevat myös pesäpaikkansa luolan uumenista. Uusia luolia löytyy Suomesta joka vuosi ja alan harrastajat pitävät tiiviisti yhteyttä. Melkein jokaiseen luolaan tai rotkoon liittyy uskomattomia tarinoita menneiltä vuosisadoilta. Studiossa asiantuntijoina ovat geologi Aimo Kejonen ja tietokirjailija Tuomo Kesäläinen, toimittajina Asko Hauta-aho ja Petri Rinne.

Luonto-Suomi.: Luonto-Suomen kalaruokailta: 26.04.2017 20.10  

Miten ahven tai hauki pitää käsitellä ja minkälaisilla konsteilla päästään parhaaseen lopputulokseen? Kalaruokiin liittyviä asioita valotetaan suorassa Luonto-Suomen kalaruokaillassa. Asiantuntijavieraana on keittiömestari Markus Maulavirta ja ohjelman toimittajina ovat Olli Ihamäki ja Juha Blomberg.

Luonto-Suomi.: Luonto-Suomen tikkailta: 19.04.2017 20.10  

Palokärjen kauas kuuluva rummutus kaikuu keväisessä metsässä ja hämmästyttää retkeilijöitä. On tullut kevät ja reviirin rajoja ilmoitetaan muille lajikumppaneille ja siinä samalla viesti hyvästä pesäpaikasta kulkee myös naaraalle. Luonto-Suomessa syvennytään tikkojen maailmaan: studioon saapuu lintututkija Pertti Koskimies ja lastuja sinkoilevan lähetyksen toimittajina ovat Asko Hauta-aho ja Markus Turunen.

Luonto-Suomi.: Luonto herää kevääseen osa 2: 17.04.2017 12.10  

Miten kevät etenee huhtikuussa ja minkälainen äänimaailma ympärillämme avautuu? Perinteiden mukaisesti samalla kartoitetaan koko maan lintutilannetta, kerätään havaintoja hyönteisten liikkumisesta ja leskenlehtien ilmestymisestä. Studiossa juontajana on Juha Blomberg ja maastossa tilannetta seurailevat Asko Hauta-aho ja Pirkka-Pekka Petelius.

Luonto-Suomi.: Luonto herää kevääseen: 17.04.2017 11.15  

Osa 1. Miten kevät etenee huhtikuussa ja minkälainen äänimaailma ympärillämme avautuu? Perinteiden mukaisesti samalla kartoitetaan koko maan lintutilannetta, kerätään havaintoja hyönteisten liikkumisesta ja leskenlehtien ilmestymisestä. Studiossa juontajana on Juha Blomberg ja maastossa tilannetta seurailevat Asko Hauta-aho ja Pirkka-Pekka Petelius.

Luonto-Suomi.: Muuttuva kevät: 05.04.2017 20.10  

Nykyinen talvi poikkeaa entisestä melkoisesti ainakin eteläisessä Suomessa. Lunta tulee vähemmän ja ilma on lauhempaa kuin ennen ja paksut pilvet leijuvat usein taivaalla. Entä miten keväät ovat muuttuneet sadan vuoden aikana - vai ovatko? Luonto-Suomen teemaillassa asiantuntijoina ovat meteorologit Jarmo Koistinen ja Pauli Jokinen, toimittajina Asko Hauta-aho ja Markus Turunen.

Luonto-Suomi.: Nisäkkäiden kevät: 29.03.2017 20.10  

Metsäjänis, kärppä, hirvi, siili, majava, lumikko, kettu, supikoira ja peltomyyrä. Suomen luonnossa hiippailee, väijyy, piilottelee ja saalistaa useita mielenkiintoisia nisäkkäitä ja keväällä tapahtuu paljon erilaisia asioita. Nisäkkäiden kevätillassa vieraana ovat tohtori Paavo Hellstedt ja tutkija Katja Holmala, toimittajana Juha Laaksonen ja Juha Blomberg.

0:00/0:00
Video player is in betaClose