Luonto-Suomi.

Luonto-Suomi.

Finland

Luonto-Suomi on monipuolinen luonto- ja ympäristöaiheinen kontaktiohjelma. Käsiteltävät aiheet ovat ajankohtaisia ja eri vuodenaikoihin liittyviä. Suorissa lähetyksissä ovat mukana maamme parhaat asiatuntijat.

Episodes

Luonto-Suomi.: Sininen hiljaisuus - luontoelämyksiä hämärän aikaan: 19.10.2016 20.10  

Syksy etenee lokakuussa jälleen kovalla vauhdilla ja kelloja siirretään kuun lopulla jo talviaikaan. Luonnossa kasvit ja eläimet ovat valmiita lumiseen kauteen, tänne jäävät linnut käyttävät koko valoisan ajan ravinnon hankintaan. Minkälaisia tuntemuksia hämärä vuodenaika aiheuttaa ihmiselle ja voiko luonnon kokea voimallisesti myös syksyllä tai talvella? Kuuntelijoiden kanssa syksyisiä havaintoja ja tuntemuksia jakavat Pirkka-Pekka Petelius, Asko Hauta-aho ja Markus Turunen.

Luonto-Suomi.: Ikimuistoisimmat luonto-ohjelmat: 05.10.2016 20.10  

Yle juhlii vuonna 2016 90-vuotiasta taivaltaan ja samalla vietetään myös Ylen luontovuotta. Luonto- ohjelmilla on Ylellä erityisesti radiossa pitkät ja kunniakkaat perinteet. Teemaillassa muistellaan kuuntelijoiden kanssa luonto-ohjelmien ikimuistoisimpia hetkiä ja pohditaan tulevaisuutta - millaisia luonto-ohjelmat voisivat olla jatkossa? Studiossa ovat luontotoimittajat Juha Laaksonen ja Minna Pyykkö sekä television Ulos luontoon -sarjan käsikirjoittaja ja ohjaaja Markku Sipi. Juontajana on Juha Blomberg.

Luonto-Suomi.: Nokikokit sukeltavat nuotiovalmisteisen ruoan maailmaan: 28.09.2016 20.10  

Vuosituhansien ajan nuotiolla on valmistettu mitä erilaisempia ruokia. Nykyään hiilien lämmössä paistetaan nopeasti valmistuvia grillimakkaroita, mutta Luonto-Suomen nokikokit eivät tähän tyydy vaan ohjelmassa sukelletaan jälleen todellisten makujen maailmaan. Nokikokit asettuvat liekkien äärelle Nastolan Arrajärvellä ja valmistavat suorassa lähetyksessä herkullista ruokaa. Arrajärven rannan läheisyydessä ovat Viivi ja Jukka Vesanen sekä Asko Hauta-aho, studiossa Juha Blomberg.

Luonto-Suomi.: Luonnonäänien ilta - Luontoäänien taltiointi on mielenkiintoista puuhaa!: 21.09.2016 20.10  

Viikon luontoääniä on kuultu radiossa jo vuosikymmenien ajan ja tämän vuoden osalta sarja päättyi syyskuun alussa. Miten haastavaa luonnon äänittäminen on ja mitä konsteja tähän nykyään käytetään? Minkälaisia tilanteita ulkoäänityksissä tulee vastaan ja mitkä ohikiitävät hetket ovat tulleet hoidetuiksi. Luontoäänien taltioiminen on mielenkiintoista puuhaa ja jokaiseen äänitteeseen liittyy aina tarina. Toimittajina ovat Juha Blomberg, Asko Hauta-aho ja Juha Laaksonen.

Luonto-Suomi.: Tarinailta: 07.09.2016 20.10  

Luonto- ja retkikokemuksista syntyy monenlaisia tarinoita, jotka elävät parhaimmillaan jopa vuosikymmenien ajan. Se voi olla erikoinen tapahtuma erämaassa tai yllättävä asia lähimetsässä. Yleensä mielenkiintoisimmat havainnot tulevat eteen silloin, kun niitä vähiten odottaa. Luonto-Suomen tarinaillassa kuullaan jälleen mielenkiintoisia luontotarinoita eri puolilta Suomea. Studiossa puheluja ottavat vastaan professori Pekka Laaksonen sekä toimittajat Juha Blomberg ja Asko Hauta-aho.

Luonto-Suomi.: Tuhansien järvien maa: 24.08.2016 20.10  

Suomalaiset ovat aina viihtyneet vesistöjen äärellä ja selkävesien sekä rantametsien äärettömyys on kiehtonut katsojan silmää. Suomi on satojentuhansien järvien maa ja sopivia kohteita löytyy retkeilijöille ja kalastajille kaikkialla. Minkälainen suhde meillä on kotimaan vesistöihin? Säilyvätkö vesistöt puhtaina tulevaisuudessa ja viihtyvätkö kalat muuttuvissa olosuhteissa? Studioon saapuvat vesillä vuosikymmeniä liikkuneet Erkki Norell ja Markku Pursiainen. Toimittajina ovat Asko Hauta-aho ja Petri Rinne.

Luonto-Suomi.: Matelijailta: 10.08.2016 20.10  

Rantakäärme, sisilisko, kyy, rupilisko, vaskitsa, kangaskäärme, vesilisko, hietasisilisko. Suomen käärme ja liskolajisto ei ole järin runsas, mutta sitäkin mielenkiintoisempi. Osa lajeista on meille tuttuja, osa täysin vieraita. Studiossa kuuntelijoide kysymyksiin vastaavat Lisse Tarnanen ja Jarmo Latva, toimittajana on Juha Laaksonen.

Luonto-Suomi.: Luonnonkukkien loistetta: 03.08.2016 20.10  

Keskikesän taitekohta on luonnonkukkien kulta-aikaa. Niityillä kukkivat mesiangervot, huopaohdakkeet ja keltamot. Metsän hämäryydessä puolestaan loistaa salaperäinen maariankämmekkä. Ohjelmassa kuuntelijoiden kysymyksiin vastaavat biologi Leena Luoto, jolle kasvit ovat työ ja harrastus sekä kasvitieteilijä Pertti Uotila. Juontajana Riku Lumiaro.

Luonto-Suomi.: Retkeilyilta: 27.07.2016 20.10  

Loppukesä on loistoaikaa retkeilylle. Retkeily on laji, jossa kukaan ei voi olla täysinoppinut, vaikka tietäisi paljonkin. Luonto-Suomen retkeilyillassa sekä annetaan että saadaan hyviä vinkkejä. Kuuntelijoiden kysymyksiin vastaavat kokenut retkeilijä Matti Hirvonen sekä eräruokakirjailija Raija Hentman. Toimittajina ovat Olli Ihamäki ja Heikki Tikkanen.

Luonto-Suomi.: Ötökkäilta: 20.07.2016 20.10  

Luonto-Suomen ötökkäillassa pähkäillään luontomme pikkuvipeltäjiä, kaiken maailman surisevia ja ryömiviä otuksia. Näin kesällä niitä on liikkeellä paljon, varsinkin kun suvi on ollut kauniin lämmin. Luontomme hurmaaviin, mielenkiintoisiin tai jopa pelottaviin ötököihin liittyviin kysymyksiin vastaamassa ovat koppakuoriasiantuntija Ilpo Mannerkoski ja hyönteisasiantuntija Petri Ahlroth Suomen ympäristökeskuksesta. Juontajina Riku Lumiaro ja Markus Turunen.

Luonto-Suomi.: Kalastusilta: 06.07.2016 20.10  

Suutari, pasuri, ruutana, toutain. Hauki, ahven, kuha ja lahna. Suomalaiset ovat kalastajakansaa ja jälkimmäiset ovat varmasti monille tuttuja saaliita. Luonto-Suomen kalastusillassa kuullaan tällä kertaa parhaita kalatarinoita. Studiossa keskustelukavereina ovat Torsten Lindgren, Markku Tiusanen, lähetyksen toimittajina ovat Juha Laaksonen ja Juha Blomberg.

Luonto-Suomi.: Luonto-Suomen kesä: 29.06.2016 20.10  

Kesäkuussa koivujen värisävyt muuttuvat heleänvihreästä jo tummemmaksi ja monien lintujen äänet hiipuvat vähitellen. Lapissa aurinko ei laske ollenkaan ja Etelä-Suomessa hämärää on vain muutama tunti. Metsien vihreyttä ja järvien sinisyyttä ihailevat jälleen suorassa lähetyksessä Pirkka-Pekka Petelius ja Asko Hauta-aho. Puheluja ja ajatuksia kesän voimasta, maisemista sekä luonnosta ottaa vastaan Juha Blomberg.

Luonto-Suomi.: Myrskyilta: 22.06.2016 20.10  

Pelottaako, kun salamat välkkyvät ja ukkonen jylisee. Tai jos tuulee ja sataa niin, että tukka on lähteä päästä? Luonto-Suomen myrskyillassa puhutaan ukkospuuskista, rankkasateista, hirmumyrskyistä, raekuuroista ja salamoinnista. Kysymyksiin ovat vastaamassa meteorologit Ari-Juhani Punkka ja Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta, toimittajina Juha Blomberg ja Juha Laaksonen.

Luonto-Suomi.: Kesäyön lintuja: 08.06.2016 20.10  

Suuressa osassa Suomea eletään juuri nyt niitä ihmeellisiä valoisia alkukesän öitä, jotka ovat täynnä tuoksuja ja yölaulajien ääniä! Nyt kannattaa ehdottomasti valvoa ja kuunnella yön ääniä. Miksi linnut laulavat alkukesän öinä? Miten ääniä voi oppia tunnistamaan? Studiossa on lintututkija Pertti Koskimies, toimittajina Minna Pyykkö ja Juha Blomberg.

Luonto-Suomi.: Tuhannen luolan maa: 01.06.2016 20.10  

Menneillä vuosisadoilla pohjolan kallioluolat ovat tarjonneet turvapaikan monille ihmisille. Useat eläinlajit hakevat myös pesäpaikkansa luolan uumenista. Uusia luolia löytyy Suomesta joka vuosi ja alan harrastajat pitävät tiiviisti yhteyttä. Melkein jokaiseen luolaan tai rotkoon liittyy uskomattomia tarinoita menneiltä vuosisadoilta. Studiossa asiantuntijoina ovat geologi Aimo Kejonen ja luontomatkailuopas Tuomo Kesäläinen. Toimittajina ovat Asko Hauta-aho ja Juha Blomberg. Kuva: Tuomo Kesäläinen

Luonto-Suomi.: Perhosbaari: 25.05.2016 20.10  

Ohjelmassa annetaan vinkkejä, miten kotipihan saa kukoistamaan, millä kasveilla perhosia voi houkutella pihalle, miten rakennetaan oikeanlainen kosteikko sammakoille ja vesikasveille. Voit kysyä pihan hoidosta tai kertoa pihapiirin luontohavainnoistasi. Laulava puutarhuri Mikko Lagerström, Riku Lumiaro ja Juha Laaksonen tekevät jälleen vierailun kasvien täyttämälle pihamaalle. Studiossa puheluja ottaa vastaan Markus Turunen.

Luonto-Suomi.: Miljoona pönttöä ja miljoonia lintuja: 18.05.2016 20.10  

Luonto-Suomen teemaillassa puhutaan linnunpöntöistä ja niiden asukeista. Miljoona linnunpönttöä tempaus on huimassa vauhdissa ja lisää pönttöjä rakennettaan suurella innolla. Mitä linnunpönttöjä tehdessä ja asentaessa kannattaa ottaa huomioon? Kuuntelijoiden kysymyksiin vastaa Urpo Koponen, juontajina Juha Laaksonen ja Juha Blomberg.

Luonto-Suomi.: Katsele, kuuntele kevättä: 04.05.2016 20.10  

Luonto elää toukokuussa voimallista aikaa, metsät ovat täynnä lintujen ääniä ja varsinkin aamulla konsertti on korvia huumaava. Etelä-Suomessa sini- ja valkovuokot koristavat maan pintaa ja lehtipuiden heleä viherrys antaa hienot sävyt maisemaan. Miltä luonto näyttää ja minkälaisia ääniä toukokuun alussa kuuluu, se selviää Katsele, kuuntele kevättä-lähetyksessä. Ohjelmassa Olli Vuori ja Asko Hauta-aho aistivat kevättä ja tekevät lintuhavaintoja suorassa radiolähetyksessä.

Luonto-Suomi.: Sammakkoilta: 27.04.2016 20.10  

Viitasammakko, rupikonna, vesilisko, sisilisko, kyy, vaskitsa, rantakäärme. Suomen sammakko- ja matelijalajisto ei ole järin runsas, mutta sitäkin mielenkiintoisempi. Miten eri sammakot ja matelijat ovat maahamme levittäytyneet, missä ne elävät ja mitä ne syövät? Asiantuntijana Radio Suomen studiossa on konservaattori Ari Karhilahti, toimittajina ovat Juha Laaksonen ja Petri Rinne.

0:00/0:00
Video player is in betaClose