Luonto-Suomi.

Luonto-Suomi.

Finland

Luonto-Suomi on monipuolinen luonto- ja ympäristöaiheinen kontaktiohjelma. Käsiteltävät aiheet ovat ajankohtaisia ja eri vuodenaikoihin liittyviä. Suorissa lähetyksissä ovat mukana maamme parhaat asiatuntijat.

Episodes

Luonto-Suomi.: Vanhojen metsien ilta: 22.03.2017 20.10  

Sanotaan, että suomalaiset ovat metsäkansaa. Milloin metsät ovat Suomeen tulleet? Mikä kaikki on metsää? Miten satavuotiaan Suomen metsät voivat? Asiantuntijoina ohjelmassa ovat metsänhoitaja ja metsäasiantutija Petri Keto-Tokoi ja pitkän linjan metsämies Heikki Lokki. Toimittajina Minna Pyykkö ja Juha Blomberg.

Luonto-Suomi.: Pöllöilta: 08.03.2017 20.10  

Maaliskuun alussa pöllöt huhuilevat, mutta millainen on hyvä pöllöretki-ilma? Tähän perinteiseen kysymykseen on vaikea löytää vastausta. Pöllöt voivat huhuilla pakkasella, suojasäällä, sumussa tai tähtikirkkaassa yössä. Mutta pöllöt voivat olla myös vaiti, vaikka ilma ihmisten mielestä tuntuisi huhuilemiseen erinomaiselta. Pöllöt ovat kautta aikojen kiehtoneet ihmisiä. Pöllöjen paksu höyhenpeite, suuret silmät ja kyky lentää äänettömästi ovat sopeumia yölliseen, hiljaiseen elämään. Luonto-Suomen pöllöillassa vieraana on tutkija Hannu Pietiäinen, toimittajina Juha Laaksonen ja Markus Turunen.

Luonto-Suomi.: Luonnonäänien ilta: 01.03.2017 20.10  

Miten haastavaa luonnon äänittäminen on ja mitä konsteja tähän nykyään käytetään? Minkälaisia tilanteita ulkoäänityksissä tulee vastaan ja mitkä ohikiitävät hetket ovat tulleet hoidetuiksi. Luontoäänien taltioiminen on mielenkiintoista puuhaa ja jokaiseen äänitteeseen liittyy aina tarina. Toimittajina ovat Asko Hauta-aho, Juha Laaksonen ja Markus Turunen.

Luonto-Suomi.: Miljoona linnunpönttöä: 08.02.2017 20.10  

Lähetyksessä pohditaan kololintujen elämää ja linnunpönttöjen merkitystä. Pönttöjen rakennusmateriaalit, koot ja pöntöissä pesivät lajit tulevat tutuiksi. Kuuntelijoiden kysymyksiin vastaa yli 3600 linnunpöntön huoltaja ja toimitusjohtaja Urpo Koponen, toimittajina Juha Laaksonen ja Juha Blomberg.

Luonto-Suomi.: Lumi-ilta: 01.02.2017 20.10  

Miksi lumi on valkoista ja kuinka suuria lumihiutaleet voivat olla? Miksi lumi narskuu pakkasella kävelijän askeleista? Missä ovat maailman paksuimmat lumihanget? Miten lunta tutkitaan? Kuuntelijoiden kysymyksiin vastaavat hydrologi Esko Kuusisto ja geofysiikan professori Matti Leppäranta. Juontajina Minna Pyykkö ja Juha Blomberg.

Luonto-Suomi.: Tarinailta: 25.01.2017 20.10  

Luonto- ja retkikokemuksista syntyy monenlaisia tarinoita, jotka elävät parhaimmillaan jopa vuosikymmenien ajan. Se voi olla erikoinen tapahtuma erämaassa tai yllättävä asia lähimetsässä. Yleensä mielenkiintoisimmat havainnot tulevat eteen silloin, kun niitä vähiten odottaa. Luonto-Suomen tarinaillassa kuullaan jälleen mielenkiintoisia luontotarinoita eri puolilta Suomea. Studiossa kuuntelijoiden puheluja ottavat vastaan professori Pekka Laaksonen ja toimittajat Juha Blomberg ja Asko Hauta-aho.

Luonto-Suomi.: Pihapiirin linnut: 11.01.2017 20.10  

Lintujen ruokintapaikan tapahtumia katselemalla on helppo opetella tuntemaan kotoiset talvilintumme. Lintulaudan äärellä pääsee myös seuraamaan lintujen käyttäytymistä ja voi tarkkailla lintujen yksilöllisiä eroja. Ohjelmassa kuullaan, miten luodaan hyvä lintujen ruokintapaikka ja mitä lajeja talvikaudella pihapiirin voi tulla. Asiantuntijana on lintututkija Pertti Koskimies, toimittajina Juha Blomberg ja Juha Laaksonen.

Luonto-Suomi.: Vietä yö ulkona: 28.12.2016 19.45  

Syyskuisena viikonloppuna vietettiin eräänlaista teemayötä. Suomen Latu lanseerasi uuden idean iskulauseella: vietä yö ulkona. Latu järjesti kaksi virallista yönviettotapahtumaa, toisen Porkkalaan ja toisen Reisjärvelle ja väkeä tuli enemmän kuin järjestäjät osasivat hartaimmissa toiveissaan odottaa. Yöpymissijoja oli joka lähtöön, telttoja tietysti, puolijoukkueteltoista alkaen, mutta myös laavuja ja puiden väleihin ilmaan viritettyjä tentsile-telttoja ja saattoipa joku uinailla yön pelkässä riippumatossakin. Suomen Ladun pyrkimyksenä oli saada väki luontoon, mutta myös muistuttaa siitä, että meillä Suomessa ovat voimassa hyvin laajat jokamiehenoikeudet. Metsäradion reportteri Olli Ihamäki osallistui tapahtumaan Porkkalan niemen kärjessä, josta hän poimi aluksi haastateltavikseen vantaalaisen Elina Kontturin ja helsinkiläisen Mika Laamasen. Kuva: Asko Hauta-aho / Yle

Luonto-Suomi.: Mikä on lessonansammakko?: 28.12.2016 19.30  

Mikä on sellainen sammakkolaji, joka Etelä-Suomen vesistöissä kutee vasta kesäkuussa ja joka on syksymmälläkin päiväaktiivinen ja nauttii auringonpaisteisista päivistä? Elää siis täysin toisenlaista elämää kuin ilta- ja yöaktiiviset rupikonnat ja viitasammakot. Oletteko koskaan kuulleet lessonansammakoista. Kyllä, Suomen lajistoon kuuluu myös noin eksoottiselta kuulostava pienikokoinen vihersammakoihin kuuluva sammakkolaji. Turun yliopiston konservaattori Ari Karhilahti ja Juha Laaksonen lähtivät etsimään näitä sympaattisia veijareita jostain salaisesta paikasta, Turun liepeillä kuitenkin oltiin Kuva: Juha Laaksonen / Yle

Luonto-Suomi.: Lohi iski perhoon: 28.12.2016 19.20  

Peltsin kanssa kalassa- kesäsarjassa kalastettiin Ruotsin puolella Tornionjoella. Pajalasta löytyy perhokalastajien suosima kohde Kengis, joka on uskomattoman suuri koskialue kuohuvine vesineen. Mikko Peltola oli Kengiksen rantavesissä kun alkoi tapahtua, perhoon iski mahtilohi. Kuva: Yle

Luonto-Suomi.: Kuovin laulun lumoissa: 28.12.2016 19.10  

Leif Saransalmi on äänittänyt kuoveja jo kahdeksan vuoden ajan. Miksi kuovin ääni on lumonnut miehen? Minna Pyykkö kävi Liminganlahdella jututtamassa äänittäjää kesken ääntenkeruureissun. Ohjelmassa kuultiin myös Leif Saransalmen kuoviäänityksiä. Kuva: Leif Saransalmi

Luonto-Suomi.: Heleänvihreitä sävyjä maisemassa: 28.12.2016 18.30  

Luonto-ohjelmien vuosi 2016-lähetyksessä ihailtiin toukokuun heleää vihreyttä. Kesäkuussa lehtipuut muuttuvat jo tumman vihreän sävyihin ja silloin heitetään kesäinen vaihe päälle luonnon väripaletissa. Toukokuun lopulla metsänpohjan kasvit ja puiden lehdet kehittyvät vauhdilla linnunlaulujen säestyksellä. Heinolan Kalliojärven alueelle - kaskikoivikkoon matkasivat silloin Heikki Niinimäki ja Asko Hauta-aho. Kuva: Asko Hauta-aho / Yle

Luonto-Suomi.: Suomenojan lintuparatiisi: 28.12.2016 18.20  

Onko sellaista paikkaa, jossa aamupäivän retkellä näkee takuuvarmasti vaikkapa liejukanan, mustakurkku-uikun, punasotkan ja harmaasorsan? Eikä tarvitse juurikaan kävellä ja linnut ovat riittävän lähellä. No se on Espoon Suomenojan kosteikko eli tuttavallisesti Finno. Juha Laaksosen johtamalla Luontoretkellä huhtikuussa professori Heikki Setälä muisteli vanhoja kokemuksiaan Espoon lintuparatiisissa.

Luonto-Suomi.: Lunta ja lumitutkimusta: 28.12.2016 18.05  

Luonto-ohjelmien vuosi 2016- lähetyksen aluksi pohdittiin miten lumikiteet syntyvät? Miten erikoista joukkoa löytyy lumitutkimuksen historiasta? Minna Pyykkö kävi helmikuussa hydrologi Esko Kuusiston kanssa vesisateisella lumiretkellä ihmettelemässä tätä erikoista ainetta! Kuva: Minna Pyykkö / Yle

Luonto-Suomi.: Linnunlaulujen toivekonsertti: 21.12.2016 20.10  

Linnunlaulujen toivekonsertissa kuuntelijat voivat toivoa omia suosikkilintujaan. Laulajan ei välttämättä tarvitse olla laulutaidoiltaan hyvä tai höyhenpuvultaan kaunis, riittää, että se on tehnyt vaikutuksen kuulijaan. Juontajina Asko Hauta-aho ja Juha Laaksonen ja Juha Blomberg.

Luonto-Suomi.: Luontokuvailta: 07.12.2016 20.10  

Luontovalokuvaus on yksi suosituimmista luontoharrastusmuodoista. Nykykameroilla voi kuvata lähes pimeässä. Filmikuluja ei ole, joten kuvia voi ottaa niin paljon kuin haluaa. Kenellä tahansa on periaatteessa mahdollisuus huippukuvaan. Tilanteita syntyy, kun vain on ahkera. Lähetyksessä annetaan luontovalokuvaukseen liittyviä neuvoja. Kysymyksiin ovat vastaamassa Markku Könkkölä, Markus Varesvuo, toimittajina Juha Blomberg ja Juha Laaksonen.

Luonto-Suomi.: Pienpetoilta: 30.11.2016 20.10  

Kärppä, lumikko, minkki, hilleri, kettu, supikoira. Suomen luonnossa hiippailee, väijyy ja saalistaa useita eläimiä, jotka tappavat syödäkseen. Pienimmät niistä eivät keskity ainoastaan saalistamiseen vaan ne joutuvat itsekin olemaan alati varuillaan. Luonto-Suomen pienpetoillassa puhutaan nisäkäspedoista sekä kuullaan kohtaamisista näiden karvaturrien kanssa. Asiantuntijana on tohtori Paavo Hellstedt, toimittajina Juha Laaksonen ja Markus Turunen.

Luonto-Suomi.: Myrskyilta: 23.11.2016 20.10  

Luonto-Suomen myrskyillassa puhutaan syksyn ja talven myrskyistä. Voiko myrskyjä ennustaa ja miten ne nimetään? Miten myrskyjä voi valokuvata ja ylipäätään harrastaa? Lähetyksessä mukana meteorologit Ari-Juhani Punkka ja Paavo Korpela Ilmatieteen laitokselta, toimittajina Minna Pyykkö ja Juha Blomberg.

0:00/0:00
Video player is in betaClose