Luonto-Suomi.

Luonto-Suomi.

Finland

Luonto-Suomi on monipuolinen luonto- ja ympäristöaiheinen kontaktiohjelma. Käsiteltävät aiheet ovat ajankohtaisia ja eri vuodenaikoihin liittyviä. Suorissa lähetyksissä ovat mukana maamme parhaat asiatuntijat.

Episodes

Luonto-Suomi.: Luonto-Suomen kesä: 28.06.2017 20.10  

Kesäkuussa koivujen värisävyt muuttuvat heleänvihreästä jo tummemmaksi ja monien lintujen äänet hiipuvat vähitellen. Lapissa aurinko ei laske ollenkaan ja Etelä-Suomessa hämärää on vain muutama tunti. Metsien vihreyttä ja järvien sinisyyttä ihailevat jälleen suorassa lähetyksessä Pirkka-Pekka Petelius ja Asko Hauta-aho. Puheluja ja ajatuksia kesän voimasta, maisemista sekä luonnosta ottaa vastaan Petri Rinne.

Luonto-Suomi.: Metsäilta: 21.06.2017 20.10  

Ohjelmassa pohditaan metsän ja metsien merkitystä ihmisille. Lisäksi keskustellaan metsien hoidosta ja suojelusta ja tutustutaan metsien jatkuvan kasvun tavoitteeseen. Asiantuntijoina ovat WWF Suomen metsäasiantuntija Panu Kunttu ja metsänomistaja Sampo Manninen. Juontajina Juha Laaksonen ja Sanna Pirkkalainen.

Luonto-Suomi.: Loukkaantuneiden eläinten ilta: 07.06.2017 20.10  

Kesällä moni suomalainen törmää luonnossa eläimiin, joiden selviäminen mietityttää. Milloin luonnonvaraiset eläimet tarvitsevat hoitoa ja milloin ne on parasta jättää rauhaan? Kuuntelijoiden kysymyksiin vastaavat Korkeasaaren villieläinsairaalasta vastaava kuraattori Ville Vepsäläinen ja Heinolan lintutarhan hoitaja Olli Vuori. Toimittajina Minna Pyykkö ja Juha Blomberg. Kuva: Olli Vuori

Luonto-Suomi.: Luonto-Suomen retkeilyilta: 31.05.2017 20.10  

Retkeily on laji, jossa kukaan ei voi olla täysinoppinut, vaikka tietäisi paljonkin. Luonto-Suomen retkeilyillassa sekä annetaan että saadaan hyviä vinkkejä. Kuuntelijoiden kysymyksiin vastaavat retkeilyasiantuntija Tapani Leppänen sekä eräruokakirjailija Raija Hentman. Ohjelman toimittajina ovat Olli Ihamäki ja Petri Rinne.

Luonto-Suomi.: Luonto-Suomen arktikailta: 24.05.2017 20.10  

Monen lintuharrastajan kevät huipentuu toukokuun lopulle arktikan seurantaan. Moni suuntaa itäiselle Suomenlahdelle seuraamaan arktisten vesilintujen muuttoa pesimäalueilleen Venäjän tundralle. Vuosituhantisten reittiensä mukaan kuikat, sepelhanhet, valkoposkihanhet, allit, mustalinnut, pilkkasiivet, kahlaajat lentävät määrätietoisesti kohti pohjoista - parhaina päivinä voi nähdä satojatuhansia lintuja, sadoissa ohi lentävissä parvissa. Studiossa ovat akatemiatutkija Aleksi Lehikoinen ja lintuharrastaja Jari Markkula. Toimittajana Minna Pyykkö.

Luonto-Suomi.: Miljoona linnunpönttöä: 20.05.2017 14.10  

Miljoona linnunpönttöä -kampanja päättyy viikonloppuna. Tunnelmissa mukana Juha Laaksonen ja Urpo Koponen.

Luonto-Suomi.: Miljoona linnunpönttöä: Pönttölintujen kevätkonsertti: 20.05.2017 13.00  

Pönttölintujen kevätkonsertti. Toimittajina Asko Hauta-aho, Juha Laaksonen ja Minna Pyykkö.

Luonto-Suomi.: Perhosbaari: 10.05.2017 20.10  

Luonto-Suomen perhosbaarissa käsitellään puutarhan hyötyjä ja iloja monelta kannalta. Ohjelmassa ollaan myös työn touhussa ja viritellään uutta perennapenkkiä Lastenklinikan leikkipihalle Helsingissä. Asiantuntijoina ovat Mikko Lagerström ja Riku Lumiaro. Paikan päällä ovat myös Pentti Kallio, Marika Suotula ja Juha Laaksonen. Puheluja studiossa ottaa vastaan Petri Rinne.

Luonto-Suomi.: Tuhannen luolan maa: 03.05.2017 20.10  

Menneillä vuosisadoilla pohjolan kallioluolat ovat tarjonneet turvapaikan monille ihmisille. Useat eläinlajit hakevat myös pesäpaikkansa luolan uumenista. Uusia luolia löytyy Suomesta joka vuosi ja alan harrastajat pitävät tiiviisti yhteyttä. Melkein jokaiseen luolaan tai rotkoon liittyy uskomattomia tarinoita menneiltä vuosisadoilta. Studiossa asiantuntijoina ovat geologi Aimo Kejonen ja tietokirjailija Tuomo Kesäläinen, toimittajina Asko Hauta-aho ja Petri Rinne.

Luonto-Suomi.: Luonto-Suomen kalaruokailta: 26.04.2017 20.10  

Miten ahven tai hauki pitää käsitellä ja minkälaisilla konsteilla päästään parhaaseen lopputulokseen? Kalaruokiin liittyviä asioita valotetaan suorassa Luonto-Suomen kalaruokaillassa. Asiantuntijavieraana on keittiömestari Markus Maulavirta ja ohjelman toimittajina ovat Olli Ihamäki ja Juha Blomberg.

Luonto-Suomi.: Luonto-Suomen tikkailta: 19.04.2017 20.10  

Palokärjen kauas kuuluva rummutus kaikuu keväisessä metsässä ja hämmästyttää retkeilijöitä. On tullut kevät ja reviirin rajoja ilmoitetaan muille lajikumppaneille ja siinä samalla viesti hyvästä pesäpaikasta kulkee myös naaraalle. Luonto-Suomessa syvennytään tikkojen maailmaan: studioon saapuu lintututkija Pertti Koskimies ja lastuja sinkoilevan lähetyksen toimittajina ovat Asko Hauta-aho ja Markus Turunen.

Luonto-Suomi.: Luonto herää kevääseen osa 2: 17.04.2017 12.10  

Miten kevät etenee huhtikuussa ja minkälainen äänimaailma ympärillämme avautuu? Perinteiden mukaisesti samalla kartoitetaan koko maan lintutilannetta, kerätään havaintoja hyönteisten liikkumisesta ja leskenlehtien ilmestymisestä. Studiossa juontajana on Juha Blomberg ja maastossa tilannetta seurailevat Asko Hauta-aho ja Pirkka-Pekka Petelius.

Luonto-Suomi.: Luonto herää kevääseen: 17.04.2017 11.15  

Osa 1. Miten kevät etenee huhtikuussa ja minkälainen äänimaailma ympärillämme avautuu? Perinteiden mukaisesti samalla kartoitetaan koko maan lintutilannetta, kerätään havaintoja hyönteisten liikkumisesta ja leskenlehtien ilmestymisestä. Studiossa juontajana on Juha Blomberg ja maastossa tilannetta seurailevat Asko Hauta-aho ja Pirkka-Pekka Petelius.

Luonto-Suomi.: Muuttuva kevät: 05.04.2017 20.10  

Nykyinen talvi poikkeaa entisestä melkoisesti ainakin eteläisessä Suomessa. Lunta tulee vähemmän ja ilma on lauhempaa kuin ennen ja paksut pilvet leijuvat usein taivaalla. Entä miten keväät ovat muuttuneet sadan vuoden aikana - vai ovatko? Luonto-Suomen teemaillassa asiantuntijoina ovat meteorologit Jarmo Koistinen ja Pauli Jokinen, toimittajina Asko Hauta-aho ja Markus Turunen.

Luonto-Suomi.: Nisäkkäiden kevät: 29.03.2017 20.10  

Metsäjänis, kärppä, hirvi, siili, majava, lumikko, kettu, supikoira ja peltomyyrä. Suomen luonnossa hiippailee, väijyy, piilottelee ja saalistaa useita mielenkiintoisia nisäkkäitä ja keväällä tapahtuu paljon erilaisia asioita. Nisäkkäiden kevätillassa vieraana ovat tohtori Paavo Hellstedt ja tutkija Katja Holmala, toimittajana Juha Laaksonen ja Juha Blomberg.

Luonto-Suomi.: Vanhojen metsien ilta: 22.03.2017 20.10  

Sanotaan, että suomalaiset ovat metsäkansaa. Milloin metsät ovat Suomeen tulleet? Mikä kaikki on metsää? Miten satavuotiaan Suomen metsät voivat? Asiantuntijoina ohjelmassa ovat metsänhoitaja ja metsäasiantutija Petri Keto-Tokoi ja pitkän linjan metsämies Heikki Lokki. Toimittajina Minna Pyykkö ja Juha Blomberg.

Luonto-Suomi.: Pöllöilta: 08.03.2017 20.10  

Maaliskuun alussa pöllöt huhuilevat, mutta millainen on hyvä pöllöretki-ilma? Tähän perinteiseen kysymykseen on vaikea löytää vastausta. Pöllöt voivat huhuilla pakkasella, suojasäällä, sumussa tai tähtikirkkaassa yössä. Mutta pöllöt voivat olla myös vaiti, vaikka ilma ihmisten mielestä tuntuisi huhuilemiseen erinomaiselta. Pöllöt ovat kautta aikojen kiehtoneet ihmisiä. Pöllöjen paksu höyhenpeite, suuret silmät ja kyky lentää äänettömästi ovat sopeumia yölliseen, hiljaiseen elämään. Luonto-Suomen pöllöillassa vieraana on tutkija Hannu Pietiäinen, toimittajina Juha Laaksonen ja Markus Turunen.

Luonto-Suomi.: Luonnonäänien ilta: 01.03.2017 20.10  

Miten haastavaa luonnon äänittäminen on ja mitä konsteja tähän nykyään käytetään? Minkälaisia tilanteita ulkoäänityksissä tulee vastaan ja mitkä ohikiitävät hetket ovat tulleet hoidetuiksi. Luontoäänien taltioiminen on mielenkiintoista puuhaa ja jokaiseen äänitteeseen liittyy aina tarina. Toimittajina ovat Asko Hauta-aho, Juha Laaksonen ja Markus Turunen.

Luonto-Suomi.: Luonto-Suomen talvi: 22.02.2017 20.10  

Talvi tarjoaa upeita kokemuksia ja hienoja maisemia parhaimmillaan usean kuukauden ajan. Lähetyksessä pohditaan talven merkityksestä meille suomalaisille. Kuuntelijoiden kanssa talvisia havaintoja ja kokemuksia jakavat Pirkka-Pekka Petelius sekä Asko Hauta-aho ja studiossa kuuntelijoiden puheluja ottaa vastaan Markus Turunen.

Luonto-Suomi.: Miljoona linnunpönttöä: 08.02.2017 20.10  

Lähetyksessä pohditaan kololintujen elämää ja linnunpönttöjen merkitystä. Pönttöjen rakennusmateriaalit, koot ja pöntöissä pesivät lajit tulevat tutuiksi. Kuuntelijoiden kysymyksiin vastaa yli 3600 linnunpöntön huoltaja ja toimitusjohtaja Urpo Koponen, toimittajina Juha Laaksonen ja Juha Blomberg.

0:00/0:00
Video player is in betaClose