Luonto-Suomi.

Luonto-Suomi.

Finland

Luonto-Suomi on monipuolinen luonto- ja ympäristöaiheinen kontaktiohjelma. Käsiteltävät aiheet ovat ajankohtaisia ja eri vuodenaikoihin liittyviä. Suorissa lähetyksissä ovat mukana maamme parhaat asiatuntijat.

Episodes

Luonto-Suomi.: Pihapiirin linnut: 11.01.2017 20.10  

Lintujen ruokintapaikan tapahtumia katselemalla on helppo opetella tuntemaan kotoiset talvilintumme. Lintulaudan äärellä pääsee myös seuraamaan lintujen käyttäytymistä ja voi tarkkailla lintujen yksilöllisiä eroja. Ohjelmassa kuullaan, miten luodaan hyvä lintujen ruokintapaikka ja mitä lajeja talvikaudella pihapiirin voi tulla. Asiantuntijana on lintututkija Pertti Koskimies, toimittajina Juha Blomberg ja Juha Laaksonen.

Luonto-Suomi.: Vietä yö ulkona: 28.12.2016 19.45  

Syyskuisena viikonloppuna vietettiin eräänlaista teemayötä. Suomen Latu lanseerasi uuden idean iskulauseella: vietä yö ulkona. Latu järjesti kaksi virallista yönviettotapahtumaa, toisen Porkkalaan ja toisen Reisjärvelle ja väkeä tuli enemmän kuin järjestäjät osasivat hartaimmissa toiveissaan odottaa. Yöpymissijoja oli joka lähtöön, telttoja tietysti, puolijoukkueteltoista alkaen, mutta myös laavuja ja puiden väleihin ilmaan viritettyjä tentsile-telttoja ja saattoipa joku uinailla yön pelkässä riippumatossakin. Suomen Ladun pyrkimyksenä oli saada väki luontoon, mutta myös muistuttaa siitä, että meillä Suomessa ovat voimassa hyvin laajat jokamiehenoikeudet. Metsäradion reportteri Olli Ihamäki osallistui tapahtumaan Porkkalan niemen kärjessä, josta hän poimi aluksi haastateltavikseen vantaalaisen Elina Kontturin ja helsinkiläisen Mika Laamasen. Kuva: Asko Hauta-aho / Yle

Luonto-Suomi.: Mikä on lessonansammakko?: 28.12.2016 19.30  

Mikä on sellainen sammakkolaji, joka Etelä-Suomen vesistöissä kutee vasta kesäkuussa ja joka on syksymmälläkin päiväaktiivinen ja nauttii auringonpaisteisista päivistä? Elää siis täysin toisenlaista elämää kuin ilta- ja yöaktiiviset rupikonnat ja viitasammakot. Oletteko koskaan kuulleet lessonansammakoista. Kyllä, Suomen lajistoon kuuluu myös noin eksoottiselta kuulostava pienikokoinen vihersammakoihin kuuluva sammakkolaji. Turun yliopiston konservaattori Ari Karhilahti ja Juha Laaksonen lähtivät etsimään näitä sympaattisia veijareita jostain salaisesta paikasta, Turun liepeillä kuitenkin oltiin Kuva: Juha Laaksonen / Yle

Luonto-Suomi.: Lohi iski perhoon: 28.12.2016 19.20  

Peltsin kanssa kalassa- kesäsarjassa kalastettiin Ruotsin puolella Tornionjoella. Pajalasta löytyy perhokalastajien suosima kohde Kengis, joka on uskomattoman suuri koskialue kuohuvine vesineen. Mikko Peltola oli Kengiksen rantavesissä kun alkoi tapahtua, perhoon iski mahtilohi. Kuva: Yle

Luonto-Suomi.: Kuovin laulun lumoissa: 28.12.2016 19.10  

Leif Saransalmi on äänittänyt kuoveja jo kahdeksan vuoden ajan. Miksi kuovin ääni on lumonnut miehen? Minna Pyykkö kävi Liminganlahdella jututtamassa äänittäjää kesken ääntenkeruureissun. Ohjelmassa kuultiin myös Leif Saransalmen kuoviäänityksiä. Kuva: Leif Saransalmi

Luonto-Suomi.: Heleänvihreitä sävyjä maisemassa: 28.12.2016 18.30  

Luonto-ohjelmien vuosi 2016-lähetyksessä ihailtiin toukokuun heleää vihreyttä. Kesäkuussa lehtipuut muuttuvat jo tumman vihreän sävyihin ja silloin heitetään kesäinen vaihe päälle luonnon väripaletissa. Toukokuun lopulla metsänpohjan kasvit ja puiden lehdet kehittyvät vauhdilla linnunlaulujen säestyksellä. Heinolan Kalliojärven alueelle - kaskikoivikkoon matkasivat silloin Heikki Niinimäki ja Asko Hauta-aho. Kuva: Asko Hauta-aho / Yle

Luonto-Suomi.: Suomenojan lintuparatiisi: 28.12.2016 18.20  

Onko sellaista paikkaa, jossa aamupäivän retkellä näkee takuuvarmasti vaikkapa liejukanan, mustakurkku-uikun, punasotkan ja harmaasorsan? Eikä tarvitse juurikaan kävellä ja linnut ovat riittävän lähellä. No se on Espoon Suomenojan kosteikko eli tuttavallisesti Finno. Juha Laaksosen johtamalla Luontoretkellä huhtikuussa professori Heikki Setälä muisteli vanhoja kokemuksiaan Espoon lintuparatiisissa.

Luonto-Suomi.: Lunta ja lumitutkimusta: 28.12.2016 18.05  

Luonto-ohjelmien vuosi 2016- lähetyksen aluksi pohdittiin miten lumikiteet syntyvät? Miten erikoista joukkoa löytyy lumitutkimuksen historiasta? Minna Pyykkö kävi helmikuussa hydrologi Esko Kuusiston kanssa vesisateisella lumiretkellä ihmettelemässä tätä erikoista ainetta! Kuva: Minna Pyykkö / Yle

Luonto-Suomi.: Linnunlaulujen toivekonsertti: 21.12.2016 20.10  

Linnunlaulujen toivekonsertissa kuuntelijat voivat toivoa omia suosikkilintujaan. Laulajan ei välttämättä tarvitse olla laulutaidoiltaan hyvä tai höyhenpuvultaan kaunis, riittää, että se on tehnyt vaikutuksen kuulijaan. Juontajina Asko Hauta-aho ja Juha Laaksonen ja Juha Blomberg.

Luonto-Suomi.: Luontokuvailta: 07.12.2016 20.10  

Luontovalokuvaus on yksi suosituimmista luontoharrastusmuodoista. Nykykameroilla voi kuvata lähes pimeässä. Filmikuluja ei ole, joten kuvia voi ottaa niin paljon kuin haluaa. Kenellä tahansa on periaatteessa mahdollisuus huippukuvaan. Tilanteita syntyy, kun vain on ahkera. Lähetyksessä annetaan luontovalokuvaukseen liittyviä neuvoja. Kysymyksiin ovat vastaamassa Markku Könkkölä, Markus Varesvuo, toimittajina Juha Blomberg ja Juha Laaksonen.

Luonto-Suomi.: Pienpetoilta: 30.11.2016 20.10  

Kärppä, lumikko, minkki, hilleri, kettu, supikoira. Suomen luonnossa hiippailee, väijyy ja saalistaa useita eläimiä, jotka tappavat syödäkseen. Pienimmät niistä eivät keskity ainoastaan saalistamiseen vaan ne joutuvat itsekin olemaan alati varuillaan. Luonto-Suomen pienpetoillassa puhutaan nisäkäspedoista sekä kuullaan kohtaamisista näiden karvaturrien kanssa. Asiantuntijana on tohtori Paavo Hellstedt, toimittajina Juha Laaksonen ja Markus Turunen.

Luonto-Suomi.: Myrskyilta: 23.11.2016 20.10  

Luonto-Suomen myrskyillassa puhutaan syksyn ja talven myrskyistä. Voiko myrskyjä ennustaa ja miten ne nimetään? Miten myrskyjä voi valokuvata ja ylipäätään harrastaa? Lähetyksessä mukana meteorologit Ari-Juhani Punkka ja Paavo Korpela Ilmatieteen laitokselta, toimittajina Minna Pyykkö ja Juha Blomberg.

Luonto-Suomi.: Monille linnuille talvi on raskasta aikaa - miten ne selviävät?: 09.11.2016 20.10  

Monille linnuille talvi on raskasta aikaa. Ruokaa pitää löytää lyhyen valoisan päivän aikana riittävästi että energia riittää kylmän talviyön läpi. Miten linnut selviävät pakkasesta? Kerro muistojasi lintujen talvenvietosta tai kysele aiheesta. Kysymyksiin vastaamassa on Oulun yliopiston eläinfysiologian professori Esa Hohtola, toimittajina Minna Pyykkö ja Juha Blomberg.

Luonto-Suomi.: Oravailta: 02.11.2016 20.10  

Orava on yleinen nisäkäs koko Suomessa. Tuo metsän siimeksessä käpyjä nakerteleva huiskuhäntä on nykyään sopeutunut erinomaisesti kaupunkielämään. Toisin kuin maalaisserkut, kaupunkioravat ovat kesyjä ja osa lähes röyhkeän rohkeita. Mikä oravissa kiehtoo? Asiantuntijoina ovat Sanna Mäkeläinen ja Tytti Turkia, toimittajina Juha Laaksonen ja Markus Turunen.

Luonto-Suomi.: Hirvi-ilta: 26.10.2016 20.10  

Kookas hirvisonni on Suomen painavin eläin. Sillä voi olla massaa yli 500 kiloa ja suuri eläin syö paljon. Kesällä tuoreiden versojen sekä suo- ja vesikasvien kulutus on jopa 50 kiloa vuorokaudessa. Miten Suomen hirvikanta nykyään voi, miten hirviaidat ovat vaikuttaneet hirvien liikkeisiin, miksi hirvet ovat vuosisatoja olleet suomalaisille tärkeitä eläimiä? Kuuntelijoiden kysymyksiin vastaavat Tuire Nygren ja Heikki Willamo, toimittajina Minna Pyykkö ja Petri Rinne.

Luonto-Suomi.: Sininen hiljaisuus - luontoelämyksiä hämärän aikaan: 19.10.2016 20.10  

Syksy etenee lokakuussa jälleen kovalla vauhdilla ja kelloja siirretään kuun lopulla jo talviaikaan. Luonnossa kasvit ja eläimet ovat valmiita lumiseen kauteen, tänne jäävät linnut käyttävät koko valoisan ajan ravinnon hankintaan. Minkälaisia tuntemuksia hämärä vuodenaika aiheuttaa ihmiselle ja voiko luonnon kokea voimallisesti myös syksyllä tai talvella? Kuuntelijoiden kanssa syksyisiä havaintoja ja tuntemuksia jakavat Pirkka-Pekka Petelius, Asko Hauta-aho ja Markus Turunen.

Luonto-Suomi.: Ikimuistoisimmat luonto-ohjelmat: 05.10.2016 20.10  

Yle juhlii vuonna 2016 90-vuotiasta taivaltaan ja samalla vietetään myös Ylen luontovuotta. Luonto- ohjelmilla on Ylellä erityisesti radiossa pitkät ja kunniakkaat perinteet. Teemaillassa muistellaan kuuntelijoiden kanssa luonto-ohjelmien ikimuistoisimpia hetkiä ja pohditaan tulevaisuutta - millaisia luonto-ohjelmat voisivat olla jatkossa? Studiossa ovat luontotoimittajat Juha Laaksonen ja Minna Pyykkö sekä television Ulos luontoon -sarjan käsikirjoittaja ja ohjaaja Markku Sipi. Juontajana on Juha Blomberg.

Luonto-Suomi.: Nokikokit sukeltavat nuotiovalmisteisen ruoan maailmaan: 28.09.2016 20.10  

Vuosituhansien ajan nuotiolla on valmistettu mitä erilaisempia ruokia. Nykyään hiilien lämmössä paistetaan nopeasti valmistuvia grillimakkaroita, mutta Luonto-Suomen nokikokit eivät tähän tyydy vaan ohjelmassa sukelletaan jälleen todellisten makujen maailmaan. Nokikokit asettuvat liekkien äärelle Nastolan Arrajärvellä ja valmistavat suorassa lähetyksessä herkullista ruokaa. Arrajärven rannan läheisyydessä ovat Viivi ja Jukka Vesanen sekä Asko Hauta-aho, studiossa Juha Blomberg.

Luonto-Suomi.: Luonnonäänien ilta - Luontoäänien taltiointi on mielenkiintoista puuhaa!: 21.09.2016 20.10  

Viikon luontoääniä on kuultu radiossa jo vuosikymmenien ajan ja tämän vuoden osalta sarja päättyi syyskuun alussa. Miten haastavaa luonnon äänittäminen on ja mitä konsteja tähän nykyään käytetään? Minkälaisia tilanteita ulkoäänityksissä tulee vastaan ja mitkä ohikiitävät hetket ovat tulleet hoidetuiksi. Luontoäänien taltioiminen on mielenkiintoista puuhaa ja jokaiseen äänitteeseen liittyy aina tarina. Toimittajina ovat Juha Blomberg, Asko Hauta-aho ja Juha Laaksonen.

0:00/0:00
Video player is in betaClose