Luonto-Suomi.

Luonto-Suomi.

Finland

Luonto-Suomi on monipuolinen luonto- ja ympäristöaiheinen kontaktiohjelma. Käsiteltävät aiheet ovat ajankohtaisia ja eri vuodenaikoihin liittyviä. Suorissa lähetyksissä ovat mukana maamme parhaat asiatuntijat.

Episodes

Luonto-Suomi.: Pienpetoilta: 30.11.2016 20.10  

Kärppä, lumikko, minkki, hilleri, kettu, supikoira. Suomen luonnossa hiippailee, väijyy ja saalistaa useita eläimiä, jotka tappavat syödäkseen. Pienimmät niistä eivät keskity ainoastaan saalistamiseen vaan ne joutuvat itsekin olemaan alati varuillaan. Luonto-Suomen pienpetoillassa puhutaan nisäkäspedoista sekä kuullaan kohtaamisista näiden karvaturrien kanssa. Asiantuntijana on tohtori Paavo Hellstedt, toimittajina Juha Laaksonen ja Markus Turunen.

Luonto-Suomi.: Myrskyilta: 23.11.2016 20.10  

Luonto-Suomen myrskyillassa puhutaan syksyn ja talven myrskyistä. Voiko myrskyjä ennustaa ja miten ne nimetään? Miten myrskyjä voi valokuvata ja ylipäätään harrastaa? Lähetyksessä mukana meteorologit Ari-Juhani Punkka ja Paavo Korpela Ilmatieteen laitokselta, toimittajina Minna Pyykkö ja Juha Blomberg.

Luonto-Suomi.: Monille linnuille talvi on raskasta aikaa - miten ne selviävät?: 09.11.2016 20.10  

Monille linnuille talvi on raskasta aikaa. Ruokaa pitää löytää lyhyen valoisan päivän aikana riittävästi että energia riittää kylmän talviyön läpi. Miten linnut selviävät pakkasesta? Kerro muistojasi lintujen talvenvietosta tai kysele aiheesta. Kysymyksiin vastaamassa on Oulun yliopiston eläinfysiologian professori Esa Hohtola, toimittajina Minna Pyykkö ja Juha Blomberg.

Luonto-Suomi.: Oravailta: 02.11.2016 20.10  

Orava on yleinen nisäkäs koko Suomessa. Tuo metsän siimeksessä käpyjä nakerteleva huiskuhäntä on nykyään sopeutunut erinomaisesti kaupunkielämään. Toisin kuin maalaisserkut, kaupunkioravat ovat kesyjä ja osa lähes röyhkeän rohkeita. Mikä oravissa kiehtoo? Asiantuntijoina ovat Sanna Mäkeläinen ja Tytti Turkia, toimittajina Juha Laaksonen ja Markus Turunen.

Luonto-Suomi.: Hirvi-ilta: 26.10.2016 20.10  

Kookas hirvisonni on Suomen painavin eläin. Sillä voi olla massaa yli 500 kiloa ja suuri eläin syö paljon. Kesällä tuoreiden versojen sekä suo- ja vesikasvien kulutus on jopa 50 kiloa vuorokaudessa. Miten Suomen hirvikanta nykyään voi, miten hirviaidat ovat vaikuttaneet hirvien liikkeisiin, miksi hirvet ovat vuosisatoja olleet suomalaisille tärkeitä eläimiä? Kuuntelijoiden kysymyksiin vastaavat Tuire Nygren ja Heikki Willamo, toimittajina Minna Pyykkö ja Petri Rinne.

Luonto-Suomi.: Sininen hiljaisuus - luontoelämyksiä hämärän aikaan: 19.10.2016 20.10  

Syksy etenee lokakuussa jälleen kovalla vauhdilla ja kelloja siirretään kuun lopulla jo talviaikaan. Luonnossa kasvit ja eläimet ovat valmiita lumiseen kauteen, tänne jäävät linnut käyttävät koko valoisan ajan ravinnon hankintaan. Minkälaisia tuntemuksia hämärä vuodenaika aiheuttaa ihmiselle ja voiko luonnon kokea voimallisesti myös syksyllä tai talvella? Kuuntelijoiden kanssa syksyisiä havaintoja ja tuntemuksia jakavat Pirkka-Pekka Petelius, Asko Hauta-aho ja Markus Turunen.

Luonto-Suomi.: Ikimuistoisimmat luonto-ohjelmat: 05.10.2016 20.10  

Yle juhlii vuonna 2016 90-vuotiasta taivaltaan ja samalla vietetään myös Ylen luontovuotta. Luonto- ohjelmilla on Ylellä erityisesti radiossa pitkät ja kunniakkaat perinteet. Teemaillassa muistellaan kuuntelijoiden kanssa luonto-ohjelmien ikimuistoisimpia hetkiä ja pohditaan tulevaisuutta - millaisia luonto-ohjelmat voisivat olla jatkossa? Studiossa ovat luontotoimittajat Juha Laaksonen ja Minna Pyykkö sekä television Ulos luontoon -sarjan käsikirjoittaja ja ohjaaja Markku Sipi. Juontajana on Juha Blomberg.

Luonto-Suomi.: Nokikokit sukeltavat nuotiovalmisteisen ruoan maailmaan: 28.09.2016 20.10  

Vuosituhansien ajan nuotiolla on valmistettu mitä erilaisempia ruokia. Nykyään hiilien lämmössä paistetaan nopeasti valmistuvia grillimakkaroita, mutta Luonto-Suomen nokikokit eivät tähän tyydy vaan ohjelmassa sukelletaan jälleen todellisten makujen maailmaan. Nokikokit asettuvat liekkien äärelle Nastolan Arrajärvellä ja valmistavat suorassa lähetyksessä herkullista ruokaa. Arrajärven rannan läheisyydessä ovat Viivi ja Jukka Vesanen sekä Asko Hauta-aho, studiossa Juha Blomberg.

Luonto-Suomi.: Luonnonäänien ilta - Luontoäänien taltiointi on mielenkiintoista puuhaa!: 21.09.2016 20.10  

Viikon luontoääniä on kuultu radiossa jo vuosikymmenien ajan ja tämän vuoden osalta sarja päättyi syyskuun alussa. Miten haastavaa luonnon äänittäminen on ja mitä konsteja tähän nykyään käytetään? Minkälaisia tilanteita ulkoäänityksissä tulee vastaan ja mitkä ohikiitävät hetket ovat tulleet hoidetuiksi. Luontoäänien taltioiminen on mielenkiintoista puuhaa ja jokaiseen äänitteeseen liittyy aina tarina. Toimittajina ovat Juha Blomberg, Asko Hauta-aho ja Juha Laaksonen.

Luonto-Suomi.: Tarinailta: 07.09.2016 20.10  

Luonto- ja retkikokemuksista syntyy monenlaisia tarinoita, jotka elävät parhaimmillaan jopa vuosikymmenien ajan. Se voi olla erikoinen tapahtuma erämaassa tai yllättävä asia lähimetsässä. Yleensä mielenkiintoisimmat havainnot tulevat eteen silloin, kun niitä vähiten odottaa. Luonto-Suomen tarinaillassa kuullaan jälleen mielenkiintoisia luontotarinoita eri puolilta Suomea. Studiossa puheluja ottavat vastaan professori Pekka Laaksonen sekä toimittajat Juha Blomberg ja Asko Hauta-aho.

Luonto-Suomi.: Tuhansien järvien maa: 24.08.2016 20.10  

Suomalaiset ovat aina viihtyneet vesistöjen äärellä ja selkävesien sekä rantametsien äärettömyys on kiehtonut katsojan silmää. Suomi on satojentuhansien järvien maa ja sopivia kohteita löytyy retkeilijöille ja kalastajille kaikkialla. Minkälainen suhde meillä on kotimaan vesistöihin? Säilyvätkö vesistöt puhtaina tulevaisuudessa ja viihtyvätkö kalat muuttuvissa olosuhteissa? Studioon saapuvat vesillä vuosikymmeniä liikkuneet Erkki Norell ja Markku Pursiainen. Toimittajina ovat Asko Hauta-aho ja Petri Rinne.

Luonto-Suomi.: Matelijailta: 10.08.2016 20.10  

Rantakäärme, sisilisko, kyy, rupilisko, vaskitsa, kangaskäärme, vesilisko, hietasisilisko. Suomen käärme ja liskolajisto ei ole järin runsas, mutta sitäkin mielenkiintoisempi. Osa lajeista on meille tuttuja, osa täysin vieraita. Studiossa kuuntelijoide kysymyksiin vastaavat Lisse Tarnanen ja Jarmo Latva, toimittajana on Juha Laaksonen.

Luonto-Suomi.: Luonnonkukkien loistetta: 03.08.2016 20.10  

Keskikesän taitekohta on luonnonkukkien kulta-aikaa. Niityillä kukkivat mesiangervot, huopaohdakkeet ja keltamot. Metsän hämäryydessä puolestaan loistaa salaperäinen maariankämmekkä. Ohjelmassa kuuntelijoiden kysymyksiin vastaavat biologi Leena Luoto, jolle kasvit ovat työ ja harrastus sekä kasvitieteilijä Pertti Uotila. Juontajana Riku Lumiaro.

Luonto-Suomi.: Retkeilyilta: 27.07.2016 20.10  

Loppukesä on loistoaikaa retkeilylle. Retkeily on laji, jossa kukaan ei voi olla täysinoppinut, vaikka tietäisi paljonkin. Luonto-Suomen retkeilyillassa sekä annetaan että saadaan hyviä vinkkejä. Kuuntelijoiden kysymyksiin vastaavat kokenut retkeilijä Matti Hirvonen sekä eräruokakirjailija Raija Hentman. Toimittajina ovat Olli Ihamäki ja Heikki Tikkanen.

Luonto-Suomi.: Ötökkäilta: 20.07.2016 20.10  

Luonto-Suomen ötökkäillassa pähkäillään luontomme pikkuvipeltäjiä, kaiken maailman surisevia ja ryömiviä otuksia. Näin kesällä niitä on liikkeellä paljon, varsinkin kun suvi on ollut kauniin lämmin. Luontomme hurmaaviin, mielenkiintoisiin tai jopa pelottaviin ötököihin liittyviin kysymyksiin vastaamassa ovat koppakuoriasiantuntija Ilpo Mannerkoski ja hyönteisasiantuntija Petri Ahlroth Suomen ympäristökeskuksesta. Juontajina Riku Lumiaro ja Markus Turunen.

Luonto-Suomi.: Kalastusilta: 06.07.2016 20.10  

Suutari, pasuri, ruutana, toutain. Hauki, ahven, kuha ja lahna. Suomalaiset ovat kalastajakansaa ja jälkimmäiset ovat varmasti monille tuttuja saaliita. Luonto-Suomen kalastusillassa kuullaan tällä kertaa parhaita kalatarinoita. Studiossa keskustelukavereina ovat Torsten Lindgren, Markku Tiusanen, lähetyksen toimittajina ovat Juha Laaksonen ja Juha Blomberg.

Luonto-Suomi.: Luonto-Suomen kesä: 29.06.2016 20.10  

Kesäkuussa koivujen värisävyt muuttuvat heleänvihreästä jo tummemmaksi ja monien lintujen äänet hiipuvat vähitellen. Lapissa aurinko ei laske ollenkaan ja Etelä-Suomessa hämärää on vain muutama tunti. Metsien vihreyttä ja järvien sinisyyttä ihailevat jälleen suorassa lähetyksessä Pirkka-Pekka Petelius ja Asko Hauta-aho. Puheluja ja ajatuksia kesän voimasta, maisemista sekä luonnosta ottaa vastaan Juha Blomberg.

Luonto-Suomi.: Myrskyilta: 22.06.2016 20.10  

Pelottaako, kun salamat välkkyvät ja ukkonen jylisee. Tai jos tuulee ja sataa niin, että tukka on lähteä päästä? Luonto-Suomen myrskyillassa puhutaan ukkospuuskista, rankkasateista, hirmumyrskyistä, raekuuroista ja salamoinnista. Kysymyksiin ovat vastaamassa meteorologit Ari-Juhani Punkka ja Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta, toimittajina Juha Blomberg ja Juha Laaksonen.

Luonto-Suomi.: Kesäyön lintuja: 08.06.2016 20.10  

Suuressa osassa Suomea eletään juuri nyt niitä ihmeellisiä valoisia alkukesän öitä, jotka ovat täynnä tuoksuja ja yölaulajien ääniä! Nyt kannattaa ehdottomasti valvoa ja kuunnella yön ääniä. Miksi linnut laulavat alkukesän öinä? Miten ääniä voi oppia tunnistamaan? Studiossa on lintututkija Pertti Koskimies, toimittajina Minna Pyykkö ja Juha Blomberg.

0:00/0:00
Video player is in betaClose