Makrorådet

Makrorådet

Sweden

En podcast där Dagens industris Viktor Munkhammar samtalar med två tunga makroexperter.

Episodes

Vice riksbankschefen: "Jobbigt att jaga växelkursen"  

Verktygslådan börjar bli tom och Riksbanken kan tvingas acceptera att det tar längre tid att nå inflationsmålet på 2 procent. Det säger vice riksbankschef Per Jansson.

Inflationen gör tillfällig comeback  

Inflationens återkomst blir kortvarig. Och det är fel sorts inflation. Det säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth och Swedbanks senioranalytiker Pär Magnusson.

Stramare penningpolitik väntar  

Fed-chefen Janet Yellen sitter löst med Donald Trump som president. Och på sikt väntar stramare penningpolitik. Det bedömer Makrorådet, som också tror att en decemberhöjning fortfarande är på bordet.

Riksbanken tvingas till nya lättnader  

Trendbrottet för inflationen tvingar Riksbanken till nya lättnader. Det säger Annika Winsth och Pär Magnusson i Di-podden Makrorådet.

"Det är önsketänkande"  

Ska finanspolitiken ta vid där penningpolitiken inte räcker till? Det vill bland andra IMF, men SEB:s analyschef Johan Javeus är skeptisk. Och Di:s makroexpert Johanna Jeansson ser en tredje väg - som inte behöver kosta något.

Riksbanken kan pusta ut  

Med inflationsförväntningarna tillbaka på 2 procent kan Riksbanken pusta ut. Det säger Anna Öster och Olof Manner i Di-podden Makrorådet. De pekar också ut centralbankens nya målvariabel och levererar varsin spaning.

Därför bromsar Sverige  

Därför bromsar Sverige och den största knäckfrågan framöver. Höstpremiär för Makrorådet.

"Fed väntar med att höja"  

Fed väntar till juli med att höja. Det säger Anna Öster och Olof Manner i Di-podden Makrorådet. Den viktigaste orsaken är att britternas EU-omröstning ligger bara åtta dagar efter juni-mötet.

”Vi kommer att ha mycket pensionsärsilska"  

Låga realräntor och därmed låg avkastning på pensionspengarna är här för att stanna. Det säger Swedbanks Pär Magnusson i Makrorådet.

Makrorådet: "Jag är imponerad"  

Unionen blev på onsdagen det senaste fackförbundet att varsla om strejk. Nordeas chefsekonom Annika Winsth och Swedbanks analytiker Pär Magnusson tror ändå att de 2,2 procent i löneökningar som LO centralt har ställt sig bakom blir normen. "Jag hade nog trott att vi skulle behöva harva det här ett par veckor till”, säger Annika Winsth

Special: Vice riksbankschefen ifrågasätter räntevapnet  

Det går att sänka räntan ytterligare men är knappast meningsfullt. Det säger vice riksbankschef Martin Flodén i ett extrainsatt specialavsnitt av Makrorådet. Programledare: Viktor Munkhammar.

Sverige övertygar  

Stor risk för strejker och Riksbanken kommer att behöva göra mindre än den tror. I Makrorådet med Viktor Munkhammar.

Makrorådet 160309  

text kommer !

Brexit tvingar Sverige gå med i EMU  

Brexit tvingar Sverige gå med i EMU, centralbankerna maktlösa vid ny recession och svensk skattefest. Nytt avsnitt av Makrorådet.

Nästa svarta svan  

Alla är rädda för nästa svarta svan, Riksbanken sänker (kanske) och politikens svek i krisen. Nytt avsnitt av Makrorådet med Viktor Munkhammar.

"Festen är snart över"  

Den svenska ekonomin går som tåget. Men festen är snart över, säger Swedbanks chefsekonom Anna Breman.

0:00/0:00
Video player is in betaClose