Makrorådet

Makrorådet

Sweden

En podcast där Dagens industris Viktor Munkhammar samtalar med två tunga makroexperter.

Episodes

"Det är en game changer"  

I höstpremiären av Makrorådet berättar Swedbanks analyschef Olof Manner om sommarens stora "game changer" och blickar i spaningen mot en ny geopolitisk verklighet. Länsförsäkringars chefsekonom Anna Öster förutspår att regeringen kan stoppa Finansinspektionens nya hårdare amorteringskrav och hoppas att det blir en större översyn av bostadspolitiken och -skatterna efter valet.

KI:s prognoschef: Vi kan både ha kakan och äta den  

Makrorådet special: KI:s färska prognoschef Ylva Hedén Westerdahl om varför räntorna ska upp, varför vi sparar så mycket och vad som kan ta knäcken på högkonjunkturen

QE här för att stanna  

Kerstin af Jochnick: Obligationsköp är nu en åtgärd bland andra

Makrorådet: överdriven skuldoro  

Tillgångssidan glöms bort i skulddebatten, Frankrike blir Europas nya ekonomiska motor och FI:s nya förslag en besvikelse. Nytt avsnitt av Makrorådet.

Slutet närmar sig för Trump  

Riksrätt rycker närmare för Donald Trump och marknaden bör ställa in sig på att hans tillväxtfrämjande åtgärder aldrig blir av. Det säger Pär Magnusson och Johanna Jeansson i Makrorådet.

Ingves efterträdare stekhet fråga  

Tudelad riksbanksdirektion gör personalpolitik till penningpolitik

2017 ser bra ut  

Konjunkturuppgången går på övertid men två skäl talar för att den ändå har mer att ge. Det säger Swedbanks chefsekonom Anna Breman och SEB:s analyschef Johan Javeus i Dagens industris podd Makrorådet.

Se upp för ny räntetrend  

Har inflationen fått pyspunka? Lyssna när Swedbanks Olof Manner och Länsförsäkringars Anna Öster diskuterar makroekonomi med Di:s Johanna Jeansson.

Europa har momentum  

Samtidigt som de politiska riskerna är stora ser det bättre ut i Europakonjunkturen, där återhämtningen inte har kommit lika långt som i USA. Det säger Swedbanks chefsekonom Anna Breman i Makrorådet.

Överhängande risk för bakslag  

Trumprallyt har gått för långt och risken för bakslag är överhängande. Hökaktiga tongångar från Federal Reserve i nästa vecka har potential att bli den utlösande faktorn. Det säger Swedbanks Pär Magnusson i Makrorådet.

Hen tar över Riksbanken  

Makrorådet lanserar några doldisar med chans på jobbet. Vid årsskiftet löper Stefan Ingves mandat som riksbankschef ut. Spekulationerna om vem som ska efterträda honom är i full sving.

Experterna oeniga om Trump  

Är Trumprallyt redan över? Meningarna går isär när Swedbanks chefsekonom Anna Breman diskuterar saken med SEB:s analyschef Johan Javeus i Dagens industris podd Makrorådet.

Makrorådet 161221  

På papperet var räntebeskedet precis som väntat. Men under ytan hände det grejer som tyder på en vändpunkt närmar sig. Det säger Anna Öster och Olof Manner i Di-podden Makrorådet.

Vice riksbankschefen: "Jobbigt att jaga växelkursen"  

Verktygslådan börjar bli tom och Riksbanken kan tvingas acceptera att det tar längre tid att nå inflationsmålet på 2 procent. Det säger vice riksbankschef Per Jansson.

Inflationen gör tillfällig comeback  

Inflationens återkomst blir kortvarig. Och det är fel sorts inflation. Det säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth och Swedbanks senioranalytiker Pär Magnusson.

Stramare penningpolitik väntar  

Fed-chefen Janet Yellen sitter löst med Donald Trump som president. Och på sikt väntar stramare penningpolitik. Det bedömer Makrorådet, som också tror att en decemberhöjning fortfarande är på bordet.

Riksbanken tvingas till nya lättnader  

Trendbrottet för inflationen tvingar Riksbanken till nya lättnader. Det säger Annika Winsth och Pär Magnusson i Di-podden Makrorådet.

"Det är önsketänkande"  

Ska finanspolitiken ta vid där penningpolitiken inte räcker till? Det vill bland andra IMF, men SEB:s analyschef Johan Javeus är skeptisk. Och Di:s makroexpert Johanna Jeansson ser en tredje väg - som inte behöver kosta något.

0:00/0:00
Video player is in betaClose