Makrorådet

Makrorådet

Sweden

En podcast där Dagens industris Viktor Munkhammar samtalar med två tunga makroexperter.

Episodes

2017 ser bra ut  

Konjunkturuppgången går på övertid men två skäl talar för att den ändå har mer att ge. Det säger Swedbanks chefsekonom Anna Breman och SEB:s analyschef Johan Javeus i Dagens industris podd Makrorådet.

Se upp för ny räntetrend  

Har inflationen fått pyspunka? Lyssna när Swedbanks Olof Manner och Länsförsäkringars Anna Öster diskuterar makroekonomi med Di:s Johanna Jeansson.

Europa har momentum  

Samtidigt som de politiska riskerna är stora ser det bättre ut i Europakonjunkturen, där återhämtningen inte har kommit lika långt som i USA. Det säger Swedbanks chefsekonom Anna Breman i Makrorådet.

Överhängande risk för bakslag  

Trumprallyt har gått för långt och risken för bakslag är överhängande. Hökaktiga tongångar från Federal Reserve i nästa vecka har potential att bli den utlösande faktorn. Det säger Swedbanks Pär Magnusson i Makrorådet.

Hen tar över Riksbanken  

Makrorådet lanserar några doldisar med chans på jobbet. Vid årsskiftet löper Stefan Ingves mandat som riksbankschef ut. Spekulationerna om vem som ska efterträda honom är i full sving.

Experterna oeniga om Trump  

Är Trumprallyt redan över? Meningarna går isär när Swedbanks chefsekonom Anna Breman diskuterar saken med SEB:s analyschef Johan Javeus i Dagens industris podd Makrorådet.

Makrorådet 161221  

På papperet var räntebeskedet precis som väntat. Men under ytan hände det grejer som tyder på en vändpunkt närmar sig. Det säger Anna Öster och Olof Manner i Di-podden Makrorådet.

Vice riksbankschefen: "Jobbigt att jaga växelkursen"  

Verktygslådan börjar bli tom och Riksbanken kan tvingas acceptera att det tar längre tid att nå inflationsmålet på 2 procent. Det säger vice riksbankschef Per Jansson.

Inflationen gör tillfällig comeback  

Inflationens återkomst blir kortvarig. Och det är fel sorts inflation. Det säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth och Swedbanks senioranalytiker Pär Magnusson.

Stramare penningpolitik väntar  

Fed-chefen Janet Yellen sitter löst med Donald Trump som president. Och på sikt väntar stramare penningpolitik. Det bedömer Makrorådet, som också tror att en decemberhöjning fortfarande är på bordet.

Riksbanken tvingas till nya lättnader  

Trendbrottet för inflationen tvingar Riksbanken till nya lättnader. Det säger Annika Winsth och Pär Magnusson i Di-podden Makrorådet.

"Det är önsketänkande"  

Ska finanspolitiken ta vid där penningpolitiken inte räcker till? Det vill bland andra IMF, men SEB:s analyschef Johan Javeus är skeptisk. Och Di:s makroexpert Johanna Jeansson ser en tredje väg - som inte behöver kosta något.

Riksbanken kan pusta ut  

Med inflationsförväntningarna tillbaka på 2 procent kan Riksbanken pusta ut. Det säger Anna Öster och Olof Manner i Di-podden Makrorådet. De pekar också ut centralbankens nya målvariabel och levererar varsin spaning.

Därför bromsar Sverige  

Därför bromsar Sverige och den största knäckfrågan framöver. Höstpremiär för Makrorådet.

"Fed väntar med att höja"  

Fed väntar till juli med att höja. Det säger Anna Öster och Olof Manner i Di-podden Makrorådet. Den viktigaste orsaken är att britternas EU-omröstning ligger bara åtta dagar efter juni-mötet.

”Vi kommer att ha mycket pensionsärsilska"  

Låga realräntor och därmed låg avkastning på pensionspengarna är här för att stanna. Det säger Swedbanks Pär Magnusson i Makrorådet.

0:00/0:00
Video player is in betaClose