Matens pris

Matens pris

Sweden

Granskar vad som döljer sig bakom de låga matpriserna och avslöjar en verklighet där människor skadas, djur lider och miljön förstörs. Ansvarig utgivare: Michael Österlund

Episodes

Dieten som skadar planeten  

Vem är det som får människor att välja en diet med större andel kött och fett? Vi kartlägger den amerikanska köttbranschens strategi för att få oss att äta mer kött - trots att stora miljöeffekter.

Spekulation i råvaror från jordbruket - Hela granskningen  

Visste du att maten du äter ingår i ett komplicerat globalt pengaspel? Matpriserna har blivit tätt sammankopplade med den finansiella marknadens upp- och nedgångar. Vem tjänar och vem förlorar på det?

Svensk fisk på tallriken  

Det ska vara svensk fisk på tallrik, men de svenska vattendragen beskrivs som biologiska öknar. Hör om mystiska brott och om hur musslor kan göra fiskproduktionen hållbar.

Matens pris 2011-02-06 12:00  

Den marknadsförs som ett alternativ till den utfiskade torsken, men vår granskning visar att pangasiusfisken står för stora utsläpp. De odlas i dammar i Vietnam med bidrar ändå till utfiskningen.

Matens pris 2010-05-13 13:00  

Torsdag 13 maj hördes Matens pris återigen i radion. Den här gången i P4, med bitar av granskningen av den internationella livsmedelsindustrin, nyheter kring vad som har hänt sedan och funderingar kring en hållbar matproduktion. Medverkande i programmet: Christel Cederberg, forskare från SIK, institutet för livsmedel och bioteknik, och professor Torbjörn Fagerström som länge arbetat vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Reportrar: Malin Olofsson och Daniel Öhman. P4 2010-05-13.

Matens pris 2010-03-28 13:00  

Det femte och sista avsnittet av Matens pris handlar om ansvar och visioner inom den internationella livsmedelsproduktionen. SR:s reportrar Daniel Öhman och Malin Olofsson ställer de ansvariga till svars.

Matens pris  2010-03-21 13:00  

Vår konsumtion av kött och mjölkprodukter har stegrat under flera decennier, och samtidigt ökar djurens effektivitet. Vi granskar den intensiva djuravel som ligger bakom.

Matens pris 2010-03-14 13:00  

Trots minusgrader i Nederländerna är det skördesäsong för paprika. Vi besöker grönsaksfabriker som är så effektiva att till och med själva jorden är bortrationaliserad.

Matens pris 2010-03-07 13:00  

Brasilianska bönder har bytt sågen mot farliga kemikalier i kampen mot buskarna på betesmarken. Vi granskar vad de billiga biffarna på svenska matbord har för effekt på regnskogen.

Matens Pris 2010-02-28 13:00  

Hur kan mjölken bli billigare än kranvatten på flaska? I Matens pris får vi följa spåren från de svenska kornas fodertråg till de brasilianska sojaodlarnas livsfarliga bekämpningsmedel.

0:00/0:00
Video player is in betaClose