MEDBEROENDEPODDEN

MEDBEROENDEPODDEN

Sweden

I den här podden försöker vi fördjupa oss i och reda ut begreppet medberoende. Vad är medberoende? Hur uppkommer ett medberoende? Och går det att tillfriskna från ett medberoende? I varje avsnitt kommer jag prata med en gäst kring medberoende. Det kan vara någon med egna erfarenheter, en behandlare, psykolog, en författare eller offentlig person.

Episodes

Vem är jag utan någon - "Mias" historia  


AVSNITT 31 ”Mia” växte upp i en frikyrklig miljö och drömde om att bli missionär. Hennes pappa var rolig och uppmuntrande, ändå visste hon precis när han tyckte att hon hade gjort fel. ”Mia” kände att det var något som inte stod rätt till med sin mamma och hon tog undermedvetet på sig ansvar för att hon skulle må bra. Det visade sig senare att hennes mamma varit deprimerad och var dotter till en alkoholiserad far. Redan som 18-åring träffade ”Mia” mannen som kom att bli pappa till hennes fyra barn. Han var missionär, de flyttade utomlands och ”Mia” kände sig verkligen lycklig. Ändå grodde ett litet frö inom henne. Efter 20 års äktenskap började ”Mia” må dåligt. Det gick så långt att hon försökte ta sitt liv, trots att barnen var hemma samtidigt. Det här blev startskottet på den revolt som ”Mia” aldrig hade fått utlopp för. Efter skilsmässan mådde hon först bättre, men ganska snart hamnade hon i den ena dysfunktionell relationen, efter det den andra. ”Mia” tvingades än en gång möta sina demoner och någon stans i den här onda spiralen blev det tydligt att kärnan till allt låg i hennes eget medberoende. Tack till: Stefan Storm Musik: Oh, The Ashes! www.medberoendepodden.se

När sex blir en drog - med Erik Sundby  


AVSNITT 30 Är en sexberoende person en som har väldigt mycket sex? Finns det olika typer av sexberoende och hur påverkar det de anhöriga? Erik Sundby växte upp i USA och kom tidigt i kontakt med droger. Han smugglade narkotika över Mexikanska gränsen och åkte tillslut fast. Han fick flytta till sin mamma i Sverige där problemet fortsatte. Tillslut nådde han sin botten och blev nykter. Allt var frid och fröjd, Erik levde med sambo och barn och hade ett bra jobb som innebar att behandla andra. En dag kommer man på hans mörka hemlighet och nyheten om hur han porrsurfat på arbetsplatsen spreds och hamnade i tidningar. Skammen var total och han mådde extremt dåligt. Det här blev dock början på den resa som tog Erik dit han är idag. Tillsammans med sin sambo driver han behandlingskliniken för sexberoende och anhöriga, DBK. I USA är sexberoende en erkänd beroendesjukdom. Enligt de siffror som är framtagna i USA så lider ca 6-8% av befolkningen av ett sexberoende. Man kan anta att siffrorna landar på något liknande här i Sverige, ändå är sexberoende inte en officiell diagnos här. Att vara anhörig till någon som lider av ett sexberoende är skamfyllt och många partners tror att det handlar om att de inte är bra nog. Faktum är att 70-75% av de anhöriga till sexberoende lider av en ätstörning i något slag. Det finns bevis på att ett medberoende till en partner som är sexberoende kan leda till galenskap. En del går till sådana extremer att de ägnar all sin vakna tid åt att hålla koll på sin partner, de till och med anlitar privatdetektiver. www.dbksverige.se Köp boken: Det är inte kärlek - när sex bli en drog www.medberoendpodden.se Musik: Oh, The Ashes!

Hur långt kan man gå - "Connys" historia  


AVSNITT 29 ”Conny” är en sådan där kille som hamnade fel. Han hamnade i umgängen där missbruk och kriminalitet var ett sätt att leva. Att sälja droger gav mycket pengar och blev snabbt en livsstil. Han festade mycket och kokainet fungerade perfekt för att dämpa de negativa konsekvenser som alkoholen gav. Som liten fick han ta ansvar för sig själv i de perioder då hans mamma inte hade förmågan på grund av sin bipolära sjukdom. ”Conny” tog på sig sin mammas känslor och beundrade henne för hennes resa. Han växte upp med starka kvinnor och visste hur mycket de hade offrat för att ta sig dit de är idag. Skammen över den väg han valde att gå fick honom att dölja sin livsstil för familjen. Dubbellivet tärde på honom, tog honom djupare in i sitt missbruk och miljöerna blev farligare. Trots konsekvenser fortsatte han, trots att han fann hjälp fortsatte han. Han var tvungen att gå djupare ner. Relationen med en tjej som självskadade och missbrukade fick honom att inse att det kanske var det där medberoendet som låg till grunden för allt? Idag är ”Conny” nykter och går i självhjälpsgrupp för både sitt missbruk och sitt medberoende. Han anser att beroendepersoner borde titta djupare på vad som ligger bakom flyktbeetendet – många gånger finns ett medberoende där. "Conny" tror att hans medberoende började till hans bipolära mamma. www.medberoendepodden.se Musik: Oh, The Ashes!

Om man inte får festa, hur ska man då ha kul - med Nemo Hedén  


AVSNITT 28 Nemo Hedén är dokusåpakändisen som levde för kändisskap, fest och dekadens. Han växte upp i ett kollektiv med en pappa, som var känd musiker och som led av ett alkohol- och tablettmissbruk, och en mamma hade ett mat-och sexmissbruk. De var många syskon och i skolan fick Nemo höra att han var annorlunda. För att finna sin roll och mätta sitt behov av bekräftelse tog han på sig rollen som klassens clown. Under en period som säsongsarbetare ringde de från Stockholm och frågade om han skulle vara intresserad av att vara med i en dokusåpa. Det var som om allt föll på plats, det var det han var ämnad att göra. Nemo tvekade inte en sekund och i Kungarna av Tylösand blev han den som var vildast, festade hårdast, och erövrade flest tjejer. Efter sitt deltagande fortsatte han leva ett destruktivt liv, men de hyllande ropen och kändisskapet var inte längre där. Sakta men säkert föll världen runt Nemo. Det tomrum han hade försökt fylla blev djupare och djupare och alkohol och droger var inte längre nog. 2015 fick han möjligheten att komma in på ett behandlingshem, en chans som han tog. Han fortsatte gå på 12-stegsmöten men frågade sig länge om vad han som nykter skulle göra för att ha kul. Han kunde inte i sin vildaste fantasi föreställa sig vilket fantastiskt liv han hade att vänta. Idag lever både Nemo och hans föräldrar i 12-stegsprogram och Nemo är ute och föreläser om sina erfarenheter och det facto att det är fler ungdomar som söker till dokusåpor än vad det är som söker till lärarprogrammet. Förutom detta så firar hans podcast, Nemo möter en vän, 100 avsnitt och succén fortsätter! Hemsida: www.nemoheden.se Lyssna på Nemo möter en vän: www.radioplay.se/podcast/nemo-moter-en-van Boka föreläsning: www.sverigestalare.se/talare/nemo-heden www.medberoendepodden.se Musik: Oh, The Ashes!

Inget viktigare än drogen för den beroende - med Madeleine Swartz  


AVSNITT 27 Madeleine Swartz är nykter alkoholist och mamma till två döttrar. Själv växte hon upp i en diplomatfamilj där livet var ett cocktailparty och nykterister några man såg ned på. År 2000 nådde hon botten i sitt alkoholberoende och kom i kontakt med AA (Anonyma alkoholister), som enligt Madeleine räddade hennes liv. Nu har hon varit nykter i 16 år men det har krävts hårt arbete. Hon har också bearbetat sitt medberoende som legat till grunden för det själsliga hål som hon försökt fylla. Insikten om hur beroendesjukdomen hade skadat hennes nära var smärtsam. En gottgörelse är nödvändig, men ett förlåt får inte vara tomma ord. Förändrat beteende, bibehållen nykterhet, lyhördhet och att ge allt för att bli den mamma som hennes döttrar saknat, det har varit en god start för Madeleine. Idag framträder hon i media där hon delar sina erfarenheter tillsammans med sina två döttrar. I familjer där beroende förekommer antar familjemedlemmar olika roller som överlevnadsstrategi. Madeleines döttrar anammade olika roller och hanterade sin mammas sjukdom på olika sätt. Genom sitt tillfrisknande fick Madeleine även sina döttrar att förstå att de behövde ta itu med sina trauman, sitt medberoende. Res dig! – läk ditt medberoende heter boken som Madeleine släppte 2015. Den reder på ett tydligt sätt ut hur medberoende och beroende fungerar. Enligt Madeleine behöver vi tillfriskna på tre plan; psykiskt, känslomässigt och andligt. Men vad är egentligen andlighet och är det möjligt att vi medberoende, som alltid har hjälpt och ställt upp, är ego? Madeleine är certifierad alkohol och drogterapeut, energiterapeut, 12-stegsterapeut och certifierad handledare i sorgebearbetning. Med Nya Steget erbjuder hon bland annat e-terapi och utbildningar. Hon är en sann inspirationskälla! Läs mer om Madeleine Swartz och Nya Steget – www.nyasteget.se Köp Res dig! – Läk ditt medberoende via www.nyasteget.se/produkt/boken-res-dig/ www.medberoendepodden.se Musik: Oh, The Ashes!

Jag håller det hemligt - "Guns" historia  


AVSNITT 26 18-åriga ”Gun” har ägnat största delen av sitt liv åt att vara ”världens bästa syster”. När hennes bror började med droger ville hon först vara till lags och trodde på hans lögner. Till en början tyckte hon dessutom att det var lite häftigt. Han anförtrodde henne det mesta och hon tog honom på orden och berättade inte för någon om det som pågick. Efter ett tag eskalerade användandet och tyngre droger kom in i bilden. ”Guns” magkänsla skrek att det var fel och en mental besatthet tog över henne. Hon började leka detektiv, i jakt på bevis. Till slut berättade hon för sin mamma som fick brodern att söka hjälp. ”Gun” kom i samma veva i kontakt med en självhjälpsgrupp för anhöriga där en smärtsam insikt kom över henne. Hennes pappa var ju också beroende. Han var alkoholist. www.medberoendepodden.se Musik: Oh, The Ashes!

Djävulsdansen - med Ann Söderlund  


AVSNITT 25 Ann Söderlund är en frisk fläkt som sveper in i rummet med energi och humor. Hon arbetar som programledare, journalist, driver succé-podcasten Lillelördag tillsammans med Anitha Schulman och välgörenhetspodden Hello Africa tillsammans med Sanna Lundell och Kristoffer Triumf. 2014 blev Ann och Sanna medberoende med hela svenska folket. Djävulsdansen 1 hade över en miljon tittare och nu har äntligen Djävulsdansen 2 premiär. Den här säsongen handlar om hur det är att vara anhörig till någon som lider av psykisk ohälsa. Ann och Sanna har genom sitt arbete med tv-serien, boken och sina föreläsningar fått hela Sverige att våga tala om sitt anhörigskap. Att som anhörig bryta tystnanden och tala om flodhästen i vardagsrummet kan vara tungt men att vara känd och offentligt tala om det som varit, hur ställer man sig till det? Ann har gjort en otrolig resa, men hur såg egentligen hennes egen uppväxt ut och hur har hennes medberoende tagit sig uttryck? Det går att tillfriskna men det måste få ta tid. Anns blogg: www.familjeliv.se/blogg/annsoderlund Titta på Djävulsdansen: www.svt.se/djavulsdansen Lyssna på Lillelördag: www.acast.com/lillelordag Lyssna på Hello Africa: www.acast.com/helloafrica Musik: Oh, The Ashes! www.medberoendepodden.se

Våra egna behov först - med Cecilia Vänlund Wallén  


AVSNITT 24 ”Vad har du för behov?” är en fråga som i princip är omöjlig att svara på för många anhöriga. Cecilia Wänlund Wallén möter dagligen anhöriga i sitt arbete på Ersta vändpunkten i Stockholm. Hon ser beroendets konsekvenser hos barn, unga och vuxna. Det är brustna hjärtan, skam, utbrändhet och borttappade jag hon möter. Ersta vändpunkten är en av de få professionella mottagningar i Sverige som vänder sig mot anhöriga och var först i Sverige med att arbeta med just medberoende. Förutom utbildande föreläsningar och terapi arbetar vändpunkten med gruppsamtal; något som verkar ha en kraftfull effekt. Anhöriga är de som stått bredvid, som bitit sig i läppar, svettats och offrat allt för att hjälpa sina missbrukare. Problemet är att medberoende personer är de sista som ber om hjälp, de sista som talar om sin situation och de sista som visar att något inte står rätt till. Det gör inte saken lättare, så att berätta inför en grupp, en grupp som delar sina erfarenheter som om det vore ens egna ord. Ett sätt att förändra normaliteten. Gemenskapen och stödet är oslagbart. Cecilia har hjärtefrågor; som den om hur vi lättare skulle kunna fånga upp barn som har det svårt hemma, som precis som de vuxna som är medberoende håller tyst och döljer det som pågår. Hon vill vända föräldrarnas rätt till sina barn – mot barnens rätt till ett värdigt liv. www.erstadiakoni.se www.medberoendepodden.se Musik: Oh, The Ashes! Tack till: Ola, underton.com

Medberoende till medberoende - "Filippas" historia  


AVSNITT 23 "Filippa" växte upp med en pappa som var alkoholist, med syskon och en fin mamma. Trots pappans sjukdom var det mamman som Filippas medberoende riktades mot. Alla känslor som hon trodde att hennes mamma kände, kände hon själv och försökte så gott hon kunde undvika att negativa känslor skulle uppkomma. Hela livet har hon haft problem med sin kropp och lidit magsår och migrän. Ändå var dessa symptom ingenting mot hur det var om andra mådde dåligt. Hon kunde ju hantera sina känslor, bita ihop och kväva det som skedde, men hur skulle det gå för andra om hon inte var där för dem? En nära-döden-upplevelse blev vändpunkten och efter det åkte ”Filippa” in på ett retreat i Dalarna. Där fick hon möjlighet att lära känna sig själv och där möttes hon av kommentaren – ”jag tror att du är medberoende”. ”Filippa” tackade för tanken och konstaterade att det måste vara medberoende hennes mamma var. Efter en tid gick det ändå upp för henne att hon hade problem och att hon behövde hjälp – hon kanske var medberoende ändå? www.medberoendepodden.se Musik: Oh, The Ashes! Tack till: Ola, underton.com

MonaLisa Story - med Jessica Nettelbladt  


AVSNITT 22 "Söker efter en kvinna med svår missbruksproblematik som själv vill dela med sig av sin historia" stod det på lappen som satt uppe på Sprutbytet i Malmö. Jessica Nettelbladt har under hela sin karriär som dokumentärfilmare intresserat sig för "utanför-människor". Efter att ha sett lappen hörde heroinmissbrukaren MonaLisa av sig och det blev början på ett 8 år långt filmande. Tidigt berättade MonaLisa om hur hon som nyfödd var tvungen att behandlas för sin abstinens efter att ha legat i magen på sin missbrukande mamma. Trots att hon inte ville något hellre än att leva ett nyktert liv så fastnade hon i heroinets lömska grepp. Filmen har inte bara fått strålande recensioner utan har också öppnat upp för samtal kring missbruk. Sällan skildras kvinnor med missbruksproblematik i svensk dokumentärfilm. Ändå är Jessica noga med att säga att filmen MonaLisa Story inte handlar om en missbrukare, utan om en människa som lider av ett missbruk. Jessica hoppas att filmen ska kunna nå ut till samhälle, politiker, anhöriga och andra missbrukare så att förändring kan ske inom den nuvarande bristfälliga vården. Kanske skulle vi kunna vända synen från att dessa människor är resurskrävande till att vara resurser som samhället borde nyttja. Men går det att vara så nära en heroinmissbrukare under så lång tid, utan att själv utveckla ett medberoende? Följ MonaLisa Story på Facebook för aktuell info. www.medberoendepodden.se Musik: Oh, The Ashes! Tack till: Ola, underton.com

Orden gör ondast - "Alexandras" historia  


AVSNITT 21 Det låg whiskeyflaskor i toalettstolen och bakom soffan. Alla visste att "Alexandras" mamma var alkoholist, men vad de inte visste var varifrån alla hennes blåmärken kom. När som helst kunde blicken förändras i hennes mammas ögon och då stod hon försvarslös mot slag, knuffar och stryptag. Flera gånger har hon vaknat upp efter att ha legat avsvimmad på golvet och sedan ljugit för sjukhuspersonalen för att skydda sin mamma. Ändå gjorde inte slagen ondast, det var orden som skar djupast, som satte sig som ärr i själen och ekon i huvudet. Utåt sett så var hon en glad och populär tjej, en mästare på att dölja, en riktig kämpe. Efter år av misär och många misslyckade försök att få hjälp är det lätt att ge upp. Men "Alexandra" hade inte råd, någon måste finnas där för hennes syster och hon hade kunnat gå igenom eld och vatten för att rädda henne. "Alexandras" liv kantades av smärta, men även hopp, ändå valde hon att än en gång söka sig till smärtan. Hur orkar man ställa sig upp efter allt det svarta? Hur kommer det sig att samhället låter detta fortgå? Vi ber om överseende med "Alexandras" bebis som hörs ibland. www.medberoendepodden.se Musik: Oh, The Ashes! Tack till: Ola, www.underton.com

Överhjälparen - med Daniel Kraft  


AVSNITT 20 Daniel Kraft är ett återkommande namn bland de få artiklar som finns att tillgå kring temat medberoende. Som psykolog med inriktning mot just medberoende, depression och självkänsla får han ofta svara på frågor kring ämnet. Han arbetar själv med en terapiform som kallas Integrationsterapi som i stora drag går att beskrivas som en bra mix mellan Psykodynamisk terapi, där man går tillbaka och tittar på bl.a. barndomstrauman och KBT som fokuserar mer på konstruktiva verktyg och förhållningssätt som vi har nytta av i nutid. Beteenden som orsakar barn smärta går i arv och många av oss upprepar samma ”misstag” som våra föräldrar gjort. Därför är det extra viktigt att vi bryter den onda cirkeln och tar hjälp för egen del. ”Överhjälpa” är ett ord som Daniel använder och han har själv egna erfarenheter av problematiken. Personer med medberoende är överrepresenterade bland yrken inom vård och omsorg. Hur förhåller man sig som psykolog för att inte gå in i ett medberoende eller ett ”överhjälpande” till sin patient? Daniel menar att man måste hålla koll på sig själv och vara uppmärksam på om man plötsligt känner ett behov av att ”fixa patienten”. Då är man ute på hal is. Att befinna sig i ett medberoende-tillstånd i sitt vårdarbete leder inte bara till sämre vård, utan, i mycket hög utsträckning också till utbrändhet. Ändå förespråkar han ett sårbart förhållande mellan patient och terapeut, parallellt med att terapeuten bearbetar sitt för att behålla den sunda relationen förstås. www.psykologdanielkraft.se www.detkänsligabarnet.se Musik: Oh, The Ashes! Tack till: Ola, Underton.com www.medberoendepodden.se (Vi ber om överseende med de störande ljud, i form av en kärlekstörstande hund, som förekommer i slutet av avsnittet.)

Ett anhörigt geni - med Simon Kyaga  


AVSNITT 19 Simon Kyaga blev genom sitt sommarprat 2014 allmänt uppmärksammad för sin forskning kring sambandet mellan bl.a bipolär sjukdom och kreativitet, eller rent av genialitet. Inte nog med att man kom fram till att det fanns en sådan koppling så upptäckte man även att nära släktingar till patienten visade liknande tecken. Hur mycket beror på gener och hur mycket påverkar miljön oss? Genom forskning i epigenetik har man kunnat visa att vad barnet utsätts för, så tidigt som i mammas mage, kan komma att påverka dess stresskänslighet senare i livet. Våra barndomstrauman eller starka upplevelser i tidig ålder kan komma att forma, inte bara oss själva, utan även kommande generationer, då miljö har inverkan på hur gener utvecklas. Men kanske kan det här vara en positiv nyhet - kanske är detta ytterligare ett skäl för oss att ta tag i oss själva och söka hjälp. Simon Kyaga är psykiater och forskar kring kreativitet och psykisk ohälsa. Han är medicinsk rådgivare på Otsuka och driver även podcasten "Psykiatrikerna" tillsammans med Anders Hansen. Vad gör det med oss att vara anhörig till någon med psykisk ohälsa? www.psykiatrikerna.se www.medberoendepodden.se Musik: Oh, The Ashes! Tack till: Ola, underton.com

Det är svårt att sätta ord på känslor - "Johans" historia  


AVSNITT 18 Som barn var "Johan" glad och tyst. Han hittade alltid sätt att anpassa sig efter sin pappas humörsvängningar. En liten förändring i ansiktet, en min, kunde få hela världen att stå stilla för honom. Efter skilsmässan eskalerade mammans ännu inte diagnostiserade bipolaritet. Hon levde ut allt hon hade förträngt under relationen med "Johans" pappa och pappan i sin tur, gav honom ständigt dåligt samvete. "Johan" kände sig mer och mer åsidosatt och hittade olika sätt att stänga av. Innerst inne drömde han om att få leva i en trygg bubbla, en egen kärleksrelation. Han inledde relationer där han gick från blixtförälskad till att bli ett stöd, en räddare. Som 24-åring träffade "Johan" "the love of his life". På ytan hade hon allt, ett sådant självklart sätt att vara, allt "Johan" önskade att han själv var. Det blev ännu en passionerad relation där de snabbt blev "vi två mot världen". Trots små tecken, redan tidigt i relationen; tydliga revben, förnekelse och ett extremt kontrollerande av maten, fortsatte han relationen. Under tiden föll han mer och mer tillbaka till sitt anpassande och räddande. Bubblan mellan de båda byttes sakta men säkert ut mot bubblan hon skapade med sin anorexia. Vid ett tillfälle hörde "Johan" ordet medberoende och insåg att han nått någon form av botten. På vinst och förlust tog han sig till ett möte, ett möte som kom att förändra hans liv. Varför har han så svårt att sätta ord på sina känslor, varför minns han så lite? "Johan" är inte ensam. I gruppen han kom till satte andra ord på hans upplevelser och insikterna började trilla in. www.medberoendepodden.se Musik: Oh, The Ashes! Tack till: Ola, underton.com

Varför går du inte bara - "Matildas" historia  


AVSNITT 17 Del 2 Äntligen var "Matilda" fri från sin pappa och den skada han orsakat hela familjen. Hon träffade en bra kille och livet kunde äntligen ta fart. De flyttade ihop och han var som en ängel sänd från himlen. Men efter en kort tid i den fridfulla tillvaron började något skava inom henne. Hon sökte sig sakta men säkert till farliga situationer och mycket destruktiva relationer. Hon träffade en ny kille som var djupt inne i missbruk och förnedrade henne på sätt som ingen borde utstå. Redan efter ett år förstod hon att hon borde lämna honom. Ändå stannade hon i ytterligare fem år. "Idag är jag lycklig", säger "Matilda". Men hur är det möjligt efter att ha gått igenom det absolut värsta? www.medberoendepodden.se Musik: Oh, The Ashes! Tack till: Ola, underton.com

När skenet bedrar - "Matildas" historia del 1  


AVSNITT 16 Del 1 "Matilda" växte upp i en pastorsfamilj där den enda alkohol som förekom var den lättöl Matildas mamma drack till maten. I det lilla industrisamhället var hennes pappa pastor för en liten frikyrka. Han var lång, ståtlig och mycket omtyckt. Utifrån samhällets ögon beundrade man familjen, något som "Matilda" inte på något sätt motbevisade. Det ingen visste var att innanför hemmets dörrar såg det helt annorlunda ut. Eller visste de det? "Matildas" pappa gjorde allt för att trycka ner resten av familjen. Med ord och slag styrde han dem med järnhand. Hon växte upp i en miljö där hon ständigt blev påmind om hur värdelös hon var. Men hon vägrade att brytas ned och gjorde allt för att se till att han inte fick rätt. Hon såg till att vara bäst på allt hon tog för sig. Men hur står man ut? Varför går man inte bara? Och varför vänder samhället ryggen mot sådan här situation? Det här är historien om "Matildas" uppväxt. www.medberoendepodden.se Musik: Oh, The Ashes! Tack till: Ola, Underton.com

Maskrosbarn - med Denise Madsen  


AVSNITT 15 Denise Madsen hör till dem som fick ta alldeles för stort ansvar som barn. Varje dag levde hon i ovisshet kring vilket humör hennes mamma skulle vakna på. I gymnasiet träffade hon Therése Jarland som var rättfram och de fann genast varandra. Denise och Therése visade sig ha en hel del gemensamt och blev till ett stort stöd för varandra. De talade länge och ofta om hur det var hemma och Denise insåg att hon inte var ensam. Genom deras vänskap tändes ännu en låga - det måste vara fler som dem. Detta blev starten för barnrättsorganisationen Maskrosbarn som vänder sig till unga med föräldrar som mår psykiskt dålig eller har ett missbruk. I år firar Maskrosbarn 11 år och är Sveriges största anhörigorganisation. Att få arbeta med sin hjärtefråga och omges av andra maskrosbarn är något Denise både är tacksam och glad för. Idag är hon chef för organisationens kolloverksamhet och utbildar sig till psykoterapeut. Trots att vi 2016 kommit långt råder fortfarande okunskap kring ämnet. Vad innebär det att vara maskrosbarn och "klara sig"? Och får man bryta med sina föräldrar? www.maskrosbarn.org Lyssna på Maskrosbarns egen pod! www.medberoendepodden.se Musik: Oh the Ashes! Tack till: Ola, Underton.com

Man måste dö några gånger innan man kan leva - med Jörgen Sollerberg  


AVSNITT 14 Redan som barn kände Jörgen Sollerberg sig annorlunda. Han började tidigt experimentera med kläder och hårfärger. Hans mamma tillät honom att gå sin egen väg. Visst väckte det reaktioner i skolan men det var inget Jörgen skydde. Han tyckte om att synas. Men han hade en sak som han inte ville skulle komma ut - att han hade en alkoholiserad far. Hans föräldrar bodde visserligen inte ihop men skammen och det svarta hålet fanns där. Som tonåring flyttade han till Helsingborg och fick äntligen leva ut och vara sig själv. Han hängde på klubbar med droger och uppträdde som dragshowartist. Där träffade han också sin första pojkvän och kom ut som gay. Det blev även platsen där han kunde få vara ifred med sitt självskadebeteende. Inom lyckta dörrar och på ställen som det inte skulle synas skar han sig för att lätta på ångesten. Där uppmuntrades också hans ätstörning och situationen ledde till en riskfylld och destruktiv resa. Som 39-åring har Jörgen en hel del på sitt CV; förutom att ha livnärt sig som dragshowartist så har han varit skådespelare, sushikock, säljare, han har gett "homo-råd" i tv och slutligen gjort en fantastisk karriär som make up arties inom tv, mode, musik och för stora märken som bl.a. MAC. Alla har sett honom som den glada starka partypinglan men strax efter hans föräldrars bortgång nådde han botten och tog tag i sitt dåliga mående. Han blev diagnostiserad som bland annat bipolär. När Jörgen ser tillbaka på sitt liv är han mer än förvånad att han blivit så gammal som 39 år. www.medberoendepodden.se Musik: Oh, The Ashes! Tack till: Ola, Underton.com

Borde medberoende vara en diagnos - med Fred Nyberg  


AVSNITT 13 Runt varje beroende finns ca 4-5 anhöriga som berörs. Medberoende personer/anhöriga löper stor risk för att senare i livet drabbas av ångest, depressioner, utmattningssyndrom, själv utveckla beroende och hög risk för att begå självmord. Detta kostar samhället enorma summor. Många av dessa ser kanske ut att må bra på ytan och är ofta framgångsrika. Vi ser dem som de som "klarade sig". Fred Nyberg är professor i beroendeforskning och koordinator för Uppsala universitets Forum för Forskning om läkemedels och drogberoende (U-FOLD). Han forskar i ett brett perspektiv på vad droger gör med hjärnan och hur man kan ta fram bra behandlingsstrategier för att rätta till med skadeproblem som uppstår. Fred är en av få forskare som intresserat sig för just medberoende. Han har nu suttit som rådgivare för flertalet regeringar och intresset för dessa frågor är svagt. Värst utsatta är barnen och kvaliteten på den hjälp som finns varierar från kommun till kommun. Skulle det kunna hjälpa om medberoende blev till en diagnos? Kanske skulle vi kunna titta mer på oraken till alla symptom istället för att behandla dem separat. Samma sak gäller vården kring personer som både lider av ett beroende och en psykisk sjukdom. Hur skulle det vara om vården kunde behandla en individ istället för flertalet symptom eller diagnoser? Hur mycket påverkar barndomstrauman samhället i stort? Fred är inte rädd för att kritisera situationen och har flera idéer på hur vi skulle kunna göra något åt saken. Tänk om fler kunde vara som Fred! www.medberoendepodden.se Musik: Oh, The Ashes! Tack till: Ola, Underton

Att äga sin story - med Henrietta Lysén  


AVSNITT 12 Henrietta Lysén växte upp med en pappa som var alkoholist och fick tidigt bevittna våld i hemmet. Det var en hemlighet som var tung att bära. 2010 bröt hon äntligen tystnaden genom att starta bloggen Vackra Maskrosbarn. Henrietta har själv alltid sett sig som ett vackert maskrosbarn och ju mer hon delade med sig av sin historia kände hon att den blev just hennes - hon kunde äga sin egen story. Bloggen utvecklades till ett forum där även andra kunde dela med sig av sina berättelser. Idag har Vackra Maskrosbarn långt över 2000 följare på Facebook och Instagram och Henrietta föreläser land och rike runt. Hon är även aktiv som coach och författare. Henrietta är verkligen ett bevis på att det går att göra något bra av allt det onda. Följ Vackra Maskrosbarn på Facebook och Instagram! www.vackramaskrosbarn.se www.medberoendepodden.se Musik: Oh, The Ashes! Tack till: Ola på Underton

0:00/0:00
Video player is in betaClose