Medieormen - journalistisk utveckling och mediedeb

Medieormen - journalistisk utveckling och mediedeb

Sweden

Aktuella debatter och podcasts om journalistik och medier Ansvarig utgivare: Christian Gillinger

Episodes

Rapport från MEG och Gräv 2016: "Jag glömde bort att det här är en bransch i kris"  

Förra veckan strömmade journalister och medieprofiler till Göteborg, eftersom de årliga konferenserna Mediedagarna och Grävseminariet gick av stapeln där. Medieormen rapporterar och recenserar.

Intervju med Blank Spot Project - Årets Medieorm 2015  

Sveriges Radios journalistikpris Årets Medieorm för 2015 tilldelas Blank Spot Project. Martin Schibbye, Nils Resare och Brit Stakston intervjuas här av Medieormens redaktör Cecilia Djurberg.

Twitter är död? Leve Twitter!  

Måndag 21 mars fyller Twitter 10 år. Samtidigt pratar allt fler om att socialamedierplattformen som i begynnelsen benämdes mikroblogg håller på att dö. Om detta handlar Medieormens podd denna gång.

Medieormenpodden om konferenserna News Impact Summit & Internetdagarna  

Förra veckan ägde två konferenser rum i Stockholm som båda handlade om digital utveckling som berör journalistiken: Internetdagarna och News Impact Summit. Medieormens kollegor Arna Sunje, Victoria Gaunitz och Emma Hallenberg pratar med Medieormens redaktör Cecilia Djurberg om vad de hörde och lärde sig på konferenserna. Ett samtal om journalistisk- och sociala medier-statistik, om fängslande rapportering om flyktingkrisen, om journalistiska redskap och om digital säkerhet.

Medieormenpodden om ljud, konferensen Lyssna och mötet med en mänsklig cyborg  

Sveriges Radios digitala utvecklingsredaktör Maria Dietrichson besökte 24 november konferensen Lyssna i Lund - en heldag om ljud och ljudforskning. Hon mötte även den mänskliga cyborgen Neil Harbisson som föddes färgblind men nu kan höra färger som toner via en antenn i sitt huvud. Om detta pratar hon med Medieormens redaktör Cecilia Djurberg.

Medieormen besöker Facebook - Om journalistik, algoritmer och bröstcensur  

Förra veckan besökte Medieormens kollegor Robert Jakobsson och Maria Dietrichson Facebook i London. Studiebesöket var en del av ett EBU-arrangemang där medarbetare från flera europeiska publicservicebolag deltog. I Medieormenpodden berättar Jakobsson och Dietrichson, som båda arbetar som digitala utvecklingsredaktörer på Sveriges Radio, om vad de lärde sig av mötet med Facebook.. Ett samtal om bland annat algoritmer, om nya Facebook-funktioner som kan användas journalistiskt och om vad de lärde sig om Facebooks bröstcensur. Programledare är Medieormens redaktör Cecilia Djurberg.

Medieormenpodden om #SRSuperuser - Sveriges Radios superuserutbildning i sociala medier  

Denna höst är det fem år sedan Medieormen började prata om kombinationen traditionell journalistik och sociala medier - journalistik 3.0. Hur jobbar Sveriges Radio med journalistik i sociala medier idag? Hur långt har vi kommit och vad behöver vi bli bättre på? Medieormen har varit på den fjärde upplagan av Sveriges Radios årliga superuserkurs i sociala medier (7-8 oktober 2015) och pratat med arrangörerna Robert Jacobsson och Emma Hallenberg samt två av deltagarna - Ebba Granath, programledare P4 Malmöhus och Susanne Nobel, nyhetssändare P4 Väst. Programledare är Medieormens redaktör Cecilia Djurberg.

Radiodagen: Möt journalisterna bakom krimpoddarna Fallet, Spår &  P3 Dokumentär  

Krim som podcast har blivit en succé. Möt journalisterna bakom de svenska svaren på den framgångsrika kriminalpodcasten Serial: Aftonbladets Anders Johansson och Maria Trägårdh som gjorde grävpodden Fallet, Hugo Lavett som producerade P3 Dokumentären "Mordet på Therese Johansson Rojo, samt Anton Berg och Martin Johnson som gjort serien Spår för Acast. Moderator: Sveriges Radios Ulla Svensson En inspelning från branschkonferensen Radiodagen som ägde rum på Filmstaden Sergel i Stockholm, 17 september 2015.

Radiodagen: Måns Mosesson om att få svårt material att svänga  

Måns Mosesson har de senaste tio åren varit samhällsreporter i en mängd format, bland annat på P3 Dokumentär, Verkligheten och som korrespondent. 2014 fick han Stora Journalistpriset som Årets Berättare för sin P1 Dokumentär-serie "Rädda Sverige". På branschkonferensen Radiodagen i Stockhom föreläste han om konsten att få ett case att växa till en personlig berättelse, om att hitta ramen till sin historia. Han berättar hur man kan tänka kring dramaturgi och detaljer redan på fältet och delar med sig av sina idéer och erfarenheter kring hur reportern kan få även det svåra och stillastående materialet att börjar röra på sig.

Medieormenpodden: Teknik, tvärvetenskap och tungtatueringar - Robert Jacobsson och Maria Dietrichson om The Conference  

Robert Jacobsson och Maria Dietrichson är utvecklingsredaktörer på Sveriges Radio Digitala medier. I detta avsnitt av Medieormenpodden pratar de om sina upplevelser från årets upplaga av det digitala tvådagarseventet The Conference, som ägde rum 18-19 augusti i Malmö. Hör dem diskutera konferensens teman, som hur vi kan förstå digitala medier med hjälp av tvärvetenskap, bland annat vad Kirkegaard, Sartre och Freud har att göra med digital publicering. Det handlar om digital utveckling, användarperspektiv och mänskliga beteenden, om kreativitet, näthat och - tungtatueringar!

Seminarium från Almedalen: Åsiktskorridorens slagträn – om satir i poddar  

Seminarium från Almedalen, fredag 3 juli. Har förståelsen för satir förändrats i det nya medielandskapet? Med Dilan Apak, Brit Stakston och Mattias Hermansson.

Seminarium från Almedalen: Chefredaktörerna och transparensen  

Seminarium från Sveriges Radios scen i Almedalen torsdag 2 juli. Flera av tidningarnas chefredaktörer har idag egna poddar. Thomas Mattsson, Expressen, Margret Atladottir, Politism, och Anna Gullberg, Gefle Dagblad om transparensen. Moderator: Lars Truedson, Medierna i P1.

Seminarium från Almedalen: Poddar, berättande och journalistik i förändring  

Om utvecklingen av det journalistiska berättandet i och med poddboomen. Med Roman Mars, USA, från podden 99% Invisible, medieforskaren Jesper Enbom och programledaren Mohamed El Abed. Seminarium från Almedalen onsdag 1 juli. På engelska.

Seminarium från Almedalen om poddboomen med bla Roman Mars  

Seminarium från Almedalen tisdag 30 juni Med bla Roman Mars, USA, som gör podden 99% Invisible och Peter Clowney, Managing director of Arts and Ideas på American Public Media Group (APMG). På engelska och svenska.

Medieormens superkonferenspodd om SXSW, Gräv, Webbdagarna och Eurovision Social Media Trends Summit  

Konferenssäsongen blommar och Medieormens korridorsgrannar har varit på South by Southwest, SXSW, i Austin, Texas; på Grävseminariet i Jönköping; på Webbdagarna i Stockholm och på Eurovision Social Media Trends Summit i London. Här rapporterar och trendspanar Sveriges Radios Christian Gillinger, Yasmine El Rafie och Per Palmqvist om journalistik, teknik och interaktivitet i Medieormenpodden. Programledare: Cecilia Djurberg, redaktör Medieormen.

Medieormenpodden: Spaningar från konferensen News:rewired i London  

Tisdag 3 februari ägde senaste upplagan av journalistikkonferensen News:rewired rum i London. Medieormen har bevakat denna konferens tidigare och den här gången berättar Sveriges Radios medarbetare Emma Hallenberg, digital utvecklingsredaktör, Joakim Johansson, digital utbudsutvecklare, Nicklas Malmberg, Yasmine El Rafie och Per Palmqvist, som är utvecklingsredaktörer för sociala medier, om sina lärdomar och upplevelser från konferensen och bjuder på spaningar. Programledare är Medieormens redaktör Cecilia Djurberg.

Seminarium: Mediernas betydelse för demokratin i världen  

Torsdag 5 mars sände Medieormen seminariet Mediernas betydelse för demokratin i världen direkt från Mediedagarna i Göteborg. Medverkar gör Cilla Benkö, vd Sveriges Radio, Charlotta Friborg, Publisher UNT och Paul Hansen, fotograf DN. Moderator: Cecilia Bodström, SR. Här kan du höra det som poddradio. Seminariet avrundades med att Cilla Benkö delade ut priset Årets Medieorm 2014 till Malin Crona och tidningen 8 sidor för att de "stärker demokratin och berikar journalistiken".

Intervju med Årets Medieorm 2014 - Malin Crona, chefredaktör 8 sidor  

Journalistikpriset Årets Medieorm 2014 tilldelas 8 sidor - en tidning på lättläst svenska. Medieormens redaktör Cecilia Djurberg intervjuar chefredaktören Malin Crona om deras prisbelönta projekt Kommentarsfält för alla samt sajten Alla väljare.

Medieormenpodden med Jens Finnäs och Måns Magnusson om Botten Ada  

I juni lanserade datajournalisten Jens Finnäs och statistikforskaren Måns Magnusson en robot som i Nate Silvers anda skulle försöka förutspå utgången i riksdagsvalet 2014. Nu har de utvärderat sitt projekt och pratar i denna podd med Medieormens redaktör Cecilia Djurberg om Botten Adas styrkor och svagheter.

0:00/0:00
Video player is in betaClose