Mellan raderna - en podcast om läsning

Mellan raderna - en podcast om läsning

Sweden

Mellan raderna med Jihde och Öhman är en podcast om läsning och lyssning, om viktiga och oviktiga böcker - och de du önskar du hade läst. Journalisten Peppe Öhman och pr-kvinnan Karin Jihde serverar dig ett nytt avsnitt varje vecka. Mejl: mellanradernapodden@gmail.com Instagram: @mellanradernapodden Twitter: @karinpeppe

Episodes

Från mjukisbyxor till crack #51  

Finns det likheter mellan ljudboks-studios och runkbås? Jihde avslöjar hur det går till att läsa in manus. Är Bob Dylans Nobelprisnominering som att mata mansplainers? I veckan har Öhman studerat kulturell appropriering i Finland och Jihde har lärt sig förhandla. Varför ser vi så sällan äldre människor i barnböcker? Veckans titlar: Glöm mig av Alex Schulman, Den fantastiske Alfredo av Malin Klingenberg (text) och Joanna Vikström Eklöv (ill.)

Härskarteknik och köttig vegetarianroman #50  

Duon diskuterar härskarteknik hos journalister och huruvida en feminist får kritisera kvinnligt könskodade genrer. Ska deckar- och romancehuvudpersoner förbli endimenstionella? Är Claudio Gatti ett journalistproffs efter jakten på Ferrrante, eller bara en douchebag? Och varför fattar vi människor så otroligt korkade beslut? Öhmans mustiga val i veckan inkluderar köttsex i The Vegetarian av Han Kang och genusperpektiv i barnböcker av Helena Willis. Jihde har gått till sängs med ekonomiprofessorn Richard Thalers tegelsten Beslut och beteenden, samt Those Who Leave and Those Who Stay, den tredje delen i neapelsviten av Elena Ferrante.

Bonuspodden: Jihde intervjuar Sanna Tahvanainen  

I detta bonusavsnitt intervjuar Jihde författaren Sanna Tahvanainen som skrivit boken "Den lilla svarta" om Coco Chanels liv i Paris. Jihde introducerar Chanel-bingo. Tahvanainen luktar på Jihde och ger sin förödande dom. Vilken är den fulaste kroppsdelen och hur lång ska en kjol vara? Är pennan verkligen ett svärd, hatet mot Åland och längtan efter glamour.

Svenska män och arga kulturtanter #49  

Jihde rapporterar från Bokmässan, Öhman från poolen. Veckans snack ingår könsförankring hos den svenske mannen och det amerikanska barnet; hur man hanterar tystnaden när barnen blivit stora; Peppes kamp med romance-genren; synen på betjänten i klassen i artonhundratalets England och dagens USA. Och så snippan. Läsarfråga om läsa kontra lyssna på favoritböcker. Veckans böcker: Kärlek sökes av Carin Hjulström, Drick värmen ur min hand av Bengt Ohlsson, En enda natt av Simona Ahrnstedt, Up & Down Stairs av Jeremy Musson, Anna mennä av Rosa Meriläinen och Sara Särmä.

Sex, matlagning och en örfil  

I veckans avsnitt har Öhman har läst Christos Tsiolkas "The Slap" och är besviken på de fumliga sexskildringarna. Måste allt handla om kuken? Jihde har lyssnat på Kakan Hermanssons "Hela kakan". Hon beklagar sig över skolgårdsbeskrivningarna och önskar mer anknytning till strukturer i samhället. Öhman har i sin tur lyssnat på Lotta Lundgrens "10 lektioner i matlagning" och förklarar sambandet mellan att hacka lök och kärlek för Jihde. I samarbete med Schildts & Söderströms förlag,

Ensam vid signeringsbordet #47  

I veckans avsnitt har Öhman förkovrat sig i döden och läst Station Eleven, en postapokalyptisk historia om ett kringresande teatersällskap tjugo år efter att eon influensa tagit livat av 99 procent av jordens befolkning. Jihde har vänt sin kappa och gillar nu Karolina Ramqvist. Hon förbereder sig också inför bokmässan i Göteborg genom att lära sig uttala författaren Sanna Tahvanainens namn. Öhman har blivit med ljudboksapp och vill prata om Alex och Sigges diagnos samt om hängpungar. I samarbete med Schildts & Söderströms förlag.

Damer som tar för sig av livet. #46  

I veckans podd har Jihde läst Johan Hakelius "Ladies" och är misstänksam mot all sexism och smygrasism som figurerar i texten. Öhman blir upprörd. Öhman har läst Cilla Naumanns "Bära barnet hem" och vill tala om adoption, föräldralöshet och begreppet "biologiska mammor". Jihde tipsar om "De dödas röster" som Öhman kategoriserar som förtjänstfull radioteater. Ja och så blir det givetvis lyssnarfråga! I samarbete med Schildts & Söderströms.

Hundar som är trötta på livet #45  

Öhman har läst "Binas historia" och vill tala om Filtereffekten då ett till synes ganska ointressant ämnet plötsligt förvandlas till ett superspännande ämne. Hon vill också snacka om "Modeslavar" och hur vi verkligen måste sluta slentriankonsumera billiga kläder. Jihde funderar kring skillnaden på vuxen- och ungdomskultur och varför det är så viktigt att skilja åt dem. Och så blir det Berts dagbok och snack om Burma versus Myanmar. I samarbete med Schildts & Söderströms förlag.

Ingen lämnar högstadiet Avsnitt 44  

I veckans avsnitt har Jihde lyssnat på "Maestra" och som kallas den nya "Femtio nyanser av grått". Det gör henne både sömnlös och irriterad och kanske lite pirrig (eller nej, det föreslår Öhman bara). Öhman har en ny favoritförfattare och frossar nu i Curtis Sittenfelds "Prep". Det leder till en diskussion om hur folk aldrig riktigt lämnar sina tonår bakom sig. Det blir också lite högläsningstips. I samarbete md Schildts & Söderströms förlag.

Iklädd fem droppar Chanel no 5 #43  

Jihde och Öhman har denna vecka läst Laudatur av Peter Sandström och Den lilla svarta - historien om Coco Chanel - av Sanna Tahvanainen. Öhman frågar sig om fiktionaliserade biografier är ett vinnarkoncept, och Jihde försvarar (som vanligt) sin älskade engelska författartant. Duon går till botten med Reine Brynolfssons engelska uttal och den hårresande konspirationen Stephen King uppenbart deltar i. Men hur har det gått med programledarnas egna böcker då?

Naken kvinna spolas i land... #Avsnitt 42  

I veckans avsnitt klagar Öhman på mängden av rollfigurer i Kate Atkinsons "Liv efter Liv", men skryter om att hon ändå avslutat den 600 sidor långa romanen. Jihde har läst en svinbra deckare, "Den osynlige väktaren" om unga, vackra kvinnor som blir mördade och en komplicerad, men snygg poliskonstapel som löser morden. Bonus: utspelar sig i Baskien. Öhman har också läst den litterära agenten Bill Cleggs skönlitterära debut "Familjen jag hade" och ojar sig också här över mängden personer hon måste hålla reda på. Jihde oroar sig för trovärdigheten i att vara PR-kvinna och poet. Ja och mycket mer såklart. I samarbete med Schildts & Söderströms förlag.

Jakten på fettet! Avsnitt #41  

I veckans avsnitt har Jihde läst "Körsbärslandet" av Dörte Hansen och jämför tyska hipsters som åker ut på landet för att romantisera landsbygden med stockholmarnas invasion av Gotland under sommaren. Hipsters världen över kan mer lika varandra än folk från landsbygd och stad. Öhman har tjuvläst Åsa Ericsdotters "Epidemin" som handlar om hälsofascism och hur ensakspartiet "Hälsopartiet" tar över Sverige och vill göra alla smala. Öhman har också läst Pernilla Ericssons "Spåren vi lämnar efter oss" och är nu rädd för att röra sig utomhus. I veckans avsnitt tipsas också om podcaster och allt skit Carola får för sin tro. I samarbete med Schildts & Söderströms förlag.

Män som förklarar saker för kvinnor Avsnitt 40  

Jihde har läst den hajpade boken "The Girls" av Emma Cline och diskuterar sekter, mäns makt över kvinnor och hur man kan vara bara 27 och skriva så bra. Öhman har tagit sig an Kate Atkinsons "Liv efter Liv" och fastnat kring sidan 150 TROTS att upplägget är mer än lovande. Också Rebecca Solnits "Män förklarar saker för mig" kommer på tal och varför vi inte läser mer tysk litteratur. Podden görs i samarbete med Schildts och Söderströms förlag.

Joona Linna är en hybrid Avsnitt 39  

Jihde har läst Lars Kepler och funderar kring skillnaden mellan finlandssvenskar och sverigefinnar och vad ÄR egentligen Joona Linna i så fall? Öhman utreder. Öhman har också har läst "Störst av allt" av Malin Persson Giolito och hyllar den. Jihde filosoferar kring biografier och deckare. Det blir också en del skrivtips a la Bodil Malmsten och Jonathan Safran Foer. Podden görs i samarbete med Schildts & Söderströms förlag.

Karin, Peppe och Räkmackor #38  

Om Peppes senaste bok - Livet & Patriarkatet, om Elena Ferrantes The Story Of A New Name och Curtis Sittenfelds bok Presidentens hustru. Frågor och glada utrop skickas med fördel till mellanradernapodden@gmail.com

Är Mumin skräcklitteratur? Avsnitt 37  

I veckans avsnitt diskuterar Jihde och Öhman skillnaden mellan thrillers och deckare, Muminböckerna som skräcklitteratur och ett dystopiskt USA. Eller hur dystopiskt är det EGENTLIGEN? Öhman är inte så imponerad av Ferrante medan Jihde inte kan släppa Jens Lapidus. Debutanten Eva Frantz ger också sina bästa skrivtips. God stämning uppnås. I samarbete med Schildts och Söderströms förlag.

Är Peter Jihde en uteliggare?  

I veckans avsnitt diskuterar Jihde och Öhman feelgood- och feelbadläsning. Öhman har läst "Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske" av Emmy Abrahamsson och "Kvinnan som matade hundarna" av Kirstien Hemmerechts. Podden ställer sig frågan: Hur kan man ens läsa om något så vidrigt som en kvinna som nog matar hundarna, men inte barnen som hennes man låst in i källaren? Jihde förlåter Kerstin Thorvall, men önskar sig mer berättelse och mindre biografisk uppräkning. Och hur kommer det sig att så kallad bekännelselitteratur från 1970-talet plötsligt hyllas? Kommer samma sak att hända med Unni Drougge, Maja Lundgren och Carina Rydberg om tjugo år? Vi önskar er en underbar midsommar!

Skuld, skam och sommarläsning #35  

Karin Jihde och Peppe Öhman snackar Kerstin Thorvalls Det mest förbjudna och The Rumour av Elin Hilderbrand. Sommarläsningstips av Peter Jihde och bokutgivnings-dito av Anna Friman. Plus asbra barnböcker.

Att föda MED smärta #34  

I veckans avsnitt talar Jihde och Öhman om faktaböcker och universum. Jihde förklarar och Öhman försöker förstå. Öhman har läst Denise Rudbergs Disa och försöker anpassa recensionen efter genren. Hon lackar ändå ur på grund av "the cool girl"-fenomenet. Podden tar också upp huruvida Peppe kan föda utan smärta och orsaken till finländsk medias besatthet av Jörn Donner-groupien. Dessutom en annons om drömjobbet som förlagsredaktör, en crash course i Kirkegaard och en lista sommarböcker att köpa på rea. I samarbete med Schildts och Söderströms förlag.

Den lilla kvinnovarelsen #Avsnitt 33  

Jihde tipsar om de bästa och sämsta situationerna att lyssna på ljudböcker i och avslöjar sina bästa uppläsare. Öhman har oavsiktligt läst en postapokalyptisk zombiethriller, The Girl With All the Gifts, och är nöjd med allt annat än slutet. Är det förresten en killbok? Finns den ens såna? Jihde kommer med kritik mot Doktor Glas och har läst om en norsk snygg bonde i "Simma med de drunknade". Hon har också fått en insikt i hur det är att vara man. Slutligen diskuterar Jihde och Öhman om möjligheten i att Ulf Lundells "Jack" är århundradets mest överskattade verk. Och så hyllar de sina förlagsredaktörer. Podden görs i samarbete med Schildts & Söderströms förlag.

0:00/0:00
Video player is in betaClose