Mellan raderna - en podcast om läsning

Mellan raderna - en podcast om läsning

Sweden

Mellan raderna med Jihde och Öhman är en podcast om läsning och lyssning, om viktiga och oviktiga böcker - och de du önskar du hade läst. Journalisten Peppe Öhman och pr-kvinnan Karin Jihde serverar dig ett nytt avsnitt varje vecka. Mejl: mellanradernapodden@gmail.com Instagram: @mellanradernapodden Twitter: @karinpeppe

Episodes

Duktiga flickors revansch #69  

I veckans avsnitt har Öhman lyssnat på Birgitta Ohlssons "Duktiga flickors revansch", Jihde har frossat i Novelix novellsamling "Grannar" och vill läsa ,er av Kjell Westö. Varför är män så ensamma och varför vill alla ligga med Pontus Gårdinger? Det blir dessutom några barnböcker: "Min lilla syster" av Astrid Desbordes och Pauline Martin, samt "Fakirer" av Bengt-Erik Engholm. Vem minns Hans-Eric Hellströms briljanta "Dunder och Brak"? och mycket mer såklart.

Sex, droger och budgetunderskott #68  

Sex, droger och budgetunderskott #68 by Karin Jihde & Peppe Öhman

Den manipulativa babyn #67  

Mats Strandbergs "Monstret på cirkusen", "Det är inte du, det är dom – En peppbok för föräldrar" av Sofia Falk och Therese Krupa Syllner, vi fortsätter på Yaa Gyasis "Homegoing" och så blir det lite fantasy, genetisk posttraumatisk stress och skidbacke.

Vidrigt, men vackert #66  

Vidrigheter på ett vackert sätt. Kim Thuys självbiografiska Ru om uppväxten i Kanada som vietnamesisk båtflykting är som en rad litterära blogginlägg, tycker Karin. Trehundra år i slaveriets skugga skildras i tokhyllade bästsäljaren Homecoming av Yaa Gyasi och Peppe har bara börjat. Duktighetsböcker varvas med feelgood med Äta kakan och ha den kvar (Kristin Emilsson). Och så lite amerikansk politik för att vi måste.

Fantasier ur pojkrummet #65  

I veckans avsnitt har Jihde läst och sett MacBeth och vill diskutera hur äregirighet förgör oss. Öhman förklarar varför Elson Musk är en douchebag, men om hur han också är en förebild. Vidare vill Jihde diskutera "Kaninen som bara ville somna" av Carl-Johan Forssén Ehrlin och "Go the fuck to sleep" av Adam Mansbach. Öhman tar upp "Mamma är bara lite trött" av Sara Beischer. OCH MYCKET MER! Gillar ni det ni hör får ni gärna tipsa om oss på sociala medier och ge oss stjärnor och recensioner på Itunes. TACK för att ni är så bra!

Bröstvårtor på Mumin  

I veckans avsnitt diskuterar Jihde och Öhman nervositeten kring bröstvårtor. Jihde har lärt Selma Lagerföfs "Körkarlen" och en kortroman av Simone de Beauvoir, Öhman Begnt Ohlssons "Drick värmen ur min hand" och "Negra Efendics "Det kunde ha varit du". Lukterna i "Polyglotta älskarna" och att ligga med någon man inte längre är kär i.

Ett ego större än Zlatans #63  

I veckans podd diskuterar Jihde och Öhman Björn Ranelids ego, om HUR bra Söndagsintervjun egentligen är, om de "Polyglotta älskarna", om att Öhman ska bli elakare, om saknaden efter Ferrante, om Youtube-fenomenet Therese Lindgren och att luras på sociala medier och om "Mamma är bara lite trött".

Hundra övertidstimmar i veckan #62  

I veckans podcast diskuterar Jihde och Öhman underskattade pensionärsintressen, Ferrante (igen), Teres Bohmans "Aftonland" där inget händer, eller gör det, Historiepodden, Merete Mazzarellas "Om livets mening" och meningen med döden, dialekter och att leva i en kultur som talar och skriver på ett annat språk än ens modersmål. Och mycket mer såklart! I samarbete med Schildts och Söderströms förlag.

Varför folk lämnar varandra #61  

I veckans avsnitt blir det relationer, relationer och mer relationer. Framförallt såna som tar slut. Öhman har tagit över Geir Gulliksens Berättelse om ett äktenskap och har starka åsikter om huvudpersonens offerkofta, medan Jihde hyllar skildringen av ett förljuget äktenskap i En kvinnas blekblå handstil av Franz Werfel. Därutöver snack om Sandra Beijers "Allt som blir kvar", "Ett litet liv" av Hanya Yanagihara och den norska tv-serien Skam (i jämförelse med den svenska Juicebaren). I samarbete med Schildts & Söderströms

Rosenmusens rockbiografier #60  

I veckans avsnitt diskuterar Jihde och Öhman rockbiografier och om de verkligen är nödvändiga. Öhman skryter om sin föreläsning i Vasa och Jihde förklarar varför folk så ofta svimmar i hennes och Peters närhet. Det blir också Ferrante, Nanna Johanssons noveller, Karolina Ramqvists "Kvinnofängelset", bastubad och en massa annat.

Mer hygge åt folket! #59  

Jihde har läst I love Dick och hatar den. Öhman vill prata om pressfrihet i Finland. Varför är det vänstern som sätter kulturagendan och när fick deckaren hög status? Mellanböckerna som försvinner och givetvis lite Paradise Hotel Norge. I samarbete med Schildts & Söderströms!

Norsk, nyskidad och ångande #58  

Peppe hör Elaine Eksvärd berätta om sin pappas övergrepp i Medan han lever. Jihde sträckläser Geir Gulliksens Berättelse om ett äktenskap. Duon pratar om vuxnas ovilja att acceptera tecken på övergrepp på barn, om äktenskap med känslomässig distans trots fysisk närhet, om pinsam och härlig vuxen förälskelse, om hur man skulle översätta boktiteln I Love Dick till svenska, om Paradise Hotel och The New Yorker.

Nu får man röka broccoli igen #58  

Öhman får revidera sin syn på Niceville via läsare som citerat Bad Feminist av Roxane Gay, medan Jihde tänker på knark i litteraturen. Och hur skaffar framtida författare sig ett eget rum - med hjälp av smart drugs eller flytt till obygden? Så gör jag av Bodil Malmsten, Tripprapporter av Tone Schunnesson, Finland hundraårnånting av Alfred Backa. Julklappstips för unga läsare från Mats Strandberg, Maria Turtschaninoff och Helena Dahlgren, samt S&S vårkatalog och Karin och Peppes önskeklappar.

Populär typ 3 #56  

Jihde om rubriksnask efter boklansering och att vara den icke- eftersökta medförfattaren. Öhman om deadlineterror och oförklarliga bokdedikationer. Niceville (The Help) av Kathryn Stockett.

Och här satt vi och gnällde över Dylan #55  

HUR I H-E GICK DET HÄR TILL? Och då menar vi inte snö-chocken i Stockholm, utan den nya tidens superegon och inåt-blickande white walkers. Är den priviligierade vita kvinnan den nya vita mannen, undrar Öhman. Avskeda din coach och STÅ FAST, manar Jihde medan duon bollar mellan relativism, Trumpism, grekisk stoicism och Östermalms-relations-ism i veckans bokpodd och kryddar med en mustig dos politik. LISSNA!

Slamp- och mammashaming #54  

I veckans podd hyllar Jihde Elena Ferrantes Those who leave and those who stay. Öhman har läst Katarina Wennstams "Flickan och skammen" och vill tala om skam och om hur kvinnor slutshamas och mammashameas. Snälla hjälp oss hitta ett bättre ord på svenska! Jihde vill tala om trenden att i engelskspråkiga titlar kalla vuxna kvinnor för flickor. Och så har Öhman lyssnat på Carin Hjulströms "Hitta vilse" och gillar feelgoodhistorien, men blir avskräckt av den dramatiska uppläsaren. Referensen: barnbilmen Zootopia och Underbara Claras kommentarsfält. I samarbete med Schildts & Söderströms.

Smoothie på banan och moderkaka #53  

I veckans avsnitt berättar Öhman om hur det är att föda barn på en hipsterklinik i Silver Lake, LA. Jihde har läst Micael Dahlén och vet nu hur man skapar ett liv fyllt av lycka (spoiler: det handlar INTE om att vara så effektiv som möjligt). Öhman är besviken på Sofi Oksanens "Norma", men djupt fascinerad av ämnet hår. Jihde och Öhman minns båda tillbaka till tiden då de själva hade löshår. Jihde vill prata om Catharina Gripenbergs poesi och Öhman är inte nöjd med en recension hon läst av Anna Fredrikssons "Tisdagsklubben". Däremot är hon nöjd med boken. I samarbete med Schildts & Söderströms förlag.

Zombies i radiostudion och Jihdes skräckfrisyr #52  

Mellan Raderna fyller ett år och Peppe har äntligen fått en dotter! Radio- och bokpanelproffset Titti Schultz gästar podden och tipsar om skräck, starka romaner och ungdomsböcker. På temat barnboksillustrationer diskuterar Jihde och Schultz Ronja Rövardotters frisyrchock och huden på gamla människor. Barnboksillustratören Joanna Vikström Eklöv svarar på frågor. Vi avhandlar Kardashians cornrows samt läser lyssnarbrev med massor av boktips från Afrika och Latinamerika.

Från mjukisbyxor till crack #51  

Finns det likheter mellan ljudboks-studios och runkbås? Jihde avslöjar hur det går till att läsa in manus. Är Bob Dylans Nobelprisnominering som att mata mansplainers? I veckan har Öhman studerat kulturell appropriering i Finland och Jihde har lärt sig förhandla. Varför ser vi så sällan äldre människor i barnböcker? Veckans titlar: Glöm mig av Alex Schulman, Den fantastiske Alfredo av Malin Klingenberg (text) och Joanna Vikström Eklöv (ill.)

Härskarteknik och köttig vegetarianroman #50  

Duon diskuterar härskarteknik hos journalister och huruvida en feminist får kritisera kvinnligt könskodade genrer. Ska deckar- och romancehuvudpersoner förbli endimenstionella? Är Claudio Gatti ett journalistproffs efter jakten på Ferrrante, eller bara en douchebag? Och varför fattar vi människor så otroligt korkade beslut? Öhmans mustiga val i veckan inkluderar köttsex i The Vegetarian av Han Kang och genusperpektiv i barnböcker av Helena Willis. Jihde har gått till sängs med ekonomiprofessorn Richard Thalers tegelsten Beslut och beteenden, samt Those Who Leave and Those Who Stay, den tredje delen i neapelsviten av Elena Ferrante.

0:00/0:00
Video player is in betaClose