Mellan raderna - en podcast om läsning

Mellan raderna - en podcast om läsning

Sweden

Mellan raderna med Jihde och Öhman är en podcast om läsning och lyssning, om viktiga och oviktiga böcker - och de du önskar du hade läst. Journalisten Peppe Öhman och pr-kvinnan Karin Jihde serverar dig ett nytt avsnitt varje vecka. Mejl: mellanradernapodden@gmail.com Instagram: @mellanradernapodden Twitter: @karinpeppe

Episodes

Sommarskräck och relationer #80  

I veckans avsnitt diskuterar Jihde och Öhman vad de är mest rädda för i skräcklitteraturen, det blir en del John Ajvide Lindqvist, Mats Strandberg och såklart Stephen King (men bara lite). Deckarläsningen har inte heller legat på latsidan och våra programledare har båda läst Jane Harpers debut "Hetta". Öhman vill också tala om Isabelle Ståhls välskrivna, men något sena "Just nu är jag här" och om Lena Ackebos fortsättning på "Världens vackraste man" nämligen "Kära Barbro". Ett späckat avsnitt!

Dåligt betalt #79  

Eftersom det är sommar har Jihde och Öhman inlett deckarsäsongen. Det blir Tove Alsterdals "Vänd dig inte om", som bland annat handlar om Beckomberga mentalsjukhus och romernas situation. Jihde och Öhman ger en stor tumme upp. Veckans avsnitt handlar också om Daria Bogdanskas självbiografiska serieroman "Wage slaves" som utspelar sig i Malmö och handlar om hur det är att som papperslös jobba inom restaurangbranschen. Också här en stor tumme upp. Tunga ämnen, bra snack.

...och blod #78  

...och blod #78 by Karin Jihde & Peppe Öhman

Hängpung i solnedgång #77  

Tove Janssons noveller och illustrationer i "Bulevarden" , Isabelle Ståhls "Just nu är jag här", Maria Svelands "Bitterfittan 2", ensamhet i barnböcker, bra och mindre bra författarnamn, Johan Hakelius gubbförsvar, mannen i kvinnolitteraturen, viljan att bli sedd och bekräftad, Kbt och psykologiska verktyg, hängpungar mot horisonten och mycket mer i detta SPÄCKADE avsnitt. I samarbete med förlaget Förlaget.

Goda råd från miljonärsdöttrar #76  

Jihde och Öhman fortsätter med författarnestorn Amos Oz tegelsten Judas mixad med svensk debutantprosa i Någonstans brister himlen av Erika Olofsson Liljedahl. En rant om femme fatale-figuren och kvinnans mystiska väsen när hon tar på sig strumporna följs av förundran kring Ivanka Trumps bisarra självbiografi. Vinnaren i Årets bok-tävling utses och Bitterfittan 2 avhandlas. Och så lite utvikningar på det. I samarbete med Adlibris. Lyssna! Någonstans brister himlen: https://www.adlibris.com/se/bok/nagonstans-brister-himlen-9789175454696

Judas #75  

I veckans avsnitt diskuterar Jihde och Öhman Amos Oz "Judas", om hur modigt boken inleds och om hur ett riktigt snyggt hantverk ser ut. Ducka debutanter så här skriver en person med lång erfarenhet. Öhman har läst Philip Teirs "Så här upphör världen" om ett gift snart medelålders par som tillbringar en sommar uppe i Österbotten med sina barn och granne med en rörelse som vet att jordens undergång är nära och att det inte finns något vi kan göra åt saken. Och eftersom Tjänarinnans berättelse redigerades bort i det förra avsnittet dyker den upp här istället. Och så fortsätter tävlingen kring årets bok och såklart MYCKET MER. I samarbete med Adlibris. Länk till Amos Oz Judas: https://www.adlibris.com/se/bok/judas-9789146226727

Memorys bok #74  

Veckans läsning är Memorys bok av Petina Gappah. Memory är fången som vuxit upp i Harares kåkstäder i Zimbabwe med vit hud - hon är albino - och blivit såld till en äldre man som flicka. Eller vad hände egentligen? Gappahs har skapat ett berättarjag som är en opålitlig berättare, men får läsaren att konfronteras med våra fördomar kring Afrika, språk, hudfärg och synen på bildning. Programledarna pratar även om Margaret Atwoods Tjänarinnans berättelse samt utlyser tävling om Årets bok - hela nomineringspaketet i potten! Avsnittet görs i samarbete med Adlibris.

Brottsplats Gotland #73  

I veckans avsnitt diskuterar Jihde och Öhman falska nyheter, Donald Trumps barndom, hur man ska tala om porr med barn och ungdomar och roliga bokevenemang runt om i Sverige. Lyssna! Veckans podd görs i samarbete med Förlaget M och med koden TRUMP får ni 20 % rabatt på Trump och Vredens Amerika på forlaget.com

Ernst-prosa och klimakterieförnekelse #72  

Mellan raderna ägnade påsken åt att göra upp med släkt(-krönikor), naturliknelser och synen på klimakteriet. Jihde har läst Middlepause av Marina Benjamin och duon fortsätter fascineras av Ett litet liv av Hanya Yanagihara där Öhman analyserar hur Jude försöker läka ihop fysiskt och psykiskt. Är det ens möjligt? Veckans gemensamma läsning är den nya boken Ölandssången av Tove Folkesson, som är tredje delen i hennes romansvit med Kalmars jägarinnor och Sund. Avsnittet görs i samarbete med Adlibris.

Ett litet liv #70  

I veckans podcast tar Jihde och Öhman sig äntligen an Hanya Yanagiharas "Ett litet liv". De två första kapitlen analyseras och leder diskussionen in på våldet i tv-serien "Big Little Lies" som ju urpsrungligen är en roman av Liane Moriarty. Det sexuella våldet tar oss till Märta Tikkanens äktenskap och till slut blir det Hedi Frieds "Frågor jag fått om förintelsen". Ja och såklart mycket mer!

Vildsvin #70  

I veckans avsnitt har Jihde läst Lena Anderssons "Var det bra så?" och en diskussion om den exotiska förorten uppstår. Öhman har läst "På andra sidan förlåtelsen" där en kvinna sexton år efter att ha blivit våldtagen stämmer träff med sin våldtäktsman och senare skriver en bok med honom. Jihde avslutar med Hannah Lutz' "Vildsvin", en drömsk berättelse om.. ja vaddå? Det här avsnittet görs i samarbete med Förlaget.

Duktiga flickors revansch #69  

I veckans avsnitt har Öhman lyssnat på Birgitta Ohlssons "Duktiga flickors revansch", Jihde har frossat i Novelix novellsamling "Grannar" och vill läsa ,er av Kjell Westö. Varför är män så ensamma och varför vill alla ligga med Pontus Gårdinger? Det blir dessutom några barnböcker: "Min lilla syster" av Astrid Desbordes och Pauline Martin, samt "Fakirer" av Bengt-Erik Engholm. Vem minns Hans-Eric Hellströms briljanta "Dunder och Brak"? och mycket mer såklart.

Sex, droger och budgetunderskott #68  

Sex, droger och budgetunderskott #68 by Karin Jihde & Peppe Öhman

Den manipulativa babyn #67  

Mats Strandbergs "Monstret på cirkusen", "Det är inte du, det är dom – En peppbok för föräldrar" av Sofia Falk och Therese Krupa Syllner, vi fortsätter på Yaa Gyasis "Homegoing" och så blir det lite fantasy, genetisk posttraumatisk stress och skidbacke.

Vidrigt, men vackert #66  

Vidrigheter på ett vackert sätt. Kim Thuys självbiografiska Ru om uppväxten i Kanada som vietnamesisk båtflykting är som en rad litterära blogginlägg, tycker Karin. Trehundra år i slaveriets skugga skildras i tokhyllade bästsäljaren Homecoming av Yaa Gyasi och Peppe har bara börjat. Duktighetsböcker varvas med feelgood med Äta kakan och ha den kvar (Kristin Emilsson). Och så lite amerikansk politik för att vi måste.

Fantasier ur pojkrummet #65  

I veckans avsnitt har Jihde läst och sett MacBeth och vill diskutera hur äregirighet förgör oss. Öhman förklarar varför Elson Musk är en douchebag, men om hur han också är en förebild. Vidare vill Jihde diskutera "Kaninen som bara ville somna" av Carl-Johan Forssén Ehrlin och "Go the fuck to sleep" av Adam Mansbach. Öhman tar upp "Mamma är bara lite trött" av Sara Beischer. OCH MYCKET MER! Gillar ni det ni hör får ni gärna tipsa om oss på sociala medier och ge oss stjärnor och recensioner på Itunes. TACK för att ni är så bra!

Bröstvårtor på Mumin  

I veckans avsnitt diskuterar Jihde och Öhman nervositeten kring bröstvårtor. Jihde har lärt Selma Lagerföfs "Körkarlen" och en kortroman av Simone de Beauvoir, Öhman Begnt Ohlssons "Drick värmen ur min hand" och "Negra Efendics "Det kunde ha varit du". Lukterna i "Polyglotta älskarna" och att ligga med någon man inte längre är kär i.

Ett ego större än Zlatans #63  

I veckans podd diskuterar Jihde och Öhman Björn Ranelids ego, om HUR bra Söndagsintervjun egentligen är, om de "Polyglotta älskarna", om att Öhman ska bli elakare, om saknaden efter Ferrante, om Youtube-fenomenet Therese Lindgren och att luras på sociala medier och om "Mamma är bara lite trött".

Hundra övertidstimmar i veckan #62  

I veckans podcast diskuterar Jihde och Öhman underskattade pensionärsintressen, Ferrante (igen), Teres Bohmans "Aftonland" där inget händer, eller gör det, Historiepodden, Merete Mazzarellas "Om livets mening" och meningen med döden, dialekter och att leva i en kultur som talar och skriver på ett annat språk än ens modersmål. Och mycket mer såklart! I samarbete med Schildts och Söderströms förlag.

Varför folk lämnar varandra #61  

I veckans avsnitt blir det relationer, relationer och mer relationer. Framförallt såna som tar slut. Öhman har tagit över Geir Gulliksens Berättelse om ett äktenskap och har starka åsikter om huvudpersonens offerkofta, medan Jihde hyllar skildringen av ett förljuget äktenskap i En kvinnas blekblå handstil av Franz Werfel. Därutöver snack om Sandra Beijers "Allt som blir kvar", "Ett litet liv" av Hanya Yanagihara och den norska tv-serien Skam (i jämförelse med den svenska Juicebaren). I samarbete med Schildts & Söderströms

0:00/0:00
Video player is in betaClose