Mellan raderna - en podcast om läsning

Mellan raderna - en podcast om läsning

Sweden

Mellan raderna med Jihde och Öhman är en podcast om läsning och lyssning, om viktiga och oviktiga böcker - och de du önskar du hade läst. Journalisten Peppe Öhman och pr-kvinnan Karin Jihde serverar dig ett nytt avsnitt varje vecka. Mejl: mellanradernapodden@gmail.com Instagram: @mellanradernapodden Twitter: @karinpeppe

Episodes

Judas #75  

I veckans avsnitt diskuterar Jihde och Öhman Amos Oz "Judas", om hur modigt boken inleds och om hur ett riktigt snyggt hantverk ser ut. Ducka debutanter så här skriver en person med lång erfarenhet. Öhman har läst Philip Teirs "Så här upphör världen" om ett gift snart medelålders par som tillbringar en sommar uppe i Österbotten med sina barn och granne med en rörelse som vet att jordens undergång är nära och att det inte finns något vi kan göra åt saken. Och eftersom Tjänarinnans berättelse redigerades bort i det förra avsnittet dyker den upp här istället. Och så fortsätter tävlingen kring årets bok och såklart MYCKET MER. I samarbete med Adlibris. Länk till Amos Oz Judas: https://www.adlibris.com/se/bok/judas-9789146226727

Memorys bok #74  

Veckans läsning är Memorys bok av Petina Gappah. Memory är fången som vuxit upp i Harares kåkstäder i Zimbabwe med vit hud - hon är albino - och blivit såld till en äldre man som flicka. Eller vad hände egentligen? Gappahs har skapat ett berättarjag som är en opålitlig berättare, men får läsaren att konfronteras med våra fördomar kring Afrika, språk, hudfärg och synen på bildning. Programledarna pratar även om Margaret Atwoods Tjänarinnans berättelse samt utlyser tävling om Årets bok - hela nomineringspaketet i potten! Avsnittet görs i samarbete med Adlibris.

Brottsplats Gotland #73  

I veckans avsnitt diskuterar Jihde och Öhman falska nyheter, Donald Trumps barndom, hur man ska tala om porr med barn och ungdomar och roliga bokevenemang runt om i Sverige. Lyssna! Veckans podd görs i samarbete med Förlaget M och med koden TRUMP får ni 20 % rabatt på Trump och Vredens Amerika på forlaget.com

Ernst-prosa och klimakterieförnekelse #72  

Mellan raderna ägnade påsken åt att göra upp med släkt(-krönikor), naturliknelser och synen på klimakteriet. Jihde har läst Middlepause av Marina Benjamin och duon fortsätter fascineras av Ett litet liv av Hanya Yanagihara där Öhman analyserar hur Jude försöker läka ihop fysiskt och psykiskt. Är det ens möjligt? Veckans gemensamma läsning är den nya boken Ölandssången av Tove Folkesson, som är tredje delen i hennes romansvit med Kalmars jägarinnor och Sund. Avsnittet görs i samarbete med Adlibris.

Ett litet liv #70  

I veckans podcast tar Jihde och Öhman sig äntligen an Hanya Yanagiharas "Ett litet liv". De två första kapitlen analyseras och leder diskussionen in på våldet i tv-serien "Big Little Lies" som ju urpsrungligen är en roman av Liane Moriarty. Det sexuella våldet tar oss till Märta Tikkanens äktenskap och till slut blir det Hedi Frieds "Frågor jag fått om förintelsen". Ja och såklart mycket mer!

Vildsvin #70  

I veckans avsnitt har Jihde läst Lena Anderssons "Var det bra så?" och en diskussion om den exotiska förorten uppstår. Öhman har läst "På andra sidan förlåtelsen" där en kvinna sexton år efter att ha blivit våldtagen stämmer träff med sin våldtäktsman och senare skriver en bok med honom. Jihde avslutar med Hannah Lutz' "Vildsvin", en drömsk berättelse om.. ja vaddå? Det här avsnittet görs i samarbete med Förlaget.

Duktiga flickors revansch #69  

I veckans avsnitt har Öhman lyssnat på Birgitta Ohlssons "Duktiga flickors revansch", Jihde har frossat i Novelix novellsamling "Grannar" och vill läsa ,er av Kjell Westö. Varför är män så ensamma och varför vill alla ligga med Pontus Gårdinger? Det blir dessutom några barnböcker: "Min lilla syster" av Astrid Desbordes och Pauline Martin, samt "Fakirer" av Bengt-Erik Engholm. Vem minns Hans-Eric Hellströms briljanta "Dunder och Brak"? och mycket mer såklart.

Sex, droger och budgetunderskott #68  

Sex, droger och budgetunderskott #68 by Karin Jihde & Peppe Öhman

Den manipulativa babyn #67  

Mats Strandbergs "Monstret på cirkusen", "Det är inte du, det är dom – En peppbok för föräldrar" av Sofia Falk och Therese Krupa Syllner, vi fortsätter på Yaa Gyasis "Homegoing" och så blir det lite fantasy, genetisk posttraumatisk stress och skidbacke.

Vidrigt, men vackert #66  

Vidrigheter på ett vackert sätt. Kim Thuys självbiografiska Ru om uppväxten i Kanada som vietnamesisk båtflykting är som en rad litterära blogginlägg, tycker Karin. Trehundra år i slaveriets skugga skildras i tokhyllade bästsäljaren Homecoming av Yaa Gyasi och Peppe har bara börjat. Duktighetsböcker varvas med feelgood med Äta kakan och ha den kvar (Kristin Emilsson). Och så lite amerikansk politik för att vi måste.

Fantasier ur pojkrummet #65  

I veckans avsnitt har Jihde läst och sett MacBeth och vill diskutera hur äregirighet förgör oss. Öhman förklarar varför Elson Musk är en douchebag, men om hur han också är en förebild. Vidare vill Jihde diskutera "Kaninen som bara ville somna" av Carl-Johan Forssén Ehrlin och "Go the fuck to sleep" av Adam Mansbach. Öhman tar upp "Mamma är bara lite trött" av Sara Beischer. OCH MYCKET MER! Gillar ni det ni hör får ni gärna tipsa om oss på sociala medier och ge oss stjärnor och recensioner på Itunes. TACK för att ni är så bra!

Bröstvårtor på Mumin  

I veckans avsnitt diskuterar Jihde och Öhman nervositeten kring bröstvårtor. Jihde har lärt Selma Lagerföfs "Körkarlen" och en kortroman av Simone de Beauvoir, Öhman Begnt Ohlssons "Drick värmen ur min hand" och "Negra Efendics "Det kunde ha varit du". Lukterna i "Polyglotta älskarna" och att ligga med någon man inte längre är kär i.

Ett ego större än Zlatans #63  

I veckans podd diskuterar Jihde och Öhman Björn Ranelids ego, om HUR bra Söndagsintervjun egentligen är, om de "Polyglotta älskarna", om att Öhman ska bli elakare, om saknaden efter Ferrante, om Youtube-fenomenet Therese Lindgren och att luras på sociala medier och om "Mamma är bara lite trött".

Hundra övertidstimmar i veckan #62  

I veckans podcast diskuterar Jihde och Öhman underskattade pensionärsintressen, Ferrante (igen), Teres Bohmans "Aftonland" där inget händer, eller gör det, Historiepodden, Merete Mazzarellas "Om livets mening" och meningen med döden, dialekter och att leva i en kultur som talar och skriver på ett annat språk än ens modersmål. Och mycket mer såklart! I samarbete med Schildts och Söderströms förlag.

Varför folk lämnar varandra #61  

I veckans avsnitt blir det relationer, relationer och mer relationer. Framförallt såna som tar slut. Öhman har tagit över Geir Gulliksens Berättelse om ett äktenskap och har starka åsikter om huvudpersonens offerkofta, medan Jihde hyllar skildringen av ett förljuget äktenskap i En kvinnas blekblå handstil av Franz Werfel. Därutöver snack om Sandra Beijers "Allt som blir kvar", "Ett litet liv" av Hanya Yanagihara och den norska tv-serien Skam (i jämförelse med den svenska Juicebaren). I samarbete med Schildts & Söderströms

Rosenmusens rockbiografier #60  

I veckans avsnitt diskuterar Jihde och Öhman rockbiografier och om de verkligen är nödvändiga. Öhman skryter om sin föreläsning i Vasa och Jihde förklarar varför folk så ofta svimmar i hennes och Peters närhet. Det blir också Ferrante, Nanna Johanssons noveller, Karolina Ramqvists "Kvinnofängelset", bastubad och en massa annat.

Mer hygge åt folket! #59  

Jihde har läst I love Dick och hatar den. Öhman vill prata om pressfrihet i Finland. Varför är det vänstern som sätter kulturagendan och när fick deckaren hög status? Mellanböckerna som försvinner och givetvis lite Paradise Hotel Norge. I samarbete med Schildts & Söderströms!

Norsk, nyskidad och ångande #58  

Peppe hör Elaine Eksvärd berätta om sin pappas övergrepp i Medan han lever. Jihde sträckläser Geir Gulliksens Berättelse om ett äktenskap. Duon pratar om vuxnas ovilja att acceptera tecken på övergrepp på barn, om äktenskap med känslomässig distans trots fysisk närhet, om pinsam och härlig vuxen förälskelse, om hur man skulle översätta boktiteln I Love Dick till svenska, om Paradise Hotel och The New Yorker.

Nu får man röka broccoli igen #58  

Öhman får revidera sin syn på Niceville via läsare som citerat Bad Feminist av Roxane Gay, medan Jihde tänker på knark i litteraturen. Och hur skaffar framtida författare sig ett eget rum - med hjälp av smart drugs eller flytt till obygden? Så gör jag av Bodil Malmsten, Tripprapporter av Tone Schunnesson, Finland hundraårnånting av Alfred Backa. Julklappstips för unga läsare från Mats Strandberg, Maria Turtschaninoff och Helena Dahlgren, samt S&S vårkatalog och Karin och Peppes önskeklappar.

Populär typ 3 #56  

Jihde om rubriksnask efter boklansering och att vara den icke- eftersökta medförfattaren. Öhman om deadlineterror och oförklarliga bokdedikationer. Niceville (The Help) av Kathryn Stockett.

0:00/0:00
Video player is in betaClose