Men Herre Gud! – vad tror du på?

Men Herre Gud! – vad tror du på?

Sweden

Utan tro är du inget. Programledarna Mark Levengood och Henrik Johnsson bjuder in gäster för att diskutera vad de tror på; konsten, kärleken, djävulen eller makten? Och finns det andlig konditionsträning? Ansvarig utgivare: Ulf Reneland

Episodes

"Jag tror på trams. Jesus var en tramsbyxa."  

Jag jobbar med gissningar inte tro, säger Simon Gärdefors.

"Gud är allt om Gud är livet"  

Vi undersöker efter sanningen när författarinnan och illustratören Inger Edelfeldt är vår gäst, vars nya bok heter "Fader vår". Vi går från grunden, existentialismen, och enas om att "när man tror att man vet något så är man färdig".

"Det vore lättare om jag hade en tro"  

- Det vackraste som finns är kärleksbudskapet, men jag kan inte följa auktoriteter som säger vad sanningen är, för det vet ingen, säger Helena Bergström - urkraften som kan få grejer att börja rulla utan att behöva skydda sig.

"Tror man inte på mirakel tror man inte på Gud"  

- Det måste finnas en högre intelligens, en högre kärlek, säger artisten Dan Hylander som tror på andlighet.

Människan kan förändras  

I kyrkorna finns alltid ro. Där kan man tro om man vill, men alltid andas.

"Det är att lättare att tro när man är svag"  

Den sensibla skådespelerskan Sofia Helin samtalar om sensibilitet och sårbarhet - "Det är svårt att leva när man är högkänslig". Men när hon spelar Saga Norén, Länskrim Malmö, i Bron är hon långt från Gud.

"Jag tror på hopp och att det ska bli bra"  

- I alla svåra stunder finns hopp. Vissa har hopp andra har inte funnit det ännu, säger författaren Arkan Asaad, som lät sig bli bortgift vid 19 för att göra sin pappa stolt.

"Jag var hos djävulen och tuppade av"  

Det finns hopp - jag tror på människans godhet och konstens kraft, säger den gudomliga seritecknaren Nina Hemmingsson, som tror på Gud, ibland. Oftast inte.

"Jesus är vänster"  

"Jag har ingen religiös tro, jag tror på människans inre möjligheter" berättar Jan Guillou i säsongens andra Men Herre Gud!

"Jesus är en social konstruktion"  

Poeten Bob Hansson har läst religionshistoria men hoppade av sin konfirmation. Han hävdar att "Jesus är en social konstruktion" i säsongens första avsnitt av "Men Herre Gud!" som spelats in med publik på Bokmässan i Göteborg.

"Idrotten är en del av min tro och arenan dess kyrka"  

− Jag störde mig på prestationssamhället som jag var en del. Man får inte bedömmas som människa efter sin prestation - mitt värde som människa vilar aldrig på min prestation, säger Carolina Klüft som inte har någon etikett på sin tro trots att den är stark.

Skillnaden mellan bön, önskan och överenskommelse  

Vi väljer mellan klosterlöftena fattigdom, kyskhet och lydnad när vi är i Lund och träffar dominikanobrodern Henrik Alberius. Han har underkastat sig dom alla sen han gick i kloster i Frankrike.

Det finns en oändlighet  

- Jag tror att detta livet inte är det enda. Du kan gömma dig i ett kassaskåp, döden kommer åt dig ändå, säger skådespelaren Michael Nyqvist. Han drabbades av denna insikt efter att ha varit med om en allvarlig olycka. Och när han gästar Henrik Johnsson och Mark Levengood i deras poddradiospecial Men Herre Gud så berättar han om det och försöker sätta ord på känslan av evighet.

"Hör av dig för helevete Gud!"  

"Det vi vet om döden är bara det vi kan föreställa oss nu", säger Ann Heberlein, författare och teologie doktor i etik, när vi gästar hennes hemstad Lund.

Att filma är att bygga en kyrka  

"Jag tror på vänskap och samarbete. Människor är för hårda mot sig själva så att de kraschar av alla sina måsten", säger Henriks gamla PRAO-elev Alexandra Dahlström, skådespelerska och regissör.

Alla har samma Gud  

"Det är tryggheten som gör att jag orkar tro på förändring. Hade jag inte haft den hade jag gett upp" säger utbildningsminister Gustav Fridolin i podden "Men Herre Gud!".

Men Herre Gud! del 4 Petra Nielsen och Gudsbegreppet  

I det fjärde avsnittet av podden Men Herre Gud! pratar Mark Levengood och Henrik Johnsson med musikalartisten Petra Nielsen om himmel och helvete och om att Gud finns i vinden.

Nyfiken Gud  

I det tredje avsnittet av podden Men Herre Gud möter programledarna Mark Levengood och Henrik Johnsson konstnären Anna Odell.

Men Herre Gud del 2 - om Guds humörsvängningar  

Programledaren Rickard Sjöberg får frågan om det finns nåt bra med att vara präktig och om Guds humör spelar någon roll för den som tror.

Om Niklas Strömstedts begravda fågels återuppståndelse  

I första avsnittet av den nya podden hävdar Mark Levengood att gästen Niklas Strömstedts texter egentligen skriker av religiösa budskap medan Henrik Johnsson jämför pilbågsskytte med sex.

0:00/0:00
Video player is in betaClose