Mennesker og medier

Mennesker og medier

Denmark

Hakon Mosbech er vært i P1's direkte medieprogram, der hver fredag beskæftiger sig med danskernes største fritidsaktivitet: Medierne.

Episodes

Mennesker og medier: Når medier går i krig 2016-10-21  

I denne uge startede endnu en militær offensiv, der kommer til at kræve store, civile tab - nu kan der livestreames fra krigen, men hvad betyder de voldsomme og ubearbejdede billeder og oplysninger for os, og hvordan får vi oplysninger fra de steder journalister ikke har adgang? Medieforsker Hanne Jørndrup forklarer. Undersøgende dokumentarfilm er en truet genre, og en gruppe dokumentarister foreslår derfor at oprette en fond. Tom Heinemann, der er aktuel med dokumentarfilmen Bitre Druer og forfatteren og dokumentaristen Ole Tornbjerg fortæller. En toneangivende dame har rundet de 70 - Ugebladet Alt For Damerne har netop fejret 70 års fødselsdag - hvordan trives hun i den digitale tidsalder og hvad blev der af de røde strømper? Vi har besøg af chefredaktør Tina Nikolaisen og tidligere redaktør Edel Hildebrandt, der redigerede bladet gennem de rebelske tider i 70'erne. Vært: Lene Johansen. Redaktion: Stefan Hvenegaard. (Sendes også 00.05 og lørdag 13.03).

Mennesker og medier: Er sindssyge altid bindegale? 2016-10-14  

Medierne svælger i negative historier om psykisk sygdom, konkluderer ny rapport. Men hvorfor er historier om "sindssyge kriminelle" og "psykotiske mordere" overhovedet væsentlige? Debat med Karen Bro, chefredaktør på Ekstra Bladet, Sandy French, indholdschef i DR Nyheder, og Johanne Bratbo, psykolog og leder af projekt "En af os". Folket sætter dagsordenen: Stik mod alle journalistiske dogmer er det brugerne, som bestemmer, hvad CNN- journalist John Sutter skal beskæftige sig med. Og emner, som ellers ville være under mediernes radar får dermed større opmærksomhed. Noget lignende gælder for det nye danske netmedie "Peblish", der med crowdfunding som redskab bringer historier, der ikke finder vej gennem traditionelle mediers filtre. Mindre åbenhed: Borgerne blev ført bag lyset, da et politisk flertal ændrede offentlighedsloven i 2013. Resultatet blev mere lukkethed, selv om politikerne påstod det modsatte. Det konkluderer journalist og Cavlingprisvinder Jesper Tynell, aktuel med opdateret version af sin bog "Mørkelygten". Forbudte bøger: PET's forsøg på at få stoppet bog af tidligere efterretningschef Jakob Scharf har givet både forlaget Peoples Press og Politiken masser af omtale. Og det, som nogen kalder et "mediestunt" gentager sig. Igen og igen, viser et kig i arkiverne... Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Meningsmålinger på samlebånd 2016-10-07  

Med et nyt folketingsår, krise i blå blok og et muligt folketingsvalg lige om hjørnet er der gang i meningsmålingerne for tiden. Men ofte glemmer medierne de nødvendige forbehold, når tallene bliver til overskrifter. Seniorforsker Yosef Bhatti fortæller på grundlag af en undersøgelse, hvordan journalister sjusker med meningsmålinger. Jens Grund, chefredaktør på Berlingske, diskuterer med Amalie Kestler, lederskribent på Politiken, hvordan medierne kan blive bedre til at tage forbehold. Og måske ville det være en god idé slet ikke at lave så mange meningsmålinger? Væk med avisstøtte: Det er en forældet tanke at staten støtter papiraviser, mener Børsens chefredaktør Anders Krab Johansen. Hans egen avis får 17,5 millioner kroner i støtte næste år - og de penge burde bruges på digitale medier. Men uden støtte vil publicistiske medier ikke overleve, siger Informations direktør Mette Davidsen-Nielsen. Hendes avis får 25 millioner kroner i offentlig støtte. Lampedusa-dokumentar går tæt på: Premiereaktuelle "Havet brænder" går bogstavelig talt tæt på både overlevende og døde migranter i havet omkring den italienske ø Lampedusa. Instruktør Gianfranco Rosi forklarer sine etiske overvejelser og fortæller, hvordan han gik til en historie, der er fortalt i tusindvis af nyhedsindslag. Reklamesøjle for DSB: Ifølge X Factor-dommer Thomas Blachman er det dejligt at køre tog. Men hans medvirken i ny DSB-reklame har provokeret passagerer, der er plaget af sporarbejde, forsinkelser og overfyldte tog. Og hvordan harmonerer jobbet som dommer i det populære DR1-show med at lave reklame for DSB? Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: For meget Facebook i DR? 2016-09-30  

De private medier kritiserer DR for at være alt for meget på Facebook - og dermed øge den ulige konkurrence, de i forvejen mener sig udsat for. Men hvorfor overhovedet satse så meget på en distributionsplatform, som åbenlyst censurerer og bestemmer, hvad brugerne skal se eller ikke se? Debat med DR's mediedirektør Gitte Rabøl og ansvarshavende chefredaktør Troels Mylenberg, Jysk Fynske Medier. Alternativt medie: Konkrete løsninger på klimakrise, systemkrise og empatikrise er ledetrådene for "Altivisten" - nyt onlinemedie med podcast, video, tekst og kunst, som Alternativet lancerer fredag. Dermed får partiet direkte adgang til sine vælgere uden om journalisters irriterende spørgsmål. Politisk ordfører Rasmus Nordqvist forklarer ideen med Alternativets nye medieinitiativ. Journaliststuderende er usikre på fremtiden: De drømmer om job, som måske ikke findes. Forandringerne i mediebranchen skaber usikkerhed blandt de studerende på journalisthøjskolen. Og med god grund, siger studievejleder Joan Husted. Travlhed hos faktatjekkerne: 21 gange blev der ifølge New York Times disket op med usandheder og overdrivelser, da Donald Trump og Hillary Clinton tørnede sammen i den første tv-debat i denne uge. Men ifølge Huffington Post-grundlæggeren Arianna Huffington er der en logisk forklaring på, at især Trump har et afslappet forhold til fakta... Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Valgkamp for skattekroner? 2016-09-23  

Videofilm med ministre på løbe- og cykelture er blandt indholdet på regeringens nye hjemmeside. Op mod en million kroner er der hidtil brugt, viser en aktindsigt i Statsministeriet. Medieforsker Mark Ørsten advarer mod permanent valgkamp for skattekroner og efterlyser klarere regler. Politisk debat på Facebook: Når Dansk Folkepartis politikere ytrer sig på Facebook, er "grænsekontrol" det foretrukne tema. Dermed er partiet helt på linje med sine vælgere, viser omfattende kortlægning, der giver politikerne helt nye muligheder for at reagere hurtigt på strømninger i befolkningen. Jakob Bæk Kristensen fra "Analyse og tal" fortæller om perspektiverne. Ministerium afviser kritisk journalist: Erhvervs- og vækstministeriet nægter aktindsigt til en journalist, fordi han tidligere har skrevet "kritiske" artikler. Lasse Skou Andersen fra Information er løbet ind i en mur - og har fået et afslag, der sandsynligvis er ulovligt. Se og Hør-sagen i medierne: Flere af de tiltalte i Danmarkshistoriens største medieskandale bruger medierne flittigt undervejs. Men indtil videre er ikke meget nyt kommet frem, vurderer mediejurist Vibeke Borberg fra Journalisthøjskolen. Og hun ser frem til næste fase i den omfattende sag. Kommune sikrede tv2-omtale til firmaer: Lokale virksomheder i Assens lavede sponsoraftaler med kommunen i forbindelse med programserien "TV2 på tour", viser en aktindsigt. De selvsamme virksomheder fik også særdeles god eksponering i tv, hvor børn hoppede rundt på en lokal madrasproducents varer. Snowden - nu på film: Det var et journalistisk scoop af de helt store, da whistlebloweren Edward Snowden i 2013 fortalte britiske The Guardian om USA's systematiske overvågning af både venner og fjender. Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Når løgn er "sandhed" 2016-09-16  

Måske føles det bare rigtigt. Måske kunne det være rigtigt. Eller også er det bare lodret forkert... Fakta har det svært i politiske debatter i USA, i Storbritannien og i Danmark. Dermed er demokratiet "udfordret", siger lektor David Budtz Pedersen fra Aalborg Universitet. Hvad medierne skal gøre for at komme løgnen til livs, diskuterer han med Informations debatredaktør Susan Knorrenborg og ledende redaktionschef i DR Nyheder, Christian Lindhardt. 28 tegnere spidder EU: Der er blevet talt og talt og talt... Til ingen nytte. Så hvorfor ikke lade bladtegnere fra 28 lande give deres bud på Europas aktuelle krise? Politikens chefredaktør Christian Jensen fortæller om avisens aktivistiske initiativ - og udpeger sine favoritter blandt tegningerne, der lige nu er udstillet i København. Kommunal reklame? Studerende på Journalisthøjskolen i Aarhus er i oprør over et samarbejde med Hedensted Kommune. Pizza'er, sodavand og udlejningsbiler udgør betalingen, når de studerende laver tv-indslag, der skal få flere til at flytte til kommunen. Journalisthøjskolens rektor Jens Otto Kjær Hansen svarer på kritikken. Facebook moderer censur: Det vakte opsigt over hele verden, da en Aftenpostens chefredaktør Espen Egil Hansen i sidste uge kritiserede censur af ikonisk pressefoto fra Vietnamkrigen. Og selv om Facebook imødekom kritikken fra den norske avis og alligevel tillod det omstridte foto, er klassiske nyhedsmedier fortsat i lommen på såkaldte "fællesskabsregler". DR-nej til tophistorie: Det gav genlyd, da TV2 Nyhederne onsdag aften fortalte, at antallet af smittede med farlige MRSA-bakterier er eksploderet. Historien var baseret på en DR Dokumentar, som sendes søndag. DR's nyhedsafdeling mente ikke, at den var interessant - først efter at være bragt i TV2 blev den tophistorie, også hos DR... Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Fucking dårligt sprog på P3? 2016-09-09  

Eder, forbandelser og fornærmelser fyger gennem luften på P3 - stik mod DR's etik, mener foreningen KLF, Kirke & Medier, som har fået lavet en kortlægning af sproget på den populære radiokanal. Foreningens generalsekretær Mikael Arendt Laursen diskuterer med DR-sprogredaktør Martin Kristiansen. Sus i svingdørene: Flere kriseramte medier fik nye chefer i denne uge. Mest markant er chefskiftet på Morgenavisen Jyllands-Posten. Ny chefredaktør er tidligere souschef på TV2 Nyhederne, Jacob Nybroe. Blandt hans programerklæringer er mindre fokus på Islam. Og hvorfor så det? Journalistik og menneskeliv: Radio24syv blev i august advaret mod at fortælle om et folketingsudvalgs besøg på flygtningeøen Nauro i Stillehavet. Men radioen trodsede advarslen, der var begrundet i frygt for, at opmærksomhed om besøget kunne koste menneskeliv. Interview med Radio24syvs direktør og chefredaktør Jørgen Ramskov om hvorfor historien skulle bringes. Nye standarder i BT: Da ugens mest omdiskuterede forfatter, Karina Pedersen, tirsdag troppede op hos sin mor i Fredericia, var en journalist og fotograf fra BT med. Moren havde ikke bedt om at få besøg, men alligevel kom hun i avisen. Chefredaktør Karl Erik Stougaard forklarer BT's etiske overvejelser. Når teknikken svigter: To P1-værter måtte forleden ty til kompetencen "at træde vande". Og sådan blev syv ellers gabende tomme minutter alligevel til radio med både host og Hillary. Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Løkke sætter dagsordenen 2016-09-02  

Med en vedkoreograferet Facebook-tale, en blankpoleret hjemmeside og en tilhørende turné rundt i landet har statsminister Lars Løkke Rasmussen skaffet sig massiv omtale i denne uge. Klassiske nyhedsmedier er overhalet inden om - og hvad er der at gøre ved det? Politikens lederskribent Amalie Kestler diskuterer med Venstres Jakob Engel-Schmidt. "Gamle" medier vil overleve: Selv om printavisernes oplag dykker, vil de klare sig som vigtige leverandører af nyheder og fællesskaber. Det konkluderer medieforsker Søren Schultz Jørgensen i en ph.d., som dementerer avisernes snarlige død. De er nemlig mindst lige så sociale som Facebook og andre mødesteder på nettet. Panama Papers: To tyske journalister beretter i ny bog om de verdensomspændende afsløringer i foråret, som over 11 millioner lækkede dokumenter fra et advokatkontor i Panama førte til. Den ene af de to journalister, Frederik Obermaier, var i København i denne uge, og han fortæller om sine overvejelser med en uidentificeret kilde, om frygt for repressalier og om at dele sit materiale med næsten 400 andre journalister. Se og Hør-sagen: Næste fredag begynder den afgørende del af retssagen i det, der er blevet kaldt Danmarkshistoriens største medieskandale. Journalist og jurist Poul Smidt vurderer de mulige udfald og perspektiver. BT 100 år: Oplaget er i bund - alligevel er læsertallet større end nogensinde takket være en masse gratisartikler på nettet. Mennesker og medier siger tillykke med en håndfuld af ugens overskrifter. Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Holdninger versus kendsgerninger 2016-08-26  

Radio24Syvs værter skal mene noget. Men hvad sker der, når fakta drukner i personlige meninger? Og må en studievært bruge et radioprogram til at fremme egne personlige interesser? Programchef Mads Brügger svarer på flere ugers intens kritik af den licensfinansierede radio. Mediernes verdensbillede: Samba, gyngende bryster og faste baller præger dækningen af Brasilien, som efter OL igen rykker ned på redaktionernes prioriteringslister. Men hvis vi skal forstå verden, skal bl.a. Latinamerika højere op på dagsordenen, siger Lars Kabel, medforfatter til ny rapport fra Journalisthøjskolen i Aarhus. Dominerende på især nettets udlandsnyheder er Ritzau; chefredaktør Lars Vesterløkke siger, at bureauet kun kan levere det, som medierne efterspørger. Og det er ikke nødvendigvis Latinamerika... Sammenhængskraft i Sverige: På bare ét døgn fik SVT 30.000 svenskere til at måle kvaliteten af deres net- og telefonforbindelser. Målingerne fik teleselskaber og politikere til at sætte mere fart på signalerne til yderområderne. Ulla Olsson, SVT, fortæller om projekt #ettsverige, der skal få det langstrakte land til at hænge bedre sammen. Falsk konflikthistorie: To politikere blev fremstillet som uenige, da TV Avisen søndag fortalte om en tragisk stenkast-ulykke på den fynske motorvej. Uenigheden var imidlertid en konstrueret konflikt, mener socialdemokraten Rasmus Prehn. Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Hvad ville Trump være uden medierne? 2016-08-19  

Massiv mediedækning er blandt forklaringerne på nomineringen af Donald Trump i USA. Men også i Europa kan populistiske politikere ifølge ny forskningsrapport takke medierne for deres succes. Rapporten kortlægger populismen i 24 lande og medforfatter Claes de Vreese fra universitetet i Amsterdam debatterer dens konklusioner og mediernes rolle med DR's nyhedsdirektør Ulrik Haagerup. Mere streaming-tv: Vores tv-vaner har ændret sig markant - og flere forandringer er på vej. Tendenserne diskuteres ivrigt på den årlige tv-festival i København. Mediekonsulent Keld Reinicke fortæller, hvad der i vente. Journalistik i flygtningestrømmen: I det seneste år har DR-journalist Thomas Ubbesen rapporteret flittigt fra strømmen af flygtninge i Europa. I ny bog, "Good Luck, Habibi", går han bag om de mange sendeminutter i radio og tv med overvejelser om bl.a. sin egen, magtesløse rolle som journalist. OL-jubel: Sportskommentatorerne lægger ingen bånd på sig selv, når der er medaljer til Danmark. Måske et vilkår i sportsjournalistik? Hør klip med tiltagende begejstring fra 1948, 1981, 1986, 1992, 2012 og fra i år. Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: DR - massakre eller normalisering? 2016-08-12  

Med forslag om beskæring af DR med 25 procent har Dansk Folkeparti den sidste uge sat gang i omfattende debat om landets største mediehus. Kulturordfører Alex Ahrendtsen uddyber og forklarer, hvorfor DR skal have færre kanaler, begrænse sig på nettet og flytte mere produktion væk fra København. Men hvad er myter, dogmer og realiteter om DR? Berlingskes chefredaktør Tom Jensen, tidligere TV2-nyhedsdirektør Michael Dyrby og DR-bestyrelsesformand Michael Christiansen diskuterer. Portrættets svære kunst: Jan Gintberg, Ritt Bjerregaard og Klaus Rifbjerg er sammen med otte andre med i ny bog om journalistens balancegang mellem sig selv og et menneske, han interviewer. Bogens forfatter, Politiken-journalist Nils Thorsen, fortæller om sine metoder, overvejelser og om at se verden gennem andre mennesker. Radiovært på pause: Radio24syv har de seneste måneder fået masser af omtale ved at hyre tidligere Se og Hør-chefredaktør Henrik Qvortrup som vært på nyt medieprogram. I denne uge besluttede radioens ledelse at suspendere Qvortrup, når retssagen i Danmarkshistoriens største medieskandale begynder om kort tid. Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Journalistik til salg på TV2 2016-07-01  

Betal mindst 275.000 kroner og få eksponeret din by i tv. Flere kommuner har takket ja til TV2-tilbud i de kommende ugers "Touren på TV2". Ren reklame, siger borgmestre. God journalistik, mener TV2-sportens souschef, John Jäger. Farvel til licensen: I Norge er licensen med stor sandsynlighed på vej til at blive erstattet af en medieskat. NRK og privatejede medier er enige om nødvendigheden af stærk, offentlig public service - i skarp kontrast til den igangværende skyttegravskrig i Danmark. NRK's kringkastningssjef Thor Gjermund Eriksen undrer sig over den danske mediekamp - og DR's generaldirektør Maria Rørbye Rønn diskuterer med Troels Mylenberg, chefredaktør på bl.a. Fyens Stiftstidende Nyt mediemagasin: Henrik Qvortrup, tidligere chefredaktør på Se og Hør, skal være vært i nyt mediemagasin på Radio24Syv. Imens overvejer anklagemyndigheden, om der skal rejses tiltale mod ham i den såkaldte kreditkortsag. Interview med Henrik Qvortrup om medier og etik. Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Carl Holst i mediemøllen 2016-06-25  

Han er blevet mødt med sprogets værste gloser, faktuelle fejl og forudfattede konklusioner. Carl Holst, tidligere forsvarsminister og formand for Region Syddanmark, giver efter næsten et år i mediemøllen svar på tiltale i diskussion med JydskeVestkystens chefredaktør, Peter Orry. Generaliseringer skader integration: Muslimske elever udvandrer fra VUC-undervisning i følge Radio24syv. Men radioen generaliserer og blæser et lille problem op til noget stort, siger VUC-lærere. Pelle Dam, redaktør på Radio24syv, svarer på kritikken og Hjarn v. Zernichow Borberg - aktuel med bog om netop generaliseringer - forklarer betydningen af, at medierne ofte skaber en falsk fortælling om nydanskere. Ytringsfrihed i "bad standing": Efter mere end ti års intens kamp har ytringsfriheden det skidt, vurderer manden bag Muhammedtegningerne, Jyllands-Postens tidligere kulturredaktør Flemming Rose. Især er han bekymret over, hvordan dobbelte standarder og dårlige undskyldninger præger både medier og politikere; senest med vedtagelsen af den såkaldte imam-lov. Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier direkte fra Folkemødet: Klimaprut i tv-nyhederne 2016-06-17  

Når klimaforandringer er på dagsordenen i toneangivende medier, står modsætningerne ofte i kø, lyder kritik i ny bog af kulturforsker Gregers Andersen: Med fem minutters mellemrum kan TV Avisen juble over både en klimaaftale i Paris og faldende oliepriser i Danmark. I TV2-nyhederne bliver køers klimabelastende prutter til noget kuriøst. Og i debatter bliver fakta anset som noget, der kan diskuteres... DR's nyhedsdirektør Ulrik Haagerup samler kritikken op sammen med chefredaktør Mette Østergaard, TV2 News og tidligere EU-kommissær og studievært Connie Hedegaard. Mediernes udsyn: Få og konfliktfyldte dagsordener præger ifølge ny forskningsrapport danske journalisters dækning af verden. Men er de værre eller bedre end deres udenlandske kolleger? Vurdering fra tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft efter snart et år i formandsstolen i FN's generalforsamling. Politiske orakler: De motivforsker, bedømmer og deler gerne karakterer ud. Politiske kommentatorer er blevet en integreret del af mediernes Christiansborgdækning. Men hvad mener hovedpersonerne - politikerne - om kommentatorerne, og hvor tit rammer de ved siden af? To partiformænd, Pia Olsen Dyhr fra SF og Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti kommenterer kommentatorerne. Det er genialt, det dér: I denne måned er det 30 år siden, at Danmark opsigtsvækkende slog Uruguay 6-1 ved VM i Mexico. Fodboldnørd og tv-vært Jes Dorph- Petersen husker især - og giver smagsprøver på - DR-journalisten Svend Gehrs' ikoniske kommentarer til de seks mål i 1986. Denne udgave af Mennesker og medier sendes direkte fra DR's scene på Midtermolen i Allinge havn. Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Fnidder-journalistik ødelægger demokratiet 2016-06-10  

De traditionelle medier må genopfinde sig selv, hvis tilliden til dem skal genoprettes; de skal være drivkraft for demokratisk dannelse og fungere som brobyggere mellem borgere og politikere. Lisbeth Knudsen, chefredaktør og direktør på Mandag Morgen, leverede en svidende opsang i en tiltrædelsesforelæsning på CBS torsdag. Hun forklarer sine pointer, som diskuteres af Søndagsavisens chefredaktør Arne Ullum, BT's chefredaktør Olav Skaaning og TV Avisens chef Naja Nielsen. Folkemøde på Bornholm: Der er udsigt til medietæthed omkring Allinge i næste uge med tonsvis af indslag og artikler om lobbyisme og manglende folkelighed. Lobbyist og områdedirektør i Operate, Anders Dybdal, fortæller, hvad der skal til for at sætte folkemødedagsordenen i medierne. Tilbage til Balkan: To årtier efter Jugoslaviens opløsning er journalist Steen Ramsgaard aktuel med bogen "Krigen i Europas baggård". Ramsgaard har "Balkan i blodet" og ser tilbage på en uforståelig krig og nutidige efterdønninger, der har svært ved at tiltrække sig mediernes opmærksomhed. Interview bag lås og slå: Et ni år gammelt interview med daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen om Irakkrigen er gemt væk i et sikkerhedsarkiv på Christiansborg. Intervieweren, tidligere Ekstra Blads-journalist Bo Elkjær, undrer sig. Og kan end ikke få aktindsigt i papirer, der handler om ham selv. Vært og producent: Kurt Strand. Rettelse: I udsendelsen nævnes, at Mostar ligger i Kroatien. Det er ikke korrekt; byen ligger i Bosnien-Hercegovina. Mennesker og medier beklager fejlen.

Mennesker og medier: Nej tak til Clement 2016-06-03  

DR-studievært Clement Kjersgaard har endnu en gang bragt sig i vælten efter omdiskuteret interview - denne gang med Alternativets leder, Uffe Elbæk. Justitsminister Søren Pind siger nej til interview med Kjersgaard; det samme gør Liberal Alliances Mette Bock. Og hvad siger Uffe Elbæk, næste gang han bliver spurgt? Elbæk fortæller om sine overvejelser og DR-redaktionschef Judith Skriver står på mål for Clement Kjersgaard, der ikke selv vil svare på spørgsmål om sit interview. Politikerne i Region Hovedstaden har brugt milliarder på nyt IT-system og samtidig sendt embedsmænd til medietræning. Strategien er at holde den socialdemokratiske regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen væk fra kritiske historier. Men hvorfor det? Interview med Ugebladet Her&Nu beklager krænkelse af Kronprins Frederik efter utroskabs-beskyldninger. Redaktør og ansvarlig for udgiveren Egmonts ugeblade i Danmark, Marianne Gram, forklarer, hvorfor beklagelsen fylder betydeligt mindre end krænkelsen. Og fortæller, hvordan Her&Nu vil undgå lignende historier fremover. Ugens Mennesker og medier siger desuden tillykke til tidligere landbrugs- og fødevareminister Eva Kjer Hansen med en lukkethedspris, som hun indtil videre har sagt nej tak til at modtage. Og ser nærmere på Twitters forsøg på at blive et lidt mere folkeligt socialt medie. Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Prinsen og den Prostituerede i ugepressen 2016-05-27  

De bruger mere tid, får flere "venner" og er i tættere dialog med vælgerne. Sociale medier, især Facebook, fylder i Christiansborgpolitikernes hverdag, og ny forskning påviser markant stigning op til valget sidste år. Sander Schwartz fra IT-Universitetet i København trækker tendenserne op i det, der måske bare er ét stort demokrati-teater- og meget Facebook-aktive Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten fortæller om et kommunikationsredskab, der for hende er blevet helt uomgængeligt. Nyheder til flygtninge: En klar public service-opgave kalder Sveriges Television sine daglige nyheder til flygtninge. Målet er, at de bedre skal kunne forstå det svenske samfund. Men hvor får flygtninge i Danmark deres nyheder fra? Reportage fra flygtningecentret i Nakskov og interview med DR's mediedirektør Gitte Rabøl om udsigten til flygtninge-nyheder i Danmark. Kampen om erhvervslæserne: Endnu et medie med erhvervslivets ledelseslag som målgruppe bliver lanceret i denne uge. Chefredaktør og initiativtager Peter Nyholm fortæller om ambitionerne og forsøget på at finde en niche i en benhård kamp om læsernes gunst og deres betalingskort. Prinsen og den prostituerede: Ugebladet Her og Nu bragte i denne uge en kulørt forside, der beskylder kronprinsen for at gå til prositueret. Eneste kilde til historien er forfatter og sexolog Jakob Olrik, som selv siger at han aldrig har sagt det, han er blevet citeret. Nu er forsiden trukket tilbage - men kommer der en undskyldning på forsiden? Interview med Her og Nu's chefredaktør Jakob Olrik og forfatter, Jakob Olrik. Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Punktum for gidselsag 2016-05-20  

Siden 2007 har journalist Eva Damsgård dækket gidselsager, og hun er godt tilfreds med en dom mod Ekstra Bladet i en sag om krænkelse af to gidslers privatliv. Avisens chefredaktør Poul Madsen er uenig i dommen, men har alligevel besluttet ikke at anke den, selv om den efter hans opfattelse har vidtrækkende konsekvenser for alle medier. Og mediejurist Vibeke Borberg konkluderer, at det nu er op til medierne at finde nye måder, når lignende sager dukker op. Vidnesbyrd om voldtægt: Information har i de seneste måneder bragt 37 store artikler med kvinders personlige fortællinger. Det både omfattende og prisbelønnede projekt blev i denne uge suppleret med en lyd- og fotomontage på Charlottenborg i København. Dermed er avisspalternes mange ord nu rykket ind i kunstens verden. Spindoktorens værksted: Tidligere minister-rådgiver Søren Lippert, nu vært på TV2 News, udgiver bog om magtens maskineri. Om håndtering af mediepres og om politisk kommunikations voksende betydning. "Og det er ikke som i 'Borgen' og i 'Kongekabale', hvor spindoktorerne synes at styre det hele", siger han. SMS'er som nyhedskilder: I sidste uge fortalte Radio24syv om udbredt brug af narko blandt håndværkere. Historien var baseret på en sms fra en maler, som havde hørt om "mange" eksempler. Men er en enkelt sms tilstrækkelig som kildemateriale? Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Licensmassakre i DR? 2016-05-13  

De private mediers forening spillede i denne uge ud med konkret forslag om at sænke licensen med 25 procent - 600 kroner om året. Danske Mediers formand, Stig Kirk Ørskov, der også er direktør for JP/Politikens Hus, forklarer hvorfor licensen skal ned. Og medieordførerne Mette Bock og Mogens Jensen fra Liberal Alliance og Socialdemokraterne debatterer det både konkrete og kontroversielle forslag. Tilfredse medvirkende: Ny undersøgelse viser overvejende positive oplevelser, når kilder og interviewpersoner er med i DR's nyhedsudsendelser. Men der er også plads til forbedringer. Ikke mindst fordi især mange tv-indslag styres af nøje fastlagte vinkler. Og bl.a. derfor kræver flere og flere adgang til journalisternes råmateriale. Nyhedsdirektør Ulrik Haagerup, DR, diskuterer mulighederne for mere åbenhed i journalistikken med Jørgen Ramskov, direktør og chefredaktør, Radio24syv. Dom i gidselsag: Fredag falder der dom i to tidligere gidslers sag mod Ekstra Bladet. Sagen er principiel, fordi erstatningskravet er det største nogensinde - og fordi den vil trække en måske ny grænse for beskyttelse af privatlivets fred. Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Spyttemands sagen afsluttet 2016-05-06  

Presse- og ytringsfriheden er under pres - den er på det laveste i 12 år og distancen imellem ædle principper og barsk virkelighed bliver større og større - vi dykker ned i en trist udvikling i anledning af verdens presse frihedsdag Et billede blev symbol på modstanden mod flygtninge - det skabte voldsom debat, udviklede sig til en retssag som i relativ ubemærkethed er afsluttet, men gav også anledning til refleksion hos pressefotografen om nettets nye medievirkelighed Og så er "Sex, løgn og video" overskriften på et essay i filmmagasinet EKKO, der hudfletter den danske mediebranche og kritiserer magtfulde mænds forsøg på at bremse historier - men hvorfor har de ikke selv måttet forsvare sig? Vært og producent: Kurt Strand.

0:00/0:00
Video player is in betaClose