Mikä maksaa?

Mikä maksaa?

Finland

Mikä maksaa? etsii vastauksia tavallista kansalaista askarruttaviin talouden kysymyksiin. Minne rahamme menevät? Ja kuka rahan kulkusuunnan lopulta päättää? Entä mitä kansalaisen pitäisi tietää kansantaloudesta ja globaalitaloudesta? Ohjelma on suora lähetys, ja vieraina on talouselämän vaikuttajia ja asiantuntijoita. Toimittajana Juho-Pekka Rantala.

Episodes

Hyvät, pahat yritystuet  

Suomen valtio antaa suoraa yritystukea vuodessa noin 1,5 miljardia euroa. Verotukia annetaan vielä useita miljardeja enemmän. Yritystukia pidetään osittain tehottomina ja niinpä niitä haluttaisiin karsia. Millaisia yritustukemme ovat ja mihin ne kuluvat? Ja millaisia tukia meillä pitäisi jatkossa olla? Vieraana erikoistutkija Timo Rauhanen Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta. Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

Syksyn talousnäkymät  

Mitä kertoo talouskehityksemme suunnasta pikkuhousuindeksi? Hallitus viimeistelee parhaillaan ensi vuoden budjettia. Onko sitä paljon puhuttua jakovaraa vai ei? Suomen taloudessa menee nyt vihdoinkin paremmin kuin aikoihin. Mitkä ovat talouskasvun avaintekijät? Talouden ajankohtaiskeskusteluun osallistuvat ekonomisti Janne Huovari Pellervosta, erikoistutkija Pekka Sauramo Palkansaajista ja toimitusjohtaja Vesa Vihriälä Etlasta. Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

Voiko talousjärjestelmämme romahtaa?  

Dystopiat eli kauhukuvitelmat tulevaisuuden yhteiskunnasta ovat tällä hetkellä hyvin suosittu aihe kirjallisuudessa ja elokuvissa.  Myös länsimaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta esitetään ahkerasti kauhuskenaarioita.  Millaisia uhkakuvia hyvinvoinnillamme on ja miten nykyajan markkinatalous pystyy uhkia ennakoimaan ja niihin varautumaan? Ovatko talouden dystopiat vain vilkasta mielikuvitusta vai ovatko ne vakavasti otettavia? Entä mitä voimme oppia historiasta? Auttaako menneen maailman imperiumien historia ymmärtämään omaa aikaamme? Vieraina ovat Jyväskylän yliopiston strategian ja taloushistorian professori Juha-Antti Lamberg ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusjohtaja Mika Maliranta. Toimittajana Jorma Honkanen.

Nykyajan erätalous  

Suomalainen metsästys on muuttunut. Nykymetsästäjä on usein kaupunkilainen, joka metsästää loma-aikoinaan ja usein kaukana kotoaan. Metsästäjät tuovat jo merkittävästi tuloja niille paikkakunnille, joissa on hyviä metsästysmaita. Metsästykseen ja metsästysmatkailuun liittyviä palveluja on kuitenkin vielä vähän. Mihin suuntaan suomalainen metsästys on kehittymässä? Voisiko metsästys ja erästely tuoda maaseudulle lisää toimeentuloa ja työpaikkoja? Vieraina ovat erikoistutkija Jani Pellikka Luonnonvarakeskuksesta ja erityisasiantuntija Lauri Kontro. Toimittajana on Jorma Honkanen.

Tekeeekö koneiden internet vallankumouksen?  

Internetin avulla yhä useammat koneet ja laitteet voivat olla keskenään yhteydessä. Teollinen internet muuttaa tuotantolaitoksia ja tehtaita. Fiksut kodinkoneet hoitavat pian asioita puolestamme. Millaisesta vallankumouksesta on kyse? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat Soneran teknologiajohtaja Jari Collin ja tietokirjaiilija Ari Saarelainen.

Miten pelolla johdetaan?  

Virallisesti sitä ei ole olemassakaan, mutta suurin osa työntekijöistä on sitä kokenut työuransa aikana. Kyse on pelolla johtamisesta. Miksi se yhä riivaa työelämää? Aiheesta on julkaistu kirja ja nyt kirjan perusteella pelolla johtamisesta on tehty myös näytelmä. Mitä pelolla johtaminen on ja miten siitä päästään eroon? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat toimitusjohtaja Maarika Maury Kissconsultingista ja Jyri Kansikas WGH:sta.

Roska on rahaa  

Suomalainen jäteala on kokenut hurjan muutoksen viime vuosikymmeninä. Kun 80-luvulla Suomessa oli vielä 1500 kaatopaikkaa, nyt niitä on enää muutamia kymmeniä. Kotitalousjätteitä ei enää niille edes viedä. Miten jätebisneksemme sujuu ja millä siinä pärjää? Mistä kaikesta maksamme jätelaskussamme? Mikä maksaa? -ohjelman vieraina ovat Lassila&Tikanojan yhteiskuntasuhdejohtaja Jorma Mikkonen ja kehityspäällikkö Timo Hämäläinen Jätelaitosyhdistyksestä. Kuulemme myös Luonnonsuojeluliiton näkemyksiä asiasta. Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

Suomalaiset talousrikokset  

Talousrikokset ovat yhä vakavampia ja yhä useammin myös osa järjestäytynyttä rikollisuutta. Nimikkeinä ovat usein törkeät veropetokset, lahjukset ja valelaskutukset. Miten viranomaisemme pärjäävät? Millaista on hetken harmaa talous? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat tullin harmaan talouden torjuntayksikön valvontajohtaja Petri Lounatmaa, talousrikostutkija Erkki Rossi KRP:stä ja johtaja Janne Marttinen verohallinnon harmaan talouden selvitysyksiköstä.

Mikä ihmeen joustotyö?  

Mitä on joustotyö ja kenelle se sopii? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat Suomen joustotyöyhdistyksen puheenjohtaja Tapio Rissanen ja pitkään joustotyötä tehnyt yrittäjä Irina Viitala.

Onko uusliberalismi suuren rahan salaliitto?  

Pois sääntely, julkinen omaisuus yksityiseksi ja markkinoille kaikki valta. Mikä maksaa? –ohjelmassa tehdään uusliberalismin ruuminavaus. Vai voiko ruumista avata, jos se vielä elää? Mistä uusliberalismi syntyi, miten se saavutti valta-aseman ja mitä siitä on seurannut? Vieraana on Paavo Löppönen, joka on kirjoittanut kirjan "Uusliberalismin kertomus".

Kesäkuun vieraana koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann  

Henrik Dettmann on valmentanut Suomen koripallomaajoukkuetta lähes parikymmentä vuotta ja hänellä oli myös viisivuotinen valmennuspesti Saksan maajoukkueessa. Dettamannilla on kokemusta myös talouselämästä. Uransa alkuaikoina hän oli Postipankin markkinointi- ja rahoituspäällikkö. Koripallomenestyksensä myötä Dettmann on ollut kysytty luennoija myös liike-elämän piirissä. Mitä yhteistä on urheiluvalmennuksella ja yritysjohtamisella? Millainen on johtamisen filosofia löytyy Dettmannin valmennusperiaatteiden takaa? Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

Kesäkuun vieraana Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio  

Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio on  miljardien mies. Ritakallio on suunnistusta harrastava tohtorismies, jonka käsissä on noin 900 000 suomalaisen työeläkevarat. Miten Ilmarisen 35 miljardin eläkepottia kartutetaan?  Riittävätkö eläkerahat, kun väki elää yhä vanhemmaksi? Ritakallio on viime vuodesta toiminut myös Olympiakomitean puheenjohtajana. Niinpä hän on oikea mies arvioimaan myös sitä, ovatko suomalaisen huippu-urheilun kulta-ajat lopullisesti ohi. Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

Kesäkuun vieraana Ponsse Oy:n pääomistaja Juha Vidgren  

Savossa Vieremällä sijaitseva metsäkonefirma Ponsse Oy menestyy vuodesta toiseen. Yhtiö alihankkijoineen työllistää pienessä kunnassa 750 ihmistä. Ponsse valmistaa hakkuukoneita ja kuormatraktoreita. Yhtiö valittiin tänä vuonna vuoden perheyriykseksi. Pörssiyhtiön liikevaihto on yli 500 miljoonaa euroa. Miltä suomalaisen metsäkoneteollisuuden ja metsäteollisuuden tulevaisuus näyttää? Kuinka suuri vaikutus uusilla sellu- ja biotuoteinvestoinneilla on Suomen talouteen? Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

Kesäkuun vieraana kauppaneuvos Kyösti Kakkonen  

Kauppaneuvos Kyösti Kakkonen loi miljoonaomaisuutensa halpatavarakaupalla. Nyt hän muistelee uransa käännekohtia - ja samalla saa huutia mm. nykyinen ay-liike. Mutta puhutaan ohjelmassa myös taiteen keräilystä.

Kesäkuun vieraana professori Roope Uusitalo  

Mikä on Talouspolitiikan arviointineuvosto ja miten se toimii? Sen kertoo "Mikä maksaa?" -ohjelman ensimmäinen kesäkuun vieras professori Roope Uusitalo.

Kuinka posti kulkee?  

Posti kulkee, kun Kusti polkee. Ja Kusti leikkaa nykyään myös nurmikot, ulkoiluttaa vanhukset, toimittaa juomia ja tekee ties mitä.  Mikä on Suomen Postin tulevaisuus, kun kirjelähetykset vähenevät vuosi vuodelta? Miltä näyttää 2020-luvun Posti? Juho-Pekka rantalan vieraina ovat Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen ja jakelujohtaja Juhani Vuola.

Onko uusliberalismi suuren rahan salaliitto?  

Pois sääntely, julkinen omaisuus yksityiseksi ja markkinoille valta. Mikä maksaa? –ohjelmassa tehdään uusliberalismin ruuminavaus. Vai voiko ruumista avata, jos se vielä elää? Mistä uusliberalismi syntyi, miten se saavutti valta-aseman ja mitä siitä on seurannut? Vieraana on  Paavo Löppönen, joka on kirjoittanut kirjan "Uusliberalismin kertomus".

Rahaa tulee ovista ja ikkunoista  

Osuuspankki aikoo laajentaa liiketoimintaansa terveydenhoitoon , älyliikenteeseen ja uusiiin asumispalveluihin. Kun osuuspankit selvisivät 1990-luvun pankkikriiristä varovaisuudella, nyt OP-ryhmä etsii vauhdilla uutta bisnestä perinteisen pankki- ja vakuutustoiminnan ulkopuolelta. Mistä ihmeestä on kyse? Juho-Pekka Rantalan vieraana on OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen.

Vieraana oikeus- ja työministeri Jari Lindström  

Hallitus on tarjonnut keppiä ja porkkanaa työttömille pian kaksi vuotta. Silti työttömyys ei ota laskeakseen. Miksi? Miten hallitus aikoo toteuttaa työllisyystavoitteensa? Juho-Pekka Rantalan vieraana on oikeus- ja työministeri Jari Lindström.

Miten kilpailutan vakuutukset oikein?  

Auton ja omakotitalon omistava perhe maksaa vakuutusmaksuja noin 1000-2000 euroa vuodessa. Vakuutuksen hintaan vaikuttavat monet eri tekijät. Vakuutusyhtiöt antavat keskittämisalennuksia ja maksuja voivat alentaa pankin tai kauppaketjujen bonukset. Myös tarjoustuotteet ovat tulleet mukaan vakuutusbisnekseen. Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon vakuutussopimusta tehtäessä ja vakuutuksia kilpailutettaessa? Miten vakuutuksia voi vertailla? Juho Pekka Rantalan vieraana on jaostopäällikkö Tuomas Korkeamäki FINEn vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta.

0:00/0:00
Video player is in betaClose