Mikä maksaa?

Mikä maksaa?

Finland

Mikä maksaa? etsii vastauksia tavallista kansalaista askarruttaviin talouden kysymyksiin. Minne rahamme menevät? Ja kuka rahan kulkusuunnan lopulta päättää? Entä mitä kansalaisen pitäisi tietää kansantaloudesta ja globaalitaloudesta? Ohjelma on suora lähetys, ja vieraina on talouselämän vaikuttajia ja asiantuntijoita. Toimittajana Juho-Pekka Rantala.

Episodes

Mikä maksaa?: Kuinka posti kulkee?: 18.05.2017 11.20  

Posti kulkee, kun Kusti polkee. Ja Kusti leikkaa nykyään myös nurmikot, ulkoiluttaa vanhukset, toimittaa juomia ja tekee ties mitä.  Mikä on Suomen Postin tulevaisuus, kun kirjelähetykset vähenevät vuosi vuodelta? Miltä näyttää 2020-luvun Posti? Juho-Pekka rantalan vieraina ovat Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen ja jakelujohtaja Juhani Vuola.

Mikä maksaa?: Onko uusliberalismi suuren rahan salaliitto?: 11.05.2017 11.20  

Pois sääntely, julkinen omaisuus yksityiseksi ja markkinoille valta. Mikä maksaa? –ohjelmassa tehdään uusliberalismin ruuminavaus. Vai voiko ruumista avata, jos se vielä elää? Mistä uusliberalismi syntyi, miten se saavutti valta-aseman ja mitä siitä on seurannut? Vieraana on  Paavo Löppönen, joka on kirjoittanut kirjan "Uusliberalismin kertomus".

Mikä maksaa?: Rahaa tulee ovista ja ikkunoista: 04.05.2017 11.20  

Osuuspankki aikoo laajentaa liiketoimintaansa terveydenhoitoon , älyliikenteeseen ja uusiiin asumispalveluihin. Kun osuuspankit selvisivät 1990-luvun pankkikriiristä varovaisuudella, nyt OP-ryhmä etsii vauhdilla uutta bisnestä perinteisen pankki- ja vakuutustoiminnan ulkopuolelta. Mistä ihmeestä on kyse? Juho-Pekka Rantalan vieraana on OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen.

Mikä maksaa?: Vieraana oikeus- ja työministeri Jari Lindström: 27.04.2017 10.15  

Hallitus on tarjonnut keppiä ja porkkanaa työttömille pian kaksi vuotta. Silti työttömyys ei ota laskeakseen. Miksi? Miten hallitus aikoo toteuttaa työllisyystavoitteensa? Juho-Pekka Rantalan vieraana on oikeus- ja työministeri Jari Lindström.

Mikä maksaa?: Miten kilpailutan vakuutukset oikein?: 20.04.2017 11.15  

Auton ja omakotitalon omistava perhe maksaa vakuutusmaksuja noin 1000-2000 euroa vuodessa. Vakuutuksen hintaan vaikuttavat monet eri tekijät. Vakuutusyhtiöt antavat keskittämisalennuksia ja maksuja voivat alentaa pankin tai kauppaketjujen bonukset. Myös tarjoustuotteet ovat tulleet mukaan vakuutusbisnekseen. Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon vakuutussopimusta tehtäessä ja vakuutuksia kilpailutettaessa? Miten vakuutuksia voi vertailla? Juho Pekka Rantalan vieraana on jaostopäällikkö Tuomas Korkeamäki FINEn vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta.

Mikä maksaa?: Putket kuntoon: 13.04.2017 11.00  

Putkiremontit ovat monessa taloyhtiössä kiristäneet asukkaiden hermoja. Usein remontin alta joutuu lähtemään moneksi viikoksi evakkoon. Monesti lisäharmia tulee vielä siitä, kun urakoitsija ei saakaan hommaa valmiiksi luvatussa ajassa. Nyt rakennusfirmat ovat kuitenkin ruvenneet etsimään keinoja, miten pitkiä remonttiaikoja saataisiin lyhemmiksi ja miten urakat saataisiin pysymään budjeteissaan. Kuinka paljon suomalaisessa korjausrakentamisessa on parantamisen varaa? Miten allianssi-mallia voitaisiin hyödyntää asuintalojen korjausurakoissa? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat kahden viikon putkiremontin tehneen Fira Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Sami Kokkonen, asumisen korjaushankepalvelujen projektipäällikkö Atte Stambej Vahanen-yhtiöstä sekä Talokeskus Oy:stä Jaakko Suomela.

Mikä maksaa?: Miten pelolla johdetaan?: 06.04.2017 11.15  

Virallisesti sitä ei ole olemassakaan, mutta suurin osa työntekijöistä on sitä kokenut työuransa aikana. Kyse on pelolla johtamisesta. Miksi se yhä riivaa työelämää? Aiheesta on julkaistu kirja ja nyt kirjan perusteella pelolla johtamisesta on tehty myös näytelmä. Mitä pelolla johtaminen on ja miten siitä päästään eroon? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat toimitusjohtaja Maarika Maury Kissconsultingista ja Jyri Kansikas WGH:sta.

Mikä maksaa?: Millainen on hyvin hoidettu taloyhtiö?: 30.03.2017 11.20  

Suomalainen asunto-osakeyhtiömalli on maailmassa ainutlaatuinen – myös riitoineen ja kiistoineen. Nyt taloyhtiöissä alkaa olla paitsi kevätsiivousten myös vuosikokousten aika. Mitä ovat tyypillisimmät virheet, joita asunto-osakeyhtiöt tekevät? Entä miten toimii esimerkillinen asunto-osakeyhtiö? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat apulaispäälakimies Kristel Pynnönen ja pääekonomisti Jukka Kero Kiinteistöliitosta.

Mikä maksaa?: Onko hyvän tekeminen avain yritysten menestykseen tulevaisuudessa?: 23.03.2017 09.45  

Nettopositiivisuus on yritystalouden uusi termi. Sillä tarkoitetaan sitä, että yritys pyrkii koko toiminnallaan aiheuttamaan enemmän hyvää kuin huonoa. Moni kansainvälinen suuryritys on jo alkanut laskea toimintansa kokonaisvaikutusten yhteissummaa. Onko hyvän tekeminen avain yritysten menestykseen tulevaisuudessa? Miten yrityksen nettopositiivisuutta käytännössä arvioidaan? Mikä maksaa? -ohjelman vieraina ovat nettopositiivisuudesta kirjan kirjoittaneet Kati Berninger ja Oras Tynkkynen. Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

Mikä maksaa?: Finanssivalvonta Suomessa: 16.03.2017 11.15  

Miten pankkeja ja vakuutusyhtiöitä Suomessa valvotaan? Suomen Pankin yhteydessä, mutta itsenäisenä laitoksena toimiva Finanssivalvonta työllistää noin 200 henkeä. Pankkiala elää murroskautta keskellä digitalisaatiota. Millaisia haasteita se tuo valvontaan? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat apulaisjohtaja Jyri Helenius ja osastopäällikkö Jarmo Parkkonen Finanssivalvonnasta.

Mikä maksaa?: Miten digitaalinen liiketoiminta otetaan onnistuneesti haltuun?: 09.03.2017 11.20  

Digitalisaatio on päivän sana. Se mullistaa elämämme ja myös yritystoimintamme. Miten johdetaan hallittua ja onnistunutta digimurrosta yrityksissä? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat aiheesta vastikään kirjan kirjoittaneet Kati Lehmuskoski ja Timo Savolainen.

Mikä maksaa?: Suomen pankin uudet johtajat: 02.03.2017 11.00  

Suomen pankin uudet johtokunnan jäsenet Marja Nykänen Ja Olli Rehn on nyt työskennelleet Suomen Pankissa kuukauden päivät. Miltä Suomen taloudellinen tilanne näyttää Pankin ikkunan läpi katsottuna? Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

Mikä maksaa?: Vieraana elinkeinoministeri Mika Lintilä: 23.02.2017 11.15  

Elinkeinoministeri Mika Lintilä toimi 18 vuotta kansanedustajana ennen kuin ministerin posti aukesi. Nyt on takana kaksi ensimmäistä ministerikuukautta. Näyttääkö maailma toiselta ministeriauton takapenkiltä katsottuna? Tarkastelussa ovat myös Terrafamen uudet kumppanit, hallituksen puoliväliriihi ja yritystukien syvin olemus. Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

Mikä maksaa?: Onko luksustuotteissa Suomen tulevaisuus?: 16.02.2017 11.00  

Luksusliiketoiminta on maailmalla miljardibisnestä, ja se kasvaa voimakkaasti. Suomalaisyrityksiltä nämä markkinat ovat jääneet lähes tyystin hyödyntämättä. Emmekö osaa tehdä luksusta vai emmekö osaa myydä sitä? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat luksusliiketoiminnan kehittäjät Kristiina Palmgren ja Satu Väkiparta. Ohjelma on uusinta marraskuulta.

Mikä maksaa?: Turun seudun veturit: 09.02.2017 11.15  

Tällä viikolla on tarjolla kerrankin positiivinen Mikä maksaa? –ohjelma. Meyerin telakka Turussa ja Valmet Automotive Uudenkaupungissa ovat kovassa vauhdissa. Molemmat palkkaavat jatkuvasti lisää uusia työntekijöitä ja tekevät hyvää tulosta. Miksi nämä kaksi pärjäävät ja mitä niiltä voisi oppia? Turun studiossa Juho-Pekka Rantalan vieraina asiaa ovat puimassa varatoimitusjohtaja Tapani Pulli Meyer Turusta, johtaja Pasi Rannus Valmet Automotivelta ja maakuntajohtaja Kari Häkämies.

Mikä maksaa?: Roska on rahaa: 02.02.2017 11.15  

Suomalainen jäteala on kokenut hurjan muutoksen viime vuosikymmeninä. Kun 80-luvulla Suomessa oli vielä 1500 kaatopaikkaa, nyt niitä on enää muutamia kymmeniä. Kotitalousjätteitä ei enää niille edes viedä. Miten jätebisneksemme sujuu ja millä siinä pärjää? Mistä kaikesta maksamme jätelaskussamme? Mikä maksaa? -ohjelman vieraina ovat Lassila&Tikanojan yhteiskuntasuhdejohtaja Jorma Mikkonen ja kehityspäällikkö Timo Hämäläinen Jätelaitosyhdistyksestä. Kuulemme myös Luonnonsuojeluliiton näkemyksiä asiasta. Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

Mikä maksaa?: Miten Kela selviää uusista tehtävistään?: 26.01.2017 11.20  

Kansaneläkelaitoksen uusi pääjohtaja Elli Aaltonen ei kuvia kumartele. Jo ensimmäiset viikot uudessa tehtävässä ovat olleet täynnä tuoreita aloitteita ja avauksia. Millainen olisi ihanteellinen sosiaaliturvajärjestelmä? Miten Kela selvityy toimeentulotuen hoidosta? Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

Mikä maksaa?: Suomalaiset talousrikokset: 19.01.2017 11.15  

Talousrikokset ovat yhä vakavampia ja yhä useammin myös osa järjestäytynyttä rikollisuutta. Nimikkeinä ovat usein törkeät veropetokset, lahjukset ja valelaskutukset. Miten viranomaisemme pärjäävät? Millaista on hetken harmaa talous? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat  tullin harmaan talouden torjuntayksikön valvontajohtaja Petri Lounatmaa, talousrikostutkija Erkki Rossi KRP:stä ja johtaja Janne Marttinen verohallinnon harmaan talouden selvitysyksiköstä.

Mikä maksaa?: Millainen talousvuosi on tulossa?: 12.01.2017 11.00  

Brexit, Trump, orastava talouskasvu. Mitä jää historiaan talousvuodesta 2016? Entä milltä näyttävät alkaneen vuoden talousnäkymät?  Juho-Pekka Rantalan vieraina ekonomisti Janne Huovari Pellervosta, erikoistutkija Pekka Sauramo Palkansaajista ja toimitusjohtaja Vesa Vihriälä Etlasta.

Mikä maksaa?: Osaavatko suomalaiset markkinoida?: 05.01.2017 09.11  

Panostamme liian vähän markkinointiin ja siitä seuraa menetettyjä mahdollisuuksia, sanoo Koneen entinen markkinointi- ja viestintäjohtaja Anne Korkiakoski, markkinoinnin kummitädiksikin ristitty. Mitä pitäisi tehdä toisin vai onko se joku luonnonlaki, että suomalainen yritys osaa kyllä keksiä ja rakentaa, mutta ei myydä eikä markkinoida? Onko vika taidoissa vai asenteessa? Anne Korkiakosken kanssa markkinoinnin perimmäisten kysymysten äärellä Hankenin professori Jaakko Aspara. Toimittajana Juho-Pekka Rantala.

0:00/0:00
Video player is in betaClose