Mikä maksaa?

Mikä maksaa?

Finland

Mikä maksaa? etsii vastauksia tavallista kansalaista askarruttaviin talouden kysymyksiin. Minne rahamme menevät? Ja kuka rahan kulkusuunnan lopulta päättää? Entä mitä kansalaisen pitäisi tietää kansantaloudesta ja globaalitaloudesta? Ohjelma on suora lähetys, ja vieraina on talouselämän vaikuttajia ja asiantuntijoita. Toimittajana Juho-Pekka Rantala.

Episodes

Mikä maksaa?: Vieraana elinkeinoministeri Mika Lintilä: 23.02.2017 11.15  

Elinkeinoministeri Mika Lintilä toimi 18 vuotta kansanedustajana ennen kuin ministerin posti aukesi. Nyt on takana kaksi ensimmäistä ministerikuukautta. Näyttääkö maailma toiselta ministeriauton takapenkiltä katsottuna? Tarkastelussa ovat myös Terrafamen uudet kumppanit, hallituksen puoliväliriihi ja yritystukien syvin olemus. Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

Mikä maksaa?: Onko luksustuotteissa Suomen tulevaisuus?: 16.02.2017 11.00  

Luksusliiketoiminta on maailmalla miljardibisnestä, ja se kasvaa voimakkaasti. Suomalaisyrityksiltä nämä markkinat ovat jääneet lähes tyystin hyödyntämättä. Emmekö osaa tehdä luksusta vai emmekö osaa myydä sitä? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat luksusliiketoiminnan kehittäjät Kristiina Palmgren ja Satu Väkiparta. Ohjelma on uusinta marraskuulta.

Mikä maksaa?: Turun seudun veturit: 09.02.2017 11.15  

Tällä viikolla on tarjolla kerrankin positiivinen Mikä maksaa? –ohjelma. Meyerin telakka Turussa ja Valmet Automotive Uudenkaupungissa ovat kovassa vauhdissa. Molemmat palkkaavat jatkuvasti lisää uusia työntekijöitä ja tekevät hyvää tulosta. Miksi nämä kaksi pärjäävät ja mitä niiltä voisi oppia? Turun studiossa Juho-Pekka Rantalan vieraina asiaa ovat puimassa varatoimitusjohtaja Tapani Pulli Meyer Turusta, johtaja Pasi Rannus Valmet Automotivelta ja maakuntajohtaja Kari Häkämies.

Mikä maksaa?: Roska on rahaa: 02.02.2017 11.15  

Suomalainen jäteala on kokenut hurjan muutoksen viime vuosikymmeninä. Kun 80-luvulla Suomessa oli vielä 1500 kaatopaikkaa, nyt niitä on enää muutamia kymmeniä. Kotitalousjätteitä ei enää niille edes viedä. Miten jätebisneksemme sujuu ja millä siinä pärjää? Mistä kaikesta maksamme jätelaskussamme? Mikä maksaa? -ohjelman vieraina ovat Lassila&Tikanojan yhteiskuntasuhdejohtaja Jorma Mikkonen ja kehityspäällikkö Timo Hämäläinen Jätelaitosyhdistyksestä. Kuulemme myös Luonnonsuojeluliiton näkemyksiä asiasta. Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

Mikä maksaa?: Miten Kela selviää uusista tehtävistään?: 26.01.2017 11.20  

Kansaneläkelaitoksen uusi pääjohtaja Elli Aaltonen ei kuvia kumartele. Jo ensimmäiset viikot uudessa tehtävässä ovat olleet täynnä tuoreita aloitteita ja avauksia. Millainen olisi ihanteellinen sosiaaliturvajärjestelmä? Miten Kela selvityy toimeentulotuen hoidosta? Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

Mikä maksaa?: Suomalaiset talousrikokset: 19.01.2017 11.15  

Talousrikokset ovat yhä vakavampia ja yhä useammin myös osa järjestäytynyttä rikollisuutta. Nimikkeinä ovat usein törkeät veropetokset, lahjukset ja valelaskutukset. Miten viranomaisemme pärjäävät? Millaista on hetken harmaa talous? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat  tullin harmaan talouden torjuntayksikön valvontajohtaja Petri Lounatmaa, talousrikostutkija Erkki Rossi KRP:stä ja johtaja Janne Marttinen verohallinnon harmaan talouden selvitysyksiköstä.

Mikä maksaa?: Millainen talousvuosi on tulossa?: 12.01.2017 11.00  

Brexit, Trump, orastava talouskasvu. Mitä jää historiaan talousvuodesta 2016? Entä milltä näyttävät alkaneen vuoden talousnäkymät?  Juho-Pekka Rantalan vieraina ekonomisti Janne Huovari Pellervosta, erikoistutkija Pekka Sauramo Palkansaajista ja toimitusjohtaja Vesa Vihriälä Etlasta.

Mikä maksaa?: Osaavatko suomalaiset markkinoida?: 05.01.2017 09.11  

Panostamme liian vähän markkinointiin ja siitä seuraa menetettyjä mahdollisuuksia, sanoo Koneen entinen markkinointi- ja viestintäjohtaja Anne Korkiakoski, markkinoinnin kummitädiksikin ristitty. Mitä pitäisi tehdä toisin vai onko se joku luonnonlaki, että suomalainen yritys osaa kyllä keksiä ja rakentaa, mutta ei myydä eikä markkinoida? Onko vika taidoissa vai asenteessa? Anne Korkiakosken kanssa markkinoinnin perimmäisten kysymysten äärellä Hankenin professori Jaakko Aspara. Toimittajana Juho-Pekka Rantala.

Mikä maksaa?: Mistä lääkkeet työttömyyden vähentämiseen?: 22.12.2016 09.47  

Hallituksen työllisyystavoite ei näytä toteutuvan ja ensi vuonna otetaan käyttöön uusia keinoja työttömyyden nujertamiseksi. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvaa, vaikka avoimia työpaikkoja on yli 65 000. Millaista olisi hyvä ja vastuullinen työvoimapolitiikka? Juho-Pekka Rantalan vieraana on Tampereen yliopiston työpolitiikan professori Pertti Koistinen. Ohjelma on uusinta syyskuulta.

Mikä maksaa?: Tekeekö koneiden internet vallankumouksen?: 15.12.2016 11.15  

Internetin avulla yhä useammat koneet ja laitteet voivat olla keskenään yhteydessä. Teollinen internet muuttaa tuotantolaitoksia ja tehtaita. Fiksut kodinkoneet hoitavat pian asioita puolestamme. Millaisesta vallankumouksesta on kyse? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat Soneran teknologiajohtaja Jari Collin ja tietokirjaiilija Ari Saarelainen.

Mikä maksaa?: Omistajavaihdosten ihanuus ja kurjuus: 08.12.2016 11.15  

Yrittäjäkuntamme ikääntyy eikä kaikille löydy jatkajaa perhepiiristä. Tarvitaan uusia omistajia. Omistajanvaihdoksia tehdään suomalaisessa yritysmaailmassa kahdesta kolmeen tuhatta vuodessa, mutta tarvetta olisi melkein kaksinkertaiseen, ettei työllistävä yritystoiminta pääsisi hiipumaan. Miten yrityskaupat saataisiin rullaamaan ja mistä löytyy uusia omistajia? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat Suomen Yrittäjien omistajanvaihdosprojektin päällikkö Mika Haavisto, toimitusjohtaja Juha Rantanen Suomen yrityskaupat Oy:stä ja onnistuneen yritysoston tehnyt toimitusjohtaja Tuomas Tukeva.

Mikä maksaa?: Putket kuntoon: 01.12.2016 11.15  

Viime viikolla valmistui Suomen ennätys putkiremontin kestossa: kaksi viikoa. Kuinka paljon suomalaisessa korjausrakentamisessa on tehostamisen varaa? Allianssi-malli tuo hyviä tuloksia, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat kahden viikon putkiremontin tehneen Fira Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Sami Kokkonen, asumisen korjaushankepalvelujen projektipäällikkö Atte Stambej Vahanen-yhtiöstä sekä Talokeskus Oy:stä Jaakko Suomela.

Mikä maksaa?: Ilmastonmuutoksen hinta: 24.11.2016 11.10  

Marrakechin ilmastokokous on ohi. MIltä ilmastonmuutos näyttää talouden näkökulmasta? MIllaisia ovat uhat? Entä millaisia liiketoimintamahdollisuuksia se avaa? Vieraina ekonomisti ja Myrskyvaroitus ry:n puheenjohtaja Timo Tyrväinen ja ryhmäpäällikkö Mia Nores Teknologiateollisuudesta. Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

Mikä maksaa?: Onko luksustuotteissa Suomen tulevaisuus?: 17.11.2016 11.00  

Luksusliiketoiminta on maailmalla miljardibisnestä, ja se kasvaa voimakkaasti. Suomalaisyrityksiltä nämä markkinat ovat jääneet lähes tyystin hyödyntämättä. Emmekö osaa tehdä luksusta vai emmekö osaa myydä sitä? Juho-pekka Rantalan vieraina ovat luksusliiketoiminnan kehittäjät Kristiina Palmgren ja Satu Väkiparta.

Mikä maksaa?: Markkinatalouden etujoukot: 10.11.2016 12.00  

Millaista oli liike-elämän poliittinen toiminta Suomessa 1970-80-luvuilla? Vieraana aiheesta juuri väitellyt tutkija Maiju Wuokko.

Mikä maksaa?: Mistä löytyy töitä?: 03.11.2016 11.15  

Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli syyskuun lopussa yhteensä 329 500 työtöntä työnhakijaa. Samaan aikaan maassa on noin 30 000 avointa työpaikkaa. Mikä maksaa? –ohjelmassa selvitellään, missä ammateissa ja missä päin maata töitä on tarjoilla. Mitkä ovat työllistymisen suurimmat esteet? Miten työn vastaanottamista voitaisiin helpottaa? Juha Virtasen vieraina ovat palvelupäällikkö Mika Salo Uudenmaan TE-toimistosta ja tutkimusjohtaja Heikki Räisänen työ- ja elinkeinoministeriöstä

Mikä maksaa?: Viron talous: 27.10.2016 12.10  

Samaan aikaan, kun jo 70 000 virolaista asuu Suomessa, Viroa riivaa työvoimapula. Miten Viron taloudessa menee? Vieraina Suomen Tallinnan lähetystön kauppa- ja talouspoliittinen neuvonantaja Hannu Arhinmäki ja Suomalais-eestiläisen kauppayhdistyksen puheenjohtaja Lenina Rautonen.

Mikä maksaa?: Suomen talouden suunta: 20.10.2016 12.00  

Valtionvarainministeri Petteri Orpo on hoitanut valtionvarainministerin tehtäviä pian neljä kuukautta. Millainen on Orpon talouspoliittinen linja? Missä ministerin kädenjälki näkyy jo? Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

Mikä maksaa?: Professori Bengt Holmström - nyt nobelisti: 13.10.2016 11.10  

Professori Bengt Holmström oli Juho-Pekka Rantalan vieraana Mikä maksaa? -ohjelmassa kesäkuussa 2015. Hän kertoi urastaan ja pohti mm. sitä, miten Suomen talous saadaan taas jaloilleen.

Mikä maksaa?: Naisyrittäjyyden haasteet: 06.10.2016 11.15  

Mikä maksaa -ohjelman vieraana on vuoden valtakunnallinen yrittäjänainen Johanna Närvä. Millainen on ollut hänen yrittäjän tiensä – ja millaisten asioiden kanssa yrittäjänaiset työssään kamppailevat? Naistyöntekijän vauva maksaa työnantajalle 17000 euroa – pitäisikö vanhemmuuden kustannukset työnantajille tasata? Ohjelmassa mukana myös Yrittäjänaisten puheenjohtaja Seija Estlander ja toimitusjohtaja Marju Silander.

0:00/0:00
Video player is in betaClose