Mikä maksaa?

Mikä maksaa?

Finland

Mikä maksaa? etsii vastauksia tavallista kansalaista askarruttaviin talouden kysymyksiin. Minne rahamme menevät? Ja kuka rahan kulkusuunnan lopulta päättää? Entä mitä kansalaisen pitäisi tietää kansantaloudesta ja globaalitaloudesta? Ohjelma on suora lähetys, ja vieraina on talouselämän vaikuttajia ja asiantuntijoita. Toimittajana Juho-Pekka Rantala.

Episodes

Mikä maksaa?: Omistajavaihdosten ihanuus ja kurjuus: 08.12.2016 11.15  

Yrittäjäkuntamme ikääntyy eikä kaikille löydy jatkajaa perhepiiristä. Tarvitaan uusia omistajia. Omistajanvaihdoksia tehdään suomalaisessa yritysmaailmassa kahdesta kolmeen tuhatta vuodessa, mutta tarvetta olisi melkein kaksinkertaiseen, ettei työllistävä yritystoiminta pääsisi hiipumaan. Miten yrityskaupat saataisiin rullaamaan ja mistä löytyy uusia omistajia? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat Suomen Yrittäjien omistajanvaihdosprojektin päällikkö Mika Haavisto, toimitusjohtaja Juha Rantanen Suomen yrityskaupat Oy:stä ja onnistuneen yritysoston tehnyt toimitusjohtaja Tuomas Tukeva.

Mikä maksaa?: Putket kuntoon: 01.12.2016 11.15  

Viime viikolla valmistui Suomen ennätys putkiremontin kestossa: kaksi viikoa. Kuinka paljon suomalaisessa korjausrakentamisessa on tehostamisen varaa? Allianssi-malli tuo hyviä tuloksia, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat kahden viikon putkiremontin tehneen Fira Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Sami Kokkonen, asumisen korjaushankepalvelujen projektipäällikkö Atte Stambej Vahanen-yhtiöstä sekä Talokeskus Oy:stä Jaakko Suomela.

Mikä maksaa?: Ilmastonmuutoksen hinta: 24.11.2016 11.10  

Marrakechin ilmastokokous on ohi. MIltä ilmastonmuutos näyttää talouden näkökulmasta? MIllaisia ovat uhat? Entä millaisia liiketoimintamahdollisuuksia se avaa? Vieraina ekonomisti ja Myrskyvaroitus ry:n puheenjohtaja Timo Tyrväinen ja ryhmäpäällikkö Mia Nores Teknologiateollisuudesta. Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

Mikä maksaa?: Onko luksustuotteissa Suomen tulevaisuus?: 17.11.2016 11.00  

Luksusliiketoiminta on maailmalla miljardibisnestä, ja se kasvaa voimakkaasti. Suomalaisyrityksiltä nämä markkinat ovat jääneet lähes tyystin hyödyntämättä. Emmekö osaa tehdä luksusta vai emmekö osaa myydä sitä? Juho-pekka Rantalan vieraina ovat luksusliiketoiminnan kehittäjät Kristiina Palmgren ja Satu Väkiparta.

Mikä maksaa?: Markkinatalouden etujoukot: 10.11.2016 12.00  

Millaista oli liike-elämän poliittinen toiminta Suomessa 1970-80-luvuilla? Vieraana aiheesta juuri väitellyt tutkija Maiju Wuokko.

Mikä maksaa?: Mistä löytyy töitä?: 03.11.2016 11.15  

Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli syyskuun lopussa yhteensä 329 500 työtöntä työnhakijaa. Samaan aikaan maassa on noin 30 000 avointa työpaikkaa. Mikä maksaa? –ohjelmassa selvitellään, missä ammateissa ja missä päin maata töitä on tarjoilla. Mitkä ovat työllistymisen suurimmat esteet? Miten työn vastaanottamista voitaisiin helpottaa? Juha Virtasen vieraina ovat palvelupäällikkö Mika Salo Uudenmaan TE-toimistosta ja tutkimusjohtaja Heikki Räisänen työ- ja elinkeinoministeriöstä

Mikä maksaa?: Viron talous: 27.10.2016 12.10  

Samaan aikaan, kun jo 70 000 virolaista asuu Suomessa, Viroa riivaa työvoimapula. Miten Viron taloudessa menee? Vieraina Suomen Tallinnan lähetystön kauppa- ja talouspoliittinen neuvonantaja Hannu Arhinmäki ja Suomalais-eestiläisen kauppayhdistyksen puheenjohtaja Lenina Rautonen.

Mikä maksaa?: Suomen talouden suunta: 20.10.2016 12.00  

Valtionvarainministeri Petteri Orpo on hoitanut valtionvarainministerin tehtäviä pian neljä kuukautta. Millainen on Orpon talouspoliittinen linja? Missä ministerin kädenjälki näkyy jo? Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

Mikä maksaa?: Professori Bengt Holmström - nyt nobelisti: 13.10.2016 11.10  

Professori Bengt Holmström oli Juho-Pekka Rantalan vieraana Mikä maksaa? -ohjelmassa kesäkuussa 2015. Hän kertoi urastaan ja pohti mm. sitä, miten Suomen talous saadaan taas jaloilleen.

Mikä maksaa?: Naisyrittäjyyden haasteet: 06.10.2016 11.15  

Mikä maksaa -ohjelman vieraana on vuoden valtakunnallinen yrittäjänainen Johanna Närvä. Millainen on ollut hänen yrittäjän tiensä – ja millaisten asioiden kanssa yrittäjänaiset työssään kamppailevat? Naistyöntekijän vauva maksaa työnantajalle 17000 euroa – pitäisikö vanhemmuuden kustannukset työnantajille tasata? Ohjelmassa mukana myös Yrittäjänaisten puheenjohtaja Seija Estlander ja toimitusjohtaja Marju Silander.

Mikä maksaa?: Osaavatko suomalaiset markkinoida?: 29.09.2016 12.10  

Panostamme liian vähän markkinointiin ja siitä seuraa menetettyjä mahdollisuuksia, sanoo Koneen entinen markkinointi- ja viestintäjohtaja Anne Korkiakoski, markkinoinnin kummitädiksikin ristitty. Mitä pitäisi tehdä toisin vai onko se joku luonnonlaki, että suomalainen yritys osaa kyllä keksiä ja rakentaa, mutta ei myydä eikä markkinoida? Onko vika taidoissa vai asenteessa? Anne Korkiakosken kanssa markkinoinnin perimmäisten kysymysten äärellä Hankenin professori Jaakko Aspara.

Mikä maksaa?: Rakentamallako Suomi nousuun?: 22.09.2016 12.10  

Rakennusteollisuus arvioi, että alan kasvu tänä vuonna on peräti 6,5 prosenttia. Asuntorakentaminen on vauhdittunut, ja kasvukeskuksiin rakennetaan myös suuria kauppakeskuksia ja sairaaloita. Nouseeko Suomen talous rakentamalla? Vieraina Pääekonomisti Sami Pakarinen Rakennusteollisuudesta, johtaja Juha Toimela SRV:stä ja johtaja Juha Kostiainen YIT:stä.

Mikä maksaa?: Voisiko tuottavuusloikan tehdä parantamalla työhyvinvointia?: 15.09.2016 10.05  

Juho-Pekka Rantala etsii vastauksia tavallista kansalaista askarruttaviin talouden kysymyksiin.

Mikä maksaa?: Mistä lääkkeet työttömyyden vähentämiseen?: 08.09.2016 11.20  

Juho-Pekka Rantala etsii vastauksia tavallista kansalaista askarruttaviin talouden kysymyksiin.

Mikä maksaa?: Päivä tavaratalossa: 01.09.2016 11.10  

Mikä maksaa? –ohjelmassa tutkaillaan, millainen tavaratalo menestyy nyt ja tulevaisuudessa. Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat Tokmanni Oy:n toimitusjohtaja Heikki Väänänen ja Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Mikä maksaa?: Millaista on hyvä rahapolitiikka?: 25.08.2016 11.10  

Nyt selviää rahapolitiikasta kaikki se, mitä aina olet halunnut tietää, mutta et koskaan rohjennut kysyä. Juho-Pekka Rantalan vieraina rahapolitiikan raskassarjalaiset, johtava neuvonantaja Jarmo Kontulainen Suomen Pankista ja samasta pankista hiljan eläköitynyt valtiotieteen tohtori Antti Suvanto.

Mikä maksaa?: Joko vihdoinkin päästään kasvu-uralle?: 18.08.2016 12.00  

Mikä maksaa? -ohjelman vakioraati kokoontuu jälleen. Millaiset ovat syksyn ja ensi vuoden talousnäkymät? Keskustelussa mukana ekonomisti Janne Huovari Pellervosta, erikoistutkija Pekka Sauramo Palkansaajista ja toimitusjohtaja Vesa Vihriälä Etlasta.

Mikä maksaa?: Onko bisneksellä moraalia?: 11.08.2016 11.00  

Juho-Pekka Rantala pohtii tänään vieraidensa kanssa talouden ja moraalin suhdetta. Autojen päästömittaukset ja rengastestit ovat paljastuneet huijaukseksi. Monen arkisen tavaramme tuotannon takaa on paljastunut työntekijöiden riistoa tai ympäristörikoksia. Onko bisneksellä minkäänlaista moraalia tai omaatuntoa? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat tohtori Sari Kivistö, uskonnonfilosofian professori Sami Pihlström ja maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen. Ohjelma on uusinta maaliskuulta.

Mikä maksaa?: Mistä suomalaiset kuluttajat valittavat?: 04.08.2016 11.00  

Kuluttajaneuvojat kautta maan saavat vuosittain noin 80 000 yhteydenottoa kansalaisilta, joiden kaupanteossa jotain on mennyt pieleen. Kuluttajariitalautakuntaan jutuista päätyy reilut 5000. Mistä suomalaiset valittavat ja miten valitukset menestyvät? Vieraina johtava kuluttajaneuvoja Nina Konu Uudenman maistraarista ja kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg.

Mikä maksaa?: Talouden viisi myyttiä: 28.07.2016 11.00  

Juho-Pekka Rantala etsii vastauksia tavallista kansalaista askarruttaviin talouden kysymyksiin.

0:00/0:00
Video player is in betaClose