Mikrofonholder

Mikrofonholder

Denmark

Mikrofonholder er programmet, hvor to danskere mødes et sted ude i landet og taler om det, de er optaget af og brænder for. De er drevet af en nysgerrighed og en interesse for hinanden og det de skal tale om. Gennem samtalen har de mulighed for at fortabe sig i detaljer og fordybe sig i fortællinger uden at nogen bryder ind. Mikrofonen er overladt til dem.

Episodes

Mikrofonholder uge 2, 2017  

Panik ikke, hvis dit barn leger ‘doktor- eller ‘numse-lege’ med andre børn. Det er ganske naturligt og sundt. Det bebuder journalist Anna Louise Stevnhøj som i mange år har beskæftiget sig med børns seksualitet. I denne udgave af Mikrofonholder har hun sat forfatter Kristian Ditlev Jensen stævne. Han blev seksuelt misbrugt som barn, og har i sin bog ’Det Bliver Sagt’ beskrevet, hvad der sker, når en voksen tvinger sin seksualitet ned over et barn.

Ayahuasca. Ib Michael og Rasmus Dalland  

Forfatter Ib Michael og journaliststuderende Rasmus Dalland har begge eksperimenteret med trancer ved at indtage shaman drikken Ayahuasca. Væsken er et udtræk af den psykoaktive plante Banisteriopsis Caapi og trancen varer typisk omkring fire timer.
Med udsigt til et flere hundrede år gammelt æbletræ og en kold vintersol, sidder de to i forfatterens sommerhus og deler deres oplevelser med at blive forvandlet til slanger og indfødte, efter at have indtaget junglemiksturen Ayahuasca, hvis navn betyder dødens lian og angiver, at der er en forbindelse til en anden verden, som ligger bag vores egen

Digter Theis Ørntoft og litteraturprofessor Isak Winkel Holm  

”Hver gang jeg ikke distraherer mig selv med ligegyldige gøremål, tænker jeg på apokalypsen. Hver gang nogen udtrykker håb for det bestående, får jeg det fysisk dårligt.”
Digter Theis Ørntoft, beskrev ved hjælp af sit digter-jeg, bekymring for fremtiden i digtsamlingen ’Digte 2014’, hvor menneskeheden har svært ved at bunde, og katastroferne hersker. I selskab med litteraturprofessor Isak Winkel Holm tager de temperaturen på de katastrofer og geologiske forandringer, vi kender fra litteraturens verden, fra Tv-serier og ikke mindst fra virkeligheden.

Strøbeks realisme. Peter Schepelern og Niels Strøbek  

“Jeg kalder jo malerkunsten det tavse sprog”, tilføjer maleren Niels Strøbek, mens filmforsker Peter Schepelern spørger ind til hans kunstneriske virke. Peter har siden 1970erne beundret maleren og hans superrealistiske billedkunst. Nu mødes de to jævnaldrende mænd på Glyptoteket i København; et museum, som Niels Strøbek har et særligt forhold til og som også er der, hvor Peter fik øjnene op for maleren. Omgivet af guldalderkunst dykker de sammen ned i afgørende værker og øjeblikke i Strøbeks liv. For hvad ligger der skjult i hans realistiske kunst, hvorfor emmer den sådan af noget gådefuldt og hvad er koblingen mellem en italiensk film fra 1964 og hans maleri ‘Ved Havet’.

Skummel jul. Kenneth Bøgh Andersen og Charlotte S.H Jensen  

Genfærdene spøgte julenat, og nisserne var ondsindede små djævle, der satte menneskers liv på spil, hvis grøden manglede smørklatten. Charlotte S.H. Jensen er folklorist, så hun kender de historier og væsner, man i gamle dage frygtede ved juletid. En forfatter, der også er bidt af djævleskab og sagnvæsner, er Kenneth Bøgh Andersen, som blandt andet står bag Antboy og Djævlekrigen. Han synes, at den moderne jul er for pussenusset, og har selv skrevet den makabre julehistorie: Julemandens død. De mødes på Rigsarkivet i København, hvor Pyrus huserer blandt bøgerne, for at tale om suspekte julelege, troldskab og den onde side af julen.

Den Røde planet. Jophiel Nyman Wiis og Elias Eliot  

Snart har vi teknologien til at kolonisere Mars. Og det er ikke et øjeblik for tidligt, hvis menneskeheden skal overleve. Jophiel Nyman Wiis studerer astrofysik, og var sidste år en del af et ungt Mars-forskerhold. Her arbejdede han med teknologier og drømme, som kunne være taget ud fra en sci-fi-film. Derfor har han inviteret Elias Eliot fra podcasten ‘Han Duo’, en slags Troldspejlet for voksne, til en snak om, hvor tæt vi egentlig er på at leve på Mars. Sommetider føler Elias Eliot, at de mange biografaktuelle film om rumrejser er i gang med at forberede os til et nyt, ufatteligt kapitel i menneskets historie. Et kapitel, der allerede er taget hul på i laboratorier og kældre på Frederiksberg, hvor bakterier og selvlysende grøn mos baner vejen til Mars.

Børnene er vores fremtid, siger man.  

Men hvis man bevidst vælger børnene fra, og man som den eneste i en vennegruppe ikke kan tale med om barnets første ord og første skridt, eller hvor meget man åbnede sig ved fødslen, hvad skal fremtiden så bringe med sig?
Journaliststuderende Amalie Langballe, har i kølvandet af sin indlæg i Information ’Jeg er demonstrativt barnløs’ inviteret forfatter Leonora Christina Skov til en snak om at være barnløs. Sammen piller de den idylliske børnefamilie fra hinanden, og beretter om hvorfor mænd insisterer på at bruge kondom, når en kvinde fortæller, at hun er steriliseret.

Bordbøn. Poul Joachim Stender og Jesper Uhrup  

Ingredienser fra biblen pryder bordet: Olivenolie og brød. Præst Poul Joachim Stender bryder brød med en mand, han længe har respekteret for hans skarpe klummer om danskernes madkultur; chefredaktør Jesper Uhrup på madmagasinet Gastro. Mad er nutidens synd, fyldt med ritualer og proteinindhold, men det skal være slut, mener Poul Joachim Stender, der også bliver kaldt 'spaghetti-præsten'. Han dyrker måltidet i sin menighed, i køkkenet og på de græske øer og mens han skærer i frugten, der i sin tid fristede Eva, har Jesper Uhrup en bøn: Mere respekt for maden - og ikke mindst hinanden.

Rasmus Heisterberg og Halfdan Pisket  

“Hvor fanden hører man til henne?” Det eksistentielle spørgsmål hænger i luften, når to historiefortællere mødes og udfolder deres universer. Rasmus Heisterberg er manuskriptforfatter og instruktør af debutfilmen “I blodet”, der skildrer en flok Københavnervenner fra den øvre middelklasse på grænsen til voksenlivet. Han er stor fan af en tegneserietrilogi lavet af Halfdan Pisket. I trilogien beskriver Halfdan sin fars liv; fra desertør i den tyrkiske hær, til pusher på Christiania og som anerkendt dansk statsborger. På en café i Amagercentret dykker de to sammen ned i den kreative bearbejdelse af virkeligheden og hvordan ingen kan flygte fra tiden - og netop derfor er de små øjeblikke så vigtige.

Den satiriske streg  

Philip Ytournel tegner sjove tegninger for Politiken med uskønne mennesker. Stine Spedsbjerg, også kendt som StineStregen, er et hit på de sociale medier med naivistiske tegninger af rundkindede kvinder i fjollede situationer. Hvis Stine skulle være en anden tegner, ville hun gerne være Philip, så hun sætter ham i et tegne-stævnemøde på hans kontor på Politiken. Sammen dykker de ned i den sjove streg, og prøver kræfter med at bytte tegnestil.

Bent og Balling. Ask Hasselbalch og Bent Fabricius-Bjerre  

“Så det her er simpelthen; Hvordan Olsen Banden lød første gang, du præsenterede den for Balling - før der gik Nyhavn i den?” Med begejstret mine læner filminstruktør Ask Hasselbalch sig tilbage i stolen, da Bent Fabricius-Bjerre sætter sig til klaveret for at spille den originale kendingsmelodi. Ask, der de seneste år har instrueret superheltefilmene Antboy, har siden sin barndom beundret den 91-årige komponist og især været dybt fascineret af hans samarbejde med Asks egen helt: instruktøren Erik Balling. Nu mødes de to i Chimneys studie i København og omgivet af instrumenter taler de om musikkens samspil med levende billeder, og om hvordan komponisten, der skabte filmsoundtracket til Asks barndom, holder dampen oppe.

Iværksætteri. Jonathan Løw og Martin Bjergegaard.  

Skal du være iværksætter, så prøv lige at finde på noget andet end endnu en ligegyldig fitness-app! Mød to succesfulde og indflydelsesrige iværksættere: Jonathan Løw og Martin Bjergegaard. Jonathan mener, at der er noget helt galt med dansk iværksætteri. Der er for meget snak om profit og dyre biler, og for lidt fokus på at gøre en forskel for sin omverden. Han besøger Martin på "iværksætter-fabrikken" Rainmaking Loft i København, for han kender om nogen til de udfordringer, det rejser at ville gøre en forskel.

Kærligheden til Johannes Sløk  

”Der var engang den historie, der slet ikke måtte være. Men var det alligevel.” Sådan skriver Hanne Gravgaard om sit 13 år lange kærlighedsforhold til den kendte danske teolog og filosof Johannes Sløk. Et forhold, der blev skæbnesvangert for Hanne og deres fælles søn Bo. Anna Steen Hansen, journaliststuderende, fik historien om Hanne fortalt af sin mor, der som barn var en af Hannes klaverelever, og siden da har Anna ikke kunnet slippe spørgsmålet om, hvorfor Sløk uden forklaring forlod Hanne og Bo en vinteraften i 1968 for aldrig nogensinde at vende tilbage. Derfor er Anna taget til den lille by Malling i Østjylland for at besøge den nu 81-årige Hanne og for at tale med hende om, hvordan man tager sin skæbne på sig.

Freestylerap. Anna Vigsø og Per Vers  

“Hvert eneste nummer, jeg nogensinde har udgivet, har været mit forsøg på at lave et pophit. Mainstream-danskerens hjerne er bare ikke wired på samme måde som min.”
Kærligheden til rap og musik, og kærligheden til ord, har de to musikere Anna Vigsø og Per Vers tilfælles. De har begge stået i ringen til MC Fight Night og freestylet deres vej til tops. Nu mødes de to rappere, fra hver deres generation, og sætter sammen ord på, hvad det er freestylerap kan og hvor lille en rappers behov for en mikrofon bør være; kærligheden til rap betyder, at munden altid er tændt.

Kærligheds remix  

Vi kæmper, elsker, græder, knalder og swiper os vej gennem den til tider forvirrende rutsjebanetur, som kærligheden kan være. Mikrofonholder byder i denne særudgave på uddrag af tre samtaler, som alle har kærligheden til fælles: Vi lægger ud med Ulrik Frost, der står bag kronikken ’Jeg knalder med din mand’. Han har sat journalist og sexolog, Sara Skaarup, i stævne til en snak om ægteskabets hykleri. De mødes på café Sokkelund, hvor Sara tidligere har mødtes med sin mands elskerinder.
Kærlighed findes i mange afskygninger; men kan vi lære noget af vores nærmeste slægtninge, aberne? Det spørgsmål stiller skuespiller og musiker Jeanett Albeck til primatolog Jill Byrnit. Vi forlader dyrenes verden og vender blikket tilbage til menneskeheden, men uden at smide det dyriske overbord. Sexolog og selverklæret supersingle Jakob Olrik tager i selskab med journalist Ditte Giese, temperaturen på den danske datingkultur.

Børn kan dø. Michael Graversen og Nanette Quistorff  

”Når man føder et barn, så føder man også risikoen for at miste det barn.”
Dokumentaristen Michael Graversen blev meget tidligt konfronteret med sin egen død, da han som 4 årig fik konstateret kræft med 50 procent chance for at overleve. Han blev kureret, men har sidenhen i hans voksenliv genoplevet den dødsangst, han blev bevidst om som ganske lille. I Lukashuset, Danmarks første børnehospice, taler han med afdelingssygeplejerske Nanette Quistorff, der hver eneste dag må forholder sig til og takle det faktum, at selv børn kan dø.

ASMR. Caroline Sascha Cogez og Thit Hansgaard  

De intime rum som vi mennesker søger, er fascinerende for Caroline Sascha Cogez, filminstruktør og Nattevagt på Radio24syv. Hun oplever, at intimitet er mere tabuiseret end det seksuelle og derfor mere dragende at udforske. I Odense besøger hun studerende Thit Hansgaard, der de senere år har har været ivrig bruger af ASMR - Det er youtube-videoer, der med hviskende kvindestemmer og klikkende lyde skaber en følelse af intimitet, som forplanter sig fysisk i kroppen i form af nydelse og afslapning; hjerne-orgasme, som nogle kalder det. På sin vis er der lighedstræk ved brugen af ASMR og porno. Det er envejskomunikation og det er uforpligtende nydelse, hvor det kun handler om at modtage. Men hvorfor er det at omverdenen har så svært ved at forholde sig til brugen af ASMR fremfor porno?

Kærligheden. Karina Lins og Steen Hegeler  

Få dig en tatovering, hvor der står "gør kur", er kun eet af de mange markante standpunkter, psykolog og forfatter Sten Hegeler har. Han mener, at dobbeltsengen er et fængsel og at kærlighed er ligesom at få frikadeller til morgen, middag og aften - så varier tilbehøret. Psykolog Karina Lins har et særligt forhold til den 93-årige banebryder og provokatør. Opvæksten i Belgien og skolegangen på en katolsk skole betød en ikke-eksisterende seksualundervisning, men mødet med Hegelers “Kærlighedens ABZ” åbnede en helt ny verden. I Stens konsultationsværelse, blandt gamle bøger og med udsigt over Frederiksberg Allé, kaster de to psykologer sig ud i at sætte ord på kærligheden og illusionen om, at forelskelse kan vare evigt.

Sindslidelse  

’Sindssyg’ - det er er et prædikat, som Caroline Livingstone har skulle forholde sig til i kølvandet på hendes bog ’En nat i april’, hvor hun deler sine tanker og erfaringer med at have en sindslidelse. For hvornår og hvordan kan ens sind være sygt?
I selskab med skuespillerinden Helle Fagralid, som gennem flere roller har skildret kvinder med psykiske lidelser, dykker de ned i kunstens skildring af den usynlige sygdom. i Carolines beretninger fra hverdagen og den psykiatriske afdeling, samt i Nils Malmros film ’Sorg og Glæde’, hvor Helle spiller den kvindelige hovedrolle, moderen der i en psykose tager livet af sin egen datter.

Tro, had og kærlighed  

"Jeg ville bevise over for mig selv, at jeg ikke nødvendigvis var ham her 'Thomas Nazisten'". Thomas Vestergaard var topleder i nazipartiet, DNSB, men så begyndte en nabo over hækken at tale om gud. Trods trusler og tæskehold kappede han forbindelsen til nazistpartiet og finder nu støtte i gud og kærlighed i sin kristne motorcykelklub "Knights of Saint Anthony". Men ikke alle kristne bakker ham op, og det vil han tale med præst Flemming Pless om, der til gengæld vil høre om vejen ud af misbrug og had.

0:00/0:00
Video player is in betaClose