Mikrofonholder

Mikrofonholder

Denmark

Mikrofonholder er programmet, hvor to danskere mødes et sted ude i landet og taler om det, de er optaget af og brænder for. De er drevet af en nysgerrighed og en interesse for hinanden og det de skal tale om. Gennem samtalen har de mulighed for at fortabe sig i detaljer og fordybe sig i fortællinger uden at nogen bryder ind. Mikrofonen er overladt til dem.

Episodes

Livssyn. Morten Pape og Pia Kjærsgaard  

Forfatter Morten Pape har sat politiker Pia Kjærsgaard i stævne i Urbanplanen på Amager. Her er Morten vokset op og i dette miljø er Pia Kjærsgaard, nuværende formand for Folketinget og stifter af Dansk Folkeparti, en både elsket og afskyet figur. Sammen sætter de ord på, hvad de hver især er ud af, hvordan deres opvækst har formet dem og hvilke værdier de værner om. Og selvom der kan synes langt mellem en dreng fra Amager, der har været tæt på at konvertere, og kvinden med landets mest fornemme talerstol, så er der ligheder at spore.

Aktiv dødshjælp. Gorm Greisen og Svend Lings  

Flere lande har gjort aktiv dødshjælp lovligt, men i Danmark er det en strafbar handling. I denne uges Mikrofonholder mødes Gorm Greisen, formand for Etisk Råd, og Svend Lings, medlem af Læger for aktiv Dødshjælp, til en diskussion om døden. De er begge læger, men forholder sig forskelligt til spørgsmålet om, hvorvidt aktiv dødshjælp bør legaliseres. I et kapel på Vestre Kirkegård deler de erfaringer med og syn på, hvad det indebærer, når ét menneske hjælper et andet med at dø.

Partnervalg. Julie Jeune og John Hjarsø  Mortensen  

Når vi bliver forelsket, så er vi overbeviste, om at vi har vi fundet den rigtige. Ellers ville vi ikke begive os ind i den vanvittige fusion, som det er at komme så tæt på et andet menneske. Men hvad er det egentlig for nogle psykologiske mekanismer og mønstre fra barndommen der gør, at vi falder for netop ham eller hende? Sexolog Julie Jeune har inviteret psykolog og stifter af Dansk Imagocenter, John Hjarsø Mortensen, ned i sit terapilokale og sammen begiver de sig ind i kærlighedens paradoks, når to smelter sammen og stadig ønsker at være hele sig selv .

Demens. Thomas Bendixen og Birgitte Bo Andersen  

“Sygdommen skåner jo ham for bevidstheden om, hvor alvorligt det er… men vi har det hele tiden i os, katastrofen, og vi ved godt, hvor det bærer hen.”


Sceneinstruktør Thomas Bendixen er søn af en mand med demens, og det har han lavet en forestilling på Det Kongelige Teater om. Nu mødes han med neurolog Birgitte Bo Andersen til en snak om sygdommen, der langsomt fortærer sindet. På Rigshospitalets Hukommelsesklinik sætter de ord på, hvad demens egentlig er, hvor kaotisk en verden sygdommen lukker op for og hvilke spor den efterlader sig - både i den ramte og de pårørende.

First Lady. Annemette Rasmussen og Sarah von Essen  

Snart får USA en ny præsident - og en ny førstedame: Melania Trump.
At stå bag en magtfuld mand kender Anne-Mette Rasmussen kun alt for godt. Hun har mødt flere amerikanske first ladies, som hhv. statsministerfrue og NATO's førstedame, da Anders Fogh Rasmussen var generalsekretær. Hun møder journalist og forfatter Sarah von Essen, der står bag en biografi om en af USA's mest kendte førstedamer, Hillary Clinton. Sammen taler de om, hvordan man finder rollen bag præsidenten, eller finder sin egen stil som Anne-Mette Rasmussen, der taklede at være pædagog, 'Vild med dans'-deltager og statsministerfrue

Mikrofonholder uge 2, 2017  

Panik ikke, hvis dit barn leger ‘doktor- eller ‘numse-lege’ med andre børn. Det er ganske naturligt og sundt. Det bebuder journalist Anna Louise Stevnhøj som i mange år har beskæftiget sig med børns seksualitet. I denne udgave af Mikrofonholder har hun sat forfatter Kristian Ditlev Jensen stævne. Han blev seksuelt misbrugt som barn, og har i sin bog ’Det Bliver Sagt’ beskrevet, hvad der sker, når en voksen tvinger sin seksualitet ned over et barn.

Ayahuasca. Ib Michael og Rasmus Dalland  

Forfatter Ib Michael og journaliststuderende Rasmus Dalland har begge eksperimenteret med trancer ved at indtage shaman drikken Ayahuasca. Væsken er et udtræk af den psykoaktive plante Banisteriopsis Caapi og trancen varer typisk omkring fire timer.
Med udsigt til et flere hundrede år gammelt æbletræ og en kold vintersol, sidder de to i forfatterens sommerhus og deler deres oplevelser med at blive forvandlet til slanger og indfødte, efter at have indtaget junglemiksturen Ayahuasca, hvis navn betyder dødens lian og angiver, at der er en forbindelse til en anden verden, som ligger bag vores egen

Digter Theis Ørntoft og litteraturprofessor Isak Winkel Holm  

”Hver gang jeg ikke distraherer mig selv med ligegyldige gøremål, tænker jeg på apokalypsen. Hver gang nogen udtrykker håb for det bestående, får jeg det fysisk dårligt.”
Digter Theis Ørntoft, beskrev ved hjælp af sit digter-jeg, bekymring for fremtiden i digtsamlingen ’Digte 2014’, hvor menneskeheden har svært ved at bunde, og katastroferne hersker. I selskab med litteraturprofessor Isak Winkel Holm tager de temperaturen på de katastrofer og geologiske forandringer, vi kender fra litteraturens verden, fra Tv-serier og ikke mindst fra virkeligheden.

Strøbeks realisme. Peter Schepelern og Niels Strøbek  

“Jeg kalder jo malerkunsten det tavse sprog”, tilføjer maleren Niels Strøbek, mens filmforsker Peter Schepelern spørger ind til hans kunstneriske virke. Peter har siden 1970erne beundret maleren og hans superrealistiske billedkunst. Nu mødes de to jævnaldrende mænd på Glyptoteket i København; et museum, som Niels Strøbek har et særligt forhold til og som også er der, hvor Peter fik øjnene op for maleren. Omgivet af guldalderkunst dykker de sammen ned i afgørende værker og øjeblikke i Strøbeks liv. For hvad ligger der skjult i hans realistiske kunst, hvorfor emmer den sådan af noget gådefuldt og hvad er koblingen mellem en italiensk film fra 1964 og hans maleri ‘Ved Havet’.

Skummel jul. Kenneth Bøgh Andersen og Charlotte S.H Jensen  

Genfærdene spøgte julenat, og nisserne var ondsindede små djævle, der satte menneskers liv på spil, hvis grøden manglede smørklatten. Charlotte S.H. Jensen er folklorist, så hun kender de historier og væsner, man i gamle dage frygtede ved juletid. En forfatter, der også er bidt af djævleskab og sagnvæsner, er Kenneth Bøgh Andersen, som blandt andet står bag Antboy og Djævlekrigen. Han synes, at den moderne jul er for pussenusset, og har selv skrevet den makabre julehistorie: Julemandens død. De mødes på Rigsarkivet i København, hvor Pyrus huserer blandt bøgerne, for at tale om suspekte julelege, troldskab og den onde side af julen.

Den Røde planet. Jophiel Nyman Wiis og Elias Eliot  

Snart har vi teknologien til at kolonisere Mars. Og det er ikke et øjeblik for tidligt, hvis menneskeheden skal overleve. Jophiel Nyman Wiis studerer astrofysik, og var sidste år en del af et ungt Mars-forskerhold. Her arbejdede han med teknologier og drømme, som kunne være taget ud fra en sci-fi-film. Derfor har han inviteret Elias Eliot fra podcasten ‘Han Duo’, en slags Troldspejlet for voksne, til en snak om, hvor tæt vi egentlig er på at leve på Mars. Sommetider føler Elias Eliot, at de mange biografaktuelle film om rumrejser er i gang med at forberede os til et nyt, ufatteligt kapitel i menneskets historie. Et kapitel, der allerede er taget hul på i laboratorier og kældre på Frederiksberg, hvor bakterier og selvlysende grøn mos baner vejen til Mars.

Børnene er vores fremtid, siger man.  

Men hvis man bevidst vælger børnene fra, og man som den eneste i en vennegruppe ikke kan tale med om barnets første ord og første skridt, eller hvor meget man åbnede sig ved fødslen, hvad skal fremtiden så bringe med sig?
Journaliststuderende Amalie Langballe, har i kølvandet af sin indlæg i Information ’Jeg er demonstrativt barnløs’ inviteret forfatter Leonora Christina Skov til en snak om at være barnløs. Sammen piller de den idylliske børnefamilie fra hinanden, og beretter om hvorfor mænd insisterer på at bruge kondom, når en kvinde fortæller, at hun er steriliseret.

Bordbøn. Poul Joachim Stender og Jesper Uhrup  

Ingredienser fra biblen pryder bordet: Olivenolie og brød. Præst Poul Joachim Stender bryder brød med en mand, han længe har respekteret for hans skarpe klummer om danskernes madkultur; chefredaktør Jesper Uhrup på madmagasinet Gastro. Mad er nutidens synd, fyldt med ritualer og proteinindhold, men det skal være slut, mener Poul Joachim Stender, der også bliver kaldt 'spaghetti-præsten'. Han dyrker måltidet i sin menighed, i køkkenet og på de græske øer og mens han skærer i frugten, der i sin tid fristede Eva, har Jesper Uhrup en bøn: Mere respekt for maden - og ikke mindst hinanden.

Rasmus Heisterberg og Halfdan Pisket  

“Hvor fanden hører man til henne?” Det eksistentielle spørgsmål hænger i luften, når to historiefortællere mødes og udfolder deres universer. Rasmus Heisterberg er manuskriptforfatter og instruktør af debutfilmen “I blodet”, der skildrer en flok Københavnervenner fra den øvre middelklasse på grænsen til voksenlivet. Han er stor fan af en tegneserietrilogi lavet af Halfdan Pisket. I trilogien beskriver Halfdan sin fars liv; fra desertør i den tyrkiske hær, til pusher på Christiania og som anerkendt dansk statsborger. På en café i Amagercentret dykker de to sammen ned i den kreative bearbejdelse af virkeligheden og hvordan ingen kan flygte fra tiden - og netop derfor er de små øjeblikke så vigtige.

Den satiriske streg  

Philip Ytournel tegner sjove tegninger for Politiken med uskønne mennesker. Stine Spedsbjerg, også kendt som StineStregen, er et hit på de sociale medier med naivistiske tegninger af rundkindede kvinder i fjollede situationer. Hvis Stine skulle være en anden tegner, ville hun gerne være Philip, så hun sætter ham i et tegne-stævnemøde på hans kontor på Politiken. Sammen dykker de ned i den sjove streg, og prøver kræfter med at bytte tegnestil.

Bent og Balling. Ask Hasselbalch og Bent Fabricius-Bjerre  

“Så det her er simpelthen; Hvordan Olsen Banden lød første gang, du præsenterede den for Balling - før der gik Nyhavn i den?” Med begejstret mine læner filminstruktør Ask Hasselbalch sig tilbage i stolen, da Bent Fabricius-Bjerre sætter sig til klaveret for at spille den originale kendingsmelodi. Ask, der de seneste år har instrueret superheltefilmene Antboy, har siden sin barndom beundret den 91-årige komponist og især været dybt fascineret af hans samarbejde med Asks egen helt: instruktøren Erik Balling. Nu mødes de to i Chimneys studie i København og omgivet af instrumenter taler de om musikkens samspil med levende billeder, og om hvordan komponisten, der skabte filmsoundtracket til Asks barndom, holder dampen oppe.

Iværksætteri. Jonathan Løw og Martin Bjergegaard.  

Skal du være iværksætter, så prøv lige at finde på noget andet end endnu en ligegyldig fitness-app! Mød to succesfulde og indflydelsesrige iværksættere: Jonathan Løw og Martin Bjergegaard. Jonathan mener, at der er noget helt galt med dansk iværksætteri. Der er for meget snak om profit og dyre biler, og for lidt fokus på at gøre en forskel for sin omverden. Han besøger Martin på "iværksætter-fabrikken" Rainmaking Loft i København, for han kender om nogen til de udfordringer, det rejser at ville gøre en forskel.

Kærligheden til Johannes Sløk  

”Der var engang den historie, der slet ikke måtte være. Men var det alligevel.” Sådan skriver Hanne Gravgaard om sit 13 år lange kærlighedsforhold til den kendte danske teolog og filosof Johannes Sløk. Et forhold, der blev skæbnesvangert for Hanne og deres fælles søn Bo. Anna Steen Hansen, journaliststuderende, fik historien om Hanne fortalt af sin mor, der som barn var en af Hannes klaverelever, og siden da har Anna ikke kunnet slippe spørgsmålet om, hvorfor Sløk uden forklaring forlod Hanne og Bo en vinteraften i 1968 for aldrig nogensinde at vende tilbage. Derfor er Anna taget til den lille by Malling i Østjylland for at besøge den nu 81-årige Hanne og for at tale med hende om, hvordan man tager sin skæbne på sig.

Freestylerap. Anna Vigsø og Per Vers  

“Hvert eneste nummer, jeg nogensinde har udgivet, har været mit forsøg på at lave et pophit. Mainstream-danskerens hjerne er bare ikke wired på samme måde som min.”
Kærligheden til rap og musik, og kærligheden til ord, har de to musikere Anna Vigsø og Per Vers tilfælles. De har begge stået i ringen til MC Fight Night og freestylet deres vej til tops. Nu mødes de to rappere, fra hver deres generation, og sætter sammen ord på, hvad det er freestylerap kan og hvor lille en rappers behov for en mikrofon bør være; kærligheden til rap betyder, at munden altid er tændt.

Kærligheds remix  

Vi kæmper, elsker, græder, knalder og swiper os vej gennem den til tider forvirrende rutsjebanetur, som kærligheden kan være. Mikrofonholder byder i denne særudgave på uddrag af tre samtaler, som alle har kærligheden til fælles: Vi lægger ud med Ulrik Frost, der står bag kronikken ’Jeg knalder med din mand’. Han har sat journalist og sexolog, Sara Skaarup, i stævne til en snak om ægteskabets hykleri. De mødes på café Sokkelund, hvor Sara tidligere har mødtes med sin mands elskerinder.
Kærlighed findes i mange afskygninger; men kan vi lære noget af vores nærmeste slægtninge, aberne? Det spørgsmål stiller skuespiller og musiker Jeanett Albeck til primatolog Jill Byrnit. Vi forlader dyrenes verden og vender blikket tilbage til menneskeheden, men uden at smide det dyriske overbord. Sexolog og selverklæret supersingle Jakob Olrik tager i selskab med journalist Ditte Giese, temperaturen på den danske datingkultur.

0:00/0:00
Video player is in betaClose