Mikrofonholder

Mikrofonholder

Denmark

Mikrofonholder er programmet, hvor to danskere mødes et sted ude i landet og taler om det, de er optaget af og brænder for. De er drevet af en nysgerrighed og en interesse for hinanden og det de skal tale om. Gennem samtalen har de mulighed for at fortabe sig i detaljer og fordybe sig i fortællinger uden at nogen bryder ind. Mikrofonen er overladt til dem.

Episodes

Rusland før og under Putin  

Forfatter og tidligere Ruslandskorrespondent Flemming Rose mener vesten får et forkert billede af Rusland. Nær Lenin-statuen på Arbejdermuseet har han en samtale om Rusland med Lektor Mette Skak, ekspert i Rusland og russisk udenrigs- og sikkerhedspolitik. Sammen dykker de ned i Ruslands politiske og økonomiske udvikling, for at blive klogere på, hvordan landet mod øst, hvis præsident er berømt og berygtet, og hvis involvering i krige og politiske opgør er omdiskuteret.

God påske med kødkroge og søm  

Stuntmand og filminstruktør Lasse Spang Olsen lod sig korsfæste under den katolske påskefejring på Filippinerne. Selvom han ikke er religiøs, gav smerten ham alligevel en kontakt til noget eller nogen 'deroppe'. I anledning af påsken sætter han skarpt på den frivillige smerte med religionsforsker, da lidelse er et grundelement i mange trosretninger, højtider og ritualer. Sammen besøger de en gruppe, der dyrker suspension, som for udefrakommende mest af alt ligner et smertefuldt ritual; nemlig at hænge med kødkroge gennem huden fra loftet.

Arkitektur til Stenbroen  

” Hvis man går ind i et rum, der er smukt, så er vi allerede enige om noget.”
Arkitekt Heidi Kajita og billedkunstner Kenneth Balfelt er enige om, at man bør involvere borgerene, når man roder rundt i deres lokalområder, og stille kritiske spørgsmål til de beslutningstagere, der skal etablere parker, forsamlingshuse og fornyelse af gamle bygninger. For hvem ved bedre end borgerne selv, hvad de har brug for? De to mødes i Folkets Park på Nørrebro i København til en snak om, hvordan arkitektur og kunst kan understøtte borgernes ønsker og behov.

Pas på med at passe på dine børn  

Formanden for organisationen Skole og Forældre, Mette With Hagensen diskuterer i selskab med psykolog og forfatter til bogen ’Robuste Børn’ Per Schultz Jørgensen hvorfor begreber som over-parenting og curlingforældre er blevet hverdagskost i de danske børnefamilier. Forholdet mellem skole og forældre bliver også sat på en prøve, når forestillingen om en idealskole bliver drøftet. For når man overlader ansvaret for sit barns dannelse og uddannelse til andre, kan det så nogensinde blive godt nok?

Stilhed for din hjerne, stilhed for din sjæl  

Sognepræst Thomas Horneman-Thielcke inviterer hjerneforsker Kjeld Fredens til Herlufsholm Kirke på Sjælland. Et sted, hvor munkene i gamle dage praktiserede stilhed og bøn. Stilhed er en uvurderlig ressource i en alt for støjende verden, og Thomas Horneman-Thielcke har succes med at afholde timelange gudstjenester, hvor der skal være helt helt stille. Det kan Kjeld Fredens, der i over 40 år har beskæftiget sig med hjernen, godt se potentialerne i, for stilhed er gavnligt for sjælen og hjernen.

Nutidens daglejere: Er det på tide at sige jobbet op?  

Forfatter Eskil Halberg taler med kurator og kunstformidler Miriam Wistreich om noget, der går ham meget på: Arbejde. Eskil Halberg har skabt debat ved at sige, at han ikke har lyst til at arbejde, hvilket ifølge ham er vildt tabuiseret at indrømme. I bogen "Roden til alt ondt" beskriver han, at det moderne arbejdsliv er gået overgevind, og det kan Miriam Wistreich tale med om. Især hendes branche gør mange mennesker til en slags 'daglejere', der aldrig kan vide sig sikre i deres job - endvidere sikre på, at de får løn.

Dér, hvor lyset ikke trænger ind, i sindets og virkelighedens små...  

Tegner og forfatter John Kenn Mortensen var meget skræmt som barn. En skræk han lærte at håndtere ved at tegne de monstre, der spøgte i hans fantasi. Zoolog Lars Thomas har det meste af sit voksne liv rejst kloden rundt efter usædvanlige dyr og det, som ofte betegnes som monstre - eksempelvis den afskyelige snemand. Jagten på sære dyr og væsner kaldes også for kryptozoologi, og sammen udforsker de to monster- entusiaster Zoologisk Museum i København, hvor uddøde dyr og monstermyter står side om side i glasmontrerne.

I fremtiden vil alle børn være ens og kvinder kan blive gravide i...  

Teaterinstruktør Liv Helm har sat professor Claus Yding Andersen i stævne på Rigshospitalet. De har en fælles interesse for kunstigt liv og hvordan vi i fremtiden skaber børn. Liv er ved at lave et science fiction-teaterstykke om reproduktion og Claus har arbejdet med feltet i over 30 år. Sammen afsøger de grænsen mellem det kunstige og det naturlige, og hvordan arbejdet i et laboratorium kan føre til nyt liv.

Døden banker på - uddrag af tre fortællinger  

Denne uges Mikrofonholder er en særudgave med tre udvalgte samtaler, der alle berører døden. Dokumentarist Michael Graversen var som barn alvorligt syg og på et børnehospice taler han med afdelingssygeplejerske Nannette Quistorff om, at selv børn kan dø. De fleste frygter døden, men for nogle kan den være en lettelse. Journalist Johanne Lila Larsen fortæller om den dag, hun besluttede sig for at tage sit eget liv til sognepræst Kathrine Lilleør. Det var et chok for mange, at rapperen Ling Ly, også kendt som Linkoban, døde af kræft kun 30 år gammel. Få måneder før sin død talte hun med sin ven, rapperen Emil Simonsen aka Klamfyr om livets kampe og kampen for at ville overleve. Døden banker på, men disse tre fortællinger er også historien om livet.

Livssyn. Morten Pape og Pia Kjærsgaard  

Forfatter Morten Pape har sat politiker Pia Kjærsgaard i stævne i Urbanplanen på Amager. Her er Morten vokset op og i dette miljø er Pia Kjærsgaard, nuværende formand for Folketinget og stifter af Dansk Folkeparti, en både elsket og afskyet figur. Sammen sætter de ord på, hvad de hver især er ud af, hvordan deres opvækst har formet dem og hvilke værdier de værner om. Og selvom der kan synes langt mellem en dreng fra Amager, der har været tæt på at konvertere, og kvinden med landets mest fornemme talerstol, så er der ligheder at spore.

Aktiv dødshjælp. Gorm Greisen og Svend Lings  

Flere lande har gjort aktiv dødshjælp lovligt, men i Danmark er det en strafbar handling. I denne uges Mikrofonholder mødes Gorm Greisen, formand for Etisk Råd, og Svend Lings, medlem af Læger for aktiv Dødshjælp, til en diskussion om døden. De er begge læger, men forholder sig forskelligt til spørgsmålet om, hvorvidt aktiv dødshjælp bør legaliseres. I et kapel på Vestre Kirkegård deler de erfaringer med og syn på, hvad det indebærer, når ét menneske hjælper et andet med at dø.

Partnervalg. Julie Jeune og John Hjarsø  Mortensen  

Når vi bliver forelsket, så er vi overbeviste, om at vi har vi fundet den rigtige. Ellers ville vi ikke begive os ind i den vanvittige fusion, som det er at komme så tæt på et andet menneske. Men hvad er det egentlig for nogle psykologiske mekanismer og mønstre fra barndommen der gør, at vi falder for netop ham eller hende? Sexolog Julie Jeune har inviteret psykolog og stifter af Dansk Imagocenter, John Hjarsø Mortensen, ned i sit terapilokale og sammen begiver de sig ind i kærlighedens paradoks, når to smelter sammen og stadig ønsker at være hele sig selv .

Demens. Thomas Bendixen og Birgitte Bo Andersen  

“Sygdommen skåner jo ham for bevidstheden om, hvor alvorligt det er… men vi har det hele tiden i os, katastrofen, og vi ved godt, hvor det bærer hen.”


Sceneinstruktør Thomas Bendixen er søn af en mand med demens, og det har han lavet en forestilling på Det Kongelige Teater om. Nu mødes han med neurolog Birgitte Bo Andersen til en snak om sygdommen, der langsomt fortærer sindet. På Rigshospitalets Hukommelsesklinik sætter de ord på, hvad demens egentlig er, hvor kaotisk en verden sygdommen lukker op for og hvilke spor den efterlader sig - både i den ramte og de pårørende.

First Lady. Annemette Rasmussen og Sarah von Essen  

Snart får USA en ny præsident - og en ny førstedame: Melania Trump.
At stå bag en magtfuld mand kender Anne-Mette Rasmussen kun alt for godt. Hun har mødt flere amerikanske first ladies, som hhv. statsministerfrue og NATO's førstedame, da Anders Fogh Rasmussen var generalsekretær. Hun møder journalist og forfatter Sarah von Essen, der står bag en biografi om en af USA's mest kendte førstedamer, Hillary Clinton. Sammen taler de om, hvordan man finder rollen bag præsidenten, eller finder sin egen stil som Anne-Mette Rasmussen, der taklede at være pædagog, 'Vild med dans'-deltager og statsministerfrue

Mikrofonholder uge 2, 2017  

Panik ikke, hvis dit barn leger ‘doktor- eller ‘numse-lege’ med andre børn. Det er ganske naturligt og sundt. Det bebuder journalist Anna Louise Stevnhøj som i mange år har beskæftiget sig med børns seksualitet. I denne udgave af Mikrofonholder har hun sat forfatter Kristian Ditlev Jensen stævne. Han blev seksuelt misbrugt som barn, og har i sin bog ’Det Bliver Sagt’ beskrevet, hvad der sker, når en voksen tvinger sin seksualitet ned over et barn.

Ayahuasca. Ib Michael og Rasmus Dalland  

Forfatter Ib Michael og journaliststuderende Rasmus Dalland har begge eksperimenteret med trancer ved at indtage shaman drikken Ayahuasca. Væsken er et udtræk af den psykoaktive plante Banisteriopsis Caapi og trancen varer typisk omkring fire timer.
Med udsigt til et flere hundrede år gammelt æbletræ og en kold vintersol, sidder de to i forfatterens sommerhus og deler deres oplevelser med at blive forvandlet til slanger og indfødte, efter at have indtaget junglemiksturen Ayahuasca, hvis navn betyder dødens lian og angiver, at der er en forbindelse til en anden verden, som ligger bag vores egen

Digter Theis Ørntoft og litteraturprofessor Isak Winkel Holm  

”Hver gang jeg ikke distraherer mig selv med ligegyldige gøremål, tænker jeg på apokalypsen. Hver gang nogen udtrykker håb for det bestående, får jeg det fysisk dårligt.”
Digter Theis Ørntoft, beskrev ved hjælp af sit digter-jeg, bekymring for fremtiden i digtsamlingen ’Digte 2014’, hvor menneskeheden har svært ved at bunde, og katastroferne hersker. I selskab med litteraturprofessor Isak Winkel Holm tager de temperaturen på de katastrofer og geologiske forandringer, vi kender fra litteraturens verden, fra Tv-serier og ikke mindst fra virkeligheden.

Strøbeks realisme. Peter Schepelern og Niels Strøbek  

“Jeg kalder jo malerkunsten det tavse sprog”, tilføjer maleren Niels Strøbek, mens filmforsker Peter Schepelern spørger ind til hans kunstneriske virke. Peter har siden 1970erne beundret maleren og hans superrealistiske billedkunst. Nu mødes de to jævnaldrende mænd på Glyptoteket i København; et museum, som Niels Strøbek har et særligt forhold til og som også er der, hvor Peter fik øjnene op for maleren. Omgivet af guldalderkunst dykker de sammen ned i afgørende værker og øjeblikke i Strøbeks liv. For hvad ligger der skjult i hans realistiske kunst, hvorfor emmer den sådan af noget gådefuldt og hvad er koblingen mellem en italiensk film fra 1964 og hans maleri ‘Ved Havet’.

Skummel jul. Kenneth Bøgh Andersen og Charlotte S.H Jensen  

Genfærdene spøgte julenat, og nisserne var ondsindede små djævle, der satte menneskers liv på spil, hvis grøden manglede smørklatten. Charlotte S.H. Jensen er folklorist, så hun kender de historier og væsner, man i gamle dage frygtede ved juletid. En forfatter, der også er bidt af djævleskab og sagnvæsner, er Kenneth Bøgh Andersen, som blandt andet står bag Antboy og Djævlekrigen. Han synes, at den moderne jul er for pussenusset, og har selv skrevet den makabre julehistorie: Julemandens død. De mødes på Rigsarkivet i København, hvor Pyrus huserer blandt bøgerne, for at tale om suspekte julelege, troldskab og den onde side af julen.

Den Røde planet. Jophiel Nyman Wiis og Elias Eliot  

Snart har vi teknologien til at kolonisere Mars. Og det er ikke et øjeblik for tidligt, hvis menneskeheden skal overleve. Jophiel Nyman Wiis studerer astrofysik, og var sidste år en del af et ungt Mars-forskerhold. Her arbejdede han med teknologier og drømme, som kunne være taget ud fra en sci-fi-film. Derfor har han inviteret Elias Eliot fra podcasten ‘Han Duo’, en slags Troldspejlet for voksne, til en snak om, hvor tæt vi egentlig er på at leve på Mars. Sommetider føler Elias Eliot, at de mange biografaktuelle film om rumrejser er i gang med at forberede os til et nyt, ufatteligt kapitel i menneskets historie. Et kapitel, der allerede er taget hul på i laboratorier og kældre på Frederiksberg, hvor bakterier og selvlysende grøn mos baner vejen til Mars.

0:00/0:00
Video player is in betaClose