Militärt med Gyllenhaal

Militärt med Gyllenhaal

Sweden

Lars Gyllenhaal är militärhistoriker, rysslandsexpert, författare och ansvarig för Pennan & Svärdets populära artikelserie "Militärt". I en serie av sex avsnitt sänds nu Gyllenhaals podcast som handlar om Försvarsmaktens roll igår, idag och imorgon. Besök Sveriges största militärhistoriska upplevelseklubb Pennan & Svärdet på www.pennanochsvardet.se.

Episodes

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 27: Soldat i tre arméer  

I detta avsnitt träffar vi Linus Övringe som har en minst sagt intressant bakgrund. Han har tjänstgjort som soldat i tre arméer, nämligen i den franska Främlingslegionen, danska armén och svenska armén. Numera driver Linus ett företag, Patrullskolan, där han lär ut sin stora passion, spårning. I podden delar han med sig av sina erfarenheter som soldat och berättar om vikten av att kunna spåra.

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 26: Överlevnadsskolan  

Avsnitt 26 bjuder på en fascinerande historia där överlevnadsexperten Lars Fält, som en gång i tiden skapade Försvarets överlevnadsskola, bland annat berättar om hur naturintresset uppstod och sina erfarenheter vid militärutbildningen hos legendariska SAS (Special Air Service).

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 25: Stora sabotageligan  

I avsnitt 25 av podden får vi en otroligt intressant resa i underättelsevärlden under kalla kriget. Gäst i studion är Wilhelm Agrell, författare och professor i underrättelseanalys. Agrell är internationellt erkänd inom sitt fält och är aktuell med boken Stora sabotageligan, som behandlar Kominterns och Sovjetunionens underjordiska nätverk i Sverige. Wollweber-ligan, Stig Wennerström och personliga möten är bara ett axplock av de ämnen som berörs i detta avsnitt.

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 24: Legionen  

Varför söker sig olika människor idag till Främlingslegionen, hur många deserterar från den och varför stannar man kvar? Mikaela Sundberg, forskare och författare vid Stockholms universitet, har kommit närmare legionen än någon annan i världen, och fått en betydligt mer omfattande insyn. Detta exklusiva tillträde visar sig i hennes bok “A Sociology of the Total Organization – Atomistic Unity in the French Foreign Legion”. Här kan du få tag i den: http://bit.ly/2iA8jjU

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 23: Ett halvt år – ett helt liv  

I avsnittet "Ett halvt år – ett helt liv" träffar Lars Gyllenhaal Magnus Ernström, som 1993 vid 24 års ålder deltog som FN-soldat i Bosnienkriget. I avsnittet berättar Magnus om boken som han 20 år efter missionen påbörjade, och som numera är hans romandebut. Deltagandet i FN-bataljonen ser han som en förmån och ett unikt skeende – att få insikt i Sveriges största militära utlandsinsats. Han insåg att här fanns en historia som måste berättas. Några författardrömmar har Magnus inte haft; det var denna historia som fick honom att skriva, inte skrivandet som gav honom en historia.

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 22: Psyops, fallskärmshoppning och 6 dagar  

I avsnittet "Psyops, fallskärmshoppning och 6 dagar" träffar Lars Gyllenhaal officeraren och författaren David Bergman som gjort ett par hundra fallskärmshopp, arbetat med psykologiska operationer och är en av grundarna av det svenska Psyops-förbandet, där han varit plutonchef och utbildningsansvarig. Den militära karriären innefattar även utlandstjänst på Balkan och i Afghanistan. I avsnittet berättar David Bergman om tiden i det militära och delger intressant information om både fallskärmshoppning och sin tid inom Psyops-förbandet. Vi får även ta del av hans författarskap och vad som driver honom att skriva.

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 21: Spökpatrullen  

I avsnittet "Spökpatrullen" träffar Lars Gyllenhaal äventyraren och författern Karl-Gunnar Nordin som rest genom Nordafrika i specialförbanden SAS och LRDG:s (Long Range Desert Group) fotspår. Karl-Gunnar berättar inte bara om de mytomspunna specialförbandens födelse och uppgift utan förklarar också hur man ska agera i en sandstorm och inte minst hur man kör en över 70 år gammal Willys Jeep hundratals mil genom Saharas öken (!).

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 20: Prickskytt i svenska försvaret  

I avsnittet "Prickskytt i svenska försvaret" träffar Lars Gyllenhaal prickskytten kapten Håkan Jorsell för en unik intervju. Kapten Jorsell berättar bland annat om hur han blev kursetta vid amerikanska marinkårens Scout Sniper School i Quantico och vilka krav som ställs för att bli uttagen till den exklusiva skara som utbildas till prickskyttar i Sverige.

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 19: Tali-Ihantala – Nordens största slag  

Sommaren 1944. 50 000 finska soldater mot en tredubbelt stor sovjetisk styrka. På förhand var striden redan avgjord. Finland stod inför sin svåraste uppgift någonsin; att stå emot ännu ett sovjetiskt storanfall över Karelska näset. Där striderna stod som tätast var de två byarna Tali och Ihantala. Podden presenteras av Fredrik Palmquist och militärhistorikern Lars Gyllenhaal.

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 18: Övningsplats Arktis  

I Sverige har vi länge talat om att Försvarsmakten ska ha sub-arktisk förmåga. Utvecklingen i många länder har gått ett steg längre, till arktisk förmåga. I podden "Övningsplats Arktis" pratar Fredrik Palmquist och Lars Gyllenhaal om den militära närvaron i Arktis, ur både ett historiskt och ett nutida perspektiv.

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 17: Svenska kärnvapenplaner - myter och fakta  

Denna gång är Lars Gyllenhaal gäst i sitt eget program. Tillsammans med Fredrik Palmquist går han igenom de tänkta vapenbärarna för svenska kärnvapen. Stämde det verkligen att Bandkanon 1 (Bkan1) var tänkt att skjuta taktiska kärnvapen? Det och mycket mer får du serverat i podden.

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 16: Molotovcocktail  

I sextonde avsnittet av Lars Gyllenhaals podcast ”Militärt med Gyllenhaal” möter vi ingen mindre än det legendariska I 19-befälet Eilert Gezelius. Eilert kan beskrivas som verklighetens "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Det han inte redan sprängt i bitar är inte ens värt att futta eld på. Historien börjar då Eilert med vänner bärgar över ett ton av försvarets dumpade sprängmaterial, för att bränna av hemma på gårdsplan. Då var han endast 12 år. Fascinationen bleknade aldrig och som yrkesbefäl var han redan självlärd sprängexpert. Lyssna på Eilerts extremt underhållande historia, förbered dig på skratt och tryck på play!

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 15: FN-tjänst i forna Jugoslavien  

I femtonde avsnittet av Lars Gyllenhaals podcast "Militärt med Gyllenhaal" möter vi FN-tjänstveteranen Leif Eriksson. Att det blev krig i forna Jugoslavien kom som en överraskning. Leif, som tidigare gjort FN-tjänst i Libanon, hade fått blodad tand och ansökte därför om tjänstgöring till missionen i Jugoslavien 1993–1994. Med sin juridiska utbildning i ryggen stationerades Leif på högkvarteret och arbetade med att hantera alla ärenden som FN:s militärpolis utredde. Här togs rapporter emot som vittnade om etnisk rensning, folkmord och plundring. Situationen var otroligt rörig där blandningen av serber, kroater och rena gangsters som t.ex. "Arkans tigrar" krävde frågeställningen "vilka var egentligen i konflikt med vilka?". Hur kändes det att gå över från FN-tjänst till NATO-tjänst? Hur mottogs de hemvändande svenska soldaterna som bar på intensiva minnen? Vad gjorde tjänstgöringen med Leifs personlighet? Ta reda på det nu, tryck på play!

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 14: Möte med Mika Kulju  

Mika Kulju, den högt uppskattade författaren till storsäljaren "Suomussalmi 1940", gästar Lars Gyllenhaals studio! Då Mikas farbror tillika barnvakt var en finsk krigsveteran, kantades barnåren av historier om de finska krigens strider. Uppväxt på Torneås slagfält groddes ett starkt intresse för Finlands militärhistoria. Hör Mika berätta om människor han mött och platser han besökt under sina militärhistoriska efterforskningar. Mika och Lars passar även på att slå hål på några av de största myterna kring de finska krigen.

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 14: Möte med Mika Kulju  

Mika Kulju, den högt uppskattade författaren till storsäljaren "Suomussalmi 1940", gästar Lars Gyllenhaals studio! Då Mikas farbror tillika barnvakt var en finsk krigsveteran, kantades barnåren av historier om de finska krigens strider. Uppväxt på Torneås slagfält groddes ett starkt intresse för Finlands militärhistoria. Hör Mika berätta om människor han mött och platser han besökt under sina militärhistoriska efterforskningar. Mika och Lars passar även på att slå hål på några av de största myterna kring de finska krigen.

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 13: Utveckla ditt historieintresse, del 2  

Även denna gång har Lars Gyllenhaal vänt på steken och är gäst i sin egen studio. Tillsammans med Fredrik Palmqvist, utbildad historiker vid Lunds universitet, flyger vi till Luleå för att sedan ta oss vidare norrut med finska Lappland i sikte. I förra avsnittet besökte vi Finlands södra delar – denna gång blickar vi åt det motsatta väderstrecket. Efter besöket på Luleås järnvägsmuseum hyr vi en bil och ger oss av norrut. Första fikapausen blir Sangis med dess militärhistoriska träskulpturer. Vi gör stop vid Haparandas anrika järnvägsstation, Torneå stadsmuseum, Salla museum för krig och återuppbyggnad, Rovaniemi & Järämä.

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 13: Utveckla ditt historieintresse, del 2  

Även denna gång har Lars Gyllenhaal vänt på steken och är gäst i sin egen studio. Tillsammans med Fredrik Palmqvist, utbildad historiker vid Lunds universitet, flyger vi till Luleå för att sedan ta oss vidare norrut med finska Lappland i sikte. I förra avsnittet besökte vi Finlands södra delar – denna gång blickar vi åt det motsatta väderstrecket. Efter besöket på Luleås järnvägsmuseum hyr vi en bil och ger oss av norrut. Första fikapausen blir Sangis med dess militärhistoriska träskulpturer. Vi gör stop vid Haparandas anrika järnvägsstation, Torneå stadsmuseum, Salla museum för krig och återuppbyggnad, Rovaniemi & Järämä.

Militärt med Gyllenhaal - Avsintt 12: Utveckla ditt historieintresse, del 1  

Denna gång är Lars Gyllenhaal gäst i sin egen studio. I programledarstolen sitter istället Fredrik Palmqvist, utbildad historiker vid Lunds universitet. Tillsammans tipsar dom dig om hur du kan berika, vidga och nära ditt militärhistoriska intresse. Följ med på en resa med utgång från Bomarsund på Åland till Mannerheims bostad i Helsingfors, och hela vägen till Mellersta Finlands flygmuseum.

Militärt med Gyllenhaal - Avsintt 12: Utveckla ditt historieintresse, del 1  

Denna gång är Lars Gyllenhaal gäst i sin egen studio. I programledarstolen sitter istället Fredrik Palmqvist, utbildad historiker vid Lunds universitet. Tillsammans tipsar dom dig om hur du kan berika, vidga och nära ditt militärhistoriska intresse. Följ med på en resa med utgång från Bomarsund på Åland till Mannerheims bostad i Helsingfors, och hela vägen till Mellersta Finlands flygmuseum.

Militärt med Gyllenhaal - Avsnitt 11: Bombningen av Övertorneå  

Allting började med ett brev, ackompanjerat av en handritad karta. På kartan stod att läsa: "del av Övertorneå samhälle utsatt för bombning den 12 februari 1944". Brevet var adresserat till Lars Gyllenhaal, militärhistorisk författare och skapare av den podcast du snart ska få lyssna på. Brevet Lars fick var förbryllande. Incidenten lät helt främmande och även då andra platser i Sverige blev utsatta för bombning under andra världskriget nämns aldrig någon bombning av Övertorneå i historieböckerna. För att gå till botten med den påstådda bombningen gav sig Lars iväg till den plats kartan illustrerar. Finns där några kratrar från nedslagna bomber? Fragment från hylsor? Lars träffar även paret Heikkilä som befann sig i närheten den kvällen då bomberna föll över samhället. Vad fick dom se? Vad trodde dom var på gång?

0:00/0:00
Video player is in betaClose