Mina Specialintressen

Mina Specialintressen

Sweden

"Mina Specialintressen" är Researchgruppens podcast där vi tillsammans med gäster undersöker olika specialintressen. Dessutom spinner vi vidare på senaste snacket från vårt digitala redaktionsgolv och diskuterar våra aktuella gräv. Håll utkik på Twitter för att ställa frågor till oss under inspelningarna.

Episodes

Del #1: Om speciella intressen  

I den första podden pratar vi om just specialintressen. Veckans gäst pratar om hur hennes asperger har spelat roll i hennes intressen för aktivism, skrivande och som människa. Vi pratar också om Assange, Pär Ströms nya fabel och det hemliga högkvarteret i Farsta. I studion: Martin, Mathias, My och Sanna från Researchgruppen och veckans gäst, Salka.

Del #2: Nazister  

Researchgruppen chockas av händelserna i Malmö under det internationella researchmötet. Vi pratar med Dan från Finland om läget i öst, och med Andreas om Danskarnas Parti. Peter från Researchgruppen pratar om Svenska motståndsrörelsen och upptakten till händelserna i Kärrtorp i december.

Del #5: Makhnos flygvapen  

I avsnitt fem av Mina specialintressen träffar vi Micke och pratar stofili. Det blir flashbacks till Makhnos flygvapen, Hjalmar Wångs stil och klass, svartklädda anarkister på Södermalm och vad vi kommer storma för byggnader under revolutionen. Dessutom Mel C:s fanclub!

Del #6: Män som hotar kvinnor  

Hur påverkar hot, mord och mordförsök vardagen på en tidning? Researchgruppen träffar Anna-Klara, Sveriges enda chefredaktör med erfarenhet av när publicistiska beslut får dessa konsekvenser. Veckans avsnitt är ett samtal om hur i synnerhet hatet mot kvinnor kan ta form i både brevbomber och på ledarsidorna.

Del #7: Ensam hemma  

De vuxna är inte hemma så Sanna och Andreas är ensamma i studion och pratar om sina specialintressen. Det blir styrklyft, husmorsfilmer från 60-talet och Dawsons Creek. Andreas berättar varför svenska konditorier är bättre än danska och Sanna längtar tillbaka till när The Sims var punk. Givetvis blir det lite livegräv om SMR och rättegången i veckan.

Del #8: Mordet på Björn Söderberg  

För femton år sedan skakades Sverige av nazistisk terror. Polismorden i Malexander, bilbomben mot ett journalistparet i Nacka och slutligen mordet på Björn Söderberg i Sätra den 12 oktober 1999. Björn Söderbergs kamrat Jone från SAC Syndikalisterna gästar studion och berättar om den Björn som han kände och om tiden i SAC efter mordet. Dessutom berättar Mathias för första gången offentligt om varför Säkerhetspolisen hade satt span på mördarna innan mordet och ger en bakgrund till den nazistiska terrorn i slutet på 90-talet.

Del #10: Maos lilla podcast  

Den här veckan hettar det till i studion när veckans gäst Dan och Mathias pratar maoism, solidaritet och vem som egentligen får driva kampen. Dan berättar också hur det gick till när han fick över Henning Mankell till sitt eget förlag.

Del #11: 45kg iller  

Vem i Researchgruppen jagade Palmes mördare i Småland, och vem stal läkarböcker för att läsa om operationer i barndomen? Den här veckan är Martin och My ensamma hemma och pratar om sina specialintressen. Dinosaurier, Charles Manson, Krav Maga och vad de kan hitta på om det här med research skiter sig.

Del #12: Tjejer som killgissar  

My och Sanna pratar Palmeutredningen med Frida, en av få icke-gubbar som fortfarande spanar efter mördaren. Vem orkar egentligen springa uppför trappan på tunnelgatan? Vad hände med Lisbeths mockakappa? Sitter mördaren just nu i Sveriges riksdag? Frågorna är många i den härjigaste utredningen i svensk historia.

Del #13: Serienördare  

Martin och Sanna får äntligen utlopp för sitt serienörderi när Anders från Serieteket gästar podcasten och berättar om sina favoritserier. Vi går från Marvels 52 olika universum till dystopiska svenska alster och diskuterar vad Batmans snorungar har gemensamt med Arnold Schwarzeneggers avkomma. Våra lyssnare får svar på frågan om det finns nazistiska serier och hur kul det egentligen kan vara att vara allsmäktig i en värld där superhjältar snart blivit blasé. Dessutom bråkar vi om True Detective.

Del #14: Barnvagnar  

Fyrhjulingar med svarta däck, stänkskärmar och kromade chassin. Maria har ägt över femhundra barnvagnar och det hon inte vet om bebisars transportmedel är inte värt att veta. Maria konsultar oss genom barnvagnsdjungeln, avfärdar modernt skit och ger berättar vilket årtal som producerade bäst barnvagnar. Dessutom schalpappor – sekt eller inte?

Del #15: Crossfit  

Sekt för innerstadsmedelklassen eller tuff träningsform som ger soffpotatisen mer än beachduglig superhjältefysik? Vi träffar crossfitnörden Marléne i ”boxen” på Söder och pratar träningskultur, Assange och tårtor. Andreas börjar strippa och det hela eskalerar till en prestigefylld armhävningstävling mellan Sverige och Danmark i kampen om bästa träningsform, tyngdlyft eller crossfit?

Del #16: Spionen som kom in från kylan  

Det blir kallt krig och ryssvinter när vi dyker ner i ubåtsvatten och diskuterar Vladimir Putins snattande, annekterande och stormaktsdrömmar tillsammans med Joakim som har haft arvsfienden i öst som specialintresse sedan sin tid på SÄPO. Hobbyanalytikern Sam är med och förklarar varför en annan SAM satte punkt för frågan om Rysslands eventuella närvaro i Ukraina.

Del #17: Datanördar  

Det blir datanördigt värre när Erika och Peter är gäster i studion. Erika berättar vad MD5 är och varför du är dum om du använder det, Peter drömmer sig tillbaka till tiden då datorer inte funkade utan kunskaper i Basic. Vilken är den absolut sämsta hackerskildringen på film? Vim eller Emacs? Vem har trollat sin skola?

Del #18: Jesus  

Researchgruppen firar jul på sitt sätt, genom att prata om tidernas mest inflytelserika revolutionär och bråkstake, och systemet som gjorde honom till en propagandist för kärlek istället för en bad motherfucker som ville kasta ut Rom ur Israel och bli judarnas kung.

Del #19: Sexuellt hämmad rörmokare  

Vi är tillbaka! Säsong 2 av Mina specialintressen inleds med den dåliga stämning som uppstår när en blir dissad av sin största idol, ett land invaderas med åsnor och någon blir utsläpad och avrättad på öppen gata till folkets jubel. Allt för det manliga egot. Vi pratar förstås om Il Duce, Benito Mussolini.

Del #20: En tjenis diktator  

Vi fortsätter prata om Mussolini och fascismen. Dagens blick på den forne diktatorn hamnar någonstans mellan Sodoms 120 dagar och mysiga matreportage i svenska kundtidningar. Mördare och karismatisk familjefar, det blir Svensson Svensson – på italienska.

Del #21: Satanistisk vrede  

I veckans avsnitt av Mina specialintressen berättar Michelle om hur satanistisk idétradition kan föra vidare transaktivismen.

Del #22: Sveriges rixhäxa  

Lagom till påsk har Researchgruppen lyckats lägga vantarna på en livs levande häxa. Släpp chokladkaninen, stäng ner Twitter och lyssna istället till Rosie, eller Jolanda den Tredje som hon också kallar sig, vars kunskap om häxkonst, tarot och naturens cykler har gett henne den eminenta titeln Sveriges rikshäxa.

Del #23: En typisk sverigedemokrat  

Researchgruppen delar med sig av det senaste skvallret från SD:s uteslutningar, interna bråk och allt det smaskiga som hänt i partiet alla älskar att hata. Veckans gäst Johan har grävt i SD:s kommunpolitik i Skåne, och vet dessutom hur man omvänder en rasist.

0:00/0:00
Video player is in betaClose