Mobilpodden

Mobilpodden

Sweden

Mobilpodden är en podd om det mobila affärslivet.

Episodes

#36 - Hur påverkar mobilen sättet vi söker på?  

Vi träffar Pineberrys grundare Michael Wahlgren. Han är expert på sökordsoptimering och tillsammans pratar vi om sök och hur det mobila förändrar förutsättningarna för detsamma.

Michael berättar om maktkampen som pågår kring det mobila söket och berättar om de viktigaste platserna som det krigas om.

Avsnittet avslutas sedan med en diskussion kring mobil annonsering där Michael ger sina bästa tips för att lyckas med annonsering till mobila användare.

Avsnittet i korthet:

Välkommen Michael Wahlgren Den mobila sökmaktkampen Hur mobilanpassar man en site så att google blir nöjd? Mobilegeddon från grunden Michaels bästa tips kring mobil annonsering

Tack Michael för ett bra snack!

Mer om Michael

Grundare av företaget Pineberry som är experter på sökordsoptimering. Han hörs även i utmärka Sökpodden (@sokpodden).

Mobilpodden #35 - E-sport -framtidens sportidoler?  

Vi träffar Philip Hultgren som driver en nystartad e-sportsförening. Philip hjälper dinosaurierna Michael och Anders förstå fenomenet e-sport. Vilka är de största spelen? Hur förbereder sig lagen? Vad är största utmaningarna för branschen att synas? Hur får man föräldrar att förstå e-sport?

Lyssna och läs sedan mer på:

www.linesk.se

www.facebook.com/013esport

Avsnittet hittar ni som vanligt här:

iTunes

https://itunes.apple.com/se/podcast/mobilpodden/id949359985

Acast

https://www.acast.com/mobilpodden

PlayerFM

https://player.fm/series/mobilpodden

#34 - Virtual Reality - den nya plattformen?  

Vi har datorer, surfplattor, och smartphones. Det är plattformar som fört med sig stora förändringar i hur vi interagerar digitalt och hur vi beter oss socialt. Vilken är nästa stora plattform? Är det kanske Virtual Reality?  

VR har varit en dröm för många, men har lidit av att tekniken varit långt ifrån mogen. Detsamma har gällt för Augmented Reality (AR). Nu står båda i startblocken för bred adoption hos konsumenter och företag.

Vad är det som gör att VR och AR är moget nu? Vad är applikationerna som kommer att dominera? Vilka är spelarna som driver på? När sitter du med hjälmen på i ditt kontor? 

Michael och Anders kastar sig rakt ned för VR-branten med halvlös bindning och utan stavar. Nu kör vi!

#33 - Apparna vi använde 2015  

I detta avsnitt av Mobilpodden pratar vi om apparna som vi använde 2015. Johan får återigen vara med i podden trots att han fortsätter att ohämmat hylla nyhetsappen Flipboard. Mats väljer världens näst största sökmotor som den mest inflytelserika appen 2015 vilket kanske låter fullständigt fantasilöst. Avsnittet fortsätter sedan med bankappar och produktivitetsaplar för att avslutas med en trendspaning för året som kommer.

Sammanfattningsvis blir detta ett avsnitt fullt med appsnack och roliga reflektioner från året som gått.

Avsnittet i korthet 00 min - Intro och nyhetsappar 05 min - Youtube och video som läromedel 09 min - Bankappar med tillhörande hjälpmedel 20 min - Årets produktivitetsappar 25 min - Appar som vi vill använda men inte lyckats med detta år. 30 min - Vad vi tror kommer hända 2016 Avsnittet hittar du här

iTunes

https://itunes.apple.com/se/podcast/mobilpodden/id949359985

Acast

https://www.acast.com/mobilpodden

PlayerFM

https://player.fm/series/mobilpodden

#32 - Så bygger du din digitala portfolio!  

I dagens avsnitt av mobilpodden träffar vi Linnea Nåbo. Vi pratar om begreppet digital portfolio, rekrytering och digital närvaro i allmänhet.

Linnea kommer med smarta tips som hjälper dig att bygga ett starkt personligt varumärke baserat på vanliga beteenden på webben.

Avsnittet i korthet:

00 min - Välkommen Linnea Nåbo! 05 min - Begreppet digital portfolio 10 min - Smarta twittertips 20 min - Behöver du bara vara aktiv på LinkedIn när du söker jobb? 30 min - Tips för hur du bygger ett personligt varumärke!

Vill du veta mer om podden eller har frågor till oss finns vi på twitter (@mobilpodden) eller på vår egen site http://www.exsitec.se/mobilpodden.

 

Tack för du ville vara med Linnea!

 

#31 - YouTube Music, Notify, Alibaba och Ipad Pro  

Michael och Mats pratar om de senaste heta nyheterna i techvärlden: YouTube Music, Facebook Notify, Alibabas monsterförsäljning och Ipad Pro.

 

Avsnittet hittar ni här:

iTunes

https://itunes.apple.com/se/podcast/mobilpodden/id949359985

Acast

https://www.acast.com/mobilpodden

PlayerFM

https://player.fm/series/mobilpodden

Mobilpodden #30 - Årets digitala kanaler  

Podden träffar Fredrik Larsson som expert på digitala kanaler. Micke och Fredrik pratar om vilka kanaler som är viktigast just nu och spanar lite om framtiden. Vad bör man tänka på när man väljer sina digitala kanaler, vad är hett just nu?

00 min - Välkommen Fredrik Larsson
05 min - Hur ska man välja digitala kanaler?
13 min - Swish förändrar människors vardag
20 min - Tänkvärt om Facebook som innehållskanal.
30 min - Varför fungerar inte retargeting?

Avsnittet hittar ni här:

iTunes

https://itunes.apple.com/se/podcast/mobilpodden/id949359985

Acast

https://www.acast.com/mobilpodden

PlayerFM

https://player.fm/series/mobilpodden

#29 King köps för 50 miljarder - vad händer nu?  

Tech-världen upphör aldrig att överraska oss. Activision Blizzard köper casual gaming-bolaget King för 50 miljarder. Är det värt priset och vad betalar man för?

Amazon, den gigantiske diversehandlaren på nätet, öppnar sin första fysiska. Är det en ding-ding värld, första april eller är världen bara ett gigantiskt hjul som snurrar runt runt. Vi reder ut begreppen!

Är det dags att skaffa en Apple TV nu när TV-tittandet är sekundärt? Är TV:n bara en stor ny skärm och hur funkar apparna på Apple TV:n. Mats djupdyker.

#28 – Få koll på framtidens rekrytering  

I veckans podd träffar vi Erik Andersson från svenska startupen Teamtailor. Ämnet för dagen är rekrytering och hur ny teknik förändrar den branschen.
Vi pratar om mobila jobbsökare, hur vi håller kontakten med intressanta företag och hur olika branschers jobbsökare skiljer sig åt. Testa gärna att följa Eriks råd att pröva er egen karriärwebb utifrån en mobil användares perspektiv.

Avsnittet i korthet: 00 min – Vem är Erik och vad är Teamtailor? 10 min – De vanligaste felen företag gör när de vill rekrytera mobilt 15 min – Karriärsidan görs sist men används mest. 20 min – Framtidsspaning med Erik Avsnittet hittar ni här:

iTunes

https://itunes.apple.com/se/podcast/mobilpodden/id949359985

Acast

https://www.acast.com/mobilpodden

PlayerFM

https://player.fm/series/mobilpodden

 

Läs mer:

För att läsa mer om Teamtailor klickar ni här

 

#27 Nyhetssvep: VD-trojkan som är i ropet, Microsoft släpper dator och Twitter Moments  

I veckans nyhetssvep pratar vi om en trio av VD:ar som är i ropet just nu: Aaron Levie VD för Box och underbar Twitter-profil om hur Box går från fillagring till innehåll och samarbete, Elon Musk och Teslas lansering av Model X samt Jack Dorsey inträde på Twitter och om Twitter Moments är räddningen.

Men det är inte allt! Kort analys från gårdagens Windows 10 event som hade fokus på hårdvara: Microsoft släpper nya telefoner och en sin första bärbara dator!

Det finns olika verktyg för att samarbeta på företaget och vi berättar om våra erfarenheter med Slack och svenska HR-verktyget TeamTailor - olika men ändå lika.

#26 Anteckningsappar, iOS9 och ad-blockers  

Vi snackar om de bästa apparna för att göra anteckningar och inser att några i gänget är moderna medan andra jobbar lite mer analogt och även egensnickrat.

Sedan blir det en del om ad-blockers på mobilen och om iOS9 gör att det är lättare att stalkad.

#25 Serieentrepenören som startade med pingviner  

Ett skolprojekt blev en entreprenörsresa för Tomas Ahlström.

Nu nästan 20 år senare har Tomas startat flera bolag i spel- och teknikbranschen. Bland annat var Tomas med och utvecklade appen Blocksworld (Lego kombinerat med Minecraft) som snabbt köptes upp av San Francisco-baserade Linden Lab. 

Nu jobbar Tomas med innovationsrådgivning vid Linköpings Universitet, samtidigt som han driver en startup som utvecklar ett spelarmband för barn - Lifee.

Vi pratar om resan genom två IT-bubblor, försäljning av bolag, investerarklimat, hårdvaruutveckling och vilken crowdfunding-plattform som lämpar sig bäst.

www.getlifee.com

#24 Instabridge - Ett simkort för WiFi  

Mobilpodden #24 handlar om appen Instabridge och entreprenörskap. Niklas Agevik (@niklas_a) är grundare och han berättar inlevelsefullt om appen och om utmaningar som en entreprenör ställs inför. Hur ärlig ska man vara med sina lunchplaner? Hur mycket data behöver vi? 

Mobilpodden #24 handlar om appen Instabridge och entreprenörskap. Niklas Agevik (@niklas_a) är grundare och han berättar inlevelsefullt om appen och om utmaningar som en entreprenör ställs inför. Hur ärlig ska man vara med sina lunchplaner? Hur mycket data behöver vi?

Möt en spännande gäst som verkligen har fingret på startup-pulsen.

Avsnittet i delar:

00 min - Vad är Instabridge?

15 min - Niklas berättar om utmaningar som entreprenör

23 min - Rekrytering - There ain´t no free lunch!

30 min - Niklas berättar om hans sätt att tänka kring investerare

35 min - Hur påverkas världen av utökad data i smartphones

40 min - Vad är nästa steg för Instabridge?

Jobba på Instabridge

Ladda ned Instabridge för Android

Ladda ned Instabridge för iPhone

Om Instabridge

Instabridge är världens största Wifi-community. Tanka ner appen och få genast tillgång till 3 miljoner hotspots som är verifierade och hänger med dig var du än går, som ett simkort för Wifi.

 

 

 

#23 – Är vi redo för självkörande bilar?  

I dagens podd träffar vi Magnus Hjälmdahl från VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) och ämnet är självkörande bilar. I avsnittet pratar vi om hur nuläget ser ut i en av de mest hypade branscherna just nu.

Vem bygger framtidens bilar? Vad är platooning? Behöver vi parkeringar i framtiden? Ett minst sagt spännande ämne berörs och med oss har vi en av landets främsta experter på området.

Vad har detta med mobilt att göra tänker ni? Lyssna och se om du kommer på det innan Micke lyckas i avsnittets elfte timme.

Axplock från innehållet: 2 min - Magnus berättar om nuläget för självkörande bilar. 25 min - Framtiden bilägande 30 min - Lastbilsbegreppet platooning förklaras 45 min - Vad händer med stadsbilden när autonoma bilar dominerar vägarna? 53 min - Micke kommer på koppling mellan mobilt och dagens ämne. Om VTI

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Deras huvuduppgift är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter.

#22 Kyrkan blir digital, otrohetshack, självkörande bilar och Facebook om 5 år?  

Efter sommaruppehållet kickstartar vi med en podd med livepublik och pratar Alphabet, otrohetssajten som blir hackad, Facebook om 5 år, Twitter-beefen mellan Daniel Ek och Notch och mycket annat och en ny kyrkapp visar att allt kommer att digitaliseras.

#21 De bästa nyhetsapparna  

För de regniga sommardagarna har vi plockat ut de bästa nyhetsapparna så du kan hålla dig uppdaterad på uteserveringen. Vi pratar även om trender som påverkar nyhetsindustrin och hur man konsumerar nyheter. Och vi utser Sveriges svar på Buzzfeed.

Och till nästa gång: Stay classy, San Diego (och dela gärna :-))

Appar i avsnittet

Nuzzel

Buzzfeed News

NYT Now

Flipboard

Feedly

Press

#20 Vi tipsar om 3 angreppssätt för att digitalisera din verksamhet, Twitters VD avgår och TV:n på ditt huvud  

Vi inleder med ett nyhetssvep och pratar om Twitter, deras avgående VD och vad de ska göra för att räta upp skutan. Sedan om hur stort virtual reality och augmented reality kommer att bli och hur du kommer att se ut med en stor plasthjälm på huvudet när du står i kön på ICA.

Men mest pratar vi om begreppet digitalisering och vad det är och hur det påverkar hur vi gör affärer. Mjukvara, webb och mobilt förändrar världen i allt snabbare takt för alla företag. Smartphonen och molnlösningar driver på dina kunders förväntningar på ett polerat digitalt tjänstelager vare sig du verkar inom B2B som B2C. Du förbättrar din kärnverksamhet införandet av digitala affärsprocesser som leder till mer effektiva arbetssätt. Det digitala tjänstelagret för dina kunder adderar värde och skapar lojalitet genom att fokusera på kundnöjdhet, engagemang och transparens.

Frågeställningar kring digitalisering att ta med sig:

Varför behöver vi ett digitalt tjänstelager för våra kunder? Varför behöver affärsprocesser digitaliseras? Vilka processer/flöden ska vi prioritera? Hur gör jag för att arbeta med digital innovation i min bransch? Hur digitaliserar vi våra affärsprocesser med mobilt i åtanke? Hur kan ett digital tjänstelager stärka din konkurrenskraft med ett tjänstelager. Vilka affärsprocesser bör vi fokusera på? Exempel på digitala tjänstelager inom B2B respektive B2C. Vad är skillnaden mellan B2B och B2C? Hur gör man - vad är första steget på resan?

 

 

#19 Framtiden för streamad musik? Spotify vs. Apple Music.  

Michael och Anders dissikerar framtiden för streamade musiktjänster, alltifrån till om Apple överhuvudtaget ska syssla med musik (är de inte ett hårdvarubolag?), varumärket Apple Music och om spelpanen är lika på Android för de båda bolagen.

Podden avslutas med en förutsägelse, dock utan prispott, om vilket av bolagen som leder 1 år från och med nu.

Mycket nöje - och dela gärna!

#18 Kan mobilt boosta ditt ledarskap?  
Mobilpodden möter Mats Boman från företaget Practise som är expert på kompetensutveckling och ledarskap. Mats har lång erfarenhet av ledarskap från polisen och intresserar sig för kopplingar mellan teknik och människa.

 Ämnet för dagen handlar om kopplingen mellan ledarskap och mobilitet. Kan mobila appar i sig underlätta arbetet för dig som ledare? Vad finns det för risker med ökad tillgänglighet? Ett kul avsnitt med anekdoter från polisen, barndomen och egenupplevd förändringsångest.

 Lyssna, dela och hör gärna av er med feedback!

 Avsnittet i delar (inkl cirkatider)

min 5 — Autonomi vs. Övervakning min 15 — Vedpinnesyndromet min 20 — Citroëns hetaste slogan från förr min 25 — Vad hände när polisen fick bättre kommunikationsmöjligheter? min 35 — Tips för ledare vid införande av nya system
#17 Now blir din superassistent och Weave får prylarna att prata  - Google I/O levererar  

Timmarna efter Googles stora utvecklarkonferens, Google I/O, levererar vi analys av Brillo, Now on Tap, Google Photos och Android M.

Ber om ursäkt för den något undermåliga ljudkvaliteten - bättring utlovas.

0:00/0:00
Video player is in betaClose