Morgonpasset i P3

Morgonpasset i P3

Sweden

Morgonpasset i P3 hör du varje morgon, en härlig start på dagen. Här får du senaste nytt varvat med filosofiska utsvävningar, humor, kultur och intressanta gäster. Ansvarig utgivare: SÎLAN DILJEN

Episodes

Chiapudding yao, fredagsquiz och kärringjogg med Ina Lundström  

Martina, David och Hanna drar igång fredagen med att göra något som Hanna lovat för ett par veckor sen...nämligen äta chiapudding. David har aldrig testat och får smaka på Hannas hemmagjorda vilket leder till ett litet yao! Det är dags för ännu en spännande upplaga av Morgonpassets fredagsquiz med quizmaster Balle Kerg och mitt in i smeten fredagshänger trion med vår kompis, matskribenten Ina Lundström, som ger oss tips på hur man ska ta sig an träning om man verkligen hatar det och bjussar lite randomly på fröets historia.

Glasblåsarsvinet Druid, språkvård och bilden av Norrland  

Ibland pratar vi svepande om "Norrland", ofta får vi kommentarer som "vi skiter väl i vad som händer i Stockholm!". I dag kommer journalisten Po Tidholm som gjort serien "Resten av Sverige" till David, Hanna och Martina och förklarar hur filmen Jägarna påverkat bilden av Norrland och varför folk envisas med att bo kvar i glesbygden. Utöver det så får trion baskning för de engelska uttrycken som krupit sig in i deras språk och David Druid återförenas med sitt verk från förra veckans glasblåseri, vilket leder till ett nytt smeknamn: Glasblåsarsvinet Druid

Det stora ostbågetestet, tälta yao och så avskaffandes sjukdomsstämpeln för homosexualitet  

Det har gått på dagen 37 år sedan man i Sverige bestämde att homosexualitet inte längre skulle ses som en psykisk sjukdom. Hanna, Martina och Kodjo spenderar onsdagen med läkaren och riksdagsledamoten Barbro Westerholm, som var den som drev igenom att man skulle ta bort sjukdomsstämpeln. Låtönskaren Christoffer driver in oss på spåret...tälta yao! Men det är inte det största...för nu är det dags för det stora ostbågetestet! Trion ska avgöra äntligen, hur ska man gå tillväga för att få de bästa mojsiga ostbågarna!!!

Energidryck vs kaffe, haj-updates och bråkpasset i P3  

Det blir ju lite bråkigt i studion ibland, men oftast blir vi sams och går vidare. Dock inte den här gången, för nu ska vi grotta ner oss i bråk. Martina, Hanna och Kodjo får besök av etnologen Malin Haawind som gått på djupet med vad folk bråkar om och vad bråken gör med oss, vilket är extremt passande. Trion får även en bra anledning till att ringa till vår kompis "Haj-Charlotte" för att reda ut det är med hajen i buren (filmen finns på vår hemsida!) Kodjo och Martina börjar diskutera om Hanna kommer hålla ut hela sändningen och snabbt landar de i någon slags tävling om Hannas pigghet. Stark tisdag!

Ostbågetest, salta pinnar yao och allt om bröd med Sébastien Boudet  

God morning brödlovers! Martina, Hanna och Kodjo, inleder veckan med att prata om bröd, den kanske viktigaste produkten som finns (i alla fall om man ska tro bagaren Sebastien Boudet)! Utöver det så bjuds det på smörgåstårta i studion (Martina är i tårthimmelen!) och inte en, utan TVÅ olika tester: Först ut, Dr Kojo Akolor med sin assistent Dr Munchie ger sig på ostbågar, men sen är det också livets viktigaste test som gäller...salta pinnar. En matig start på en ny vecka!

Svarta kläder, svarta hål och möjliga tidsresor med Sören Holst  

Fysikern Sören Holst försöker förklara varför tidsresor åtminstone är teoretiskt möjliga för David, Hanna och Victor. Dessutom pratas det om Thailands brist på sorgekläder och vuxna män i blöjor. Under veckans sista morgon är det lika bra man utmanar sin trötta hjärna ordentligt, så David, Hanna och Victor fick prata om varför tidsresor är möjliga – åtminstone resor framåt i tiden och, äääh... åtminstone rent teoretiskt. Sören Holst, teoretisk fysiker, är på plats i studion och gör en alldeles underbar förklaringsinsats. Vi föreställer hur det skulle vara om Victors vardag utspelade sig i en satellit i omlopp kring ett svart hål, funderar på hur festturisterna i Thailand ska klara av det alkoholförbud som råder under landets pågående sorgeperiod och så berättar David om en spelning där en japansk businessman bankade på ett piano endast iförd vuxenblöja.

Onda maneter, PMS och Morgonpasset brought me here  

David, Hanna och Victor pratar om att bli hånad/hyllad av gubbar på stan, när ens mamma leker matchmaker och så kommer Victor ut som musikhycklare. Dessutom: Maneter med Inger Näslund! David, Hanna och Victor inleder morgonen med att prata om när en man stoppade Hanna på gatan och hade businessförslag hon faktiskt blev glad av och Victor kontrar med historien om när en gubbe sketchhånade honom i offentligheten. Sen kommer marinbiologen Inger Näslund till studion och vi diskuterar om maneter faktiskt vill oss illa eller ej, innan önskelåtsönskaren Jonny förklarar hur det gick till när hans mamma var hans matchmaker. Dessutom: Hur bra är danskar på väder? Hur är Hannas PMS? Och varför ska alla lyssnarna kommentera ”Morgonpasset brought me here” på en specifik låt?

QuizKalle strikes again, Rederiet-David och Olof Lundh snackar landslaget post-Zlatan  

Martina, David och Kodjo drar igång fredagsfesten med en överraskning från Martina där hon (egentligen vi), har blivit kontaktade av vår självutnämnda Rederiet-expert Erika med lite bildbevis på Davids medverkan (finns att se på insta!). Det är ju fredag och QuizKalle är tillbaka och leder trion i den ultimata fajten som lämnar ingen oberörd. Dagens gäst är sportjournalisten Olof Lundh som är här för att ta tag i den stora frågan: Vad händer med landslaget efter Zlatan?

Bästa Crazy Thursday, elpistoler yao och Brita Zackaris återkomst  

David, Martina och Kodjo drar igång denna torsdag med en av de bästa Crazy Thursday Kodjo någonsin levererat och till den stora frågan, vilken är den bästa Crazy Thursday som någonsin gjorts? Skicka in dina förslag ASAP! Efter att David pratat om den senaste tidens "killerclowns" landar trion i ett yao som ingen, minst av allt Martina, kunnat förutspå...nämligen "Elpistol yao". In i detta episka avsnitt kastas även en kär kompis in i smeten, nämligen radioprataren Brita Zackari!

TrippleDipperDaue blåser glas, London calling och allt om krokodiler  

Denna morgon är det äntligen Davids tur att testa på yrke, nämligen...GLASBLÅSERI! Efter en riktigt stark start, som går att se på Facebook och delvis på instagram, så återvänder han till Martina och Hanna i studion. Trion kör en update med våra londonkorrar Richard & Robert och får höra om bl a deras roomies, men...det är inte det bästa (hur är det ens möjligt?) Dagens gäst är krokodilexperten Michael Axelsson! Han berättar allt vi inte visste att vi ville veta om krokodiler!

Räknepasset i P3, coulrofobi och sexualkunskapens historia  

HDK aka The A-team aka Hanna, David och Kodjo drar igång tisdagen med en riktigt rafflande ekvation - har trion sänt de 10 000 timmarna det krävs för att kalla sig själv proffs? David drar igång en gissningstävling mellan Hanna och Kodjo; Vad betyder ordet coulrofobi? (GOOGLA INTE!). Trion gästas av genusforskaren och sexualupplysaren Renita Sörensdotter som snackar om sexualkunskapens historia och synen på vår sexualitet. Det slutar inte där! Vår kompis tillika journalisten Caroline Kernen har tillsammans med Paloma Vangpreecha gjort en granskning kring sjukdomstillståndet vestibulit och hon kommer förbi för att berätta lite om det. En fullspäckad tisdagsmorgon helt enkelt!

Presentfails yao, debatter och tripprapporter med Tone Schunnesson  

Måndag kör igång med Hanna, David och Kodjo aka The A-team aka HDK aka...näe, vi vet inte än faktiskt vad konstellationen ska heta, men jobbar på det (Chime in!). Trion tar sig an både gårdagens partiledardebatt men också debatten mellan Trump och Clinton. Det här med förväntningar på presenter kan ju gå lite sisådär, beroende på vem du frågar, speciellt David har flera exempel. Alla snackar om Tone Schunnessons debutroman Tripprapporter och därför rivstartar veckan med att bjuda in henne för att höra mer om livet som författare.

Matematik, jobba i Japan och Axel Oxenstierna  

Martina och Kodjo får mysa till det med Marcus från Tankesmedjan som vickar som programledare denna morgon. Martina berättar om sin brorsa besatthet av att grilla - men samtidigt aldrig utvecklas kulinariskt. Kodjo ger sig på en snillrik uträkning och slår fast hur många timmar i veckan som japaner jobbar - slående fakta (fakta?). Marcus förklarar varför han älskar att se en bagare i gryningen och dessutom spekuleras det i vad det var som Shia LeBoef gjorde som var så barnsligt att han inte kom in på krogen i Stockholm. Vi får också lära oss det mesta om Axel Oxenstierna, bästa bro med Gustav II Adolf och byggare av det moderna Sverige. Det ni!

Dåliga nerver jao, skälla på kids och skönhet med Lovette Jallow  

Kodjo berättar en oerhört stark story om några kids som vandaliserade hans garage - där han, den konflikträdde Kodjo, steppade upp och sa till på skarpen. Något som får Victor att tänka på barndomskompisen Anders oväntade reaktionen i en pressad reaktion. Med Kodjo ger tal, Victor blir skitnödig berättar Martina att hon själv brukar somna (?) i pressade situationer - kanske inte de bästa tre personerna att ha med sig när det brinner i knutarna... Dagens gäst är make up-artistenoch författaren Lovette Jallow som startat forumet Black Vogue som kommer och pratar om skönhetsprodukter för folk som inte har vit hudfärg och om hur kasst utbudet på det är i Sverige.

Tågonani, sjuk utomlands yao och hybriddjur med Jesper Rönndahl  

Äntligen fredag och då blir det ju självklart QUIIIZ! Denna gång är det Martina, Hanna och David som battlar om att bli vinnare och fajten leder till episka uttalanden om "tågonani" och annat sköj som kommer få dig att gråta och bryta ihop (Quiz-Kalle kämpade tappert, men bröt till slut ihop). Utöver det hinner trion avhandla det här med att bli sjuk utomlands (yao) och välkomnar även tillbaka På Spåret-mästare, självutnämnd besserwisser och radiopratare – vår kompis Jesper Rönndahl! Thank God It's Friday!

Våga vägra kyla, shorts och så lever Lars Vilks idag  

Tooorsdag! Martina, Hanna och David kör igång denna episka torsdag med att snacka om hur kallt det faktiskt är ute. Efter lite om och men ber trion folk att skicka in shortsbilder för att skapa ett så kallat "shortskollage" som finns att beskåda på både instagram och på hemsidan. Shortssnacket leder till den stora frågan, kan man träna upp sin kyltålighet? Vi ringer upp forskaren Kalev Kuklane för att reda ut ett och annat om kyla. Journalisten Niklas Orrenius har tagit rygg på Sveriges kanske mest kontroversiella person och idag kommer han för att prata om konstnären Lars Vilks.

Ankelsockor, coolaste sporten på fest och det humanitära läget i Syrien  

Läget i Syriska Aleppo är det värsta sen inbördeskriget började och nu står hjälporganisationer beredda att rycka in så fort de bara kan. Men hur går det till rent konkret när man ska ta sig genom krigszoner och vägspärrar med hjälp? Martina, David och Hanna gästas av Anna Carlstedt som är ordförande för svenska Röda korset och Pieter-Jan van Eggermont som är humanitär rådgivare från Läkare Utan Gränser. Utöver. Utöver dagens gäster får trion återknyta kontakten med våra nya londonkorrar, Robert och Richard, snacka om den coolaste sporten på fester, men först och främst, varför inte inleda morgonen med att snacka om Davids sexiga anklar och ankelsockor? Onsdag FTW!

Vinjettträsket redux, hemlig gäst och Sveriges Radios Bawslady  

David, Hanna och Kodjo sänder ihop igen och just när man tror att vi lämnat vinjettträsket, så visar det sig att vi inte kan lämna det riktigt bakom oss. Speciellt när dagens hemliga gäst, Bengt Ernryd, kommer på besök och har ett och annat att berätta. Det finns få saker som är så mysiga som samtal med chefen, så därför har vi bjudit in vår till studion: Sveriges Radios VD Cilla Benkö kör en sittning med oss och svarar på alla frågor och om sin väg till chefskapet.

Boyfriendmode, starstruck yao och the one and only Peter Forsberg  

Det är väl lika bra att kickstarta veckan, va? Hanna har en spaning om det heteronormativa boyfriendmodet och bestämmer sig för att pröva på detta genom att ta på sig Kodjos pants, medan Kodjo får ta sig an Hannas pennkjol (finns att beskåda på insta!). Kodjo berättar om vår gode vän Martin Lagos upplevelse i New york där han träffade på några av Kodjo och Davids idoler, vilket leder till Starstruck yao. Studion blir som en Hall of Fame när trion gästas av Peter Forsberg. Japp, den Peter Forsberg.

Mörka söndagen, vägpirater och Victors nyhetsroast  

Veckans sista morgon spenderar David, Hanna och Victor med Morgonpasset-kompisen Ahmed Behran och allt från paparazzis i Biebers buskar till hur illa David beter sig i folks drömmar hinner avverkas. Redan från början bestämmer David, Hanna och Victor att den här söndagen ska bli riktigt mörk. Det börjar dock precis tvärt om, när Victor rapporterar från P3 Älskar Skövde, och hyllar hela staden och alla som bor där. Sedan hjälper vi en lyssnare med problemet att någon sover i hennes tvättstuga, pratar om vägpirater och paparazzis och så hälsar kompisen Ahmed Behran på i studion.

0:00/0:00
Video player is in betaClose