Morgonpasset i P3

Morgonpasset i P3

Sweden

Morgonpasset i P3 hör du varje morgon, en härlig start på dagen. Här får du senaste nytt varvat med filosofiska utsvävningar, humor, kultur och intressanta gäster. Ansvarig utgivare: SÎLAN DILJEN

Episodes

Fula jultröjor, Saras växande näsa (del 2) och MMA med Musse Hasselvall  

Martina, Kodjo och Sara spenderar andra advent med att prata om julbord och retkunskap och så kommer Musse Hasselvall och pratar MMA. Dessutom: den rafflande upplösningen på gårdagens näsdiskussion. Det är söndag, andra advent och Martina, Kodjo och Sara spenderar morgonen tillsammans. Otaliga ämnen hinner avverkas, så som tvångsgiftemål bland grodor, julbord och midsommarstänger, vad ”svenska värderingar” egentligen är och det där om att inte äta kanterna på pizzan. Det sistnämnda är förstås ett utmärkt sätt att leda in samtalet på den gången Sara misslyckades kapitalt med att äta fem pizzor… Musse Hasselvall är dagens gäst. Han kommer till studion och pratar om MMA, trashtalk och "våldspervon".

Arg i affär, Saras växande näsa och Drottning Elizabeth med Erik Petersson  

Martina, Sara och Kodjo pratar om att bli sur offentligt och om Saras arga men positiva inställning till livet. Vår kompishistoriker Erik Petersson hälsar på och berättar om Storbritanniens drottning. Det är lördag och Martina, Kodjo och Sara inleder morgonen med att prata om när Kodjo var liiite extra tydlig mot ett gäng barn och om Saras dramatiska mataffärsupplevelse. Dagens gäst är vår historikervän Erik Petersson, som berättar om Storbritanniens Queen Elizabeth. Programmets sista timma ägnas åt Saras (växande?) näsa, en chipsjulkalender och hur 17-20 miljoner muslimer gjorde en pilgrimsfärd genom IS-kontrollerade områden i Irak. En helt rimlig blandning, alltså.

DabKodjo, en märklig julkalender och en happy morgon med Happy Jankell  

Har du någonsin känt en längtan efter att, avsaknad av superkrafter till trots, ge dig ut på stan i trikåer och leka superhjälte? Det är precis vad SVT-serien Insiativet handlar om, och denna fredag firar Martina, Sara och Kodjo med en av huvudrollsinnehavarna: Happy Jankell! Kodjo hittar en av de märkligaste julkalendrarna, nämligen Europols most wanted lista (Say wuuut!?) och veckans quiz skapar typ den sämsta stämningen ever i studion, introducerar Sara till quizvärlden samt ger oss DabKodjo. En riktigt stark fredagsfest!

Morgonpassets kalender, julpynt part deux och allt om samlande  

Vissa samlar på suddgummin, andra på frimärken, och någon på dockmöbler. Martina, David och Hanna pratar samlande med Susanne Nylund Skog, som är forskare på Institutet för språk och folkminnen. I och med att Praktikant-Stella kommer med ÄNNU MER GLITTER fortsätter julpyntandet och vi får även ta del av en lyssnare pepparkaksgrävmaskin (finns att se på hemsidan). Morgonpasset ska skänka en egen kalender till Musikhjälpen 2016! Problemet? Vi kommer inte ihåg ens vad som hände igår! Därför söker vi hjälp från lyssnare med specifika datum att skriva in i kalendern och får in en del tips även under dagens sändning (fortsätt gärna skicka in flera datum!)

Julpyntet åker fram, störigaste påhakningen mja och yttrandefrihet runtom i världen  

Lena Sundström, som är aktuell med ett nytt program i SVT - ”Håll käften eller dö”, kommer till Martina, Hanna och David denna lillördag för att snacka om yttrandefrihet runtom i världen. Trion börjar snacka dialekter och hur vissa börjar ibland härma t ex Hannas värmländska när de pratar med henne, vilket leder till ett halvt yao (ett mja?). Sist men inte minst...JULPYNTET ÅKER FRAM!!!

Lussekattgate, hälsningskompilation och så skapar du en seriehjälte  

Martina, David och Kodjo spenderar veckans andra morgon i seriernas tecken, när ingen mindre än Kim W Andersson kommer på besök. Vi pratar om retro-serier, Sci-Fi och hur man skapar en klassisk serie. Men innan det kommer Prodd-Fabian med ett par lussekatter som trion recenserar och vet ni vad? Årets första (men troligtvis inte sista!) lussekattsgate börjar och landar i att det vid något tillfälle ska lussekatter med bernaisesås (!?!) prövas. När Kodjo kramar David för första gången någonsin, så snackas det om hur man hälsar på folk (finns att se på Insta och snapchat!)

Kodjo har ett halvt rätt, SexyRapperDaue och en morgon med Anders Ygeman  

Han har varit regeringens populäraste minister, kallats ”ainas aina” och var den politiker som kanske drog det tyngsta lasset när det svenska folket behövde lugnas efter förra höstens terrordåd. Martina, David och Kodjo får besök av inrikesminister Anders Ygeman. Men innan detta celebra besök inleds morgonen med att Kodjo påstår att riksarkivet har koll på när man börjar säga "God jul" och mot all förmodan har han ett halvt rätt!? Och mot slutet av sändningen får vi stifta bekantskap med SexyRapperDaue, som får även de mest erfarna (SPOILER! TARTINA!) att bli rosenkindad. En riktigt go start på veckan helt enkelt!

Hundchoklad, första advent och Bianca Ingrosso  

Det är första advent och David, Sara och Victor pratar julpyntade hem kontra att bo i en ”tidlös sfär” och svindyra chokladkalendrar. Dessutom hälsar Bianca Ingrosso på i studion! Veckans sista morgon spenderar David, Sara och Victor tillsammans i studion. Sara informerar de andra två om att det är första advent, och sen diskuteras allt från julpynt till chokladkalendrar för 600 spänn VS hundchokladen Victor åt som barn. Bianca Ingrosso kommer på besök och berättar om hur det är att leva med kameror i facet och avslöjar dessutom vad hennes drömjobb är. Efter tio pratas det om realityserier, alla mordförsök Fidel Castro utsatts för och om det finns någon känd person som kommer undan med att röka.

Urspårade hemmafester, svåra ord och Caroline Ringskog  

David, Hanna och Victor diskuterar leksakskataloger, hemmafester som ballat ur och gör techno av jullåtar. Dessutom kommer Caroline Ringskog Ferrada Noli på besök. Japp, det är alltså David, Hanna och Victor som spenderar morgonen ihop. På tre timmar hinner de avverka det mesta, eller i alla fall visitkort, urspårade fester, hur det var när leksakskatalogen damp ner som liten och den gången Davids 4-åriga lillebror gjorde sig skyldig till ett ordentligt allvarligt brott i sandlådan. Vid nio kommer Caroline Ringskog Ferrada Noli på besök, och berättar om sin SVT-serie Juicebaren.

Skrattfestsjakt, panikquiz och sexobjektet Howlin’ Pelle Almqvist  

Han har redan hunnit bli utnämnd till "årets sexobjekt" av sina nya kollegor i Musikhjälpen 2016. Kodjo, Hanna och Martina firar fredag med Pelle "Howlin Pelle" Almqvist från bandet The Hives! Dessutom känner Kodjo att han har tappat sin komikergnista lite och undrar hur han ska hitta tillbaka till skrattfesten. Och trots att det brann i knutarna så hann Kalle fixa fredagsquizet!

Hanna, Balle Kerg och Frej Larsson gör Ronneby  

Hanna och Kalle Berg packade väskorna och drog till artisten Frej Larssons vattentorn i Ronneby. Ja, ni läste rätt. Den utlovade utesändningen blev av, trots att Martina var sjuk (sadface emoji)! Blev det någon ny Morgonpasset-anthem? Kommer Frej bjuda på pizza? Kommer någon i Ronneby bry sig?? Alla dessa frågor fick ett svar under denna speciella utesändning där duon fick stifta bekantskap med konstnären Kim Demåne, Beatzzeria (från Coola kidz och Pontus Andersen), Lulu Msoty, Frejs kompisar Max & Nils, men också...Frejs mamma!

Omklädningsrumshyfs, Sveriges fulaste gran och 1337likes med Tora Rydelius  

Hur svårt kan det vara att bli stor på Instagram? Det frågade Tora Rydelius sig själv och nu är hon personen bakom det uppmärksammade humorkontot 1337likes och i dag kommer hon till Kalle Berg, Kodjo och Hanna. Trion diskuterar också hur man egentligen ska bete sig i ett omklädningsrum och vilken som är Sveriges fulaste gran.

Musikhjälpentrion, solskatt och krishantering med Simon Strand  

Morgonen inleds storslaget med att Hanna, David och Victor blir de första att träffa programledarna för årets Musikhjälpen. Sen diskuteras det vilt om man ska skatta på solen eller inte och sist men inte minst snackar trion krishantering med PR-konsulten Simon Strand!

Sprängd gröt, beef med barn och häng med vår kompis Farah Abadi  

David, Hanna och Victor inleder måndagsmorgonen med att prata om sprängd gröt. Trion ställer sig också frågan om man får säga till andras barn eller inte, och hur hårt får man egentligen säga till? Och nånstans mitt i allt det här glider kompisen Farah Abadi in och hänger en stund med gänget.

Davids bästa ret, mannequin challenge historia och Naken med Mohamed Touzari  

Sara ger oss the full scoop om bakgrunden till internetfenomenet The Mannequin challenge och visar sig dessutom vara ha en hel del att komma med när det gäller att förutspå exakt hur lång tid det ska ta innan artificiell intelligens slår ut mänskligheten. David minns tillbaka till när han var på Lucasarts ransch i USA (Star Wars-äventyrspark typ), ringde upp en avundsjuk Kodjo och utsatte honom för några bättre ret. Mohamed Touzari från SVT-programmet Naken kom förbi och berättade om hur det var att göra sig av med alla sina grejer i en månad och stå helt naken inför sig själv (och ett tv-team och en gårdsloppis, bland annat!).

Skicka pratan till ett u-land, vigselpenisring och Sydpolsexpedition med Aron Anderson.  

Victor har varit och handlat på fastande mage och kommit hem med frukt, chips, godis etc etc som han ätit knappt en tugga av. Sara vill bara köpa färdigmat medan Kodjo ändå siktar mot kvalité. Detta överflödssnack får Victor att överväga att klippa ut pratan och skicka till närmsta u-land, mest för att jävlas. Not cool Victor... Kodjo har varit på filmfestivalens efterfest och försökt spela obrydd och Sara har läst en artikel om en vigselring använd som penisring - förödande konsekvenser givetvis. Innan detta kommer Aron Anderson förbi, han som var först med att som rullstolsburen bestiga Kebnekaise, och berättar om sin expedition på skidor till Sydpolens mitt. 64 mil i 40 minusgrader - kämpa Aron!

Citatkalender, fredagsquiz och allas vår Aliette Opheim  

HUR kan det inte redan finnas en citatkalender med allt märkligt som sagts i programmet? Balle Kerg löser inte det problemet, men han levererar ett fredagsquiz. Och framför allt firar Martina, Hanna och Kodjo  fredag med en av våra bästa kompisar, Aliette Opheim!

Kändispresidenter, smörgåstårtslur och Dunedinstudien med Victoria Dyring  

På Nya Zeeland har man gjort världens största studie på människan – nämligen samlat ihop 1000 pers och undersökt dem i 40 år. Den har visat massa oväntade saker, som att en särskild gen gör folk mer våldsamma och att renlighet kan skapa allergier. Martina, David och Hanna får besök av vetenskapsjournalisten Victoria Dyring som berättar allt om den unika Dunedinstudien.

Bibliotekspersonas, bäverattack och en spanares kamp mot prostitution  

Simon Häggström är kriminalinspektör, spanare, författare och sedan nio år tillbaka chef för Stockholmspolisens prostitutionsgrupp. Han jobbar varje dag med att bekämpa prostitution och trafficking, och berättar om sitt arbete för Martina, Hanna och David. Hanna levererar en artikel om en rafflande bäverattack och trion går genom vilka personer de var när de var på bibliotek som barn.

Mindfuck, Victor som Draghoul och trolleritrick med Jonas Ljung  

För ett tag sen försökte Victor "Mindfucker" Linnér sig på att visa upp lite coola tricks för Martina och Kodjo. Det gick sådär, så därför skulle han få chansen att öva upp sina skills. Han passar på att visa ännu ett trick innan trollkarlen Jonas Ljung, ena halvan i trollkarlsduon Brynolf och Ljung, dyker upp och ger lite tips från coachen!

0:00/0:00
Video player is in betaClose