Morgonpasset i P3

Morgonpasset i P3

Sweden

Morgonpasset i P3 hör du varje morgon, en härlig start på dagen. Här får du senaste nytt varvat med filosofiska utsvävningar, humor, kultur och intressanta gäster. Ansvarig utgivare: SÎLAN DILJEN

Episodes

Kvartsfinaler i Sveriges nationalrätt, söndagsångest yao och awards season med Parisa Amiri  

Oscarsveckan är officiellt inledd, och själva galan går av stapeln på söndag. Vår vän Parisa Amiri kommer därför tillbaka för att med Martina, David och Victor sammanfatta vad vi pratar om när vi pratar om årets award season. Innan det så börjar trion snacka om det här med söndagsångest och hur man ska ta sig an det. Tur att vi har en lyssnare som hänvisar oss till fakta om just söndagsångest. Åttondelsfinalerna är avgjorda och nu är det dags för kvartsfinal! Richard Henrikssson, från Radiosporten, kommer förbi och tippar resultaten och tippar favoriterna i denna spännande tävling. Vilken rätt tror du tar hem det? In och rösta på hemsidan nu!

Sexleksak för älgar, Trumps sverige referes och relationsråd  

David, Hanna och Victor har pratar om vad Trump och hans senaste utspel om Sverige. Något har hänt, oklart vad. Var det mellon eller den flippade älgnyheten han syftade på? Dessutom har vi lite av ett relationpasset med Emilie Roslund ifrån singelrådet.

Falafelns försvar, trollfabrik och Bengt Magnusson  

Falafeln ligger under mot sillen och Malmö mobiliserar. Kodjo, Hanna och Victor pratar också om hur en fejkad nyhet blir till med journalisten Måns Mosesson som varit och besökt en ”trollfabrik” i Makedonien. Dessutom väcker TV4:as julvärd och älskade nyhetsuppläsare oväntade känslor hos Kodjo. Falafeln ligger under mot sillen och Malmö mobiliserar. Kodjo, Hanna och Victor pratar också om hur en fejkad nyhet blir till med journalisten Måns Mosesson som varit och besökt en ”trollfabrik” i Makedonien. Dessutom väcker TV4:as julvärd och älskade nyhetsuppläsare oväntade känslor hos Kodjo.

Martina & Hannas story, kålsymfoni och vem är egentligen President Trump?  

Det pratas väldigt mycket om vad han tycker, säger och gör – men vem är egentligen President Trump? Martina, Hanna och David får besök av vår vän och USA-expert Andreas Utterström och tar reda på allt om mannen, myten, legenden The Donald. Hanna har fått lite inspiration efter gårdagens samtal med Kålrotsakademien och tar med sig en riktigt god kålrotsrätt (recept finns på hemsidan!). Sändningen avslutas med att vi tack vare Hanna OCH Martina landar i "grannbajsare yao" med en riktigt sjuk story. Fredagsfest FTW!

Till kålrotens försvar, japanofilen Kodjo och år 1947 med Elisabeth Åsbrink  

1947 stod SS-officerare inför rätta i Nürnberg, Parisfreden skrevs under och i Hollywood förhördes filmmakare om sina påstådda kommunistiska åsikter. Christian Dior släppte sin klassiska kollektion "The new look" och Simone de Beauvoir skrev feministbibeln "Det andra könet". Martina, Hanna och Kodjo pratar om allt (och det är mycket…) som hände under det där året med författaren Elisabeth Åsbrink! Men...dagen inleds med Crazy Thursday och efter att ha snackat med låtönskaren Pontus drar Kodjo fram ytterligare ett kort från sitt Japanofil-bälte, vilket eldar på Hannas inre komiker. Trion får besök av Hugo Rennéus som berättar om sin P3-dokumentär om Dopingskandalen i Lahtis. I och med att kålroten verkar åka på storstryk i matchen mot smörgåstårta, så ringer vi upp Martin Ragnar, sekreterare för Kålrotsakademien (det finns på riktigt!), som försvarar denna ädla rotfrukt! En riktigt stark torsdag!

Drömjobb yao, surströmming vs kebabpizza och @assholesonline  

Martina, David och Hanna får besök av Linnéa Claeson, kvinnan bakom instagramkontot @assholesonline ett konto tillägnat att hänga ut snubbar som sysslar med sexuella trakasserier. Innan det så snackar trion om drömjobb som utifrån ser sjukt mysiga ut, men som man vet i bakhuvudet är slitiga som attans, eller vad säger ni caféägare därute? Vi får också en blixtvisit av vår kompis, författaren Elaine Eksvärd, som snackar härskartekniker och handslag samt Louise Epstein från Nordegren & Epstein i P1 kommer och ger oss P1-lyssnarnas take på matchen mellan surströmming vs kebabpizza. En riktigt matig lillördag!

Slutspelsmatcher i nationalrätt, handslag och spådamen Linda Spåman  

Det är alla hjärtans dag och vad passar då bättre än att få lite svar om hur ens framtida kärleksliv kommer se ut? Författaren, konstnären och spådamen Linda Spåman tar med sig tarotkorten och hälsar på Martina, Hanna och David. Utöver att Hanna och lyssnare bli spådda (finns att se på Facebook), har David hittat en artikel om President Trumps något speciella handslag, vilket leder oss till att diskutera det här med olika handslag. Nu är vi också igång! Vår kompis Richard Henriksson från Radiosporten kommer ned och presenterar slutspelsmatcherna i Sveriges Nationalrätt. In och pusha för din favoriträtt genom att rösta på vår hemsida nu!

Mysmorgon med Danny Saucedo, bi-snackisar och skillnaden mellan nättroll/näthat  

Martina, David och Hanna inleder veckan med ett kärt återseende – ingen mindre än Danny Saucedo dyker upp i studion! Innan detta kära och mysiga återbesök, tar David upp en artikel om bin, vilket leder Martina och Hanna till att minnas den gången vi faktiskt hade en gäst som snackade om bin (kolla in Facebook för denna throwback). Cecilia Djurberg från Medieormen kommer förbi en snabbis och berättar om Sveriges Radio initiativ om #nätkärlek, vilket leder till att trion undrar över skillnaden mellan ett nättroll och näthat. Ny vecka, nya spännande äventyr!

Sexscener, guldfiskar och ALLT om Mello  

Morgonen inleds starkt när David, Hanna och Sara diskuterar sexscener i filmer. Hur skulle det vara om scenerna var oklippta till exempel? Sen gästas trion av bloggaren Frans ”Tramsfrans” Strandberg som berättar precis allt vi vill veta om och kring Melodifestivalen. Men ja, vad vore en söndag om man inte också pratar om en 20-årig guldfisk som opererats?

Konferenshistorier, redskapsgymnastik och klimathotet med Jens Ergon  

Den här härliga lördagsmorgonen pratar David, Hanna och Sara konferenshistorier. Det som händer på en konferens stannar där, eller hur är det? Dessutom snackas det en hel del om redskapsgymnastik (Saras nya hobby) och sist men inte minst är det klimatfrågan som står i fokus när journalisten och författaren Jens Ergon gästar trion.

Martinas episka burn, Kodjos längsta artikel del 2 och kesoflytningar med Farah Abadi  

Du har hört henne i Musikhjälpen och på P3 Guld, och varje fredag delar hon med sig av sina bästa råd i Relationsradion i P3. Farah Abadi är tillbaka i Morgonpasset, för att fira fredag med Martina, David och Kodjo! Samtalet pendlar mellan MacGyver och gamla tv-serier till kesoflytningar (UUUUÄH!). Innan det så råder det en speciell stämning mellan David och Kodjo, vilket leder Martina till att skola komikerna i hur man lägger en riktigt nice burn. Sändningen avslutas med att Kodjo försöker sig på del 2 av den lääängsta artikeln han någonsin skummat genom. Fredagsfest FTW!

Sveriges nationalrätt, Kodjos längsta artikel och finsk rap med Marika Pietilä  

I år är det hundra år sedan Finland blev självständigt, men vad hände egentligen för 100 år sedan och hur firas det i år? Det ska Martina, Kodjo och Victor prata med Sisuradions Marika Pietilä om denna uuunderbara torsdag, som även bjuder på finsk rap (!?!). Under denna intervju får trion reda på att Sverige saknar en nationalrätt och bestämmer sig för att korrigera detta. Du kan vara med och påverka detta genom att nominera på vårt insta-konto eller på vår Facebook-sida eller genom att mejla till oss ASAP! Kodjo försöker ta sig genom en superlång artikel om bakom kulisserna i Vita huset. Tur att han har Victator och Martin som hjälper honom genom del 1 av denna spännande saga. En episk crazy thursday väntar dig!

Kodjos lock för örat, nakendjur yao och fest med Fredrik Wikingsson  

Fredrik Wikingsson är tillbaka och hänger med Martina, Hanna och Kodjo. Vi snackar Talk Shows, Breaking News, långfilmsdebut - och antagligen om precis vad som helst, som det brukar bli när Fredrik är med! Gårdagens diskussion kring hamster vs marsvin leder osökt in trion på att diskutera det här med nakendjur. Efter ett starkt utlåtande från lyssnaren Sofia via vår Facebook, blir det ett yao och bildkavalkad, som finns att se på vår insta. För att grotta ännu mer hör vi av oss en snabbis till Skansen-Jonas! Kodjo har haft lock för ena örat i snart två veckor och behöver hjälp med hur han ska bli av med det. Boy, do we have a show for you!

Davids sagostund, marsvin vs hamster och en morgon med IKEA:s chefsdesigner  

Om man ska designa möbler kan man lika gärna designa möbler som hela världen sen har i sina hem. Marcus Engman är chefsdesigner på IKEA, och spenderar morgonen med Martina, Hanna och David. Morgonen börjar dock med att vi stiftar bekantskap med låtönskaren Jenrina-Ponys kanin Franzimon (finns att se på vår insta), vilket osökt leder Martina till att ställa den viktiga frågan: Vad är skillnaden? Inte nog med det, det leder oss även till den ack så viktiga sagostunden med David! En underbar morgon väntar dig!

Victrors tabula rasa, festivalsällskap och allt om duktiga flickor med Birgitta Ohlsson  

Vad är egentligen en ”duktig flicka” och hur ser samhället på henne? Det ska Martina, David och Victor reda ut denna morgon tillsammans med Liberalernas Birgitta Ohlsson som skrivit en bok om just precis det. Victor börjar dock morgonen med ett blankt word-dokument, alltså ett "tabula rasa", vilket leder till att David, Martina och vi alla som lyssnar får åka med på en spännande resa in i hans psyke. Förutom det får vi även chansen att prata om flygplan tack vare David! En riktigt stark start på #MoneyMakingMonday

Jobbiga försäljare, överlevande och ryska Hunger Games med Mats Goldberg  

Martina, Sara och Victor pratar om överlevnadsstrategier, inspirerade av morgonens gäst: äventyraren Mats Goldberg! Han har sökt till realityserien som kallats ”Sibiriens Hunger Games”. Vad gör man om man möter en björn i skogen? Är det bäst att vara i pakt eller ensam? Vilken typ av fällor skulle Victor gillra för sina fiender? Söndagsmorgonen ägnas till stor del åt att besvara frågor som rör hur man skulle klara sig i Sibirien i nio månader. Martina, Sara och Victor får besök av Mats Goldberg som alltså är äventyrare och har sökt till ryska realityserien Game 2: Winter. Du vet den som går ut på att 30 människor på något sätt ska överleva nio månader i Sibirien...  När trion inte pratar överlevnad och äventyr avverkar de att Martina utsatts för en taskig försäljare, Saras kärlek till brädspel och att Victor spenderade större delen av lördagen sovandes i (?) en pizza.

Reflexvästar, #manfåraldrigsesnopp och wallraffande med Anna Bäsén  

Martina, Sara och Victor pratar om penisencounters, kackerlackor i huvudet och att använda reflexväst för att ta sig in var som helst. Morgonens gäst är den wallraffande journalisten Anna Bäsén. Morgonen inleds starkt med prat om ”penis encounters” och stark information från Victor som berättar att man i datorspel hälsar genom att göra en liten squat. Under gästtimmen pratas det alltså wallraffande, alltså när journalister tar sig in på platser för att skildra dem utan att uppge att det är vad de gör, tillsammans med medicinjournalisten Anna Bäsén som gjort ett antal sådana jobb. Mot slutet berättar Sara den fullkomligt vidriga historien om en kvinna som hade en levande kackerlacka i huvudet och så diskuteras det huruvida man kan ta sig in var som helst om man har tillräckligt självförtroende. Eller bär reflexväst.

Kodjos sexy voice, Kalle Bergs fredagsquiz och the return of hjärtekrossaren Behrad Rouzbeh  

David, Hanna och Kodjo firar fredag alldeles allena. Skoja! De välkomnar tillbaka en kär gammal Morgonpasset vän...BEHRAD ROUZBEH!!! Vi går genom hans bröllopsresa till Costa Rica, hans nyfunna intresse för hästar och det här med att han tyvärr råkat ut för inbrott. Utöver det är introduceras vi till "Dagens Trump", alltså det senaste som har hänt med President Trump, Kodjos sexy voice i form av heshet (pga förkylning), pausunderhållning i form av träning på olika hälsningar (finns att se på instastory och snap) samt ett hej-dudrans QUIZ från allas vår älskade KALLE BERG!!!

Uppviglarna i P3, skvaller om Kalle Berg och så har hälsotrender sett ut genom historien  

Vissa skippar gluten, andra socker och nån tredje skyr laktos som pesten. Författaren Daniel Rydén ger David, Hanna och Kalle Berg lite perspektiv på dagens hälsotrender och berättar varför vi genom historien valt bort massa mat som egentligen inte är skadlig för oss. Morgonen börjar dock med en hostig Kodjo, som efter en stund skickas hem (KRYA PÅ DIG AKOLOR!

Davids knep och knåp-hörna, brödpasset del 2 och så är det att skriva tal till Reinfeldt  

Sommaren 2014 sa Fredrik Reinfeldt, i ett av svensk politiks mest omtalade tal, att svenska folket skulle öppna sina hjärtan. Debatten lät inte vänta på sig och i dag får Martina, Hanna och David besök av Moa Berglöf, talskrivaren bakom öppna era hjärtan-talet (och flera andra tal såklart). Innan det hamnar inleds morgonen med att David, som har varit borta en heeel vecka kommer med en ny gåta i det nya segmentet, Davids knep och knåp-hörna! Från det ena till det andra, men foccacia, levaine, BRÖD! Efter att Hanna hittat en artikel om ett par pizzabagare som är tvungna att byta namn, så leder det på något sätt till att Martina kanske ska öppna en foccaceria!?

0:00/0:00
Video player is in betaClose