Musikdokumentär

Musikdokumentär

Sweden

Dokumentärer om musik och artister. Ansvarig utgivare: Ulf Reneland

Episodes

2pac  

Den 13 september 2016 har det gått tjugo år sedan mordet på Tupac Shakur. Idag ekar hans röst i en ny medborgarrättskamp.

Candi Staton  

Candi Staton har färdats genom olika världar och musikstilar, medan hon slagits med sig själv, monster till män och kyrkans uråldriga moral.

James Brown  

Bland de ägodelar som James Brown värderade högst fanns ett par bojor från ett bärgat slavskepp.

Gang Starr  

Bland topparna på lyssnarnas bombap-önskelista. Vi levererar Gang Starr-specialen!

Pet Shop Boys  

Historien om duon, från det att Neil som nioåring skrev sin första musikal "The Girl Who Pulled Tails", till genombrottet med "West End Girls" och utvecklingen fram till senaste skivan "Fundamental".

Pet Shop Boys  

Historien om duon, från det att Neil som nioåring skrev sin första musikal "The Girl Who Pulled Tails", till genombrottet med "West End Girls" och utvecklingen fram till senaste skivan "Fundamental".

Carole King  

En karriär som sträcker sej över mer än ett halvt sekel. Räknat i antalet hits är Carole King den framgångsrikaste kvinnliga låtskrivaren någonsin.

Sly Stone  

Mest känd är han som frontfigur i bandet Sly and the Family Stone, ett band som spelade en viktig roll i utvecklingen av soul- och funkmusik på 1960- och 1970-talet.

Marie Fredriksson - ett musikaliskt porträtt  

Hon är en av Sveriges mest firade sångerskor med dubbla karriärer, superstjärna hemma och megastar i världen. Ett tag såldes det en Roxetteskiva var fjärde sekund...

Dolly Parton  

Hennes låtar är raka, träffande och mycket svåra att värja sig emot. Ändå skildras Dolly Parton oftare som bystdrottning än som musiker och låtskrivargeni. Hon är både en driven affärskvinna med stenhård koll på sin karriär och en fantastisk artist som ständigt lockar nya lyssnare, inte minst bland unga kvinnor. Karin Forsmark berättar historien om världsstjärnan Dollys resa, från stugan i bergen där hon växte upp, till grammys, skådespeleri och en egen nöjespark. Och om alla de tusentals låtar hon skrivit längs vägen. Programmet sändes första gången 2009.

Bill Withers – soulmusikens främste trubadur  

Hans hjärtevärmande vardagsobservationer och okomplicerade kärleks- förklaringar har etsat sig fast, och blivit en del av populärmusikens soundtrack. Sångaren/låtskrivaren vände alldagligheten till sin fördel. Den svajjiga, oskolade baritonen förankrade utan minsta framfusighet livsvisdomen; "If it feels this good getting used, you just keep on using me, until you use me up". Att hans låtar är betydligt större än han själv är inget som ger Bill huvudbry där han går och inspekterar sin trädgård tillsammans med Mats Nileskär. Bill Withers är legenden som vände musiken ryggen redan i mitten av 80-talet. ”Jag fixar hellre läckande totaletter än beblandar mig med musikindustrin igen”, säger han och ger prov på sitt delfinleende.Programmet sändes första gången sommaren 2010.

Bill Withers  

Broder Daniel Special  

Sommaren 2008, efter Broder Daniels avskedskonsert på Way Out West i Göteborg, sände P3 detta specialprogram om den banbrytande gruppen. Programmet innehåller nyinspelade intervjuer med bland andra Henrik Berggren, Lars ”Poplars” Malmros och Håkan Hellström, som spelat både trummor och bas i Broder Daniel. Dessutom bjuds det på äldre intervjuer och P3 Live-inspelningar från radioarkivet. P3 hyllar Broder Daniel genom att berätta bandets historia och ge såväl introduktion som fördjupning, både för unga som inte har så stor koll på bandet och för dem som har hängt med från början. På Way Out West den 8 augusti 2008 sade Broder Daniel hej då till publiken. Bandet har sagt att detta blir deras sista konsert. Programledare är Rickard Nerbe. Broder Daniel Special sändes första gången 2008.

Bobby Womack  

Soullegenden Bobby Womack gick bort 2014. Han var en av de sista stora i sin generation. Här berättar han om sitt liv och bjuder samtidigt på en resa genom soulhistorien. En mångsidig, känsligt predikande poet som band samman soulmusiken och ägde en säregen förmåga att placera sig själv i händelsernas centrum. Gång på gång. Men det är ändå modet som bäst sammanfattar Bobby. Modet att bland annat hoppa mellan genrer och uttryck i en tid då musiken var hårt segregerad på olika nivåer, och då övertramp straffades. Bobby Womack berättade allt för Mats Nileskär vid ett möte som varade i två dagar. Programmet sändes i juni 2014

Stevie Wonder  

Stevie var 26 år när "Songs in the key of life" kom. Han hade då skaffat sig ett grundmurat rykte som perfektionist i studion. Det var meningen att ett album med titeln "Thank you for letting me into your home" skulle ha släppts, men inget hände. Världen höll andan medan Stevie var fullt upptagen med att samla ihop de oceaner av melodier och teman som flöt runt i huvudet. Allt skulle hamna på det banbrytande dubbelalbumet. Det är där som Mats Nileskärs möte med Stevie Wonder tar avstamp. Programmet sändes första gången i mars 2014

Princespecial, del 2/2: Prinsens vänner  

Lisa Wall har en idol - Prince. Artisten som blivit hennes livs soundtrack. I den här delen möter du artisten Prince genom samarbeten och flickvänner, bortgivna låtar och de som han tog tillbaka. Andra och sista delen av musikjournalisten Lisa Walls programserie "Prinsen och jag" som sändes för första gången 2012.

Princespecial, del 1/2: Mannen, myten, legenden  

Lisa Wall har en idol - Prince. Artisten som blivit hennes livs soundtrack. I det här programmet möter du honom genom fan:ets hjärta och journalistens öron. Första delen av två av programserien "Prinsen och jag" från 2012. Skapad av musikjournalisten Lisa Wall som har Prince som enda idol.

Whitney Houston – Krig och kärlek  

Slitningarna mellan 80-talets uppsluppna yuppiesoul, balladernas robotlika perfektion och en mer modern R’n’B-stil blev den eviga musikaliska konflikten för Whitney. Two-eleven (elfte februari) har blivit ett sorgligt begrepp. Dagen då Whitney Houston hittades död i ett badkar i Beverly Hills. Med en vemodigt vacker precision sjöng Newarkdottern in sig i popevigheten genom att plocka ut sin bit ur gospelskatten, och placera det hela i ett musikaliskt omvälvande 1980-tal. “The key to life is to face your defeat but never be defeated”, citerar hon författaren Maya Angelou. Det här är berättelsen om Whitneys konfliktfyllda musikbana, som bland annat är baserad på Mats Nileskärs möte med den då 27-åriga sångerskan. Programmet sändes första gången 2012

Laurie Anderson – Visionären  

Hon blev 2003 den första och hittills enda ”musician in residence” alltså huskompositör, hos amerikanska NASA och skrev då performance-verket ”The end of the moon”. Ända sen 1970-talet har Laurie Anderson likt ett mänskligt kalejdoskop vridit och vänt på verkligheten med hjälp av poesi, mim, film och projektioner. Hon har använt sin röst, sin fiol, sin kropp och skapat ett myller av ljud, ljus, färger och bilder. Hon är en av dom få, om inte den enda avantgardisten som någonsin legat på en topplista. Här porträtteras hon av Carin Kjellman.Programmet sändes första gången den 20 februari 2011

Kate Bush – Drömmaren  

”All konst uppstår ur tystnad”, sa Kate Bush när hon gjorde comeback efter ett långt uppehåll och sålde ut de 4000 konsertbiljetterna på en kvart. Det är svårt att föreställa sig hur musikvärlden såg ut före Kate Bush.Hon tog både musiken och sången till nya svindlande höjder och vände för alltid upp och ner på föreställningen om hur en popsångerska får låta.Carin Kjellman porträtterar denna säregna drömmare som alltid har haft huvudet bland molnen.Programmet sändes första gången 13 februari 2011

0:00/0:00
Video player is in betaClose