Musikguiden i P3

Musikguiden i P3

Sweden

Musikguiden i P3 ger er djuplodande reportage om den bästa musiken och intervjuer med Sveriges största artister.

Episodes

Isak fick hammare i huvudet - upptäckte hjärntumör  

På väg hem i sommarnatten attackerar en okänd man Isak med en hammare. Ett slag som otroligt nog kan komma att kanske rädda hans liv. Nu berättar Isak för första gången sin historia. På väg hem i sommarnatten attackerar en okänd man Isak med en hammare. Ett slag som otroligt nog kan komma att kanske rädda hans liv. Nu berättar Isak för första gången sin historia.

Mellan dans och fördärv – Dorisburg i samtal om "Irrbloss"  

Då och då släpps album som definierar ett sound och som med tiden blir referensverk. "Irrbloss" är exakt ett sådant album. Samir träffade Dorisburg för ett långt samtal om döden, tv-spel och hi-hats. Med sitt nya album "Irrbloss" har producenten Dorisburg skapat något helt eget. Inte bara inom den svenska dansmusiken, utan inom dansmusik i stort. "Irrbloss" är en skiva du kommer att läsa om på alla årsbästalistor i vinter.Flöjtinstrument har den här lockande kvalitén där man inte vet om intentionen är god eller ond. Blir jag inbjuden till dans eller lurad in i fördärvet? – Dorisburg om ljuden på titelspåretUnder en timme försöker Samir Yosufi tillsammans med Dorisburg själv att reda ut hans sound, ta del av hans arbetsmetoder samt lyssna på och prata om hans dansmusik.Vi får reda på varför flöjten är så dansmusikkompatibel och på vilket sätt hi-hats faktiskt är viktigare än bas.Alexander Berg har gjort musik under olika namn som Genius of Times (tillsammans med Nils Krogh) och under solo-aliaset Dorisburg. Alexander hittar du även som producent på Little Jinders senaste skiva "Allting Suger".

Från arkivet: P3 Rock porträtterar Lemmy i Motörhead 2000  

Under natten till tisdag kom nyheten att Motörheads frontman Ian "Lemmy" Kilmister vid 70 års ålder gått bort i cancer. Därför återpublicerar vi Håkan Perssons intervju som gjordes 2000 i P3 Rock. Två timmar med Lemmy! Vi summerar karriären från mitten av 60-talet fram till idag.Sändes första gången 7 december 2000 i P3 Rock.Musiken är av rättighetsskäl förkortad.

Min Stora Sorg i Kronologen: "Referenserna var häxor och kvinnlig ursinnig ilska"  

Hon är känd som den pampiga popmakaren med ocensurerade texter. Vår intervjuserie Kronologen är tillbaka och först ut som gäst är ingen mindre än albumaktuella Min Stora Sorg! Möt Anso "Min Stora Sorg" Lundin i ett långt samtal om hennes liv och karriär fram till idag. Om tiden som 15-årig basist i ett hardcoreband med turnéer runt om i Europa, soundbyten, rädslan för recensioner och om hur en av våra mest populära psalmer blev till en sång om ett one night stand.Som sig bör bjuder vi också på den nyaste och bästa musiken i vårt nyhetssvep, bland annat blir det nytt från Savages och Justin Bieber.Dessutom hör ni en liveinspelning med norska stjärnskottet Fay Wildhagen, från Storsjöyran i somras.

The Radio Dept. vs Labrador Records, del 10 av Musikguiden i P3 följer pengarna  

Hur ska ett band krångla sig ur ett avtal de inte längre vill vara bundna av och vad händer när artister och skivbolag möts i rätten? Möt The Radio Dept. som länge legat i tvist om sitt skivkontrakt.

I snart 15 år har det bandet The Radio Dept. varit ett av de tyngsta namnen på den svenska indiescenen. De har släppt hyllade skivor, vunnit priser, turnerat runt jorden och deras låtar har hörts i en Sofia Coppola-film. Men parallellt med framgången har en bitter strid om skivkontraktet de skrev på för länge sedan haft stor påverkan på bandet och deras musik. Reporter: Jesper Engström Producent: Tommie Jönsson Reportageserien "Musikguiden i P3 följer pengarna" produceras av Rundfunk Media för Sveriges Radio.
Den nya musiken på tv - del 9 av Musikguiden i P3 följer pengarna  

Musik har en viktig plats i tv-serier, men hur hamnar den där? Möt Cajsa Siik vars låtar använts i bl a Criminal Minds och Martin Hall som gör musik direkt för tv och säljer för en engångssumma.

Funderar du ibland på varför tv låter som det gör? Ikväll tittar reportern Tobias Norström lite närmare på just det. Vi träffar bland annat artisten Cajsa Siik från Umeå som berättar hur det gick till när hennes låtar kom med i Criminal Minds och Grey’s Anatomy. Men vi tittar också på så kallad produktionsmusik som skräddarsys för att passa i exempelvis trailers och realityserier. Företaget Epidemic Sound låter sina kompositörer avsäga sig sin upphovsrätt och istället sälja sin musik för en engångssumma, på så sätt har tv-bolagen hittat ett billigt alternativ att ljudlägga sina serier. Men hur ser verkligheten ut för de som gör musiken? Detta är del 9 i vår reportageserie Musikguiden i P3 följer pengarna som produceras av Rundfunk Media för Sveriges Radio.Reporter: Tobias NorströmProducent: Tommie Jönsson
Musikguiden följer pengarna, del 8: Levande musik  

Att spela live har blivit den viktigaste intäktskällan för artister. Men pengarna kan vara både stora och små. När ska man nöja sig med en öl i gage och när behövs en hel bolagskoncern?

Vi möter rockgruppen Eldoradio som befinner sig i etableringsfasen och än så länge spelar för små summor samt Lasse Lundberg från det populära dansbandet Blender som hade 155 spelningar i fjol. Och så försöker vi ta reda på hur mycket en spelning med Håkan Hellström kan kosta. Producent: Tommie Jönsson. Reportageserien "Musikguiden i P3 följer pengarna" produceras av Rundfunk Media.
Musikguiden följer pengarna, del 7: Piraterna  

I början och mitten av 00-talet blev en stor del av musikkonsumenterna mindre sugna på att betala för musik. En ny grupp som hotade hela den gamla modellen för hur man konsumerar musik: piraterna. I veckans avsnitt av berättar "Niklas" (fingerat namn) om hur det gick till när han avancerade mot toppen i den hemliga piratvärlden och hur hans och andra piratgruppers verksamhet hotade hela musikindustrin.Reporter: Jesper Engström. Producent: Tommie Jönsson.Reportageserien "Musikguiden i P3 följer pengarna" produceras av Rundfunk Media.

Musikguiden följer pengarna, del 6: Varumärken, samarbeten och konsten att sälja - utan att sälja ut  

Att göra "JC-rock" var länge det fulaste man kunde göra inom musik. Men går det ens att sälja ut idag, när så många artister stolt samarbetar med kända varumärken? I dagens avsnitt följer vi pengarna som finns att tjäna för artister som vet hur man kombinerar det egna artistvarumärket med ett kommersiellt sådant.Babak Azarmi, chef på managementföretaget RMH, förklarar om att det handlar om att sätta en prislapp på sin integritet. Journalisten och musikkritikern Jonna Sima förklarar varför Robyns bilreklam floppade medan Zlatans inte gjorde det. Dessutom får vi veta exakt var gränsen går för en amerikansk indierockstjärna.Reporter: Tobias Norström. Producent: Tommie Jönsson.Reportageserien "Musikguiden i P3 följer pengarna" produceras av Rundfunk Media.

Musikguiden följer pengarna, del 5: Streamingen - ett nytt sätt att lyssna och tjäna pengar  

Musikstreaming har aldrig varit en hetare fråga än 2015. Jay-Z kallar till presskonferens och Taylor Swift är arg. Men varför?

I det här programmet reder vi ut varför musikstreaming inte bara är ett nytt sätt att lyssna på musik - utan en ekonomisk modell som förändrar allt. För i Spotifys värld är musikälskaren en dålig affär, tiokronorsskivorna är värda guld och Avicii får dina pengar även om du avskyr hans musik. Reportrar: Jesper Engström och Hanna BlomkvistProducent: Tommie Jönsson Reportageserien "Musikguiden i P3 följer pengarna" produceras av Rundfunk Media.
Musikguiden följer pengarna, del 4: Vad kostar en sampling?  

Varför hör vi så få samplingar i hiphop idag? Jo, det finns ekonomiska skäl till det. Det kan nämligen kosta allt från noll till miljontals kronor att loopa en trumrytm från en gammal skiva. 

I dagens avsnitt berättar Redline-bröderna Masse och Salla Salazar om hur man clearar samplingar och hur man ibland måste spela in helt nya musiksnuttar som låter som samplingar. Adam Tensta förklarar varför han helst inte samplar andra och musikjuristen Andreas Wendén bryter ner det juridiska. Reporter: Tobias Norström Producent: Tommie Jönsson Reportageserien "Musikguiden i P3 följer pengarna" produceras av Rundfunk Media.
Musikguiden följer pengarna, del 3: Hårdrockens superstabila ekonomi  

Flera veckor innan årets Sweden Rock-festival meddelades det att det inte längre gick att köpa biljett. Festivalen var redan utsåld. Är hårdrocken extra bra business - och i så fall varför? 

Musikvärlden är turbulent och idag undrar alla hur man ska tjäna pengar på musik. Under 10 veckor i sommar gräver vi därför i musikens ekonomi och ställer frågan: var finns pengarna? Denna vecka följer vi pengarna i hårdrocken - genren som verkar befinna sig i ständig högkonjunktur. Reporter: Jesper EngströmProducent: Tommie Jönsson Reportageserien "Musikguiden i P3 följer pengarna" produceras av Rundfunk Media.
Musikguiden följer pengarna, del 2: Youtubestjärnorna som täljer guld  

Pelle K och Julia Westlin är två hårt jobbande coverartister på Youtube, och de kan leva gott på det. Men vad krävs för att skaffa sig en karriär på Youtube och varifrån kommer pengarna? Musikvärlden är turbulent och idag undrar alla hur man ska tjäna pengar på musik. Under 10 veckor i sommar gräver vi därför i popmusikens ekonomi och ställer frågan: var finns pengarna?Reporter: Jesper Engström Producent: Tommie Jönsson Reportageserien "Musikguiden i P3 följer pengarna" produceras av Rundfunk Media.

Musikguiden följer pengarna, del 1: Den Svenska Björnstammens ekonomi  

Allt fler artister frågar sig idag hur man ska leva på musiken. Den Svenska Björnstammen har ett eget svar på detta: flytta ut i ett hus på landet, lev billigt och ge alla medlemmar månadslön.

Musikvärlden är turbulent och idag undrar alla hur man ska tjäna pengar på musik. Under 10 veckor i sommar gräver vi i popmusikens ekonomi och ställer frågan: var finns pengarna? I detta första avsnitt åker vi på studiebesök till Den Svenska Björnstammens gård utanför Norrköping där vi får en sällsynt inblick i ett popbands finanser. Programmet produceras av Rundfunk Media. Reporter: Jesper Engström Producent: Tommie Jönsson Låtlista: Den Svenska Björnstammen - Svalkar vindenDen Svenska Björnstammen - Vart jag mig i världen vänderDen Svenska Björnstammen - Förlåta eller svikaDen Svenska Björnstammen - Hatar alltTove Styrke - Number oneJungle - Julia (Soulwax remix)
Karin Park i Kronologen-intervju: Skivbolaget ville att jag skulle se snällare ut  

Kvällens gäst i Kronologen är svenska Karin Park, född i Dalarna men med de flesta framgångarna hemmahörande i Norge. Där har hon både vunnit en norsk Grammis, skrivit mellobidrag och dessutom deltog hon själv i årets tävling. 

Samtidigt låter hennes egen musik inte direkt som schlager, utan drar snarare åt det synthgothiga hållet. Nu när det också börjar lossna i Sverige passar vi på att bjuda in henne till studion för en lång och uttömmande intervju. Vidare i programmet hör du en liveinspelning med Sakarias från P3 Guldgalans efterfest. Dessutom spelar vi det bästa nya från helgen som gått, där du hör stora namn som Britney Spears och Iggy Azalea, Disclosure och Ciara.
Ola Salo i Kronologen: "Jag ville göra musik som gjorde skillnad för människor"  

I 20 år var han frontperson i Sveriges glammigaste rockband the Ark, som inte bara skänkt livskraft till sina tusentals fans utan också vunnit melodifestivalen och skapat diplomatisk dramatik i Washington. Inte nog med det, Ola Salo har även spelat Jesus. Ikväll välsignar han oss med ett besök i vårt långa och krämiga intervjuformat Kronologen.

I kvällens show får ni givetvis också en rejäl dos ny musik i Nyhetssvpet, där vi hör bland annat premiärspelar Petters nya singel. Dessutom blir det en liveinspelning med brittiska rapparen, poeten och spoken word-artisten Kate Tempest.
Noonie Bao i Kronologen: "I början tyckte folk att min röst var så knäpp och konstig"  

Noonie Bao är något av ett låtskrivaress - hennes debutalbum blev grammisnominerat och hon skriver pophits åt några av världens just nu hetaste artister. Som ett litet försenat påskägg bjuder vi ikväll på en hel timme närgången intervju med Noonie om karriären från a till ö.

Från att som trettonåring tycka att låtskrivandet var lite pinsamt till att hoppa av gymnasiet för att fokusera på musiken och att idag ha eget skivbolag. Hör Noonie själv berätta om sin karriär och om hur man egentligen lyckas i musikbranschen. Måste man till exempel själv kunna sjunga för att bli låtskrivare? Vidare hör vi en liveinspelning med Hurula och bränner av den senaste musiken från påskhelgen, med nya släpp från bland andra Tame Impala, Breakup och Zhala.
Pontus Winnberg i kronologen-intervju: Drömmarna gick från körledare till rockstjärna  

Pontus Winnberg är medlem i både Miike Snow och supergruppen Amason. Dessutom är han ena halvan av producentduon Bloodshy & Avant som jobbat med världskända artister som Madonna, Jennifer Lopez och Britney Spears. I Kronologen ska han få berätta om hur han tog sig från hemstaden Göteborg till att ha hela världen som sin arbetsplats.

Pontus Winnberg är medlem i både Miike Snow och supergruppen Amason. Dessutom är han ena halvan av producentduon Bloodshy & Avant som jobbat med världsstjärnor som Madonna och Britney Spears. I Kronologen berättar han för Tina Mehrafzoon om hur han tog sig från hemstaden Göteborg till att ha hela världen som arbetsplats.
Panda Da Panda gästar Kronologen - lång och närgången intervju om livet och karriären  

Med en far som var konstnär och fakir är Thibo Girardon beviset på att äpplet inte faller långt från trädet. På scen har han både lyckats hugga sig själv med en trämachete och få en pil rakt i bröstet, men bakom dom cirkusaktiga liveshowerna döljer sig allvarliga budskap, sjungna på klingande skånska.

Låtar som "Spegelen" och "Titta när han dansar" har bidragit till att bygga upp en otroligt lojal fanskara över hela landet. Här gästar han Musikguiden för en lång och närgången intervju i Kronologen.

Med en far som var konstnär och fakir är Thibo Girardon beviset på att äpplet inte faller långt från trädet. På scen har han både lyckats hugga sig själv med en trämachete och få en pil rakt i bröstet, men bakom dom cirkusaktiga liveshowerna döljer sig allvarliga budskap, sjungna på klingande skånska. Låtar som "Spegelen" och "Titta när han dansar" har bidragit till att bygga upp en otroligt lojal fanskara över hela landet. Ikväll gästar han Musikguiden för en lång och närgången intervju i Kronologen. Programledare: Tina Mehrafzoon.
Blandbarnens mellanförskap – Samir Yosufi möter Silvana Imam  

Silvana Imam har en pappa från Syrien och mamma från Litauen. När hon förra året släppte "Svär på min mamma" fanns det en textrad i den som slog an hos Musikguidens Samir Yosufi, som har en pappa från Afghanistan och mamma från Polen. Under ett halvår därefter möttes de båda för att prata om blandbarnens mellanförskap och hiphopens styrka. 

Under Samir Yosufis uppväxt var hans bakgrund något han ofta tonade ner. För att den inte riktigt passade in. För att den kändes svårplacerad. Men så förra året hörde han Silvana Imams "Svär på min mamma" med texten: "Jag är sjärnan ifrån Syrien / Och ni kan trycka paus om ni inte kan hantera hybrisen / Och sluta fråga varför jag inte bryter ens / Fucking mirakel att jag har kvar nåt av mitt psyke än" Den fyllde honom med något otroligt positivt och stort. Och han funderade: Vem är den här blonda rapparen med det arabiska efternamnet som bara pyr av stolthet å power? Under hösten mötte han Silvana Imam under flera intervjuer för att prata om deras båda bakgrunder, som på många sätt är så lika. De pratade om blandbarnens mellanförskap, om hur det är att växa upp som invandrare i Sverige. - Jag har alltid mött motstånd för den jag är och har aldrig fått vara fri, men de har aldrig lyckats trycka ner mig, säger Silvana Imam. Lyssna på reportaget om identitet, ursprung och blixtrande rap-bangers.
0:00/0:00
Video player is in betaClose