NAIROBI radio

NAIROBI radio

Sweden

Från Sverige till Kenya och tillbaka...

Episodes

Filmklipp från Bu(r)ger´s Chips  

Här kommer ett litet filmklipp från gårdagens besök i Kibera. Håll till godo!

8 månader…  

Ja, nu är det faktiskt hela 8 månader sedan vi lämnade Sverige för detta kenyaliv. Fortfarande är det så att vi trivs riktigt bra här men nu längtar vi hem till Sverige och alla er där hemma. Trots att vi har haft sommar sedan juni förra året så skulle det kännas surt att missa den svenska värmen. Att få komma hem till midsommar skulle vara helt fantastiskt men… nja, vi tror inte riktigt att vi kommer att hinna det.
Påsken har passerat och den firade vi både i Maasai Mara och Nairobi. Mara bjöd som vanligt på storslagna vyer och alla dess djur. Denna gång fick vi se både jagade leopard, markgående flodhästar och små lejonungar men noshörningen höll sig undan som vanligt. Väl hemma i Nairobi lyckades vi ordna ett nästan komplett påskbord till både William och Oscars glädje.
Idag har vi återigen besökt vår vän Kevin i Kibera och nu för att inspektera den nyinköpta popcornsmaskinen. Den har Kevin lyckats köpa på grund av Anders br [...]

Stiltje…  

En lugn vecka har passerat. Vi har inte gjort så mycket alls utan vi har mest varit hemma, badat och lekt. Vår vän Joe som har firman Masaba Tours and Travels har varit hemma hos oss för att snickra ihop lite reklamblad så att andra familjer och även turistande släkt och vänner skall kunna se vad han kan erbjuda. Joe har en jättefin 9-sitsig minibuss, han kör bra och försiktigt, är supertrevlig och serviceminded och kan erbjuda massor av olika turer i Nairobi med omnejd.
Vi kan verkligen rekommendera honom!
Veckan avslutades med ett kalas hemma hos vår tränare Chris då hans treåriga son fyllde år. Kul och intressant att bli hembjuden till en helt vanlig kenyansk familj.
Nästa vecka har vi heller inte så mycket planer inför men… vi vilar upp oss för en intensiv avslutning här i Kenya, vi skall försöka ta oss på några längre resor här i Kenya för att verkligen få se andra miljöer och människor.

Syster och masajer på besök  

Under veckan har vi återigen haft Sverigebesök, kanske det sista innan vår egen hemresa. Anna, Sofias syster, kom hit för ytterligare ett besök och denna gång för att leva vårt vardagsliv. Dock - det kanske inte blev så himla vardags utan vi har turistat en hel del i Nairobi omnejd.
Vi har besökt Nairobi nationalpark tillsammans med vår städerska Edith och henne två tvillingpojkar, vi har vandrat i Karura forrest, vi har besökt kaffeplantagen i Paradise Lost, vi har shoppat loss på marknader för att fylla Edith shop  med ytterligare fina saker, handlat fantastiska Kitenge och Kangatyger och vi har svängt våra lurviga på danshak i Nairobi city.
Ett jätteroligt inslag i veckan har varit de två besök vi haft av Anna och Bernts masajvänner som de lärde känna under deras resa hit i december. Så kul med nya bekantskaper och vi kommer nog själva att åka med dem till deras camp OldarPoi, kanske redan i påsk.

En mycket tråkig sak som hän [...]

Möte med Childrens department - check!  

Så har vi äntligen haft våra möten med Childrens department. Det första mötet ägde rum på departementet och tog cirka två timmar. I princip var det samma frågor som ställdes vid detta möte som våra hemutredare än gång ställde hemma i Sverige fast i en något enklare form. Vi fick berätta om vår barndom, förhållandet till våra släktningar, vad vi arbetar med och hur vår hemmiljö ser ut. Vi fick även klargöra för hur vi tror att eventuell rasism i hemlandet kan komma att påverka våra barn i framtiden vilket jag tycker är en mycket relevant och bra fråga. Mötet gick bra (tror vi) och två dagar efter kom en annan sekreterare hem till vår lägenhet för att kolla läget. Han gick en vända i lägenheten, gjorde några anteckningar och åkte nästan lika snabbt som han kom. Dock är det några papper som saknas i vår akt som gör att vi känner en viss oro just nu men vi hoppas kunna lösa det under kommande dagar.
Idag har vi jobbat med två ins [...]

Kenya på 9 dagar  

Nu har vi haft besök igen av släkten i Köping. Det har varit nio intensiva dagar som började med besök i city och en halvdag i Kibera. Därefter följde tre dagar i ett ganska så torrt Maasai Mara vilket gjorde att vi fick snurra runt ganska så långt för att finna våra lejon och hyenor. Där här gången fick vi dock se enorma buffelhjordar och många elefanter.
Väl hemma i Nairobi igen så besökte vi Karen med alla dess hantverksbutiker. Vi hann även med ett besök på Mamba Village där vi fick ha ordentlig närkontakt med krokodiler.
Som avslutning på Bürger/Sundqvists besök tog vi oss till Mombasa och Voyager beach resorts där vi i fem dagar åt oss mätta, solade och badade som tokar.
Vi är lyckligt lottade att ha så många släktingar som tagit sig hit för att besöka oss under adoptionsprocessen. Det är roligt att få “visa” upp landet och vi tror även att dessa besök gör att vår hemlängtan inte blir lika stor.
Den [...]

Ediths shop  

Förkylningen håller i sig i familjen så därför har det inte hänt så mycket sedan förra veckan. Vi har mest varit inne och tagit det lugnt vilket också har visat sig fungera riktigt bra. Barnen är helt tillfreds med att bara vara hemma. De bygger lego, leker katt, tittar på film, spelar spel och tränar på att leka tillsammans. Kanske bra att ta sig en lugn vecka då och då.
Jag, Sofia, har startat Ediths shop på Facebook under veckan som gått. Vi hoppas såklart att ni är många som vill vara med och sponsra detta projekt genom att köpa er själva något fint och samtidigt sponsra en ensamstående mamma som har framtidsdrömmarna inom räckhåll men behöver får hjälp som en sista puff. Titta in på Ediths shop, gilla sidan och dela den vidare. Om ni vill beställa något, vilket vi såklart hoppas att ni vill, så är [...]

Min bil kör jättefort…  

Vi är tillbaka i Nairobi igen och en riktig dunderförkylning tog vid med oss hem. Vi hostar och nyser som aldrig förr och jag vet inte hur många näsdukar vi har gjort av med de senaste dagarna. Nu tror vi att det har vänt så vi kan träna som vanligt med vår “PT” Chris under nästa vecka.
Vi är lite misspeppade vad gäller planeringen i vår adoptionsprocess. Efter den första hearingen så skall man få ett hembesök av Childrens department och man skall även besöka dem för en intervju. Detta brukar vanligtvis hända de närmaste veckorna efter hearingen men vi har fått tid först i mars vilket är väldigt dålig timing då min bror med familj kommer på besök. Tyvärr har vi “gått i fällan” att börja jämföra tidsprocessen med andra familjer här nere och det är något man skall akta sig för. Man kan ju verkligen inte påverka hastigheten på något vis så därför är det ju bara dumt att irritera sig och jämföra sig med a [...]

Från moll till dur…  

Hjälp vilken vecka! Ja, det är nog så vi får sammanfatta denna berg- och dalbanevecka, som började kritiskt, övergick till seger över sjukdom och elände och sen ner i en stöldhärva och till sist toner i dur från repetitioner med Swed Ken Songs och vårt första “hearingbubbel”.
För er som inte varit med här nere låter nog det ganska rörigt och det är precis vad det har varit. Ni får helt enkelt lyssna för att få någon rätsida på vår tillvaro.

Under kommande vecka så laddas det inför Swed Ken songs release party som äger rum den
31 januari på Monikos restaurang här i Nairobi. Då kommer  vår sköna vän Marie Andersson att uppträda tillsammans med ett gäng lika sköna kenyaner samt den undersköne Anders Bürger.
Ni får ett smakprov på hur det kan låta i dagens pod men än så länge återstår några repetitioner (för musikkritiska öron - sätt gärna på hörlurarna för att f [...]

Att sitta på höga hästar…  

Det kanske inte riktigt är så illa som det låter för vi har inte gått och blivit högfärdiga, eller vi tror åtminstone inte det. Däremot har vi varit på Ngong Race Course i Nairobi och spanat in alla långbenta och vackra hästar som idag tävlade i årets första kapplöpningslopp. Om man varit på hästkapplöpning eller trav i Sverige så var denna upplevelse snarlik förutom att vädret var mer strålande än vad det brukar vara hem i kring. Om några veckor kan ni säkerligen höra hela inslaget från kapplöpningsbanan i Boulevard, P4 Örebro.

Vi har äntligen fått ett datum för första hearing i domstolen vilket är toppen. Vi längtar inte hem eller känner oss stressade men det är ändå bra att veta att nu rullar processen igång. Nu håller vi tummarna att hearingen blir av, vilket inte alltid är fallet. Domarna kan ställa in sina möten med e [...]

NairobiRadio sänder igen!  

Efter jul och nyårsfiranden så är vi åter på webben med nya program härifrån Nairobi. Eftersom vi har haft besök av hela familjen Sjödin under drygt tre veckor så har vi passat på att utforska fler delar av Kenya. Bland annat har vi besökt sjön Naivasha där vi under en båttur fick närkontakt med ett gäng flodhästar, vi har vandrat på Ngong Hills med bufflar smygande i buskagen och så har vi återigen besökt Mombasakusten och resorten Voyager.
Vi har ju inte känt någon hemlängtan alls under vår tid här i Kenya men nu när våra nära och kära har rest hem så känns det lite tungt i hjärtat. Vi tror att vi säkerligen har minst tre-fyra månader kvar så det är bara att bita ihop och ta till vara på tiden som bjuds. Det vackra och varma vädret har i varjefall kommit till Nairobi och skall så stanna fram till mitten av mars. Nu blir de [...]

Julpyssel, malariavarning och pengar i kistan…  

Idag har vi haft en riktig sjukdag här hemma på Emerald Park. Lillebror i familjen har haft feber de senaste dagarna, som till slut gjorde oss lite ängsliga över att det kanske kunde vara malaria. Malaria uppträder först 3-4 veckor efter att man blivit utsatt för parasiten och det stämmer ganska bra i tid utifrån våra besök i Maasai Mara och sedan på Mombasakusten. Nu visade provtagningen att det inte var malaria så vi får nog ta en tur till läkare i morgon för att göra en mer noggrann koll. Vi kanske skall passa på och ta med oss vår “pengaätande” 5-åring också som lyckades svälja ett 10-shillingsmynt under eftermiddagen. William återhämtade sig efter lite snacksätande men det blir till att använda pottan de närmaste dagarna… man vill ju gärna veta att pengen kommer ut.

För att få lite julstämning här i huset har vi nog julpysslat mer än vad vi brukar göra. Idag har vi tillverkat smällkarameller, tomtar och krydda [...]

Att vara medmänniska - hur gör man på bästa sätt?  

Under veckan som gått har vi haft många tankar kring alla de orättvisor som vi får leva vid sidan av här i Kenya. Det är inte helt enkelt att veta hur man på bästa sätt kan hjälpa sina medmänniskor när vi ser behov som är enorma för många enskilda personer. Samtidigt finns en rikedom och ett överflöd bland en mindre grupp av människor i Kenya som är långt över vad vi är vana vid hemma i Sverige.
Vi upplever att den hjälp vi kan ge är såklart värdefull för den enskilda personen som kommer den till del men landet Kenya behöver lösa denna ofantliga skillnad som finns mellan fattig och rik för att på sikt ge alla människor samma möjlighet att utvecklas och må gott.
Därför har vi valt, trots att vi just nu bor i Kenya, att ändå jobba med vår återkommande julinsamling för Lesotho och närmare bestämt barnhemmet Beautiful Gate. Vi vet att varenda krona som vi f [...]

Första advent i Nairobi  

Nu har vi varit här i Nairobi i drygt tre månader- tre spännande månader som ibland känns långa och ibland som om vi kom igår. Här om dagen då jag gick för att handla lite mjölk i den närliggande livsmedelsaffären fick jag som en overklighetskänsla över mig. Det kändes som om jag alltid hade varit här och att jag nu promenerar omkring i Nairobi med ett lugn och hemmakänsla. Kanske var jag lite väl uppe i mina tankar för jag glömde helt bort att det är vänstertrafik här och hoppade därmed rakt ut i gatan framför en bil som fick bromsa kraftigt för att inte köra över mig. Så… ja, helt hemma är jag väl inte ännu.
Något som glädjer oss är att svenska vänner här nere äntligen har fått sina papper klara och får åka hem till Sverige under nästa vecka med sina små pojkar. Då har de varit här i drygt nio månader. Vi säger hejdå till Sofia Paul och Noah Strickson - det blir tomt här utan er och vi kommer att sakna er  [...]

Med tårna i Indiska oceanen…  

I torsdags lyfte vi från Nairobi för att 50 minuter senare landa i Mombasa. Därefter tog vi oss ner till Galu Beach och Pinewood Resorts and Spa där vi nu njuter av god mat, bad i Indiska oceanen, varm pool och ett härligt semesterliv. Eftersom vi inte har all teknisk utrustning med oss så kommer här en RÅ variant av NairobiRadio - helt utan klipp och omtagningar. Ni får helt enkelt hålla till goda med veckans avsnitt utan intro av Tommy Steel.
Karibu!

En tur till Maasai Mara  

En fantastisk vecka har passerat med både turer till Ngong Hills och Maasai Mara. Vi har nu börjat upptäcka andra sidor av Kenya som kanske gör att vi kommer att sakna detta land när vi väl skall åka hem igen.
I Maasai Mara fick vi förutom alla lejon, elefanter, hyenor, leoparden, geparder, giraffer, zebror etc…etc…även möta en hel maasaiby vilket var en spännande upplevelse. Jag fick om och om igen påminna mig själv att detta är på riktigt- de är inte utklädda för oss turister, de bor verkligen i dessa låga “koskitshus” och de lever nästan enbart på kött och mjölk, de kan ha hur många fruar och barn som helst och de kan hoppa över en meter rakt upp i luften utan anabola steroider.
Vi kan varmt rekommendera både Peakssfari och JK Mara Camp till er som tänkt åka på safa [...]

Och regnet öser ner…  

Nu har regnperioden dragit igång här i Kenya vilket betyder några regnskurar per dygn(ännu så länge bara på kvällar och nätter) men fortfarande har vi behagliga temperaturer och solglimtar. I skrivande stund lyses hela himlen upp utav blixtrar men vi hör inget muller alls. Knepigt…
Vi har fått Sverigebesök som skall stanna i veckorna tre och William är lycklig över att farmor och farfar äntligen hälsar på. Nu skall vi försöka resa lite längre bort från Nairobi vilket innebär att vi gör Masai Mara i slutet av veckan och nästa vecka åker vi till Korallkusten som ligger söder om Mombasa.

Idag har vi besökt city och åkt upp i Kenyatta center för att se hela Nairobi från högre höjd. Bröderna Bürger fick någon sorts hisnade frihetskänsla när det sprang som galningar på helikopterplattan där uppe på toppen medan mamma och pappa Bürger svettades av nervositet. Man kan ju konstatera att vi är bortskämda av alla måttenliga s [...]

Vår lillebror…  

Veckans uppdatering kom lite sent där här gången. Detta på grund av regn som orsakade strömavbrott och sedan kom det lite sjukdom emellan. Vi har även haft en trevlig men intensiv vecka med besök från Sverige och då kom vi av oss i de vanliga göromålen.

Förra veckan lovade vi er att prata lite mer om vår lillebror så här kommer veckan program  - ett avslappnat samtal på balkongen med hela familjen samlad. Om ni vill höra mer kring den lite småläskiga händelsen då vi fick lov att besöka sjukhuset mitt i natten så kan ni besöka “vår” sida på P4 Boulevard.

Kaffe, safari och Sverigebesök  

Nu har äntligen vårt första besök från Sverige anlänt. Det var två trötta resenärer som blev upphämtade på Kenyatta Airport i lördags morse men nu har de sovit i fatt och är redo för att göra Nairobi med omnejd. Det känns oerhört kul att få träffa våra släktingar och i och med deras besök blir det ju även en del sightseeing för vår del. Vi ser fram emot kommande vecka!Under veckan som har gått har vi besökt ett kaffeplantage tillsammans med nyfunna vänner här nere i Nairobi. Ett fantastiskt fint ställe, omgivet av kaffeplantor, rödbruna stigar och getter. Dit åker vi gärna igen!Med risk för att bli tjatig så lägger jag en länk till Boulevard, P4 Örebro, där ni kan höra oss varannan vecka. Där försöker vi behandla lite ämnen som känns aktuella hemma i Sverige så kontrar vi med samma upplevelse av det som Kenya visar av samma sak. I fredags pratade vi om det Kenyanska vädret.Här kommer länken: Boulevard, P4 ÖrebroSafari i Nairo [...]

William Mtjofs anropar Sverige…  

Idag är det William och Sofia gör program för NairobiRadio. William som för det mesta trivs här nere i Kenya har ibland lite hemlängtan och då är det framför allt bästa kompisen Elsa som det pratas om. William började på Svenska skolans förskola men hann bara gå två- tre veckor innan vi föräldrar tog beslutet att avsluta placeringen. Vi saknade motiv till att bråka igenom oss ledsamma lämningar som resulterade i en förkrossad William och ser nu tiden framöver som en extrabonus då vi kan få ha våra båda barn hemma tillsammans med oss. Visst blir det en del bråk mellan bröderna men vi hoppas att det i slutändan resulterar i att vi alla knyts samman på ett positivt sätt.William har själv döpt dagens program… vi vet inte var Mtjofs kom ifrån men det låter ju coolt.Vår adoptionsprocess har nu passerat två besök från vår socialarbetare + ett första möte med den advokat som skall företräda oss i domstolen när väl “lillebrors& [...]

0:00/0:00
Video player is in betaClose