Episodes

I närkontakt med isen  

Hur bildas olika typer av is? Isforskaren Victoria Bonath vet. Vår fältreporter träffar henne i Luleå. Och så går vi på ett platt urberg, peneplanet, i Västergötland. Programledare är Joacim Lindwall.

Sommarsnö i Norge och brospindeln mitt i Stockholm  

Vi far till Hallingskarvets nationalpark i södra Norges fjällvärld, där det finns både vildren och fjällräv. Och mitt i Stockholm möter vi den vattenälskande brospindeln. Programledare: Lisa Henkow.

Naturmorgon världen runt  

Vi avslutar vårt jubileumsår genom att resa jorden runt. Till allt från rosa delfiner i Amazonas till gatukatter i Istanbul och vilda orkidéer i Thailand. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Flyttande fjällugglor och nyfikna gråspettar  

Vi sänder hemifrån Bosse och Siv Forsling i Stråtjära i Hälsingland dit gråspettarna kommer varje morgon. Och så blir det uggletema, allt från fjälluggla till slaguggla. Programledare:Joacim Lindwall.

Naturpanelen om duvmjölk och spybollar  

Äntligen är det dags för Susanne Åkesson, Lennart Engstrand och Mikael Sörensson att sammanträda i Lund till höstens första naturväkteri. Programledare är Lisa Henkow.

Årets naturböcker  

Traditionsenligt samlas Naturmorgon kring årets naturboksutgivning. Dokumentärfilmaren och krönikören Tina-Marie Qwiberg är årets specialinbjudna gäst. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Delfinerna i Östersjön och biologerna på kyrkogården  

Lisa Henkow möter två flasknosdelfiner utanför Loftahammar och morgonens fältreporter Joacim Lindwall sänder från en kyrkogård i Uppsala. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Mattias Klum om kärleken till naturen  

Mattias Klum har skildrat natur världen runt, men i Naturmorgon möter vi honom hemma vid sjön Ekoln utanför Uppsala. Vi berättar också om unik lera i Jukkasjärvi. Programledare är Joacim Lindwall.

Hotade naturskogar i Sverige  

Vi besöker Lungsjöområdet i Dalarna, en av de naturskogar som riskerar att försvinna. Om avverkningstakten fortsätter som nu är all större sammanhängande naturskog utanför naturreservat borta i Sverige om 15-20 år, menar Per-Anders Lindgren från Skogsstyrelsen. Programmet är kortare än vanligt. Programledare är Lisa Henkow.

Om att känna igen svampar utan att kunna se dem - och om älgarna på Haparanda S  

Vår fältreporter Joacim Lindwall ger sig ut i svampskogen tillsammans med svampkännaren Ove Lennström och Catarina Meurling som är synskadad sedan barndomen - hur upplever hon svampskogen, hur går hon tillväga för att identifiera de olika svampsorterna? Det är frågor som förhoppningsvis får sina svar. Sändningsplats: Hemlingby friluftsområde utanför Gävle. Och så besöker Thomas Öberg nationalparken Haparanda Sandskär där älgarna blivit både vanliga och närgångna. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Hav, stäpp och glaciärer - det är Patagonien!  

Patagonien - så kallas den sydligaste delen av den sydamerikanska kontinenten. Det är ett område dubbelt så stort som Sverige, med oändliga vidder av låg ökenstäpp med få växt- och djurarter. Men i floddalarna, utmed kusterna och i bergskedjan Anderna finns det betydligt mer liv. Naturmorgon har rest i Patagonien, besökt Magellans sund och Beaglekanalen, sett havsfåglar vid världens sydligaste stad och grottlevande papegojor, skådat valar i Atlanten och kolibrier i bergen, och klättrat uppför glaciären Perito Moreno. Vi berättar om naturen i Patagonien och Eldslandet i ett specialprogram. Programledare är Jenny Berntson Djurvall och i studion finns också Lasse Willén.

Älskade, hatade gran  

Picea abies. Så heter det - Sveriges vanligaste träd. Granen. Vi ägnar hela programmet åt detta älskade, dugliga, tåliga, känsliga och bespottade träd. Ett träd som överlevt dinosaurier och meteoriter och har sju gånger så stor arvsmassa som människan. Som ibland ger plats åt många andra organismer, ibland åt väldigt få. Morgonens fältreporter sänder från granarna i Fulltofta i Skåne, tillsammans med Matts Lindbladh, professor i skogsekologi vid SLU. Vi möter också konstnären Ann Böttcher som undersökt hur granen använts som svensk symbol genom tiderna. Även veckans kråkvinkel, signerad Tina-Marie Qwiberg, kretsar kring barrträdet med ytliga rötter och raka stammar. Programledare är Joacim Lindwall.

Naturmorgon 20151017  

I flera år har vildmarksguiden Johan Örlander på nära håll följt varg, bland annat de vargar som etablerat sig i Sjundareviret utanför Gnesta. Han har tillbringat runt 80 nätter där - hört vargarna yla och hittat en del spår av deras matsedel. Vi träffar Johan Örlander i detta Sveriges minsta vargrevir nu på lördag. Fältreporter är Lena Näslund. Och så ger vi oss ut i hösten för att möta nattfjärilarna - som det riktigt stora blåbandade ordensflyet. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Naturmorgon 20151010 test  

Lördag 10 oktober 2015 Prov till Antarktis Naturmorgon far till Antarktis. Möt ståtliga kungspingviner, bråkiga hakremspingviner och mästarna i jämfotahopp - klipphopparpingvinerna. Vår reporter Thomas Öberg följde med på en båtresa till Antarktis under fyra veckor. Från Sydamerika färdas man via Falklandsöarna och Sydgeorgien genom ett allt kallare hav till Antarktis. Och då handlar det om pingviner av flera arter, albatrosser, pälssälar, elefantsälar och valar. Och om en sorglig historia där människan förde flera arter till nästintill utrotning. Men idag har många av arterna kommit tillbaka. Men till ett nytt mänskligt hot - klimatförändringarna. I studion denna morgon finns Thomas Öberg tillsammans med programledare Jenny Berntson Djurvall.

Naturmorgon 20151010  

Naturmorgon far till Antarktis. Möt ståtliga kungspingviner, bråkiga hakremspingviner och mästarna i jämfotahopp - klipphopparpingvinerna. Vår reporter Thomas Öberg följde med på en båtresa till Antarktis under fyra veckor. Från Sydamerika färdas man via Falklandsöarna och Sydgeorgien genom ett allt kallare hav till Antarktis. Och då handlar det om pingviner av flera arter, albatrosser, pälssälar, elefantsälar och valar. Och om en sorglig historia där människan förde flera arter till nästintill utrotning. Men idag har I studion denna morgon finns Thomas Öberg tillsammans med programledare Jenny Berntson Djurvall.

Naturmorgon 20151003  

När maskinerna har tystnat och virket forslats bort sänker sig tystnaden över hygget. Skogen är avverkad, men kvar i marken står hundratals stubbar. Men vad händer med dem? Vilka organismer kryper, äter och gömmer sig i veden? Är det skillnad på stubbar och stubbar? Och vad händer när avverkning följs av stubbrytning? Kring sådana frågor forskar SLU-biologerna Tryggve Persson, Astrid Taylor och Mats Jonsell. Fältreporter Erik Kohlström möter dem på ett uppländskt hygge denna lördagsmorgon. Och så lär fågelskådaren Reino Andersson oss trix om hur man skiljer de vackra, men ack så knepiga, vadarna från varandra. Joacim Lindwall står för veckans kråkvinkel. Programledare är Lisa Henkow.

Naturmorgon 20150926  

Vi sänder hela programmet från en ås i västra Gästrikland. En ås varifrån man kan se det ena flyttfågelsträcket efter det andra. Här har fågelskådare suttit på höstarna beredda med sina tubkikare sedan 1970-talet för att räkna och titta på gäss, rovfåglar och småfåglar som drar förbi. Morgonens gäster är fågelskådarna Lennart och Barbro Risberg, från Hofors. Och så reder vi ut vad en nyckelbiotop är och besöker just en sådan, i Västerbotten. Zinat Pirzadeh står för veckans kråkvinkel. Programledare är Joacim Lindwall.

Naturmorgon 20150919  

En höstmorgon utanför Piteå förbereder sig ormar och grodor för invintringen. Fältreporter Therese Forsberg tittar närmare på deras bestyr tillsammans med Stefan Andersson, kommunekolog i Piteå. Och så luktar vi efter läderbaggar. Ja, de luktar faktiskt läder, det är därifrån de har fått sitt namn. Programledare är Joacim Lindwall.

Naturmorgon 20150912  

Förra veckan firade vi vår 25-årsdag med ett direktsänt fyrverkeri från naturen här och nu. Den här veckan har vi grävt fram guldkorn ur vårt 1 300 program digra arkiv. Där finns viskradio, dråpligheter, ickehändelser, filosofiska betraktelser och överraskningar. Vi bjuder på när Anders Börjeson och Jan Danielson delar matsäck med en lavskrika, när Gustaf Klarin agerar blodigelbete och när Lisa Henkow tittar på något så, för många människor i alla fall, okänt som sjöhjortron. Och mycket mer. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Naturmorgon 20150905  

Naturmorgon fyller 25 år! Eftersom vårt signum är direktrapporter från naturen runt om i Sverige firas jubileet den 5 september just så - med ett direktsänt naturfyrverkeri. Den här lördagen har vi inte mindre än sju olika fältreportrar på plats från norr till söder i Sverige.

0:00/0:00
Video player is in betaClose