Naturpodden

Naturpodden

Sweden

Följ med oss på äventyr i Upplands natur! En gång i månaden lägger vi upp ett nytt reportage från spenaten där naturljuden tränger igenom och de relevanta frågorna ställs.

Episodes

Avsnitt 32 - Överlev Uppland del 3 av 3  

Det här är sista delen av Marcus Aspsjös uppländska strapats. Han blir mer och mer desperat i sin strävan efter att hinna till målet i tid. Han ska ta sig från Huddunge by drygt 25 kilometer till en plats som få i bygden känner till, men där hägrar en lyxmåltid. Det här är också sista avsnittet av Naturpodden för i år och vi i redaktionen vill passa på att önska alla lyssnare en God Jul och ett Gott Nytt År från Johanna, Danny och Emil! Vi har några specialavsnitt på lager till nästa år men tar, som alltid, gärna emot förslag och idéer från er. Naturpodden produceras av Biotopia (Uppsala kommun). Prenumerera på oss via iTunes, Acast eller annan poddtjänst. Följ oss på Twitter, Instagram och Facebook. Kontakta gärna oss med förslag på naturpodden(at)gmail.com.

Avsnitt 31 - Överlev Uppland del 2 av 3  

Hur går det egentligen för äventyraren Marcus Aspsjö där ute i den uppländska vardagsnaturen? Här i den andra delen får vi följa Marcus när han vandrar från Nora kyrka åt sydöst med en kompasskurs på 144 grader. Det är inte lätt att gå efter kompasskurs i den här typen av landskap och det kommer Marcus snart bli varse. Uppdraget var att följa tre ledtrådar för att bli bjuden på en lyxutemiddag runt 40 timmar och drygt fem mil längre åt sydväst. Dit skulle han ta sig utan mat, karta, pannlampa, tält. Till och med i skogen låg snön tjock, upp mot tre decimeter, och kvicksilvret sjönk under tio minus under hans vandring. Naturpodden produceras av Biotopia (Uppsala kommun). Prenumerera på oss via iTunes, Acast eller annan poddtjänst. Följ oss på Twitter, Instagram och Facebook. Kontakta gärna oss med förslag på naturpodden(at)gmail.com.

Avsnitt 30 - Överlev Uppland del 1 av 3  

Följ med på ett episkt äventyr i den uppländska vinternaturen! Vedermödor blandas med spontansång och den varmaste medmänsklighet i denna trilogi. Du får följa äventyraren Marcus Aspsjö på hans vandring efter kompasskurs genom skog och mark. Det hela började med att han blev avsläppt (se film två nedan) mitt ute i ingenstans, vi på Naturpodden skjutsade honom dit och han hade ögonbindel hela vägen. Uppdraget var sedan att följa tre ledtrådar för att bli bjuden på en lyxutemiddag runt 40 timmar och drygt fem mil längre åt sydväst. Dit skulle han ta sig utan mat, karta, pannlampa, tält. Till och med i skogen låg snön tjock, upp mot tre decimeter, och kvicksilvret sjönk under tio minus under hans vandring. Naturpodden produceras av Biotopia (Uppsala kommun). Prenumerera på oss via iTunes, Acast eller annan poddtjänst. Följ oss på Twitter, Instagram och Facebook. Kontakta gärna oss med förslag på naturpodden(at)gmail.com.

Avsnitt 29 - Mötesplats skyddad natur  

Vad är det regeringen gjort som media inte berättat om? Hur se de som jobbar på Naturvårdsverket och länsstyrelser på sitt uppdrag att skydda natur? Den 28-29 November arrangerade Naturvårdsverket konferensen Mötesplats skyddad natur 2016 på Münchenbryggeriet i Stockholm och Naturpodden var på plats. Med utgångspunkt från den studio som vi riggat i ett gömsle intervjuade vi olika deltagare på konferensen. Du hör Anna Karlsson, Hav- och Vattenmyndigheten, Claes Svedlindh, chef naturavdelningen på Naturvårdsverket, Erik Hansson från Natursidan, Maria Tiricke, Chef sektionen för skydd och förvaltning av värdefull natur, Marcus Eldh från naturturismföretaget Wild Sweden, Sara Overud Wissman och Nic Kruys från Länsstyrelsen i Uppsala län som jobbar med skogsbete och kalkbarrskogar, Erik Sjögren som jobbar med grön infrastruktur på Naturvårdsverket, samt Henrik Waldenström på WWF. Naturpodden vill tacka alla som vi pratat med, också ni som inte kom med i podden (vi har mer på band!) samt de duktiga projektledare som höll ihop konferensen så bra; Linda Norrman och Lina Cederlöf på Naturvårdsverket! Ett stort tack till er och för att vi fick komma. Vi önskar er lycka till med framtida projekt. Naturpodden produceras av Biotopia (Uppsala kommun). Prenumerera på oss via iTunes, Acast eller annan poddtjänst. Följ oss på Twitter, Instagram och Facebook. Kontakta gärna oss med förslag på naturpodden(at)gmail.com.

Avsnitt 28 - En fjärilssamlares bekännelse  

Följ med Karin Lindström ut på Fjärilsstigen i utkanten av Uppsala! Där träffar hon entomologen Lennart Henstam och de pratar om att samla, fota och att rapportera fjärilar. Lennart menar att Artportalen blivit en modern variant av samlandet och Karin Lindström tar frågan vidare till Karin Ahrné på Artdatabanken. Det går också bra att lyssna på Naturpodden via iTunes, Acast osv (där poddar finns). Följ oss i sociala medier! Vi finns på Twitter, Instagram och Facebook. Naturpodden produceras av Emil V. Nilsson och Daniel Schrire på Biotopia, Uppsala kommun.

Avsnitt 27 - The Pool Frog Paradise  

Did you know that there is a warmth loving frog species living in Sweden? Its a small isolated population of the Pool frog, a warmth loving animal clinging to the sun exposed rock-shore of Sweden's eastern archipelago, just north of Stockholm. Join us and the ecologist German Orizaola on our search for the frogs one sunny sommer day in June. You hear the song "Rebelsteppa (melodica cut)" by Negritage (CC BY 4.0) in the episode, downloaded from freemusicarchive.org.

Avsnitt 26 - Med Sunbeam till Huvudskär  

Följ med på Naturpoddens jubileumsresa! Vi firar att vi poddat i ett år genom att försöka få syn på tajgasångare ute på Huvudskär, en ö i det yttre havsbandet i södra Stockholms skärgård. Vi reser dessutom ståndsmässigt med Sunbeam, en gammal segeltrålare med hemmahamn i Uppsala som byggdes i England 1905. Idag ägs skeppet av Upsala Marinbotaniska Medelhavsexpedition AB (!) och underhålls av ett gäng entusiaster som du kan läsa mer om här. Du hör låten "Move like the ocean" med Wildlight (CC BY 3.0) nedladdad från freemusicarchive.org i avsnittet.

Avsnitt 25 - Andris och kronhjortarna  

Följ med ut på kronhjortsbrunst i markerna utanför Gnesta! Emil får hjälp av Andris Fågelviskare från föreningen Naturliv som visar var hjortarna håller till. Det var den 16 september som Emil körde ner till Järna och hämtade upp Andris. Du får höra hur de smyger ut i markerna och spanar efter hjortar. När skymningen sänker sig över landskapet fylls luften av märkliga urtidsljud, djupa vrål som ekar i dalarna. I avsnittet hör du delar av låten "O Crebro do Morto" (CC BY) av Dr Frankenstein nedladdad från freemusicarchive.org.

Avsnitt 24 - Göktytorna i Lövsta  

Följ med ut då Maria, Lasse och Debora ut i slutet av juni i år och ringmärk årets sista kull med göktytor! Lasse Fröjdlund är en av de entusiaster som sätter upp och sköter om hundratals holkar för göktytor. Debora Arlt är forskaren på SLU som hjälper Lasse med att ringmärka göktyteungar. Vi plockar upp dem och åker ut till de vackra betesmarkerna i Lövsta-Funbo strax utanför Uppsala och får höra Lasse berätta om göktytor, tjurkalvar som slickarhonom i nacken och hur hans intresse började en gång i tiden. I avsnittet hör du låten "Theme for The Mad Thinker" av Dr Frankenstein, nedladdad från freemusicarchive.org (CC BY 3.0). Naturpodden vill tacka Lasse Fröjdlund och Deborah Arlt för deras medverkan. Ni hör Maria Brandt och Daniel Schrire från Naturpodden. Avsnittet är klippt av Emil V. Nilsson, Daniel Schrire har varit ljudtekniker.

Avsnitt 23 - Skogen med Sebastian Kirppu  

Följ med oss ut i skogen tillsammans med Sebastian Kirppu! Han har blivit känd som naturskogarnas kanske främste förkämpe i dagens Sverige. Vi åker till en uppländsk naturskog – kan du gissa vilken? – för att se vilka arter vi kan hitta som tyder på att skogen funnits där länge. Ju längre in i skogen vi kommer desto fler signalarter hittar Sebastian, sådana arter som just visar på att här har det funnits skog, med både levande och döda träd, under lång tid. I avsnittet hörs låtarna Tell Me Instrumental (CC BY) med Allalulja Choir och Sky Guide med Cloudkicker (CC BY), båda nedladdade från freemusicarchive.org

Avsnitt 22 - Den bredbandade ekbarkbockens återkomst  

Hur gör man egentligen när man räddar världen? En art i taget säger de som jobbar med naturvård. Följ med Emil och Danny till Nedre Dalälven när Länsstyrelsen i Uppsala län tillsammans med Nordens Ark bär ut ekstockar fulla med puppor av den bredbandad ekbarkbock, en art som tidigare funnits på platsen men som försvann på 1980-talet. Att återinföra arter är en ännu rätt ovanlig metod inom naturvården i Sverige. För att det ska fungera måste lanskapet också förändras, vid Dalälven betyder det att länsstyrelsen och andra organisationer röjer bort gran för att underlätta för lövträd, däribland de ekar som ekbarkbocken älskar. Naturpodden vill tacka Maria Forslund på Länsstyrelsen i Uppsala län för att vi fick följa med, samt Nordens Ark för trevliga samtal på plats. Låten som hörs i avsnittet är gjord av Jetsonic och heter ”Theme For An Unnade Space Film” (CC BY), nedladdad från fremusicarchive.org

Avsnitt 21 - Hällristningarna i Boglösa  

Följ med ut i ett fortfarande levande bronsålderslandskap! Sveriges tredje rikaste hällristningsförekomst har nu blivit lättare att överblicka och Emil har åkt dit för att ta reda på mer. Han möts av en fantastisk blommande betesmark och mängder av hällristningar. En ny informationsplats och en ny sträckning av Upplandsleden har färdigställts tidigare under sommaren tack vare arbete från Boglösa hembygdsförening, Naturskyddsföreningen i Enköping samt Upplandsstiftelsen och Enköpings kommun. Du hör när Emil pratar med kommunekolog Anders Lindholm från Enköpings kommun samt arrendatorn Monica Jacobsson och Örjan Emanuelsson från Boglösa hembygdsförening. I avsnittet används ljud från freesound.org av användaren Hedmarking "revheim brass lure" och "lyre" (CC BY). Låten som hörs i avsnittet är gjord av Jason Shaw och heter "Back to the woods", hämtad från freemusicarchive.org (CC BY).

Avsnitt 20 - Gölgrodorna på Örskär  

Följ med oss när vi letar efter Sveriges kanske skönaste grodart, den sällsynta och värmeälskande gölgrodan! Självklart är det Sveriges Karibien, norra Roslagen, som är enda platsen de lever på. Emil åkte ut till Örkär tillsammans med grodexperten Beatrice Lindgren, forskaren German Orizaola och fotografen Rolf Nyström. Du hör främst när Emil pratar med Beatrice när de går till olika platser på Örskär där man kan få höra och se gölgroda. Det kommer en engelsk podd senare med samtal mellan Emil och German samt en film som Rolf var med och filmade. Musiken du hör i avsnittet är gjord av Negritage, låten heter "Rebelsteppa (melodica cut)" (CC BY 4.0) och är nedladdad från Free Music Archive.

Avsnitt 19 - Fyrisån after dark  

Följ med på en cykeltur längs Fyrisån i den södra delen av Uppsala en varm kväll i början av juni. Efter att Emil och Johanna introducerat avsnittet hör du Jon Hessman från Upplands Ornitologiska Förening guida Emil och senare Patrik Ellström (biolog) bland alla ljud i buskarna. Du får höra flera fåglar som oftast sjunger på natten och Emil ger dig också en liten historisk tillbakablick, hur vanliga var de förr? Och hur låter de enligt Erik Rosenberg? Två ljudeffekter är hämtade från Freesound.org, "Veiler - gong sabi2" och "Vagaar - dark ambient noise" (CC BY).

Avsnitt 18 - Postapokalyptisk salamander  

Vi följer med groddjursexperten Beatrice Lindgren ut till en övergiven plats nära Vänge strax utanför Uppsala för att leta efter den större vattensalamandern. Efter utflykten ringer vi upp Urban Westerlind på Länsstyrelsen i Uppsala län för att reda ut varför större vattensalamandern har ett så starkt skydd och vilka andra arter det gäller. Musiken i programmet är gjord av artisten Jahzzar, du hör låtarna "Gloom" och "Chunk of Lawn" (CC SA 4.0, nedladdat från Free Music Archive).

Avsnitt 17 - Aspen i Fyrisån  

Vad är det med aspen i Fyrisån? Något måste det vara, för strax innan studenterna går man ur huse på Valborg så simmar hundratals nästan meterstora fiskar upp i fiskvägen förbi Islandsfallet. Men så har det inte alltid varit, länge hindrades asparna från att nå det både mytiska som mystiska lekplatsen mellan Kvarnfallet och Dombron inne i centrala Uppsala, det som nu kallas Aspforsen av de initierade. Där lär bottnen vara täckt av asprom i början av maj, men går det verkligen att få se fiskarna när de leker? Och hur går det egentligen för aspen i Fyrisån? Lyssna på avsnittet och hör om Uppsala kommuns kanske största naturvårdsprojekt genom tiderna. Naturpodden vill tacka Daniel Brelin, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Uppsala län, Tomas Remén Loreth och Johan Persson på Upplandsstiftelsen och Gustav Johansson på Hydrophyta. Musik: www.bensound.com

Avsnitt 16 - Tjäderspel i Vänge - Östfora  

Följ med naturguiden Sara Beckman och Emil ut i tjädergömslet! Emil har letat efter spelets centrum på just detta tjäderspel i flera år, men nu verkar gömslet vara bra placerat. Sara har tidigare guidat i fjällmiljö och undersöker nu vilka storslagna naturupplevelser som den uppländska naturen kan erbjuda. Emil låg i gömslet den 15-16 april, Sara 22-23 april. Naturpodden vill tacka Sara Beckman, Jon Hessman, Torbjörn Swenelius och Sture Hogmark för bra samarbete. Om du vill läsa mer om tjäderspel kan du söka upp Emils artikel "Tjädern och skogen" (2015)i Vår Fågelvärld eller Sture Hogmarks artikel "Tjädrar anamma" (2015)i Fåglar i Uppland. Du hör låten "Sunny day (instrumental)" av Mastermind i avsnittet, den är nedladdad från Free Music Archive (CC BY 3.0).

Avsnitt 15 - Orrspel vid Dalälven  

Följ med ut på en stormyr vid Dalälven! Efter lite efterforskningar och en koordinat till spelcentrum åkte Didrik Vanhoenacker och Emil V. Nilsson upp till Dalälven den 12 april. Emil spände på sig snöskor för att lättare kunna gå på myren, sedan gav de sig av ut i det blöta. Se slog upp var sitt gömsle i en liten talldunge och la sig för att sova. Strax efter klockan fyra så... Ja, lyssna själv så får du höra! Alla ljud är inspelade på plats under utflykten. Under delar av avsnittet kan ljudnivån därför variera. Vi rekommenderar att du lyssnar med hörlurar och ganska hög volym eller på en lugn plats, men stora delar av avsnittet går att höra bra oavsett. Anledningen till det här är att man verkligen måste viska när man ligger i gömsle, annars kan man skrämma bort det som man vill titta på, eller så måste vi börja fuska och lägga på prat efteråt. Det vill vi inte. Naturpodden vill tacka Didrik Vanhoenacker för trevligt sällskap, professor Jacob Höglund vid Uppsala universitet för bakgrundsinformation och Mats Wilhelm/N för att vi fick låna hans liggömsle. Låten Relax av Jazzafari (CC NC 4.0, hämtad från Freemusicarchive)finns med i avsnittet.

Avsnitt 10 - Duvhöken i örngömslet  

Följ med in i örngömslet utanför Gysinge! Emil åker till Gysinge tillsammans med polaren Jonas Myrenås. De hoppas på att få uppleva många örnar på åteln utanför gömslet, men det vill sig annorlunda. Annorlunda på ett bra sätt. Du hör också Per Stavåsen från Föreningen för fågelskydd och naturvård vid Nedre Dalälven som driver gömslet.

Avsnitt 14 - Konsten att söka lodjur  

Hur ska man göra för att få syn på ett lodjur utan att störa det? Följ med Jonatan Borling, kattdjursexpert och spårare, som tillsammans med Emil följer ett lodjurs spår växter om Uppsala den 15 februari. En månad senare återvänder Emil till samma område för att sitta i gömsle under tre dagar. Vi får följa med honom in i gömslet den sista kvällen. Som vanligt är det äkta ljud ni hör som vi har spelats in på plats, Naturpodden använder inga ljudbanker. Det är så här naturen låter.

0:00/0:00
Video player is in betaClose