Naturpodden

Naturpodden

Sweden

Följ med oss på äventyr i Upplands natur! En gång i månaden lägger vi upp ett nytt reportage från spenaten där naturljuden tränger igenom och de relevanta frågorna ställs.

Episodes

Avsnitt 25 - Andris och kronhjortarna  

Följ med ut på kronhjortsbrunst i markerna utanför Gnesta! Emil får hjälp av Andris Fågelviskare från föreningen Naturliv som visar var hjortarna håller till. Det var den 16 september som Emil körde ner till Järna och hämtade upp Andris. Du får höra hur de smyger ut i markerna och spanar efter hjortar. När skymningen sänker sig över landskapet fylls luften av märkliga urtidsljud, djupa vrål som ekar i dalarna. I avsnittet hör du delar av låten "O Crebro do Morto" (CC BY) av Dr Frankenstein nedladdad från freemusicarchive.org.

Naturpodden 24 - Göktytorna i Lövsta  

Följ med ut då Maria, Lasse och Debora ut i slutet av juni i år och ringmärk årets sista kull med göktytor! Lasse Fröjdlund är en av de entusiaster som sätter upp och sköter om hundratals holkar för göktytor. Debora Arlt är forskaren på SLU som hjälper Lasse med att ringmärka göktyteungar. Vi plockar upp dem och åker ut till de vackra betesmarkerna i Lövsta-Funbo strax utanför Uppsala och får höra Lasse berätta om göktytor, tjurkalvar som slickarhonom i nacken och hur hans intresse började en gång i tiden. I avsnittet hör du låten "Theme for The Mad Thinker" av Dr Frankenstein, nedladdad från freemusicarchive.org (CC BY 3.0). Naturpodden vill tacka Lasse Fröjdlund och Deborah Arlt för deras medverkan. Ni hör Maria Brandt och Daniel Schrire från Naturpodden. Avsnittet är klippt av Emil V. Nilsson, Daniel Schrire har varit ljudtekniker.

Avsnitt 23 - Skogen Med Sebastian Kirppu  

Följ med oss ut i skogen tillsammans med Sebastian Kirppu! Han har blivit känd som naturskogarnas kanske främste förkämpe i dagens Sverige. Vi åker till en uppländsk naturskog – kan du gissa vilken? – för att se vilka arter vi kan hitta som tyder på att skogen funnits där länge. Ju längre in i skogen vi kommer desto fler signalarter hittar Sebastian, sådana arter som just visar på att här har det funnits skog, med både levande och döda träd, under lång tid. I avsnittet hörs låtarna Tell Me Instrumental (CC BY) med Allalulja Choir och Sky Guide med Cloudkicker (CC BY), båda nedladdade från freemusicarchive.org

Avsnitt 22 - Den bredbandade ekbarkbockens återkomst  

Hur gör man egentligen när man räddar världen? En art i taget säger de som jobbar med naturvård. Följ med Emil och Danny till Nedre Dalälven när Länsstyrelsen i Uppsala län tillsammans med Nordens Ark bär ut ekstockar fulla med puppor av den bredbandad ekbarkbock, en art som tidigare funnits på platsen men som försvann på 1980-talet. Att återinföra arter är en ännu rätt ovanlig metod inom naturvården i Sverige. För att det ska fungera måste lanskapet också förändras, vid Dalälven betyder det att länsstyrelsen och andra organisationer röjer bort gran för att underlätta för lövträd, däribland de ekar som ekbarkbocken älskar. Naturpodden vill tacka Maria Forslund på Länsstyrelsen i Uppsala län för att vi fick följa med, samt Nordens Ark för trevliga samtal på plats. Låten som hörs i avsnittet är gjord av Jetsonic och heter ”Theme For An Unnade Space Film” (CC BY), nedladdad från fremusicarchive.org

Avsnitt 21 - Hällristningarna i Boglösa  

Följ med ut i ett fortfarande levande bronsålderslandskap! Sveriges tredje rikaste hällristningsförekomst har nu blivit lättare att överblicka och Emil har åkt dit för att ta reda på mer. Han möts av en fantastisk blommande betesmark och mängder av hällristningar. En ny informationsplats och en ny sträckning av Upplandsleden har färdigställts tidigare under sommaren tack vare arbete från Boglösa hembygdsförening, Naturskyddsföreningen i Enköping samt Upplandsstiftelsen och Enköpings kommun. Du hör när Emil pratar med kommunekolog Anders Lindholm från Enköpings kommun samt arrendatorn Monica Jacobsson och Örjan Emanuelsson från Boglösa hembygdsförening. I avsnittet används ljud från freesound.org av användaren Hedmarking "revheim brass lure" och "lyre" (CC BY).

Avsnitt 20 - Gölgrodorna på Örskär  

Följ med oss när vi letar efter Sveriges kanske skönaste grodart, den sällsynta och värmeälskande gölgrodan! Självklart är det Sveriges Karibien, norra Roslagen, som är enda platsen de lever på. Emil åkte ut till Örkär tillsammans med grodexperten Beatrice Lindgren, forskaren German Orizaola och fotografen Rolf Nyström. Du hör främst när Emil pratar med Beatrice när de går till olika platser på Örskär där man kan få höra och se gölgroda. Det kommer en engelsk podd senare med samtal mellan Emil och German samt en film som Rolf var med och filmade. Musiken du hör i avsnittet är gjord av Negritage, låten heter "Rebelsteppa (melodica cut)" (CC BY 4.0) och är nedladdad från Free Music Archive.

Avsnitt 19 - Fyrisån after dark  

Följ med på en cykeltur längs Fyrisån i den södra delen av Uppsala en varm kväll i början av juni. Efter att Emil och Johanna introducerat avsnittet hör du Jon Hessman från Upplands Ornitologiska Förening guida Emil och senare Patrik Ellström (biolog) bland alla ljud i buskarna. Du får höra flera fåglar som oftast sjunger på natten och Emil ger dig också en liten historisk tillbakablick, hur vanliga var de förr? Och hur låter de enligt Erik Rosenberg? Två ljudeffekter är hämtade från Freesound.org, "Veiler - gong sabi2" och "Vagaar - dark ambient noise" (CC BY).

Avsnitt 18 - Postapokalyptisk salamander  

Vi följer med groddjursexperten Beatrice Lindgren ut till en övergiven plats nära Vänge strax utanför Uppsala för att leta efter den större vattensalamandern. Efter utflykten ringer vi upp Urban Westerlind på Länsstyrelsen i Uppsala län för att reda ut varför större vattensalamandern har ett så starkt skydd och vilka andra arter det gäller. Musiken i programmet är gjord av artisten Jahzzar, du hör låtarna "Gloom" och "Chunk of Lawn" (CC SA 4.0, nedladdat från Free Music Archive).

Avsnitt 17 - Aspen I Fyrisån  

Vad är det med aspen i Fyrisån? Något måste det vara, för strax innan studenterna går man ur huse på Valborg så simmar hundratals nästan meterstora fiskar upp i fiskvägen förbi Islandsfallet. Men så har det inte alltid varit, länge hindrades asparna från att nå det både mytiska som mystiska lekplatsen mellan Kvarnfallet och Dombron inne i centrala Uppsala, det som nu kallas Aspforsen av de initierade. Där lär bottnen vara täckt av asprom i början av maj, men går det verkligen att få se fiskarna när de leker? Och hur går det egentligen för aspen i Fyrisån? Lyssna på avsnittet och hör om Uppsala kommuns kanske största naturvårdsprojekt genom tiderna. Naturpodden vill tacka Daniel Brelin, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Uppsala län, Tomas Remén Loreth och Johan Persson på Upplandsstiftelsen och Gustav Johansson på Hydrophyta. Musik: www.bensound.com

Avsnitt 16 - Tjäderspel i Vänge - Östfora  

Följ med naturguiden Sara Beckman och Emil ut i tjädergömslet! Emil har letat efter spelets centrum på just detta tjäderspel i flera år, men nu verkar gömslet vara bra placerat. Sara har tidigare guidat i fjällmiljö och undersöker nu vilka storslagna naturupplevelser som den uppländska naturen kan erbjuda. Emil låg i gömslet den 15-16 april, Sara 22-23 april. Naturpodden vill tacka Sara Beckman, Jon Hessman, Torbjörn Swenelius och Sture Hogmark för bra samarbete. Om du vill läsa mer om tjäderspel kan du söka upp Emils artikel "Tjädern och skogen" (2015)i Vår Fågelvärld eller Sture Hogmarks artikel "Tjädrar anamma" (2015)i Fåglar i Uppland. Du hör låten "Sunny day (instrumental)" av Mastermind i avsnittet, den är nedladdad från Free Music Archive (CC BY 3.0).

Avsnitt 15 - Orrspel vid Dalälven  

Följ med ut på en stormyr vid Dalälven! Efter lite efterforskningar och en koordinat till spelcentrum åkte Didrik Vanhoenacker och Emil V. Nilsson upp till Dalälven den 12 april. Emil spände på sig snöskor för att lättare kunna gå på myren, sedan gav de sig av ut i det blöta. Se slog upp var sitt gömsle i en liten talldunge och la sig för att sova. Strax efter klockan fyra så... Ja, lyssna själv så får du höra! Alla ljud är inspelade på plats under utflykten. Under delar av avsnittet kan ljudnivån därför variera. Vi rekommenderar att du lyssnar med hörlurar och ganska hög volym eller på en lugn plats, men stora delar av avsnittet går att höra bra oavsett. Anledningen till det här är att man verkligen måste viska när man ligger i gömsle, annars kan man skrämma bort det som man vill titta på, eller så måste vi börja fuska och lägga på prat efteråt. Det vill vi inte. Naturpodden vill tacka Didrik Vanhoenacker för trevligt sällskap, professor Jacob Höglund vid Uppsala universitet för bakgrundsinformation och Mats Wilhelm/N för att vi fick låna hans liggömsle. Låten Relax av Jazzafari (CC NC 4.0, hämtad från Freemusicarchive)finns med i avsnittet.

Avsnitt 10 - Duvhöken i örngömslet  

Följ med in i örngömslet utanför Gysinge! Emil åker till Gysinge tillsammans med polaren Jonas Myrenås. De hoppas på att få uppleva många örnar på åteln utanför gömslet, men det vill sig annorlunda. Annorlunda på ett bra sätt. Du hör också Per Stavåsen från Föreningen för fågelskydd och naturvård vid Nedre Dalälven som driver gömslet.

Avsnitt 14 - Konsten att söka lodjur  

Hur ska man göra för att få syn på ett lodjur utan att störa det? Följ med Jonatan Borling, kattdjursexpert och spårare, som tillsammans med Emil följer ett lodjurs spår växter om Uppsala den 15 februari. En månad senare återvänder Emil till samma område för att sitta i gömsle under tre dagar. Vi får följa med honom in i gömslet den sista kvällen. Som vanligt är det äkta ljud ni hör som vi har spelats in på plats, Naturpodden använder inga ljudbanker. Det är så här naturen låter.

Avsnitt 13 - Rewilding Uppland  

Följ med ut till några mycket speciella hästhagar utanför Krusenberg strax söder om Uppsala. Här betar gotlandsruss helt utan att stödutfodras (om de inte magrar av för mycket). Det är Carl-Gustaf Thulin och hans kollegor som testar hur bra hästarna är på att hitta mat själva och hur deras betande påverkar flora och fauna. En av tankarna bakom experimentet är att med tiden kunna släppa hästar fria i Sverige, låta dem få leva som vilda djur och på så sätt återta den ekologiska nisch som vildhästen en gång hade. Tankarna är en del av konceptet rewilding, att släppa ut stora växtätare för att återskapa ett landskap som fanns innan människan. Idag är turism en stor drivkraft bakom den här typen av projekt, men också naturvårds- och jaktintresserade har varit nyfikna på konceptet. Så vad säger ni, ska vi släppa hästarna fria? I så fall kan ni hjälpa Calles projekt, googla "rädda russen och ängen" för mer information. I slutet av reportaget hör vi också en kort intervju med naturvårdaren Pär Eriksson från Upplandsstiftelsen som pratar lite med Emil om att släppa ut visenter i den uppländska naturen.

Avsnitt 12 - Vargspårning i Glamsenreviret  

Äntligen finns det ett vargrevir i Uppland! Naturpodden har försökt hitta spår två gånger. Först var Emil ute med Maria Brandt och Henrik Engbladh. Det var en vacker nysnö som täckte marken men inga vargspår hittades. Några veckor senare åkte Emil ut med Erik Kohlström, biolog, brevbärare och tidigare reporter på Naturmorgon. Då gick det bättre, Emil och Erik kunde följa vargarnas spår i flera kilometer. Hör själv! Naturpodden vill tacka Erik Kohlström, Henrik Engbladh och Maria Brandt.

Avsnitt 11 - Vargsnack  

Vad är det med vargen? Ett djur som andra, om än inte helt vanligt. Hör Henrik Thurfjell, zoolog på Artdatabanken, prata om varför vargen är rödlistad. Vi hör sedan Linnea Kjellberg, spårare, och Johan Månsson, snickare och tidigare rovdjursansvarig på Länsstyrelsen, prata om sina bästa vargupplevelser. För det kan vara en mycket speciell upplevelse att röra sig i ett vargrevir. Lyssna så får du höra. På bilden ser vi Linnea Kjellberg vid en sövd björn (det hade varit bättre med en varg för bildens skull men man kan inte få allt). Intervjuerna med Henrik och Linnea är inspelade under Vargsymposiet i Vålådalen 2016.

Avsnitt 9 - Lodjurets roll i naturen  

Emil har åkt till Stockholms universitet för att prata med Bodil Elmhagen, en rävforskare som också kommit in på lodjur. Emil frågar Bodil om hur lodjuren påverkar sin omgivning, framför allt de andra däggdjuren räv, hare, varg och rådjur. De pratar också om de ekosystemeffekter som stora rocdjur har, och hur man ska se på de effekterna i den kraftigt människopåverkade skandinaviska naturen. Foto: Eva Dalin/Stockholms Universitet

Avsnitt 8 - Lappugglorna vid Håga ängar  

Kan lappuggla börja häcka utanför Uppsala? Danny, Emil och senare Johanna cyklar och letar efter lappuggla vid Håga ängar i Nåsten utanför Uppsala. Några veckor senare sätter Bo Söderström, Thomas Wilker, Erica Torninger och Emil upp boplattformar för lappuggla i närheten. Följ med upp i en gran och hör hur det låter när man cyklar med en stege. Naturpodden vill tacka samtliga medverkande.

Avsnitt 7 - Laxsjukan i Torneälv  

Under sommaren 2014 och 2015 hittades döda laxar längs de norrländska älvarna. Umeälven, Kalixälven älven och Torneälven är främst drabbade, men orsaken till laxdöden är ännu oklar och det oroar många längs älvarna. Ska vi vara oroliga eller är det ett normalt förlopp? Naturpodden pratar med Daniel Brelin, länsfiskekonsultent på Länsstyrelsen i Uppsala län och sedan följer ett reportage av Daniel Caldeborn där vi hör fiskarna Leif Taavola och Tore Peuravaara som hittat döda älvar längs Torneälven. Musik av Jonatan Borling används med upphovsmannens tillåtelse.

Avsnitt 6 - Florarna och vildmarken  

Finns det vildmark nära till hands? Johanna och Danny från Naturpodden åkte till Florarna med några polare en helg i december med uppdraget att försöka få vildmarkskänsla. De kastade sig in i naturreservatet med smittande entuasiasm och gick med klafsande steg över kärr och mosse, både dag som natt. Du hör Johanna Sköld, Daniel Schrire, Sarah Bayard, Daniel Berglund, David Lindberg och Ida Bernhardsson samt musik av DeeB, låten "Thru Clouds" (CC BY 3.0, Free Music Archive).

0:00/0:00
Video player is in betaClose