Netværket

Netværket

Denmark

Netværket er et ugentligt magasinprogram på P1, der på en konkret og underholdende måde beskæftiger sig med fællesskaber i forandring.

Episodes

Netværket: Kaos på cykelstien 2016-06-30  

Ude i verden er vi berømte for vores cykelkultur, men når man zoomer ind på cykelstierne i myldretiden bliver der viftet med den grimme finger, og udvekslet meget grimme gloser. Netværket diskuterer om cyklister bare er uhøflige, eller simpelthen ikke kender færdselsloven. Panel: Ann Elisabeth Knudsen, lektor i dansk og psykologi; Michaeel Gylling Nielsen - direktør for Center for Familieudvikling og Jan Guldmann - næstformand i 3F Randers. Vært: Anne Kjær. Tilrettelæggelse: Bettina Ohlsen, Martin Lennard Eriksen og Anne Kjær.

Netværket: Rigtige mænd har det svært 2016-06-23  

Den moderne mand er svag, powerkvinderne, har taget styringen både ude og hjemme. Mændene er splittede mellem det feminine og det maskuline, mener forskere. Måske er der en manderevolution på vej. Panel: Ann Elisabeth Knudsen, lektor i dansk og psykologi, Michael Gylling Nielsen, direktør for Center for Familieudvikling og Jan Guldmann, næstformand i 3F Randers. Vært: Anne Kjær. Tilrettelæggelse: Bettina Ohlsen, Martin Lennard Eriksen og Anne Kjær.

Netværket: Unge og politik 2016-06-16  

De unge er både blevet kaldt politiske analfabeter og demokratisk dovne, og partiernes medlemstal rasler ned. Netværkets panel diskuterer unge og politik, og vender forslaget om stemmeret til 16-årige. Panel: Majbritte Ulrikkeholm - sanger, forfatter og underviser, Svend Brinkmann - professor i psykologi ved Aalborg Universitet, Anna Prip - familieterapeut og pædagog. Vært: Anne Kjær. Tilrettelægger: Bettina Ohlsen.

Netværket: Kærligheden tåler ikke alt 2016-06-09  

En kærlighedscoach mener kernefamilien har spillet fallit, en præst, der selv er blevet skilt fem gange, synes vi skal holde op med at problematisere skilsmissen og en singlekvinde synes at samfundet har for travlt med at mene det ville være bedre for hende at finde en mand. De fleste drømmer om at finde den eneste ene og dele børn og bolig, men skilsmisseraten er tæt på 50% og der har aldrig været flere alternativer til kernefamilien end der er i dag. Panel: Majbritte Ulrikkeholm - sanger, forfatter og underviser, Svend Brinkmann - professor i psykologi ved Aalborg Universitet, Anna Prip - familieterapeut og pædagog. Vært: Anne Kjær. Tilrettelægger: Bettina Ohlsen.

Netværket: Generationskløften der blev væk 2016-06-02  

Engang hørte de unge Pink Floyd, mens forældrene lyttede til Nana Mouskouri. I dag kan voksne og deres teenagebørn sagtens tage på Roskilde Festival sammen, og sønnen låner måske lige fars nye labre løbesko. Netværket diskuterer om generationskløften er blevet væk og om de nye unge bliver kloner af deres mor og far, og glemmer at gøre oprør. Panel: Mona Juul, adm. direktør og partner i reklame- og vidensbureauet Envision, Martin Ågerup er direktør for tænketanken CEPOS, og Verner Møller, professor og forskningsleder ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet. Vært: Anne Kjær. Tilrettelægger: Bettina Ohlsen.

Netværket: Er vegetarisme fremtiden? 2016-05-26  

Tendens-pilen på vegetarmad, og kost-eksperter spår, at den vil brede sig, at flere vil droppe kødet - nogle helt, mens andre vil vælge en blød "flexitar" mellemvej med en eller flere kødløse dage, og andre igen vil gå hele vejen og bliver veganere, altså undvære alt animalsk. Men vi danskere er også en kødelskende nation, og da Det Etiske Råd for nylig anbefalede politikerne at lægge afgift på oksekød og opfordrede os alle til at spise mindre kød, af hensyn til klimaet, så skabte det heftig debat. Men hvorfor er det tilsyneladende så vigtigt, at ingen blander sig i, hvad vi spiser? Og har vi en så indgroet trang til frikadeller, flæskesteg og hakkedrenge, at flertallet aldrig frivilligt vil skære ned på kødet? Og betyder det at vi skal tvinges til at ændre madvaner af hensyn til både klima, dyr og mennesker? Panel: Mona Juul, adm. direktør og partner i reklame- og vidensbureauet Envision. Martin Ågerup, direktør for tænketanken CEPOS, klummeskribent på Jyllandsposten og forfatter til flere bøger. Verner Møller, professor og forskningsleder ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet. Vært: Anne Kjær. Tilrettelægger: Bettina Ohlsen.

Netværket: Trænger vi alle til digital detox? 2016-05-19  

Det er kun små 6 år siden iPad'en kom ind i vores liv, og for mange børnefamilier er det alligevel næsten umuligt at forestille sig et liv uden i dag. Børnene elsker den lille skærm i en grad så forældre er nødt til at opsætte regler for skærm-tid, så den ikke sluger al fritiden. Er vi et sted nu, hvor vi er nødt til at få lavet en digital Emma Gad inden den digitale børnefamilie bliver smadret af gadgets? Eller er det bare samme hysteri, som var der da bøgerne, radioen og TV'et kom frem: alt nyt er farligt? Panel: Samfundsforsker, Johannes Andersen, Aalborg Universitet, Flora Gosh, socialrådgiver og leder af Liva Rehab og Leder af Samsø Energiakademi og adjungeret professor på Aalborg Universitet, Søren Hermansen. Vært: Bjarke Stender. (Sendes også 00.05, lørdag 00.05 og søndag 20.03).

Netværket: Autoritetstro under afvikling 2016-05-12  

Folkeskolelærere bliver tilsyneladende overfaldet mere end nogensinde. Men hvorfor? Har vores børn mistet respekten for autoriteter? Netværket på P1 handler om vores autoritetstro. Findes den stadig? Eller er den blevet den blevet udvisket pga. sløset opdragelse og slatne autoriteter. Og hvad betyder det for vores samfund. At vi tør være mere frie og selvbestemmende, eller blot at vi er blevet respektløse og grove? Panel: Forfatter og oberst, Lars R. Møller, tidligere folketingsmedlem og foredragsholder, Özlem Cekic og Thorkild Olesen, formand for Danske Handicap Organisationer. Vært: Bjarke Stender.

Netværket: Arbejderne til kamp... mod kunstig intelligens? 2016-04-28  

Kunstig intelligens er ikke længere forbeholdt science fiction. Den er en del af vores hverdag og i stigende grad også en del af vores arbejdsliv. En rapport fra CEVEA vurderer at ca. 900.000 jobs sandsynligvis bliver automatiserede indenfor de kommende 20 år. Er det i virkeligheden her, at den vigtigste kampplads for arbejderne i de kommende år er. Til kamp mod robotter og kunstig intelligens frem for arbejdsvilkår, ligestilling og løn? Skal vi med andre ord frygte den kunstige intelligens, eller er det bare en naturlig udvikling, som gør alting nemmere og bedre? Panel: Samfundsforsker, Johannes Andersen, Aalborg Universitet, Flora Gosh, socialrådgiver og leder af Liva Rehab og Leder af Samsø Energiakademi og adjungeret professor på Aalborg Universitet, Søren Hermansen. Vært: Bjarke Stender. (Sendes også 00.05 og søndag 20.03).

Netværket: Vil du være attraktiv, så skift job 2016-04-21  

Har du været på den samme arbejdsplads i mere end 8 år, så er dit CV for støvet. 3,8 år samme sted er det optimale for din karriere. Vi skal altså være mobile, som aldrig før for at være attraktive. Samtidig viser undersøgelser at vi helst ikke vil skifte job, hvis det ligger for langt væk fra hvor vi bor. Hvordan forholder vi os til et arbejdsliv, hvor vi både vil have tryghed og forandringer? Og hvad er der blevet af loyaliteten som værdi, hvis virksomheder ikke værdsætter årelange ansættelser? Panel: Iben Krogsdal, ph.d. i religionsvidenskab og forfatter, Lone Fløe, cheføkonoma i Ringkøbing-Skjern Kommune og Simon Axø, Idéhistoriker og viceforstander på Testrup Højskole. Vært: Bjarke Stender.

Netværket: Fordomme gør verden nemmere at forholde sig til 2016-04-14  

Vi har altid haft fordomme om dem der ikke er i vores gruppe. De andre. Og måske kan vi slet ikke lade vær' med at være fordomsfulde. Uanset hvad er der i hvert fald meget der tyder på at vi næsten drager et lettelsens suk når vi får serveret en fordom. Det er blevet meget tydeligt i dette års valgkamp, hvor Donald Trump i den grad har tegnet sort/hvide billeder af virkeligheden. Og som resultat faktisk har en helt reel chance for at blive amerikansk præsident. Men er det simpelthen fordommene der sælger, og hvis det er, hvad er det så der gør at de stadig har så stor magt over os? Panel: Forfatter og oberst, Lars R. Møller, tidligere folketingsmedlem og foredragsholder, Özlem Cekic og Thorkild Olesen, formand for Danske Handicap Organisationer. Vært: Bjarke Stender. Tilrettelægger: Bettina Ohlsen.

Netværket: Er man idiot hvis man lever uden bil? 2016-04-07  

Der er mere end 2,3 millioner personbiler i Danmark. For 50 år siden var der 676.000. Bestanden vil, ifølge Danmarks Statistik, passere 2,45 mio. biler i 2019. Det virker til at det er en udvikling der bare bliver ved med at stige på trods. På trods af at vi godt ved at biler forurener, på trods af at vi godt ved at der findes et hav af dele-muligheder. Er vi virkelig der hvor vores biler er så vigtige, at vi er nødt til at kunne bruge dem hele tiden, alle steder? Panel: Professor i psykologi, Svend Brinkmann, familie terapeut og pædagogisk konsulent ved Integrationsnet, Anna Prip og Adm. Direktør i LeadAgency, Kresten Schulz Jørgensen. Vært: Bjarke Stender.

Netværket: Hvem hylder de introvertes X-factor? 2016-03-31  

I morgen aften brager afslutningen på den 9. sæson af X factor over skærmen. Og vi har efterhånden vænnet os til at se dem med stjernedrømme og sangtalent give den gas på den store scene, og vi labber det i os. Men siger det noget om os som samfund, at vi hylder dem med X-factor? Glemmer vi de introverte - i det hele taget? Panel: Iben Krogsdal, ph.d. i religionsvidenskab og forfatter, Lone Fløe, cheføkonoma i Ringkøbing-Skjern Kommune og Simon Axø, Idéhistoriker og viceforstander på Testrup Højskole. Vært: Bjarke Stender. (Sendes også 00.05 og søndag 20.03).

Netværket: Tilgivelse er ikke en beslutning 2016-03-17  

"Tout est pardonné" ... Alt er tilgivet. Sådan lød teksten på det franske satiremagasin, Charlie Hebdos første forside efter terrorangrebet sidste år. Påsken er lige om hjørnet med sit budskab om tilgivelse og forsoning, som det er tilfældet hvert eneste år. Men spørgsmålet er om vi er gode eller dårlige til det. Og om man overhovedet kan blive bedre til at tilgive? Panel: Professor i psykologi, Svend Brinkmann, familie terapeut og pædagogisk konsulent ved Integrationsnet, Anna Prip og Adm. Direktør i LeadAgency, Kresten Schulz Jørgensen. Vært: Bjarke Stender.

Netværket: Så lad mig dog leve usundt 2016-03-10  

Hvad nu hvis jeg har lyst til at spise masser af fed mad, ryge cigaretter og skylle det hele ned med store mængder alkohol. Hvad nu hvis jeg har lyst til at nyde livet på en velsmagende måde. Hvis jeg har råd til overflod og er ligeglad med risikoen. Ligeglad med motion og slankekure. Og helt droppe jagten på det sunde liv? Må jeg så det? Netværket handler om retten til usundhed. Om retten til at give afkald på noget af livslængden - til fordel for nydelsen. Panel: Professor og forskningsleder på Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet, Verner Møller, Jurastuderende, Københavns Universitet, Natasha Al-Hariri og formand for Danske Handicap Organisationer, Thorkild Olesen. Vært Bjarke Stender.

Netværket: Shitstorm-vejr over demokratiet 2016-03-03  

De blæser over alt fra landbrugspakker til realkreditselskaber. Nogle bliver blæst omkuld, mens andre rider shit-stormen af. Netværket handler om shitstorms som fænomen og som magtfaktor. For hvad betyder de for demokratiet, for individet og for vores samfund generelt? Er det godt at almindelige borgere endelig har mulighed for at for ram på mastodonter og magthavere? Eller er det gået for vidt? Panel: Idéhistoriker og viceforstander på Testrup Højskole, Simon Axø, samfundsdebattør og tidligere folketingsmedlem, Özlem Cekic og forfatter og fremtidsforsker, Anne Marie Dahl. Vært: Bjarke Stender. (Sendes også 00.05 og søndag 20.03).

Netværket: Ingen vej udenom karakterræs? 2016-02-25  

Gymnasieelever slår alarm fordi alt handler om karakterer. I stedet for læring. Karakterkravene på universiteterne sættes op, så kun dem, der virkelig præsterer, kommer ind. Men hvad så med os forældre, der gerne vil lære vores børn, at der er andet i livet end karakterræs. Kan vi overhovedet tillade os den pointe. Eller er virkeligheden ikke til det længere? Panel: Natasha Al-Hariri, samfundsdebattør og jurastuderende ved Københavns Universitet, Thorkild Olesen, formand for Danske Handicap Organisationer og Verner Møller, Professor og forskningsleder ved Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet. Vært: Bjarke Stender.

Netværket: Det sidste store frikvarter 2016-02-18  

Midt i champagnen smed dronningen en royal bombe nytårsaften. Prins Henrik går på selvvalgt pension. 81 år gammel. Som den første i Kongehusets historie. Men faktum er at han nu trækker stikket, og bliver pensionist. Men er det så startskuddet til det gode liv, eller bare travlhed på en anden måde? En undersøgelse viser, at mere end 40 procent af alle der har forladt arbejdsmarkedet gerne vil tilbage. Men hvorfor ikke holde det sidste store frikvarter - når vi endelig kan? Panel: Johannes Andersen, Samfundsforsker på Aalborg Universitet, Michael Gylling Nielsen - direktør for Center for Familieudvikling og Jan Guldmann, næstformand i 3F Randers. Vært: Bjarke Stender. (Sendes også 00.05 og søndag 20.03).

Netværket: Far - det er du selv ude om 2016-02-11  

En mand tror at kæresten stadig tager P-piller. Men i virkeligheden har hun smidt dem fordi HUN ønsker et barn. Men hvor stiller det manden? ER - det "bare ærgerligt - det er du selv ude om", eller det et ligestillingsproblem i at det kun er kvindens ret at fravælge forældreskabet. I en ny undersøgelse siger 42 procent af danskere ja til at mænd skal have ret til juridisk abort, hvor de kan frasige sig blandt andet det økonomiske ansvar for barnet, hvis de er blevet narret til at blive fædre. Men er det rimeligt, og hvor stiller det barnet, og det ansvar der følger med forældreskabet? Panel: Simon Axø, Idéhistoriker og viceforstander på Testrup Højskole, Özlem Ceckic, samfundsdebattør og tidligere folketingsmedlem og Anne Marie Dahl, forfatter og fremtidsforsker. Vært: Bjarke Stender. (Sendes også 00.05 og søndag 20.03).

Netværket: Vi overvåger - og undervåger! 2016-02-04  

Patienter og pårørende på landets sygehuse optager i stigende grad, hvad de oplever under en indlæggelse - og studerende efterlader mobiltelefoner i eksamenslokalet, der optager lærer og censors votering, så der er dokumentation, hvis det skulle blive nødvendigt at klage. Har vi mistet tilliden til hinanden og til vores fælles systemer? I Panelet: Martin Ågerup, direktør Cepos, Özlem Cekic, forfatter og debattør, Lars Møller, pensioneret oberst og forfatter. Vært: Lene Juul. (Sendes også 00.05 og søndag 20.03).

0:00/0:00
Video player is in betaClose