Nionde Kretsen – Nöjesguiden Podcasts

Nionde Kretsen – Nöjesguiden Podcasts

Sweden

Podcastserien "Nionde Kretsen" kommer i sju avsnitt att göra moderna tolkningar av de sju dödssynderna lättja, högmod, girighet, vällust, avund, frosseri och vrede. Rebecka Hedström och Tone Schunnesson har till sin hjälp utvalda gäster som får utforska människans fulhet och slutligen skicka en person till helvetet för vardera dödssynd.

Episodes

Nionde Kretsen - Girighet  

I det sjunde och sista avsnittet av Nionde Kretsen gästar Kakan Hermansson, konstnär, programledare och geni, Rebecka Hedström och Tone Schunnesson för att prata om den kanske syndigaste synden av dem alla - girighet.  Tillsammans pratar de om maktbruk- och missbruk, förhållandet till assistenter, Snoops rider, nyrika beteenden, att det är teoretiskt omöjligt att ogilla Mia Törnblom, Triss-rättegången, när "Micki" Persbrandt träffade Zlatan, Ola Lindholm och det här med att "skapa sin egen lycka". Dessutom skickar de alla en person eller företeelse till de girigas helvete.

Nionde Kretsen - Vrede  

Enligt Wikipedia är vrede "en känsla som länkar till ens psykologiska tolkning av att ha blivit sårad, kränkt eller förnekad och en tendens att ödelägga det genom hämnd." Till Nionde Kretsens sjätte avsnitt har Tone Schunnesson och Rebecka Hedström bjudit in Julia Frändfors, nattklubbschef på Humlan, för att gräva i det som kallas vrede.  Tillsammans avhandlar de varför vrede kan tolkas som psykbryt, Amanda Bynes, Charlie Sheen och andras kändisars sammanbrott, hur det är att gå i anger management, huruvida man bör tygla sin ilska i krogmiljöer, att göra slut på ett "värdigt" sätt och om det är sant att man kan dö av ett vredesutbrott. Dessutom passar de på att skicka varsin person eller företeelse till helvetet.

Nionde Kretsen - Frosseri  

I det femte avsnittet av Nionde kretsen avhandlas dödssynden frosseri. Dagen till ära har Rebecka Hedström och Tone Schunnesson bjudit in Petter Hallén, känd bland annat från podcasten Vad blir det för rap? De passar som vanligt på att skicka varsin person till helvetet, frosserihelvetet.  Lyssna på avsnittet genom att klicka på länken i spelaren nedan. 

Nionde Kretsen - Högmod  

Enligt Wikipedia är innebär dödssynden högmod "en alltför stor självuppskattning och självhävdelse, motsatsen till ödmjukhet". I fjärde avsnittet diskuterar Tone Schunnesson och Rebecka Hedström just högmod. Det pratas om att gå igång på kritik och vad känslan av att vara "före sin tid" egentligen grundas i. Hur kan kombinationen högmod och självhat vara så härlig? Och fick Danny Saucedo betjäna sitt straff för högmodet under Melodifestivalen 2011?  Dessutom passar de på att skicka personer och företeelser till högmodshelvetets innersta krets. 

Nionde Kretsen - Avund  

  Enligt Wikipedia är avund en känsla "som uppstår när en person saknar någon annans (förmodad) överlägsna egenskap, prestation eller innehav, och antingen önskar sig det eller önskar att den andra personen inte hade det". I tredje avsnittet av Nionde kretsen avhandlas avund, som en av de sju dödssynderna.  Rebecka Hedström och Tone Schunnesson har bjudit in Mona Masri, kulturjournalist på bland annat P1 och Sydsvenskan, som veckans gäst. Tillsammans pratar de om hur avund kan vara så kontextbestämd, ibland handlar det om rikedomar, ibland handlar det om eksem. Är det så att avund är den enda synden som man inte kokettera med? Och vad är egentligen den berömda kvinnliga avundssjukan? De passar också på att skicka varsin person till avundens helvete.   

Nionde Kretsen - Lust  

Enligt Wikipedia är lust en känsla "som präglas av en stark längtan efter, och uppfyllandet av, något som ger stor tillfredsställelse". I andra avsnittet av Nionde kretsen avhandlas lust, som en av de sju dödssynderna.  Rebecka Hedström och Tone Schunnesson har bjudit in Margret Atladottir, Nöjesguidens chefredaktör, som veckans gäst. Tillsammans pratar de om mansduon Ansiktet, som vill omlansera r'n'b-mannen som en känslig varelse, mer eller mindre njutbar sexmusik, diagnosen sexpositiv, slutshaming och den speciella Robert Pattinson-lusten.  De passar också på att skicka varsin person till lusthelvetet.  Lyssna på avsnittet genom att klicka på länken i spelaren nedan. 

Nionde Kretsen - Lättja  

  "Samtidens största vapen mot alla utsatta" Det första avsnittet av totalt sju delar i podcastserien "Nionde Kretsen" om dödssynderna behandlar lättja, som brukar förklaras som lathet, likgiltighet eller passivitet.  Rebecka Hedström och Tone Schunnesson har valt ut Jakob Broström, twittrare och dj, som avsnittets gäst. Är Twitter en lat väg till framgång? Är drickyoghurt ett slacker-attribut? Funkar illusionen att försöka bli sin egen lyckas smed? Vad gör Arbetslinjen med prestige i att jobba mycket och gäller det även för vårdbiträden och liknande?  Och vem skickas till helvetet för lättja i detta avsnitt? 

0:00/0:00
Video player is in betaClose