Nord & Francke

Nord & Francke

Sweden

Om läppstift, böcker, feminism, mat, livet och döden, flärd och trams och annat angeläget av Kristin Nord och Maria G Francke. Från Sydsvenskan i Malmö.

Episodes

Avsnitt 29: "Skam är det enda jag vill prata om"  

Francke är besatt av Skam, Nord betydligt mer sansad. Men vi hittar ändå en gemensam frekvens att mötas på. Mer norskt: Vi har sett dokumentärfilmen om det norska popundret Marcus och Martinus. Francke grät, Nord blev arg. Åsså blir det lite om vår skilsmässa.

Avsnitt 28: En hemvävd stillsam tös  

Vi pratar slutshaming med anledning av Katarina Wennstams bok "Flickan och skammen" och även med anledning av...allt möjligt, tyvärr. Ett klassiskt tv-klipp med Lill-Babs kommer upp, liksom den omdiskuterade inspelningen av "Sista tangon i Paris". Allt hänger ihop. Vi har också varit på Relationsinstitutet och lyssnat på panelsamtal om "Fanny & Alexander" och med det knyter vi ihop sista avsnittet före jul, och för i år. Foto: Scanpix.

Avsnitt 27: Ska vi frukostera?  

Frida Hyvönen och autofiktionen. Sanna Nielsen och de raderade kommentarsfälten. Flickor som vill bli lärare. Och så har vi förälskat oss i den nya SVT-serien Juicebaren. Foto: Janne Danielsson/SVT.

Avsnitt 26: Väninneskap på Bokens Dag  

Livepodd inspelad på Bokens Dag på Malmö Opera. Vi läste succéromanerna "Min fantastiska väninna" och "Hennes nya namn" av Elena Ferrante och pratade väninneskap i litteraturen. Och så dånade vi lite vid åsynen av Ebba-Witt Brattström, det måste erkännas. På kvällen åt vi gåsamiddag tillsammans med henne och övriga medverkande på Bokens Dag.

Avsnitt 25: "Låt mig leva, låt mig vara fri"  

Nord är kär i Little Jinder. Francke pustar ut efter Kakan-gate. Dessutom: Stackars späckhuggare. En stulen brudklänning. Och en minnesvärd hotellintervju med Tommy Nilsson i Åre 1990.

Avsnitt 24: Kattigare än Kattegatt!  

Livepodd inspelad på Lunds stadsbibliotek om "Allt jag inte minns" av Jonas Hassen Khemiri. Ingår i projektet "Lund läser" som går ut på att få så många som möjligt att läsa denna roman.

Avsnitt 23: Kära dagbok  

Francke högläser ur sin dagbok, som en pendang till Siri Johanssons "Ensamheten värst". Vi pratar om juicekillar som tvingas flörta med tanter som oss och om knytbluskvinnan som hösten 2016 kommer i alla material.

Avsnitt 22: How does it feel?  

Nord & Francke tycker olika om Bob Dylan & Nobelpriset. Vi pratar också om föräldrauppgörelser med Linn Ullmann, Alex Schulman och Louise Bourgeois som aktuella exempel. Och så var det något om en igelkott som dumpades i en buske i Arlöv.

Avsnitt 21: Vill inte alla tänka att de har det perfekta äktenskapet?  

Vi närläser Geir Gulliksens "Berättelse om ett äktenskap". En fulländad roman om en frihetstörstande kärlek som slutar i sårig skilsmässa. Och så blir det hår och Solange Knowles.

Avsnitt 20: Att även på kontorstid hagga runt lite  

Jag är med henne. Eller: Haggor of the world, unite! Vi pratar Alicia Machado, klädmaktsordning och om när kvinnor i Hollywood anses vara over the hill, nå sin last fuckable day osv. Vi ser en genre i Roxane Gays spår: svenska/finlandssvenska feminister telling it like it was.

Avsnitt 19: Lesbianism never goes out of style  

Bokmässan 2016 - vi är där!

Avsnitt 18: Anna! Anna! Släpp in mig, Anna!  

Bridget Jones's Baby, Absolutely Fabulous, Djävulsdansen, Micke i Skavlan - och Sven Wollter!

Avsnitt 17: Tantsvett i polyester  

40-årskrisen, knarket i litteraturen, Bokmässan och Åsa Beckmans frågestrejk-krönika.

Avsnitt 16: "I am not your daawg!"  

Vi har lite sommarfeeling, såhär i juni, och går loss bland sommarlåtarna och kommer slutligen fram till den som är den definitiva i genren. Möjligen inspirerad av det pågående Fotbolls-EM redogör Nord för ett erotisk ögonblick med en stjärnspelare. Och, det är hårt att säga, men vi kommer ut som kärringar när vi pratar om servicepersonal på krogen och affären. Hur gick detta till?

Avsnitt 15: Vacker utan spackel?  

Visst hör stil och politik ihop. Vi har gjort en djupdykning i mineralpudergate och funderar till exempel på om kvinnliga politiker verkligen är mer utsatta för kommentarer om sitt utseende än manliga. För hur var det nu med Anders Borgs hästsvans? Sedan inser vi att Weigl rimmar på bagel och det ger oss ett skäl att prata lite om gluten.

Avsnitt 14: Han kommer alltid att vara Darcy för oss  

Heja tantsnusket! Vi har slukat Curtis Sittenfelds underhållande tolkning av "Stolthet och fördom" och såg förstås båda Colin Firth framför våra ögon. I detta avsnitt tar vi också ett grepp på romancegenren. Nord minns hur hon memorerade sidnumren där Jondalars hm-hm fanns med. Francke har läst tre olika böcker, varav den ena är Simona Ahrnstedts, och är förtjust. Och så är vi lite arga på Jan Myrdal på slutet.

Avsnitt 13: Gonna make you sweat  

Francke svettas om nätterna. Vi går till botten med klimakteriet, vi pratar "Blod och eld" och Marilyn Monroes uteblivna orgasmer. Dessutom: Niki de Saint Phalle på Arken, Kate Zambranos "Hjältinnor" och varför somliga litterära män trodde att de var sina fruars doktorer.

Avsnitt 12: Blev livet som du väntade dig?  

Om att vara tonåring och längta bort, eller efter att få ligga. Om att bära en pappkasse med kläder mellan olika intensivvårdsavdelningar i väntan på döden. Om att åldras med en boa om halsen.

Avsnitt 11: Hotbabes.com  

Nord dissar sin nakna kropp och letar febrilt efter badkläder med plats för vuxenrövar. Francke är så närsynt att hon inte ens ser ribborna på Ribban. Vi diskuterar Camilla Läckbergs babysitter-drama på Instagram och läser högt ur Erica Jongs rykande färska "Rädd att dö".

Avsnitt 10: "Ge mig kuken Monsieur".  

Nu är den här - Ebba Witt-Brattströms "Århundradets kärlekskrig". Vi har korsläst den med Martina Haags "Det är något som inte stämmer" och Märta Tikkanens "Århundradets kärlekssaga". Det handlar om tvåsamhetens hyckleri. Om könskriget. Om dikt kontra sanning och varför vissa makar sätter konsten framför de egna känslorna. Naturligtvis har vi också sett första avsnittet av "Det mest förbjudna", där Cilla Thorell spelar Kerstin Thorvall. Foto: Jessica Gow/TT.

0:00/0:00
Video player is in betaClose