Episodes

Säkraste sättet att skriva testamente, värdet av en maskot och Demirtas i Sveri  

Thomas Nordegren har läst historien om hur skådespelaren och affärsmannen Paul Newman kan ha blivit blåst på sitt testamente. Hans företags förmögenhet skulle tillfallit hans döttrar men strax innan han dog tillföll den istället hans assistent. Det här har fått Thomas att fundera på hur man undviker att bli lurad på dödsbädden. Vi pratar med Viola Boström, lektor i juridik vid Umeå Universitet. Det verkar vara populärt med maskotar. I New York vill borgmästaren Bill De Blasio reglera förekomsten av alla människor som är utklädda till djur och seriefigurer vid Times Square. Och på Lunds Universitet har marknadsavdelningen skapat en ny maskot, lejonet Lunde, som ska användas vid rekrytering av studenter. Eva Ossiansson, varumärkesexpert vid Handelshögskolan i Göteborg berättar vad en maskot kan tillföra. Den turkiske partiledaren Selahattin Demirtas är på blixtvisit i Sverige. Han leder det pro-kurdiska partiet HDP som i våras för första gången kom in i det turkiska parlamentet. Idag t

Statsvetarna och DÖ, McCain i Sverige och hur man skyddar ansiktet på nätet  

Louise Epstein har fastnat vid en ledare i Dagens Nyheter där skribenten Carl Johan von Seth tycker att statsvetare borde ägna sig mer åt att försöka analysera konsekvenserna av Decemberöverenskommelsen. Då skulle vi medborgare bli bättre upplysta om vad den här överenskommelsen egentligen betyder för den svenska parlamentarismen. Är det så att svenska statsvetare är avskurna från en av de mest brännande frågorna i svensk politik? Det här diskuterar Carl Johan von Seth, ledarskribent på Dagens Nyheter och Elin Naurin, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet som också driver den statsvetenskapliga bloggen Poltiologerna.   Den amerikanske senatorn John McCain förlorade mot Obama i presidentvalet 2008. Nu är han ordförande i senatens försvarsutskott och en av de mest kända profilerna i amerikansk politik. Idag besöker han Sverige för att träffa försvarsminister Peter Hultqvist och prata om det säkerhetspolitiska läget i Östersjöområdet och Arktis. Agneta Ramberg, Ekots utrikes

Le Corbusier, utlandssvenskar och naturvin i Thurfjell i P1 20130116  

Thomas och Louise är på kurs, bakom micken återfinns idag kulturradions Karsten Thurfjell! Snart öppnar Moderna museets utställning om arkitektlegenden Le Corbusier. Vi diskuterar hans inflytande på bland annat miljonprogrammets utseende. Dessutom: Var går de svenska flyttströmmarna och hur påverkar de platsen där man bosätter sig? Karsten tar också tempen på naturvinstrenden som blivit ett hett debattämne mellan vinälskare. Bisittare: Magdalena Ribbing

MultiTrack -> New Take 7715-12-0621 xxxx i P1 20120621 1503  

I sitt sista program för säsongen fortsätter Thomas undersöka om han har haft någon framgång som opinionsbildare. Fortfarande inget nytt operahus i sikte, eller?

Organdonationer -vad hände sen?  

Nordegrens sista vecka för säsongen, och dags att utvärdera vad som har hänt i en av de brännande frågor vi uppmärksammat tidigare. Har de 800 personer som stod i kö för ett nytt organ förra året blivit färre eller fler?

Vad betyder heder och ära i fotbollen?  

I kväll spelar Sverige sin sista, och för resultatet betydelselösa, EM-match i fotboll. När medaljhoppet försvunnit pratar fotbollstyckarna i stället om vikten av att försvara Sveriges heder och ära. Varför har dessa två ord fortfarande en plats i sportvärlden och vilken funktion fyller de?

Nordegren i P1 20120613 1503  

Det är allsångstider i Sverige. Det skall sjungas unisont, oavsett om man firar in sommarlovet med "Den blomstertid", skrålar från ett studentflak, eller tar plats på Skansen eller Liseberg med tusentals andra.

Nordegren i P1 20120611 1503  

Vilka problem uppstår för domare och publik när Sverige ska möta blågula Ukraina? Konsten att doktorera på Samuel Becketts rörelser i sina pjäser och romaner. Varför har Pippi Långstrumps duktiga kompis Annika så låg status?

Nordegren i P1 120606 1503  

Hur har våra alkoholvanor förändrats i samband med att vinet, ölen och spriten blivit mer tillgänglig? Thomas sänder från nya Spritmuseum och får höra båda sidorna av myntet, nykterhetsrörelsens och den liberala.

Nordegren i P1 120606 1503  

Hur har våra alkoholvanor förändrats i samband med att vinet, ölen och spriten blivit mer tillgänglig? Thomas sänder från nya Spritmuseum och får höra båda sidorna av myntet, nykterhetsrörelsens och den liberala.

Nordegren i P1 20120605 1503  

Hur ser långsiktigheten ut för ett storstilat konstmuseum ute på landet? Myndigheter ser fördelar med Wikipedia och ger sig själva in i uppdateringen. 13 år gamla Erik Blom går i årskurs 6 och vann i Högsta Domstolen.

Utomhussex och filantropi med Nordegren och Operaimprovisatörerna  

Är en kyss i det gröna mer värd än en inomhusslät? Och är Filantropen Den Nya Samhällsbyggaren?

Nordegren i P1 2012-05-28  

Bergman. Baku. Ett journalistiskt haveri, och så Arméns musikkår på det...

Nordegren i P1 2012-05-23  

- Prinsessan Estelle fick ett bokskåp fyllt med 200 barnböcker utan några prinsessböcker. Säger det något annat om regeringens förhållande till prinsesslitteratur? - Är vi alltför snälla mot folk som har synliga handikapp apropå en aktuell CP-docka. - Vad är ett liv värt? Uppföljning av inslag om ALS i måndags. bisittare: Louise Epstein

Nordegren i P1 2012-05-21  

I TV-dokumentären "Mitt lyckliga liv som grönsak" hävdas att patienter i Sverige med den neurologiska sjukdomen ALS inte erbjuds respirator som kan förlänga livet med många år. I Dammark har man andra rutiner. "Hade jag bott i Sverige hade jag varit död för tio år sedan" säger filmerns huvudperson. Varför anser svenska neurologer att ett liv i respirator har för lågt värde. Hör Mia Lundström, från neurologiskt handikappades riksförbund och Lennart Persson, överläkare på neurologen på Sahlgrenska Sjukhuset i Göteborg. I helgen har två av discomusikens riktigt stora profiler gått ur tiden. I torsdags dog discodrottningen Donna Summer, 63 år gammal, och igår dog Robin Gibb, 62 år gammal. Han var upphovsmannen till "Staying alive" och en av dom tre bröderna Gibb som tillsammans var Bee Gees och skrev den berömda filmmusiken till Saturday night fever, med John Travolta i huvudrollen. Hör Clabbe af Geijerstam, legendarisk DJ och diskokulturens förespråkare om hur mycket fattigare världen nu blivit. Bisittare: Louise Epstein Producent: Ulph Nyström

Nordegren i P1 20120516 1503  

Den kände entreprenören Johan Staël von Holstein gillar inte facebook. I dagens Nordegren i P1 berättar han varför. I programmet möter du också skådespelaren vars uppdrag är att spela drängfull på Sveriges krogar.

Nordegren i P1 2012-05-14  

Kanske var det bättre förr? När folk visade vett och etikett, hänsyn och omvärldsanalys i trafiken. Sen tant Anita och Televinken slutade synas i TV-rutan har det bara gått utför. Folk kör som galningar, cyklar som dårar, tutar och visar finger och bär sig åt. Vi pratar med Göran Bolinder, chef för trafikpolisen i Stockholms län, och Sonja Forward, beteendevetare och forskare på Väg- och transportinstitutet. Och självfallet gratulerar vi Tant Anita på hennes födelsedag, och tar hjälp av ingen mindre än just Televinken. I dag är 100 år sedan "Sveriges största eld" falnade, och August Strindberg lade sig för att vila i graven en stund. Vi frågar serietecknaren Anneli Furmark hur det kommer sig att han trots allt fortfarande är levande.

Nordegren i P1 20120510 1503  

Thomas & Louise avrundar en hektisk Malmövecka med primadonnor och fotbollsfans. Charlotte Perelli kommer hit och sjunger live i studion., aktuell som hon är i huvudrollen som Evita i en kommande föreställning på Malmöoperan. Sjunger live i studio gör också Gunilla Backman, som ska spela Desirée Armfelt när "Sommarnattens leende" har premiär på Malmöoperan våren 2013. Stämningen på redaktionen är också spänd inför kvällens fotbollsderby mellan Malmö FF och Helsingborgs IF. Thomas är ju HIF:are, och Louise håller på MFF. Vi skruvar upp temperaturen inför Matchen med hjälp av ytterligare två hardcorefans: Tony Ernst för MFF, och Patrik Svensson för HIF.

Nordegren i P1 20120509 1503  

Malmö verkar förändras utan protester. Vad är det som gör att det blir strid för minsta lilla byggprojekt i Stockholm medan många verkar välkomna nya byggnade i Malmö? Hör Ingrid Sommar som skrivit flera böcker om arkitektur och som flyttat till Malmö från Stockholm eftersom hon inte längre stod ut med den arkitektoniska attityden i huvudstaden. Hör också gatudirektören Kerstin Gustafson om hur Malmös vision "ett Malmö där man hellre är ute än inne" förverkligas. Det är inte svårt att få tag på smuggelsprit i Malmö nuförtiden. Öresundsbron i kombination med Eu:s generösare införselregler har gjort det möjligt för många att ta med sig stora volymer helt lagligt över sundet. Aron Mody köper lika ofta insmugglad alkohol som han går på systemet. Hör också polisinspektören Håkan Gustafsson om vilka radikala ideer som behöver bli verklighet för att få bort försäljningen av smuggelspriten från Malmös gator. Många svenska hundar får för lite motion idag enligt en färsk undersökning. Hur vet man hur mycket motion en hund behöver för att må bra och vad är det som gör att vissa skaffar hund trots att dom inte har tid? Susanne Thell, vice ordförande i Sydskånska Kennelklubben tar med sin hund Disco till dagens sändning. Producent: Anders Diamant anders.diamant@sverigesradio.se

0:00/0:00
Video player is in betaClose