NOS op 3 Tech Podcast

NOS op 3 Tech Podcast

The Netherlands

De NOS op 3 Tech Podcast praat je elke week bij over het laatste nieuws uit de wereld van technologie en sociale media. Elke donderdag om 16:30 uur een nieuwe aflevering!

Episodes

NOS op 3 Tech Podcast: Help jij astronauten met poepen?  

Meer dan de helft van de websites van de overheid biedt geen beveiligde verbinding. Daardoor weet je niet wie er meekijkt met de informatie die je zoekt en verstuurt. De NASA heeft jouw hulp nodig. Astronauten moeten net als iedereen naar de wc, maar als je dagenlang zo'n ruimtepak moet aanhouden kun je niet op je gemak even wat wegbrengen. Daarom biedt NASA 30.000 dollar voor het beste idee om ruimtepakken poep-proof te maken. Verder: Je kunt nu films downloaden met Netflix, geheime terrorismedossiers van Europol lagen op straat en een opvallende reclamecampagne van Spotify.

NOS op 3 Tech Podcast: Modulaire smartphones en Facebook terug naar China?  

Google werkte eraan, Fairphone is ermee bezig en ook Lenovo wil ze aan de man brengen: modulaire smartphones. Zitten mensen daar wel te wachten? Bletchley Park is de plek waar ​Alan Turing tijdens de Tweede Wereldoorlog codes van de Duitsers kraakte. Over twee jaar komt er op die plek een nieuwe cybersecurity-opleiding. Facebook overweegt een terugkeer naar China, zeven jaar nadat ze in het land zijn geblokkeerd. Dat betekent dat ze mogelijk censuur gaan toepassen. Wat moeten we ons daarbij voorstellen? Past dat wel bij Facebook?

NOS op 3 Tech Podcast: mini-Nintendo overal overkocht en scholen hebben last van digitaal kattekwaad  

De schattige mini-Nintendo die vorige week uitkwam is helemaal nergens te krijgen. Hoe kan het dat Nintendo (alweer) zulke grote tekorten heeft? Middelbare scholen hebben steeds meer last van 'hackende' scholieren. Soms onschuldig kattenkwaad, soms strafbare zaken. Waar ligt de grens? Google kan niet alleen foto's herkennen, maar nu ook raden wat je tekent. Maar wat heb je daaraan?

NOS op 3 Tech Podcast: Moet Silicon Valley bang zijn voor president Trump?  

Silicon Valley is er niet erg gerust op nu Donald Trump president van Amerika gaat worden. Hoe groot is zijn invloed op techbedrijven en onze privacy? Edward Snowden is niet alleen in een nieuwe film te zien, hij wordt ook na de Nederlandse première live geïnterviewd vanuit de bioscoop! Even een leuke foto bij mekaar photoshoppen kennen we wel. Maar de makers van Photoshop werken aan een programma waarmee je bestaande mensen alles kan laten zeggen.

NOS op 3 Tech Podcast: Is de smartwatch dood en Houseparty verovert Nederland  

De verkoop van smartwatches is in een jaar tijd gehalveerd. Is de smartwatch wel een blijvertje? Houseparty verovert Nederland. Met deze app kun videobellen met maximaal 8 vrienden tegelijk. Zelflerende computers van Google hebben een eigen geheimtaal bedacht die mensen niet kunnen ontcijferen.

NOS op 3 Tech Podcast: Boeren met drones, muziek op gevoel en iets voor onder de kerstboom  

Donderdagmiddag, tijd voor een nieuwe NOS op 3 Tech Podcast. ​Iedere week hoor je bij ons het laatste nieuws en ontwikkelingen op het gebied van tech, sociale media, apps en meer. Gasten: Anouk Visser, Daan Grasveld, Nando Kasteleijn.

NOS op 3 Tech Podcast: Black Mirror, Open Embassy en de Gulden  

Tijd voor een nieuwe NOS op 3 Tech Podcast! Iedere week hoor je bij ons het laatste nieuws en ontwikkelingen op het gebied van tech, sociale media, apps en meer. Morgen komt het nieuwe seizoen van Black Mirror uit. De realistische sci-fi-serie geeft een donker toekomstbeeld van alle technologie waar we tegenwoordig zo gek op zijn. Thijs Schrik heeft voor het NRC de hele serie al bekeken. Renée Frissen is een van de oprichters van Open Embassy. een online helpdesk waar vluchtelingen met een vergunning vragen kunnen stellen. Ze vertelt hoe ze op het idee kwam en welke vragen ze allemaal binnen krijgen. En hij is terug van weggeweest, de Gulden! oké, niet als briefje met een snip erop, maar als een Bitcoin. En die is heel veel waard. Techredacteur Joost Schellevis over het succes en de gevaren van de nieuwe munt.

NOS op 3 Tech Podcast: Brandende accu's, doorzoek Darfur en de Playstation-bril  

Donderdagmiddag. Je kunt geen kant meer op. Wegklikken is zinloos. Tijd voor een nieuwe NOS op 3 Tech Podcast! Iedere week hoor je bij ons het laatste nieuws en ontwikkelingen op het gebied van tech, sociale media, apps en meer. Het was een slechte week, eigenlijk een slechte maand, voor Samsung. De smartphonemaker besloot dinsdag de Galaxy Note 7 helemaal uit de verkoop te halen, omdat de batterij in brand kan vliegen. Tim Wijkman is smartphone-analist bij Telecompaper en vertelt hoe groot de problemen zijn voor Samsung. Turen naar duizenden satellietbeelden. Dat is wat Amnesty International momenteel doet. De organisatie wil in Darfur, een regio in Sudan, mensenrechtenschendingen aan de kaak stellen. Dat is veel zoekwerk, dus worden internetters om hulp gevraagd, Saskia Grootegoed van Amnesty heeft er al een uurtje op vijf opzitten achter de computer. We gamen nu nog massaal voor een groot plasmascherm, maar dat gaat de komende jaren veranderen, hoopt Sony. De maker van de Playstation verkoopt vanaf vandaag een eigen virtual reality-bril, die goedkoper is dan die van de concurrentie. NOS-economieredacteur Nik Wouters heeft de bril opgehad en vertelt wat de verschillen zijn met de duurdere brillen van bijvoorbeeld Oculus.

NOS op 3 Tech Podcast: Vrouwen die hacken en ontploffende smartphones  

​Hackers houden hun wapens graag dicht tegen de borst. Zowel de hackers die kwaad in de zin hebben, als de hackers die bedrijven proberen te beschermen. ​Me​lanie Rieback leidt zo’n team van ethische hackers en laat bedrijven zien hoe ze inbreken op hun systemen. Het is inmiddels 11 jaar geleden dat de allereerste video werd geplaatst op YouTube. Eén van de bedenkers filmde een aap in een dierentuin. Inmiddels worden er dagelijks honderden miljoenen uren aan video geplaatst en worden er dagelijks bijna een miljard video’s bekeken. Hoog tijd voor een tentoonstelling bij Beeld en Geluid. ​Roel van Niekerk opent de tentoonstelling. En het is peentjes zweten bij Samsung. De batterij van de Galaxy Note 7 is levensgevaarlijk. Het bedrijf heeft al miljoenen telefoons teruggeroepen, maar ook nieuwe exemplaren kunnen gevaarlijk heet worden. Deze week maakte een nieuwe Note 7 schroeiplekken in het tapijt van een Amerikaans vliegtuig. Tech-redacteur ​Nando Kasteleijn legt uit wat er mis ging.

NOS op 3 Tech Podcast: Digitale gijzelaars en de plannen van Musk  

Criminelen die je computer overnemen en al je documenten, muziek en vakantiefoto’s gijzelen. Ransomware is big business. Onderzoeker Rolf van Wegberg van TNO en de TU Delft heeft uitgerekend hoe winstgevend dat soort software is en geeft advies wat je moet doen als je computer gegijzeld is. Het is de volgende stap in de ruimtevaart, mensen naar Mars. Tot nu toe worden er vooral plannen gemaakt, maar niemand maakte die ooit zo concreet als superondernemer Elon Musk. Binnen 10 jaar staan we op Mars zegt hij. Ruimtekenner Hans van der Lande van Space Expo denkt dat het zo'n vaart niet zal lopen. En er staat een verkoopbordje in de tuin bij Twitter. Het rommelt al langer bij de berichtendienst en er wordt openlijk gespeculeerd over mogelijke kopers. Tech-redacteur Nando Kasteleijn praat ons bij over de belangrijkste kandidaten voor een overname en weet hoe groot het prijskaartje gaat worden (héél groot).

NOS op 3 Tech Podcast: Je hebt wel iets te verbergen en koopt Apple McLaren?  

Onze langste podcast ooit, en met een reden. We praten uitgebreid met Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis over hun nieuwe boek over privacy. Wist je bijvoorbeeld dat je bij alles wat je doet op internet in de gaten wordt gehouden door tientallen bedrijven? Ze weten álles over je en verkopen jouw gegevens aan de hoogste bieder. En het is nog veel enger dan je dacht. Krijgen we na de iPhone, iPad en iMac straks ook de iCar? De geruchten gaan dat Apple van plan is om Formule 1-autobouwer McLaren over te nemen. Amerikaanse onderzoekers werken aan een kastje die draadloos je ademhaling en hartslag kan meten en daarmee ook je emoties kan inschatten.

NOS op 3 Tech Podcast: Een Instagram scheldfilter en waarom klinkt bellen zo ruk?  

Word je wel eens uitgescholden op Instagram? Je kunt nu zelf opgeven welke scheldwoorden je niet meer wilt tegenkomen in reacties. Onze smartphones worden elk jaar geavanceerder, maar de geluidskwaliteit van onze telefoongesprekken is al 20 jaar hetzelfde. Waarom is dat en wanneer gaan we bellen in HD kwaliteit? Eigenaren van een wifi-hotspot zijn niet verantwoordelijk voor wat er via hun netwerk gebeurt, dat oordeelde het Europese Hof. Betekent dat dat je vanuit je favoriete hamburgerrestaurant ongestraft alles kunt doen wat verboden is? 3D printers zouden wel eens kunnen helpen om bedreigd koraalrif te redden.

NOS op 3 Tech Podcast: De borsten van Britt en een iPhone zonder koptelefooningang  

Zowel Apple als Sony presenteerden nieuwe apparaten. Beiden gaan 't anders doen dan ze deden: Apple gooit de koptelefoonaansluiting in hun nieuwe iPhone eruit en Sony komt eerder dan we van ze gewend zijn met een nieuwe console. Het is verboden om te linken naar de gelekte Playboy-foto's van Britt Dekker En waarom krijg je als je in de VS op Linkedin zoekt naar een vrouw de suggestie om toch de mannelijke versie van die naam te proberen?

NOS op 3 Tech Podcast: Een app voor een nieuwe studentenkamer en modeadvies van Google  

Een bomvolle show deze week. Met de app RoomEasy kun je op een nieuwe manier naar een kamer of huisgenoot zoeken, namelijk door net als bij Tinder te liken en te disliken. Maar hoe voorkom je dat het zoeken van een kamer een vleeskeuring wordt? Whatsapp gaat meer informatie delen met Facebook. Maar welke informatie precies, en kun je dit voorkomen? Telefoonmaker Huawei presenteerde deze week nieuwe smartphones, speciaal voor jonge vrouwen. Zitten we daarop te wachten? Apple moet van de Europese Commissie 13 miljard aan achterstallige belasting betalen aan Ierland. Sindsdien gaat Apple er met gestrekt been in. En door te analyseren waar mensen naar zoeken voorspelt Google welke modetrends blijven en welke weer voorbij gaan. Wat moet je hebben dit najaar?

NOS op 3 Tech Podcast: VR gaat hard in China en Playstation Now op de pc  

Nog nèt voor Uber start met een pilot met zelfrijdende taxi's in Pittsburg, begint het veel kleinere Nutonomy met eenzelfde soort proef in Singapore. Virtual reality is aan een snelle opmars bezig in China. Er wordt veel geld in geïnvesteerd en de Chinezen staan in de rij, vertelt onze correspondent. Vanaf nu kun je Playstation 3 games spelen op je pc, zonder dat je een Playstation hoeft te hebben. Hoe dat werkt? Je streamt ze via internet!

NOS op 3 Tech Podcast: Je tattoo als afstandsbediening en eten afhalen voor de helft van de prijs  

Heb jij altijd al een romantische playlist willen aanzetten door alleen maar even je pols aan te tikken? Een Amerikaanse Universiteit werkt aan een tatoeage die je kunt gebruiken als afstandsbediening voor bijvoorbeeld je computer. Restaurants gooien eten dat over is vaak weg, terwijl het nog prima te eten is. Met een nieuwe app kun je deze maaltijden kopen voor de helft van de prijs. En de Amerikaanse geheime dienst NSA lijkt te zijn gehackt, en daarbij is geheime spionagesoftware gestolen. Wat heeft dit voor gevolgen?

NOS op 3 Tech Podcast: Een online leugendetector en No Man's Sky  

Onderzoekers hebben een computerprogramma ontwikkeld dat beter dan de beste getrainde mensen kan inschatten of een mailtje leugens bevat. Na jaren van oplopende spanning is deze week het spel No Man's Sky uitgekomen. In dit spel kun je 18 triljoen planeten verkennen, maar is het ook leuk om te spelen? Alles kan en zal gehackt worden, dat is de conclusie van onze verslaggever die bij twee grote hackersbeurzen in Las Vegas was.

NOS op 3 Tech Podcast: Snapgram vs Instachat en de Spelen in 8K  

Instagram lanceerde deze week Stories, een nieuwe functie die rechtstreeks afgekeken lijkt van concurrent Snapchat. Terwijl Nederland net kennis begint te maken met 4K, worden in Japan een aantal wedstrijden van de Olympische Spelen in 8K-kwaliteit uitgezonden. Wat heb je aan zo'n enorm hoge resolutie?

NOS op 3 Tech Podcast: Een regenboogvlag-emoji en de kleinste harde schijf ooit  

Te gast: Floris Kalff, Maurice Beljaars en Tim van Steenbergen

0:00/0:00
Video player is in betaClose