NRK – Janne & Jostein Show

NRK – Janne & Jostein Show

Norway

En førsteamanuensis (Janne) og en P2-reporter (Jostein) møtes på pauserommet for å diskutere idéer. Med referanser, assosiasjoner og gjester som verktøy forsøker Janne og Jostein å tenke høyere - og lavere - enn de får lov til på universitet og radio.

Episodes

Janne & Jostein Show #34 Traume  

Historiens engel står med ansiktet mot fortidens ruinhaug som tårner seg opp mens fremskrittets vind blåser den inn baklengs inn i fremtiden. Dette og andre sterke bilder får du når Janne & Jostein snakker om traumer.

Janne & Jostein Show #34 Helten (fins ikke)  

Alle helter er i grava, for å svare på Jan Eggums spørsmål. Men det er verre enn som så, utdyper Janne. Helten fins ikke lenger og det er Freud sin skyld.

Janne & Jostein Show #33 Spøkelser  

Hva er EGENTLIG spøkelset den forvirra prins Hamlet ser? Janne gir deg MINST tre tolkninger. Mens Jostein ser ansikter i ting og lurer på om de egentlig er spøkelser.

Janne & Jostein Show #32 Bøkene  

Hvilke bøker leser spøkelser? Umberto Eco, Jenny Hval, punkebiografi og boka som identitetsmarkør. Janne & Jostein snakker om stive permer og orden i bokhylla i sin livecast på Sandnes Bibliotek.

Janne & Jostein Show #31 Pessimisme  

Vi trekker linjer fra dagens pessimister tilbake til Voltaires kritikk av Leibniz i "Candide". En nærlesing av pessimismen i Seinfeld og nynning på dystre melodier blir det også plass til.

Janne & Jostein Show #30 Dobbeltgjengeren  

Skapelse, frelse og apokalypse er tre sider av samme sak. Det er også stavkirka på Gol, Bygdøy og Savfjord. Vi snakker om dobbeltgjengeren i kulturen og hva vårt andre jeg forteller oss om hvem vi er.

Janne & Jostein Show #29 Evig solskinn i et ryddig sinn  

Janne har lest Marie Kondos ryddebok og elsker den. Jostein er skeptisk. Rydding er katarsis, men hva er et liv uten rot?

J&J Bonuspodcast: Simon Stranger om romanen "Mnem"  

Simon Strangers total-roman "Mnem" fra 2008 tar utgangspunkt i filosofen John Rawls begrep om "Et slør av uvitenhet". Bak dette sløret skal vi velge rettferdighetsprinsipper for samfunnets basisinstitusjoner. I denne posisjonen er vi uvitende om vår egen sosiale status, religion, hudfarge, inntekt og videre. I romanen blir dette moralfilosofiske tankeeksperimentet satt ut i live, i form av byen Mnem.

Janne & Jostein Show #28: En annen verden er mulig  

Epistemophilia er det greske ordet for kjærligheten til og behovet for kunnskap. Vi ser på fortellinger om andre virkeligheter og diskuterer hva dette forteller oss om den faktiske virkeligheten. Hva nå i Heideggers navn den er.

Janne & Jostein Show #27 Gå! Eller kunsten å sette spor  

I Irland finnes det Famine Roads, veier som irene måtte bygge for å få mat av engelskmennene. Men de ble aldri tegnet ned i noe kart. Vi snakker om å gå - og sette spor. Hva som blir og hva som forsvinner. Og forskjellen på å lage en scene og sette et spor.

Janne & Jostein Xtrashow: Minnenes mørklagte allé  

Podkast-serien Serial og nobelprisvinner Patrick Modiano tematiserer på ulike måter hvor vanskelige minnene er. Og hva betyr det for mennesket at minnet vårt lagres eksternt, på harddisker? Dette programmet ble sendt på NRK P2 i desember 2014. Hvor mye husker vi av dette når vi lager Janne & Jostein Show om hukommelsen?

Janne & Jostein Show #26 Hukommelsen  

Visste du at Madeleine-kaken til Marcel Proust opprinnelig var en toast? Har du hørt om minnetapsyndromet fugue, svært utbredt i Europa på 1800-tallet? Og har du opplevd falske minner? Vi snakker om den vanskelige, men høyst menneskelig nødvendige hukommelsen.

Janne & Jostein Show #25 Fortelleren  

I følge Walter Benjamin tok romanen livet av fortelleren. Men David Lodge gir håp og vi kårer de beste fortellerne.

Janne & Jostein Show #24 Krigen - del2  

Krigen fortsetter, også i Janne & Jostein Show. Hvorfor er det første verdenskrig som er blitt stående som den STORE i britisk bevissthet? Vi leser høyt fra Yeats og Owen og prøver å forstå sivilisasjonssammenbruddet for 100 år siden.

Janne & Jostein Show #23 Krigen - del 1  

Krig - hva er det godt for? Det er ikke bare Elaine i Seinfeld som har stilt dette spørsmålet - men vi byr på svar! Og stiller nye spørsmål: Er Han Solo egentlig Oliver North? Hva er forbindelsen mellom Macbeth og Star Wars? (Svaret er ninjahekser)

Janne & Jostein Show #22 Søvn  

Hva er søvn? Janne åpner den mytologiske godteposen som inneholder både drømmestøv og røvede barneøyne. En forkullet rev med blodig hånd dukker opp på Ted Hughes' skrivebord. Jostein bejaer søvnens intethet og slumringens grenseland.

Janne & Jostein Show #21 Havet  

Havet er vertikalt, landet er horisontalt. Men hvilke fortellinger finner vi på og under bøljan blå?

Janne & Jostein Show #20 Skummelshow  

Hvorfor gikk poet William Wordsworth til angrep på skrekk-romanen? Hva er braskummelt og hva er ikke? To lettskremte sjeler søker ned i mørke fortellinger, men lover å slutte slik Neil Gaiman og Ted Hughes ville gjort.

Janne & Jostein Show #19 Maten  

Det smattes, tygges og snakkes i ukas Show. Janne gir deg Ted Hughes' eplekur mot revmatisme. Jostein leser høyt om knekk. Konklusjon: Det finnes ingen gratis lunsj og husnissene på Galtvort burde få bedre betalt for matlaginga.

Janne & Jostein Show#18 Dagboka  

Vi leser dagbøkene til Virginia Woolf, The Martian, Sylvia Plath og Jostein 12 år. Disse personlige skriftene kan være en unik kilde til kunnskap, men også til pinlige utleveringer. Og hva hvis det Voldemort skjuler seg bak de uskyldshvite dagboksidene?

0:00/0:00
Video player is in betaClose