NRK – Kritikerne

NRK – Kritikerne

Norway

NRKs litteraturkritikere samles til diskusjon om de nyeste bøkene hver uke. Taket er høyt, konteksten vid og entusiasmen påtagelig. Eksterne gjester kan forekomme.

Episodes

Kritikerne 18.05.2017  

Cuba og norsk landsbygd, Fortid og nåtid. Knut Hoem og Anne Cathrine Straume diskuterer romanene "Hakk i plata. 33 revolusjoner" av Canek Sánchez Guevara og "Det gode vi ikkje gjer" av Ragnhild Kolden.

Kritikerne11052017  

Knut Hoem, Leif Ekle og Thomas Espevik snakker om "Identitet" av Thure Erik Lund, "Trans-Sovjet ekspress" av Kjartan Fløgstad og "Eg slepper deg utan at du velsignar meg" av Eskil Skjeldal.

Kritikerne 04.05.2017  

"Så mye lengsel på så liten flate" heter boken som Karl Ove Knausgård gir ut parallelt med utstillingen "Mot skogen", som denne helgen åpner på Munch-musèet i Oslo.

Kritikerne 27.04.2017  

Disse tre nye, norske billedbøkene er vidt forskjellige, men er alle gode, mener Knut Hoem. En ny roman fra Bjørn Ingvaldsen om barnemishandling er sterk kost, og vi diskuterer om det blir for sterkt. Leif Ekle har lest bestselgerforfatteren Rick Riordan, og synes det er underholdende, men ikke på Harry Potter-nivå.

Kritikerne 20.04.2017  

Teorier om glemsel, Marine Le Pen og historier fra et asylmottak i Jølster står på dagsorden hos Kritikerne i dag. Leif Ekle, Knut Hoem og Anne Cathrine Straume diskuterer. Les anmeldelser på www.nrk.no.

Kritikerne 06.04.2017  

Knut Hoem, Anne Cathrine Straume og gjestekritiker Merete Røsvik Granlund (til daglig Dag og Tid + BLA) utgjør dagens panel. Vi gratulerer og diskuterer de to kandidatene til Nordisk råds pris for beste barne- og ungdomsbok: Anders N. Kvammens tegneserieroman "Ungdomsskolen" og Bjørn Ingvaldsens mellomtrinns-roman: "Far din". Bendik Vada debuterer med diktsamlingen "Vak", mens sveitsiske Christian Kracht er tilbake med romanen "De døde". Påskelektyre hermed anbefalt!

Kritikerne 31.03.2017  

Thomas Espevik og Knut Hoem diskuterer ny, norsk litteratur. Ung, denne uken! Ida Lorién Ringdal debuterer med diktsamlingen "Dette skjer ikke" om det å forelske seg i en som ikke gjengjelder forelskelsen. Victoria Durnak debuterte i 2010, og har nå skrevet sin beste bok med romanen "Senteret". Les anmeldelser på www.nrk.no

Kritikerne 23.03.2017  

Leif Ekle anmelder Jo Nesbøs nye Harry Hole-krim "Tørst" i samtale med Hans-Petter Jacobsen i P1 +. Har du innspill til litteraturprogrammer på NRK P2? Og morsomme podkast-idéer? Gi lyd til oss på nrkbok@nrk.no NRKs anmeldelser leser du også på www.nrk.no

Kritikerne 16.03.2017  

Torun Lian fortsetter sin prisbelønte serie om Alice i boken "Alice svømmer ikke". Lene Wold snakker med menn som har begått æresdrap i boken "Ære være mine døtre". Jon Fosse og Neil Gaiman gjenforteller norrøne myter fra Edda.

Kritikerne 09.03.2017  

Vi kommenterer Ungdommens kritikerpris til Nina Lykke for romanen "Nei og atter nei". Ellers er det spenn i dag: Anne Cathrine blir inspirert av å lese Chimamanda Ngozi Adichies feministiske manifest "Kjære Ijeawele", Knut har med stigende interesse lest Etkar Kerets selvbiografiske "Sju gode år", en fortelling fra hverdagsliv i Israel, mens Leif blir berørt av Ingrid Melfalds Hafredals roman "Harehjerte", en stillferdig fortelling fra ungdomspsykiatrien. Les anmeldelser på https://www.nrk.no/kultur/bok/

Kritikerne 02.03.2017  

Litteraturkritikerprisene er delt ut, vi kommenterer! Ellers: Laura Lindstedt er nominert til Nordisk råds litteraturpris fra Finland med romanen "Onerion", en fabel om et møte mellom sju kvinner eter døden. Anne Cathrine Straume er fascinert. Alice Munros aller tidligste noveller er oversatt til norsk. I samlingen "Prospektkort" er hun på høyden fra første stund, mener Morgenbladets Bernhard Ellefsen, som er gjest hos Kritikerne i dag. Knut Hoem har lest Haruki Murakamis "Elefanten som forsvant", tidlige noveller som også viser frem mot den mer anerkjente og bejublede forfatteren.

Kritikerne 23.02.2017  

I boken "Thinking With Literature. Towards a Cognitive Critisism" vil professor emeritus Terence Cave åpne opp for nye måter å tenke om litteratur på. Litteraturen må betraktes som en integrert del av livet, ikke som et rent estetisk eller underholdende element, sier han. Han ivrer for et større samarbeid på tvers av fagområdene litteraturvitenskap, filosofi, psykologi, sosiologi og antropologi. En litt uortodoks utgave av Kritikerne i dag - Programleder er Anne Cathrine Straume.

Kritikerne 16.02.2017  

Vi diskuterer Elena Ferrantes "Svikne dagar", Meg Rosoffs "Det jeg vet om deg" og en engelsk fagbok som undersøker i hvilken grad skolebibliotekaren har påvirkning på undervisningen i litteratur "Teacher and Librarian partnerships in Literacy Education in the 21th. Century" (en artikkelsamling skrevet av norske, svenske og engelske forskere) Kritikere: Leif Ekle, Knut Hoem, Anne Cathrine Straume Se også: https://www.nrk.no/kultur/bok/

Kritikerne 09.02.2017  

Leif Ekle, Knut Hoem og Ola Hegdal diskuterer Pia Edvardsens: "Vi var aldri brødre", Tobias Nordbøs "Hasj og høykultur" og Clare Macintosh "Jeg lar deg gå". Kritikerne hører du hver uke - les også bokanmeldelser på www.nrk.no

Kritikerne 02.02.2017  

Høydepunktene i forfatteren John le Carrés liv skildres i selvbiografien "Duenes tunnel". Leif Ekle og Ola Hegdal gir til beste om britenes store thrillerforfatter. Selvbiografi er også et element i John Ajvide Lindqvists roman "Bevegelsen", som Knut Hoem har lest. Sørkoreansk sorg er tema i romanen "Levende og døde", skrevet av Han Kang, som mottok Man Booker-prisen i fjor med romanen "The Vegitarian". Den kommer på norsk neste år. Anne Cathrine Straume har lest en brutal og sober beretning om studentopprøret i 1980 og myndighetenes hardhendte behandling av de fredelige demonstrantene.

Kritikerne 27.01.2017  

Vi unner oss denne denne sjeldne luksusen, fordi en av tre utvalgte bøker har vakt mye snakk i etterkant, vi snakker om "Gleden med skjeden" av Ellen Støkken Dahl og Nina Brochmann. Vi snakker også om "Dette livet eller det neste" av Demian Vitanza som i dag får strålende kritikker flere steder, og den internasjonale bestselgeren "The Girls" av Emma Cline .

Kritikerne 19.01.2017  

Thomas Espevik, Knut Hoem og Leif Ekle tar for seg Asta Olivia Nordenhof (dansk poesi på nynorsk), Lasse W. Fosshaug (arbeiderroman i den dystooiske sci fi-svingen og Cecilie Hellestveit. (sakprosa Syria-krigen i en liten verden)

Kritikerne 12.01.2017  

Alf van der Hagen: "Leseren", en samtalebok med Henning Hagerup, "Nøtteskall" av Ian McEwan, "Gå, gikk, har gått" av Jenny Erpenbeck. NRK-kritikerne Leif Ekle, Anne Cathrine Straume og Knut Hoem diskuterer nye bøker. Les anmeldelsene på www.nrk.no/bok

Kritikerne 05.01.2017  

Kritikerne Knut Hoem, Leif Ekle og Anne Cathrine Straume har lest - og diskuterer her Lina Wolffs ”De polyglotta älskarna”, Amos Os' "Judas" og Adel Khan Farooqs debutbok "Mine brødre". Hør også bokomtaler i Kulturnytt og Kulturhuset på NRK P2, eller les anmeldelsene på www.nrk.no/bok.

Kritkerne 15.12.2016  

Knut Hoem, Thomas Espevik og Anne Cathrine Straume løfter frem bøker fra 2016 som trygt kan legges under juletreet. Anmeldelser av de beste bøkene fra året som er gått finner du på www.nrk.no/bok

0:00/0:00
Video player is in betaClose