NRK – Kroppen

NRK – Kroppen

Norway

Trond-Viggo Torgersen i samtale om kroppen.

Episodes

Psyke ungdommer  

Kan dagens press og stress påføre ungdommer psykisk lidelse, hva er egentlig psykose og hva skal de vokse gjøre. Hør psykolog Else Marie Løberg i samtale på Litteraturhuset i Bergen med Trond-Viggo Torgersen om psyke ungdommer.

Sorg  

Kan vi sørge oss syke, kan det kjennes som fysisk smerte, og hva skal vi si til en som sørger. Hør psykolog Atle Dyregrov i samtale på Litteraturhuset i Bergen med Trond-Viggo Torgersen om sorg.

Det å bli eldre  

Hvordan få den optimale alderdom, og hvor tidlig bør man forberede som praktisk på at man blir gammel. Hør lege Astrid Nøklebye Heiberg i samtale på Litteraturhuset i Bergen med Trond-Viggo Torgersen om det å bli eldre.

Hjerneinfarkt  

Hva er forskjellen på infarkt og blødning, hva skjer om vi rammes, og hva kan vi gjøre for å unngå det? Hør lege Karsten Specht i samtale på Litteraturhuset i Bergen med Trond-Viggo Torgersen om hjerneinfarkt.

Hjertesykdommer  

Hjertesykdom skyldes forandringer i hjertet og/eller hjertets egne blodkar. Sykdommen kan være medfødt, og den kan komme som følge av andre sykdommer. Hør lege Hans Rune Fanebust i samtale på Litteraturhuset i Bergen med Trond-Viggo Torgersen om hjertesykdommer.

Diabetes  

Er diabetes mer vanlig nå enn tidligere, hva er forskjellen på type 1 og 2, og kan man bli helt frisk fra det? Hør lege Jørn Sagen i samtale på Litteraturhuset i Bergen med Trond-Viggo Torgersen om diabetes.

Selvmedisinering  

Hva skjer når vi blander forskjellige reseptfrie medisiner, og kan du låne tabletter av naboen? Hør farmasøyt Gunvor Johnsen i samtale fra Litteraturhuset i Bergen med Trond-Viggo Torgersen om selvmedisinering.

Vondt i ryggen  

Hvorfor har så mange vondt i ryggen, og hva skal vi gjøre når smertene kommer. Hør kiropraktor Steinar Forshei i samtale på Litteraturhuset i Bergen med Trond-Viggo Torgersen om hvordan ryggen er bygd opp og hva dette "klikket" er.

Søvn og depresjon  

Er det en sammenheng mellom søvn, døgnrytme og depresjon? Hør forsker Janne Grønli i samtale med Tronsd-Viggo Torgersen om søvnens vidunderlighet, og hvordan den påvirkes av lyset.

Hypokondri  

Hypokondri er en sykdom der folk føler de har en sykdom de i realiteten ikke har. Hør psykiater Ingvard Wilhelmsen i samtale med Trond-Viggo Torgersen om hvorfor noen mennesker ikke klarer å kontrollere angsten og blir hypokondere.

Kreft  

Dør vi med eller av kreft? Er man pasient for resten av livet når man får kreft? Er kreft en ulykke eller en forbigående sykdom? Kan man egentlig bli helt frisk fra kreft? Hør Trond-Viggo Torgersen i samtale med lege Olav Dahl.

Døden  

Døden er livets punktum. De fleste av oss liker ikke å tenke på døden. Hva kan man gjøre som pårørende ved voldsom eller uventet dødsfall for å lindre sorgen? Finnes det gode råd til dem som har døende blant nære venner?

Depresjon  

Hvorfor blir vi deprimerte? Hvordan skal man komme seg ut av det? Trond-Viggo Torgersen i samtale med Anders Lund om det å være deprimert.

Antibiotika  

Når er det nødvendig å bruke antibiotika? Hva kan vi gjøre selv for å minske faren for antibiotikaresistens og hva kan gjøres på verdensbasis? Hør Trond-Viggo Torgersen i samtale med lege Ulf Dahle.

Vaksinering  

Hvordan virker vaksiner? Hva kan være bivirkninger og hvor vanlige er de? Hvorfor vaksineres vi mot sykdommer vi ikke lenger har i Norge, og hvorfor sier vi at det er solidarisk å vaksinere seg? Hør Trond-Viggo Torgersen i samtale med lege Margrethe Greve-Isdahl.

Å bli foreldre  

Å bli foreldre er å passere en grense uten retrettmuligheter. Du er og blir barnets far eller mor resten av livet. Hvordan styrker man foreldreparets utvikling gjennom livsfasene fra småbarnsperioden og helt inn i besteforeldrerollen? Hvordan bygger man hverandre opp og ikke ned Hvordan takler man sinne og frustrasjoner, slit og urettferdighet? Hør Trond-Viggo Torgersen i samtale med lege Irene Elgen.

Født for tidlig  

Er det forskjell på barn som fødes for tidlig og de som fødes til termin. Hva skjer med fosterutviklingen når den avbrytes av en fødsel? Hva skal til for at alt for tidlig fødte skal få en så normal start på livet som mulig? Kan for tidlig fødsel føre til senskader?

Lykke  

Er lykken medfødt? Blir vi friske av å være lykkelige, og må vi ha mange venner for å være lykkelige? Går det an å bestemme seg for å være lykkelig, og finnes det varig lykke, eller bare lykkelige øyeblikk?

Levevaner  

Hva begrenser våre valg av levevaner? Hva kan man endre selv for å få bedre helse? Hvilke sykdommer kan forårsakes av og forverres av levevaner? Finnes det andre veier til bedre helse enn å stumpe røyken, ruse seg mindre, spise sunt og bevege seg mer? Hva betyr fellesskapet og samfunnsutviklingen for den enkeltes helse?

Immunforsvaret  

Samtale om immunforsvaret med lege Bjørn Blomberg

0:00/0:00
Video player is in betaClose