NRK – Kulturhuset

NRK – Kulturhuset

Norway

Kulturhuset samler bok, film og musikk under ett tak. Programlederne Siss Vik og Kristian Bendiksen ser på trender og tendenser i kulturen. Gjester, reportasjer og kulturopplevelser på direkten. Hverdager fra 1303-15 på NRK P2.

Episodes

Roboter på Torshovteatret!  

Debuten til science fiction-teatergruppa på Torshov var lovende, men lang, mener vår anmelder Karen Frøsland Nystøyl

Samisk film på Tromsø Internasjonale Filmfestival  

I år er det 100 år siden det første samiske landsmøtet ble holdt. Dette markeres med fokus på samisk film under årets internasjonale filmfestival i Tromsø. Hvilken plass har samisk film i dagens Norge, lurer vi på i Kulturhuset.

Norwegian Ski Jumps  

Vi nordmenn liker å bygge monumentalt i tre. Skip, stavkirker -- og hoppbakker. Fotograf Espen Tveit har trosset myr, mygg og kyr for å dokumentere en unik del av norsk kulturhistorie.

Kritikerne 12.01.2017  

Hva kjennetegner en leser? Leif Ekle har lest samtaleboken "Leseren", der Alf van der Hagen samtaler med kritikeren, essayisten og oversetteren Henning Hagerup. Ian McEwan får Anne Cathrine Straume til å grøsse og le i sin moderne omskriving av Shakespeares Hamlet. Knut Hoem har lest om afrikanske flyktninger i Berlin. Romanen "Gå. Gikk. Har gått" er signert Jenny Erpenbeck. Hør samtalene her, eller les anmeldelsene på www.nrk.no.

Kunsten å slappe av  

Utbrent, utslitt eller rett og slett bare sykt stressa. Uansett hva du kaller det er det på høy tid å slappe av. Men hvordan? Hvilke veier fører til roens Rom? Slapp av, du skal få hjelp. Reporter Jostein Gjertsen drar Ut i Kultur og utforsker kunsten å slappe av:

Trump og nepotismelovgivingen  

Når Donald Trump utnevner sin egen svigersønn til seniorrådgiver, utfordrer han lover som har røtter tilbake til Italia på 1400-tallet. Vi skal finne ut hva nepotisme er, og se at politikk var intrigefullt, da som nå.

Historien om Æ  

Resten av verden har kvitta seg med Æ for lengst. Hvorfor er vi så glade i den her nord og hvor lenge skal vi beholde den? Språkforsker Arne Torp svarer!

Statsminister Netanyahu i trøbbel  

I tre hele timer måtte den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu sitte i politiavhør om korrupsjonsanklager i forrige uke. Søndag kom opptaket der han forhandler med landets beste avis om positiv omtale. Hvilke konsekvenser kan dette få for en hardt presset statsminister?

Blackberry - et mobilfenomen  

Det som startet som et must-have for forretningsfolk, ble straks et nyttig verktøy for agenter og statsledere, i neste rekke for kriminelle og så et statussymbol i popverdenen. Har Blackberry telefonen blitt et fenomen som alle snakker om men ingen bruker?

Kritikerne 05.05.2017  

Kritikerne Knut Hoem, Leif Ekle og Anne Cathrine Straume har lest - og diskuterer her Lina Wolffs ”De polyglotta älskarna”, Amos Os' "Judas" og Adel Khan Farooqs debutbok "Mine brødre". Hør også bokomtaler i Kulturnytt og Kulturhuset på NRK P2, eller les anmeldelsene på www.nrk.no/bok.

Filmåret 2017  

Filmanmelder Vegard Larsen forteller bl.a. om filmene "La La land" - en amerikansk musikalsk romantisk dramakomedie, "Blade Runner 2049" og "Den 12. mann" - historien om motstandsmannen Jan Baalsruds flukt fra nazistene under andre verdenskrig

Ulven i kulturen og i nordmenns bevissthet  

Det er få ting som vekker så store følelser i norsk debatt som ULVEN. Byfolk blir beskyldt for å ikke forstå hva slags fare ulven utgjør, mens bygdefolk beskyldes for å svekke vårt biologiske mangfold. Men hva slags plass har egentlig gråbein i nordmenns bevissthet - og i norsk kultur?

Bokåret 2017  

Gleden med skjeden! Skal Harry Hole dø? Er vi ferdig med middelklassens ekteskapsproblemer? Vi ser på bokvåren 2017.

Medienes utfordringer i 2017  

2016 var et tøft år for media. Tilliten til de tradisjonelle nyhetskildene er frynsete, og falske nyheter florerer. Hvordan skal tilliten til journalistikken gjenreises og hva blir pressens største utfordringer i 2017?

Valkyrien og bortskjemte TV-seere  

Den nye norske tv-serien Valkyrien hadde i går premiere på NRK. Hvordan skal man fange et tv-publikum som kan velge og vrake serier fra hele verden?

2016 – et drittår?  

Et stort panel: Marie Simonsen, Harald Stanghelle, Espen Aas, Knut Olav Åmås, Mimir Kristjánsson, Agnes Moxnes og Egon Holstad er med oss når vi oppsummerer 2016. Hvor gikk det galt og hvorfor?

Pakistan opphever forbud mot indisk film  

Pakistanske myndigheter har opphevet forbudet mot indiske Bollywood-filmer som atter en gang ble innført da forholdet mellom landene forverret seg i september. Hvilken rolle spiller filmindustrien i denne langvarige konflikten?

Restaurant NKVD og Sovjetnostalgi  

En restaurant i Moskva har valgt å kalle seg NKVD – etter forløperen til KGB, Stalins hemmelige politi. Restauranten møter store protester mot sin sovjetnostalgi. Har Sovjet, og til og med Stalintida, blitt "retro" for russerne?

Byen uten jøder  

Den pro-jødiske stumfilmen "Die Stadt ohne Juden" hadde premiere i Wien i 1924. Originalversjonen var savnet i 90 år inntil en samler fant den tilfeldig på et loppemarked i Paris nå nylig. Nå blir filmen restaurert digitalt, og man satser på premiere i konserthuset i Wien høsten 2017.

Fremtidens TV-stue  

I løpet av de siste fem årene har all vår elektronikk og medievaner blitt kasta fram og tilbake. Så hvordan i all verden vil stua vår se ut om fem år? Vi stirrer i den elektroniske krystallkula.

0:00/0:00
Video player is in betaClose