NRK – Kulturhuset

NRK – Kulturhuset

Norway

Kulturhuset samler bok, film og musikk under ett tak. Programlederne Siss Vik og Kristian Bendiksen ser på trender og tendenser i kulturen. Gjester, reportasjer og kulturopplevelser på direkten. Hverdager fra 1303-15 på NRK P2.

Episodes

Filmanmeldelse: "Call me by your name" og "Casting JonBenet"  

Filmfestivalen i Berlin nærmer seg slutten. Filmanmelder Ulrik Eriksen trekker frem to filmer som skiller seg særlig ut: Casting JonBenet er en unik dokumentar om den seks år gamle skjønnhetskonkurranse-jenta som ble drept i 1996. Call Me By Your Name er sannsynligvis en av neste års Oscar-grossister

Dyre logoer og ukjente kvinner  

Norske bedrifter skifter logoer med jevne mellomrom for hundrevis av millioner. Sist nå Hennig-Olsen. Men is-hungrige bryr seg vel fint lite om logoen – så for hvem skjer logo-bytter? 17 franske filmer på norske kinoer denne våren. "Kvinne, ukjent" er signert brødrene Dardenne. Vi har møtt Jean-Pierre.

"Ete, pule, drite, føde, drepe, blø" av Hiromi Ito  

Ika Kaminka er nominert til Kritikerprisen for sin oversettelse av japanske dikt. Hvilke utfordringer det bød på forteller hun om i dagens sending

Bistandsteater og franske filmer på kino  

Innlandet teater lager forestilling om norsk bistand. Velmenende nok, men kommer ikke helt i mål, mener vår anmelder. Fransk film skyller inn på kino denne våren. Vår reporter tar bølgen.

Amerikansk satire og proteksjonisme i vår tid  

Komikerne kommer tydeligvis under huden på President Donald. Er narren i ferd med å bli Trumps farligste motstander? America first, lover Donald Trump. Vi ser hvordan kulturen kan hjelpe oss å forstå proteksjonismen.

NRK - alltid spinat  

I teorien skal man kunne bygge en mistbenk for å produsere spinat ute i februar. Javel. Da får vi prøve da. Reporter Vera Kvaal lemper 400 liter hestemøkk utenfor NRK-huset og bygger en kasse til prosjektet.

Bildets triumf er total  

Tale er sølv, taushet er gull, sa vi. Det var kanskje sånn før. Nå er det: Tekst er sølv, bilder er gull. I alle fall på Facebook. Har bildene tatt knekken på teksten? Jostein Gjertsen drar ut i Kulturen for å se på den visuelle vendinga:

Kulturhuset kunst: Kai Fjell under krigen  

At kong Haakon sa nei til det tyske sendebudet på Elverum i april 1940, er en kjent sak. Det som kanskje ikke er fullt så kjent, er at Kai Fjell, en av Norges største malere skildret den tyske reaksjonen. Bombingen av Leiret - lokalnavnet på Elverum - den 11 april - drepte mange mennesker og satte bygninger i brann.

Kulturhuset kunst: Sidsel Paaske  

En skulptur som ser ut som en enorm brent fyrstikk. Emaljefliser som både rommer sædceller og egg. Kunstner Sidsel Paaske levde og virket etter mottoet "Vi spiller mens vi øver" - noe hennes enorme produksjon også viste.

Kulturhuset kunst: Jan Groth  

I over 45 år har kunstner Jan Groth levd og åndet for streken. Gjennom tegning, monumentale tekstilarbeider og nå skulptur, har vi kunnet oppleve strekens uendelige muligheter. I år inntar både mann og strek Bergen. For Jan Groth er årets festpillutstiller.

Kulturhuset kunst: Richard Prince og forfalskninger  

Kan du rappe bilder på sosiale medier som instagram, bearbeide dem litt og så selge dem som kunst? For det er nettopp det Richard Prince har gjort. En av kunstens verdensstjerner som har tjent millioner av kroner på å benytte seg av andres fotografier.

Kulturhuset kunst: Gustave Courbets "Fiskeren"  

Hva avgjør om et bildet er ekte? I mange tiår har Nasjonalmuseet slitt med å finne ut om ektheten til bildet "Fiskeren" laget av den store franske realisten Gustave Courbet. Og vi ser på noen av de store forfalskerne opp gjennom historien

Kulturhuset kunst: Georg Grosz  

Den tyske kunstneren Georg Grosz var kommunisten som elsket Amerika. I mellomkrigstiden var det mange som ble karikert av han, spesielt presteskap, generaler og maktpersoner lå dårlig an

Kulturhuset kunst: Irma Salo Jæger  

En verden av rødt, gult og blått. Irma Salo Jæger blir ofte omtalt som en fargens nestor - og nå kan vi også se hennes utforsking av farger gjennom flere tiår. Utstillingen "På en varm dag" vises nå på Henie-Onstad Kunstsenter

Kulturhuset kunst: Martin Luther og kunstmaleren Lukas Cranach d.e.  

I år er det 500 år siden reformasjonen gjorde sitt inntog i Europa. Martin Luther fikk god hjelp av sin venn kunstmaleren Lukas Cranach den eldre som masseproduserte bibelillustrasjoner og flygeblader. Som tok et knallhardt oppgjør med den katolske kirken.

Kulturhuset kunst: Laurie Anderson: Heart of a dog  

I filmassayet "The heart of a dog" forteller Laurie Anderson historien om sin hund. Men det er også en film om tap av mennesker som har stått henne nær og refleksjoner over samfunnsutviklingen i USA etter 11. september.

Anti-selvhjelp til hjelp for livet ditt og andres  

Frisk luft og litt mosjon vet vi alle er godt for helsa. Kjedelig, men sant. Så hvorfor forventer mange å finne løsninga på livet i en selvhjelpsbok? Svend Brinkmann og Anne Gunn Halvorsen har skrevet bok om livsanskuelse og overlevelse.

Anmeldelse av Moonlight og Anbefalingspanelet  

Åtte Oscar-nominasjoner. Vi har endelig sett Moonlight, historien om en svart homofil manns liv. Irriterende og bra er dommen. Visa-krøll i fiktiv østblokk-grensepost. Poetisk popmusikk der du kan gjette teksten. Eller sprengt koala til kenguru-ragu? Anbefalingspanelet byr på dette kulturelle kinderegget!

Arnold Juklerød-saken blir teater  

Han bodde årevis i telt utafor Gaustad for å bevise at han ikke var gal, og er blitt kalt Norges første psykiatrikritiske mediekjendis. Over 20 år etter at han døde, inntar Arnold Juklerød teaterscenen. Kan teateret kaste nytt lys over denne utrolige historien med så mange ubesvarte spørsmål?

Rimbauld på Grusomhetens teater, Ukas sjef fra Nationaltheatret  

Nationaltheatrets sjef Hanne Tømta spiser knekkebrød i lønsjen, og får gjennomgå i den årlige intern-revyen. Ukas sjef letter på sløret. Han var opprørspoeten som rocket de franske salongene og sosieteten i slutten av tenårene. Så sluttet Arthur Rimbaud å skrive. Hva i all verden gjorde han etterpå?

0:00/0:00
Video player is in betaClose