NRK – Kulturhuset

NRK – Kulturhuset

Norway

Kulturhuset samler bok, film og musikk under ett tak. Programlederne Siss Vik og Kristian Bendiksen ser på trender og tendenser i kulturen. Gjester, reportasjer og kulturopplevelser på direkten. Hverdager fra 1303-15 på NRK P2.

Episodes

Journalisten kjent som "den falske sjeiken" dømt for sin virksomhet  

Gravejournalisten Mazher Mahmood har, ifølge ham selv, sørget for at over 200 personer er straffeforfulgt grunnet avsløringer han har gjort for engelske aviser. Nå er han selv fenglset etter at han lurte artisten Tulisa Contostavlos til å kjøpe kokain på oppdrag fra avisa The Sun. Mahmood har operert under forskjellige aliaser, og er langt fra alene om å jobbe undercover i britisk presse. Når er det greit å skjule sin identitet i jakten på store presseoppslag? Vi har med oss NRKs London-korrespondent Espen Aas, førstelektor ved Universitetet i Agder Jan Erik Mustad og NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk.

Hvordan selge bøker i utlandet?  

Er det menn i glorete dresser som prøver å selge Vigdis Hjorts bøker til et internasjonalt marked? Og hvordan foregår det hele? Thomas Espevik fra NRK Bok har vært på verdens største bokmesse i Frankfurt.

Samtidsarkitektur i Venezia  

En by som i sin helhet er vernet, som knapt har reist et bygg siden 1700-tallet, er arena for verdens viktigste mønstring av samtidsarkitektur, Veneziabiennalen. Vi anmelder.

Gratis mindfulness  

Bør vi ta tilbake mindfulness fra butikker og selgere? Dette spørsmålet stilte poet Helge Torvund i en artikkel i Klassekampen. Reporter Jostein Gjertsen leste og nikket ja. Så inviterte han Torvund til et miniseminar om hvordan mindfulness er blitt en salgsvare – og hvordan vi kan ta mindfulness tilbake. Men først, reklame. Slik presenterte en bilprodusent effekten av sin bil i et støyete byrom i en tv-reklame

Den thailandske kongen forstått gjennom kulturen  

I ett år skal det sørges over tapet av den thailandske kongen. Kulturen og sporten ligger i dvale. Men i kulissene foregår et massivt maktspill mellom monarki og militærmakt - og landets framtid.

Sosiale medier før og nå  

Etter det dramatiske smykkeranet i Paris for et par uker siden, har Kim Kardashian West vært helt borte fra sosiale medier, der hun har vært en av verdens desidert største aktører. Samtidig angrer stadig flere vanlige folk på sin egen åpenhet på Facebook. Er vi endelig i ferd med å legge barnesykdommene bak oss på sosiale medier?

En ferie som geit  

Britiske designeren Thomas Thwaites ville ta ferie fra å være menneske. Han bestemte seg for å leve og spise som en geit, blant andre geiter i de sveitsiske alpene. Møt geitemannen i Kulturhuset i dag.

Tooji om Elisabeth Haars "Sort fane nr. 2" (episode 2)  

Tooji, kjent fra bl.a. MGP, er nabo til Oslo Kunsthall. Og har vært fascinert av den røde fane som vaier utenfor, laget av Elisabeth Haarr. Han er litt mindre begeistret for verket "Sort fane nr. 2"

Med Skam-debutant Ruby Dagnall inn i romskipet (episode 3)  

Skam-debutant Ruby Dagnall er svært kunstinteressert . Ikke minst av Kristin Sæterdals tekstilverk "Mothership". Reporter Erik Jacobsen tok med Ruby inn i romskipet

Forfatter Hans Petter Blad om huskelappkunst (episode 1)  

Hva ser forfatter Hans Petter Blad når han betrakter kunst? Reporter Erik Jacobsen tok han med for å se på på Raisa Porsangers verk "Cargo".

Bob Dylan får Nobelprisen i litteratur 13.10.2016  

Programleder Kristian Bendiksen diskuterer tildelingen av nobelprisen i litteratur med litteraturprofessor Gisle Selnes, som straks kommer med bok om Bob Dylan, og kritikerne Siss Vik, Gabriel Vosgraff Moro, Leif Ekle og Anne Cathrine Straume.

Husker du meg?  

Minner binder oss mennesker sammen. Hva skjer når minnene forsvinner? En deltidsjobb på pleiehjem for demente ga filmstudenten Ragnhild Nøst Bergem ideen til sin avgangsfilm i dokumentarregi ved Høgskolen i Lillehammer. Husker du meg ble nylig tatt ut i konkurransekategorien studentdokumentar til en av verdens største og viktigste dokumentarfilmfestivaler, International Documentary Film Festival Amsterdam. Bergem ønsker at filmen skal vise at fortvilte situasjoner kan ha øyeblikk av lykke, og at det er disse man skal hige etter.

Skumle klovner skremmer vettet av amerikanerne  

Skumle klovner skremmer vettet av amerikanerne… og vi snakker altså ikke om debatten mellom presidentkandidatene, men bokstavelig talt om klovner som sniker seg rundt over hele USA og skremmer folk. Hvorfor har denne mystiske trenden bredt seg så raskt, og hvorfor synes vi klovnemasken er så skummel?

50 år siden "Uten en tråd" av Jens Bjørneboe ble beslaglagt  

I dag er det 50 år siden den første norske erotiske romanen ble beslaglagt av politiet. "Uten en tråd" av Jens Bjørneboe hadde allerede vært i salg i 3 dager, før boka ble inndratt og både forfatter og forlegger ble dømt for å ha utgitt en "utuktig" roman.

Sigbjørn Obstfelder 150 år!  

Han ble ikke gamle karen, knapt 33 før tæringen tok ham. Selv om det er 150 år siden Sigbjørn Obstfelder ble født - hvorfor gjør han inntrykk på så mange den dag i dag?

Boliger for kultureliten i Bjørvika  

Midt mellom Operaen, Munchmuseet og Hovedbiblioteket i Bjørvika skal det reises et boligkvartal som sikter på å bli bebodd av kjøpekraftige kulturinteresserte i alder 50+. Byggherre sier de bygger for kultureliten. Men hvordan bygger man boliger for kultureliten? Og kan man kjøpe seg kulturell kapital? Arkitekt og akritektskribent for Morgenbladet, Gaute Brochmann og høyskolelektor fra Høyskolen Kristiania, Dag Inge Fjeld skal snakke om byutvikling, bolig og identitet

Året debutantprisvinner på Høstutstillingen  

Et av verkene på årets høstutstilling heter "Gjennomgang" og er en døråpning laget av rå, ikke-tørkende leire som holdes oppe av to neonoransje stropper. For dette kunstverket fikk Karin Blomgren Norske Kunstforeningers debutantpris 2016.

Et grått kulturbudsjett?  

Det har vært uro i det profesjonelle kulturlivet før årets statsbudsjett. Og nå er budsjettet her, med tre hovedsatsninger: Kulturell og kreativ næring, kulturarv og tilrettelegging for flere finansieringskilder til kulturlivet. Hva betyr det?

Ny bok om Marie Grubbes fantastiske liv  

Marie Grubbe sin omvendte klassereise, som har inspirert både Ludvig Holberg og H.C. Andersen, fortsetter å fascinere. Lone Hørslevs Dyrets år blir nå utgitt på norsk, og vi skal få et innblikk i hennes dramatiske liv i Norge og i Danmark på 1600-tallet. Anne Munk skrev om denne boka da den var Ukas Bok i Klassekampen, og Øystein Rian er historiker med spesialområde dansketiden. Disse skal gi oss et inntrykk av Marie Grubbes liv

Ingrid Z. Aanestad om sin nye roman Sibylle  

Ingrid Aanestad er en såkalt stillfaren forfatter. Bøkene hennes er udramatiske på det ytre plan, og boblende av uro i underteksten. Stillfarent har det også vært rundt hennes femte roman Sibylle, som kom ut i slutten av august og til nå bare fått to anmeldelser. Men det er godt at litteraturen har god tid, sier forfatteren. Bedre tid enn norske kulturredaksjoner har.

0:00/0:00
Video player is in betaClose