NRK – Kulturhuset

NRK – Kulturhuset

Norway

Kulturhuset samler bok, film og musikk under ett tak. Programlederne Siss Vik og Kristian Bendiksen ser på trender og tendenser i kulturen. Gjester, reportasjer og kulturopplevelser på direkten. Hverdager fra 1303-15 på NRK P2.

Episodes

Maktmennesker  

Den sterke lederen er tilbake. Putin i Russland, Erdogan i Tyrkia og Maduro i Venezuela er bare noen få eksempler. Hva er en sterk leder og hva er en GOD leder? Og hvem søker seg til makt? Reporter Jostein Gjertsen tar i bruk Macbeth og Game of Thrones når han drar Ut i Kulturen på jakt etter svar:

Filmanmeldelser, Oscar-prat og litteraturprisnominerte  

Vigdis Hjort og Henrik Nor-Hansen er begge nominert til nordisk råds litteraturpris. Og ti andre nordiske forfattere. Filmanmeldelser: Norske "Hjertestart"- bra film, men er Kristoffer Joner rett mann for rollen? Oscarfavoritten "La La Land" – uviktig og uunnværlig. … and the Oscar goes to? Vi spekulerer uhemmet på svært sviktende grunnlag.

Boklansering i Minecraft  

Minecraft er verdens største dataspill, med millioner av spillere over hele verden. Spillet brukes til undervisning, kunst og konserter, og denne uka lanseres for første gang en god, gammaldags analog bok inne i spillet! Hva er det som gjør Minecraft så anvendelig?

Britisk kranglefant, fransk kulturhus og norsk tabloidmaker  

Den britiske journalisten Piers Morgans måtte trekke seg fra tv-show etter protester. Kverulant-kongen har evnen til å terge på seg hva det skulle være. Pompidou-senteret i Paris ble kalt århundrets mest mislykka bygg. Nå er førtiåringen blitt et ikon og Europas største museum for samtidskunst. Den nye Se og hør-sjefen har startet fem utesteder, gitt ut fire bøker og blir aldri stressa. Nå er han på slankekur for å få lov til å være med på fjelltur i Himalaya. Ukas sjef.

Kreativ by og merkelige figurer  

**Kulturrådets prestisjekontor KREATIVT NORGE skal ligge i Trondheim, til bergensernes store skuffelse. Grunnen til at valget falt på bartebyen møter du hos oss. **Noen ser en blomst, andre et monster. Rorschach-metoden er nesten hundre år og har inspirert kunstnere i generasjoner. Fremdeles den dag i dag blir den brukt, men hva forteller den --- egentlig? **Fjellrev, elefanter og edderkopper. Det vrimler av dyr når illustratøren Inger Lise Belsvik holder jubileums-utstilling.

Hårkullorna i Våmhus  

I Våmhus i Sverige lager kvinnene smykker og gjenstander av menneskehår slik deres formødre har gjort i noen hundre år. Reporter Vera Kvaal samlet det lange håret sitt i en knute og reiste til Våmhus.

Fargeløse norske byer  

Landet vårt gråner. Ikke bare har vi de siste tiårene malt stueveggene våre hvite og grå, men vi maler husene våre hvite og grå også. I Trondheim har man nå tatt grep for å få folk til å tørre å male med farger.

Kulturhuset kunst: William Blake og Jobs bok  

Vi lever i en urolig tid. Det gjorde også såvisst William Blake - som skrev visjonære dikt, tolket bibelhistorien med sine helt særegne bilder. Den som sitter med hans illustrasjoner i Norge over Jobs Bok, er Arne Bendik Sjur. Som lenge har vært fascinert av William Blakes teknikk. Reporter Erik Jacobsen har møtt han og sett på de gamle kobberstikkene. og også lest historien om Job.

Filmanmeldelse: "Call me by your name" og "Casting JonBenet"  

Filmfestivalen i Berlin nærmer seg slutten. Filmanmelder Ulrik Eriksen trekker frem to filmer som skiller seg særlig ut: Casting JonBenet er en unik dokumentar om den seks år gamle skjønnhetskonkurranse-jenta som ble drept i 1996. Call Me By Your Name er sannsynligvis en av neste års Oscar-grossister

Dyre logoer og ukjente kvinner  

Norske bedrifter skifter logoer med jevne mellomrom for hundrevis av millioner. Sist nå Hennig-Olsen. Men is-hungrige bryr seg vel fint lite om logoen – så for hvem skjer logo-bytter? 17 franske filmer på norske kinoer denne våren. "Kvinne, ukjent" er signert brødrene Dardenne. Vi har møtt Jean-Pierre.

"Ete, pule, drite, føde, drepe, blø" av Hiromi Ito  

Ika Kaminka er nominert til Kritikerprisen for sin oversettelse av japanske dikt. Hvilke utfordringer det bød på forteller hun om i dagens sending

Bistandsteater og franske filmer på kino  

Innlandet teater lager forestilling om norsk bistand. Velmenende nok, men kommer ikke helt i mål, mener vår anmelder. Fransk film skyller inn på kino denne våren. Vår reporter tar bølgen.

Amerikansk satire og proteksjonisme i vår tid  

Komikerne kommer tydeligvis under huden på President Donald. Er narren i ferd med å bli Trumps farligste motstander? America first, lover Donald Trump. Vi ser hvordan kulturen kan hjelpe oss å forstå proteksjonismen.

NRK - alltid spinat  

I teorien skal man kunne bygge en mistbenk for å produsere spinat ute i februar. Javel. Da får vi prøve da. Reporter Vera Kvaal lemper 400 liter hestemøkk utenfor NRK-huset og bygger en kasse til prosjektet.

Bildets triumf er total  

Tale er sølv, taushet er gull, sa vi. Det var kanskje sånn før. Nå er det: Tekst er sølv, bilder er gull. I alle fall på Facebook. Har bildene tatt knekken på teksten? Jostein Gjertsen drar ut i Kulturen for å se på den visuelle vendinga:

Kulturhuset kunst: Kai Fjell under krigen  

At kong Haakon sa nei til det tyske sendebudet på Elverum i april 1940, er en kjent sak. Det som kanskje ikke er fullt så kjent, er at Kai Fjell, en av Norges største malere skildret den tyske reaksjonen. Bombingen av Leiret - lokalnavnet på Elverum - den 11 april - drepte mange mennesker og satte bygninger i brann.

Kulturhuset kunst: Sidsel Paaske  

En skulptur som ser ut som en enorm brent fyrstikk. Emaljefliser som både rommer sædceller og egg. Kunstner Sidsel Paaske levde og virket etter mottoet "Vi spiller mens vi øver" - noe hennes enorme produksjon også viste.

Kulturhuset kunst: Jan Groth  

I over 45 år har kunstner Jan Groth levd og åndet for streken. Gjennom tegning, monumentale tekstilarbeider og nå skulptur, har vi kunnet oppleve strekens uendelige muligheter. I år inntar både mann og strek Bergen. For Jan Groth er årets festpillutstiller.

Kulturhuset kunst: Richard Prince og forfalskninger  

Kan du rappe bilder på sosiale medier som instagram, bearbeide dem litt og så selge dem som kunst? For det er nettopp det Richard Prince har gjort. En av kunstens verdensstjerner som har tjent millioner av kroner på å benytte seg av andres fotografier.

Kulturhuset kunst: Gustave Courbets "Fiskeren"  

Hva avgjør om et bildet er ekte? I mange tiår har Nasjonalmuseet slitt med å finne ut om ektheten til bildet "Fiskeren" laget av den store franske realisten Gustave Courbet. Og vi ser på noen av de store forfalskerne opp gjennom historien

0:00/0:00
Video player is in betaClose