NRK – Kulturhuset

NRK – Kulturhuset

Norway

Kulturhuset samler bok, film og musikk under ett tak. Programlederne Siss Vik og Kristian Bendiksen ser på trender og tendenser i kulturen. Gjester, reportasjer og kulturopplevelser på direkten. Hverdager fra 1303-15 på NRK P2.

Episodes

Toril Moi om Aasmund Olavsson Vinje  

Han blir kalt den første moderne journalisten her til lands, eller hipsteren fra Telemark. Hvilke spor har Aasmund Olavsson Vinje satt etter seg? Og hvordan leser vi han i dag? Vi spør litteraturforsker Toril Moi.

Håndspåleggelse  

Vi voksne vet det – og det første vi formaner barna når vi er på et museum eller kunstgalleri er: IKKE TA PÅ NOE Men nå skal du få bli med inn i kunstgalleriet og TA på kunsten. Reporter Jostein Gjertsen dro Ut i Kulturen for å undersøke hva som skjer med kunstopplevelsen når vi får ta hendene i bruk:

Visepresident Joe Biden - Et nettfenomen  

Visepresident Joe Biden, mannen som alltid sier noe upassende, er blitt internettets største spøkefugl. Hvordan har han oppnådd denne æren?

"Min pappa Toni Erdmann" og tysk humor  

Den tre timer lange komedien "Min pappa Toni Erdmann" er av et samlet kritikerkorps kåret til den beste filmen i 2016. Hørte vi riktig?

Fantasy, begjær og gammel politihelt  

Jon Ewo og Ingunn Aamodt vil ha norsk folkloretradisjon tilbake til Norge med to nye fantasy bøker for barn. Men har fantasy sjangeren vært borte fra norsk litteratur? Nei, mener Thomas Lem og Andreas Hadsel Opsvik. Ida Hegazi Høyer ble i fjor kåret til en av Norges ti beste forfattere under 35 år av Morgenbladet. Nå kommer hun med sin femte bok "Historier om trøst", som består av tre lange noveller. Anne Cathrine Straume anmelder. Den amerikanske krimforfatteren Michael Connelly er ute med nok en bok om politimannen Harry Bosch. Leif Ekle har lest "The Wrong Side of Goodbye".

Slutt for Saab  

Forrige uke startet arbeidet med å fjerne SAAB-skiltene fra fabrikkfasader og andre steder i den svenske byen Trollhättan. Dermed er det definitivt slutt for det tradisjonsrike bilmerket og designikonet, som gikk konkurs allerede i 2011. Hva er det med dette bilmerket som gjør at så mange elsker det?

Valget i Østerrike forklart gjennom kulturen  

Kunstverket "Hesten til Waldheim" kan hjelpe oss å forstå dagens politiske klima i Østerrike, mener litteraturforsker Elin Vestli. På søndag var det mange EU-topper som holdt pusten i frykt for at det høyreekstreme Frihetspartiet i landet skulle vinne valgkampen. Men det var den grønne og EU-vennlige Alexander Van der Bellen gikk av med seieren. Det sies at det politiske klimaet i Østerrike har vært så splittet at den ene halvparten av befolkningen ikke forstår den andre. Hvordan ble det slik? Vi spør kulturen om hjelp.

Filmen Network spådde framtida i 1976  

Det er førti år siden filmklassikeren Network. I dag kan man se den som en skremmende profeti - som forutså reality-tv, terrorisme og … kanskje Donald Trump.

Hvilken mediekrise?  

Hver gang en offentlig debatt sporer av, får pressen og mediene skylda. Det sies vi står i ei mediekrise. Gjør vi det?

Katolsk app og skriftemål  

En ny app viser katolikkene veien til nærmeste skriftestol. "Det er fort gjort å synde, også i 2016", mener den katolske sognepresten som kommer til oss.

Donald Trump utnevner regjering for åpen scene  

USAs neste president Donald Trump gjør det han kan best. Han lager reality-tv av sammensetningen av sin regjering.

Luftmensch - ny poesi  

Luftmensch, luftmennesket - stammer fra et jiddisk begrep og setter navn på et upraktisk, drømmende og intellektuelt menneske. Slike mennesker er det ikke mye rom for i vår moderne tid, hvor vi måles og veies etter våre prestasjoner.

Litteraturprofessor bekjenner...  

Professor i litteraturvitenskap Jakob Lothe kan ikke huske at ordet etikk ble nevnt på litteraturvitenskap-forelesninger på 70-tallet. Da var man opptatt av kunstens autonomi, at den var sin egen årsak og sin egen begrunnelse. Men nå er det en dreining, internasjonalt i litteraturforskningen, mot mer fokus på det etiske i og rundt skjønnlitteraturen. Og det er bra, mener professoren. Alle skjønnlitterære tekster har en ladning, minst én etisk verdi i seg. Og slik kan humaniora synes for makthavere og folk generelt. Etikken er en bro fra de humanistiske fagene tilbake til samfunnet. Det spesielle med etikken i skjønnlitteraturen er at den er kompleks og tvetydig. Det finnes ingen enkle svar.

Ukas sjef - Tor Olav Mørseth  

I fjor inntok han sjefsstolen i Norges eldste avis, og i år ble han kåret til årets ledertalent i Trondheimsregionen. 36 år gamle Tor Olav Mørseth fra Stjørdal er sjefredaktør i Adresseavisen – og Ukas sjef her i Kulturhuset.

Sladderpressen i krise  

Norske Se og Hør var Nordens største ukeblad på 90-tallet, men siden har opplagstallene sunket som en stein. Forrige uke kom enda et skudd for baugen for det opprinnelige Se og Hør i Danmark, da det ble klart at sjefsredaktøren må sitte tre måneder i fengsel for ulovlig overvåking av kjente personers kredittkortbruk. Hva går tapt ved sladderpressens død – for publikum og for kjendisene selv?

Historien om Haakon Nyhuus  

Det norske folkebiblioteket hadde vi nok ikke hatt om det ikke var for Haakon Nyhuus. Etter å ha vært en del av Kristiania-bohemen reiste han til Amerika og ble selvlært bibliotekar. Inspirert av den amerikanske bibliotekrevolusjonen kom han hjem til Norge, som avholdsmann, med ideen som ble til det norske folkebiblioteket som vi kjenner i dag. Nå er det 150 år siden han ble født og vi får historien om han presentert av konstituert sjef ved Deichmanske Bibliotek Knut Skansen.

Muligheten av en superhelt  

Teknologi gir mennesket stadig større muligheter. Kan fortellingene om superhelter hjelpe oss til å gjøre de rette valgene? Programleder Jostein Gjertsen drar Ut i Kulturen og fortsetter sin utforsking av menneskets muligheter. Første del finner du i radiospilleren radio.nrk.no og som podkast: "Muligheten av et menneske". Nå skal det handle om overmenneskelige fortellinger, nærmere bestemt superhelter:

Stuntpoetenes historie  

Høytlesning på gata og på bensinstasjoner, aksjoner og kupp av kulturministerens pressekonferanse. I 1983 dannet åtte norske poeter en tverrpoetisk aksjonsgruppe som skulle gi diktet den plassen det fortjener i samfunnet og i menneskers bevissthet. Nå kommer boka om poesi-geriljaene, og vi skal møte to av dem.

Kunstnerbyen Skien  

En gang tidlig på 2000-tallet bestemte Skien seg for å bli en "levende" kunstnerby, ved å dele ut stipender til kunstnere og mot at kunstneren bosatte seg i Skien i ett år. Her fikk de gratis bolig og hjelp til å sette opp utstilling eller event. Kan man bestemme seg for å lage en levende kunstnerby?

Politiske museer – og Orlando på scenen  

Bør museet brukes i kampen for et mer inkluderende samfunn? I Sverige raser debatten. Vil den også komme til Norge? Og trenger vi en slik debatt? ** Virginia Woolfs Orlando er for første gang blitt til teater i Norge. Stykket spilles for tiden på Rogaland teater, og vår kritiker Karen Frøsland Nystøyl dro dit og lot seg begeistre.

0:00/0:00
Video player is in betaClose