NRK – Kunstreisen

NRK – Kunstreisen

Norway

Reportasjer fra steder med betydelige kunstverk.

Episodes

30.05.2105 Sonia Delaunay og fargene  

Det er tid for Kunstreisen der Nina Skurtveit og Gunnar Danbolt idag tar for seg den mangfoldige kunstneren Sonia Delaunay (delå'ne) som for tiden presenteres i full bredde på Tate Modern i London. Vi anbefaler å titte på Tate Moderns nettside for å se bilder fra Sonia Delaunays mange arbeider.

23.05.2015 Gauguin og drømmen om det primitive  

I dagens utgave av Kunstreisen ser Nina Skurtveit og Gunnar Danbolt på den store utstillingen om Paul Gauguin som siden februar har trukket tusenvis av publikummere til Foundation Beyeler utenfor Basel i Sveits.

16.05.2015 Ole Bulls Lysøen  

I anledning 17. mai har Nina Skurtveit og Gunnar Danbolt lagt Kunstreisen til Ole Bulls siste norske hjem, Lysøen. For var det noen som elsket både nasjonaldagen og var med å bygge vår nasjonale identitet, så var det fiolinisten Ole Bull! Samtidig som han var vår største internasjonale stjerne i sin tid! http://www.lysoen.no/

09.05.2015 Japonismen i fransk kunst  

Da Japan åpnet grensene mot verden i 1853, var det som en åpenbaring for europeiske kunstnere. Japansk bilder og kunsthåndverk pirret både fantasi og skaperevne og inspirerte spesielt franske kunstnere til nye kunstneriske uttrykk! Nina Skurtveit og Gunnar Danbolt er klar med Kunstreisen.

02.05.2015 Paula Modersohn-Becker  

Kvinnelige kunstnere på slutten av 1800-tallet møtte mye motstand. Ekstra vanskelig ble det om du ville male deg selv som naken! Men det er flere grunner til at Paula Modersohn-Becker ikke har fått sin fortjente plass i kunsthistorien. Kunstreisens Nina Skurtveit og Gunnar Danbolt har sett bildene hennes på utstilling i Louisanna Museum utenfor København.

25.04.2015 Sienas maleriske gullalder  

Nina Skurtveit og Gunnar Danbolt avrunder Kunstreisens gjenhør fra Siena med å se nærmere på det sienesiske maleriets gullalder. Det betyr besøk både i Dommuseet, krypten og i den nasjonale billedsamlingen, Pinakoteket.

11.04.2015  Rådhuset i Siena  

Hva vil det si å være fattig? Og hvilke idealer bør en by styres etter? Svarene finner du i Lorenzettis vakre freskomalerier i Rådhuset i Siena. Denne måten å skildre en bys styresett og moral i bilder skulle bli et forbilde for mange kommende rådhus. I Kunstreisen i dag har Nina Skurtveit og Gunnar Danbolt funnet frem et reiseminne de sendte i 2010.

18.04.2015 Malerier om velferd  

I Kunstreisen frisker Nina Skurtveit og Gunnar Danbolt opp sine reiseminner fra Siena og tar deg nå med til Hospitalet - eller Santa Maria della Scala - der middelalderens velferdsordninger er malt på veggene - bokstavelig talt!

05.04.2015 Piero della Francesca i Arezzo  

Den livlige byen Arezzo i Nord-Italia er vel verd et besøk, mener Kunstreisens Nina Skurtveit og Gunnar Danbolt. Blant byens mange severdigheter er nemlig Piero della Francescas veggmalerier i San Francesco-kirken med legenden om det hellige kors.

28.03.2015 Teodoras Kazimieras Valaitis  

Hvordan var det mulig å arbeide som kunstner under Sovjetregimets strenge rammer? Utstillingen av arbeidene til Teodoras Kazimieras Valaitis viser at han hadde måter å løse dette problemet på.

21.03.2015 Litauens nasjonale kunst  

Et intimt lite palass og et stort, ødslig museumsbygg! Du må besøke begge deler om du skal få med deg den litauiske nasjonalkunsten i Vilnius. Og nettopp det er tema for Nina Skurtveit og Gunnar Danbolt i dette nest siste programmet i Kunstreisens Vilnius-serie.

14.03.2015 Jødene i Vilnius  

Jødenes skjebne kommer man ikke utenom om man skal besøke Vilnius - byen som en gang ble kalt Nordens Jerusalem. I Kunstreisens Vilnius-serie tar Nina Skurtveit og Gunnar Danbolt deg nå med til to museer som forteller om deres kunst og skjebne

31.01.2015 Barokkens Vilnius  

Gamlebyen i Vilnius kom i 1994 på UNESCOs verdensarveliste - ikke minst på grunn av sine mange og særdeles vakre senbarokke kirker. I Kunstreisen idag kan du bli med Nina Skurtveit og Gunnar Danbolt til St. Theresa-kirken der også en nærliggende madonna gjør inntrykk.

07.02.2015 Himmel og helvete i ARoS  

Det er tid for Kunstreisen her i P2, og før Nina Skurtveit og Gunnar Danbolt fortsetter sine vandringer i Vilnius, vil de i fire programmer fremover besøke ARoS Kunstmuseum i Århus i Danmark. Museet er bygget etter et helt spesielt forbilde - og med Kunst der du opplever både til himmel og helvete.

07.03.2015 Universitetet i Vilnius  

I Kunstreisen fortsetter serien fra Vilnius, og idag kan du bli med Nina Skurtveit og Gunnar Danbolt til byens erverdige universitet. Det ble grunnlagt i 1579 og er dermed det eldste i hele Øst-Europa!

28.02.2015 Michael Kvium - Fools  

"Jeg prøver å forstå galskapen", sier den danske maleren Michael Kvium. På utstillingen "Fools" viser han 200 portretter av mennesker vi ikke ser så ofte på gaten. Er de gale - eller er de lik oss selv? spør Kunstreisens Nina Skurtveit og Gunnar Danbolt i dette fjerde og siste programmet fra ARoS - i denne omgang.

21.02.2015 Cardiff & Miller på ARoS  

Med lyd, lys og bevegelse tar kunstnerparet Janet Cardiff og George Bures Miller deg med inn i sine særegne kunstverk. Glem det logiske og rasjonelle, sier de, bli med på vår lek inn i sansenes minnebok. Det gjør Kunstreisens Nina Skurtveit og Gunnar Danbolt når nok en gang stopper i ARoS Kunstmuseum i Århus.

14.02.2015 Out of the Darkness  

I utstillingen Out of the Darkness i ARoS Kunstmuseum i Århus er museets egne verk presentert slik at de gir en helt ny mening. Ja, utstillingen er blitt et kunstverk i seg selv! I Kunstreisen tar Nina Skurtveit deg idag med på en fortelling om skapelse og undergang.

17.01.2015 Litauens DNA  

Hva karakteriserer egentlig det baltiske landet Litauen? I Kunstreisen fortsetter Nina Skurtveit og Gunnar Danbolt sin serie fra hovedstaden Vilnius. I dette andre programmet som har fått tittelen Litauens DNA, går de langt tilbake i landets historie.

24.01.2015  Katedralen i Vilnius  

I Kunstreisen fortsetter serien fra Vilnius. Og idag kan du bli med Nina Skurtveit og Gunnar Danbolt til katedralen i Vilnius der mye av Litauens kirkehistorie ligger begravet - bokstavelig talt.

0:00/0:00
Video player is in betaClose