NRK – Kurer

NRK – Kurer

Norway

Interesserer du deg for medienes historie, nåtid og framtid? Da er Kurer programmet for deg. Hvordan påvirker mediene oss? Og hva skjer med demokratiet i en digital mediehverdag? Dette er sentrale temaer i Kurer.

Episodes

Kurer 453: Gratisavisene slit  

Nedturen held fram for papiravisene: Færre kjøper og les gratisaviser, og dermed vert annonsørar mindre interesserte i å kjøpe reklameplass. Gratisavisene er heilt avhengige av annonseinntekter, og for dei er dette dramatisk: Dei siste fire åra har halvparten av landets gratisaviser forsvunne. Medieprofessor Sigurd Høst meiner likevel framtida ikkje treng å vere heilsvart for gratisavisene. Det same meiner gjengen som lagar ei av dei 18 avisene som framleis held koken. Programleiar er Heidi Fagna

Kurer 452: Farvel til FM-æraen  

Dette er den siste nyttårsaftenen hvor vi i Norge har et riksdekkende analogt radionettverk. Til neste år er det byttet ut med nye, digitale, DAB-sendere. Hvordan var overgangen til FM for sekstito år siden, og hvilke radioøyeblikk har FM-teknologien gitt oss?

Kurer 451: Kva er Konstruktiv Journalistikk?  

Konstruktiv journalistikk sikter etter å nyansere nyhendestraumen slik at publikum får eit sannare bilete av røynda. Korleis og kvifor får du vite i Kurér. I tillegg tek vi ei oppsummering av nyhendeåret 2016 med dei konstruktive “journalistbrillene” på.

Kurer 450: Når mediene møter populismen  

2016 har blitt året der populistene har tatt pressen på sengen. Både Brexit og resultatet av det amerikanske presidentvalget kom som en stor overraskelse. Hva preger forholdet mellom pressen og populistene? Er de samarbeidspartnere, eller motstandere?

Kurer 449: Filminsentivordningen er ett år  

I 2016 ble den norske filminsentivordningen innført, etter at det var blitt arbeidet for dette i mange år. Hollywoodfilmene Snømannen og Downsizing har, til sammen, fått 45 millioner kroner i statsstøtte. Hvor mye får Norge igjen for støtten? Hvordan fungerer ordningen?

Kurer 448: Ord på kryss og tvers  

Kryssord er ein viktig del av helgekosen for mange. Etter 103 år er framleis kryssordet så populært at enkelte aviser får inn så mange løysingsforslag at breva fyller fleire kassar. Men kva arbeid ligg bak det kryssordet me finn i avisa? Programleiar er Heidi Fagna.

Kurer 447: Tre tiår med krig som jobb  

Han utsetter seg selv for livsfare, og krigens ubehagelige og rå realiteter, for at du og jeg skal få vite hva som foregår på verdens slagmarker. VGs Harald Henden er krigsfotograf. Hva er det egentlig som driver han? Hvorfor reiser han, gang på gang, ut for å dekke krig?

Bonuspodkast: Beskutt på jobb  

VGs fotograf Harald Henden forteller om da fotografkollega, svenske Paul Hansen, ble truffet av en IS-snikskytter da de to var på jobb sammen utenfor Mosul. Dette er en bonuspodkast til ukas Kurer-episode "Tre tiår med krig som jobb", som er et portrett av Harald Henden. Reporter er Lars Erik Ertzgaard Ringen.

Kurer 446: Lydbokkampen  

Kampen om å bli Norges største strømmetjeneste for lydbøker i fremtiden, tilspisser seg. Om kort tid kan vi komme til å ha fire selskaper i Norge, som tilbyr slike strømmetjenester. De små aktørene, anklager de store, som eier lydbøkene, skal misbruke markedsdominansen for å vinne kundene. Programleder er Lars Erik Ertzgaard Ringen.

Kurer 445: Tilstandsrapport fra lokalavisene  

Det stadige presset for å fylle neste dags avis med stoff preger mange norske lokalavisredaksjoner. Lesere klager på skrivefeil, slurv, og intetsigende journalistikk. Hvordan står det egentlig til med Norske lokalaviser?

Kurer 444: En kikk bar App-ikonet  

Vi delegerer stadig fleire oppgåver til appar på telefonane våre. Men kva ligg eigentleg bak det å lage ein app? I dagens Kurér kikker vi på ulike delar av app-utviklingsbransjen.

Kurer 443: Spindoktorene på Stortinget  

De politiske medierådgiverne som allerede legger planer for å påvirke dine og mine meninger, før Stortingsvalget neste år, blir kalt Spindoktorer. Jobben til denne yrkesgruppen er å påvirke mediebildet, slik at deres parti blir fremstilt så positivt som mulig. De kan også, innimellom, bidra til å fremstille andre partier negativt. Hvordan jobber de for å styre mediebildet, og hvor mye makt har de egentlig?

Kurer 442: Kjeldekritikk i mediene  

Nyhetssaker på ukjente språk, reklamesaker, og overskrifter som er for gode til å vere sanne. Flommen av informasjon som når journalistar kvar dag er stor, og ein må halde tunga rett i munnen for å passe på at kildene held vatn. Oftast går det bra, men nokre gonger tek redaksjoner feil. Kva skjer når usanne nyheter spres i media?

Kurer 441: Krisefremtiden i media  

Flere hundre journalister har blitt arbeidsløse de to siste tiårene i Norge. Samtidig vokser antallet ansatte i bedrifter som produserer såkalt Content Marketing, eller innholdsbasert markedsføring, nesten like mye. Hvordan former denne prosessen fremtidens mediebilde?

Kurer 440: Mediesituasjonen i Tyrkia  

Mange journalister får sparken, og eit hundretals mediehus er lagt ned etter at vart erklært unntakstilstand i Tyrkia etter kuppforsøket denne sommaren. Korleis står det til med ytringsfridomen i Tyrkia?

Kurer 439: Mediebransjen høster data  

Datahøsting er på veg inn i den norske mediebransjen. Målet er å skape fleire klikk og meir populære program, men baksida av medaljen er at forbrukarar blir nødt til å gi frå seg personleg informasjon for å bruke innhaldet. Kurer i P2 lørdag kl 12:03

Kurer 438: Er kulturkritikken truet?  

Stadig flere mediehus legger meningsjournalistikken bak betalingsmurer. Redaktører i både små og store mediebedrifter oppdager at lesere ikke vil betale for å lese anmeldelser på nett. Hva gjør redaktørene da? Nedprioriterer de kulturkritikk eller finnes det andre måter å formidle kritikk som er bedre egnet for digitale flater? Kurer har besøkt redaksjoner som har kuttet i kulturkritikken og redaksjoner som satser. Hva tror redaktørene om kulturkritikkens framtid? Programleder er Kjersti Havdal

Kurer 438: Er kulturkritikken truet?  

Stadig flere mediehus legger meningsjournalistikken bak betalingsmurer. Redaktører i både små og store mediebedrifter oppdager at lesere ikke vil betale for å lese anmeldelser på nett. Hva gjør redaktørene da? Nedprioriterer de kulturkritikk eller finnes det andre måter å formidle kritikk som er bedre egnet for digitale flater? Kurer har besøkt redaksjoner som har kuttet i kulturkritikken og redaksjoner som satser. Hva tror redaktørene om kulturkritikkens framtid? Programleder er Kjersti Havdal

Kurer 437: Trump og media  

Korleis klarer Donald Trump å skape skandale etter skandale i media, og tener han eller taper han på merksemda? Denne vekas Kurér handlar om Trumps mediestrategi, og korleis han har klart å skaffe seg milliardar av dollar i gratis mediedekning.

Kurer 436: Journalist og medieprisar til den store gullmedalje  

Kvart år kjempar norske mediefolk og journalistar om fleire hundre prisar. Dei ulike bransjane har ulike kåringar, og i tillegg har dei fleste bedrifter, konsern og journalistlag sine eigne. Totalen vert så mange prisar at førsteamanuensis Magne Lindholm kallar det ein inflasjon. Men når vert det for mange? Kva for nokre er overflødige? Kva prisar verkar i ti minutt, og kva for nokre betyr noko for prismottakarane sine arbeidstilhøve? Og korleis skal programleiar Heidi Fagna gå fram for å lære av unge og eldre prisgrossistar, slik at denne Kurer-episoden vert verdig ein pris?

0:00/0:00
Video player is in betaClose