NRK – Kurer

NRK – Kurer

Norway

Interesserer du deg for medienes historie, nåtid og framtid? Da er Kurer programmet for deg. Hvordan påvirker mediene oss? Og hva skjer med demokratiet i en digital mediehverdag? Dette er sentrale temaer i Kurer.

Episodes

Kurer 448: Ord på kryss og tvers  

Kryssord er ein viktig del av helgekosen for mange. Etter 103 år er framleis kryssordet så populært at enkelte aviser får inn så mange løysingsforslag at breva fyller fleire kassar. Men kva arbeid ligg bak det kryssordet me finn i avisa? Programleiar er Heidi Fagna.

Kurer 447: Tre tiår med krig som jobb  

Han utsetter seg selv for livsfare, og krigens ubehagelige og rå realiteter, for at du og jeg skal få vite hva som foregår på verdens slagmarker. VGs Harald Henden er krigsfotograf. Hva er det egentlig som driver han? Hvorfor reiser han, gang på gang, ut for å dekke krig?

Bonuspodkast: Beskutt på jobb  

VGs fotograf Harald Henden forteller om da fotografkollega, svenske Paul Hansen, ble truffet av en IS-snikskytter da de to var på jobb sammen utenfor Mosul. Dette er en bonuspodkast til ukas Kurer-episode "Tre tiår med krig som jobb", som er et portrett av Harald Henden. Reporter er Lars Erik Ertzgaard Ringen.

Kurer 446: Lydbokkampen  

Kampen om å bli Norges største strømmetjeneste for lydbøker i fremtiden, tilspisser seg. Om kort tid kan vi komme til å ha fire selskaper i Norge, som tilbyr slike strømmetjenester. De små aktørene, anklager de store, som eier lydbøkene, skal misbruke markedsdominansen for å vinne kundene. Programleder er Lars Erik Ertzgaard Ringen.

Kurer 445: Tilstandsrapport fra lokalavisene  

Det stadige presset for å fylle neste dags avis med stoff preger mange norske lokalavisredaksjoner. Lesere klager på skrivefeil, slurv, og intetsigende journalistikk. Hvordan står det egentlig til med Norske lokalaviser?

Kurer 444: En kikk bar App-ikonet  

Vi delegerer stadig fleire oppgåver til appar på telefonane våre. Men kva ligg eigentleg bak det å lage ein app? I dagens Kurér kikker vi på ulike delar av app-utviklingsbransjen.

Kurer 443: Spindoktorene på Stortinget  

De politiske medierådgiverne som allerede legger planer for å påvirke dine og mine meninger, før Stortingsvalget neste år, blir kalt Spindoktorer. Jobben til denne yrkesgruppen er å påvirke mediebildet, slik at deres parti blir fremstilt så positivt som mulig. De kan også, innimellom, bidra til å fremstille andre partier negativt. Hvordan jobber de for å styre mediebildet, og hvor mye makt har de egentlig?

Kurer 442: Kjeldekritikk i mediene  

Nyhetssaker på ukjente språk, reklamesaker, og overskrifter som er for gode til å vere sanne. Flommen av informasjon som når journalistar kvar dag er stor, og ein må halde tunga rett i munnen for å passe på at kildene held vatn. Oftast går det bra, men nokre gonger tek redaksjoner feil. Kva skjer når usanne nyheter spres i media?

Kurer 441: Krisefremtiden i media  

Flere hundre journalister har blitt arbeidsløse de to siste tiårene i Norge. Samtidig vokser antallet ansatte i bedrifter som produserer såkalt Content Marketing, eller innholdsbasert markedsføring, nesten like mye. Hvordan former denne prosessen fremtidens mediebilde?

Kurer 440: Mediesituasjonen i Tyrkia  

Mange journalister får sparken, og eit hundretals mediehus er lagt ned etter at vart erklært unntakstilstand i Tyrkia etter kuppforsøket denne sommaren. Korleis står det til med ytringsfridomen i Tyrkia?

Kurer 439: Mediebransjen høster data  

Datahøsting er på veg inn i den norske mediebransjen. Målet er å skape fleire klikk og meir populære program, men baksida av medaljen er at forbrukarar blir nødt til å gi frå seg personleg informasjon for å bruke innhaldet. Kurer i P2 lørdag kl 12:03

Kurer 438: Er kulturkritikken truet?  

Stadig flere mediehus legger meningsjournalistikken bak betalingsmurer. Redaktører i både små og store mediebedrifter oppdager at lesere ikke vil betale for å lese anmeldelser på nett. Hva gjør redaktørene da? Nedprioriterer de kulturkritikk eller finnes det andre måter å formidle kritikk som er bedre egnet for digitale flater? Kurer har besøkt redaksjoner som har kuttet i kulturkritikken og redaksjoner som satser. Hva tror redaktørene om kulturkritikkens framtid? Programleder er Kjersti Havdal

Kurer 438: Er kulturkritikken truet?  

Stadig flere mediehus legger meningsjournalistikken bak betalingsmurer. Redaktører i både små og store mediebedrifter oppdager at lesere ikke vil betale for å lese anmeldelser på nett. Hva gjør redaktørene da? Nedprioriterer de kulturkritikk eller finnes det andre måter å formidle kritikk som er bedre egnet for digitale flater? Kurer har besøkt redaksjoner som har kuttet i kulturkritikken og redaksjoner som satser. Hva tror redaktørene om kulturkritikkens framtid? Programleder er Kjersti Havdal

Kurer 437: Trump og media  

Korleis klarer Donald Trump å skape skandale etter skandale i media, og tener han eller taper han på merksemda? Denne vekas Kurér handlar om Trumps mediestrategi, og korleis han har klart å skaffe seg milliardar av dollar i gratis mediedekning.

Kurer 436: Journalist og medieprisar til den store gullmedalje  

Kvart år kjempar norske mediefolk og journalistar om fleire hundre prisar. Dei ulike bransjane har ulike kåringar, og i tillegg har dei fleste bedrifter, konsern og journalistlag sine eigne. Totalen vert så mange prisar at førsteamanuensis Magne Lindholm kallar det ein inflasjon. Men når vert det for mange? Kva for nokre er overflødige? Kva prisar verkar i ti minutt, og kva for nokre betyr noko for prismottakarane sine arbeidstilhøve? Og korleis skal programleiar Heidi Fagna gå fram for å lære av unge og eldre prisgrossistar, slik at denne Kurer-episoden vert verdig ein pris?

Kurer 435: Medierevolusjonen fortsetter - folkefinansieringen kommer  

Ny teknologi, og nye muligheter, fører til at vår mediahverdag er under rask endring. Den måten vi forbrukere ser TV og film, lytter på radio, eller leser nyheter og magasiner, er helt annerledes nå, enn bare for ti år siden. Nå er medierevolusjonen også i ferd med å forandre den måten nyheter og underholdning blir finansiert på. Vi er allerede blitt vant med avishusenes betalingsmur på internett. Nå kommer folkefinansieringen, eller crowdfundingen, for fullt som et alternativ til tradisjonell finansiering. I denne utgaven av Kurér ser vi på hvordan dette kan forandre mediahverdagen vår ennå mer i fremtiden. Hva er de store fordelene med folkefinansiering, og hva er ulempene? Programleder er Lars Erik Ertzgaard Ringen

Kurer 434: Lokalradioens status i Noreg i 2016  

I 2016 har 231 lokalradioar sendeløyve i Noreg. Utfordringane er fleire – og dei er tunge: Så å seie alle lokalradioane har ein trang økonomi. Mange av dei små slit i tillegg med rekrutteringa. Og så er det ikkje alltid så mange som høyrer på heller. Likevel er det fleire hundre, kanskje fleire tusen, som kvar veke lagar lokalradio på dugnad her til lands. Kven er desse entusiastane? Kva driv dei? Og korleis ser dei på framtida for norsk lokalradio? Programleiar er Heidi Fagna.

Kurer 433: Barn på nye medier  

NRK er som allmennkringkaster plikta til å nå ut til alle, difor har dei ei utfordring framfor seg når stadig fleire unge ser mindre og mindre på TV. I staden surfer barn på nett, og strømmer video på tjenester som Netflix. Er det riktig av NRK å følge etter barn ut på kanaler som Youtube og instagram, eller skal barn trekkast tilbake til NRK sin nettportal? Programleder er Lars Erik Andreassen

Kurer 432: Mediehøsten 2016, en titt i krystallkula  

Medievåren 2016 har vært innholdsrik og spennende for mange, kanskje i overkant spennende for andre. I en tid der endringer og trender skifter med stadig økende tempo, hva kan vi forvente oss av mediehøsten 2016? Hvilke medietrender kommer til å ta oss med storm, hva kan vi vi glede oss til, hva bør vi forvente, vil mediebruken vår endre seg dramatisk, hvilke tekniske fremskritt håper vi på og hva bekymrer de såkalte medieviterne når de tar en titt inn i krystallkula? Kurer har samlet et knippe mediehoder som på hvert sitt felt prøver å spå fremtiden og ikke minst; spå hva som blir innholdet i vår mediehøst 2016. Om de får rett eller feil, vil tiden vise. Men i mellomtiden gir Kurer dem rom til å drive både med kvalifisert synsning og ren gjetning. Programleder er Kristin Nordvoll Mork

Kurer 431: Krig og journalistikk  

Hvem skal dekke nyhetene bak frontlinjene når journalistene er blitt et mål i seg selv? Er det etisk riktig at vestlige nyhetsorganisasjoner gjør seg bruk av lokale journalister når situasjonen blir for tøff for deres egne?

0:00/0:00
Video player is in betaClose