NRK – Kurer

NRK – Kurer

Norway

Interesserer du deg for medienes historie, nåtid og framtid? Da er Kurer programmet for deg. Hvordan påvirker mediene oss? Og hva skjer med demokratiet i en digital mediehverdag? Dette er sentrale temaer i Kurer.

Episodes

Kurer 477: Arendalsuka  

Arendalsuka har vokst seg stor og blitt stedet der "alle som er noe, må være". Spesielt i et valgår som dette er det mange politikere til stede og rekordmange journalister. Hva er det som gjør at redaksjonene nærmest går mann av huse for å dekke Arendalsuka? Og hva trekker til seg flest, alle politikerne eller alle journalistene? Vi spør leder for uka; Øystein Djupedal, kulturredaktør Sarah Sørheim, politiker Knut Arild Hareide og Ola Elvestuen, samt medieforsker Eli Skogerbø

Kurer 476: Prosjekt Marienlyst  

NRKs hovedkvarter Marienlyst er arbeidsplassen til 2000 ansatte, og er på 120.000 kvadratmeter. Over en tredjedel av dette er korridorer og fellesareal. Ledelsen i NRK mener at Marienlyst er blitt for dyrt, og gammeldags, og vurderer å selge eiendommen for å bygge nytt et annet sted i Oslo. Kurér ser nærmere på NRKs flytteplaner, som også er kalt «Prosjekt Marienlyst».

Kurer 475: Sidsel Wold – Portrett  

Sidsel Wold var tenåring da hun la en plan om hvordan hun skulle bli utenrikskorespondent. Den respekterte, og samtidig omstridte journalis-ten, fulgte planen, og nådde til slutt målet sitt. I dette Kurér-programmet blir vi bedre kjent med NRKs kjente utenrikskorrespondent. Hva er det som er drivkraften? Og hvilke utfordringer møtte hun på veien mot målet om å bli utenriksreporter i NRK?

Kurer 474: Snakkende hoder på TV  

I år er det ti år siden TV2 Nyhetskanalen gikk på lufta, med kontinuerlig nyhetsdekning på fjernsynet. På disse ti årene har nyhetsformidling på TV gått gjennom en revolusjon. Utviklingen fører til at direkteinnslagene med en snakkende reporter, eller ekspert blir flere og flere, kanskje på bekostning av de gjennomarbeidede reportasjene?

Kurer 473: Direktesendt sommer-TV  

De siste årene har direktesendte sommershow hver ukedag blitt en fjernsynstradisjon for de to største tv-kanalene i Norge. NRKs tradisjon heter Sommeråpent, og TV2 har hatt Sommertid og God sommer Norge. Men i år er tradisjonen brutt. TV2 har bestemt seg for ikke å sende fra takterasse i Karl Johan i år. Dermed har Sommeråpent ingen konkurranse, for første gang på ti år.

Kurer 472: Krigen sett fra utsiden  

Den blodige borgerkrigen i Syria blir, nesten uten unntak, dekket fra utsiden i norske og vestlige medier. Etter at flere vestlige journalister ble kidnappet og drept av IS i 2012 har bare en håndfull norske journalister vært inne i landet, fordi redaksjonene mener det er for farlig. Kurér ser nærmere på hvordan det er å dekke en komplisert og barbarisk borgerkrig fra utsiden.

Kurer 471: Sexobjekt eller heltinne?  

Wonder Woman har satt publikumsrekorder over hele verden siden premieren, men hvordan fremstilles hun og andre actionheltinner på film og TV? Kurer dypdykker blant superkvinner, roboter og science fiction-heltinner.

Kurer 470: Når redselen for terror overskygger kildevernet  

Frykten for nye terrorangrep har ført til nye overvåkningslover i flere vestlige demokratier. Det gjør det vanskeligere for journalister å arbeide fritt. Sikkerhetstjenester kan skaffe seg innblikk i redaksjonenes epost-, og telefonkommunikasjon, og journalister kan ikke lenger beskytte sine kilder godt nok. Enkelte frykter at saker som Snowdens avsløringer, og lekkasjene fra Wikileaks kan bli umulige i fremtiden.

Kurer 469: Trenger vi musikkjournalisten?  

Musikkbransjen har vært gjennom en stor omstilling de siste årene. Fra å kjøpe enkeltalbum på cd, kassett, eller vinyl før, har de fleste av oss i dag abonnement på en, eller flere strømmetjenester. Tidligere var profesjonelle musikkjournalister nesten alene om å være bindeleddet mellom oss forbrukere, og musikkbransjen. Nå strømmer denne informasjonen gjennom flere alternative kanaler. Trenger vi profesjonelle musikkjournalister lenger?

Kurer 468: Den digitale mørketid  

Eksperter advarer mot en digital mørketid, hvor mange av våre bilder, filmer, lydopptak, bøker, aviser, og dokumenter har forsvunnet for alltid. De enorme mengdene datafiler vi i fellesskap skaper, ligger på elektroniske- og magnetiske lagringsmedier, som mister informasjonen om de ikke blir vedlikeholdt. Kan redningen bli et digitalt dommedagsarkiv på Svalbard?

Kurer 467: Konstruktiv journalistikk til Norge  

Mange av oss velger bevist bort nyheter, fordi vi blir urolige av all den elendigheten vi får innpå oss. Medienes konflikt-, og krisefokus gir inntrykk av at samtiden vår er mer voldelig og urolig, enn den virkelig er. For å gi et mer helhetlig bilde, satser flere og flere redaksjoner i Europa på å fokusere mer på løsninger, dialog og positive saker. Og nå kommer konstruktiv journalistikk også til Norge.

Kurer 466: Hvor ble det av lykkelandet?  

NRK Brennpunkt er kanskje den redaksjonen i Norge med høyest troverdighet. Derfor vekket det oppsikt da deres mest sette TV-dokumentar noen gang, måtte redigeres om etter at det ble avdekket at det var brukt bilder som personene dokumentaren handlet om ikke hadde tatt selv. Selv om dokumentaren Lykkelandet har vært en het sak i mediene, var det ikke en journalist som avslørte Brennpunkts tabbe, og nå har Karl Henry Nøkling fra Haugesund, som ikke har journalisterfaring, funnet ennå en tankevekkende svakhet ved programmet.

Kurer 465: Mediene og copycats  

Når terroren rammer, får den massiv dekning. Dramatiske direktesendinger og krigstyper dominerer mediebildet. Det å få denne oppmerksomheten, er ett av terrorens viktigste mål. Eksperter mener at ekstremister inspireres til nye terrorhandlinger gjennom mediedekningen. Har journalistene gjort seg selv til terroristenes nyttige idioter?

Kurer 464: Nordic Noir – Påskespesial  

Nordic Noir har etablert seg som en sterk merkevare, verden rundt, det siste tiåret. Skandinaviske krimforfattere selger millioner av bøker, og tv-serier fra Norge, Sverige, og Danmark har blitt publikumsfavoritter i flere land. I Kurer får du høre om gullalderen for Nordisk krimlitteratur. Hva er det som fenger? Hvor populær er egentlig sjangeren? Og vil medietrenden vare mye lenger?

Kurer 463: Smal kinofilm i 2017  

Kinomarkedet i Norge domineres av de store, amerikanske hollywoodfilmene, men i skyggen av disse store produksjonene, finnes det en frodig underskog av mindre kommersiell, internasjonal film. I denne utgaven av Kurer får vi høre at det ikke er stor forskjell på hvor mye såkalt "smal film" private kinoer viser sammenlignet med offentlig eide kinoer. Vi får også høre hvordan den teknologiske revolusjonen i bransjen har gjort det lettere å vise smale filmer.

Kurer 462: Hvor blir det av barnepodcastene?  

Barn går aller først i en mediautvikling der vi blir mindre og mindre avhengige av radio- og tv-kanalers fastsatte programoppsett, og mer og mer avhengige av forskjellige streametjenester, som gjør det mulig for oss selv å bestemme. Tilbudet av barnestoff på streametjenester med TV-serier og film er stort. Men tilbudet av norskspråklige barnepodcaster er nesten ikkeeksisterende. Følger norsk media med i den raske utviklingen?

Kurer 461: Blogger med livet som innsats  

Syeda Gulshan Ferdous Jana – som alle i Bangladesh kjenner som bare Jana – har blitt forfulgt, trakassert og truet på livet. Sammen med sin norske ektemann Arild Klokkerhaug er hun gründer av det første sosiale medieselskapet i Bangladesh, Somewhere in Blog.

Kurer 460: Likestilling i media  

Hvordan står det til med kjønnsbalansen i norske medier? Hvilket kjønn slipper oftest til i radio, TV og i avisene våre? Hvem dominerer redaksjonene? Og hvilket kjønn sitter i flest sjefsstoler i medianorge? Svarene får du i denne utgaven av mediemagasinet Kurér.

Kurer 459: Adressas 250-årsjubileum  

Det er i år 250 år siden Adresseavisen ble gitt ut første gang. Kurér ser nærmere på historien til avisa, som for hundre år siden holdt på å dø, og som er den kritiske journalistikkens fødested i Norge.

Kurer 458: Fremtidens NRK-finansiering  

Den teknologiske utviklingen har løpt fra kringkastingslisensen. Det har allerede vært klart en stund at NRK må finansieres på en helt annen måte i fremtiden. Kurér ser nærmere på hva slags valgmuligheter som finnes, og hva det vil bety for deg og meg?

0:00/0:00
Video player is in betaClose