NRK P1 – Andakten

NRK P1 – Andakten

Norway

260 hverdagsfunderinger over tro og liv...

Episodes

Morgenandakt 16.01.2017  

Nå har vi begynt et nytt år. Vi har gjort opp status. Veid oss og funnet ut at vi må begynne å jogge mer, spise sunnere og se mindre på TV. Men hvis vi går dypere og jeg stiller deg dette spørsmålet: Hva er din mur som du må bygge? Hva er ditt store arbeid som du ikke kan la noe ødelegge for i 2017? Andreas Hegertun er pastor i Filadelfiakirken i Oslo.

Morgenandakt 12.01.2017  

De skal vere lys og salt i verda, sa Jesus i Bergpreika; kanskje verdas mest berømte, og den beste talen som nokon gong er halde. Vi skal bere ut til våre medmenneske det lyset som Kristusflammen har tent i oss og som aldri kan slokkast: Flammen som vitnar om kjærleik, tilgjeving og forsoning. - Det vakraste som kan skje mellom menneske. Ragnhild Jepsen er domprost i Nidarosdomen.

Morgenandakt 11.01.2017  

Å bli openberra betyr at noko blir synleg for oss. Men kanskje ikkje alltid for augene våre. Kanskje heller for hjartet vårt. I bibelforteljingane høyrer vi mykje om sanseinntrykk. Men ikkje alt handlar om å sjå. Mykje handlar om å kjenne med kroppen. Noko handlar om å gje seg på veg. Gjere eit oppbrot. La hjarta og lengselen styre føtene våre mot eit mål. Og vandringa dit blir ei livsvandring, ei trusvandring. Ragnhild Jepsen er domprost i Nidarosdomen.

Morgenandakt 10.01.2017  

Det vondaste vi menneske kan gjere mot kvarandre, er å slokke det lyset i oss som vi alle er berarar av. Det var det den harde og hånande Raniero hadde gjort mot sine medmenneske. Så fekk han oppdraget med å bringe den vesle flammen frå Kristuslyset heim til dei han hadde vore så hard og vond med. Ragnhild Jepsen er domprost i Nidarosdomen.

Morgenandakt 09.01.2017  

Det motsette av lys er mørke. I mørket kan vi gøyme bort det vi ikkje vil skal kome til syne. Lyset avdekker og stiller fram slik at ingen ting kan skjulast. Difor kallar lyset til forsoning og oppgjer. Lyset gjev håp. Det vitnar om ein morgondag etter nattemørket. Ragnhild Jepsen er domprost i Nidarosdomen.

Morgenandakt 05.01.2017  

Frelse handler aldri om seier og suksess, men om gjenoppreisning og om verdighet. Gud griper ikke inn for å gi oss nok et gull i skisporet. De utskjelte sportsjournalistene har forstått dette, de kjenner effekten av ordet frelse. De som utsettes for gjentatte ydmykelser, nedrykk og tap kan snakke troverdig om frelse, for mannen fra Nasaret gikk ikke under, tross tap. Det er ikke feil å være på taperlaget, det er tross alt her det er frelse. Petter Skippervold er teolog og redaktør i forlaget Verbum.

Morgenandakt 04.01.2017  

Det hender folk spør meg om å anbefale dem en bok fra Bibelen. Det spørsmålet liker jeg, for det er enkelt å svare på. Og jeg svarer alltid, ”les Jona”. Jonaboken er lettlest og kort. Ikke mer enn fire kapitler fordelt på tre sider. Men fremfor alt er fortellingen om Jona en god fortelling om det å være menneske i møte med Gud. Petter Skippervold er teolog og redaktør i forlaget Verbum.

Morgenandakt 03.01.2017  

Det skjedde i 2011. Det var da syndefallet falt. På folkemunne og blant prester og predikanter er forsatt teksten om de to første menneskene kjent som Syndefallet, slik det også het i den forrige bibeloversettelsen, men teksten har altså lite med synd å gjøre. For denne teksten handler om å vokse opp, tilegne seg kunnskap, oppdage egen seksualitet, bli selvstendig. Petter Skippervold er teolog og redaktør i forlaget Verbum.

Morgenandakt 02.01.2017  

Hva er det så med kristne og Donald Trump? Hva gjør at han treffer så godt blant Jesus-følgerne, ikke bare i USA men også i Norge? Stol på Herren av hele ditt hjerte, støtt deg ikke til din egen innsikt. Donald Trumps retorikk og verdens mest populære bibelvers har noen mørke fellestrekk. Petter Skippervold er teolog og redaktør i forlaget Verbum.

Morgenandakt 29.12.2016  

Av og til skal det ikke mer til. At noen snakker til meg. At noen viser at de kjenner meg og bryr seg om meg. Og at jeg kjenner meg igjen i dem, jeg også, at jeg kjenner meg kjent av dem. Plutselig er jorda et litt fredeligere sted. De tingene jeg er redd for må tre tilbake. Jeg er sett. Jeg er kjent. Noen er glad i meg. Harald Hauge er sokneprest i Røros og Hitterdal.

Morgenandakt 28.12.2016  

Ære være Gud i det høyeste, og fred på jorden blant mennesker Gud har glede i! Det var dette de sang. Englene. Sånn var ordene deres, i hvert fall. Og gjeterne fortalte det til Maria, Jesu mor, og Maria gjemte ordene i sitt hjerte og grunnet på dem. Og så ble ordene brakt videre til oss. Harald Hauge er sokneprest i Røros og Hitterdal.

Morgenandakt 27.12.2016  

I begynnelsen var Ordet. Ja, var det nå slik det var? Det er et teologisk utsagn, Johannes kommer med, et utsagn om livet i den treenige Gud, og som et teologisk utsagn gir det jo mening. Men i møte med våre egne liv må vi skrive om Johannes sine ord noe. For det stemmer ikke helt, det han skriver. Det er ikke ordet som kommer først. Det er skriket. Harald Hauge er sokneprest i Røros og Hitterdal.

Morgenandakt 22.12.2016  

Stjerna gjer ikkje forskjell på folk. Ho lyser for at me skal skulle finne kvarandre, me som kjem frå forskjellige stader, tradisjonar og samfunnslag. For deg på radioen. Stjerna skin for oss alle. Kari Veiteberg er gateprest ved Bymisjonssenteret Tøyenkirken.

Morgenandakt 21.12.2016  

Julegrana står utanfor leiligheita og førebur seg til varmen i stova. Veslejulaftan kjem pynten på. Eg pyntar med andakt for når eg pyntar mines eg alltid far min. Eg blar gjennom arka med den nydelege handskrifta hans og finn det eg leitar etter: Kåseriet hans om julepynt og symbol. Kari Veiteberg er gateprest ved Bymisjonssenteret Tøyenkirken.

Morgenandakt 20.12.2016  

Fleire som kjem innom stallen på Jernbanetorget i desember fortel at dei søv ute. Mange er einsame, mange veit ikkje kor dei skal gjere av seg. Min juledraum er at heile Jerbanetorget blir dekka av stallar. Stallar for alle som møter ei stengt dør. Kari Veiteberg er gateprest ved Bymisjonssenteret Tøyenkirken.

Morgenandakt 19.12.2016  

Vi tar juleforteljinga og plantar ho midt i byen, midt kvardag og støyen. Grove tømmerveggar, halm og dyr skal minne om at vi som lever, høyrer saman og at det finnes ei ro og eit nærvær av håp i det enkle og stillferdige. Kari Veiteberg er gateprest ved Bymisjonssenteret Tøyenkirken.

Morgenandakt 15.12.2016  

Jeg lurer på hva Jesus mener om selvkjørende biler? Det at vi rekvirerer en bil de gangene vi trenger den via en app på telefonen. Deretter kan vi putte inn bagasjen vår og selv ta plass i et komfortabelt sete med god utsikt til alle kanter. Og transporten blir langt tryggere en hva vi selv kunne prestert som sjåfør. Jan Erik Larssen er kjent som programleder og foredragsholder.

Morgenandakt 14.12.2016  

Det råeste ettermæle som finnes er det Jesus som står for. Hans lære, ord og gjerninger for ca 2000 år siden, står sterkere i dag en noen gang tidligere. Han satte så dype spor, at i dag er det om lag 1/3 av alle mennesker på jorden som kaller seg kristne og forsøker å følge i hans fotspor og etterfølge det han lærte oss. Jan Erik Larssen er kjent som programleder og foredragsholder.

Morgenandakt 13.12.2016  

Lucia spredde lys, varme og kjærlighet til menneskene rundt seg. - Jeg er verdens lys, sier Jesus og om menneskene sier han - Dere er verdens lys! Jeg ser og møter dette praktiske lyset i mange mennesker. Godhjertede mennesker som helt uten forbehold stiller opp for andre og hjelper til der de ser at det trengs. En bonde som måker snø og sørger for ved til en enke på nabogården. Han er ikke blitt spurt, han bare gjør det. Jan Erik Larssen er kjent som programleder og foredragsholder.

Morgenandakt 12.12.2016  

Har du noen plasser du stadig vender tilbake til? Jan Erik Larssen vil gjerne ta deg med til noen av sine steder som har vært med på å forme livet hans. Det er ikke snakk om flotte storbyer eller uoppnåelige fjelltopper, men en park, et skogholt og et svaberg. Jan Erik Larssen er kjent som programleder og foredragsholder.

0:00/0:00
Video player is in betaClose