NRK P1 – Andakten

NRK P1 – Andakten

Norway

260 hverdagsfunderinger over tro og liv...

Episodes

Morgenandakt 26.07.2017  

Når eit barn blir fødd, ynskjer vi å gi godt reisefølge med på vegen. Noko å ta fram for å få att krefter og kjenne at ein er i stand til å halde fram på vegen. Den beste reiseføda eg kan tenke meg, er den vi får i dåpen. Når vatnet vert aust over oss, får vi krefter å ta fram att i alle livets situasjonar. Vi får ein medvandrar. Ragnhild Jepsen er domprost i Nidarosdomen.

Morgenandakt 25.07.2017  

Å gå pilegrim. Undervegs har vennskap vakse fram, ein har delt forteljingar, gleder, smerte og gnagsårplaster. Nokre har gått den lange vegen fordi dei ber på ei bør. Ei tung historie, lengt etter meining eller bøner om å bli fri frå det som stengjer. Det blir godt å kome fram. Men gleda ved endeleg å sjå tårnet på katedralen der dei skal få kvile, hadde ikkje vore den same om ikkje vegen hadde vore så lang. Ragnhild Jepsen er domprost i Nidarosdomen.

Morgenandakt 24.07.2017  

Å vere pilegrim, det er å utsetje seg for møte. Det er å stille seg open for den og det som møter oss undervegs. Det er å vandre gjennom område eg ikkje kjenner. Og som eg ikkje kan krevje eigarskap til. Å vere pilegrim er å opne seg for det Gud vil vise meg på vegen fram til målet. Ragnhild Jepsen er domprost i Nidarosdomen.

Morgenandakt 20.07.2017  

Her i bydelen ville hun tilhørt samme barselgruppe som meg, men hennes baby kunne ikke ligge på gulvet på helsestasjonen og leke med min. For han var 270 mil unna. De fikk tenner samtidig i løpet av vinteren, og hennes lærte seg å vinke da min lærte seg å klappe. Sara Moss-Fongen er prest i Hamar domkirke.

Morgenandakt 19.07.2017  

Hele dagen hadde vi sittet der, halvannen meter fra hverandre, med hver vår baby. Født nesten samtidig. Et hav av tid mellom dem ennå, men hvis vi møttes senere ville vi si at barna var akkurat like gamle. Men nå var hennes dobbelt så gammel som min. Sara Moss-Fongen er prest i Hamar domkirke.

Morgenandakt 18.07.2017  

Jeg ville fortelle om Rebekka fordi hun opplevde at kroppen ble en slagmark. To folkeslag slåss i livmoren hennes, bokstavelig talt. Hun er som et land i krig. Vi finner igjen Rebekka i Syria, Nigeria, Jemen… Overalt der det er splittelser mellom folkeslag, kan fødsler bli politik og kvinnekropper et våpen menn kan bruke mot andre menn. Sara Moss-Fongen er prest i Hamar domkirke.

Morgenandakt 17.07.2017  

Det er ikke sikkert det hjelper å reise på ferie til andre siden av jorda for å hvile, hvis du ikke klarer å slappe av hjemme hos deg selv. Sjelefred kan jeg ikke betale for. Å hvile er ikke mote eller en moderne middelklasse-oppfinnelse. Det krever ikke spesielle produkter eller spesielle omgivelser. Hvile er gratis og krever ingen forberedelser, selv om reklame kanskje hevder noe annet. Å møte en venn eller sitte og se på gresset gro, koster ingenting annet enn tid, tanker og kropp. Sara Moss-Fongen er prest i Hamar domkirke.

Morgenandakt 13.07.2017  

I en verden der mye ondt skjer, branner og terror, sykdom og død, er det intet vi mennesker trenger så mye som trøst og håp. En tom trøst og et tomt håp betyr riktignok lite – det blir så lett bare ord. Men den mangetusenårige tradisjon og alle de menneskelige erfaringer som disse to tekstene i dag tar opp i seg, handler om noe mer: om en opplevelse av tilstedeværelse og fremtidstro, om at det er lov å fatte mot selv i en motløs tid. Henrik Syse er filosof, fredsforsker og forfatter.

Morgenandakt 12.07.2017  

Tilhørighet og tradisjon er viktig for oss mennesker. Og det fremmede kan synes skummelt og vanskelig – ja, det fremmede ER noen ganger skummelt og vanskelig. Da kan det være krevende å omfavne tanken om at forskjeller ikke betyr noen ting, men kjernen av vår kultur sier at det ikke er forskjell på folk, og at alle har det samme verd stilt overfor Vår Herre. Henrik Syse er filosof, fredsforsker og forfatter.

Morgenandakt 11.07.2017  

Dagens tekst utfordrer oss rundt et av de viktigste ord som finnes: tjeneste. Igjen og igjen kommer Jesus tilbake til at det største vi kan gjøre i vår verden, er å være til tjeneste for andre, for dét er å være til tjeneste for Gud. Og det er til tjeneste, ikke berømmelse og rikdom, han kaller sine disipler. Henrik Syse er filosof, fredsforsker og forfatter.

Morgenandakt 10.07.2017  

Vi kan ha de største forsetter om å klare det meste: Denne uken skal jeg trimme mer. Denne måneden skal jeg få skrevet alle de brevene jeg har utsatt. Dette året skal alt bli så uendelig mye bedre! Der jeg tror vi oftest forregner oss, er når vi skal finne ut av hvilke krefter vi trenger for å klare det. Vi blir overmodige, snarere enn det vi trenger å være: ydmyke. Med litt mer ydmykhet tror jeg vi kan få til mye mer enn vi tror er mulig. Henrik Syse er filosof, fredsforsker og forfatter.

Morgenandakt 06.07.2017  

"Velkommen til kirken vår", sa presten da vi stod på kirketrappa. "Som dere sikkert har hørt ble vi velsignet med et terrorangrep på 1.nyttårsdag 2011." Jeg var på besøk i en kirke i Alexandria i Egypt og lurte et øyeblikk på om jeg hadde hørt riktig. Jeg så ned på skoene mine, svelget og tenkte: "Hva er dette for noe? Velsignet med et terrorangrep. Det hørtes ut som blasfemi eller fanatisme i mine ører." Silje Kivle Andreassen er sokneprest i Holmlia kirke.

Morgenandakt 05.07.2017  

Jeg kjenner at jeg kan ikke preke om å be til Gud og om bønnesvar uten å fortelle om de forsvunne nøklene mine, som brått var kommet til rette den samme morgenen. Hvem av dere fant dem? spør jeg ut i kirkerommet. En mann på andre rad rekker forsiktig opp hånda. Silje Kivle Andreassen er sokneprest i Holmlia kirke.

Morgenandakt 04.07.2017  

Maggie var en suksessrik akademiker og middelklassekristen, mor til to barn, glad i å pynte seg – og glad i Gud. En dag, midt i livet, var hun på besøk i søppelbyen, et sted hun ikke ante at fantes før hun plutselig stod der - i søppelstanken og blant barn som tuslet tynnkledt og barbeint rundt i søppelet en kald vinterdag. Silje Kivle Andreassen er sokneprest i Holmlia kirke.

Morgenandakt 03.07.2017  

Det myldret av barn på kirketorget. Vi hadde hatt påskevandring for barnehagebarn i kirka der jeg er prest. Plutselig merker jeg at det er noen som drar meg forsiktig i ermet. To store, mørke øyne kikker opp på meg. - Er det sant? spør den lille jenta. - Hva da? spør jeg tilbake. - Er det sant det du fortalte? At Jesus ble levende igjen etter at han var død? Silje Kivle Andreassen er sokneprest i Holmlia kirke.

Morgenandakt 29.06.2017  

Jeg er på Hawaii – og er en av 500 deltagere på et kurs som handler om personlig utvikling. En av oppgavene er at vi skal gå sammen, to og to, si tre vakre ting til hverandre - og ha fokus på å ikke bare gi, men og å ta imot komplimentene som blir gitt til oss. Så vi gjør det. Og noe skjer med meg, i møtet med dette fremmede mennesket som sitter på stolen ved siden av min. Anita Kristin Hagerup er utdannet lærer og arbeider tidvis som frivillig i Nidarosdomen og Vår Frue kirke i Trondheim. Gjennom uken deler hun en spesiell opplevelse fra fire ulike steder i verden.

Morgenandakt 28.06.2017  

Vi er på pilgrimsvandring, min mormor og jeg - langs veien til Santiago De Compostela. Vi går sammen med en turgruppe. Med meg på reisen har jeg et håp om at et mirakel skal skje. At jeg skal klare å legge fra meg frykten for å skrive en bok. Anita Kristin Hagerup er utdannet lærer og arbeider tidvis som frivillig i Nidarosdomen og Vår Frue kirke i Trondheim. Gjennom uken deler hun en spesiell opplevelse fra fire ulike steder i verden.

Morgenandakt 27.06.2017  

Vi er en gruppe skriveglade mennesker som har reist hit for å delta på skrivekurs. Her skal vi være i en uke og arbeide med hvert vårt manus. Jeg gleder meg til å skrive og få tilbringe tid på dette vakre stedet, men kjenner likevel på en følelse av uro. Anita Kristin Hagerup er utdannet lærer og arbeider tidvis som frivillig i Nidarosdomen og Vår Frue kirke i Trondheim. Gjennom uken deler hun en spesiell opplevelse fra fire ulike steder i verden.

Morgenandakt 26.06.2017  

Jeg er 26 år, nettopp ferdig med utdanningen, og kjenner at jeg nå vil ha et annerledes halvår hvor jeg følger hjertet mitt. Jeg vil reise til ulike steder i verden, skrive, lese - og søke etter Gud. Den første reisen går til øya Samos, utenfor Hellas. Anita Kristin Hagerup er utdannet lærer og arbeider tidvis som frivillig i Nidarosdomen og Vår Frue kirke i Trondheim. Gjennom uken deler hun en spesiell opplevelse fra fire ulike steder i verden.

Morgenandakt 22.06.2017  

Jeg kommer ikke unna dette Jesus-ordet: "Det dere gjorde mot én av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg." Å rydde opp i det som skulle vært gjort, gjør deg ikke mer synlig i flokken. Men én blir sett. Det kan snu et liv. Slike handlinger er ikke bot, men kanskje bedring. Og de står på den store agendaen, der Gud holder oversikten. Og Sønnen har satt ord på dette gjennom evige liknelser. Gå den annen mil. Hold fest for den fortapte sønn. Let etter sauen som rotet seg bort. Tomm Kristiansen er journalist og forfatter.

0:00/0:00
Video player is in betaClose