NRK P1 – Andakten

NRK P1 – Andakten

Norway

260 hverdagsfunderinger over tro og liv...

Episodes

Morgenandakt 20.10.2016  

På min daglige vei til kirken passerer jeg tre moskéer. Alle er forholdsvis anonyme fordi de ligger i bygg som også huser butikk, kafé og nav-kontor. Kirken, derimot, har et kuppelformet tak og kan dermed ligne på en moské. Men det finnes også en moské på mitt sted som ser ut slik man gjerne tenker seg at en moské ser ut. For noen uker siden ble jeg invitert inn dit. På rekke og rad satt vi på imamens kontor; en nonne fra det lokale buddhisttempelet, og prest og diakon fra de lokale kirkene. Silje Kivle Andreassen er sogneprest i Holmlia menighet.

Morgenandakt 18.10.2016  

Vi er ganske like, hun og jeg. Vi bor i samme område, er på omtrent samme alder og i samme livssituasjon. Gift og mødre til barn som går på samme skole. Vi kjenner hverandre ikke så godt, men i dag setter hun seg ned i sofaen min. Og for en gangs skyld spør jeg frimodig om hva troen betyr for henne. Silje Kivle Andreassen er sogneprest i Holmlia menighet.

Morgenandakt 18.10.2016  

Hun er alltid så pent kledd, og med perfekt hår og sminke. Og så virker det som hun alltid har full kontroll – på arbeidet sitt, på barna sine, hun får tid til å trene og inviterer stadig vekk på god mat – og da er huset selvsagt strøkent. Kunne ønske jeg fikk til det samme. Sammenlignet med dem ser livet mitt nitrist ut. Så utrolig lite spennende, så lite velordnet. Det er lett å sammenligne seg med andre. Silje Kivle Andreassen er sogneprest i Holmlia menighet.

Morgenandakt 17.10.2016  

Det er sjelden jeg tenker at jeg er heldig som har en stol å sitte på, et bord å spise ved, tallerkener, glass, kopper – og til og med en oppvaskmaskin som gjør at jeg slipper å vaske opp, men etter en ukes telttur i sommer med hele familien var jeg takknemlig for disse tingene. Særlig for oppvaskmaskinen og kjøleskapet. Likevel gikk det bare et par-tre dager før jeg igjen begynte å irritere meg over at ingen andre i familien tok ansvar med å tømme oppvaskmaskinen.. Silje Kivle Andreassen er sogneprest i Holmlia menighet.

Morgenandakt 13.10.2016  

Godhet, tilgivelse, nåde og kjærlighet – det er det Jesu budskap i sin essens handler om. Betyr det at vi skal rømme fra våre forpliktelser? Selvsagt ikke. Men det betyr at vi skal huske hva alle forpliktelsene og alt jaget egentlig er til for: Menneskene, om den jord vi er en del av, og om et liv og en verden der vi sammen og med Guds hjelp kan gjøre hverdagen litt bedre gjennom å fremelske det som er godt. Henrik Syse er filosof, forfatter og fredsforsker.

Morgenandakt 12.10.2016  

Jesus vasker disiplenes føtter, men Peter forstår overhodet ikke hvorfor Jesus skal gjøre det. Handlingen fremstår absurd for ham. Peter er tydeligvis så opptatt av å være tjenestevillig for sin herre at han ikke tenker på at det Jesu budskap egentlig handler om, er ham selv og den tjeneste Gud vil gjøre for menneskene. Jesus er tjener mer enn herre. Det er et budskap Peter har vanskelig for å ta innover seg. Henrik Syse er filosof, forfatter og fredsforsker.

Morgenandakt 11.10.2016  

Er du bekymret? Jeg kjenner mange som er bekymret, jeg. Jeg skal innrømme at jeg jevnlig er det selv. En amerikansk skuespiller beskrev en gang seg selv som a full-time, dedicated worrier, en heltids, helhjertet bekymrer. Joda, jeg kan kjenne meg igjen. Henrik Syse er filosof, forfatter og fredsforsker.

Morgenandakt 10.10.2016  

Det finnes en fin passasje i Romerbrevet i Det nye testamentet der Paulus sier at vi skal kappes om å hedre hverandre. Psykologer og pedagoger kaller det for positiv forsterkning - som handler om å løfte frem og sette pris på det som er bra, oppbyggende og fredsskapende, for slik å fremelske mer av det positive. Akkurat det - er hensikten med Nobels fredspris! Henrik Syse er filosof, forfatter og fredsforsker.

Morgenandakt 06.10.2016  

Jeg tror veien til det gode er mye. En av dem er å få øyne som har tid til å se det gode, en annen er hender og føtter som er villige til å hjelpe, ikke bare venner og familie, men også fremmede. En tredje er å ha så rikelig med tid at den gode, lange samtalen faller seg helt naturlig. Ann Christin Elvemo er prest i Grønnåsen kirke.

Morgenandakt 05.10.2016  

Mislykket integrering. Det er ord som har vært brukt mye i samtaler og debatter. Det handler om innvandrere som ikke finner plass og rom i sitt nye land. Det handler om frustrasjon og sinne, om å ikke høre til, ikke tilhøre. I Bibelen møter vi mange mennesker som har opplevd, ikke mislykket integrering, men heller vellykket ekskludering. En av dem er Bartimeus. Vi kan lese om ham i Markusevangeliet. Ann Christin Elvemo er prest i Grønnåsen kirke.

Morgenandakt 04.10.2016  

Hvert fjerde menneske i Norge føler seg ensom. Vi lever i en medieverden hvor vi med et par tastetrykk kan ha kontakt med mennesker fra hele verden. Vi viser fram våre beste sider og vellykkede turer på facebook. Vi har kontakt med mange og samtidig har mange mistet kontakten med seg selv. Ann Christin Elvemo er prest i Grønnåsen kirke.

Morgenandakt 03.10.2016  

Lyden av Gud. Finnes den? Er den i så fall gjenkjennbar for vår tids mennesker? Mange forteller at de opplever naturen som bærer av Guds lyd. Andre forteller om ro og stilhet i naturen, som en kontrast til travle hverdager og kravstore arbeidsoppgaver. Mange forteller om at naturen gir en ro til å sortere, til å se livet på nye måter. Ann Christin Elvemo er prest i Grønnåsen kirke.

Morgenandakt 29.09.2016  

Hvordan kan man egentlig trøste en som mobbes? Det finnes ingen enkle svar, men hvis det å skille seg ut, eller være spesiell på en eller annen måte, var like problematisk på Jesu tid, tror jeg gjerne Jesus kunne blitt et offer. Han gikk stadig sine egne veier, hadde helt klart sine egne meninger og venner som ingen andre ville være sammen med. Barbro Wiig Sulebakk er komponist og artist.

Morgenandakt 28.09.2016  

Det er ikke alltid like lett, men jeg tror at dersom vi øver oss, og blir flinkere til å huske og takke for ting i livet, små og store, så blir vi også mer oppmerksomme på det vi faktisk har, og ikke så fokusert på det vi ikke har, det vi gjerne skulle ønske at vi hadde, eller det vi ikke er så fornøyd med. Barbro Wiig Sulebakk er komponist og artist.

Morgenandakt 27.09.2016  

Hvorfor Jesus? Det er tidlig morgen, enda helt stille i huset og nylaget kaffe i kruset mitt. Hvorfor Jesus tenker jeg plutselig? Hva er det ved Ham som jeg beundrer, som fengsler meg og gjør meg til Hans tilhenger, en kristen? Hva er det ved Han som er verd å satse på? Barbro Wiig Sulebakk er komponist og artist.

Morgenandakt 26.09.2016  

Ringene settes på som et tegn på deres løfter til hverandre, og i ringene har de skrevet henvisning til bibelverset de liker best av alle. De ordene som de gjerne vil bygge sitt hjem, sin familie og sin fremtid på. Ordene som så nydelig beskriver hva kjærlighet er, og som vi stadig trenger å bli minnet på i den verden vi lever i. Barbro Wiig Sulebakk er komponist og artist.

Morgenandakt 22.09.2016  

Det er noe med Johnny Cash som er synd og tilgivelse på en gang, noe med at uten mørke ville ikke lyset ha noen verdi. Og det var han som lærte meg at at ingen mann er en øy alene, ingen mann er høyere enn sin egen fallhøyde og man kan aldri eier mer enn det man har gitt bort. Levi Henriksen er forfatter, musiker og journalist.

Morgenandakt 21.09.2016  

Jeg kan huske faren min på slutten. Han lå med Bibelen oppslått oppå brystet som om det virkelig var et hus han kunne krype inn i, og jeg tror det fysiske nærværet av den gode boka var med på å gjøre ham trygg eller i hvert fall tryggere. Jeg tror det er derfor jeg aldri kan legge ut på noen som helst form for reise uten å ha med meg Bibelen. Levi Henriksen er forfatter, musiker og journalist.

Morgenandakt 20.09.2016  

Under disse dagene i sykehussenga utviklet jeg en sterk motvilje mot alt som smakte av jåleri, og et sugerør i et glass vann var nok til å få meg til å grine. Jeg lærte meg å sette pris på nåden i de små ting, lik en dødsdømt som ser alt for siste gang, eller snarere som en blind som plutselig får synet tilbake. Levi Henriksen er forfatter, musiker og journalist.

Morgenandakt 19.09.2016  

Når jeg spørsmål om hvorfor jeg skriver om folk som lever på siden av det etablerte, kan jeg egentlig summere det opp i et ord på fem bokstaver. Mamma. I Bibelen står det at man skal være en gjører, og ikke bare en hører, og mamma nøyde seg aldri med å være bedehuskristen. Mamma syklet bygda rundt med gitaren bak på ryggen og trappene til vanlige folk ble sceneinngangen til hennes konsertsaler. Levi Henriksen er forfatter, musiker og journalist.

0:00/0:00
Video player is in betaClose