NRK P1 – Andakten

NRK P1 – Andakten

Norway

260 hverdagsfunderinger over tro og liv...

Episodes

Morgenandakt 29.03.2017  

Eg sit og les ein invitasjonen på framsida av dei katolske St.Josephsøstrene sitt program for stille retrettar i 2017. Eg deler gjerne heile invitasjonen med deg. La Gud elske deg. Det er alt Vær stille Bli stille i ditt indre Alene.. Eg tenkjer: det er verdt å prøve. Eg kan øve meg. Utan ord, men med rom for alt som rører seg i meg og i verda rundt meg. Geir Gundersen er teolog og tidlegare generalsekretær i Blå Kors.

Morgenandakt 28.03.2017  

I tilbakeblikket gjer eg meg ei ny erfaring av fortida. Eg ser livstråden min bli til, eg ser korleis lys og mørke på heilt konkret måte er vevd saman. Vi bør ikkje gå til ro for natta, seier Ignatius, før vi har bedt tilbakeblikksbøna, før vi har sett på dagen med eit ømt blikk for å oppdage kva som verkeleg hende. Vi kan også opne dagen med takk. Geir Gundersen er teolog og tidlegare generalsekretær i Blå Kors.

Morgenandakt 27.03.2017  

Denne morgonen stiller eg meg saman med alle som sender sine bønnerop til deg, eg går inn i flokken av bedande menneske, av alle raser og tungemål og gjer meg til eitt med den. Eg kjenner kva det gjer med mi eiga bøn, å opne den for andre, folk som eg likar og folk som eg ikkje likar, folk som eg forstår og folk som eg ikkje forstår, vener og fiendar, truande og ikkje-truande. For alle ber, også dei som ikkje trur på deg, Gud. Geir Gundersen er teolog og tidlegare generalsekretær i Blå Kors.

Morgenandakt 23.03.2017  

Jevnlig kommer folk til meg og vil snakke om tro, og begynner med: "Jeg tror ikke på Gud, jeg." Da svarer jeg: "Fortell meg om den guden du ikke tror på." Da forklarer de ofte at de ikke kan tro på en Gud som ikke godtar mennesker som de er, som dreper uskyldige i Det gamle testamente og dømmer barn som ikke er døpt til helvete. Da sier jeg: "Den guden tror ikke jeg på heller." Jens Bjelland Grønvold er prest i Sjømannskirken i London.

Morgenandakt 22.03.2017  

Det fineste jeg gjør som prest er å ha vielser. Når to mennesker står foran hverandre, Gud og dem de er glade i og sier: Ja. Inntil døden skal skille oss. I kirka tror vi at kjærligheten er størst av alt, og at livets dypeste hemmelighet er at Gud har skapt oss til å elske. Ensomheten er en stemme Gud har lagt i oss, som oppfordrer oss til å finne fellesskap. Jens Bjelland Grønvold er prest i Sjømannskirken i London.

Morgenandakt 21.03.2017  

En jente på 17 er blitt gravid. Men familien enser det ikke. Vi er i 1950-tallets London, og jentas mor uttrykker: Ingen av mine barn gjør noe syndig! I dette hjemmet var det liten plass for å trå feil. Og en natt, full av skam, sniker jenta seg ut, og føder på egenhånd i en fraflyttet kjeller. Jens Bjelland Grønvold er prest i Sjømannskirken i London.

Morgenandakt 20.03.2017  

Det er en historie jeg har båret med meg i mange år, som sier noe grunnleggende om det mysteriet min tro springer ut fra. Den finnes i flere versjoner, og denne ble fortalt meg av en sjaman på landsbygda i staten San Luis Potosi da jeg bodde i Mexico. Jens Bjelland Grønvold er prest i Sjømannskirken i London.

Morgenandakt 16.03.2017  

Siv og Kari fordyper seg i fromhetsøvelser i fastetida og denne andakten handler om grådighet og barmhjertighet. Grådighet er å stadig ville ha mer, men hva det gjør med oss? Jesus sier: du kan ikke tjene både Gud og Mammon. Der ditt hjerte er skal skatten din være. Barmhjertighet er å se utover og rekke armene mot andre mennesker. Kari Veiteberg er gateprest ved Bymisjonssenteret Tøyenkirken og Siv Limstrand er gateprest i Kirkens Bymisjon i Trondheim.

Morgenandakt 15.03.2017  

Siv og Kari fordjupar seg i fromhetsøvingar i fastetida og denne andakten handlar om fråtsing og måtehald. Forteljinga om Vastji frå Ester bok fortel noko grunnleggande om mennesket, om at det å eige, vise fram, begjære og krenke kostar oss noko. Både då og no. Kari Veiteberg er gateprest ved Bymisjonssenteret Tøyenkirken og Siv Limstrand er gateprest i Kirkens Bymisjon i Trondheim.

Morgenandakt 14.03.2017  

Siv og Kari fordyper seg i fromhetsøvelser i fastetida og denne andakten handler om misunnelse og gavmildhet. Vi skal ikke bla mange sider i Bibelen før misunnelsen dukker opp: Historier om misunnelse mellom søsken som fikk store konsekvenser. Misunnelse kan være en drivkraft, men reduserer også livet ved at man ikke ser det man selv har å være takknemlig for. Er der mulig å trene seg på å være takknemlig for det man har? Kari Veiteberg er gateprest ved Bymisjonssenteret Tøyenkirken og Siv Limstrand er gateprest i Kirkens Bymisjon i Trondheim.

Morgenandakt 13.03.2017  

Siv og Kari fordjupar seg i fromhetsøvingar i fastetida og denne andakten handlar om fråtsing og måtehald. Før skulle ein herske og legge jorda under seg. No må vi sjå oss sjølve som ein del av skaparverket. Dersom naturen døyr, så døyr vi. Måtehald er ein dyd heiter det i språket vårt. Det kan væra noko å navigera etter. Kari Veiteberg er gateprest ved Bymisjonssenteret Tøyenkirken og Siv Limstrand er gateprest i Kirkens Bymisjon i Trondheim.

Morgenandakt 09.03.2017  

Siv og Kari fordyper seg i fromhetsøvelser i fastetiden og denne andakten handler om likegyldighet og tjenestevillighet. De tar utgangspunkt i den jødiske fredsprisvinneren Elie Wiesels ord. Det omvendte av kjærligheten, er ikkje hat, men likegyldighet. Kari Veiteberg er gateprest ved Bymisjonssenteret Tøyenkirken og Siv Limstrand er gateprest i Kirkens Bymisjon i Trondheim.

Morgenandakt 08.03.2017  

Siv og Kari fordyper seg i fromhetsøvelser i fastetiden og denne andakten handler om vrede og tålmodighet. 8.mars er den internasjonale kvinnedagen. Den krafta som opprøret og sinne mot urettferdigheten har, har vært viktig. Sinne kan være som en plogspiss mot urettferdighet og undertrykking. Kari Veiteberg er gateprest ved Bymisjonssenteret Tøyenkirken og Siv Limstrand er gateprest i Kirkens Bymisjon i Trondheim.

Morgenandakt 07.03.2017  

Det handler om et slags overmot, eller arroganse. Eller en forakt for den gjensidige avhengigheta som ligger i det å være menneske. Det er derfor denne er den mest alvorlige, fordi vi blir så selvopptatte at vi uteslutter Gud. Hovmodet forteller nettopp at jeg er uavhengig, og nærmast blir gud i eget liv. Kari Veiteberg er gateprest ved Bymisjonssenteret Tøyenkirken og Siv Limstrand er gateprest i Kirkens Bymisjon i Trondheim.

Morgenandakt 06.03.2017  

Siv og Kari fordyper seg i fromhetsøvelser i fastetiden. Det handler om utfordre seg selv til å utvikle seg som menneske, både åndelig og moralsk. Øvelsen handler de syv dødssyndene; hovmod, vrede, vellyst, likegyldighet, fråtseri, misunnelse og griskhet som ansees som opphav til alle andre synder, fordi de vender mennesket bort fra Guds nåde. Øvelsen består i å strekke seg mot dydene som står i kontrast til lastene; ydmykhet, tålmodighet, tjenestevillighet, måtehold, gavmildhet, kyskhet og barmhjertighet. Kari Veiteberg er gateprest ved Bymisjonssenteret Tøyenkirken og Siv Limstrand er gateprest i Kirkens Bymisjon i Trondheim.

Morgenandakt 02.03.2017  

Nyttårsforsettet mitt i fjor var at jeg skulle bli litt flinkere til å si unnskyld. Og flinkere til å tilgi og glemme ting jeg ble opprørt over. Men så oppdaget jeg i løpet av året at jeg går og husker på ting som ikke er bra om meg selv. Så jeg tenkte, for å ta det videre, at forsettet i år skulle handle om å jobbe med det samme. Bare innover i tillegg. Gi meg selv den samme tilgivelsen jeg prøver å gi andre. Eller som jeg liker å få. Det viste seg å sitte mye lenger inne. Trygve Skaug er artist, poet og låtskriver.

Morgenandakt 01.03.2017  

Mitt største forbilde fant jeg i det som kalles Kjærlighetens Høysang. Jeg ser opp til den kjærligheten som beskrives der, helt enkelt. Kjærlighetens Høysang står i Paulus sitt første brev til korinterne og du har garantert hørt det lest opp i et bryllup du har vært i. Det er nok ingen folk jeg kjenner som med rette kan ta de versene og bytte ut ordet "kjærlighet" med sitt eget navn, men jeg kan ikke tenke meg noe bedre å strekke seg etter. Trygve Skaug er artist, poet og låtskriver.

Morgenandakt 28.02.2017  

Hvor er det egentlig tanken om at ingenting nytter kommer fra? Hvem er det som sier at det ikke er noen vits å forsøke? Når begynner vi å tro at vårt bidrag ikke kan redde verden? Det er rart. For de tankene der dukker opp innimellom. Men det betyr ikke at det er sant. Det er ikke sant at det ikke hjelper i det lange løp. Visste du at ni av ti barn i U-land starter på skolen? Ni av ti. Fordi folk er villig til å hjelpe til. Da Nelson Mandela ble spurt om hvilket våpen han ville bruke i kampen for en bedre verden, svarte han: Utdanning. Trygve Skaug er artist, poet og låtskriver.

Morgenandakt 27.02.2017  

Hvordan er din dag? Det er vilt hvor utrolig mange vi er, og hvor forskjellige vi er alle sammen. Det er sannsynligvis bare du som tenker på akkurat det du tenker på hvis jeg spør: Hva var det beste som skjedde deg i går? Jeg går rundt og tror at Gud har oversikt. At han ser akkurat meg. At han vet akkurat hva som ligger foran på veien og hvor jeg har reist fra. Jeg tror også på det at det ikke finnes grøfter som er så djupe at det ikke går an å komme seg opp igjen. Trygve Skaug er artist, poet og låtskriver.

Morgenandakt 23.02.2017  

Da konfirmasjonen ble innført i Norge i 1736, var Luthers lille katekisme den viktigste læreboka. Men for å kunne lære innholdet i katekismen, måtte barna kunne lese. Det kunne slett ikke alle norske barn i 1736. Derfor fikk vi den første loven om allmueskole her i landet. Loven sa at alle norske barn skulle få opplæring i lesing og skriving, både jenter og gutter. Vi hadde nok fått skolegang for alle også uten katekismen som konfirmantlærebok, men ikke så tidlig som i 1739. Vidar Kristensen er prosjektleder for reformasjonsmarkeringen i 2017 i Norge.

0:00/0:00
Video player is in betaClose