NRK P2 – Verden på lørdag

NRK P2 – Verden på lørdag

Norway

Utenriksredaksjonens lørdagsmagasin med aktuelle saker, analyser, utenrikskommentaren og korrespondentbrevet.

Episodes

22.07.2017 Urix på lørdag  

Utenriksredaksjonens lørdagsmagasin med aktuelle saker, analyser, utenrikskommentaren og korrespondentbrevet.

15.07.2017 Urix på lørdag  

I dag har vi en litt tilbakeskuende, skjønt svært så mektig meny: Én dag siden Donald Trump besøkte Frankrike Og et halvt åt siden ha tiltrådte som president. Det er ett år siden kuppforsøket i Tyrkia i kveld Og i disse dager er det 70-år siden britene delte det sub-indiske kontinent i to stater - India og Pakistan - som i like mange år - altså 70 har kriget og kjempet, kranglet og kverulert om Kashmirs fremtid. Korrespondentbrevet er skrevet i Kenya og postlagt i Nairobi .

08.07.2017 Urix på lørdag  

** G20-møte i Hamburg fortsetter på andre dag med opptøyer ute i byen der voldelig demonstranter på ny har støtt sammen med tysk politi mens verdenskrisene står i kø på innsiden for vertinnen Angela Merkel. ** Amerikanske bombefly har for andre gang på to dager patruljert tett opp mot Nord-Korea som er en av de store utfordringen på møtet. ** Palestina får milliarder av kroner i bistand, men virker det etter hensikten? En forskningsrapport sier et ganske kontant nei og utenriksdepartementet svarer. ** En protestmarsj for rettferdighet er snart framme i Istanbul. Hvem tør protestere mot presidenten Tayip Erdogan i dagens Tyrkia? Ganske mange viser det seg.

01.07.2017 Urix på lørdag  

Slaget om Mosul inne i sine siste dager. Hong Kong 20 år. Sonja Kalsvik om sine opplevelser i Jemen. Krise i Argentina. Fanger i skuddlinjen i Ukraina. Korrespondentbrevet fra Berlin.

24.06.2017 Urix på lørdag  

Jødiske barn ble gitt bort og eksperimentert med. Nå kommer sannheten om de jeminittiske jødebarna som ble borte. Fire tusen NATO-soldater utplasseres mot Russland. Hvor defensivt er det? Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen møter krigsetikeren Lars Christie. Tyrkiske forfattere for retten. Jørgen Lorentzen sitter, hoderystende, på tilhørerplassen. Hva skal skje med Sør-Afrikas Jacob Zuma? Maktkampen er i gang, og det brukes grove midler for å fjerne ham. *** God formiddag. Dette er Urix på lørdag. Jeg heter Tomm Kristiansen *** Vi skal også høre om nazirelikvier som er funnet i Argentina, om ramadan-humor og korrespondentbrevet kommer fra Istanbul. Sidsel Wold har vært innom sultanens harem, som hun kan se fra sitt stuevindu.

17.06.2017 URIX på lørdag  

Et attentat mot en kongresspolitiker midt i debatten om hatefulle ytringer og skytevåpen - et splittet USA har nærmest eksplodert denne uken. På fredelige Losby gods utenfor Oslo har de derimot snakket om fred og forsoning. Colombianerne forsøker å bygge opp tilliten til hverandre - mens sør-sudanerne har savnet en helt bestemt person: Vi skal direkte til Paris før siste runde i parlamentsvalget og et slags punktum på et år som har snudd opp-ned på Frankrikes politiske landskapet. Også i Sverige er det politiske landskapet i endring. Stadig flere hos de konservative Moderaterna krever partilederens avgang. Og det skal handle om skjønnhet og frihet i korrespondentbrevet fra Beirut:

10.06.2017  Urix på lørdag  

* Overraskende resultat i Storbritannia på torsdag. * Nye overraskelser ventet i valget på fransk nasjonalforsamling i morgen. * Og i USA byr Donald Trump fremdeles på overraskelser etter valget i fjor. * Internasjonal terrorisme og terrorismens historie vil bli viet plass; samtidig som vi er innom menneskerettigheter i Chile, kvinnefrigjøring i Tyrkia og nærmere 2 millioner gjestearbeideres uvisse skjebne i Qatar etter at landet boikottes av nabolandene. * Til slutt åpner vi dagens korrespondentbrev som er poststemplet Moskva.

03.06.2017 Urix på lørdag  

Hard debatt i USA og vanskelig forhold til Europa etter at president Donald Trump trekker landet fra Paris-avtalen. Hans miljøminister var i ilden i går. Nord-koreanske avhoppere er kritiske til dialog med regimet. Urix på lørdag har truffet to av dem. I Brasil fortsetter den dype politiske krisen - Umulig for en brasiliansk politiker å være ærlig, sier tidligere lokalpolitiker. I Sør-Afrika har fire tidligere kriminelle menn fått bruke sine erfaringer i et norskprodusert teaterstykke. Og neste uke skal det avgjøres. Vil Jeremy Corbyn og det britiske arbeiderpartiet stå for årets største politiske bombe? Han spiser seg innpå de konservatives ledelse dag for dag.

27.05.2017  Urix på lørdag  

* Donald Trumps svigersønn foreslo å opprette en hemmelig kanal til Russland, i følge Washington Post. * G-7 møtet på Sicilia viser at USAs president er på kollisjonskurs med andre ledere når det gjelder klima, handel og immigrasjon. * Høyreekstreme holdninger avdekkes i det tyske forsvaret. * Robert Mugabe som klamrer seg til makten i Zimbabwe, møter kreative motstandere. * Hundre tusen offentlige ansatte har mistet jobben i Tyrkia. Vi skal møte en av dem. * Og vi skal bli kjent med mannen bak det omstridte nettstedet Breitbart!

20.05.2017 Urix på lørdag  

** Afrikanske forsoningstradisjoner bidro til å løse flokene for Joshua French. Vi skal høre om hva som skjedde da to kvinner møttes i Kinshasa. ** President Trump er på langtur. Men skandalene sine kan han ikke reise fra, og i Vatikanet treffer han en pave som endog tviler på om han er kristen. ** Venezuela skulle bli det nye sosialistiske utopia. Det ble i stedet et mareritt der hæren dreper egne landsmenn. ** Tyrkias mest berømte forfatter skriver roman om sterke kvinner. Det pleier ikke tyrkiske menn å skrive om.

13.05.2017 Urix på lørdag  

Utenriksredaksjonens lørdagsmagasin med aktuelle saker, analyser, utenrikskommentaren og korrespondentbrevet.

06.05.2017  URIX på lørdag  

* To temaer i dag: Europeiske valg - Frankrike i morgen, Storbritannia neste måned og Tyskland til høsten - samt historiske tilbakeblikk på fremtiden. Det er 100 år siden den russiske revolusjon og 100 år siden USA gikk med i første verdenskrig på de alliertes side, tre år etter at krigen brøt ut. Kan vi se linjer eller ane paralleller fra 1917 til 2017? Professor Bernt Hagtvet hjelper oss med svar og betraktninger. * Om ca tre kvarter får vi korrespondentbrevet - skrevet i og sendt fra Nairobi, Kenya.

29.04.2017 Urix på lørdag  

Utenriksredaksjonens lørdagsmagasin med aktuelle saker, analyser, utenrikskommentaren og korrespondentbrevet.

22.04.2017 Urix på lørdag  

Utenriksredaksjonens lørdagsmagasin med aktuelle saker, analyser, utenrikskommentaren og korrespondentbrevet.

15.04.2017 Urix på lørdag  

Utenriksredaksjonens lørdagsmagasin med aktuelle saker, analyser, utenrikskommentaren og korrespondentbrevet.

08.04.2017 Urix på lørdag  

Mannen som kjørte ned og drepte fire i Stockholm er arrestert - og siktet for terror. Vi er med når amerikanerne øver på krig nær grensa til Nord-Korea. President Donald Trump snudde oppned på sin utenrikspolitikk denne uken da han angrep militærbasen i Syria. Det første sovjetiske rockebandet som fikk dra på turne i USA holder fortsatt koken. Og i korrespondentbrevet flytter vi inn i huset til en familie som måtte flykte fra Mosul i Irak.

01.04.2017 Urix på lørdag  

Da er vi i gang: Klokken har passert 11.03 og du lytter til Urix på lørdag: Sannsynligvis på P-2, muligens på Alltid Nyheter - eventuelt som Podcast! Uansett: Stikkord for dagens sending er: - Tyrkisk valg - presidenten frir til kurderne - Mosul frigjøres langsomt fra IS - de sisivle betaler en høy pris - Russeophobia is back, meldte BBC i morges fra Washington DC. NRKs egen Gro Holm går bak de mange fragmentariske meldingene fra USA og analyserer amerikanernes forhold til den tradisjonelle erkefienden - Norge har hatt besøk av sioux-indianere som fortsetter kampen - ikke MOT den omstridte oljerørledningen, men FOR rent og ubesudlet vann - Ti år etter at Spania ble rammet av den første økonomiske krisen ER det lys i enden av tunnellen - men det er svakt og langt borte. - Vi skal snakke litt om Vest-Sahara og bruke det okkuperte landet som utgangspunkt for en prat med Per Egil Hegge om politiske stedsnavn og om en tre kvarters tid er det tid for ukens korrespondentbrev - det kommer fra Russland!

25.03.2017 Urix på lørdag  

** I Washington har Donald Trump gått på et av sine største nederlag siden han ble president. ** I Roma feirer EU-lederne seg selv og Unionen, for i dag er det 60 år siden samarbeidet ble innledet gjennom Roma-traktaten. Men EU er inne i en av sin vanskeligste perioder, særlig de unge sliter, ** Vi får også besøk av en norsk utenrikspolitiker, en mann som var russepresident sju år før traktaten ble underskrevet og som kjenner EU og Europa bedre enn de fleste, nemlig Thorvald Stoltenberg. ** Det er også valgår i mange store europeiske land, inkludert Tyskland, og der gjør sosialdemokratene med sin nye og utradisjonelle leder det uventet godt.. ** Og så skal det handle om en positiv overraskelse der de færreste ventet det, nemlig Donald Trumps Midtøstenutsending. For hvem er egentlig Jason Greenblatt ? ** Korrespondentbrevet kommer fra Kina og handler om å lese baklengs.

18.03.2017 Urix på lørdag  

Verdens mektigste kvinne og verdens mektigste mann har møtt hverandre ansikt til ansikt for første gang. Å skape konflikt med et annet land, styrker Tyrkias president på hjemmebane. Møt Doctor Tomm, eneste lege for 750.000 mennesker i Nubafjellene i Sudan. I Brasil pågår en svært profilert rettssak; Vel møtt til Urix på lørdag der vi også skal høre at nasjonalister gjør det sterkt i valg i India og vi skal treffe frivillige som leter etter døde på slagmarken i Øst-Ukraina. Korrespondentbrevet som er postlagt i Washington handler om amerikaneres bilkjøp!. I studio: Dag Bredvei.

11.03.2017 Urix på Lørdag  

**Den verste humanitære katastrofe siden den annen verdenskrig, sier FN. Afrika-korrespondent Sverre Tom Radøy er blant de døende. **Forsoning i Libanon. Det begynner på kjøkkenet **Partiformannen kan få 600 års fengsel. Demokrati på tyrkisk. **Skal Gud tilbake til kasserommet? Kanskje, om Trumps undervisningsminister får det som hun vil. **Har du forresten hørt historien om Pentagon-papirene? Nå blir papirbunken spillefilm. Regi Steven Spielberg **Korrespondentbrevet komer sist, og er postlagt i Belfast av Espen Aas.

0:00/0:00
Video player is in betaClose