NRK – Urix på lørdag

NRK – Urix på lørdag

Norway

Utenriksredaksjonens lørdagsmagasin med aktuelle saker, analyser, utenrikskommentaren og korrespondentbrevet.

Episodes

09.09.2017 Urix på lørdag  

** Orkanene herjer Karibia og truer Florida. Hør en oppdatering her i Urix på lørdag straks. ** Nord-Korea er ikke Kinas problem, sier kinesere vi har møtt på gata i Beijing. Men de frykter radioaktiv lekkasje. ** Og hvem er dette .... Det er den rosa damen med apokalypsens stemme, fra Nord-Korea? ** Putin åpner for første gang for fredsbevarende styrker i Øst-Ukraina. ** Vi skal høre om turistene Tyrkia trenger, men ikke vil ha. ** Og vi kan fortelle deg hva Donald Trump, Monika Lewinsky og Halie Selassie har til felles. ** En biltur til Mombasa og en overraskende avgjørelse fra Kenyas Høyesterett, er deler av fortellingen i korrespondentbrevet fra Afrika. ** Og Geir Lundestad er kommet i studio. Den tidligere nobeldirektøren har nemlig skrevet ny bok. Er den like kontroversiell som den forrige?

02.09.2017  Urix på lørdag  

* Minst 40 000 mennesker i Texas fikk hjemmene sine ødelagt i flommen, men hva med de 41 millionene som ble rammet av flommen i Asia, der 2.100 døde? Har du hørt om dem? * FARC i Colombia er blitt politisk parti. Hvordan går det når geriljasoldater blir demokratiske politikere? * Professor Jon Elster har forsket og forelest verden rundt. I går ble han æresdoktor ved Universitetet i Oslo. Han er gjest i Urix på lørdag og snakker om ... alt mulig. * Prost Trond Bakkevig har i tjue år ledet samtalene mellom religiøse ledere i Jerusalem. Vi leser hans dagbøker. * Emmanuel Macron, Frankrikes wonderboy og EUs håp. Men det var for en sommer siden. Nå står den yngste statssjefen siden Napoleon foran en meget tøff høst. * Og korrespondentbrevet kommer fra Amerika, Tove Bjørgaas.

26.08.2017 Urix på lørdag  

** Knivangrepet i Brussel i går kveld etterforskes som terror - mens anti-terrorpolitiet jobber videre i Nederland og Spania. ** Mer enn 150 år etter krangler amerikanerne om taperne i borgerkrigen som fortsatt splitter nord og sør. ** Torsdag er det 20 år siden prinsesse Dianas død - vi tar et tilbakeblikk og spør om hun fortsatt betyr noe i dag. ** Kan statsledere som ikke tar klimaansvar settes i fengsel en dag? Det kan tenkes, sier den nye lederen for FNs utviklingsprogram, ** Og ukas korrespondentbrev er postlagt i Berlin - Guri Norstrøm har gjort seg noen tanker i terrorens tid.

19.08.2017 Urix på lørdag  

Klokken har passert 11.03 og du hører på NRK/radio - p-2 eller Alltid NYheter der stikkordene for den neste timen er: - Uro i Trumps rekker - Terror i Spania, men også turisme i Spania. Det har vært valg i Kenya, en islamist er blitt straffet for å ha ødelagt kulturskatter i Timbuktu og Makedonias utenriksminister er i Oslo, i håp om å få norsk hjelp i det lille landets mange nabokonflikter. U-rix-på-Lørdag har besøkt Arendals-uke - for å være relevant som det heter; selv om vi anser oss for å være høyst relevante også i årets 51 øvrige uker. Korrespondentbrevet er poststemplet Istanbul og byr på språkopplæring - DETTE ER VERDEN PÅ LØRDAG!

12.08.2017 URIX på lørdag  

USAs president utelukker ikke maktbruk mot Venezuela. Samtidig er fredsprosessen i nabolandet Colombia i vanskeligheter. Korrupsjonetterforskningen mot Benjamin Netanyahu begynner å komme ubehaglig nær Israels statsminister. Han svarer med bredside på folkemøte. To drept i opptøyer i Kenya etter at valgresultatet ble offentliggjort. Russland utsettes for nye og kraftige sanksjoner. Vi har besøkt det kaspiske hav for å se på konsekvensene for russiske oljeindustri Og så skal vi snakke om framtiden i det demokratiske partiet i USA og høre korrespondentbrev om kontrastene mellom det norske dagliglivet og krigen i Syria og Irak.

05.08.2017 Urix på lørdag  

** Statsadvokaten suspendert i Venezuela - er diktaturet snart et faktum? ** USA trekker seg formelt fra Parisavtalen - Wall Street jubler - Kan Trump ta æren for de gode tider? ** Demokrati er under press mange steder - men kanskje ikke i Rwanda der presidenten fikk 98,66 prosent av stemmene. --- Dette er Urix på lørdag - der det også kommer mye annet som kan være av interesse.

29.07.2017 Urix på lørdag  

** Spent i Venezuela framfor folkeavstemminga på søndag. Opposisjonen fryktar diktatur. ** Donald Trump signerer nye straffetiltak mot Russland - etter ei svært spesiell veke i amerikansk politikk. ** Korrespondent Kristin Solberg rapporterer frå Syria ** Og Espen Aas leverer sitt siste korrespondentbrev frå Storbritannia. ** Stikkord i sendinga er også ytringsfridom og situasjonen for Al Jazeera, og vi snakkar med Espen Barth Eide, som avsluttar sitt oppdrag som spesialutsending på Kypros. --- Dette er Urix på laurdag - i studio Eivind Molde.

22.07.2017 Urix på lørdag  

Utenriksredaksjonens lørdagsmagasin med aktuelle saker, analyser, utenrikskommentaren og korrespondentbrevet.

15.07.2017 Urix på lørdag  

I dag har vi en litt tilbakeskuende, skjønt svært så mektig meny: Én dag siden Donald Trump besøkte Frankrike Og et halvt åt siden ha tiltrådte som president. Det er ett år siden kuppforsøket i Tyrkia i kveld Og i disse dager er det 70-år siden britene delte det sub-indiske kontinent i to stater - India og Pakistan - som i like mange år - altså 70 har kriget og kjempet, kranglet og kverulert om Kashmirs fremtid. Korrespondentbrevet er skrevet i Kenya og postlagt i Nairobi .

08.07.2017 Urix på lørdag  

** G20-møte i Hamburg fortsetter på andre dag med opptøyer ute i byen der voldelig demonstranter på ny har støtt sammen med tysk politi mens verdenskrisene står i kø på innsiden for vertinnen Angela Merkel. ** Amerikanske bombefly har for andre gang på to dager patruljert tett opp mot Nord-Korea som er en av de store utfordringen på møtet. ** Palestina får milliarder av kroner i bistand, men virker det etter hensikten? En forskningsrapport sier et ganske kontant nei og utenriksdepartementet svarer. ** En protestmarsj for rettferdighet er snart framme i Istanbul. Hvem tør protestere mot presidenten Tayip Erdogan i dagens Tyrkia? Ganske mange viser det seg.

01.07.2017 Urix på lørdag  

Slaget om Mosul inne i sine siste dager. Hong Kong 20 år. Sonja Kalsvik om sine opplevelser i Jemen. Krise i Argentina. Fanger i skuddlinjen i Ukraina. Korrespondentbrevet fra Berlin.

24.06.2017 Urix på lørdag  

Jødiske barn ble gitt bort og eksperimentert med. Nå kommer sannheten om de jeminittiske jødebarna som ble borte. Fire tusen NATO-soldater utplasseres mot Russland. Hvor defensivt er det? Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen møter krigsetikeren Lars Christie. Tyrkiske forfattere for retten. Jørgen Lorentzen sitter, hoderystende, på tilhørerplassen. Hva skal skje med Sør-Afrikas Jacob Zuma? Maktkampen er i gang, og det brukes grove midler for å fjerne ham. *** God formiddag. Dette er Urix på lørdag. Jeg heter Tomm Kristiansen *** Vi skal også høre om nazirelikvier som er funnet i Argentina, om ramadan-humor og korrespondentbrevet kommer fra Istanbul. Sidsel Wold har vært innom sultanens harem, som hun kan se fra sitt stuevindu.

17.06.2017 URIX på lørdag  

Et attentat mot en kongresspolitiker midt i debatten om hatefulle ytringer og skytevåpen - et splittet USA har nærmest eksplodert denne uken. På fredelige Losby gods utenfor Oslo har de derimot snakket om fred og forsoning. Colombianerne forsøker å bygge opp tilliten til hverandre - mens sør-sudanerne har savnet en helt bestemt person: Vi skal direkte til Paris før siste runde i parlamentsvalget og et slags punktum på et år som har snudd opp-ned på Frankrikes politiske landskapet. Også i Sverige er det politiske landskapet i endring. Stadig flere hos de konservative Moderaterna krever partilederens avgang. Og det skal handle om skjønnhet og frihet i korrespondentbrevet fra Beirut:

10.06.2017  Urix på lørdag  

* Overraskende resultat i Storbritannia på torsdag. * Nye overraskelser ventet i valget på fransk nasjonalforsamling i morgen. * Og i USA byr Donald Trump fremdeles på overraskelser etter valget i fjor. * Internasjonal terrorisme og terrorismens historie vil bli viet plass; samtidig som vi er innom menneskerettigheter i Chile, kvinnefrigjøring i Tyrkia og nærmere 2 millioner gjestearbeideres uvisse skjebne i Qatar etter at landet boikottes av nabolandene. * Til slutt åpner vi dagens korrespondentbrev som er poststemplet Moskva.

03.06.2017 Urix på lørdag  

Hard debatt i USA og vanskelig forhold til Europa etter at president Donald Trump trekker landet fra Paris-avtalen. Hans miljøminister var i ilden i går. Nord-koreanske avhoppere er kritiske til dialog med regimet. Urix på lørdag har truffet to av dem. I Brasil fortsetter den dype politiske krisen - Umulig for en brasiliansk politiker å være ærlig, sier tidligere lokalpolitiker. I Sør-Afrika har fire tidligere kriminelle menn fått bruke sine erfaringer i et norskprodusert teaterstykke. Og neste uke skal det avgjøres. Vil Jeremy Corbyn og det britiske arbeiderpartiet stå for årets største politiske bombe? Han spiser seg innpå de konservatives ledelse dag for dag.

27.05.2017  Urix på lørdag  

* Donald Trumps svigersønn foreslo å opprette en hemmelig kanal til Russland, i følge Washington Post. * G-7 møtet på Sicilia viser at USAs president er på kollisjonskurs med andre ledere når det gjelder klima, handel og immigrasjon. * Høyreekstreme holdninger avdekkes i det tyske forsvaret. * Robert Mugabe som klamrer seg til makten i Zimbabwe, møter kreative motstandere. * Hundre tusen offentlige ansatte har mistet jobben i Tyrkia. Vi skal møte en av dem. * Og vi skal bli kjent med mannen bak det omstridte nettstedet Breitbart!

20.05.2017 Urix på lørdag  

** Afrikanske forsoningstradisjoner bidro til å løse flokene for Joshua French. Vi skal høre om hva som skjedde da to kvinner møttes i Kinshasa. ** President Trump er på langtur. Men skandalene sine kan han ikke reise fra, og i Vatikanet treffer han en pave som endog tviler på om han er kristen. ** Venezuela skulle bli det nye sosialistiske utopia. Det ble i stedet et mareritt der hæren dreper egne landsmenn. ** Tyrkias mest berømte forfatter skriver roman om sterke kvinner. Det pleier ikke tyrkiske menn å skrive om.

13.05.2017 Urix på lørdag  

Utenriksredaksjonens lørdagsmagasin med aktuelle saker, analyser, utenrikskommentaren og korrespondentbrevet.

06.05.2017  URIX på lørdag  

* To temaer i dag: Europeiske valg - Frankrike i morgen, Storbritannia neste måned og Tyskland til høsten - samt historiske tilbakeblikk på fremtiden. Det er 100 år siden den russiske revolusjon og 100 år siden USA gikk med i første verdenskrig på de alliertes side, tre år etter at krigen brøt ut. Kan vi se linjer eller ane paralleller fra 1917 til 2017? Professor Bernt Hagtvet hjelper oss med svar og betraktninger. * Om ca tre kvarter får vi korrespondentbrevet - skrevet i og sendt fra Nairobi, Kenya.

29.04.2017 Urix på lørdag  

Utenriksredaksjonens lørdagsmagasin med aktuelle saker, analyser, utenrikskommentaren og korrespondentbrevet.

0:00/0:00
Video player is in betaClose