NRK – Radiodokumentaren

NRK – Radiodokumentaren

Norway

Radiodokumentaren forener journalistikk, historiefortelling og lyddesign til en total radioopplevelse.

Episodes

Vi snakket ikke om at onkel Fritjof var nazist  

For to generasjoner siden meldte Fritjof seg inn i Nasjonal Samling. Familien har et fast inntrykk av hva som skjedde den gangen, men stemmer det? Dette er historien om Fritjof og Anna, og farfar.

Siste akt  

På helseheimen i Ål i Hallingdal bor den pensjonerte operasangeren Freddie Bagron (79) sammen med kona si Turid. Hun er syk, men Freddy lar seg ikke knekke. For første gang på mange år planlegger han en konsert – med Turids favorittsanger.

Trygve Lie del 1  

Trygve Lie er fattiggutten fra Grorud som ble landets yngste justisminister, Norges første Forsyningsminister og deretter utenriksminister i Nygaardsvolds London -regjering. I 1946 ble han valgt til FNs første generalsekretær. Historien om Trygve Lie er historien om Askeladden i norsk politisk historie.

Trygve Lie del 2  

FN skulle sikre varig fred og rettferdighet i verden etter historiens største menneskeskapte katastrofe, den annen verdenskrig. Som verdens fremste tillitsmann tronet Trygve Lie på toppen av de Forente Nasjoner. Han skulle representere alle nasjoners interesser, men da Palestina skulle deles tok han sionistens parti.

Trygve Lie del 3  

Da Trygve Lie ble valgt til generalsekretær ble han av enkelte oppfattet som Moskvas mann. Lie så på seg selv som en brobygger mellom Øst og Vest, men med Korea-krigen i juni 1950 forandret bildet seg totalt. Moskva ville ikke lenger ha noe med Trygve Lie å gjøre hverken som person eller som generalsekretær. Han ble boikottet og frosset ut. Handlingsmannen Trygve Lie følt seg lammet.

Etter terroren del 2  

Etter terroraksjonene 22. juli 2011 sto politiet overfor sin største utfordring noensinne. John Roger Lund ledet en enorm og krevende etterforskning frem mot rettsaken påsken etter. Samtidig var nasjonen lammet av sorg.

Etter terroren del 1  

Det er 5 år siden terroren rammet Norge 22. juli. Enkelte ble ufrivillige vitner til tragiske hendelser. I radiodokumentaren "Etter terroren" gjenoppleves 22 juli gjennom noen av dem som gjorde opptak denne dagen.

Jernrosene  

I sommer er det fem år siden 22.juli 2011. Sammen med to mødre som mistet sine barn på Utøya ønsker smeden Tobbe Malm å minne oss på samholdet og solidariteten rett etter terrorangrepet med et monument av jernroser. Men er vi fremdeles åpne for å møte brutaliteten og sorgen?

Lobbylandet  

Norge er ikke med i EU, men vi får europeiske lover og regler tredd over hodet på oss – mot at vi kan selge laks og alt annet der. For å si det litt tabloid. Mulighetene for påvirkning er små, men de finnes. Dette er en suksesshistorie om norsk påvirkning i EU, en historie om en byråkratisk bragd, intet mindre!

Fremmedkrigerne fra Skandinavia episode 1  

Mer enn 500 fremmedkrigere har reist fra Skandinavia til Syria og Irak. Bare fra tettstedet Vivalla i Sverige har 20 unge menn reist for å sloss i Den Islamske Staten. Tilbake sitter pårørende i sjokk og sorg. Norske Isa Avdyli har mistet tre sønner til terrorgruppen IS. En er død og to sitter i fengsel. Janne Lykke Mortensen husker sjokket da sønnen ble arrestert og knyttet til al-Qaida.

Fremmedkrigerne fra Skandinavia episode 2  

Mer enn 500 fremmedkrigere har reist fra Skandinavia til Syria og Irak. Norske Aisha har reist til Syria med et lite barn. Forferdelige rykter går om skjebnen til mor og barn, men hjemme får faren lite pålitelig informasjon. Svenske Sara drar også til Den islamske staten med barn. Men livet der er ikke den drømmen hun tenkte seg.

Fremmedkrigerne fra Skandinavia episode 3  

Mer enn 500 fremmedkrigere har reist fra Skandinavia til Syria og Irak. Svenske Sara flykter med sitt lille barn fra Den islamske staten og hjem. Danske Karolina Dam trodde sønnen drev med nødhjelp, så fikk hun vite på Facebook at han var drept som IS-soldat i Syria. I Bærum venter faren til Aisha fremdeles på livstegn fra datteren.

Fremmedkrigerne fra Skandinavia episode 4  

I Nord-Irak har skandinaver med kurdiske røtter reist ned for å sloss mot terrorgruppen IS. IS har angrepet den kurdiske selvstyre-regionen. Hosheng Kerkuki er vokst opp i Oslo. Men etter et år ved den blodige fronten føler han seg mer hjemme der nede. Selv om han har opplevd forferdelige ting. Danske Alan Gedar og Shaho Pirani har brukt feriene sine til å bidra i den kurdiske hæren, men familiene er urolige der hjemme.

Fortell meg om Joar  

Den 5. august i 1991 drukner en 19 år gammel gutt i en elv i Nordland. I årene som har gått siden hendelsen har familien som mistet en sønn og en bror, aldri snakket om det som skjedde. Før nå.

Nattens engler  

Mens de fleste sover, jobber noen få på natten for å pleie mennesker slik at de kan bo hjemme. Folk som trenger hjelp til å komme seg i seng eller på do, som trenger medisiner eller som snur døgnet fordi de er forvirret. I denne dokumentaren følger vi sykepleier Trine Lise Tyrihjel på jobb i nattjenesten i Oslo.

En ny sjanse?  

Hva skjer når en mann som er dømt for grove seksuelle overgrep mot barn slippes fri? I fengselet var han utfryst og utstøtt, men hvordan vil samfunnet ta imot ham? I radiodokumentaren "En ny sjanse?" følger vi en overgrepsdømt mann fra fengsel til frihet.

Lyrikk og lobotomi  

Den ambisiøse unge overlegen Konrad Lunde gjorde Valen psykiatriske sykehus til et samfunn i samfunnet fra han tok over som direktør i 1929 og helt frem til midten av sekstitallet. En av pasientene hans var lyrikeren Olav H. Hauge. Hvordan påvirket oppholdene ham og hvem var direktør Konrad Lunde?

P2s radiodokumentarkonkurranse Kortdok2015  

Vinner og utvalg av beste bidrag til P2s radiodokumentarkonkurranse Kortdok2015. Martin Jahr i samtale med juryen som består av Kjetil Saugestad, prosjekterleder i Radiodokumentaren i NRK P2, Anne Dorte Lunås fra P3 Dokumentar og Peter Daatland fra radiodokumentarkollektivet Frekvens.

Syriabrødrene  

Det siste året har mer enn fem tusen asylsøkere krysset grensen fra Russland til Norge. De har kommet fra hele verden. Noen er på jakt etter et bedre liv, mange flykter fra borgerkrigen i Syria. Elijah dro fra Syria til Russland i mars i 2015, og var blant de aller første som kom denne veien til Europa. Nå venter han på at lillebroren Marco skal komme etter.

Soldatens hjerte  

Inne i skogen på grensa mellom Østfold og Akershus bor Vietnamveteranen Steven Neichin alene i en hytte. Hvordan han endte opp akkurat der, og hvorfor han minnes krigen med glede, er det bare de færreste som vet.

0:00/0:00
Video player is in betaClose