NRK – Radiodokumentaren

NRK – Radiodokumentaren

Norway

Radiodokumentaren forener journalistikk, historiefortelling og lyddesign til en total radioopplevelse.

Episodes

Etter terroren del 2  

Etter terroraksjonene 22. juli 2011 sto politiet overfor sin største utfordring noensinne. John Roger Lund ledet en enorm og krevende etterforskning frem mot rettsaken påsken etter. Samtidig var nasjonen lammet av sorg.

Etter terroren del 1  

Det er 5 år siden terroren rammet Norge 22. juli. Enkelte ble ufrivillige vitner til tragiske hendelser. I radiodokumentaren "Etter terroren" gjenoppleves 22 juli gjennom noen av dem som gjorde opptak denne dagen.

Jernrosene  

I sommer er det fem år siden 22.juli 2011. Sammen med to mødre som mistet sine barn på Utøya ønsker smeden Tobbe Malm å minne oss på samholdet og solidariteten rett etter terrorangrepet med et monument av jernroser. Men er vi fremdeles åpne for å møte brutaliteten og sorgen?

Lobbylandet  

Norge er ikke med i EU, men vi får europeiske lover og regler tredd over hodet på oss – mot at vi kan selge laks og alt annet der. For å si det litt tabloid. Mulighetene for påvirkning er små, men de finnes. Dette er en suksesshistorie om norsk påvirkning i EU, en historie om en byråkratisk bragd, intet mindre!

Fremmedkrigerne fra Skandinavia episode 1  

Mer enn 500 fremmedkrigere har reist fra Skandinavia til Syria og Irak. Bare fra tettstedet Vivalla i Sverige har 20 unge menn reist for å sloss i Den Islamske Staten. Tilbake sitter pårørende i sjokk og sorg. Norske Isa Avdyli har mistet tre sønner til terrorgruppen IS. En er død og to sitter i fengsel. Janne Lykke Mortensen husker sjokket da sønnen ble arrestert og knyttet til al-Qaida.

Fremmedkrigerne fra Skandinavia episode 2  

Mer enn 500 fremmedkrigere har reist fra Skandinavia til Syria og Irak. Norske Aisha har reist til Syria med et lite barn. Forferdelige rykter går om skjebnen til mor og barn, men hjemme får faren lite pålitelig informasjon. Svenske Sara drar også til Den islamske staten med barn. Men livet der er ikke den drømmen hun tenkte seg.

Fremmedkrigerne fra Skandinavia episode 3  

Mer enn 500 fremmedkrigere har reist fra Skandinavia til Syria og Irak. Svenske Sara flykter med sitt lille barn fra Den islamske staten og hjem. Danske Karolina Dam trodde sønnen drev med nødhjelp, så fikk hun vite på Facebook at han var drept som IS-soldat i Syria. I Bærum venter faren til Aisha fremdeles på livstegn fra datteren.

Fremmedkrigerne fra Skandinavia episode 4  

I Nord-Irak har skandinaver med kurdiske røtter reist ned for å sloss mot terrorgruppen IS. IS har angrepet den kurdiske selvstyre-regionen. Hosheng Kerkuki er vokst opp i Oslo. Men etter et år ved den blodige fronten føler han seg mer hjemme der nede. Selv om han har opplevd forferdelige ting. Danske Alan Gedar og Shaho Pirani har brukt feriene sine til å bidra i den kurdiske hæren, men familiene er urolige der hjemme.

Fortell meg om Joar  

Den 5. august i 1991 drukner en 19 år gammel gutt i en elv i Nordland. I årene som har gått siden hendelsen har familien som mistet en sønn og en bror, aldri snakket om det som skjedde. Før nå.

Nattens engler  

Mens de fleste sover, jobber noen få på natten for å pleie mennesker slik at de kan bo hjemme. Folk som trenger hjelp til å komme seg i seng eller på do, som trenger medisiner eller som snur døgnet fordi de er forvirret. I denne dokumentaren følger vi sykepleier Trine Lise Tyrihjel på jobb i nattjenesten i Oslo.

En ny sjanse?  

Hva skjer når en mann som er dømt for grove seksuelle overgrep mot barn slippes fri? I fengselet var han utfryst og utstøtt, men hvordan vil samfunnet ta imot ham? I radiodokumentaren "En ny sjanse?" følger vi en overgrepsdømt mann fra fengsel til frihet.

Lyrikk og lobotomi  

Den ambisiøse unge overlegen Konrad Lunde gjorde Valen psykiatriske sykehus til et samfunn i samfunnet fra han tok over som direktør i 1929 og helt frem til midten av sekstitallet. En av pasientene hans var lyrikeren Olav H. Hauge. Hvordan påvirket oppholdene ham og hvem var direktør Konrad Lunde?

P2s radiodokumentarkonkurranse Kortdok2015  

Vinner og utvalg av beste bidrag til P2s radiodokumentarkonkurranse Kortdok2015. Martin Jahr i samtale med juryen som består av Kjetil Saugestad, prosjekterleder i Radiodokumentaren i NRK P2, Anne Dorte Lunås fra P3 Dokumentar og Peter Daatland fra radiodokumentarkollektivet Frekvens.

Syriabrødrene  

Det siste året har mer enn fem tusen asylsøkere krysset grensen fra Russland til Norge. De har kommet fra hele verden. Noen er på jakt etter et bedre liv, mange flykter fra borgerkrigen i Syria. Elijah dro fra Syria til Russland i mars i 2015, og var blant de aller første som kom denne veien til Europa. Nå venter han på at lillebroren Marco skal komme etter.

Soldatens hjerte  

Inne i skogen på grensa mellom Østfold og Akershus bor Vietnamveteranen Steven Neichin alene i en hytte. Hvordan han endte opp akkurat der, og hvorfor han minnes krigen med glede, er det bare de færreste som vet.

Fra Quisling til Kvænangen  

Hvor går grensen for hva man kan leve med av fortidens synder?

Mysteriet om Morderen uten ansikt  

Hvorfor ble den norsk kriminalfilmen «Morderen uten ansikt» en stor fiasko? Hvorfor hadde Norges første krimfilm med lyd en usedvanlig dum slutt? Hvor forsvant filmrullene fra den eneste norske filmen fra 1936? Svarene finnes i «Mysteriet om Morderen uten ansikt».

Sputnik mot evigheten  

Knut T. Storbukås, bedre kjent som Sputnik, har blitt 71 år. Hele livet har han bodd i Drangedal i Telemark. Han og kona Vivian har bygd et eget Sputnik-museum i hagen, som hvert år tiltrekker seg busslaster med turister. Men denne vinteren og våren har museet vært stengt.

Ridder sjanseløs  

Det er 25 år siden Per Bergersen døde, mannen som på folkemunne går under navnet bygde-Jokke. Det unge musikktalentet ble drept i sitt eget hjem, etter sigende skutt av en kompis, bare timer etter at han hadde holdt konsert for venner og kjente på Thomas-gården i hjembyen. Brått tok er trøblete liv slutt og med det mistet norsk musikk et av sine største talenter. Bergersen gjorde noen innspillinger i de årene han var aktiv som musiker, og etter at han døde fikk Røros fritidsklubb samlet inn nok materiale til et helt album. Albumet ble trykket i 1000 eksemplarer. Med låter som "Jeg skyter meg på julaften" og "Hemmat" skrev han seg inn norsk undergrunn. Mange merket et slags åndelig slektskap med Joachim Nielsen fra Jokke & Valentinerne, derav navnet bygde-Jokke. Med såre og brutale tekster, akkompagnert av hissig gitar, var Bergersen bygde-Norges egen rockepoet.

Det store bedraget  

Agnes Ravatn har tatt Norge med storm. Hun har vunnet leser- og kritikerhjerter, blitt Brageprisnominert og kåret til en av Norges viktigste forfattere under 35. Men under suksessen lurer det en mørk hemmelighet.

0:00/0:00
Video player is in betaClose