NRK – Radiolegen

NRK – Radiolegen

Norway

Hva feiler det deg? Lær om kroppen din. Vi besøker lege Morten Munkvik med ulike hverdagsplager og sykdommer. Munkvik er kjent fra "Juntafil" og "Newton". Han er også fastlegen til hockeylaget Stavanger Oilers.

Episodes

Krystallsyken  

I Norge har 80 000 nordmenn krystallsyken. Den mystiske krystallsyken, sier legene. Hvorfor det? Reporter: Ingvill Bjorland Morten Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Kviser  

Vi ser mindre tenåringskviser nå enn før. Hva skjer på kvisefronten? Er kviser i ferd med å bli en unødvendig lidelse? Reporter: Ingvill Bjorland Morten Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Radiolegen om sukkerfri diett  

Det kommer jevnlig nye trender og hotte dietter som kan forbedre og slanke kroppene våre. Fedon, lavkarbo, glutenfritt osv, siste skrik er sukkerfri diett Reporter: Ingvill Bjorland Morten Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Sykemeldinger  

Hva er årsaken til at norske leger sykemelder mye mer enn land vi liker å sammenligne oss med? Reporter: Ingvill Bjorland Morten Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Immunforsvaret  

Ja, det for seint å bygge immunforsvar når du kjenner symptomene. Vi lærer om immunforsvaret Reporter: Ingvill Bjorland Morten Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Sting/hold  

Få ting kan ødelegge en fin løpetur som sting/hold. Kan du gjøre noe selv for å unngå det? Reporter: Ingvill Bjorland Morten Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Impotens  

Mellom 30 og 50 prosent av alle norske menn opplever manglende ereksjon i løpet av livet. Og det er ofte helt unødvendig Reporter: Ingvill Bjorland Morten Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Reflekser  

Hvorfor har vi reflekser? Og hvordan fungerer de? Reporter: Ingvill Bjorland Morten Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Svette  

Klamme hender eller store svetteringer under armene? Svetter du så mye at det er problematisk, har lege Morten Munkvik råd Reporter: Ingvill Bjorland Morten Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Skarlagensfeber  

Hva er egentlig skarlagensfeber? Og ja, det har noe med fargen skarlagen å gjøre. Vi lærer om symptomer og bruk av antibiotika Reporter: Ingvill Bjorland Morten Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Høyt og lavt stoffskifte  

10 prosent av kvinnene over 20 år opplever problemer med høyt eller lavt stoffskifte. Reporter: Ingvill Bjorland Morten Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Mandlene  

Hvorfor må noen fjerne mandlene? Hva er det egentlig med mandlene, spør en lytter. Lege Morten Munkvik svarer Reporter: Ingvill Bjorland Morten Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Anemi  

Trøtt, slapp og sliten, hør godt etter. Kanskje det er anemi du lider av Reporter: Ingvill Bjorland Morten Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Magesår  

Magesår skyldes ikke mat eller stress, som man trodde før. Magesår rammer 10% av befolkningen, men kan lett fikses. Reporter: Ingvill Bjorland Morten Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Radiolegen: Kikhoste  

100-dagers-hosten. Den vil du ikke ha. Hvordan unngå den? Reporter: Ingvill Bjorland Morten Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Snøblindhet  

Snøblind, sveiseblind eller solblind? Hva har skjedd og hvordan fikse? Reporter: Ingvill Bjorland Morten Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Vrangstrupen  

Her får du kjapp opplæring i hva du gjør når du setter mat i vrangstrupen, også hvordan du hjelper babyer. Men hva gjør du om du svelger vrangt helt alene og ingen andre kan hjelpe deg? Reporter. Ingvill Bjorland Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Kolesterol  

Kolesterol er et stoff ingen mennesker kan klare seg uten. Men noen ganger er det farlig. Vi spør: Når er det farlig og hvorfor? Reporter. Ingvill Bjorland Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Plattfot  

Hva det innebærer å ha plattfot? Og hva er forskjellen mellom stiv og myk plattfot? Reporter: Ingvill Bjorland Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Grå og grønn stær  

Hva er forskjellen på grå og grønn stær? Og hvordan kjenne symptomene? Reporter: Ingvill Bjorland Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

0:00/0:00
Video player is in betaClose