NRK – Radiolegen

NRK – Radiolegen

Norway

Hva feiler det deg? Lær om kroppen din. Vi besøker lege Morten Munkvik med ulike hverdagsplager og sykdommer. Munkvik er kjent fra "Juntafil" og "Newton". Han er også fastlegen til hockeylaget Stavanger Oilers.

Episodes

Grå og grønn stær  

Hva er forskjellen på grå og grønn stær? Og hvordan kjenne symptomene? Reporter: Ingvill Bjorland Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Prevensjon  

Det har skjedd mye innen prevensjon de siste årene. Vi tar for oss de mange ulike prevensjonsmetodene og spør: Hvilken prevensjon som er best for hvem? Reporter: Ingvill Bjorland (PS! Munkvik kom i skade for å si at man bytter p-ringen ukentlig. Det stemmer ikke, den byttes hver 3. uke) Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Radiolegen om krampe  

Hva er årsaken til krampe? Og hva kan vi gjøre for å forebygge - og stoppe den Reporter: Ingvill Bjorland Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Cøliaki og gluten  

17 % av kvinner kjøper glutenfri mat og 9 % av mennene sier det samme, fordi de tror det er sunt eller slankende, eller de TROR de ikke tåler det. Har du cøliaki, merkes det godt med en hel pakke av leie symptomer. Reporter: Ingvill Bjorland Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Eldre og styrketrening  

Neida, det duger ikke lenger å gå tur med skistaver. Men hvorfor er det sånn at en eldre kropp har så godt av styrketrening? Og er det noen gang for seint å komme i gang? Reporter: Ingvill Bjorland Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Vintereksem  

Barneeksem, vintereksem, atopisk eksem. Tre navn på tørr hud som klør - både hos barn og voksne. Så mye som 20 % av Norges befolkning får hilse på kløen fra tid til annen. Og ekstra mange på vinterstid Reporter: Ingvill Bjorland Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Likfingre  

Noen av oss får "likfingre" når temperaturene går nedover. Hvorfor er det sånn, og hva skjer egentlig med hender og føtter når vi fryser. Reporter: Ingvill Bjorland Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Reisevaksine  

Noen er flinke å vaksinere seg, andre tenker overhode ikke på det og reiser over hele verden, uvaksinert. Hva sier Radiolegen til det? Og hvordan finner man ut hvor og hva? Reporter: Ingvill Bjorland Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Hjernehinnebetennelse  

Hvorfor skjer alt så fort når man blir smittet av hjernehinnebetennelse? Og nettopp dette raske sykdomsforløpet gjør sykdommen livsfarlig, Alle alarmklokker går. Reporter: Ingvill Bjorland Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Skabb  

Skabb kommer i epidemier, noen sier 7 års-sykluser andre 30. Og det er ikke uten grunn, for når skabb inntar, da smitter det veldig lett. Reporter: Ingvill Bjorland Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Når du  mister stemmen  

Hvorfor mister vi stemmen innimellom? Og hvordan få stemmen fortest mulig tilbake? Reporter: Ingvill Bjorland Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Flatlus  

Flatlusa er i ferd med å bli utryddet. Hvorfor det? Og er det en bra eller dårlig ting? Reporter: Ingvill Bjorland Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Beinskjørhet  

Folk i Skandinavia har svake bein. Norge ligger på toppen av lista sammen med Sverige. Folkehelseinstituttet anslår at ca. 240 000 nordmenn har osteoporose. Hvordan har det seg? Og har man først fått svake bein, kan man fikse det? Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers. Reporter: Ingvill Bjorland

Kuldeallergi  

Kuldeallergi er egentlig ikke en allergi, men en overfølsomhet mot kulde. Hvordan arter kuldeallergi seg? Lær om kroppen din. Legekontoret til Morten Munkvik er alltid åpent. Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers. Reporter: Ingvill Bjorland

Gikt  

Doktoren snakker i dag om sekkebetegnelsen gikt. Hva er det egentlig for noe? Reporter: Ingvill Bjorland Lær om kroppen din. Legekontoret til Morten Munkvik er alltid åpent. Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget

Bihulebetennelse  

Svært mange får bihulebetennelse en eller annen gang i løpet av livet. Reporter: Ingvill Bjorland Lær om kroppen din. Legekontoret til Morten Munkvik er alltid åpent. Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget

Urinveisinfeksjon  

Urinveisinfeksjoner er en kvinnegreie. 80 prosent av de som får dette, er kvinner. Hvorfor er det sånn, og hvordan unngå å få urinveisinfeksjon? Reporter: Ingvill Bjorland Lær om kroppen din. Legekontoret til Morten Munkvik er alltid åpent. Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget

Radiolegen om kjønnssykdommer  

Vi er dårligst på å bruke kondom i Europa, samtidig er nordmenn på sextoppen. Vi liker å ha oss. Så mye halvparten av oss innrømmer ubeskytta sex, samtidig som kjønnssykdommene florerer. Lege Morten Munkvik tar for seg de ulike kjønnssykdommene og forteller hvilken han liker minst. Reporter: Ingvill Bjorland Lær om kroppen din. Legekontoret til Morten Munkvik er alltid åpent. Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget

Astma  

25 prosent av de som trenger astmaspray i Norge er barn. 8 prosent er voksne. Og stadig flere får astma her på nordkalotten. Hvorfor det? Reporter: Ingvill Bjorland Lær om kroppen din. Legekontoret til Morten Munkvik er alltid åpent. Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget

Sopp  

Sopp i maten er godt. Men sopp på huden, i underlivet, i magen, i hodebunnen, på negler eller på føttene er ikke fullt så delikat. Men mange må likevel akseptere å få servert dette. Reporter: Ingvill Bjorland Lær om kroppen din. Legekontoret til Morten Munkvik er alltid åpent. Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget

0:00/0:00
Video player is in betaClose