NRK – Radiolegen

NRK – Radiolegen

Norway

Hva feiler det deg? Lær om kroppen din. Vi besøker lege Morten Munkvik med ulike hverdagsplager og sykdommer. Munkvik er kjent fra "Juntafil" og "Newton". Han er også fastlegen til hockeylaget Stavanger Oilers.

Episodes

Skarlagensfeber  

Hva er egentlig skarlagensfeber? Og ja, det har noe med fargen skarlagen å gjøre. Vi lærer om symptomer og bruk av antibiotika Reporter: Ingvill Bjorland Morten Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Høyt og lavt stoffskifte  

10 prosent av kvinnene over 20 år opplever problemer med høyt eller lavt stoffskifte. Reporter: Ingvill Bjorland Morten Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Mandlene  

Hvorfor må noen fjerne mandlene? Hva er det egentlig med mandlene, spør en lytter. Lege Morten Munkvik svarer Reporter: Ingvill Bjorland Morten Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Anemi  

Trøtt, slapp og sliten, hør godt etter. Kanskje det er anemi du lider av Reporter: Ingvill Bjorland Morten Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Magesår  

Magesår skyldes ikke mat eller stress, som man trodde før. Magesår rammer 10% av befolkningen, men kan lett fikses. Reporter: Ingvill Bjorland Morten Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Radiolegen: Kikhoste  

100-dagers-hosten. Den vil du ikke ha. Hvordan unngå den? Reporter: Ingvill Bjorland Morten Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Snøblindhet  

Snøblind, sveiseblind eller solblind? Hva har skjedd og hvordan fikse? Reporter: Ingvill Bjorland Morten Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Vrangstrupen  

Her får du kjapp opplæring i hva du gjør når du setter mat i vrangstrupen, også hvordan du hjelper babyer. Men hva gjør du om du svelger vrangt helt alene og ingen andre kan hjelpe deg? Reporter. Ingvill Bjorland Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Kolesterol  

Kolesterol er et stoff ingen mennesker kan klare seg uten. Men noen ganger er det farlig. Vi spør: Når er det farlig og hvorfor? Reporter. Ingvill Bjorland Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Plattfot  

Hva det innebærer å ha plattfot? Og hva er forskjellen mellom stiv og myk plattfot? Reporter: Ingvill Bjorland Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Grå og grønn stær  

Hva er forskjellen på grå og grønn stær? Og hvordan kjenne symptomene? Reporter: Ingvill Bjorland Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Prevensjon  

Det har skjedd mye innen prevensjon de siste årene. Vi tar for oss de mange ulike prevensjonsmetodene og spør: Hvilken prevensjon som er best for hvem? Reporter: Ingvill Bjorland (PS! Munkvik kom i skade for å si at man bytter p-ringen ukentlig. Det stemmer ikke, den byttes hver 3. uke) Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Radiolegen om krampe  

Hva er årsaken til krampe? Og hva kan vi gjøre for å forebygge - og stoppe den Reporter: Ingvill Bjorland Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Cøliaki og gluten  

17 % av kvinner kjøper glutenfri mat og 9 % av mennene sier det samme, fordi de tror det er sunt eller slankende, eller de TROR de ikke tåler det. Har du cøliaki, merkes det godt med en hel pakke av leie symptomer. Reporter: Ingvill Bjorland Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Eldre og styrketrening  

Neida, det duger ikke lenger å gå tur med skistaver. Men hvorfor er det sånn at en eldre kropp har så godt av styrketrening? Og er det noen gang for seint å komme i gang? Reporter: Ingvill Bjorland Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Vintereksem  

Barneeksem, vintereksem, atopisk eksem. Tre navn på tørr hud som klør - både hos barn og voksne. Så mye som 20 % av Norges befolkning får hilse på kløen fra tid til annen. Og ekstra mange på vinterstid Reporter: Ingvill Bjorland Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Likfingre  

Noen av oss får "likfingre" når temperaturene går nedover. Hvorfor er det sånn, og hva skjer egentlig med hender og føtter når vi fryser. Reporter: Ingvill Bjorland Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Reisevaksine  

Noen er flinke å vaksinere seg, andre tenker overhode ikke på det og reiser over hele verden, uvaksinert. Hva sier Radiolegen til det? Og hvordan finner man ut hvor og hva? Reporter: Ingvill Bjorland Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Hjernehinnebetennelse  

Hvorfor skjer alt så fort når man blir smittet av hjernehinnebetennelse? Og nettopp dette raske sykdomsforløpet gjør sykdommen livsfarlig, Alle alarmklokker går. Reporter: Ingvill Bjorland Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

Skabb  

Skabb kommer i epidemier, noen sier 7 års-sykluser andre 30. Og det er ikke uten grunn, for når skabb inntar, da smitter det veldig lett. Reporter: Ingvill Bjorland Munkvik er kommuneoverlege for barn og ungdom, fastlege og medisinsk ansvarlig for hockeylaget Stavanger Oilers.

0:00/0:00
Video player is in betaClose